مقاله پژوهشی
ایوب رستگار؛ لیلا قاسمی؛ احمد اله آبادی؛ مهدی فرزادکیا
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 937-943
چکیده
زمینه و هدف:یکی از راههای مدیریت بهینهی مواد زاید جامد، بازیافت آن است که دارای صرفهی اقتصادی و فواید زیستمحیطی قابل توجهی است. بدون اطلاع از میزان زباله و اجزای تشکیلدهندهی آن، امکان برنامهریزی دقیق و بهینه سازی سیستم مدیریت پسماند وجود ندارد. هدف از این تحقیق، بررسی کمی، کیفی و پتانسیل بازیافت پسماندهای خشک شهری ...
بیشتر
زمینه و هدف:یکی از راههای مدیریت بهینهی مواد زاید جامد، بازیافت آن است که دارای صرفهی اقتصادی و فواید زیستمحیطی قابل توجهی است. بدون اطلاع از میزان زباله و اجزای تشکیلدهندهی آن، امکان برنامهریزی دقیق و بهینه سازی سیستم مدیریت پسماند وجود ندارد. هدف از این تحقیق، بررسی کمی، کیفی و پتانسیل بازیافت پسماندهای خشک شهری مناطق 13 گانه شهر مشهد میباشد. مواد و روش کار:این مطالعه درطول سال 1391و بهمدت 12 ماه در 13 منطقهی شهری مشهد انجام شد. این پژوهش نیازمند به دانستن آنالیز فیزیکی مواد زاید شهری بود که از اطاعات و آنالیز آماری سازمان پسماند شهری مشهد استفاده شد. یافتهها: اجزای خشک موجود در پسماند مطالعه شده شامل کاغذ و مقوا7/46 درصد، نان خشک 8/10درصد،پلاستیک 7/9درصد، فلزات8/6 درصد، شیشه 5 درصد و سایر موارد20 درصد بود. ارتباط معناداری بین میزان مواد زاید تولیدی در ماههای تابستان و زمستان بود. کل درآمد حاصل از فروش مواد بازیافتی 000/458/793/14 ریال بود که از این میان، درآمد حاصل از فروش کاغذ بازیافتی نسبت به سایر پسماندهای خشک بیشتر بود. نتیجهگیری:مقدارپسماند خشک بازیافت شده 26.15 درصد بود که با انجام مطالعات جامع و مدیریت مناسب میتوان درصد بازیافت زایدات خشک را به نحو موثری افزایش داد، به علاوه بازیافت صحیح موجب درآمدزایی و ایجاد اشتغال در این بخش خواهد شد.
مقاله پژوهشی
علی آذری؛ سعید ناظمی؛ بابک کاکاوندی؛ ایوب رستگار
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 944-954
چکیده
زمینه و هدف: رسوبگذاری از مشکلاتی است که کماکان تاسیساتآبی با آن مواجه هستند. خوردگی سبب خسارات مالی و بهداشتی فراوان و رسوب گذاری سبب گرفتگی و ایجاد افت فشار در شبکه می شوند. هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری منابع آب تامین کننده شهر شاهرود می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی بوده و طی 4 فصل در سال 92 انجام ...
بیشتر
زمینه و هدف: رسوبگذاری از مشکلاتی است که کماکان تاسیساتآبی با آن مواجه هستند. خوردگی سبب خسارات مالی و بهداشتی فراوان و رسوب گذاری سبب گرفتگی و ایجاد افت فشار در شبکه می شوند. هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری منابع آب تامین کننده شهر شاهرود می باشد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی بوده و طی 4 فصل در سال 92 انجام شد. تعداد 1104 نمونه برای تعیین پتانسیل خوردگی و رسوب گذاری منابع آب شهر شاهرود با استفاده از شاخصهایلانژلیه (LSI)، رایزنر(RSI)، تهاجمی(AI)و پوکوریوس (PSI)مورد بررسی قرار گرفت. برای مقایسه مقادیر میانگین هر یک از شاخص ها، نتایج با استفاده از آزمون t-test مورد آنالیز قرار گرفت.
یافته ها: نتایجنشان داد کهبرای منابع آب شرب شهر شاهرود، شاخص لانژلیهبرابر 03/1- با انحراف معیار 11/0، شاخص رایزنر برابر 72/9 با انحراف معیار 17/0، شاخص خوردگییا تهاجمی برابر 10/12 با انحراف معیار 14/0و شاخص پوکوریوس برابر 59/9 با انحراف معیار 13/0 بوده است. همچنین اختلاف مقادیر میانگین شاخص ها بین چهار فصل مطالعه شده معنادار (05/0p-value<) بود.
نتیجه گیری: مقایسه 4 شاخص و نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد آب شهر شاهرود دارای خاصیت خورندگی است، بنابراینپیشنهاد می شود که منابع تامین آب شهر پیوسته بررسی گردیده و تلاش شود تا با تعدیل pHو کنترل سایر فاکتورهای موثر بر خوردگی از جمله غلظت های کلرید، اکسیژن محلول و سولفات میزانخوردگی کاهش داده شود.
مقاله پژوهشی
مهتاب قلی زاده؛ رحیم اکرمی؛ موسی الرضا تدین فر؛ رؤیا اکبرزاده
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 955-964
چکیده
زمینه و هدف: مراقبت از بیمار مبتلا به سکته مَغزی، میتواند ابعاد مختلف زندگی مراقبان و ازهمه مهمتر، کیفیّت زندگی آنان را تحت تأثیر قراردهد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیّر آموزش مراقبت از بیمار مبتلا به سکتهی مغزی بر کیفیّت زندگی مراقبانِ آنها انجام شد.
موادّ و روشها:این مداخلهی کارآزماییِ میدانیِ تصادفیشده درسال 1393 ...
بیشتر
زمینه و هدف: مراقبت از بیمار مبتلا به سکته مَغزی، میتواند ابعاد مختلف زندگی مراقبان و ازهمه مهمتر، کیفیّت زندگی آنان را تحت تأثیر قراردهد. این پژوهش با هدف بررسی تأثیّر آموزش مراقبت از بیمار مبتلا به سکتهی مغزی بر کیفیّت زندگی مراقبانِ آنها انجام شد.
موادّ و روشها:این مداخلهی کارآزماییِ میدانیِ تصادفیشده درسال 1393 بر روی 120مراقب بیمار مبتلا به سکتهی مغزی بستری در بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. واحدهای پژوهش با تخصیص تصادفی به دو گروه مداخله (60 نفر) و کنترل (60 نفر) تقسیم شدند. پرسشنامهی کیفیت زندگی(SF-36)توسط مراقبین، قبل و یکماه پس از آموزش تکمیل گردید. دادهها با آزمون کای2، ویلکاکسون، تی زوجی و تی مستقلدر سطح معناداری 5 صدم مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
یافتهها: نمرات ابعاد کیفیّت زندگی مراقبان، یکماه بعد از آموزش در گروه مداخله بهطور معناداری بیشتر از گروه کنترل نشاندادهشد. بیشترین تفاوت در ابعاد سلامت عمومی(0001/0>P) و ایفای نقش جسمی(0001/0>P) و ایفای نقش هیجانی(0001/0>P) مشاهده گردید.
نتیجهگیری: آموزش مراقبت از بیمار به مراقبان بیماران مبتلا به سکتهی مغزی، منجر به افزایش آگاهی و مهارت آنها در مراقبت از بیمار و در نتیجه موجب بهبود کیفیّت زندگی آنها گردید. بنابراین، اهمیّت آموزش مهارتهای مراقبتی پرستاران به مراقبان بیماران، باید بیش از پیش مورد توجّه قرارگیرد.
مقاله پژوهشی
اکرم صدیقی؛ احمد معصومی؛ مرضیه شاه سیاه
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 965-971
چکیده
زمینه و هدف: رضایت زناشویی شامل ارتباط مثبت با خانواده همسر، پویایی مثبت در خانواده اصلی، عزت نفس و همگنی مذهبی زوجین می باشد. مذهب از مؤثّرترین تکیه گاه های روانی به شمار می رود که قادر است معنای زندگی را در لحظه لحظه های عمر فراهم کند. هدف اصلی این پژوهش رابطه بین جهت گیری مذهبی با رضایت زناشویی زوجین شهر قم بوده است. مواد و روش ها: این ...
بیشتر
زمینه و هدف: رضایت زناشویی شامل ارتباط مثبت با خانواده همسر، پویایی مثبت در خانواده اصلی، عزت نفس و همگنی مذهبی زوجین می باشد. مذهب از مؤثّرترین تکیه گاه های روانی به شمار می رود که قادر است معنای زندگی را در لحظه لحظه های عمر فراهم کند. هدف اصلی این پژوهش رابطه بین جهت گیری مذهبی با رضایت زناشویی زوجین شهر قم بوده است. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر قم بودند. نمونه به صورت در دسترس انتخاب گردید. بدین منظور 150 نفر از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناسی قم که داوطلب همکاری بوده اند، انتخاب شدند. اطّلاعات مورد نیاز از طریق مقیاس پرسشنامه جهت گیری مذهبی آذربایجانی و رضایت زناشویی والتر جمع آوری شد. داده های به دست آمده با کمک نرم افزار17- SPSS از روش های آماری همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که همبستگی مثبتی بین جهت گیری مذهبی و رضایت زناشویی (0001/0=p، 511/0- =r) وجود دارد؛ بدین معنا که جهت گیری مذهبی می تواند رضایت زناشویی را (006/0=p، 771/0R2=) پیش بینی کند. نتیجه گیری: با توجّه به اهمیّت باورها و جهت گیری های مذهبی در خانواده، مخصوصاً در بین زوجین برنامه های آموزشی با رویکرد معنوی و اخلاقی که باعث رشد کیفیت زندگی زناشویی و خانواده خواهد شد، پیشنهاد می گردد.
مقاله پژوهشی
محمد خندان؛ علیرضا کوهپایی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 972-981
چکیده
زمینه و هدف:بروز حوادث شغلی در بنادر به دلیل جابجایی عظیم کالاها و تردد وسایل حمل بار امری محتمل و البته قابل پیشگیری است. تحقیقات علمی رابطه مستقیم بین فاکتورهای شخصیتی، روانی و ادراکات ایمنی افراد با بروز حوادث در صنایع و سازمانها را گزارش کردهاند. این تحقیق با هدف توسعه شناسایی متغیرهای مدیریتی و روانی- اجتماعی مؤثر بر بروز ...
بیشتر
زمینه و هدف:بروز حوادث شغلی در بنادر به دلیل جابجایی عظیم کالاها و تردد وسایل حمل بار امری محتمل و البته قابل پیشگیری است. تحقیقات علمی رابطه مستقیم بین فاکتورهای شخصیتی، روانی و ادراکات ایمنی افراد با بروز حوادث در صنایع و سازمانها را گزارش کردهاند. این تحقیق با هدف توسعه شناسایی متغیرهای مدیریتی و روانی- اجتماعی مؤثر بر بروز حوادث در یکی از بنادر کشور و در سال 1393 اجرا شده است.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی و توصیفی- تحلیلی، کلیه پرسنل عملیاتی (60 نفر) شاغل در یک شرکت مستقر در بنادر جنوب کشور را در برداشته است. دادههای مورد نیاز به کمک پرسشنامه دموگرافیک، پرسشنامههای جو ایمنی وینودکومار و فرسودگی شغلی مازلاچ جمعآوری شد. تحلیلهای آماری شامل تیتست، همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس با استفاده از نسخه 20 نرمافزار SPSS و در سطح معنیداری 05/0 صورت پذیرفت.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه71/5±58/31 و سابقه کارشان 78/4 ± 75/7 سال بود. نمره فرسودگی و جو ایمنی بهترتیب 9/8±17/76 و 07/23±7/188 حاصل آمد. نتایج حاکی از وجود ارتباط معنیدار آماری(p<0.05) میان نمره کل فرسودگی شغلی و جو ایمنی بود (44/0-r=). همچنین، ارتباط بین جو ایمنی، فرسودگی شغلی و مؤلفههای هر یک با تعداد حوادث رخ داده برای کارکنان مورد مطالعه، معنیدار بوده است (p<0.05).
نتیجهگیری: با توجه به وجود رابطه بین فرسودگی شغلی، جو ایمنی و حوادث، استفاده از راهکارهای طراحی مجدد سختافزاری و نرمافزاری شغلی برای مدیریت فرسودگی و استفاده از رهیافت تلفیقی ماکروارگونومی و جو ایمنی در چهارچوب تئوری سیستمهای اجتماعی- فنی برای بهبود جو ایمنی به منظور مدیریت شرایط کاری و کاهش میزان حوادث شغلی توصیه میگردد.
مقاله پژوهشی
احمد رضا یاری؛ شهرام نظری؛ غریب مجیدی؛ سودابه علیزاده متبوع؛ اسرافیل عسگری؛ ایوب رستگار؛ سمانه دهقان
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 982-991
چکیده
زمینه و هدف: رنگها مواد آلی، با ساختار پیچیده، غالبا سمی، سرطانزا، جهش زا، غیرقابل تجزیه بیولوژیکی و پایدار در محیط زیست می باشند و چنانچه بدون تصفیه وارد محیط زیست شوند باعث به خطر انداختن محیط زیست و سلامت انسان می شوند. هدف از این مطالعه سنتز نانو ذره و بررسی کارایی دو فرآیند هیدروژن پراکسید و هیدروژن پراکسید – نانو ذرات آهن صفر ...
بیشتر
زمینه و هدف: رنگها مواد آلی، با ساختار پیچیده، غالبا سمی، سرطانزا، جهش زا، غیرقابل تجزیه بیولوژیکی و پایدار در محیط زیست می باشند و چنانچه بدون تصفیه وارد محیط زیست شوند باعث به خطر انداختن محیط زیست و سلامت انسان می شوند. هدف از این مطالعه سنتز نانو ذره و بررسی کارایی دو فرآیند هیدروژن پراکسید و هیدروژن پراکسید – نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی در حذف رنگ Acid Red 18 از محیط های آبی است.
مواد و روشها:این مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. در این مطالعه ابتدا نانو ذرات با استفادهازبوروهیدرید سدیم بهعنوانکاهندهاصلیفریک آهن،تهیه گردید و سپس کارایی هیدروژن پراکسید و هیدروژن پراکسید – نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی در حذف رنگ Acid Red 18 از یک محلول سنتتیک بررسی شد. هم چنین اثر pH محلول، غلظت رنگ، هیدروژن پراکسید، غلظت نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی و زمان تماس در کارایی عمل رنگ زدایی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها:نتایج آزمایشات نشان داد که فرآیند ترکیبی نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی- هیدروژن پراکسید، نسبت به هیدروژن پراکسید تنها، از قدرت رنگبری بالایی برخوردار است. در 3=pH، زمان تماس 80 دقیقه، هیدروژن پراکسید 200 میلی مول، غلظت رنگ 75 میلی گرم در لیتر و غلظت نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی 2 گرم در لیتر، حذف رنگ در حدود 90 درصد بوده است.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج آزمایش ها، استفاده از هیدروژن پراکسید – نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی کارایی مناسبی در حذف رنگ Acid Red 18 از گروه رنگ های آزو، دارد.
مقاله پژوهشی
علی حسین زاده؛ محمد صالحی مرزیجرانی؛ تورج احمدی جویباری؛ پروانه محمودی کوهی؛ پناه علی حسین زاده؛ مهدی مرادی نظر
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 992-998
چکیده
مقدمه: مطالعات قبلی نتایج ضد و نقیضی در ارتباط با رابطه نوبت کاری و اختلات لیپیدی نشان داده اند. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین نوبت کاری و لیپدهای سرم می باشد.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی تحلیلی روی 2100 نفر از پرسنل شرکت پلی اکریل اصفهان به صورت سر شماری در سال1393 انجام شد. ارتباط بین نوبت کاری و متغییرهای بیوشیمیائی و فشارخون و ...
بیشتر
مقدمه: مطالعات قبلی نتایج ضد و نقیضی در ارتباط با رابطه نوبت کاری و اختلات لیپیدی نشان داده اند. هدف مطالعه حاضر بررسی رابطه بین نوبت کاری و لیپدهای سرم می باشد.
روش کار: این مطالعه به صورت مقطعی تحلیلی روی 2100 نفر از پرسنل شرکت پلی اکریل اصفهان به صورت سر شماری در سال1393 انجام شد. ارتباط بین نوبت کاری و متغییرهای بیوشیمیائی و فشارخون و قندخون ناشتا اندازه گیری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از SPSS نسخه 19 استفاده شد. آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و کای 2 به ترتیب برای مقایسه متغیرهای کمی و کیفی در سطح معنی داری 05/0به کار برده شد.
یافته ها: میانگین کلسترول تام در نوبت کاران 3-گردشی (10/32±50/171) از میانگین کلسترول تام در روزکاران (19/34±46/178) و نوبت کاران 2-گردشی (59/35±15/178) پائین تر بود. آنالیز واریانس یکطرفه نشان داد بین کلسترول تام و نوبت کاری ارتباط معنی داری وجود دارد(001/0>p). شیوع کلسترول تام ≥ 200 میلی گرم در دسی لیتر به ترتیب در روزکاران، نوبت کاران 2-گردشی و نوبت کاران 3- گردشی، 25%، 7/23% و 6/18% بود. آزمون کای اسکوئر نشان داد این اختلاف معنی دار است(01/0>p).
نتیجه گیری:این مطالعه نشان داد که میانگین کلسترول تام و شیوع آن در نوبت کاران 3-گردشی بیشتر از روزکاران و نوبت کاران 2-گردشی میباشد. لذا این مطالعه بر اهمیت اندازهگیری عوامل خطر متابولیک در کارکنان نوبت کار و جلوگیری از این عوامل خطر تأکید دارد.
مقاله پژوهشی
علی محمدپور؛ سمانه نجفی؛ جهانشیر توکلی زاده؛ فاطمه محمدزاده
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 999-1007
چکیده
زمینه و هدف: در دوران بارداری، مادران تغییرات بسیاری از نظر روانی تجربه میکنند. درک از خود به عنوان یکی از عوامل مؤثّر بر حالات روانی، در مراقبتهای فعلی بارداری کمتر مورد توجّه واقع میشود. مطالعه حاضر نیز جهت بررسی تأثیر مداخله مبتنی بر این مدل بر درک از خود شخصی در زنان نخستباردار اجراگردیدهاست. مواد و روشها: در این ...
بیشتر
زمینه و هدف: در دوران بارداری، مادران تغییرات بسیاری از نظر روانی تجربه میکنند. درک از خود به عنوان یکی از عوامل مؤثّر بر حالات روانی، در مراقبتهای فعلی بارداری کمتر مورد توجّه واقع میشود. مطالعه حاضر نیز جهت بررسی تأثیر مداخله مبتنی بر این مدل بر درک از خود شخصی در زنان نخستباردار اجراگردیدهاست. مواد و روشها: در این کارآزمایی در عرصه شاهددار تصادفی، نمونه پژوهش شامل 83 زن نخستباردار بوده که به شیوه نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب و با روش بلوکهای جایگشتی در دو گروه آزمون (42 نفر) و کنترل (41 نفر) قرارگرفتند. گروه آزمون مداخله آموزشی- حمایتی شامل جلسات آموزشی و مشاوه روانشناسی مبتنی بر مدل را دریافت و طی 4 هفته پیگیری شدند. دادهها با استفاده از ابزار روا و پایا شده بررسی سطح سازگاری در بعد درک از خود شخصی، جمعآوری و به کمک نرمافزار SPSS، آمار توصیفی و آزمونهای آمار تحلیلی تحلیل شد. 05/0P< معنادار لحاظ شد. یافتهها: نمرات سازگاری در بعد درک از خود شخصی در دو گروه قبل از مداخله به ترتیب 56/7±26/38 و 21/8±73/40 بوده و مقایسه آنها تفاوت آماری معناداری نداشت؛ امّا پس از مداخله، نمرات در دو گروه به ترتیب 46/4±69/30 و 40/8±29/41 بود که مقایسه آنها بهطور معناداری تفاوت داشت. نتیجهگیری: استفاده از برنامه طراحیشده مبتنی بر مدل "روی"، به عنوان یک مداخله اثربخش و کمهزینه، قادر است سازگاری زنان نخستباردار را در بعد درک از خود شخصی افزایش دهد. بنابراین، بهکارگیری این الگو در این دوران، پیشنهاد میشود.
مقاله پژوهشی
منصور کرجی بانی؛ علیرضا نخعی؛ فرزانه منتظری فر؛ احسان رخشانی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1008-1017
چکیده
زمینه و هدف :مالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورها ی اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل خواص ارگانولپتیک ودارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مورد توجه می باشد. این مطالعه جهت تعیین تاثیر دریافت ماءالشعیر بر سطح آنتی اکسیدان تام افراد جوان طراحی گردید.
مواد و روشها :دریک مطالعه مداخله ای تعداد 50 نفر دانشجوشامل ...
بیشتر
زمینه و هدف :مالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورها ی اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل خواص ارگانولپتیک ودارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مورد توجه می باشد. این مطالعه جهت تعیین تاثیر دریافت ماءالشعیر بر سطح آنتی اکسیدان تام افراد جوان طراحی گردید.
مواد و روشها :دریک مطالعه مداخله ای تعداد 50 نفر دانشجوشامل 25دختر و25 پسر بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس از هرفرد 4میلی لیتر خون قبل و پس از دریافت240 میلی لیتر ماءالشعیر اخذ شد.پس از جدانمودن سرم آنتی اکسیدان تام سرم به روشFRAPو به روش اسپکتروفتومتریک مقادیر اسید اوریک سرم و تیول تام (methodHu's) تعیین شد. جهت آنالیز آماری از نرم افزارSPSSاستفاده شد.توصیف و تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل میانگین،انحراف معیار، تعداد و درصد و برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون واریانس یک طرفه استفاده شد..05/0P< به عنوان تفاوت معنی دار شدن مقادیر متغیرها در بین دو گروه در نظر گرفته شد.
یافته ها: یافته ها نشان دادمیانگین سنی افراد مورد مطالعه 2/1±20 سال بود. تفاوت معنی داری در میانگین سطح آنتی اکسیدانی تام افراد مورد مطالعه در قبل و بعد مداخله مشاهده شد ( µmol/ l 301±3/1312 درمقابل (µmol/l345± 4/1374) (0001/0= P). اما مقدار اسید اوریک سرم خون افراد مورد مطالعه بعدازمداخله تفاوت معنی داری نداشت. میانگین سطح سرمی تیول تام در افراد مورد مطالعه تفاوت معنی د اری داشت (dl /mg 22 /0 ± 42 /0 درمقابل dl/mg18 /0 ± 59 /0 ) (0001/0= P). بین ظرفیت تام آنتی اکسیدان و تیول سرم دردومرحله قبل ( 0005/0>P و1=r) و بعد ( 0005/0>P و1=r) همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد.
نتیجه گیری:یافته ها نشان داد نوشیدن نوشابه غیر الکلی ماءالشعیر به طور چشمگیری باعث افزایش میانگین فعالیت آنتی اکسیدانی تام سرم و تیول پروتئینی در افراد میشود. بنظر می رسد با توجه به تاثیرآنتی اکسیدان ها در سلامتی افزایش توان آنتی اکسیدانی درماءالشعیر می تواند مورد مطالعه قرارگرفته که نیازمند تحقیقات گسترده تر می باشد.
مقاله پژوهشی
محبوبه فیروز؛ سید جواد حسینی؛ سیدرضا مظلوم؛ فرزانه حسن زاده؛ سید علی کیمیایی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1018-1025
چکیده
مقدمه وهدف:بیماری دیابت به عنوان یکی از بیماری های شایع اختلال متابولیسم، از معضلات بهداشت عمومی در جهان محسوب می شود. مهم ترین عامل زمینه ساز مرگ ومیر بیماران دیابتی عدم انجام خودمراقبتی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
روش کار:در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 108 بیمار مبتلا به دیابت ...
بیشتر
مقدمه وهدف:بیماری دیابت به عنوان یکی از بیماری های شایع اختلال متابولیسم، از معضلات بهداشت عمومی در جهان محسوب می شود. مهم ترین عامل زمینه ساز مرگ ومیر بیماران دیابتی عدم انجام خودمراقبتی می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی خودمراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.
روش کار:در این مطالعه توصیفی - تحلیلی 108 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت پارسیان مشهد در سال 93 که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه خودمراقبتی بیماران دیابتی و پرسشنامه توصیف مشخصات واحدهای پژوهش توسط بیماران تکمیل گردید و داده های اصلی با استفاده از نرم افزارآماری spss 5/11 موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت.
یافته ها: یافته های این تحقیق نشان داد که 2/47 درصد از افراد خودمراقبتی ضعیفی داشتند و بین خود مراقبتی و جنس(018/0=p) و فعالیت بدنی(019/0=p) ارتباط معناداری وجود دارد.
نتیجه گیری: باتوجه به نتایج این تحقیق، بیماران مبتلا به دیابت خودمراقبتی ضعیفی داشتند و این خودمراقبتی ضعیف هرساله هزینه های زیادی را بر افراد مبتلا تحمیل می کند. از این جهت یافتن راه کارهای جهت بهبود خودمراقبتی این بیماران الزامی می باشد.
مقاله پژوهشی
مهدی عالی زاده؛ معرفت سیاه کوهیان؛ آیلار ایمانی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1026-1034
چکیده
زمینه و هدف: سیر جهت درمان بیماریهای قلبی و عروقی و دیگر بیماریهای متابولیکی دارای واحدهای فتوشیمیایی فعال میباشد.هدف از این مطالعه، تعیین تأثیر مکملسازی حادّ سیر بر حجم اکسیژن مصرفی(2Vo)، حجم دیاکسید کربن تولیدی (2Vco) و نسبت تبادل تنفسی (RER) در آستانهی هوازی، آستانهی بیهوازی و بیشینهی مردان ورزشکار با مزاج گرم ...
بیشتر
زمینه و هدف: سیر جهت درمان بیماریهای قلبی و عروقی و دیگر بیماریهای متابولیکی دارای واحدهای فتوشیمیایی فعال میباشد.هدف از این مطالعه، تعیین تأثیر مکملسازی حادّ سیر بر حجم اکسیژن مصرفی(2Vo)، حجم دیاکسید کربن تولیدی (2Vco) و نسبت تبادل تنفسی (RER) در آستانهی هوازی، آستانهی بیهوازی و بیشینهی مردان ورزشکار با مزاج گرم بود. موادّ و روشها: این مطالعه از نوع نیمه تجربی با طرح پیشآزمون ـ پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعهی آماری را تمامی دانشجویان مرد دانشگاه محقق اردبیلی در سال تحصیلی 93-92 تشکیل دادند.30 مرد ورزشکار سالم (با میانگین سنّی 8/0±0/20 سال، قد 7/4±6/178 سانتیمتر و وزن 9/8±5/71 کیلوگرم) به دو گروه همگن مکمل (15 نفر) و دارونما (15 نفر) تقسیم شدند. گروه مکمل به مدت یک هفته هر روز 1000 میلیگرم قرص سیر و گروه دارونما بهمدت یک هفته هر روز 500 میلیگرم نشاسته مصرف کردند. همهی آزمودنیها قبل و پس از مکملسازی سیر در برنامه درماندهساز وابسته به فرد شرکت کردند. متغیرهای پژوهش توسط دستگاه تجزیه تحلیل گازهای تنفسی اندازهگیری شد. برای مقایسهی نتایج پسآزمون همراه با کنترل نتایج پیشآزمون بهعنوان کوواریانس، از آزمون آماری آنکووا استفاده گردید. برای سنجش اندازهی اثر سیربر 2Vo، 2Vco و RER آستانهی هوازی، بیهوازی و بیشینه از آزمون آماری مجذور اومگا (w2) استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که مصرف هفت روزه مکمل قرص سیر حداکثر اکسیژن مصرفی (max 2 Vo) را بهطور معناداری افزایش داد ( 1 صدم=P) و اندازهی اثر آن 20 درصد گزارش شد. بااینحال مصرف سیر باعث تغییر اندک در میزان دیگر شاخصهای قلبی تنفسی شد که این مقدار از لحاظ آماری معنادار نبود ( 5 صدم<P). نتیجهگیری: براساس یافتههای حاضر میتوان نتیجه گرفت که احتمالاً مکملسازی کوتاهمدت سیر بر حداکثر حجم اکسیژن مصرفی در ورزشکاران تاثیر دارد.
مقاله پژوهشی
حسن ایزانلو؛ غریب مجیدی؛ افشین ملکی؛ محمد خزائی؛ مریم سادات طباطبایی مجد؛ مهشید وطن خواه؛ شهرام نظری
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1035-1042
چکیده
زمینه و هدف: هدف از این مطالعه تعیین غلظت نیترات و نیتریت در منابع آب زیرزمینی شهر جیرفت و مقایسه آنها با مقادیر استادارد سازمان جهانی بهداشت بود. مواد و روشها:این پژوهش از نوع توصیفی–مقطعی بود که در سال 1388 انجام شد. نمونهبرداری از55 حلقه چاه در طی یکسال در نقاط مختلف شهر جیرفت انجام شد. از هر منبع در هر فصل 3 نمونه برداشت گردید. ...
بیشتر
زمینه و هدف: هدف از این مطالعه تعیین غلظت نیترات و نیتریت در منابع آب زیرزمینی شهر جیرفت و مقایسه آنها با مقادیر استادارد سازمان جهانی بهداشت بود. مواد و روشها:این پژوهش از نوع توصیفی–مقطعی بود که در سال 1388 انجام شد. نمونهبرداری از55 حلقه چاه در طی یکسال در نقاط مختلف شهر جیرفت انجام شد. از هر منبع در هر فصل 3 نمونه برداشت گردید. غلظت نیترات و نیتریت نمونهها به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار16 SPSS استفاده شد. آزمونهای آماری مورد استفاده شامل آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و آزمونهای پسوقوعی (TukeyHSD و Tamhane) بود. یافتهها:میانگین سالیانه غلظت نیترات و نیتریت در شهر جیرفت به ترتیب برابر 05/10 و 01/0 میلیگرم در لیتر بود. بین غلظت نیترات و نیتریت بر حسب فصول مختلف تفاوت آماری مشاهده نشد (05/0<P). غلظت نیترات بین ناحیه 1 و ناحیه 2 و 3، ناحیه 2 و ناحیه 5 و 6، ناحیه 3 و ناحیه 5 و 6 اختلاف معنیداری داشت (05/0>P). غلظت نیترات در مناطق مسکونی بیشتر از مناطق باغی و زمینهای خالی بود (05/0>P). نتیجهگیری: غلظت نیترات و نیتریت در چاهها کمتر از استاندارد سازمان جهانی بهداشت بود. ممکن است در آینده برخی چاهها غلظت نیترات بیشتر از حد استاندارد داشته باشند. پیشنهاد میشود عوامل دخیل در افزایش غلظت نیترات در چاهها به طور دقیق بررسی شود و راهکار صحیح برای جلوگیری، کاهش و کنترل نیترات ارائه گردد.
مقاله پژوهشی
لیلا صادق مقدم؛ علی دلشاد نوباغی؛ اکرم فرهادی؛ شیما نظری؛ مریم عشقی زاده؛ فهیمه چوپان وفا؛ محدثه نیازی اوری
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1043-1051
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به افزایش روزافزون جمعیت سالمندان در جهان و ایران موضوع رضایت از زندگی این گروه مورد توجه محققین قرار گرفته است. رضایت از زندگی سالمندان می تواند تحت تاثیر متغیرهایی نظیر حمایت اجتماعی باشد. این پژوهش با هدف تعیین نقش حمایت اجتماعی ادراک شده و ارتباط آن بر رضایتمندی از زندگی سالمندان شهر گناباد انجام شده است.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: با توجه به افزایش روزافزون جمعیت سالمندان در جهان و ایران موضوع رضایت از زندگی این گروه مورد توجه محققین قرار گرفته است. رضایت از زندگی سالمندان می تواند تحت تاثیر متغیرهایی نظیر حمایت اجتماعی باشد. این پژوهش با هدف تعیین نقش حمایت اجتماعی ادراک شده و ارتباط آن بر رضایتمندی از زندگی سالمندان شهر گناباد انجام شده است.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع مطالعات مقطعی (توصیفی-تحلیلی) می باشد، که بر روی 310 سالمند ساکن در شهر گناباد انجام گرفته است. داده ها این مطالعه از طریق پرسشنامه های حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و رضایت از زندگی LSI-Z و چک لیست اطلاعات دموگرافیک جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی ونرم افزار آماریspss20 انجام گرفت.
یافته ها: میانگین وانحراف معیار سن افراد مورد پژوهش2/8± 25/70 سال بود .نتایج نشان داد که بین حمایت اجتماعی ادراک شده و رضایت از زندگی رابطه ی معنی دار و مستقیمی وجود دارد( 419/0r= ؛ 001/0>p)، از بین منابع حمایتی بیشترین حمایت از سمت خانواده با مقادیر میانگین و انحراف معیار 34/3±59/10بوده و بعد از آن افراد مهم زندگی به عنوان دومین منبع حمایت اجتماعی اعلام شده است. نتایج نشان داد که رضایت از زندگی در 9/71 درصد از سالمندان در سطح متوسط است، و تنها8/16 درصد از سالمندان دارای رضایت از زندگی در سطح زیاد میباشند.
نتیجه گیری: به طور کل اکثر سالمندان مورد پژوهش از حمایت اجتماعی و رضایت از زندگی متوسط و کمتر برخوردار بودند. با توجه به نتایج این مطالعهتوصیه می شود که با تقویت منابع تامین حمایت اجتماعی از سوی سازمان ها و نهادهای مربوطه در جهت رضایت از زندگی این افراد گام برداشت.
مقاله پژوهشی
محمدعلی یعقوبی فر؛ منصوره فیض آبادی؛ ملیحه دلیلی صالح؛ احسان صفاری
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1052-1062
چکیده
زمینه و هدف: کتابخانه های دانشگاهی حوزه علوم پزشکی می توانند نقش اساسی در پرورش نیروهای متخصص و دستیابی به اهداف حوزه بهداشت و سلامت داشته باشند و چنانچه کتابخانه ای نتواند سطح کیفیت خدمات و در نتیجه رضایت کاربران خود را افزایش دهد ،نقش آن ضعیف می گردد. این پژوهش به به مطالعة سطح کیفی خدمات کتابخانه مرکزی با استفاده از ابزار « لایبکوال» ...
بیشتر
زمینه و هدف: کتابخانه های دانشگاهی حوزه علوم پزشکی می توانند نقش اساسی در پرورش نیروهای متخصص و دستیابی به اهداف حوزه بهداشت و سلامت داشته باشند و چنانچه کتابخانه ای نتواند سطح کیفیت خدمات و در نتیجه رضایت کاربران خود را افزایش دهد ،نقش آن ضعیف می گردد. این پژوهش به به مطالعة سطح کیفی خدمات کتابخانه مرکزی با استفاده از ابزار « لایبکوال» پرداخته است.
مواد و روشها: پژوهشحاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی و از نوع کاربری بوده که در سال 1393 انجام شده است. تعداد 296 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده و وارد مطالعه شدند. . داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد لایب کوال جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و آزمون های آماری تی و آنالیز واریانس یکطرفه در سطح 05/0 و نرم افزار SPSS نسخه 16 استفاده شد.
یافتهها: از بین ابعاد سهگانهی تاثیرخدمات، کنترل اطلاعات و کتابخانه به عنوان یک مکان، کاربران کتابخانه از مولفه تاثیر خدمات کتابخانه با میانگین 59/6 بیشترین میزان رضایت را داشته و میانگین مولفههای کتابخانه به عنوان یک مکان 68/5 و کنترل اطلاعات 64/5 بوده است.
نتیجهگیری: وضعیت خدمات کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در هر سه مولفه ی تاثیرخدمات، کنترل اطلاعات و کتابخانه به عنوان یک مکان، از سطح حداقل انتظارات کاربران بالاتر بوده است ولی با سطح مطلوب یا حداکثر رضایت، تفاوت داشت.
مقاله پژوهشی
حسن باقری نیا؛ محمد یمینی؛ اسحاق ایلدرآبادی؛ فهیمه باقری نیا
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1063-1070
چکیده
زمینه و هدف:پرستاران با استرسهای مختلف شغلی روبرو هستند که به دلیل ویژگیهای شخصیتی متفاوتی که دارند بصورت گوناگونی با استرس برخورد می کنند و سلامت روان آنها تحت تاثیر ویژگیهای شخصیتی قرار می گیرد. هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگیهای شخصیتی و سلامت روان با واسطه تاب آوری در پرستاران می باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی با ...
بیشتر
زمینه و هدف:پرستاران با استرسهای مختلف شغلی روبرو هستند که به دلیل ویژگیهای شخصیتی متفاوتی که دارند بصورت گوناگونی با استرس برخورد می کنند و سلامت روان آنها تحت تاثیر ویژگیهای شخصیتی قرار می گیرد. هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگیهای شخصیتی و سلامت روان با واسطه تاب آوری در پرستاران می باشد.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی با روش تحلیل مسیر است. 105 پرستار در بیمارستان اسفراین بطور تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه های شخصیتی نئو، تاب آوری کانر و دیویدسون و سلامت روان گلدبرگ استفاده شد. آزمونهای همبستگی و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار SPSS و AMOS جهت تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند.
یافته ها:نتایج نشان داد که اثر مستقیم روان رنجورخویی (282/0Beta= و 000/0P=) ، وجدان گرایی (207/0Beta= و 002/0P=) و تاب آوری (392/0Beta= و 000/0P=) بر سلامت روان معنادار می باشند و سایر مسیرهای مستقیم به سلامت روان معنادار نبودند و نیز ویژگیهای شخصیتی روان رنجورخویی (236/0-Beta= و 000/0P=)، توافق جویی (147/0Beta= و 000/0P=)، و تجربه پذیری (044/0Beta= و 014/0P=) از طریق تاب آوری بر سلامت روان اثر معنادار غیر مستقیم دارند.
نتیجه گیری:ویژگیهای شخصیتی علاوه بر اینکه بطور مستقیم بر سلامت روان تاثیر می گذارند، بطور غیر مستقیم از طریق تاب آوری هم بر سلامت روان تاثیر دارد. بنابراین متغیر تاب آوری را می توان یک متغیر واسطه ای بین ویژگیهای شخصیتی و سلامت روان در نظر گرفت.
مقاله پژوهشی
حکیمه اکبری؛ لیلا الیاسی؛ راضیه اکبری؛ مریم قائم پناه تاج آبادی؛ ملیحه امیریان
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1071-1079
چکیده
زمینه و هدف: ایجاد مقاومت در میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیکها ،یکی از مشکلات جدی در زمینه طب عفونی است که عمده ترین علت آن تجویز نامناسب آنتی بیوتیک ها است و این امر باعث افزایش هزینه ها ، واکنشهای دارویی و گسترش عفونتهای مقاوم باکتریایی می گردد. لذا پژوهش حاضردر جهت بررسی تجویز آنتی بیوتیک قبل از عمل جراحی با دستورالعمل کشوری ...
بیشتر
زمینه و هدف: ایجاد مقاومت در میکروارگانیسم ها نسبت به آنتی بیوتیکها ،یکی از مشکلات جدی در زمینه طب عفونی است که عمده ترین علت آن تجویز نامناسب آنتی بیوتیک ها است و این امر باعث افزایش هزینه ها ، واکنشهای دارویی و گسترش عفونتهای مقاوم باکتریایی می گردد. لذا پژوهش حاضردر جهت بررسی تجویز آنتی بیوتیک قبل از عمل جراحی با دستورالعمل کشوری در بیمارستان امیرالمومنین گراش در سال 1393 صورت گرفته است. مواد و روش ها: یک نمونه تصادفی شامل 2282 بیمار از بخشهای مختلف جراحی(عمومی و گوارش،اورولوژی،اورتوپدی،گوش و حلق و بینی، جراحی اعصاب، چشم، زنان و زایمان)از بیمارستان گراش وارد مطالعه شدند و با استفاده از اطلاعات مندرج در پرونده بیماران و کاردکس داروها و پرسش از متخصصین هر سرویس جراحی اطلاعات وارد شدند. یافته ها: در این مطالعه 2177نفر آنتی بیوتیک دریافت کرده بودند که انتخاب نوع آنتی بیوتیک در (69/88 درصد) صحیح بود.در زمان شروع فواصل تجویز ، راه و دوز مصرفی دارو همخوانی کلی صد در صد بود..شایع ترین آنتی بیوتیکهای مورد استفاده در بیماران سفازولین بود. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که همخوانی تجویز آنتی بیوتیک پروفیلاکسی با دستورالعمل کشوری در این مرکز در سطح بالایی قرار دارد اما دستورالعمل برای اکثر اعمال جراحی تنها یک نوع آنتی بیوتیک توصیه میکند در حالیکه در این مرکز تجویز چندین دارو، به تعداد بیش از حد دستورالعمل بود.این امر خود باعث افزایش تداخلات دارویی،کاهش کارایی در دراز مدت به دلیل ایجاد مقاومت و افزایش هزینه می شود.
مقاله پژوهشی
جواد محمدی؛ سیمین غلامرضایی؛ امیر عزیزی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1080-1087
چکیده
زمینه و هدف: امروزه سلامت روان یکی از شاخصهای توسعهیافتگی کشورها و یکی از جنبههای مفهوم کلی سلامت است و باورهای مذهبی یکی از مولفههای تاثیرگذار بر سلامت روان به شمار میآید. باوجود این جهتگیری مذهبی درونی و بیرونی، میتواند تاثیرات متفاوتی بر زندگی افراد داشته باشد. به همین منظور هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی جهتگیری ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه سلامت روان یکی از شاخصهای توسعهیافتگی کشورها و یکی از جنبههای مفهوم کلی سلامت است و باورهای مذهبی یکی از مولفههای تاثیرگذار بر سلامت روان به شمار میآید. باوجود این جهتگیری مذهبی درونی و بیرونی، میتواند تاثیرات متفاوتی بر زندگی افراد داشته باشد. به همین منظور هدف پژوهش حاضر تعیین همبستگی جهتگیری مذهبی با سلامت روان پرستاران میباشد. موادّ و روشها:پژوهش حاضر از نوع توصیفی ـ مقطعی بود که به روش همبستگی انجام شد. جامعهی آماری مورد مطالعه شامل کلیهی پرستاران زن شاغل در بیمارستانهای دولتی شهر تبریز درسال 1393 بودند که 180 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای انتخاب حجم نمونه از هر بیمارستان، از روش تصادفی طبقهای استفاده شد. جهت جمعآوری اطلاعات از پرسشنامههای استاندارد سلامت عمومی و جهتگیری مذهبی آلپورت استفادهگردید. دادههای حاصل از پژوهش توسط روش آماری همبستگی پیرسون در نرمافزار SPSS.20 تجزیه و تحلیل شد. یافتهها:براساس یافتهها بین جهتگیری مذهبی بیرونی با مولفههای سلامت روان همبستگی مثبت (1 هزارمP= ) و بین جهتگیری مذهبی درونی با مولفههای سلامت روان همبستگی منفی وجود دارد (1 هزارمP= ). به این معنی که پرستاران با جهتگیری مذهبی درونی از سلامت روان بهتری برخوردارند. نتیجهگیری:با توجه به تاثیر جهتگیری مذهبی بر کیفیت سلامت روان در افراد، به نظر میرسد در تدوین برنامههای اشاعه و ترویج فرهنگ دینی و مذهبی و هموارکردن راه به سوی جامعهای معنوی و سالم، میتوان بیشتر بر جنبههای معنوی و درونی مذهب تاکید کرد .
مقاله پژوهشی
نسیم شریف؛ علیرضا آقا یوسفی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1088-1098
چکیده
زمینه و هدف: شواهد فراوانی مبنی بر ارتباط بین روشهای مقابله با تنیدگی و بیماری عروق کرونر قلب وجود دارد. لذا، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطهی بین روشهای مقابله با تنیدگی و بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 در بیماران عروق کرونر قلب هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگیزا بود.
مواد و روشها: جامعهی آماری پژوهش،تمامبیمارانمبتلا ...
بیشتر
زمینه و هدف: شواهد فراوانی مبنی بر ارتباط بین روشهای مقابله با تنیدگی و بیماری عروق کرونر قلب وجود دارد. لذا، هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطهی بین روشهای مقابله با تنیدگی و بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 در بیماران عروق کرونر قلب هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگیزا بود.
مواد و روشها: جامعهی آماری پژوهش،تمامبیمارانمبتلا به بیماری عروق کرونر قلب CHDمراجعهکنندهبهبیمارستانقلبو عروقشهیدرجائیتهرانبودند. تعداد 44 بیمار مبتلا به CHD به عنوان نمونه از بین بیماران واجد شرایط انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه راههای مقابلهای-لازاروس و فولکمن، کیت انسانی اینترلوکین-6 و نرم افزار آزمون رنگ استروپ برای ایجاد تنیدگی استفاده شد. برای تحلیل آماری داده های پژوهش از شاخصها و روشهای آماری شامل میانگین، انحراف استاندارد، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغییری استفاده شد.نرمافزاررایانهایمورداستفادهدراینپژوهشبرایپردازشدادههاSPSS-17بود.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین روشهای مقابلهای هیجانمدار با بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگیزا همبستگی مثبت و معنادار (001/0P<,653/0R=)و نیز بین روشهای مقابلهای مسألهمدار با بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگیزا همبستگی منفیومعنادار وجود دارد (001/0P<,698/0R=-)و همچنین از بین 8 راه مقابله با استرس فقط راه مقابلهای ارزیابی مجدّد مثبت با اطمینان 99/0 پیشبینی کنندهی معناداری برای بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 هنگام مواجههی یک با رویداد تنیدگیزا بوده است(001/0P<).
نتیجهگیری: یافته ها نشان داد که هنگام مواجهه با یک رویداد تنیدگیزا افزایش کاربرد روشهای مقابله با تنیدگی هیجانمدار باعث افزایش در سطح بیومارکر ایمنی شناختی اینترلوکین-6 و افزایش در به کارگیری روش های مقابله با تنیدگی مسألهمدار منجر به کاهش در سطح بیوماکر اینترلوکین-6 میشود.
مقاله پژوهشی
مریم نجفی؛ معین فرشچیان؛ اسماعیل رستمی؛ غلامرضا کرمی معدنی؛ ابوالفضل راد
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1099-1104
چکیده
زمینه و هدف: سرطان مری ششمین عامل مرگ در جهان می باشد. با وجود درمان هایی همچون شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی طول عمر بیماران بعد از شناسایی بسیار کوتاه دارد. از سویی شناسایی، پیشگیری و درمان بموقع نیاز به مشخص کردن مسیرهای مولکولی این نوع سرطان می باشد. در این مطالعه بمنظور مشخص شدن هر چه بیشتر مسیر رشد و نمو( development) با هدف قرار ...
بیشتر
زمینه و هدف: سرطان مری ششمین عامل مرگ در جهان می باشد. با وجود درمان هایی همچون شیمی درمانی، رادیوتراپی و جراحی طول عمر بیماران بعد از شناسایی بسیار کوتاه دارد. از سویی شناسایی، پیشگیری و درمان بموقع نیاز به مشخص کردن مسیرهای مولکولی این نوع سرطان می باشد. در این مطالعه بمنظور مشخص شدن هر چه بیشتر مسیر رشد و نمو( development) با هدف قرار دادن فاکتور رونویسی SOX2 در یکی از رده های سلولی سرطان مری، نقش این فاکتور و مسیر را در ارتباط با مسیرNotch سنجیده شد. مواد و روش ها: در این مطالعه افزایش نابجای فاکتور SOX2 توسط وکتور لنتی ویروسی و ترانسداکت سلولهای تارگت انجام شد. در ادامه افزایش نابجای بیان ژن SOX2 با تکنیک real time PCR تایید گردید. در نهایت اثر افزایش بیان این فاکتور بر روی ژن های پایین دست توسط سنجش بیان به روش relative real time PCR نشان داده شد. یافته ها: افزایش بیان SOX2 در رده سلولی KYSE 30 موجب افزایش بیان فاکتورهایی که تارگت notch سیگنالینگ هستند، می شود. نتیجه گیری: داده های ما نشان می دهد که افزایش بیان SOX2 در افزایش بیان ژنهای HEY1 و HEY2 نقش دارد و این کمک به حفظ حالت stemness در سلولهای سرطانی مری میکند. مطالعات بیشتری نیاز است تا این ژنها بعنوان مارکر شناسایی و پیشگیری از سرطان مری معرفی گردد.
مقاله پژوهشی
مرجان وجدانی؛ رها صالح آبادی؛ سید احسان صفاری؛ مریم برآبادی؛ مرضیه وجدانی؛ زهره نجات زاده گان عیدگاهی؛ سمیرا فوجی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، صفحه 1105-1117
چکیده
مقدمه: با توجه به اهمیت بالای مدت بستری بیماران سالمند در بیمارستان ها و با عنایت به کمبود تحقیقات مشابه، این تحقیق به منظور تعیین عوامل موثر بر طول مدت اقامت سالمندان بستری در بیمارستان واسعی سبزوار در سال 1392 با استفاده از مدلهای رگرسیون شمارشی انجام شده است. روش: مطالعه حاضر یک تحقیق مقطعی بوده و در جهت مدل بندی مدت اقامت سالمندان ...
بیشتر
مقدمه: با توجه به اهمیت بالای مدت بستری بیماران سالمند در بیمارستان ها و با عنایت به کمبود تحقیقات مشابه، این تحقیق به منظور تعیین عوامل موثر بر طول مدت اقامت سالمندان بستری در بیمارستان واسعی سبزوار در سال 1392 با استفاده از مدلهای رگرسیون شمارشی انجام شده است. روش: مطالعه حاضر یک تحقیق مقطعی بوده و در جهت مدل بندی مدت اقامت سالمندان بیمار بستری شده در بیمارستان واسعی سبزوار در شش ماهه دوم سال 1392 انجام شده است. تعداد 3330 سالمند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترسانتخاب شدند و مقادیر مدت اقامت آنها به همراهمتغیرهای دموگرافیک مورد بررسی قرار گرفتند. از مدل های رگرسیونی شمارشی در سطح معنی داری 05/0 و نرم افزار SAS نسخه 2/9 جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده استفاده شد. یافته ها:بر اساس نتایج بدست آمده در این تحقیق، میانگین سنی سالمندان 4/8± 2/74 سال که 3/50 درصد آنها شامل بیماران مرد بوده و میانگین مدت اقامت سالمندان بیمار 5/3±8/4 روز می باشد. همچنین بر اساس مدل های رگرسیونی، در سطح 05/0 رابطه معنی داری بین مدت اقامت بیماران با جنسیت آنها وجود ندارد اما متغیر سن رابطه معنی داری را با تعداد روزهای بستری بیماران نشان داد (008/0P=) بطوریکه تعداد روزهای مدت اقامت بیمار به ازای هر یک سال افزایش سن به طور متوسط به طور تقریبی یک روز افزایش داشته است. نتیجه گیری:با توجه به اینکه تعداد روزهای بستری بیماران از نوع متغیرهای شمارشی می باشد، لذا استفاده از مدل های رگرسیون شمارشی معرفی شده در این تحقیق در جهت تحلیل اینگونه داده ها بسیار مناسب می باشند و استفاده از این مدل ها در موارد مشابه توصیه می شود.