مقاله پژوهشی
پرستاری
فاطمه زینعلی؛ عبدالقادر عصاررودی؛ حمیدرضا بهرامی؛ راضیه هوشمند
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 299-304
چکیده
اهدافاضطراب یکی از مشکلات عمده و بسیار شایع ناشی از جراحی است که به کاهش بهبود زخم و افزایش خطر عفونت میافزاید و با افزایش درد بعد از عمل، طولانیشدن مدت اقامت بیماران را در پی دارد. امروزه، روشهای غیردارویی و کمهزینه و غیرتهاجمی برای کنترل اضطراب اهمیت یافته است. در این پژوهش تأثیر طب فشاری بر میزان اضطراب بیماران تحت جراحی هرنی ...
بیشتر
اهدافاضطراب یکی از مشکلات عمده و بسیار شایع ناشی از جراحی است که به کاهش بهبود زخم و افزایش خطر عفونت میافزاید و با افزایش درد بعد از عمل، طولانیشدن مدت اقامت بیماران را در پی دارد. امروزه، روشهای غیردارویی و کمهزینه و غیرتهاجمی برای کنترل اضطراب اهمیت یافته است. در این پژوهش تأثیر طب فشاری بر میزان اضطراب بیماران تحت جراحی هرنی اینگوینال بررسی شده است. مواد و روشها در این مطالعة کارآزمایی بالینی یکسوکور، 88 بیمار تحت جراحی هرنی اینگوینال بستری در بخش جراحی بیمارستانهای شهر سبزوار در سال 1393 بهصورت تخصیص تصادفی و با استفاده از روش بلوکهای جایگشتی در دو گروه آزمون و کنترل قرارگرفتند. در گروه آزمون، طب فشاری با استفاده از دستبند دارای دکمة فشاری در نقطة نیگوآن بهمدت 5 دقیقه اعمال و در گروه کنترل نیز دستبند بدون دکمة فشاری بهصورت شل در همان نقطه بهمدت 5 دقیقه بسته شد. میزان اضطراب بر اساس پرسشنامة اشپیل برگر قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه اندازهگیری شد. برای تجزیهوتحلیل آماری از نرمافزار SPSS نسخة 20 و SAS 9.2 و آزمونهای آماری مجذور کای، تست دقیق فیشر، ویلکاکسون و منویتنی استفاده و سطح معناداری کمتر و مساوی 05/0 در نظر گرفته شد. یافتههانتایج این مطالعه نشان داد که بین اضطراب آشکار و پنهان قبل از مداخله در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معناداری وجود نداشت. میانگین نمرة اضطراب آشکار و پنهان قبل از مداخله در گروه آزمون بهترتیب 59/7±20/52 و 48/7±95/48 بود که بلافاصله بعد از انجام مداخله میانگین اضطراب آشکار 36/7±56/43 و پنهان 82/5±31/44 بهصورت معناداری کاهش یافت (0001p<). همچنین، در گروه کنترل، اضطراب آشکار و پنهان قبل از مداخله بهترتیب 19/8±72/51 و 92/5±50/49 بود که بعد از مداخله کاهش معناداری در میانگین اضطراب آشکار 96/5±70/47 و پنهان 59/8±95/48 مشاهده شد (0001p<). اما، کاهش نمرة اضطراب آشکار (002/0p=) و پنهان (003/0p=) در گروه آزمون نسبت به گروه کنترل به شکل معناداری بیشتر بود. نتیجهگیری اعمال طب فشاری در نقطة نیگوآن اضطراب بیماران را قبل از عمل جراحی هرنی اینگوینال کاهش میدهد.
مقاله پژوهشی
فیزیولوژی ورزشی
مریم شعبانی؛ محمد شرافتی مقدم؛ فرهاد دریانوش؛ حامد علی زاده پهلوانی
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 305-310
چکیده
اهدافتروپونین قلبی شاخصی قلبی است که در تشخیص بیماریهای قلبی نقش حیاتی دارد و نشان داده شده است که فعالیت ورزشی تأثیر بهسزایی بر سطوح این پروتئین دارد. هدف از مطالعة حاضر، مقایسة تأثیر چهار هفته تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) و تداومی بر سطوح تروپونین T بافت قلبی در موشهای صحرایی نر سالم است.
مواد و روشهادر این پژوهش، 36 سرموش صحرایی ...
بیشتر
اهدافتروپونین قلبی شاخصی قلبی است که در تشخیص بیماریهای قلبی نقش حیاتی دارد و نشان داده شده است که فعالیت ورزشی تأثیر بهسزایی بر سطوح این پروتئین دارد. هدف از مطالعة حاضر، مقایسة تأثیر چهار هفته تمرین تناوبی با شدت بالا (HIIT) و تداومی بر سطوح تروپونین T بافت قلبی در موشهای صحرایی نر سالم است.
مواد و روشهادر این پژوهش، 36 سرموش صحرایی نر دو ماهه از نژاد ویستار با میانگین وزن 20±180 گرم انتخاب و بهروش تصادفی به سه گروه فعالیت هوازی (12 سر)، فعالیت تناوبی با شدت بالا (12 سر) و کنترل (12 سر) تقسیم شدند. گروه آزمایش پنج روز در هفته مطابق با برنامة تمرینی بهمدت چهار هفته به فعالیت ورزشی پرداختند. پس از چهار هفته تمرین، برای تجزیهوتحلیل دادهها از آزمون آماری آنوای یکطرفه استفاده شد. سطح معناداری تحقیق حاضر 05/0 است.
یافتههابین میانگین تروپونین در گروههای کنترل، تمرین هوازی و تمرین تناوبی با شدت بالا تفاوت معناداری وجود نداشت.
نتیجهگیریبر اساس یافتههای این تحقیق، میزان تروپونین T در هیچکدام از گروهها تغییر معناداری نداشت. بهنظر میرسد فعالیت ورزشی HIIT و تمرینات هوازی با مدت زمان چهار هفته منجر به آسیب بافت قلبی نمیشود.
مقاله پژوهشی
حسین ماهور؛ کاظم فرزین فر
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 311-318
چکیده
اهدافمدل طرحوارهدرمانی برای آسیبشناسی ارتباط والدین با کودک ارائه شده است و با تأکید بر روابط بینفردی از دوران کودکی تا زمان حال، سبب کاهش سطح طرحوارههای ناسازگار اولیه میشود. مادران کودکان مبتلا به ناشنوایی مستعد افسردگی و اضطراب هستند. با بررسی ذهنیتهای طرحوارهای و سبکهای مقابلهای این افراد و با شناسایی نوع طرحوارههای ...
بیشتر
اهدافمدل طرحوارهدرمانی برای آسیبشناسی ارتباط والدین با کودک ارائه شده است و با تأکید بر روابط بینفردی از دوران کودکی تا زمان حال، سبب کاهش سطح طرحوارههای ناسازگار اولیه میشود. مادران کودکان مبتلا به ناشنوایی مستعد افسردگی و اضطراب هستند. با بررسی ذهنیتهای طرحوارهای و سبکهای مقابلهای این افراد و با شناسایی نوع طرحوارههای آنان و ارائة تکنیکهای طرحوارهدرمانی میتوان باعث کاهش افسردگی و اضطراب آنها شد. پژوهش حاضر با هدف مطالعة اثربخشی طرحوارهدرمانی بر بهزیستی روانشناختی مادران کودکان مبتلا به ناشنوایی انجام پذیرفت.
مواد و روشهاپژوهش حاضر، مطالعة تجربی با پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل است. جامعة آماری این پژوهش شامل مادرانی است که فرزندان آنها در مراکز توانبخشی کودکان ناشنوا ثبتنام کرده بودند. نمونة آماری این پژوهش 30 نفر بودند که بهصورت نمونهگیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند و بهصورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرارگرفتند. بهمنظور تعیین وضعیت بهزیستی روانشناختی، پرسشنامة بهزیستی روانشناختی ریف را تکمیل کردند. سپس، طی دوازده جلسة 90 دقیقهای، طرحوارهدرمانی مجدداً با پرسشنامة یادشده ارزیابی شد.
یافتهها نتایج حاصل از تحلیل آماری با آزمون تحلیل کواریانس نشان داد که طرحوارهدرمانی بهطور معناداری باعث افزایش بهزیستی روانشناختی میشود (064/40= (27و1 Fdf(، 05/0>p).
نتیجهگیرینتایج پژوهش جاری حاکی از مؤثربودن طرحوارهدرمانی بر بهزیستی روانشناختی است.
مقاله پژوهشی
مهدی قناعتی؛ حسن نودهی؛ اکرم قدرتی؛ علی جلالی فر
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 319-325
چکیده
اهداف این پژوهش با هدف بررسی تأثیر آموزش کارآفرینی بر قصد کارآفرینانة دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد.
مواد و روشها این پژوهش از نوع کاربردی است. از نظر ماهیت گردآوری دادهها، روش تحقیق تمام آزمایشی طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعة آماری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار بود که در کارگاه ...
بیشتر
اهداف این پژوهش با هدف بررسی تأثیر آموزش کارآفرینی بر قصد کارآفرینانة دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد.
مواد و روشها این پژوهش از نوع کاربردی است. از نظر ماهیت گردآوری دادهها، روش تحقیق تمام آزمایشی طرح پیشآزمون و پسآزمون با گروه کنترل و آزمایش است. جامعة آماری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار بود که در کارگاه آموزش کارآفرینی ثبتنام کرده بودند. با استفاده از جدول کوهن و منابع موجود حجم هر گروه بیست نفر در نظر گرفته شد. روش نمونهگیری روش تصادفی طبقهای بود. ابزار پژوهش پرسشنامة استاندارد قصد کارآفرینانة لینان و چن (2009) بود که قبلاً روا و پایا شده بود. در روز برگزاری کارگاه، قبل از شروع پیشآزمون و پس از برگزاری کارگاه پسآزمون، از هر دو گروه کنترل و آزمایش گرفته شد. پس از جمعآوری اطلاعات، دادههای تحقیق با استفاده از نرمافزار SPSS نسخة 16 تحلیل شد.
یافتهها بر اساس نتایج آزمون تی مستقل برای نمرات تفاوت پسآزمون و پیشآزمون متغیرهای قصد کارآفرینانه، نگرش به کارآفرینی، هنجارهای ذهنی و تلقی از کنترل رفتاری، تنها متغیر تلقی از کنترل رفتاری بین دو گروه آزمایش و کنترل معنادار بود؛ یعنی، میانگین تلقی از کنترل رفتاری گروه آموزشدیده بهطور معناداری بالاتر از میانگین تلقی از کنترل رفتاری گروه آموزشندیده بود.
نتیجهگیری آموزش کارآفرینی در افزایش باور دانشجویان به کارآمدی خود در تبدیلشدن به کارآفرین تأثیر مثبتی داشته است. با درنظرگرفتن تأثیرات مثبت آموزش کارآفرینی و اهمیت این مقوله پیشنهاد میشود واحد درسی کارآفرینی در برنامة درسی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گنجانده شود.
مقاله پژوهشی
علی محمدپور؛ مهدی بصیری مقدم؛ آرزو داوری نیا مطلق قوچان؛ سید جواد مجتبوی
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 327-332
چکیده
اهداف درد از علایم آزاردهندهای است که بیماران قبل از آپاندکتومی تجربه میکنند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر طب فشاری گوش بر شدت درد بیماران کاندید آپاندکتومی انجام گرفته است. مواد و روشهااین پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی یکسوکور سه گروهی است که روی 72 بیمار کاندید آپاندکتومی بستری در بخش جراحی بیمارستان بیدخت شهرستان گناباد ...
بیشتر
اهداف درد از علایم آزاردهندهای است که بیماران قبل از آپاندکتومی تجربه میکنند. این پژوهش با هدف بررسی تأثیر طب فشاری گوش بر شدت درد بیماران کاندید آپاندکتومی انجام گرفته است. مواد و روشهااین پژوهش از نوع کارآزمایی بالینی یکسوکور سه گروهی است که روی 72 بیمار کاندید آپاندکتومی بستری در بخش جراحی بیمارستان بیدخت شهرستان گناباد انجام شد. نمونهها بهروش در دسترس انتخاب شدند. سپس، بهطور تصادفی به سه گروه مداخله، پلاسبو و کنترل تخصیص یافتند. هر سه گروه درمانهای روتین بخش را دریافت میکردند. بیماران گروه مداخله طب فشاری را در نقاط صحیح (تالاموس) و گروه پلاسبو در نقاط دروغین، بهمدت 15 دقیقه دریافت کردند. شدت درد با استفاده از معیار استاندارد دیداری شدت درد بلافاصله قبل، بعد و نیم ساعت بعد از مداخله در هر سه گروه اندازهگیری و مقایسه شد. تجزیهوتحلیل دادهها با نرمافزار SPSS نسخة 19 و آزمونهای آماری توصیفی- تحلیلی انجام شد. مقادیر p در سطح کمتر از 0/05 معنادار لحاظ گردید. یافتهها بر اساس نتایج پژوهش، اعمال طب فشاری در نقاط صحیح بهطور معناداری باعث کاهش میانگین شدت درد در دقیقة 30 ((p=0/02 بعد از مداخله در گروه مداخله نسبت به دو گروه کنترل و پلاسبو شد. نتیجهگیریبهکارگیری طب فشاری در نقطة تالاموس گوش شدت درد بیماران کاندید عمل جراحی آپاندکتومی راکاهش میدهد.
مقاله پژوهشی
انوشیروان محسنی بندپی؛ رضا نعمتی؛ نرگس حکیمی؛ پرویز نوروز
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 333-338
چکیده
اهدافتحقیقات اخیر نشان داده است که فرایند اکسایشی پیشرفتهای بهنام فرایند پرسولفات/ اشعة فرابنفش در حذف آلایندههای آلی مقاوم به تجزیة بیولوژیکی راندمان قابلتوجهی داشته است. با توجه به اینکه از مزایای این فرایند محدودبودن تولید محصولات جانبی مضر و نیز قویبودن این فرایند در تجزیة مواد آلی ذکر شده است، بهنظر میرسد این فرایند ...
بیشتر
اهدافتحقیقات اخیر نشان داده است که فرایند اکسایشی پیشرفتهای بهنام فرایند پرسولفات/ اشعة فرابنفش در حذف آلایندههای آلی مقاوم به تجزیة بیولوژیکی راندمان قابلتوجهی داشته است. با توجه به اینکه از مزایای این فرایند محدودبودن تولید محصولات جانبی مضر و نیز قویبودن این فرایند در تجزیة مواد آلی ذکر شده است، بهنظر میرسد این فرایند در گندزدایی فاضلابهای شهری نیز گزینة مناسبی باشد. مواد و روشها پس از جمعآوری و انتقال نمونه به آزمایشگاه، آزمایش گندزدایی در ظروف استریل 1 لیتری روی 5/0 لیتر نمونه انجام و دوزهای مورد نیاز از مواد شیمیایی به نمونه تزریق شد. از روش مستقیم آزمون مستقیم کلیفرمهای گرماپای برای سنجش میکروبی استفاده شد. یافتهها نتایج این تحقیق نشان داد پرسولفات و اشعة UV، هر کدام بهتنهایی قادر به کاهش قابلقبول کلیفرمهای گرماپای نیست. اما، استفادة توأم از اشعة UV و پرسولفات (با غلظت کمتر از 30 میلیمولار) حدود 5 لگاریتم کاهش کلیفرمهای گرماپای را نشان داد، این در حالی بود که پرسولفات حتی با دوز 300 میلیمولار تنها حدود 3 لگاریتم کاهش کلیفرمهای گرماپای داشت. نتیجهگیرینتایج این تحقیق نشان میدهد اشعة UV تأثیر تشدیدکنندگی شدیدی بر خاصیت گندزدایی پرسولفات دارد و با توجه به محدودیت استفاده از عوامل گوگرددار در تصفیة فاضلاب، بهنظر میرسد استفاده از اشعة UV در کنار مقدار جزئی از پرسولفات این محدودیت را تا حدود زیادی بهبود میبخشد و آثار محیطزیستی و اقتصادی زیانبار گندزداهای متداول را بهطور قابلتوجهی کاهش میدهد.
مقاله پژوهشی
مختار نصیری فارسانی؛ مونا سرحدی؛ فرزانه رحمانی؛ کیانا حسن زاده
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 339-345
چکیده
اهدافتحقیقات پیشین افزایش سایتوکاینهای پیشالتهابی و ضدالتهابی را متعاقب فعالیت شدید بدنی نشان دادهاند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر تغییر نسبت مکملیاری کربوهیدرات- پروتئین بر پاسخ سایتوکاینهای IL-6 و IL-10 پس از فعالیت شدید در دختران جوان سالم بود. مواد و روشهاتعداد 27 دختر جوان سالم با دامنة سنی 20-25 سال در گروههای دارونما، کربوهیدرات- ...
بیشتر
اهدافتحقیقات پیشین افزایش سایتوکاینهای پیشالتهابی و ضدالتهابی را متعاقب فعالیت شدید بدنی نشان دادهاند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثر تغییر نسبت مکملیاری کربوهیدرات- پروتئین بر پاسخ سایتوکاینهای IL-6 و IL-10 پس از فعالیت شدید در دختران جوان سالم بود. مواد و روشهاتعداد 27 دختر جوان سالم با دامنة سنی 20-25 سال در گروههای دارونما، کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 1:3 و کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 1:4 تقسیم شدند. پس از ناشتایی شبانه، در ساعت 8 صبحانهای استاندارد به آزمودنیها داده شد. در ساعت 10، نمونهها آزمون بیهوازی RAST را اجرا کردند. مکمل در سه نوبت پیش از آزمون، پس از آزمون و یک ساعت پس از آزمون مصرف شد. خونگیری پیش از آزمون، بلافاصله پس از آزمون و دو ساعت پس از آزمون انجام شد. آزمونهای آنالیز واریانس چندگانه و آنالیز واریانس با اندازهگیری مکرر در بررسی دادهها استفاده شد. سطح معناداری 05/0>p در نظر گرفته شد. یافتههادر هر سه گروه پس از فعالیت سایتوکاینهای IL-10 و IL-6 بهطور معناداری افزایش یافت. دو ساعت پس از فعالیت IL-6 کاهش یافت ولی IL-10 هنوز بالا باقیماند. سایتوکاینهای IL-6 و IL-10 در بین گروهها تفاوت معناداری نداشت، هر چند در گروه مکمل کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 4 به 1 تمایل به بالاماندن IL-10 و کاهش بیشتر IL-6 در دو ساعت بعد از فعالیت وجود داشت. نتیجهگیریمکمل کربوهیدرات- پروتئین با نسبت 4 به 1 تا حدی موجب بهبود پاسخ سایتوکاینی در دو ساعت بعد از فعالیت با شدت بالا شد.
مقاله پژوهشی
زهرا تذکری؛ مریم نمادی وثوقی؛ آسیه موحدپور؛ هما علیزاده میراشرفی؛ مریم زارع؛ گیتی رحیمی
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 347-352
چکیده
اهدافهوش هیجانی مجموعهای از هیجانها و توانمندیهایی است که قدرت مقابله و کنترل شخص را در رویارویی با مشکلات بالا میبرد و سبب عملکرد مناسب در حیطههای مختلف از جمله موفقیت تحصیلی میشود. در این مطالعه هوش هیجانی دانشجویان استعداد درخشان و سایر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با هم مقایسه شد. مواد و روشهاپژوهش حاضر مطالعهای ...
بیشتر
اهدافهوش هیجانی مجموعهای از هیجانها و توانمندیهایی است که قدرت مقابله و کنترل شخص را در رویارویی با مشکلات بالا میبرد و سبب عملکرد مناسب در حیطههای مختلف از جمله موفقیت تحصیلی میشود. در این مطالعه هوش هیجانی دانشجویان استعداد درخشان و سایر دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با هم مقایسه شد. مواد و روشهاپژوهش حاضر مطالعهای توصیفی- تحلیلی بود که در آن بهصورت نمونهگیری تصادفی، 30 نفر از دانشجویان استعداد درخشان و 30 نفر از دانشجویان غیر استعداد درخشان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل (ترم تحصیلی و رشتة همسان) در سال 1393 بررسی شدند. ابزار مطالعه پرسشنامهیای شامل دو قسمت اطلاعات فردی و اجتماعی و پرسشنامهای 90 سؤالی بار-آن بود. دادهها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرمافزار SPSS نسخة 16 گردآوری شد. یافتههانتایج نشان داد میانگین هوش هیجانی دانشجویان استعداد درخشان 48/10±36/334 و دانشجویان غیر استعداد درخشان 94/734±407/311 بود و تفاوت دو گروه از نظر آماری معنادار نبود (072/0=p). مقایسة ابعاد مختلف هوش هیجانی دانشجویان در دو بعد استقلال (02/0=p) و کنترل تکانش (05/0 =p) تفاوت آماری معناداری بود. علاوهبر آن، متغیرهای انعطافپذیری، خودابرازی، عزتنفس، روابط بین فردی، فشار روانی، حل مسئله و شادمانی نیز در دانشجویان استعداد درخشان کمی بالاتر بود، ولی ازنظر آماری این تفاوتها معنادار نبود. نتیجهگیرینتایج این مطالعه نشان داد که دانشجویان استعداد درخشان قدرت کنترل تکانش و استقلال بالاتری نسبت به دانشجویان غیر استعداد درخشان داشتند.
مقاله پژوهشی
روانشناسی و روانپزشکی
ابوالفضل فرید؛ علی نجف زاده
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 353-358
چکیده
اهدافپژوهش حاضر با هدف تعیین اثر نقاشیدرمانی بر اختلال نقص توجه– بیشفعالی دانشآموزان ابتدایی مدارس عادی ناحیة 5 تبریز، بر اساس ارزیابی معلمان صورت گرفت.
مواد و روشهااین پژوهش از نظر روش شبهتجربی است. جامعة آماری آن را 120 دانشآموز تشکیل داد. این تعداد، همۀ دانشآموزان دارای نقص توجه– بیشفعالی در مدارس ابتدایی ...
بیشتر
اهدافپژوهش حاضر با هدف تعیین اثر نقاشیدرمانی بر اختلال نقص توجه– بیشفعالی دانشآموزان ابتدایی مدارس عادی ناحیة 5 تبریز، بر اساس ارزیابی معلمان صورت گرفت.
مواد و روشهااین پژوهش از نظر روش شبهتجربی است. جامعة آماری آن را 120 دانشآموز تشکیل داد. این تعداد، همۀ دانشآموزان دارای نقص توجه– بیشفعالی در مدارس ابتدایی عادی آموزشوپرورش ناحیة 5 تبریز بودند. اختلال این دانشآموزان را روانپزشکان تشخیص داده بودند و در پروندة سنجش سلامت آنها درج شده بود. از این میان، 40 دانشآموز برای نمونة آماری بهشیوة نمونهگیری در دسترس در دو گروه بیست نفرة آزمایش و کنترل انتخاب شدند. طرح پژوهش عبارت بود از گروه آزمایش و کنترل با پیشآزمون و پسآزمون و انتساب تصادفی. بستة درمانی نقاشی به تعداد دوازده جلسة 45 دقیقهای روی دانشآموزان گروه آزمایش اجرا شد. برای گردآوری دادهها از پرسشنامة علایم مرضی کودکان (4 – CSI، 1984) با فرم ارزیابی معلمان استفاده شد.
یافتههادادهها به کمک شاخصهای آمار توصیفی و آزمون استنباطیِ تحلیل کوواریانس تجزیهوتحلیل شد. نتایج حاکی از این است که بر اساس ارزیابی معلمان، نقاشیدرمانی در کاهش نقص توجه– بیشفعالی دانشآموزان مؤثر است (05/0 < p).
نتیجهگیریبا توجه به ارتباط معلمان و دانشآموزان دارای اختلال نقص توجه– بیش فعالی(ADHD)، میتوان با استفاده از مداخلات آموزشی، در کاهش شدت نشانگان بیشفعالی یا کمتوجهی دانشآموزان مبتلا به این اختلال اقدامات قابلقبولی انجام داد.
مقاله پژوهشی
مهناز خطیبان؛ غلامعباس چهاردولی؛ توکل حیدری شایسته
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 359-366
چکیده
اهدافارزشیابی آموزشی فرایندی است که میزان دسترسی به اهداف آموزشی را اندازهگیری میکند. آزمون کوتاه (quiz) نوعی ارزشیابی مستمر است که اجازه میدهد استاد و دانشجو از یادگیری و مبنایی علوم مطلع شوند. لذا، پژوهش حاضر برای مقایسة نظرات و نگرش اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص ارزشیابی مستمر و دادن بازخورد برای اصلاح ...
بیشتر
اهدافارزشیابی آموزشی فرایندی است که میزان دسترسی به اهداف آموزشی را اندازهگیری میکند. آزمون کوتاه (quiz) نوعی ارزشیابی مستمر است که اجازه میدهد استاد و دانشجو از یادگیری و مبنایی علوم مطلع شوند. لذا، پژوهش حاضر برای مقایسة نظرات و نگرش اساتید و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در خصوص ارزشیابی مستمر و دادن بازخورد برای اصلاح فرایند یادگیری انجام گرفت.
مواد و روشهادر این مطالعة توصیفی، 27 نفر از اساتید و 180 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان ابزار مطالعه را تکمیل کردند. ابزار پژوهش پرسشنامة پژوهشگرساخت با 43 سؤالی بود، شامل سه بخش ویژگیهای جمعیتشناختی (هفت سؤال)، دیدگاه (25 سؤال) و نگرش شرکتکنندگان به آزمون کوتاه (18 سؤال). روایی صوری و محتوای ابزار با نظر استادان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (85/0a=) تأیید شد. مقایسة نگرش و نظرات دانشجویان و استادان با هم با آزمون تی مستقل، مجذور کای و منویتنی با نرمافزار SPSS-16 انجام شد.
یافتههااکثر اساتید (1/74 درصد) ترجیح میدهند تا سؤالهای تشریحی در آزمون کوتاه داده شود، در حالی که 1/56 درصد دانشجویان سؤالهای چند گزینهای را برای آزمون مناسب دانستند. 37 درصد اساتید وقتگیربودن آزمون کوتاه را از مهمترین موانع برگزاری آن دانسته بودند و این در حالی است که 1/37 درصد از دانشجویان عدم پوشش همة مطالب درسی را مهمترین عامل ذکر کردهاند. نگرش اساتید (45/0±26/3) و دانشجویان (57/0±3/3) به آزمون کوتاه بهطور مشابهی مثبت بود (59/0p=).
نتیجهگیرینتایج حاصل در زمینة برخی ویژگیهای آزمون کوتاه مانند چگونگی برگزاری آزمون، زمان برگزاری آزمون، بازخورد برگزاری آزمون، و راهکارهای برگزاری بهتر آزمون در آزمونهای کوتاه کلاسی کاربرد دارد. همچنین، با توجه به نگرش مثبت استادان و دانشجویان شرکتکننده میتوان گفت که آزمون کوتاه کلاسی (quiz) روش ارزشیابی ساده و قابل انجامی در مسیر بهبود فرایند آموزش و کمک به فرایند پیشرفت تحصیلی محسوب میشود.
مقاله پژوهشی
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
حامد طهماسبی؛ محمد بکائیان
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 367-374
چکیده
اهدافمواد ضدعفونیکننده و آنتیسپتیکها از گذشته برای ضدعفونیکردن وسایل و سطوح استفاده میشده است. در برخی موارد این مواد بهواسطة یک سری پروتئینهای خاصی بیاثر میشوند که در باکتری ها حضور دارند. از مهمترین ژنهای بهوجودآورندة این امر میتوان بهqacA/Bو smr اشاره کرد که در برخی موارد در سویههای استافیلوکوک اورئوس مقاوم ...
بیشتر
اهدافمواد ضدعفونیکننده و آنتیسپتیکها از گذشته برای ضدعفونیکردن وسایل و سطوح استفاده میشده است. در برخی موارد این مواد بهواسطة یک سری پروتئینهای خاصی بیاثر میشوند که در باکتری ها حضور دارند. از مهمترین ژنهای بهوجودآورندة این امر میتوان بهqacA/Bو smr اشاره کرد که در برخی موارد در سویههای استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متیسیلین (MRSA) دیده میشود. هدف از این مطالعه، بررسی ژنهای qacA/Bو smr در سویههای MRSA است.
مواد و روشهاهشتادونه ایزوله از نمونههای بالینی مختلف (خون، ادرار، کاتاتر، زخم، ترشحات و سایر) بهواسطة تست بیوشیمیایی اولیه جداسازی شد. غربالگری اولیه برای مقاومت به متیسیلین بهروش دیسک دیفیوژن سفوکسیتین (30 میکروگرم) انجام شد. بعد از آن با واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) ردیابی ژنهای 16sRNA، smr و qacA/B انجامگرفت. در نهایت، با استفاده از آزمون آماری کای دو نتایج بهدستآمده بررسی شد.
یافتههااز مجموع 89 ایزولة جداسازیشده، 59 ایزوله با آزمونهای اولیة فنوتیپی مقاوم به متیسیلین شناخته شد. از این میان 50 ایزوله (74/84 درصد) دارای ژن mecA، 14 ایزوله (73/23 درصد) دارای ژن smr و 29 ایزوله (15/49 درصد) دارای ژن qacA/B بود. با استفاده از آزمونهای آماری و با توجه به p value بهدستآمده، ارتباط معناداری بین ژنهای qacA/B و mecA بهدست آمد.
نتیجهگیریبا توجه به نتایج بهدستآمده از شیوع ژنهای مورد مطالعه در شهر زاهدان و بالابودن فراوانی سویههای MRSA، باید با دقت بیشتری به استفاده از مواد ضدعفونیکننده پرداخت. بهدلیل حضور نمونههای مقاوم به آنتیسپتیکها در ایزولههای بالینی جداشده، باید از غلظت مؤثر برای ضدعفونی سطوح و وسایل پزشکی استفاده کرد.
مقاله پژوهشی
ایمنی شناسی و بیوشیمی
سهیلا یدامانی؛ علی نعمتی؛ مسعود همایونی تبریزی؛ سمیرا یدامانی
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، صفحه 375-380
چکیده
اهدافشیفبازها بهدلیل خواص آنتیاکسیدانتی، ضدویروسی و ضدباکتریایی در سالهای اخیر توجهات زیادی را بهخود جلب کرده است. آنتیاکسیدانها از واکنش رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند و به کاهش بیماریهای قلبی- عروقی، سرطانها جزآن میانجامد. باکتریها خود را به سیستمهای دفاعی مختلفی مجهز کردهاند که بتوانند در برابر آنتیبیوتیکها ...
بیشتر
اهدافشیفبازها بهدلیل خواص آنتیاکسیدانتی، ضدویروسی و ضدباکتریایی در سالهای اخیر توجهات زیادی را بهخود جلب کرده است. آنتیاکسیدانها از واکنش رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند و به کاهش بیماریهای قلبی- عروقی، سرطانها جزآن میانجامد. باکتریها خود را به سیستمهای دفاعی مختلفی مجهز کردهاند که بتوانند در برابر آنتیبیوتیکها مقاومت کنند. از اینرو، گسترش فاکتورهای آنتیمیکروبی با سازوکارهایی که تأثیر بیشتری داشته باشد ضروری است. در این تحقیق به بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی و آنتیمیکروبی کمپلکس شیفباز N,Nˊ-dipyridoxyl (1,2 diaminobenzene) Cu2+ پرداختهایم. مواد و روشهاپس از سنتز کمپلکس شیفباز، ارزیابی فعالیت آنتیرادیکالی این کمپلکس با انجام آزمونهای 1،1-دیفنیل-2-پیکریل- هیدرازیل ((DPPH، 2،2-آزینو بیس (3-اتیل بنزوتیازولین 6- سلفونیک اسید) (ABTS) و هیدروکسیل و بهمنظور بررسی خواص آنتیمیکروبی از دو باکتری به روش دیسک دیفیوژن استفاده شد. یافتهها 1،1-دیفنیل-2-پیکریل- هیدرازیل (DPPH)(IC50 = 0.1 mg/ml)، 2،ʹ2-آزینو بیس (3-اتیل بنزوتیازولین 6-سلفونیک اسید) (ABTS)(IC50= 0.11mg/ ml) و هیدروکسیل (IC50=0.14mg/ml)(OH°) جذبکنندة رادیکال عمل کرده است. در غلظت g/mlμ250 باکتری خاصیت آنتیمیکروبی از خود نشان داد. نتیجهگیرینتایج بهدستآمده از این پژوهش نشانگر این است که کمپلکس شیفباز مس دار دارای فعالیت آنتیاکسیدانی است و در آزمون آنتیمیکروبی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس در مقایسه با اشرشیاکلی حساسیت بیشتری نسبت به شیف باز از خود نشان داد (حدود 1 میلیمتر).