مقاله پژوهشی
معصومه فولادوندی؛ هاجر صادقی؛ مریم توفیقی؛ آذر اسدآبادی
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 1-8
چکیده
زمینهوهدف: از مهمترین عوامل در کیفیت عرضة هر چه بهتر خدمات پرستاران به بیماران رضایت شغلی و هوش هیجانی است که بیتوجهی به آن در بلندمدت موجب بروز عصیان، کاهش حس مسئولیت، فرسودگی شغلی و ترک خدمت را بهدنبال خواهد داشت. بنابراین، مطالعة حاضر،با هدفتعیین ارتباطرضایت شغلی با هوش هیجانی در پرستاران بخشهای اورژانس، بهویژه بیمارستانهای ...
بیشتر
زمینهوهدف: از مهمترین عوامل در کیفیت عرضة هر چه بهتر خدمات پرستاران به بیماران رضایت شغلی و هوش هیجانی است که بیتوجهی به آن در بلندمدت موجب بروز عصیان، کاهش حس مسئولیت، فرسودگی شغلی و ترک خدمت را بهدنبال خواهد داشت. بنابراین، مطالعة حاضر،با هدفتعیین ارتباطرضایت شغلی با هوش هیجانی در پرستاران بخشهای اورژانس، بهویژه بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر کرماندرسال 1391 انجام شد. مواد و روشها: اینمطالعةتوصیفی- همبستگیروی150نفراز پرستاران بخشهای اورژانس، بهویژه بیمارستانهای آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر کرمان به روش سرشماری با استفاده از پرسشنامههای مشخصاتدموگرافیکی، رضایت شغلی پرستاران و هوش هیجانی برادی گریوز(Bradbry- Graves) بهصورت سرشماری انجام شد. تجزیهوتحلیلدادهها باآزمون تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه وضریب همبستگیپیرسون با استفاده از SPSS نسخة 20انجام شد و سطحمعناداری05/0 درنظرگرفتهشد. یافتهها: میانگین نمرة کلی رضایت شغلی و هوش هیجانی بهترتیب (69/17±72/83) و (56/17±09/121) بود. بین نمرة کلی رضایت شغلی (رضایت درونی و رضایت بیرونی) و نمرة کلی هوش هیجانی ارتباط معناداری با ضریب همبستگی 351/0 مشاهده شد (0001/0>P). نتایج آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) و تی مستقل نشان داد بین متغیرهای دموگرافیک (سن، تحصیلات، تجربه، واحد سازمانی، جنس) با رضایت شغلی و ابعاد آن و هوشهیجانی و زیرگروههایش ارتباطی وجود ندارد (05/0<P). نتیجهگیری: رضایت شغلیبا هوش هیجانی رابطةمستقیمداردوبهنظر میرسدافرادبا هوش هیجانی بالاتر احساس رضایت بیشتری در کار با همکاران و بیماران دارند. پیشنهاد میشود مطالعات بیشتری در رابطه با ارتباط این دو مفهوم و ارتباط آن با متغیرهای دموگرافیکی انجام شود.
مقاله پژوهشی
مهتا مظاهری نایینی؛ طیبه ربانینیا
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 9-15
چکیده
اهداف سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها در جهان است که فاکتورهای مختلف ژنتیکی و اپیژنتیکی بر آن مؤثر است. هورمون استروژن یکی از فاکتورهای مؤثر در بروز این سرطان بهحساب میآید. این فاکتور منجر به ایجاد یکسری تغییرات و آغاز و پیشرفت سرطان پستان میشود. مواد و روشها در این تحقیق اساس مولکولی سرطان پستان، اثر فاکتورهای رشد، ...
بیشتر
اهداف سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها در جهان است که فاکتورهای مختلف ژنتیکی و اپیژنتیکی بر آن مؤثر است. هورمون استروژن یکی از فاکتورهای مؤثر در بروز این سرطان بهحساب میآید. این فاکتور منجر به ایجاد یکسری تغییرات و آغاز و پیشرفت سرطان پستان میشود. مواد و روشها در این تحقیق اساس مولکولی سرطان پستان، اثر فاکتورهای رشد، هورمون استروژن و گیرندههای استروژنی در وقوع سرطان، استفاده از داروهای آنتیاستروژنی نظیر تاموکسیفن در درمان سرطان پستان و سازوکارهای مقاومت در برابر این داروها بررسی شده است. از پایگاههای اطلاعاتی NCBI، PUBMED، Google Scholar و OVID MEDLINE در جمعآوری اطلاعات مورد نیاز استفاده شد. یافتهها افزایش هورمون استروژن و گیرندة استروژنی بهشدت در وقوع سرطان پستان مؤثر است. تاموکسیفن درمان کمکی استانداردی برای زنان با سرطان پستان از نوع گیرندة مثبت استروژن ( ER-positive) است، اما گاهی مقاومت ذاتی یا اکتسابی به اندوکراین درمانی وجود دارد. نتیجهگیری داروهای آنتیاستروژنی نظیر تاموکسیفن نقش مهاری در سرطانهای پستان وابسته به استروژن دارد و مانع از اتصال استروژن به گیرندة خود در سرطانهای ER+ میشود. دانستن اساس مولکولی سرطان پستان برای رسیدن به شیوة درمانی مؤثر و غلبه به مقاومت مهم است.
مقاله پژوهشی
فیزیولوژی و فارماکولوژی
ندا مولائی؛ مهدی صادق؛ محمدرضا پالیزوان؛ مهدیه موندنی زاده؛ نرگس السادات حائری
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 17-27
چکیده
اهداف با توجه به افزایش سوءمصرف اپیوئیدها در بین زنان و آثار پاتوفیزیولوژیکی مواجهة مزمن اپیوئیدها بر مادران که ممکن است غیرمستقیم فرزندان آنها را تحت تأثیر قراردهد، در این مطالعه پیامدهای مصرف مزمن مرفین و ترک آن پیش از شروع بارداری بر حافظة فضایی، حافظة جتنابی و تمایل به مصرف مرفین فرزندان نسل اول بررسی شده است.
مواد و روشها ...
بیشتر
اهداف با توجه به افزایش سوءمصرف اپیوئیدها در بین زنان و آثار پاتوفیزیولوژیکی مواجهة مزمن اپیوئیدها بر مادران که ممکن است غیرمستقیم فرزندان آنها را تحت تأثیر قراردهد، در این مطالعه پیامدهای مصرف مزمن مرفین و ترک آن پیش از شروع بارداری بر حافظة فضایی، حافظة جتنابی و تمایل به مصرف مرفین فرزندان نسل اول بررسی شده است.
مواد و روشها دوازده سر موش صحرایی مادة ویستار بهصورت تصادفی به دو گروه تقسیم شد. گروه مادران مرفینی دو ماه محلول مرفین (mg/ml 4/0) و گروه مادران کنترل آب معمولی دریافت کردند. یک ماه پس از قطع مصرف مرفین جفتگیری مادهها انجام شد. بعد از زایمان، فرزندان بهصورت مجزا در گروههای نر و ماده تقسیم و بهعنوان گروههای هدف مطالعه استفاده شد. حافظة فضایی با ماز آبی موریس، حافظة جتنابی با شاتل باکس و تمایل به مصرف مرفین با اندازهگیری مصرف اختیاری محلول مرفین بررسی شد.
یافتهها میانگین مصرف روزانة محلول مرفین در فرزندان نر و مادة مادران مرفینی بهصورت معناداری بالاتر از فرزندان نر و مادة مادران کنترل بود (05/0 <P). نتایج یادگیری در ماز آبی نشان داد که فرزندان نر مادران مرفینی بهطور معناداری نسبت به فرزندان نر گروه کنترل مسافت و زمان بیشتری را برای رسیدن به سکو صرف میکنند (01/0 <P). همچنین، در آزمون بهخاطرآوری نیز فرزندان نر مادران مرفینی در مقایسه با فرزندان نر مادران کنترل دفعات کمتری از محل سکو عبور کردهاند (001/0 <P). تفاوت معناداری بین گروههای آزمایشی در میزان یادگیری اجتنابی وجود نداشت (05/0 >P).
نتیجهگیری مطالعة حاضر نشان داد مصرف مزمن مرفین پیش از بارداری، سبب اختلال در حافظة فضایی فرزندان نر شد. همچنین، تمایل به مصرف مرفین در فرزندان نر و ماده را افزایش داد.
مقاله پژوهشی
موسیالرضا تدینفر؛ علی تاجآبادی؛ اکرم کوشکی
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 29-33
چکیده
اهداف از آنجا که سوءتغذیة پروتئین- انرژی در 50 درصد بیماران بستری در بیمارستان وجود دارد، این مطالعه بهمنظور بررسی کفایت تغذیهای بیماران بستریشده در بخش مراقبت ویژة بیمارستان شهید بهشتی سبزوار انجام گرفت. مواد و روشها در این مطالعة مقطعی– تحلیلی تمامی بیماران ضربة مغزی بستری در بخش ICU که بهصورت گاواژ تغذیه میشوند، ...
بیشتر
اهداف از آنجا که سوءتغذیة پروتئین- انرژی در 50 درصد بیماران بستری در بیمارستان وجود دارد، این مطالعه بهمنظور بررسی کفایت تغذیهای بیماران بستریشده در بخش مراقبت ویژة بیمارستان شهید بهشتی سبزوار انجام گرفت. مواد و روشها در این مطالعة مقطعی– تحلیلی تمامی بیماران ضربة مغزی بستری در بخش ICU که بهصورت گاواژ تغذیه میشوند، بعد از اخذ رضایتنامه از ولی آنان، میانگین دریافت انرژی و مواد مغذی هر فرد بهروش یادآمد 24 ساعتهة خوراک برای دو روز متوالی و با استفاده از نرمافزار N4 تعیین شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخة 16 و آزمونهای آمار توصیفی و تی تست یکطرفه در سطح معناداری 05/0P< تجزیهوتحلیل شد. یافتهها در این مطالعه شصت بیمار شرکت کردند که چهل نفر (7/66 درصد) مرد و بیست نفر (3/33 درصد) زن بودند. میانگین سنی آنها 3/11±7/32 سال بود. میانگین دریافت انرژی در زنان و مردان بهترتیب 6/184±35/624 و 3/246±8/743 کیلوکالری و میانگین دریافت پروتئین نیز بهترتیب 6/5±1/20 و 6/23±3/28 گرم در روز بود. در این مطالعه، دریافت اکثر ویتامینهای محلول در آب و چربی و املاح معدنی کمتر از حد استاندارد توصیهشده بود (0001/0P<). نتیجهگیری بر اساس یافتههای این تحقیق، دریافت انرژی و تمام درشتمغذیها و ریزمغذیها در بیماران مورد بررسی، کمتر از حد استاندارد توصیهشده بود.
مروری
فؤاد علیمرادی؛ مریم جوادی؛ شبنم جلیل القدر؛ آنیتا آوانی؛ جلال مولودی
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 35-41
چکیده
خواب از مهمترین چرخههای شبانهروزی و یکی از نیازهای اساسی انسان است.تقریباً یکسوم از زندگی هر فرد در خواب سپری میشود. خواب ناکافی در جامعة مدرن امروزی فراگیر شده است و بسیاری از افراد را رنج میدهد. افراد مبتلا به اختلال خواب علاوهبر خستگی دچار نقص در ترمیم سلولها، مشکل در تفکر، حافظه و یادگیری، افزایش استرس و کاهش کیفیت ...
بیشتر
خواب از مهمترین چرخههای شبانهروزی و یکی از نیازهای اساسی انسان است.تقریباً یکسوم از زندگی هر فرد در خواب سپری میشود. خواب ناکافی در جامعة مدرن امروزی فراگیر شده است و بسیاری از افراد را رنج میدهد. افراد مبتلا به اختلال خواب علاوهبر خستگی دچار نقص در ترمیم سلولها، مشکل در تفکر، حافظه و یادگیری، افزایش استرس و کاهش کیفیت عملکرد روزانه در رفتارند.در اغلب موارد اختلال در سیکل خواب، نشانهای زودرس در بیماریهای مختلف است. مطالعات مختلف نشان داده است که اختلالات خواب با بروز و تشدید انواع بیماریها در ارتباط است و بهبود کیفیت خواب در سنین مختلف باعث جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن در طول زندگی بهخصوص در سنین بزرگسالی میشود. با توجه به شواهد موجود و تأثیر چشمگیر خواب در سلامتی و بهبود کیفیت زندگی افراد، همچنین کاهش کیفیت و کمیت خواب در جامعة مدرن امروزی، این مطالعه به بررسی اهمیت خواب و ارتباط آن با چاقی، رژیم غذایی و دیابت پرداخته است.
مقاله پژوهشی
پرستاری
پروانه عسگری؛ فاطمه بهرام نژاد؛ محمد گلی طالب؛ مختار محمودی
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 43-49
چکیده
اهدافانفارکتوس میوکارد یکی از علل اصلی مرگ و ناتوانی در دنیاست. تبعیت از برنامة درمانی گزینة مراقبتی مهم در این بیماران است؛ لذا، پژوهش حاضر باهدف تعیین تأثیر آموزش خانوادهمحور بر شاخصهای آزمایشگاهی بیماران پس از آنفارکتوس حاد میوکارد انجام شد. مواد و روشهااین کارآزمایی بالینی از مهر تا اسفند 1393 در بخش مراقبت ویژة قلبی بیمارستان ...
بیشتر
اهدافانفارکتوس میوکارد یکی از علل اصلی مرگ و ناتوانی در دنیاست. تبعیت از برنامة درمانی گزینة مراقبتی مهم در این بیماران است؛ لذا، پژوهش حاضر باهدف تعیین تأثیر آموزش خانوادهمحور بر شاخصهای آزمایشگاهی بیماران پس از آنفارکتوس حاد میوکارد انجام شد. مواد و روشهااین کارآزمایی بالینی از مهر تا اسفند 1393 در بخش مراقبت ویژة قلبی بیمارستان امیرکبیر شهر اراک انجام شد. نمونههای پژوهش 60 بیمار پس از بروز اولین سکتة قلبی بودند که بهروش در دسترس انتخاب و بهطور تصادفی در دو گروه کنترل (آموزش بیمارمحور: 30 نفر) و مداخله (آموزش خانوادهمحور: 30 نفر) قرارگرفتند. در بدو بستری، میزان قندخون و لیپیدهای خون (Chol,TG,HDL,LDL) بررسی شد. سپس، برای گروه مداخله آموزش بیمار بههمراه عضو فعال خانواده از طریق رایانه در سه حیطة غذایی، دارویی، حرکتی در سه جلسة 30-45 دقیقهای انجام شد. در گروه کنترل همان محتوای آموزشی فقط به بیمار (بدون حضور خانواده) داده شد. سه ماه پس از مداخله، موارد ذکرشده مجدد بررسی شد. در نهایت، تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده آزمونهای آماری کای دو، تی مستقل انجام شد. یافتههایافتهها نشان داد که نتایج درمانی شامل میزان قند خون با 03/0P=، لیپیدهای خون شامل Chol,HDL,LDL,TG با 0001/0 P= در گروه خانوادهمحور اختلاف آماری معناداری با گروه بیمارمحور داشت. این در حالی است که قبل از مداخله، در موارد ذکرشده تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت. نتیجهگیریبا توجه به نتایج پژوهش، بهنظر میرسد الگوی آموزشی خانوادهمحور بهبود شاخصهای آزمایشگاهی بیماران دچار انفارکتوس میوکارد را بهدنبال دارد. لذا، توصیه میشود مداخلات آموزشی مربوط به برنامة درمانی در این بیماران با مشارکت خانوادهها انجام شود.
گزارش موردی
مدیریت آموزش
پژمان باقری؛ ابوالقاسم آوند؛ سید امین کوهپایه؛ رضا همایونفر؛ مجتبی فرجام؛ فاطمه آوند
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 51-53
چکیده
مرجعیت به معنای مراجعه مستمر دیگران به یک فرد یا سازمان بدلیل قابلیت ها و پتانسیل های آن فرد یا سازمان تعریف شده است (1). مرجعیت علمی و آینده نگاری یکی از بسته های 11 گانه طرح تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی است. به جهت آشنائی مقدماتی با مصداق این تعریف در شرایط موجود و نزدیک کردن ذهنیت با مفهومی که بیان گردید باید گفت یکی از مصادیق مهم ...
بیشتر
مرجعیت به معنای مراجعه مستمر دیگران به یک فرد یا سازمان بدلیل قابلیت ها و پتانسیل های آن فرد یا سازمان تعریف شده است (1). مرجعیت علمی و آینده نگاری یکی از بسته های 11 گانه طرح تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی است. به جهت آشنائی مقدماتی با مصداق این تعریف در شرایط موجود و نزدیک کردن ذهنیت با مفهومی که بیان گردید باید گفت یکی از مصادیق مهم مرجعیت که نقداً می توان به آن اشاره کرد شاخص استنادها (2) یا میزان رجوع دیگران به مقالات است که بیانگر ارزش و کاربرد یک مقاله در یک حوزه است و یا بعبارتی افزایش میزان ارجاعات، بیانگر مرجعیت نویسنده یا یک کشور و یا حتی مؤسسه تحقیقاتی و دانشگاه یا مجله خاص در آن موضوع خاص می باشد. پرواضح است که تولید علم به این معنا شرط لازم برای مرجعیت است اما کافی نیست و این مفهوم مدنظر این نوشتار نمی باشد.
مقاله پژوهشی
سهند جرفی؛ نعمتاله جعفرزاده حقیقیفرد؛ محمدجواد احمدی؛ نرجس شاحیدر؛ حکیمه پورحسینی
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 55-62
چکیده
اهداف کروم شش ظرفیتی یکی از فلزات سنگین دارای سمیت بهداشتی و محیطزیستی است که از طریق فاضلابهای صنعتی وارد منابع پذیرندة آبی میشود. هدف از پژوهش فعلی تعیین کارایی زئولیت کلینوپتیلولایت تهیهشده از معادن واقع در جنوب شرق سمنان در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول آبی سنتتیک بود. مواد و روشهاپس از اصلاح زئولیت به روش شیمیایی، متغیرهای ...
بیشتر
اهداف کروم شش ظرفیتی یکی از فلزات سنگین دارای سمیت بهداشتی و محیطزیستی است که از طریق فاضلابهای صنعتی وارد منابع پذیرندة آبی میشود. هدف از پژوهش فعلی تعیین کارایی زئولیت کلینوپتیلولایت تهیهشده از معادن واقع در جنوب شرق سمنان در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول آبی سنتتیک بود. مواد و روشهاپس از اصلاح زئولیت به روش شیمیایی، متغیرهای pH در محدودة 2-10، دوز جاذب در محدودة 2-20 گرم بر لیتر، زمانماند در محدودة 5-150 دقیقه و غلظت کروم شش ظرفیتی در محدودة 10-50 میلیگرم بر لیتر به روش یک عامل در زمان مطالعه شد. همچنین، همبستگی دادهها با ایزوترمها و سینتیکهای جذب بررسی شد. یافتههادر سطوح بهینة pH معادل دو، زمان واکنش سی دقیقه، دوز جاذب 8 گرم بر لیتر و غلظت اولیة کروم شش ظرفیتی 10 میلیگرم بر لیتر بیشترین بازدة حذف معادل 53/99 درصد مشاهده شد. ایزوترم فروندلیچ و سیتیک شبه درجة دوم بیشترین همبستگی را با دادههای تجربی داشت. نتیجهگیرینتایج حاصل از پژوهش فعلی در مقیاس آزمایشگاهی نشان میدهد که زئولیت طبیعی کلینوپتیلولایت جاذب کارآمدی برای حذف کروم شش ظرفیتی از محلولهای آبی است.
مقاله پژوهشی
محمد خندان؛ علیرضا کوهپایی؛ وجیهه مبینیزاده
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 63-70
چکیده
اهدافیکی از کاربردهای نظاممند تحقیق روانشناختی رفتار انسان بررسی مسائل ایمنی است. با توجه به نقش هوش هیجانی در سطح سلامت روان کارگران و پیشگیری از رفتارهای ناایمن و برای ارتقای سطح سلامتی جامعة کارگری، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط هوش هیجانی با سلامت عمومی و رفتار ایمنی کارکنان صنعت چاپ و نشر در سال 1393 اجرا شد. مواد و روشهااینمطالعة ...
بیشتر
اهدافیکی از کاربردهای نظاممند تحقیق روانشناختی رفتار انسان بررسی مسائل ایمنی است. با توجه به نقش هوش هیجانی در سطح سلامت روان کارگران و پیشگیری از رفتارهای ناایمن و برای ارتقای سطح سلامتی جامعة کارگری، این مطالعه با هدف بررسی ارتباط هوش هیجانی با سلامت عمومی و رفتار ایمنی کارکنان صنعت چاپ و نشر در سال 1393 اجرا شد. مواد و روشهااینمطالعة توصیفی- تحلیلی و مقطعی میان تمام کارکنان عملیاتی شرکتی تولیدی (98 نفر) انجام شد. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامههای دموگرافیکی، هوش هیجانی برادبری و گریوز و سلامت عمومی گلدبرگ 28 سؤالی بود. در مورد رفتارهای ایمنی از چکلیست رفتاری استفاده شد. دادههای حاصل با نسخة 22 نرمافزارSPSS و با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون در سطح معناداری 05/0 آنالیز شد. یافتههامعدل هوش هیجانی کارکنان مورد مطالعه 7/15±2/122 محاسبه شد. میانگین و انحراف استاندارد سلامت عمومی ایشان نیز 4/10±4/50 بهدست آمد. از مجموع 800 رفتار مشاهدهشده، 646 مورد (8/80 درصد) ایمن بودند. در بررسی ارتباط میان هوش هیجانی با سلامت عمومی، بعد خود مدیریتی ارتباط معنادار آماری (05/0P<) با ضریب همبستگی 3/0- داشت. همچنین، نشانههای افسردگی با ضریب 3/0- با هوش هیجانی ارتباط معناداری دارد (05/0P<). آگاهی اجتماعی هوشهیجانی نیز با ضریب همبستگی قوی و مستقیم (8/0) با رفتار ایمن افراد ارتباط دارد. همچنین، هوش هیجانی با رفتار ایمنی ارتباط معناداری نداشت (05/0P>). نتیجهگیریدرمجموع، یافتهها نشان از وضعیت نامناسب سلامت عمومی کارگران دارد. منطبق بر نتایج این تحقیق، افزایش هوش هیجانی بر سطح سلامت روان کارگران تأثیر مثبت و بر رفتارهای ناایمن و بروز خطا تأثیر منفی دارد. ازآنجا که ارتقای سطح هوش هیجانی افراد از طریق آموزش امکانپذیر است، تدوین بستة جامع توسعة هوشهیجانی کارگران توصیه میشود.
مقاله پژوهشی
فیزیولوژی و فارماکولوژی
زهره توسلی؛ نرگس حسین مردی؛ مهیار جان احمدی؛ مهدی گلپایگانی؛ فرهاد سالاری؛ دلارام جعفرزاده
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 71-77
چکیده
اهداف با توجه به نقش سلولهای گلیا در انتقال سیناپسی، تنظیم غلظت میانجیهای عصبی در شکاف سیناپسی، تعدیل غلظت پتاسیم در فضای سیناپسی و آزادسازی گلیوترانسمیترها، در این مطالعه به بررسی نقش این سلولها بر روند ایجاد تشنجات القاشده بهوسیلة مدل کیندلینگ شیمیایی در موش صحرایی پرداختیم. مواد و روشها در مدل کیندلینگ شیمیایی، پس از ...
بیشتر
اهداف با توجه به نقش سلولهای گلیا در انتقال سیناپسی، تنظیم غلظت میانجیهای عصبی در شکاف سیناپسی، تعدیل غلظت پتاسیم در فضای سیناپسی و آزادسازی گلیوترانسمیترها، در این مطالعه به بررسی نقش این سلولها بر روند ایجاد تشنجات القاشده بهوسیلة مدل کیندلینگ شیمیایی در موش صحرایی پرداختیم. مواد و روشها در مدل کیندلینگ شیمیایی، پس از تزریق داخل صفاقی mg/kg 35 پنتیلن تترازول هر 48 ساعت، مراحل مختلف تشنج (مرحلة 1 تا 5) بهتدریج ظاهر شد. شاخصهای تشنج شامل حداکثر مرحلة تشنج، مدتزمان تأخیر تا بروز مرحلة 4، مدتزمان مرحلههای 4 و 5 تشنج و نیز کل تشنج در طول 20 دقیقه پس از تزریق ثبت میشد. سپس، شاخصهای تشنج در حیواناتی که سلولهای گلیای آنها با تزریق داخل بطن مغزی داروی فلوئوروسیترات (1 نانومول در 1 میکرولیتر)، هر 24 ساعت یکبار، 30 دقیقه قبل از هر تزریق پنتیلن تترازول (PTZ) مهار شده است نیز بررسی و با حیوانات صرعیشده مقایسه شد. یافتهها نتایج نشان داد که مهار سلولهای گلیا با تزریق داخل بطن مغزی داروی فلوئوروسیترات، سبب کاهش معنادار مرحلة تشنج (SS)، مدتزمان مرحلة پنج تشنج (S5D)، مدتزمان کل تشنج(SD) و افزایش معنادار مدت زمان تأخیر تا مرحلة چهار تشنج (S4L)میشود (05/0>P، 01/0>P و 001/0>P). نتیجهگیری بر اساس نتایج بهدستآمده میتوان نتیجه گرفت احتمالاً با مهار سلولهای گلیا گسترش فعالیت صرعی در سیستم عصبی به تعویق میافتاد، دورة فعالیت بیشازحد نورونها کاهش مییابد و از پیشرفت تشنج به مراحل پایانی جلوگیری میشود.
مقاله پژوهشی
فیزیولوژی ورزشی
رامبد خواجه ای؛ امیر حسین حقیقی؛ محمدرضا حامدی نیا؛ امیر رشیدلمیر
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، صفحه 79-88
چکیده
اهدافبازتوانی قلبی از مهمترین اقدامات جهت اثربخشی عمل جراحی قلب و کاهش عوارض آن در بیماران قلبی- عروقی است. تمرینات ورزشی به سبب کمهزینه و جذاب بودن مشوقی برای شرکت بیماران در این برنامههاست. فعالیت ورزشی روی ترکیبات سلول خونی، بهویژه تعداد گلبولهای سفید خون، سوختوساز، متابولیتها، پپتید و بیان ژن در انواع مختلف اثر دارد؛ ...
بیشتر
اهدافبازتوانی قلبی از مهمترین اقدامات جهت اثربخشی عمل جراحی قلب و کاهش عوارض آن در بیماران قلبی- عروقی است. تمرینات ورزشی به سبب کمهزینه و جذاب بودن مشوقی برای شرکت بیماران در این برنامههاست. فعالیت ورزشی روی ترکیبات سلول خونی، بهویژه تعداد گلبولهای سفید خون، سوختوساز، متابولیتها، پپتید و بیان ژن در انواع مختلف اثر دارد؛ لذا، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین هوازی بربیان ژن ABCG5 مونوسیتها در مردان میانسال پس از عمل بایپس قلبی است. مواد و روشهاجامعة آماری را 20 مرد بیمار میانسال تشکیل دادند که قبلاً عمل بایپس عروق کرونر انجام داده بودند. این افراد، پس از انتخاب، بهطور تصادفی به دو گروه کنترل (10 نفر) و تمرین هوازی (10 نفر) تقسیم شدند. قبل و بعد از جلسههای تمرینی از آزمودنیهای دو گروه خونگیری بهعمل آمد. جداسازی مونوسیتها بهروش سانتریفیوژ و تخلیص m-RNA بهوسیلة Real-Time PCR انجام شد. دادهها با آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازههای تکراری (نرمافزار SPSS نسخة 16) تجزیهوتحلیل شد. یافتههاگروه تجربی در نتیجة هشت هفته تمرین هوازی افزایش معناداری در بیان mRNA ژن ABCG5 در مقایسه با گروه کنترل تجربه کردند. نتیجهگیریبهنظر میرسد تمرین ورزشی بهعنوان بخشی از مراحل بازتوانی قلبی در بیماران تحت عمل پیوند بایپس شریان کرونر با تحت تأثیر قراردادن بیان ژن ABCG5 که در سوختوساز چربی درگیر است، فرایند انتقال معکوس کلسترول را بهبود میبخشد.