مقاله پژوهشی
روانشناسی و روانپزشکی
ویدا درخشان پور؛ حسن پاشا شریفی پاشا شریفی؛ پروین کدیور
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 449-460
چکیده
زمینه و هدف: بارداری تغییرات قابلملاحظهای را در سلامت جسمی، هیجانی و بهزیستی زنان ایجاد میکند. بنابراین، این مطالعه با هدف اثربخشی آموزش ذهنآگاهی بر بهزیستی و کنترل هیجانی در بین زنان باردار نخستزا در سال 98 انجام شده است.
مواد و روشها: این تحقیق شبهآزمایشی و از نوع پیشآزمون و پسآزمون بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه ...
بیشتر
زمینه و هدف: بارداری تغییرات قابلملاحظهای را در سلامت جسمی، هیجانی و بهزیستی زنان ایجاد میکند. بنابراین، این مطالعه با هدف اثربخشی آموزش ذهنآگاهی بر بهزیستی و کنترل هیجانی در بین زنان باردار نخستزا در سال 98 انجام شده است.
مواد و روشها: این تحقیق شبهآزمایشی و از نوع پیشآزمون و پسآزمون بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان باردار نخستزا (۲۶= n) در منطقه 1 شهر تهران که بهصورت هدفمند از بین زنان باردار نخستزای مراجعهکننده در سال ۱۳۹۸ به بیمارستان نیکان انتخاب شدند هستند و بهصورت تصادفی در دو گروه آموزش ذهنآگاهی (۱۶= n) و کنترل (۱۱= n) جایگزین شدند. جلسات ذهنآگاهی ۸ جلسه، یک روز در هفته و روزانه 90 دقیقه در مرکز آموزشی نیکان برگزار شد. درحالی که گروه کنترل، هیچ آموزشی دریافت نکردند. جمعآوری دادهها از پرسشنامههای مقیاس بهزیستی ریف (۱۹۸۹)، مقیاس کنترل هیجانی راجر و نشوور (۱۹۸۷) استفاده شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها با کمک نرمافزار spss24 آزمون تحلیل آنکوا انجام شد.
یافتهها: نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد تفاوت نمره بهزیستی پسآزمون بین گروههای ذهنآگاهی و کنترل معنادار میباشد. در واقع آموزش ذهنآگاهی بر بهزیستی و کنترل هیجانی زنان باردار نخستزا، تأثیر داشت (0/001 >p). نتایج آزمون پیگیری، حاکی از تداوم اثر مداخلات بر بهزیستی و کنترل هیجان بود.
نتیجهگیری: با در نظر گرفتن تأثیر آموزش ذهنآگاهی بر بهزیستی و کنترل هیجانی زنان باردار نخستزا توصیه میگردد این مداخلات در گروهی از مادران که از لحاظ بهزیستی در شرایط حساسی قرار دارند بهکارگرفته شود.
مقاله پژوهشی
روانشناسی و روانپزشکی
محمد علی توسنگ؛ رضا پاشا*؛ سحر صفرزاده
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 461-474
چکیده
زمینه و هدف: وضعیت اجتماعی جامعه به سمتی پیش رفته است که میزان تنشهای ورود به محیطهای آموزشی بهویژه دانشگاه بیشتر شده است. در حوزه روانشناختی درمان شناختی- رفتاری در کنترل استرس و تعارضات در افراد از مداخلات مهم میباشد. مطالعه حاضر با هدف تأثیر درمان شناختی- رفتاری بر سخترویی و سازگاری فردی- اجتماعی در دانشجویان دانشگاه علوم ...
بیشتر
زمینه و هدف: وضعیت اجتماعی جامعه به سمتی پیش رفته است که میزان تنشهای ورود به محیطهای آموزشی بهویژه دانشگاه بیشتر شده است. در حوزه روانشناختی درمان شناختی- رفتاری در کنترل استرس و تعارضات در افراد از مداخلات مهم میباشد. مطالعه حاضر با هدف تأثیر درمان شناختی- رفتاری بر سخترویی و سازگاری فردی- اجتماعی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی دزفول انجام شده است.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع نیمهتجربی با طرح پیشآزمون- پسآزمون و پیگیری با گروههای آزمایش و کنترل میباشد. دانشجویان (200 دانشجو) با روش نمونهگیری تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (100 نفر گروه آزمایش و 100 نفر کنترل) تقسیم شدند. گردآوری دادهها با استفاده از پرسشنامههای استاندارد سخترویی کوباسا و سازگاری دانشجویان انجام گردید. دادهها با نرمافزار SPSS نسخه 27 و بهکارگیری آمار توصیفی شامل میانگین، انحراف معیار و آزمون تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تحلیل شدند.
یافتهها: در مرحله پس از آموزش درمان شناختی- رفتاری بین میانگین نمره کل سخترویی، سازگاری و ابعاد آنها در دو گروه از نظر آماری تفاوت معنیداری وجود داشت (0/05>P). این تفاوتها در مرحله پیگیری بعد از 4 ماه از مداخله نیز برقرار بود (0/05>P).
نتیجهگیری: درمان شناختی- رفتاری بر میزان سخترویی و سازگاری دانشجویان تأثیر مثبت دارد و میتوان از این شیوه درمانی برای ارتقای سلامت و بهداشت روانی دانشجویان استفاده کرد. پیشنهاد میشود این رویکرد آموزشی- درمانی در مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی دانشجویی استفاده شود.
مقاله پژوهشی
مدیریت آموزش
مسعود صباغی نیا؛ مهدی ربیعی؛ حمید صادقی
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 475-484
چکیده
زمینه و هدف: ظهور فناوری و وسایل ارتباط جمعی از جمله شبکههای اجتماعی مجازی، موجب تغییرات آموزش سنتی و تعاملات آموزشی گردیده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بکارگیری شبکههای اجتماعی مجازی در تعاملات آموزشی و عملکرد تحصیلی دانشجویان با نقش میانجی کیفیت تجارب یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی صورت گرفت.مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: ظهور فناوری و وسایل ارتباط جمعی از جمله شبکههای اجتماعی مجازی، موجب تغییرات آموزش سنتی و تعاملات آموزشی گردیده است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بکارگیری شبکههای اجتماعی مجازی در تعاملات آموزشی و عملکرد تحصیلی دانشجویان با نقش میانجی کیفیت تجارب یادگیری دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی صورت گرفت.مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی همبستگی، تعداد 327 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 1399 با روش نمونهگیری طبقهای نسبی بررسی شدند. جهت گردآوری دادهها از پرسشنامههای بکارگیری شبکههای اجتماعی در تعاملات آموزشی کلیمشستانی (1395) و کیفیت تجارب یادگیری نیومن (1990) استفاده گردید و ملاک اندازهگیری عملکرد تحصیلی، معدل دانشجویان بود. برای تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS16 و آزمونهای همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه و آزمون سوبل استفاده گردید.یافتهها: میانگین نمره دانشجویان در بکارگیری شبکه های اجتماعی در تعاملات آموزشی (0/88±3/45)، تجارب یادگیری (0/71±3/65) و عملکرد تحصیلی (1/42±17/05) بود. یافته ها نشان داد بین بکارگیری شبکههای اجتماعی مجازی در تعاملات آموزشی با عملکرد تحصیلی دانشجویان با نقش متغیر میانجی کیفیت تجارب یادگیری رابطه مثبت معنادار (0/05>p)Z=2/41 وجود دارد. بکارگیری این شبکهها در تعاملات آموزشی با عملکرد تحصیلی آنها رابطه مثبت معناداری (0/05>P) r=7/42دارد. بین بکارگیری شبکههای اجتماعی مجازی در تعاملات آموزشی با کیفیت تجارب یادگیری آنها رابطه مثبت معناداری (0/05>p)r=0/617 هست و کیفیت تجارب یادگیری با عملکرد تحصیلی دانشجویان رابطه مثبت معناداری (0/05>p)r=587 دارد.نتیجهگیری: با توجه به وجود رابطه معنادار متغیرهای پزوهش پیشنهاد میشود همراه با آموزش حضوری، از آموزش مجازی نیز جهت بهبود امر آموزش استفاده شود.
مقاله پژوهشی
پرستاری
مسعود خداویسی؛ زینب یونسی؛ فاطمه پاک راد؛ لیلی تاپاک
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 496-511
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای عروق کرونر عامل اصلی مرگ و ناتوانی است. پیشگیری و مدیریت این بیماری، نقش اساسی در کنترل آن دارد. هدف مطالعه حاضر، تعیین تأثیر آموزش براساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر است.مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 96 بیمار تحت آنژیوپلاستی مراجعهکننده ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماریهای عروق کرونر عامل اصلی مرگ و ناتوانی است. پیشگیری و مدیریت این بیماری، نقش اساسی در کنترل آن دارد. هدف مطالعه حاضر، تعیین تأثیر آموزش براساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر است.مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 96 بیمار تحت آنژیوپلاستی مراجعهکننده به بیمارستان قلب و عروق فرشچیان همدان در سال 1399 به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله علاوه بر آموزشهای جاری در گروه کنترل، 3 جلسه برنامه آموزشی را براساس مدل پندر دریافت کردند. پرسشنامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، در هر دو گروه تکمیل شد. بهمنظور تحلیل دادهها از آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی و نرمافزار SPSS نسخه 16 استفاده گردید.یافتهها: نتایج نشان داد که دو گروه آزمون و کنترل پس از مداخله، در حیطههای مسئولیتپذیری در رابطه با سلامت، فعالیت بدنی و تغذیه، رشد معنوی و خودشکوفایی فردی، روابط بین فردی و مدیریت استرس، اختلاف آماری معنیداری داشتند (0/001> P). در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله، تفاوتهای آماری معنادار نبود (0/05<P) اما در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله در تمامی ابعاد، اختلاف آماری معنیداری به دست آمد (0/001> P).نتیجهگیری: نتایج بهدستآمده از این مطالعه نشان داد که آموزش بر اساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر تأثیرگذار است و با این رویکرد مداخلهای مناسب، میتوان در راستای ارتقای سلامت بیماران اقدام کرد.
مقاله پژوهشی
فیزیولوژی و فارماکولوژی
مژگان اصغری؛ گودرز صادقی هشجین؛ علی اکبر گلابچی فر؛ محمدکاظم کوهی؛ احد محمد نژاد؛ ساناز ریسمانچی؛ محمد طاهری
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 502-516
چکیده
زمینه و هدف: در این پژوهش، ارتباط بین سرطان و قرار گرفتن در معرض مواد سمی موجود در محیط زیست بررسی میشود. بدین منظور از دو ماده که میدانیم (بنزن) و احتمال میدهیم (ارگانوفسفاتها) باعث ایجاد سرطان شوند به علت کاربرد وسیع آنها در صنایع و مواجهه انسان با آنها استفاده گردید..مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 60 سر موش سوری نر بالغ ...
بیشتر
زمینه و هدف: در این پژوهش، ارتباط بین سرطان و قرار گرفتن در معرض مواد سمی موجود در محیط زیست بررسی میشود. بدین منظور از دو ماده که میدانیم (بنزن) و احتمال میدهیم (ارگانوفسفاتها) باعث ایجاد سرطان شوند به علت کاربرد وسیع آنها در صنایع و مواجهه انسان با آنها استفاده گردید..مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 60 سر موش سوری نر بالغ به چهار گروه شامل کنترل، مالاتیون، مالاتیون همراه بنزن و بنزن تقسیم شدند. گروه کنترل صرفاً با سرم فیزیولوژی آزمایش شدند. سایر گروهها بهجز گروه بنزن به مدت 45 روز در تماس جلدی با مالاتیون بودند. بعد از این دوره، بنزن به گروه مالاتیون همراه بنزن از طریق گاواژ (به مدت 17 هفته) به میزان 100 میلیگرم بر کیلوگرم در روغن ذرت (ml/kg 5) خورانیده شد. پس از کالبدگشایی، از ارگانهای موردنظر نمونههای بافتی برداشته شد، همچنین سمیت سلولی با آزمون MTT و میکرونوکلئوس بهصورت برونتنی سنجیده شد و درصد IC50 تعیین گردید.یافتهها: مشاهدات میکروسکوپی بافت کبد، مبین هپاتوتوکسیسیتی و بافت کلیه سمیت کلیوی در گروه مالاتیون همراه بنزن بود. درصد فراوانی میکرونوکلئوسها در غلظت µg/ml100 ، µg/ml 50 ، µg/ml 25 در تمام گروهها در مقایسه با گروه کنترل، معنیدار بود ( 0/05>p). در آزمون MTT درصد مهار رشد سلولی در غلظتهای µg/ml100، µg/ml 50، µg/ml 25، µg/ml 10 در تمام گروهها بهطور معنیداری با درصد مهار رشد سلولی با گروه کنترل متفاوت بود (0/05>p).نتیجهگیری: طبق یافتههای این مطالعه، دوزهای مشخصی از مالاتیون به تنهایی و همراه با بنزن سبب سمیت سلولی و پیشسرطانزایی در آزمونهای سمیت سلولی میشوند. مالاتیون تأثیرات سرطانزایی ناشی از بنزن را تشدید میکند.
مقاله پژوهشی
روانشناسی و روانپزشکی
مریم السادات فخری؛ جواد صالحی فدردی؛ سید علی کیمیایی؛ حسین کارشکی
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 517-530
چکیده
زمینه و هدف: افراد جذاب بهسختی نادیده گرفته میشوند. توجه به افراد جذاب، انگیزه ارتباط بیشتر را ایجاد میکند و این مسئله ممکن است در نهایت تهدیدی برای ثبات رابطه زناشویی باشد. پژوهش حاضر، نقش ساختار انگیزشی و شناختی در وسوسه توجه و ارتباط با جایگزینهای جذاب در افراد متأهل را بررسی کرده است..
مواد و روشها: جامعه آماری، زنان و مردان ...
بیشتر
زمینه و هدف: افراد جذاب بهسختی نادیده گرفته میشوند. توجه به افراد جذاب، انگیزه ارتباط بیشتر را ایجاد میکند و این مسئله ممکن است در نهایت تهدیدی برای ثبات رابطه زناشویی باشد. پژوهش حاضر، نقش ساختار انگیزشی و شناختی در وسوسه توجه و ارتباط با جایگزینهای جذاب در افراد متأهل را بررسی کرده است..
مواد و روشها: جامعه آماری، زنان و مردان متأهل شهر مشهد بودند که بهصورت هدفمند انتخاب و پرسشنامههای پژوهش را که بهصورت آنلاین بود، تکمیل کردند. تعداد 200 نفر معیارهای پژوهش را بهدست آوردند و پرسشنامهها را تکمیل کردند و نتایج براساس رگرسیون چندگانه سلسلهمراتبی انجام شد..
یافتهها: نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه سلسلهمراتبی نشان داد که از بین متغیرهای جمعیتشناختی، جنسیت توانست اقدام به روابط فرازناشویی را پیشبینی کند؛ به گونهای که مردان بیشتر از زنان دچار وسوسه جایگزین جذاب و اقدام به روابط فرازناشویی میشدند. همچنین متغیرهای حافظه، کنترل مهاری، برنامهریزی و انگیزش انطباقی پیشبینی معنیداری از متغیر وسوسه رابطه فرازناشویی ارائه دادند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد با افزایش توانمندیهای شناختی و ساختار انگیزشی فوق، میزان مقاومت در برابر وسوسههای ارتباط با جایگزینهای جذاب در افراد متأهل بیشتر کنترل میشود.
مقاله پژوهشی
بهداشت محیط و محیط زیست
عاطفه ده نبی؛ احمد اله آبادی؛ محمدحسین ساقی؛ فروغ ریاحی منش
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 531-548
چکیده
زمینه و هدف: امروزه فلزات سنگین و ترکیبات آلی مانند رنگها جز فراوان و پرخطرترین آلایندههای نوپدید هستند که به آبهای سطحی و زیرزمینی راه پیدا کردهاند و سلامت انسانها را تهدید میکنند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان حذف رنگ راکتیو اورنج 3 آر و کروم در فرایند جذب مجزا و همزمان بهوسیله کربن فعال میباشد.
مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه فلزات سنگین و ترکیبات آلی مانند رنگها جز فراوان و پرخطرترین آلایندههای نوپدید هستند که به آبهای سطحی و زیرزمینی راه پیدا کردهاند و سلامت انسانها را تهدید میکنند. هدف از این مطالعه، بررسی میزان حذف رنگ راکتیو اورنج 3 آر و کروم در فرایند جذب مجزا و همزمان بهوسیله کربن فعال میباشد.
مواد و روشها: در این پژوهش از کربن چنار اصلاح شده با NH4Cl بهمنظور حذف آلایندهها استفاده گردید و تاثیر متغیرهایی از جمله pH (2-9)، غلظت جاذب (5/0-1/0گرم بر لیتر)، غلظت آلاینده (mg/L100-5 ) و زمان تماس (40-2 دقیقه) در حذف رنگ و کروم (همزمان و مجزا) توسط جاذب کربن فعال محاسبه گردید. سپس آزمایشهای تعادل جذب انجام و ظرفیت جذب و مدلهای ایزوترم جذب فروندلیچ و لانگمویر و سینتیک واکنشهای آن بررسی شد.
یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد که کربن فعال درpH=4، غلظت 4/0 گرم بر لیتر جاذب در زمان تماس 15 دقیقه بهترین شرایط حذف برای هردو آلاینده رنگ و کروم را داراست. در شرایط بهینه کربن فعال توانست 72 درصد کروم و 84 درصد رنگ در حالت مجزا و 59 درصد کروم و 67 درصد رنگ در حالت همزمان در محلول آلاینده با غلظت mg/L 25 را حذف کند. همچنین بررسی ایزوترمهای جذب مشخص کرد که آزمایشها با مدل فروندلیچ مطابقت بیشتری دارد. سنتیک جذب از معادلات شبه مرتبه دوم تبعیت میکند.
نتیجهگیری: طبق نتایج بهدستآمده، این جاذب، عملکرد مناسبی در حذف مجزا و همزمان رنگ و کروم دارد و میتواند بهمنظور تصفیه فاضلاب حاوی آلایندههای آلی و معدنی بهکار رود.
مقاله پژوهشی
روانشناسی و روانپزشکی
سیما عسکری؛ نعمت ستوده اصل؛ پرویز صباحی؛ راهب قربانی
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 549-562
چکیده
زمینه و هدف: میزان رضایت از زندگی در افراد دارای وسواس فکری- عملی نسبت به افراد عادی جامعه پایینتر است بنابراین با درمان این اختلال میتوان کیفیت زندگی و میزان رضایت زندگی در این افراد را افزایش داد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان فعالسازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهنآگاهی بر تنظیم شناختی هیجان و اجتناب ...
بیشتر
زمینه و هدف: میزان رضایت از زندگی در افراد دارای وسواس فکری- عملی نسبت به افراد عادی جامعه پایینتر است بنابراین با درمان این اختلال میتوان کیفیت زندگی و میزان رضایت زندگی در این افراد را افزایش داد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان فعالسازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهنآگاهی بر تنظیم شناختی هیجان و اجتناب شناختی- رفتاری در افراد مبتلا به وسواس فکری- عملی بود.
مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و روش نیمهآزمایشی از نوع پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل میباشد. جامعه آماری شامل بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری- عملی شهرستان کرج در سال 1398بود. تعداد 45 نفر انتخاب و بهصورت تصادفی در سه گروه درمان فعالسازی رفتاری، درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهنآگاهی و گروه کنترل جایگزین شدند. از پرسشنامههای تنظیم شناختی هیجان و اجتناب شناختی رفتاری برای اندازهگیری اثربخشی درمانها استفاده شد. برای تجزیهوتحلیل دادهها، از روشهای آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی از نرمافزار SPSS-18 استفاده شده است.
یافتهها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که بین اثربخشی درمان فعالسازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهنآگاهی بر راهبردهای تنظیم شناختی سازشیافته هیجان تفاوت آماری معناداری وجود دارد (0/0001=p و 57/71=F) اما در میزان اثربخشی این دو روش درمانی در اجتناب شناختی- رفتاری تفاوت معنیداری مشاهده نشده است.
نتیجهگیری: درمان مبتنی بر فعالسازی رفتاری و درمان شناختی- رفتاری مبتنی بر ذهنآگاهی بر بهبود راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و کاهش اجتناب شناختی- رفتاری در بیماران با اختلال وسواس فکری- عملی تأثیر دارد. بنابراین از این دو درمان میتوان تنظیم هیجانات و انواع اجتنابها در بیماران دارای وسواس- فکری عمل استفاده کرد.
مقاله پژوهشی
روانشناسی و روانپزشکی
مهدی معتکف فر؛ ابوالفضل بخشی پور؛ مهدی قاسمی مطلق
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 563-575
چکیده
زمینه و هدف: هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی و درمان هیجانمدار بر انسجام روانی در بیماران دیابتی نوع 2 بود.
مواد و روشها: این پژوهش نیمهتجربی از نوع پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که در سال 1398 به کلینیک دیابت شهر سبزوار مراجعه کردند ...
بیشتر
زمینه و هدف: هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناختدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی و درمان هیجانمدار بر انسجام روانی در بیماران دیابتی نوع 2 بود.
مواد و روشها: این پژوهش نیمهتجربی از نوع پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد مبتلا به دیابت نوع 2 که در سال 1398 به کلینیک دیابت شهر سبزوار مراجعه کردند تشکیل دادند که تعداد 45 نفر بهعنوان نمونه انتخاب شدند و به صورت تخصیص تصادفی در سه گروه آزمایش شناختیدرمانی مبتنی بر ذهنآگاهی، آزمایش درمان هیجانمدار و گروه کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری دادهها پرسشنامه احساس انسجام روانی آنتونوسکی (2006) بود و برای تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزارSPSS24 و از روشهای آمار توصیفی و تحلیلی (کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر ذهنآگاهی بر انسجام روانی مؤثر است (0/05> P). روش درمان هیجانمدار بر انسجام روانی مؤثر است (0/05> P) و بین اثربخشی روش درمان شناختی مبتنی بر ذهنآگاهی و درمان هیجانمدار بر انسجام روانی بیماران دیابتی نوع دو تفاوت معناداری وجود ندارد (0/05< P).
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر معنادار روش درمان شناختی مبتنی بر ذهنآگاهی و درمان هیجانمدار بر انسجام روانی پیشنهاد میشود از این دو روش در راستای بهبود انسجام روانی و مشکلات روانشناختی مربوط به بیماری در بیماران دیابتی نوع دو و خانوادههای آنها بهره برده شود.
مقاله پژوهشی
روانشناسی و روانپزشکی
رباب سرچمی؛ شیرین کوشکی؛ شکوه السادات بنی جمالی؛ انیتا باغدا ساریانس
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، صفحه 576-590
چکیده
زمینه و هدف: سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع زنان است و باعث بعضی تغییرات جمسانی و روانی در زنان میشود. این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری تنظیم شناختی هیجان براساس کیفیت خواب با نقش واسطهای رضایت زناشویی در زنان مبتلا به سندرم پیشقاعدگی انجام شد.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری ...
بیشتر
زمینه و هدف: سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع زنان است و باعث بعضی تغییرات جمسانی و روانی در زنان میشود. این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری تنظیم شناختی هیجان براساس کیفیت خواب با نقش واسطهای رضایت زناشویی در زنان مبتلا به سندرم پیشقاعدگی انجام شد.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان با تشخیص ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی در سال 1398 و 1399 شهر کرمانشاه بود که تعداد 380 نفر از آنها که به درمانگاه تنظیم خانواده شهر کرمانشاه مراجعه کرده بودند با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامههای تنظیم هیجانی (گرنفسکی و همکاران، 2001)، کیفیت خواب (پیتزبورگ، 1989) و پرسشنامه رضایت زناشویی (اینریچ، 1989) بود که دادهها با روش همبستگی اسپیرمن توسط نرمافزار SPSS-21 و LISREL تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: این پژوهش بر وجود یک الگوی رابطه معنادار مستقیم بین راهبردهای تنظیم شناختی- هیجانی و کیفیت کلی خواب در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی حکایت دارد و همچنین کیفیت خواب بهطور مستقیم و با واسطه رضایت زناشویی بهصورت غیرمستقیم میتواند پیشبین مناسبی برای تنظیم شناختی هیجان در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی باشد.
نتیجهگیری: میتوان گفت کیفیت خواب و رضایت زندگی زناشویی میتواند نقش مهمی در تنظیم شناختی هیجان در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی داشته باشد..