فاطمه محرری؛ عاطفه سلطانی فر؛ آزاده سلطانی فر
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 6-13
چکیده
زمینه و هدف: علایم اصلی در اختلال اوتیستیک رفتار، ارتباط اجتماعی و برخورد اجتماعی غیرطبیعی است. اختلال در تنظیم سطح سروتونین در کلیه اختلالات روانپزشکی و خصوصاٌ در اوتیسم مطرح میباشد. همچنین افزایش سطح سروتونین در 40 درصد بیماران اوتیستیک دیده شده که تأییدکننده نقش هایپرسروتونینمی در این بیماران است. این مطالعه با کنترل دارونما ...
بیشتر
زمینه و هدف: علایم اصلی در اختلال اوتیستیک رفتار، ارتباط اجتماعی و برخورد اجتماعی غیرطبیعی است. اختلال در تنظیم سطح سروتونین در کلیه اختلالات روانپزشکی و خصوصاٌ در اوتیسم مطرح میباشد. همچنین افزایش سطح سروتونین در 40 درصد بیماران اوتیستیک دیده شده که تأییدکننده نقش هایپرسروتونینمی در این بیماران است. این مطالعه با کنترل دارونما و پیگیری 8 هفتهای انجام شد و میزان تأثیر سیپروهپتادین به علاوه ریسپریدون با ریسپریدون و دارونما در این بیماران مورد مقایسه قرار گرفت.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، کودکان بین 3 تا 11 ساله با تشخیص اختلال اوتیستیک مراجعهکننده به درمانگاه فوق تخصصی روانپزشکی کودکان دکتر شیخ و ابنسینا وارد طرح شده و به شیوه جایگزینی تصادفی به دو گروه ریسپریدون + سیپروهپتادین (الف) یا ریسپریدون + پلاسبو(ب) تقسیم شدند و بهمدت 8 هفته به صورت دوسوکور و همراه با گروه کنترل تحت درمان قرار گرفتند. دوز مصرفی داروها در مورد ریسپریدون حداکثر 2 میلیگرم در روز و در مورد سیپروهپتادین حداکثر 2/0 میلیگرم بر کیلوگرم در روز بود. بیماران قبل از شروع مطالعه و بعد از 4 هفته و 8 هفته درمان با مقیاس سنجش درخودماندگی کودکی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: نمرات مقیاس درخودماندگی کودکی بعد از 4 و 8 هفته بهترتیب در گروه (الف) 9/2±26/40 و 38/2±56/38 و در گروه (ب) 31/3±2/40 و 59/2±73/37 بود. نتایج نشان داد که نمرات در هر گروه بعد از 4 و 8 هفته بهبود یافت ولی تفاوت بین دو گروه معنادار نبود (867/0=P، 1=df، 29/0=F).
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که ترکیب سیپروهپتادین با ریسپریدون تأثیری بیش از تأثیر ریسپریدون به تنهایی در درمان اوتیسم ندارد اما نیاز به مطالعات کنترل شده بیشتری وجود دارد.
علی مقیمی؛ محمد محمدزاده؛ سیدمهدی بهشتی نصر
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 14-25
چکیده
زمینه و هدف: مینوسایکلین علاوه بر اینکه یک داروی ضد التهاب و آنتیبیوتیک است، دارای اثرات محافظتی سلولهای عصبی نیز میباشد. با توجه به ارتباط تشنج با مرگ و میر سلولی و التهاب، هدف از این تحقیق بررسی اثر مینوسایکلین بر تشنجهای ناشی از کیندلینگ در موش صحرایی است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 3 گروه موش صحرایی (18 سر) پس از جراحی ...
بیشتر
زمینه و هدف: مینوسایکلین علاوه بر اینکه یک داروی ضد التهاب و آنتیبیوتیک است، دارای اثرات محافظتی سلولهای عصبی نیز میباشد. با توجه به ارتباط تشنج با مرگ و میر سلولی و التهاب، هدف از این تحقیق بررسی اثر مینوسایکلین بر تشنجهای ناشی از کیندلینگ در موش صحرایی است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 3 گروه موش صحرایی (18 سر) پس از جراحی استرئوتاکسیک و یک هفته دوره بهبودی، تحریکات کیندلینگ (2 بار در روز) را دریافت میکردند. هر یک از گروههای مذکور پس از کیندل شدن، مینوسایکلین با دوزهای 5/12 (7=n)، 25 (5=n) و 50 (6=n) میلیگرم به ازای یک کیلوگرم حیوان دریافت کردند. مدت زمان امواج تخلیه متعاقب (Afterdischarge Duration; ADD)، مدت زمان تأخیری تا شروع مرحله 4 تشنج (Stage 4 Latency; S4L)، مدت زمان مرحله پنج تشنج (Stage 5 Duration; S5D) و مدت زمان تشنج (Seizure Duration; SD) روز تزریق مینوسایکلین با روز قبل (که سالین دریافت کرده بودند) مقایسه شد.
یافتهها: در موشهای کیندلی که دوزهای mg/kg 50 و 25 را دریافت کرده بودند، ADD نسبت به تزریق سالین کاهش معنادار داشت. S5D نیز در هر سه دوز دارو بهطور معنادار کاهش یافت. از بین سه دوز مذکور، مینوسایکلین فقط با دوز mg/kg 50 توانست S4L و SD را بهترتیب بهطور معناداری افزایش و کاهش دهد.
نتیجهگیری: نتایج بهدست آمده از این تحقیق نشان داد که مینوسایکلین موجب کاهش شدت تشنجهای ناشی از کیندلینگ آمیگدال گردید.
زهرا امامی مقدم؛ حمیدرضا بهنام وشانی؛ زهرا یونسی؛ فرزانه حسن زاده
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 26-33
چکیده
زمینه و هدف: شیرخواران روشهای دردناکی نظیر واکسیناسیون و خونگیری متحمل میشوند. مراقبت کانگورویی و شیردهی بهخاطر ایجاد ارتباط و تعامل مثبت بین مادر و نوزاد و مزایای فیزیولوژیک، میتواند از روشهای مطلوب باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تأثیر مراقبت کانگورویی و شیردهی بر درد ناشی از تزریق واکسن در شیرخواران انجام شد.
مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: شیرخواران روشهای دردناکی نظیر واکسیناسیون و خونگیری متحمل میشوند. مراقبت کانگورویی و شیردهی بهخاطر ایجاد ارتباط و تعامل مثبت بین مادر و نوزاد و مزایای فیزیولوژیک، میتواند از روشهای مطلوب باشد. این مطالعه با هدف مقایسه تأثیر مراقبت کانگورویی و شیردهی بر درد ناشی از تزریق واکسن در شیرخواران انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 180 شیرخوار 2 تا 6 ماهه واجد شرایط واکسن ثلاث بهطور تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. در گروه شیردهی، 2 دقیقه قبل تا یک دقیقه پس از تزریق واکسن، شیردهی انجام شد و در گروه کانگورویی، کودک در تماس مستقیم با پوست سینه و شکم مادر، از 10 دقیقه قبل تا یک دقیقه پس از تزریق واکسن قرار داده شد. شاخصهای درد با استفاده از ابزار بررسی درد نوزاد- شیرخوار (NIPS) مدت گریه و زمان شروع گریه بررسی شد.
یافتهها: میانگین شدت درد در گروه شیردهی 55/1±5/3، گروه کانگورویی 37/1±38/4 و در گروه کنترل 96/0±43/5 بود (001/0P
مهرداد شریعتی؛ آرش اسفندیاری؛ مهرداد مدرسی؛ زهرا رحمانی
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 34-41
چکیده
زمینه و هدف: عرضه فراوان فرآوردههای گیاهی با وسعت زیاد در جوامع بشری امروز، مطالعات بافتی و هورمونی را ایجاب میکند و آگاهی از اثرات آنها میتواند کمک مؤثری به بهداشت باروری محسوب شود. با توجه به مصرف گیاه پونه در صنایع غذایی و دارویی به علت داشتن اثرات مفید درمانی، در این مطالعه اثرات عصاره آبی – الکلی این گیاه بر عملکرد محور ...
بیشتر
زمینه و هدف: عرضه فراوان فرآوردههای گیاهی با وسعت زیاد در جوامع بشری امروز، مطالعات بافتی و هورمونی را ایجاب میکند و آگاهی از اثرات آنها میتواند کمک مؤثری به بهداشت باروری محسوب شود. با توجه به مصرف گیاه پونه در صنایع غذایی و دارویی به علت داشتن اثرات مفید درمانی، در این مطالعه اثرات عصاره آبی – الکلی این گیاه بر عملکرد محور هیپوفیز – گناد مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 40 سر موش صحرایی نر با وزن تقریبی 220-190 گرم در پنج گروه 8 تایی به مدت 28 روز مورد آزمایش قرار گرفت. گروهها شامل کنترل، شاهد و گروههای تجربی دریافتکننده دوزهای 400 و 800 و 1600 mg/kg.b.w از عصاره آبی – الکلی برگ گیاه پونه به صورت درون صفاقی بودند. پس از آخرین دوز دریافتی، از تمام گروهها نمونه خونی گرفته شده و بیضهها خارج شدند. میزان هورمونهای تستوسترون، FSH و LH اندازهگیری شد و بیضهها پس از توزین مورد بررسیهای بافتشناسی قرار گرفت. نتایج دادهها در سطح معناداری 05/0>P بررسی گردید.
یافتهها: سطوح سرمی تستوسترون و هورمونهای هیپوفیزی FSH و LH در گروههای تجربی کاهش معناداری (05/0>P) نسبت به گروه کنترل نشان داد. در بررسیهای بافتشناسی کاهش تعداد اسپرماتیدها در دوزهای بالا و در بافت بینابینی کاهش معنادار تعداد سلولهای لیدیگ مشاهده گردید.
نتیجهگیری: عصاره آبی – الکلی برگ گیاه پونه در دوزهای پایین باعث کاهش هورمونهای گنادوتروپ و تستوسترون میشود و در دوزهای بالا، این اثرات کاهشی با تخریب بافتی بیضه نیز همراه است.
سیدرضا عطارزاده حسینی؛ زهرا حجتی اشتوانی؛ حسین سلطانی؛ سیدعلیرضا حسینی کاخک
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 42-51
چکیده
زمینه و هدف: ارتباط نزدیک و معناداری بین عملکرد ریوی با سلامتی و میزان کلی مرگ و میر وجود دارد. هماهنگی جریان خون و تهویه از عوامل مؤثر بر عملکرد ریوی است. به همین لحاظ تقویت همزمان هر دو دستگاه تنفس و قلب باید مورد تأکید قرار گیرد. هدف از این پژوهش، مطالعه تأثیر 24 جلسه برنامه تمرین هوازی تناوبی بر حجم و ظرفیت ریوی و اوج اکسیژن مصرفی ...
بیشتر
زمینه و هدف: ارتباط نزدیک و معناداری بین عملکرد ریوی با سلامتی و میزان کلی مرگ و میر وجود دارد. هماهنگی جریان خون و تهویه از عوامل مؤثر بر عملکرد ریوی است. به همین لحاظ تقویت همزمان هر دو دستگاه تنفس و قلب باید مورد تأکید قرار گیرد. هدف از این پژوهش، مطالعه تأثیر 24 جلسه برنامه تمرین هوازی تناوبی بر حجم و ظرفیت ریوی و اوج اکسیژن مصرفی دختران غیر فعال میباشد.
مواد و روشها: این تحقیق نیمهتجربی با طرح پیش و پسآزمون برروی 30 دانشجوی دختر غیر فعال سالم انجام شد که به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره تجربی و کنترل تقسیم شدند. گروه تجربی به مدت شش هفته در 24 جلسه 45 دقیقهای تمرین دوی هوازی تناوبی شرکت کردند. طی همین مدت، گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی مشارکت نداشتند. قبل و بعد از برنامه تمرینی توسط اسپیرومتر و پروتکل بروس به ترتیب حجمها، ظرفیتهای ریوی و اوج اکسیژن مصرفی افراد اندازهگیری شد.
یافتهها: تمرین باعث افزایش62 درصدی حجم ذخیره بازدمی (004/0=P)، 65 درصدی اوج جریان بازدمی (03/0=P)، 35 درصدی حداکثر تهویه ارادی (03/0=P) و 23 درصدی اوج اکسیژن مصرفی (001/0=P) شد. همچنین تمرین بر حجم جاری (14/0=P)، حجم ذخیره دمی (29/0=P)، ظرفیت حیاتی با فشار (13/0=P)، اوج جریان دمی (75/0=P) و نسبت حجم بازدمی با فشار در ثانیه اول به ظرفیت حیاتی (93/0=P) تأثیر معنادار نداشت.
نتیجهگیری: تمرینات استقامتی در دختران جوان باعث افزایش توانمندی و هماهنگی عضلات تنفسی به ویژه عضلات بازدمی شده و از طریق افزایش برخی ظرفیتها و حجمهای ریوی باعث بهبود عملکرد ریه میشود.
تهمینه پیروی؛ امیر حیدری؛ مصطفی صولتی؛ داریوش محمدنژاد؛ اکبر غربالی؛ غلامحسین فرجاه
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 52-58
چکیده
زمینه و هدف:: اپیدیدیم از نظر رشد و حفظ ساختمان وابسته به تستوسترون است که ترشح آن وابسته به هورمونهای گنادوتروپین هیپوفیزی است، ترشح گنادوتروپینها هم تحت کنترل هورمونهای آزادکننده هیپوتالاموس(GnRH) میباشد. استفاده از آنالوگهای GnRH میتواند محور هیپوفیزی-گنادی را مختل نماید. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرات آگونیست GnRH (بوسرلین) ...
بیشتر
زمینه و هدف:: اپیدیدیم از نظر رشد و حفظ ساختمان وابسته به تستوسترون است که ترشح آن وابسته به هورمونهای گنادوتروپین هیپوفیزی است، ترشح گنادوتروپینها هم تحت کنترل هورمونهای آزادکننده هیپوتالاموس(GnRH) میباشد. استفاده از آنالوگهای GnRH میتواند محور هیپوفیزی-گنادی را مختل نماید. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرات آگونیست GnRH (بوسرلین) بر روی بافت اپیدیدیم موشهای صحرایی نابالغ است.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمه تجربی تعداد بیست سر موش صحرایی نابالغ 25 روزه از خانه حیوانات دانشکده پزشکی به صورت غیرتصادفی و در دسترس تهیه و به چهار گروه (5=n) تقسیم شدند. از بین چهار گروه، دو گروه آزمایش اول و دوم و دو گروه دیگر کنترل اول و دوم در نظر گرفته شدند. به گروههای آزمایش، هر کدام mg/kg 1/0 بوسرلین و به گروههای کنترل ml 1/0 سرم فیزیولوژیک به مدت پنج روز تزریق و سپس به ترتیب در روز 30 گروه آزمایش و کنترل اول و در روز 35 گروه آزمایش و کنترل دوم تشریح شدند. دادههای به دست آمده بعد از بررسی با میکروسکوپ مجهز به عدسی مدرج مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
یافتهها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد که ارتفاع اپیتلیوم و قطر لومن در گروه آزمایش اول و آزمایش دوم نسبت به گروه کنترل اول، افزایش معناداری یافته است (05/0 p≤). در مقایسه بین گروه آزمایش دوم و گروه کنترل دوم فقط افزایش ارتفاع اپیتلیوم معنادار بود ولی قطر لومن افزایش معناداری را نشان نداد. در حالیکه ضخامت عضله صاف دیواره اپیدیدیم در بین گروههای آزمایش و کنترل، اختلاف معناداری را نشان نداد.
نتیجهگیری: تجویز کوتاه مدت آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین با اثر تحریکی خود باعث رشد اپیتلیوم و افزایش قطر لومن اپیدیدیم میگردد، اما تأثیری بر روی ضخامت عضله دیواره اپیدیدیم به عدم وجود گیرنده هورمون آزادکننده گنادوتروپین ندارد.
مهین دل آرا؛ فضل الله غفرانی پور؛ پرویز آزاد فلاح
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 59-68
چکیده
زمینه و هدف: تصمیم گیری برای اتخاذ رفتار سلامتی فرآیندی است که مستلزم عبور از مراحل مختلف میباشد. این پژوهش با هدف تعیین مراحل تصمیمگیری دانشآموزان دختر مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی، بر اساس مدل فرآیند اتخاذ احتیاط به مرحله اجرا درآمد.
مواد وروشها: در این مطالعه شبه تجربی، تعداد 317 دانش آموز دختر مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی ...
بیشتر
زمینه و هدف: تصمیم گیری برای اتخاذ رفتار سلامتی فرآیندی است که مستلزم عبور از مراحل مختلف میباشد. این پژوهش با هدف تعیین مراحل تصمیمگیری دانشآموزان دختر مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی، بر اساس مدل فرآیند اتخاذ احتیاط به مرحله اجرا درآمد.
مواد وروشها: در این مطالعه شبه تجربی، تعداد 317 دانش آموز دختر مبتلا به سندرم قبل از قاعدگی شاغل به تحصیل در یکی از دبیرستانهای شهرستان سبزوار تحت مداخله آموزشی مبتنی بر مفاهیم این اختلال قرار گرفتند. مراحل تصمیم گیری افراد قبل و بعد از مداخله بر اساس مدل فرآیند اتخاذ احتیاط تعیین گردید.
یافتهها: تمامی شرکتکنندگان در ارزیابی پیش آزمون در مرحله صفر تصمیم گیری بودند که در فاصله ارزیابی یک هفتهای بدون مداخله آموزشی، هیچ تغییری در مرحله تصمیمگیری آنان حاصل نشد. اما بعد از مداخله آموزشی، 1/10 درصد افراد وارد مرحله دوم، 8/26 درصد وارد مرحله سوم، 9/1 درصد وارد مرحله چهارم و 2/61 درصد وارد مرحله پنجم شدند. در مدل رگرسیونی، نمرات سنجش علایم سندرم قبل از قاعدگی قادر به تبیین 2 درصد تغییرات در مرحله تصمیم گیری افراد بود. بین شدت علایم و تداخل علایم با فعالیتهای اجتماعی و تحصیلی با مرحله تصمیمگیری فرد همبستگی مثبتی حاصل شد (05/0P
اکرم کوشکی؛ هادی طبیبی؛ محمود ریوندی
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 69-75
چکیده
زمینه و هدف: بیاشتهایی، محدودیت دریافت برخی از مواد غذایی، از دستدهی مواد مغذی حین دیالیز و وجود التهاب گسترده در بیماران همودیالیزی از علل مهم سوءتغذیه میباشد. مطالعه حاضر بهمنظور بررسی وضعیت دریافت درشتمغذیها و ریزمغذیها در مقایسه با مقادیر استاندارد (DRI) انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی – تحلیلی بر روی ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیاشتهایی، محدودیت دریافت برخی از مواد غذایی، از دستدهی مواد مغذی حین دیالیز و وجود التهاب گسترده در بیماران همودیالیزی از علل مهم سوءتغذیه میباشد. مطالعه حاضر بهمنظور بررسی وضعیت دریافت درشتمغذیها و ریزمغذیها در مقایسه با مقادیر استاندارد (DRI) انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی – تحلیلی بر روی 75 بیمار همودیالیزی مراجعهکننده به بخش دیالیز بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. پس از اندازهگیری قد و وزن بیماران، مواد مغذی هر فرد بهروش یادآمد 24 ساعته خوراک برای دو روز متوالی (یک روز دیالیز و یک روز غیر دیالیز) و بسامد خوراک ثبت گردید و با نرمافزار IV Nutritionist، دریافت مواد مغذی هر فرد تعیین شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS 14 و آزمونهای آمار توصیفی و آزمون تی در سطح معناداری (05/0
مختار مختاری؛ اسفندیار شریفی؛ شهربانو عباس نیا
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 76-84
چکیده
زمینه و هدف: منیزیم در بسیاری از فرآیندهای متابولیک بدن نقش دارد. هورمونهای تیروئیدی دارای اثر تحریکی مستقیم بر روی انتقال سلولی منیزیم میباشند .با توجه به نقش این عنصر بر فعالیت فیزیولوژیکی بافتها و اهمیت تنظیم سطح هورمونهای تیروئیدی در بدن، در پژوهش حاضر تأثیر سولفات منیزیم خوراکی بر سطح سرمی هورمونهای TSH, T3, T4 مورد بررسی ...
بیشتر
زمینه و هدف: منیزیم در بسیاری از فرآیندهای متابولیک بدن نقش دارد. هورمونهای تیروئیدی دارای اثر تحریکی مستقیم بر روی انتقال سلولی منیزیم میباشند .با توجه به نقش این عنصر بر فعالیت فیزیولوژیکی بافتها و اهمیت تنظیم سطح هورمونهای تیروئیدی در بدن، در پژوهش حاضر تأثیر سولفات منیزیم خوراکی بر سطح سرمی هورمونهای TSH, T3, T4 مورد بررسی قرارگرفت.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، از 40 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن تقریبی 200-190 گرم استفاده شد. حیوانات به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد. گروه دریافتکننده حلال فقط آب مقطر دریافت کرد. گروههای تجربی 3 و 2 و 1 بهترتیب مقادیر 8 و 4، 2 مولار محلول سولفات منیزیم بهصورت خوراکی به مدت 28 روز دریافت کردند. در پایان دوره آزمایش، به منظور سنجشهای هورمونی، خونگیری از قلب انجام شد. میانگین سطح سرمی هورمونهای TSH, T3, T4 با استفاده از آزمونهای آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقادیر 05/0P< معنادار تلقی گردید.
یافتهها: سطح سرمی هورمون TSH در گروههای تجربی 3 و2 و 1 بهترتیب 078/0±578/1 و 143/0±436/0 و 041/0±981/0 بود که نسبت به گروه کنترل (052/0±642/0) و گروه دریافت کننده حلال افزایش معناداری را نشان داد . سطح سرمی هورمون T3 و T4 نیز در گروههای تجربی 3 و2 و1 نسبت به گروه کنترل و گروه دریافت کننده حلال افزایش معناداری را نشان داد (05/0P
سعید ابن سعیدی؛ مهشید فروغان؛ احمدعلی اکبری کامرانی؛ ضیاء قائم مقام فراهانی؛ احمد دلبری
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، صفحه 85-95
چکیده
زمینه و هدف: بار بیماریها در دوره سالمندی بالا است و سالمندان درگیر بیماریهای متعددی هستند که بسیاری از آنها را راهی بیمارستان میکند. پژوهش حاضر با هدف ترسیم ویژگیهای بالینی و وضعیت سالمندان نیازمند بستری در سرویس مراقبتهای حاد در زمان پذیرش انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی از اسفند ماه 1388 تا اردیبهشت ماه ...
بیشتر
زمینه و هدف: بار بیماریها در دوره سالمندی بالا است و سالمندان درگیر بیماریهای متعددی هستند که بسیاری از آنها را راهی بیمارستان میکند. پژوهش حاضر با هدف ترسیم ویژگیهای بالینی و وضعیت سالمندان نیازمند بستری در سرویس مراقبتهای حاد در زمان پذیرش انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی از اسفند ماه 1388 تا اردیبهشت ماه 1389 بر روی بیماران پذیرش شده در بیمارستان نفت اهواز انجام شد. تعداد 200 سالمند 60 ساله و مسنتر به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، تاریخچه پزشکی و آزمایشات پاراکلینیکی گرفته شد و مقیاس افسردگی سالمندان، آزمون کوتاه شده شناختی، پرسشنامه مخبر محور افتشناختی و مقیاس فعالیتهای روزانه اجرا گردید.
یافتهها: میانگین سنّی بیماران 8±71 سال بود. تعداد 9 درصد سابقه افسردگی داشته و 70 درصد از اختلال خواب شاکی بودند. 49 درصد در هنگام بستری بیش از 5 دارو مصرف میکردند. 20 درصد از کارکرد حافظه شکایت داشته و 23 درصد مشکل شنوایی و 59 درصد مشکل بینایی داشتند. 36 درصد درد در نقطهای از بدن و 9 درصد سابقه ابتلا به یکی از انواع سرطان را ذکر میکردند .تغیییرات ایسکمیک نوار قلب در 30 درصد بیماران دیده شد. سطح هموگلوبین در 34 درصد و نسبت اوره به کراتینین در 25 درصد غیرطبیعی بود. 20 درصد پروتئین واکنشی سی مثبت داشتند. 74 درصد از بیماران دچار اضافه وزن بوده و 17 درصد از لحاظ کارکردی وابسته بودند. مقیاس افسردگی سالمندان (GDS) در 22 درصد احتمال افسردگی را نشان داد. اختلال شناختی مشخص با توجه به نمرات آزمون کوتاه شده شناختی در 10 درصد نمونها دیده شد.
نتیجهگیری: یافتههای فوق نشاندهنده وجود اختلالات متعدد و تابلوی پیچیده بالینی در بیماران سالمند و لزوم آشنایی پزشکان و کادر درمانی با اصول مراقبتهای پزشکی دوره سالمندی است.