شیرین جمشیدی؛ بهرخ فرهمند؛ عظیم اکبرزاده؛ بهزاد لامع راد
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 6-13
چکیده
زمینه و هدف: اگر چه امروزه مشخص شده است که کنترل عوارض ناشی از تعادل نامناسب قند خون با تزریق انسولین امکان پذیر است، با این حال کنترل دقیق آن به وسیله تزریق انسولین کاری مشکل است. لذا پیوند جزایر لانگرهانس پانکراس به عنوان راه حل منطقی برای درمان این بیماری در سطح جهان درحال بررسی است و مطالعه حاضر در این راستا انجام شده است.
مواد و ...
بیشتر
زمینه و هدف: اگر چه امروزه مشخص شده است که کنترل عوارض ناشی از تعادل نامناسب قند خون با تزریق انسولین امکان پذیر است، با این حال کنترل دقیق آن به وسیله تزریق انسولین کاری مشکل است. لذا پیوند جزایر لانگرهانس پانکراس به عنوان راه حل منطقی برای درمان این بیماری در سطح جهان درحال بررسی است و مطالعه حاضر در این راستا انجام شده است.
مواد و روش ها: پس از تهیه مواد اولیه و فراهم سازی مقدمات کار، بافت دهنده در هر مرحله کاری از شش سر موش صحرایی Wistar نر بالغ با وزن 300-250 گرم (90-75 روزه) تامین شد. در موش های صحرایی که 4-2 هفته قبل از پیوند توسط تزریق 60 میلی گرم بر کیلوگرم استرپتوروتوسین (STZ) به صورت داخل وریدی مبتلا به دیابت شده بودند، صورت گرفت.
یافته ها: بعد ازعمل پیوند جزایر لانگرهانس، سطح گلوکز خون پلاسما تا دامنه طبیعی (5±145 میلی گرم در دسی لیتر) کاهش و میزان انسولین و –C پپتید پلاسما افزایش یافت (به ترتیب 1.9±0.1 MIU/L و 0.001±0.053 نانوگرم در میلی لیتر). علایم بالینی ناشی از القا دیابت نیز پس از پیوند برطرف گردید.
نتیجه گیری: تکنیک پیوند سلول های جزایر لانگرهانس به صورت داخل کپسولی (Encapsulation) در غیاب مهار کننده های ایمنولوژیکی برای حمایت بافت پیوند شده در مقابل سیستم ایمنی گیرنده پیوند (میزبان) راهی تازه برای درمان دیابت نوع I می باشد.
لیلی یکه فلاح
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 14-19
چکیده
زمینه و هدف: برخی تحقیقات نشان داده اند که انجام تمرینات ورزشی منظم به واسطه کاهش علایم تنفسی آسم و کاهش احساس تنگی نفس توسط مکانیسم هایی نظیر تقویت عضلات تنفسی، کاهش بستری شدن در بیمارستان، کاهش مصرف برونکودیلاتورها و بالاخره بهبود عملکرد ریه ها می تواند سهم بسزایی در ارتقای کیفیت زندگی بیماران آسمی داشته باشد. لذا به منظور تعیین ...
بیشتر
زمینه و هدف: برخی تحقیقات نشان داده اند که انجام تمرینات ورزشی منظم به واسطه کاهش علایم تنفسی آسم و کاهش احساس تنگی نفس توسط مکانیسم هایی نظیر تقویت عضلات تنفسی، کاهش بستری شدن در بیمارستان، کاهش مصرف برونکودیلاتورها و بالاخره بهبود عملکرد ریه ها می تواند سهم بسزایی در ارتقای کیفیت زندگی بیماران آسمی داشته باشد. لذا به منظور تعیین تاثیر تمرینات ورزشی بر عملکرد ریوی و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آسم، این پژوهش انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش مطالعه ای شبه تجربی به طرح یک گروهی و آزمون قبل و بعد می باشد. نمونه مطالعه شامل 21 فرد بزرگسال مبتلا به آسم خفیف تا متوسط مراجعه کننده به کلینیک تخصصی الزهرا اصفهان بود که با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی و تست اسپیرومتری جمع آوری گردید. سپس نمونه ها به مدت چهار هفته، هر هفته سه مرتبه و هر جلسه 45 دقیقه تحت نظارت مستقیم پژوهشگر اقدام به انجام برنامه مدون تمرینات ورزشی در سه مرحله (گرم کردن، انجام تمرین و سرد کردن) نمودند. قبل و بعد از 4 هفته، پرسشنامه تکمیل و تست اسپیرومتری انجام شد و نتایج با استفاده از نرم افزار آماری spss و آزمون های آماری ویلکاکسون و مقایسه زوج ها مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: افزایش معنی داری در میانگین امتیاز کیفیت زندگی در بعد وضعیت تنفسی (P=0.0001)، عملکرد خلقی (P=0.0001)، فعالیت جسمانی (P=0.0001)، عملکرد اجتماعی (P=0.0001) و بعد درک کلی از سلامتی مبتلایان آسم (P=0.0001) بعد از مداخله مشاهده شد. همچنین میانگین امتیاز پارامتر اسپیرومتری PEF افزایش معنی داری (P
نیره خادم؛ معصومه کردی؛ نسرین باغداری؛ محمدتقی شاکری
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 20-27
چکیده
زمینه و هدف: شمارش حرکات جنین و تست بدون استرس روش های ساده و غیرتهاجمی هستند که به عنوان اولین قدم در ارزیابی سلامت جنین های در معرض خطر به کار می روند. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین نتایج تست شمارش حرکات جنین توسط مادر و تست بدون استرس انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش توصیفی- همبستگی در بخش زنان و زایمان بیمارستان امام رضا مشهد ...
بیشتر
زمینه و هدف: شمارش حرکات جنین و تست بدون استرس روش های ساده و غیرتهاجمی هستند که به عنوان اولین قدم در ارزیابی سلامت جنین های در معرض خطر به کار می روند. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین نتایج تست شمارش حرکات جنین توسط مادر و تست بدون استرس انجام شد.
مواد و روش ها: این پژوهش توصیفی- همبستگی در بخش زنان و زایمان بیمارستان امام رضا مشهد انجام گرفت. نمونه شامل 410 تست بدون استرس و شمارش حرکات جنین (205 تست از هر گروه) از 101 مادر پرخطر طی سه ماهه سوم حاملگی می باشد. مادران نیم ساعت پس از صرف صبحانه حرکات جنین را شمارش و ثبت می کردند. هر گاه طی 12 ساعت، حداقل 10 حرکت احساس می شد جنین فعال و در غیر این صورت غیرفعال محسوب می شد. سپس ساعت 9 شب تست بدون استرس انجام می گرفت. در هر موردی که جنین براساس یکی از دو تست غیرفعال و یا بدون عکس العمل بوده، پروفایل بیوفیزیکی انجام می شد و سپس نتایج هر دو تست با پروفایل بیوفیزیکی مقایسه شد.
یافته ها: در 86.3 درصد موارد جنین فعال بود. 78 درصد تست های بدون استرس با عکس العمل و 19 درصد بدون عکس العمل بود. 88 درصد جنین های فعال و 14.3 درصد جنین های غیرفعال تست بدون استرس با عکس العمل داشتند. 85.7 درصد جنین های غیرفعال تست بدون استرس بدون عکس العمل داشتند (P=0.0001). در این تحقیق بین نتیجه تست شمارش حرکات جنین و تست بدون استرس ارتباط معنی دار وجود داشت (P=0.0001). همچنین بین مدت زمان لازم برای احساس 10 حرکت و تست بدون استرس نیز ارتباط معنی دار مشاهده شد (P=0.0005). حساسیت، ویژگی و ارزش پیشگویی منفی تست شمارش حرکات جنین به ترتیب 15 درصد، 85 درصد و 93 درصد بود که این مقادیر در مورد تست بدون استرس به ترتیب معادل 93 درصد، 76 درصد و 98 درصد بود.
نتیجه گیری: در اغلب مواردی که مادر، جنین را فعال گزارش می کرد نتیجه تست بدون استرس با عکس العمل بود. از طرفی تست شمارش حرکات جنین از ویژگی و ارزش پیشگویی منفی قابل قبولی برخوردار است.
علیرضا حاکمی؛ کامیار اقبالی؛ مسعود عیسی پور
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 28-33
چکیده
زمینه و هدف: سنگ های ادراری سومین علت شایع بیماری های سیستم ادراری بوده و هیپرکلسیوری در 30 تا 56 درصد بیماران مبتلا به سنگ های کلسیمی گزارش شده است. لذا پژوهش حاضر جهت بررسی میزان کلسیم سرم و ادرار در مبتلایان به سنگ های سیستم ادراری در استان خراسان انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در فاصله زمانی تابستان 1382 لغایت بهار ...
بیشتر
زمینه و هدف: سنگ های ادراری سومین علت شایع بیماری های سیستم ادراری بوده و هیپرکلسیوری در 30 تا 56 درصد بیماران مبتلا به سنگ های کلسیمی گزارش شده است. لذا پژوهش حاضر جهت بررسی میزان کلسیم سرم و ادرار در مبتلایان به سنگ های سیستم ادراری در استان خراسان انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی در فاصله زمانی تابستان 1382 لغایت بهار 1384بر روی 100 نفر بیمار مبتلا به سنگ کلسیمی (گروه مورد) و 51 فرد سالم (گروه شاهد) انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه و با اندازه گیری میزان کلسیم سرمی (از طریق خونگیری صبحگاهی) و کلسیم ادرار (به طریق جمع آوری ادرار 24 ساعته) جمع آوری گردید.
یافته ها: در گروه مورد 9 نفر (9 درصد) و در گروه شاهد 1 نفر (2 درصد) مبتلا به هیپرکلسیوری بودند. میزان کلسیم ادرار در گروه مورد و گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت (2.23 ± 1.07 در مقابل 2.13 ± 1.10 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن در 24 ساعت). در گروه مورد، 1 نفر (1 درصد) مبتلا به هیپرکلسیمی بود. هیچ موردی از هیپرکلسیمی درگروه شاهد وجود نداشت. میزان کلسیم سرم نیز در گروه مورد و گروه شاهد اختلاف معنی داری نداشت (9.07 ± 0.68 در مقابل 9.13 ± 0.64 میلی گرم در دسی لیتر). نتیجه گیری: در مقایسه با آمار کتب مرجع و همچنین مقالات اخیر، میزان هیپرکلسیوری در بیماران مورد مطالعه این منطقه به طور واضحی پایین تر بوده و این طور استنباط می گردد که درمان تجربی روتین که با مکانیسم کاهش کلسیم ادراری باعث جلوگیری از تشکیل سنگ می گردد، اثر درمانی قابل توجهی نداشته باشد. به نظر نمی رسد به بررسی روتین کلسیم سرم نیازی باشد.
جواد طیبی
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 34-41
چکیده
زمینه و هدف: بدون شک امروزه موفقیت کشورها در امر توسعه اجتماعی و اقتصادی مرهون برنامه های نوسازی دانشگاه ها است و نیل به این موفقیت، حاصل توجه به تربیت نیروی انسانی متخصص است. دانشجویان به عنوان یکی از مهم ترین اجزا نظام آموزشی عالی کشور، عنصری اصلی و موثر در کسب این موفقیت تلقی می شوند و بروز هر گونه عاملی که بهداشت روانی آنان را در ...
بیشتر
زمینه و هدف: بدون شک امروزه موفقیت کشورها در امر توسعه اجتماعی و اقتصادی مرهون برنامه های نوسازی دانشگاه ها است و نیل به این موفقیت، حاصل توجه به تربیت نیروی انسانی متخصص است. دانشجویان به عنوان یکی از مهم ترین اجزا نظام آموزشی عالی کشور، عنصری اصلی و موثر در کسب این موفقیت تلقی می شوند و بروز هر گونه عاملی که بهداشت روانی آنان را در محیط دانشگاه به مخاطره اندازد، می تواند این ذخایر را بی محتوا و روند توسعه جامعه را با دشواری روبرو سازد. بنابراین، بررسی وضعیت بهداشت روانی و عوامل مرتبط با آن در این گروه، نقش به سزایی در نیل به اهداف مذکور دارد. لذا پژوهش حاضر در راستای آگاهی از سطح بهداشت روانی دانشجویان انجام شده است.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شامل دانشجویان روزانه و شبانه ورودی قبل از سال 1382 می باشد. نمونه مطالعه شامل 320 نفر از دانشجویان بود که به روش تصادفی سهمیه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از روش پیش آزمون و ضریب آلفای کرونباخ تعیین اعتبار گردید. ضمنا در این مطالعه از آزمون های تی، آنالیز واریانس یک طرفه، سامرزدی گام به گام و ضریب بتا استفاده شد.
یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد 33.8 درصد دانشجویان از سطح بالای بهداشت روانی، 47.2 درصد از سطح متوسط و 19.1 درصد از سطح پایین بهداشت روانی برخوردار بودند. همچنین در این مطالعه میزان رضایت از دانشگاه و استاد، فعالیت در تشکل ها و کانون های فرهنگی و علمی و جنسیت با سطح بهداشت روانی آنان رابطه معنی داری داشت (P=0.001).
نتیجه گیری: تقویت زمینه مشارکت بیشتر دانشجویان در فعالیت های علمی، فرهنگی و سیاسی و یا حتی تقویت کار دانشجویی به منظور نوعی مشارکت سازمانی، بهبود و روش انجام امور و اصلاح ضعف های سازمانی در هر گونه خدمات رسانی به دانشجویان، توسعه مراکز مشاوره و روان درمانی به ویژه در خوابگاه ها جهت حفظ و تقویت سطح بهداشت روانی ایشان پیشنهاد آنی و مستمر تحقیق است.
فرهاد حیدریان؛ احمد هاشم زاده
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 42-47
چکیده
زمینه و هدف: علل بستری کودکان در بخش اطفال بیمارستان ها در حال تغییر است. در این مطالعه شایع ترین علل بستری کودکان در 5 سال اول عمر و طول مدت بستری مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاع از آمار مربوطه با توجه به عوارض این بیماری ها نتیجه مطلوبی در کیفیت مدیریت و تامین امکانات مربوطه در بخش اطفال خواهد داشت.
مواد و روش ها: اطفال بستری در سرویس ...
بیشتر
زمینه و هدف: علل بستری کودکان در بخش اطفال بیمارستان ها در حال تغییر است. در این مطالعه شایع ترین علل بستری کودکان در 5 سال اول عمر و طول مدت بستری مورد بررسی قرار گرفته است. اطلاع از آمار مربوطه با توجه به عوارض این بیماری ها نتیجه مطلوبی در کیفیت مدیریت و تامین امکانات مربوطه در بخش اطفال خواهد داشت.
مواد و روش ها: اطفال بستری در سرویس اطفال بیمارستان قائم (عج) طی مدت یک سال مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از تکمیل پرسشنامه که با توجه به پرونده بیماران انجام گرفت، داده ها توسط نرم افزارهای SPSS و Excel و آزمونهای مجذور کای و تی مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: در میان 800 کودک بستری شده در بیمارستان، علت مراجعه در 57.8 درصد بیماران تب، 41 درصد تشنج، 20.9 درصد سرفه و در 7.3 تنگی نفس بوده است. شایع ترین تشخیص به ترتیب تب و تشنج (41.4 درصد)، پنومونی (13.4 درصد)، برونشیولیت (8.6 درصد) و آسم (5 درصد) بوده است.
نتیجه گیری: در این مطالعه شیوع پنومونی، برونشیولیت حاد، تب و تشنج بیشتر و شیوع آسم کمتر از میزان جهانی به دست آمد. لذا توجه بیشتر به بیماری های عفونی به ویژه بیماری های دستگاه تنفسی ضروری است.
اشرف محمدزاده؛ محسن حری
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 48-52
چکیده
زمینه و هدف: سندرم الیس ون کرولد، تترادی است از کندرودیسپلازی، اکتودرمال دیسپلازی، پلی داکتیلی و بیماری مادرزادی قلب که در میان آن ها، کندرودیستروفی شایع ترین و علایم سیستم ادراری و سیستم عصبی مرکزی نادرترین می باشد. به منظور بررسی نمای بالینی این سندرم، این مطالعه توصیفی انجام شد.
معرفی بیمار: در این 5 مورد ایرانی تبار که طی سال های ...
بیشتر
زمینه و هدف: سندرم الیس ون کرولد، تترادی است از کندرودیسپلازی، اکتودرمال دیسپلازی، پلی داکتیلی و بیماری مادرزادی قلب که در میان آن ها، کندرودیستروفی شایع ترین و علایم سیستم ادراری و سیستم عصبی مرکزی نادرترین می باشد. به منظور بررسی نمای بالینی این سندرم، این مطالعه توصیفی انجام شد.
معرفی بیمار: در این 5 مورد ایرانی تبار که طی سال های 82-1381 به بیمارستان امام رضا (ع) شهر مشهد مراجعه کردند. مورد 1 و 2 و مورد 4 و 5 با هم خواهر بودند. 4 یافته (تتراد) همراه در بیماران 1، 2، 4 و 5 وجود داشت و مورد 3 فقط 2 یافته همراه داشت. کوچکترین فرد مبتلا نوزاد بود و بزرگترین فرد مبتلا 11.5 سال سن داشت.
نتیجه گیری: با توجه به مشاهده 5 مورد طی دو سال و با توجه به فرهنگ ازدواج فامیلی در ایران، اهمیت شناخت این بیماری ارثی که درمان قطعی ندارد، برای پیشگیری ضروری است.
علیرضا مدرسی؛ فاطمه قانع شعرباف
دوره 12، شماره 4 ، آذر و دی 1384، صفحه 53-56
چکیده
زمینه و هدف: لنفادمای مادرزادی نوعی لنفادمای اولیه است که به علت وجود اشکال در سیستم لنفاتیک، موجب تجمع لنف در فضاهای بینابینی می گردد. معمولا در دو سال اول زندگی با شدت های مختلف از یک تورم خفیف دریک اندام تا ادم شدید و منتشر و ناتوان کننده همراه با عوارض مخاطره آمیز برای زندگی تظاهر می نماید. از آنجا که این ناهنجاری نسبتا نادر بخصوص ...
بیشتر
زمینه و هدف: لنفادمای مادرزادی نوعی لنفادمای اولیه است که به علت وجود اشکال در سیستم لنفاتیک، موجب تجمع لنف در فضاهای بینابینی می گردد. معمولا در دو سال اول زندگی با شدت های مختلف از یک تورم خفیف دریک اندام تا ادم شدید و منتشر و ناتوان کننده همراه با عوارض مخاطره آمیز برای زندگی تظاهر می نماید. از آنجا که این ناهنجاری نسبتا نادر بخصوص در شیرخواران با بیماری های ادماتوی اکتسابی قابل اشتباه است، هدف از معرفی بیمار شناسایی بهتر بیماری با توجه به معیارهای تشخیص کلینیکی و بررسی پاراکلینیکی آن می باشد.
معرفی بیمار: در این مقاله بیمار 14 ماهه ای مبتلا به لنفادم مادرزادی معرفی شده است که در ابتدا با تشخیص سندروم نفروتیک به بخش نفرولوژی بیمارستان دکتر شیخ ارجاع شد و پس از بستری و بررسی های لازم و تشخیص لنفادمای مادرزادی مورد درمان قرار گرفت.
نتیجه گیری: لنفادمای مادرزادی اغلب اوقات با بیماری های ادماتوی اکتسابی و به خصوص در دوران شیرخوارگی با سندرم نفروتیک قابل اشتباه است. لذا آگاهی از اندیس های کلینیکی و بررسی های پاراکلینیکی جهت تشخیص صحیح بیماری ضروری است.