بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
مهتا مجدنیا؛ مریم صدرنیا؛ فاطمه شهبازی؛ نوشین سهرابی
چکیده
زمینه و هدف: یکی از بهترین راهکارها برای حذف فلزات سمی، استفاده از باکتریهای مقاوم به این فلزات با فرایند پاکسازی زیستی میباشد. هدف از این پژوهش، جداسازی باکتریهای مقاوم به قلع، مس، کروم و نیکل از پسابهای صنعتی و شناسایی مولکولی آنها میباشد.
مواد و روشها: ابتدا از کارخانههای آبکاری واقع در استان تهران، پساب آلوده به ...
بیشتر
زمینه و هدف: یکی از بهترین راهکارها برای حذف فلزات سمی، استفاده از باکتریهای مقاوم به این فلزات با فرایند پاکسازی زیستی میباشد. هدف از این پژوهش، جداسازی باکتریهای مقاوم به قلع، مس، کروم و نیکل از پسابهای صنعتی و شناسایی مولکولی آنها میباشد.
مواد و روشها: ابتدا از کارخانههای آبکاری واقع در استان تهران، پساب آلوده به فلزات سنگین جمعآوری گردید. نمونه پساب بر روی محیط LB Agar حاوی غلظتهای مشخص از فلزات سنگین کشت داده و باکتریهای رشدیافته جداسازی گردید. بر روی باکتریهای رشدیافته، حداقل غلظت مهارکننده رشد (MIC) فلزات سنگین با روش میکروبراث دایلوشن انجام شد. DNA ژنومی دوسویه با بالاترین میزان مقاومت، تخلیص و PCR با کمک پرایمرهای اختصاصی انجام شد. محصول PCR تعیین سکانس شد و ریبوتایپینگ انجام گردید.
یافته ها: از پساب حاوی فلزات سنگین، تعداد 9 باسیل گرم مثبت و منفی و کوکوباسیل گرم منفی جداسازی گردیدند. دوسویه باسیل گرم منفی، بیشترین مقاومت نسبت به فلزات سنگین را در آزمایش MIC از خود نشان دادند. این دوسویه بر اساس نتایج تعیین توالی، تحت عناوین انتروباکتر و سودوموناس شناسایی گردیدند.
نتیجهگیری: دوسویه با بالاترین مقاومت به چهار فلز از پساب کارخانجات آبکاری جدا شدند و به روش ارزیابی فیلوژنتیک مورد شناسایی مولکولی قرار گرفتند. میتوان از این باکتریها در تصفیه زیستی پسابهای حاوی فلزات سنگین استفاده کرد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
نعیمه خزلی؛ مریم صدرنیا؛ رضا حاجی حسینی
چکیده
زمینه و هدف: لیپازهای میکروبی، گروه مهمی از آنزیمهای باارزش بیوتکنولوژی محسوب میشوند. در تحقیق حاضر تلاش شد تا سویههای میکروبی تولیدکننده لیپاز ازنمونههای پسابهای صنعتی جداسازی و شناسایی شوند.مواد و روشها: پس ازنمونهبرداری از فاضلاب و پساب محلهای مختلف، 16 کلونی از این نمونهها جداسازی شد. جدایهها برای بررسی توانایی ...
بیشتر
زمینه و هدف: لیپازهای میکروبی، گروه مهمی از آنزیمهای باارزش بیوتکنولوژی محسوب میشوند. در تحقیق حاضر تلاش شد تا سویههای میکروبی تولیدکننده لیپاز ازنمونههای پسابهای صنعتی جداسازی و شناسایی شوند.مواد و روشها: پس ازنمونهبرداری از فاضلاب و پساب محلهای مختلف، 16 کلونی از این نمونهها جداسازی شد. جدایهها برای بررسی توانایی تولید آنزیم لیپاز، همراه با یک سویه اکتینومیست بهعنوان کنترل مثبت، در محیط کشت اختصاصی حاوی تویین80، کشت داده شدند. فعالیت آنزیمی براساس نمودار استاندارد لیپاز، بررسی شد. بهمنظور تشخیص مولکولی جدایهها ریبوتایپینگ انجام شد. بدین منظور، DNA جدایهها با کمک کیت، استخراج شدند و با الکتروفورز و دستگاه نانودراپ ارزیابی گردید. سپس PCR با کمک پرایمرهای ژن 16SrRNA صورت گرفته و محصول PCR تعیین توالی شده و با استفاده از بلاست توالیها در پایگاه داده NCBI، سویهها شناسایی شدند.یافته ها: از مجموع 6 جدایه، ده سویه (62/5 درصد) قادر به تولید آنزیم لیپاز و در نتیجه ایجاد هاله شفاف در محیط کشت حاوی لیپید بودند. از این میان، دو جدایه با میزان تشکیل هاله و منبع جداسازی مشابه که بیشترین رشد و فعالیت را در 144 ساعت پس از کشت نشان داده بودند، انتخاب شدند. مقادیر فعالیت آنزیمی برای باکتری جداشده از پساب کشتارگاه و پساب مکانیکی بهترتیب در بازه بین 2/99 تا 22/65 و 3/73 تا39/2 واحد بر میلیلیتر بود.نتیجهگیری: باکتریهای آئروموناس ورونی و کوپریاویدوس متالیدورانس به دلیل فعالیت لیپازی بسیار بالا نسبت به سویه های معرفیشده در سایر تحقیقات، بهعنوان سویههای بسیارمناسب و کارآمد جهت تصفیه زیستی پسابها پیشنهاد میگردد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
فضل راجح سوادی؛ فرحناز مولوی؛ سمانه دولت آبادی
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 421-434
چکیده
زمینه و هدف: در حال حاضر، باکتری سودوموناس آئروژینوزا به دلیل مقاوم شدن به انواع آنتیبیوتیکها مشکلات فراوانی را برای کنترل عفونتهای بیمارستانی بهوجود آورده است و پمپهای افلاکس MexAB-OprM نقش مهمی در ایجاد مقاومت سویههای سودوموناس آئروژینوزا به آنتیبیوتیکها دارند. هدف این مطالعه، تعیین تأثیر ضدمیکروبی نانوذرات نقره و پروبیوتیک ...
بیشتر
زمینه و هدف: در حال حاضر، باکتری سودوموناس آئروژینوزا به دلیل مقاوم شدن به انواع آنتیبیوتیکها مشکلات فراوانی را برای کنترل عفونتهای بیمارستانی بهوجود آورده است و پمپهای افلاکس MexAB-OprM نقش مهمی در ایجاد مقاومت سویههای سودوموناس آئروژینوزا به آنتیبیوتیکها دارند. هدف این مطالعه، تعیین تأثیر ضدمیکروبی نانوذرات نقره و پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم بر بیان ژن MexA است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 49 سویه در مدت 8 ماه، از 11 آزمایشگاه تشخیص طبی مشهد طی سالهای ۱۳۹9-۱۳۹8 جمعآوری شدند. ارزیابی الگوی حساسیت آنتیبیوتیکی سویهها، از روش انتشار دیسک براساس پروتکل CLSI استفاده شد. پس از تیماردهی باکتریهای دارای مقاومت چند دارویی با مواد مهارکننده، از روش میکرودایلوشن و تکنیک Real time-PCR بهترتیب برای تعیین رقت اثربخش نانوذرات نقره و پروبیوتیک بر بیان ژن MexA باکتری مولد آن استفاده شد.
یافتهها: تمام نمونهها تأیید هویت شدند و تمام آنها به بیش از دو آنتیبیوتیک، مقاوم و واجد ژن MexA بودند. کمترین غلظت مهار رشد در روش رقت در آگار برای نانوذرات نقره تا رقت 250 میکروگرم بر میلیلیتر و برای پروبیوتیک تا رقت 18 میکروگرم در میلیلیتر بود. نانوذرات نقره در مقایسه با پروبیوتیک تأثیر بیشتری بر مهار رشد باکتری داشتند و میزان این تأثیر نسبت به اثر ترکیبی پروبیوتیک و نانوذرات نقره کمتر میباشد (P>0.05).
نتیجهگیری: نانوذرات نقره و پروبیوتیک، فعالیت مهاری و آنتیباکتریال برای کاهش عملکرد پمپ افلاکس MexAB-OprM در باکتری سودوموناس آئروژینوزا دارد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
علی قربانی رنجبری؛ جلیل مهرزاد؛ حسام دهقانی؛ عباس عبدالهی؛ سامان حسینخانی
دوره 29، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1401، ، صفحه 141-153
چکیده
زمینه سرطان کولون از سرطان های رایج در جهان میباشد. نقش IL-17A در سرطان از مراحل اولیه تومورزایی شروع می شود و به نظر میرسد با ایجاد التهاب نقش مهمی در تومورزایی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان بیان ژن های KI67 و P53 در سلولهای اپیتلیوم کولونHT-29 تیمار شده با IL-17A می باشد.روش کار IL-17A خریداری شد و به میزان 50 ng/ml ، به محیط کشت HT-29، اضافه ...
بیشتر
زمینه سرطان کولون از سرطان های رایج در جهان میباشد. نقش IL-17A در سرطان از مراحل اولیه تومورزایی شروع می شود و به نظر میرسد با ایجاد التهاب نقش مهمی در تومورزایی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان بیان ژن های KI67 و P53 در سلولهای اپیتلیوم کولونHT-29 تیمار شده با IL-17A می باشد.روش کار IL-17A خریداری شد و به میزان 50 ng/ml ، به محیط کشت HT-29، اضافه شد و پس از 24 ساعت سلول ها از محیط کشت جدا شد و نکروز سلولی با MTT بررسی گردید. سپس استخراج RNA صورت گرفت و میزان بیان P53 و KI67، با استفاده از پرایمر های جدید طراحی شده از روش Reverse transcription (RT) qPCR انجام و با نرم افزار GeniX6، مورد آنالیز قرار گرفت.یافته ها آزمایش MTT نشان داد که غلظت 150 ng/mlبیشترین کشندگی طی 24 ساعت را دارد. پس از 24 ساعت انکوباسیون با IL-17A ، میزان بیان ژنهای KI67 (P=0.003) و P53 (P=0.001) در سلولهای HT-29در گروه تیمار شده با IL-17A بترتیب، کاهش و افزایش یافت. همچنین تعداد سلول های مورد بررسی (HT-29)در گروه تحت تیمار نسبت به گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان داد(P < 0.05).نتیجه گیری نتایج حاصل نشان داد IL17a می تواند با افزایش بیان P53 و کاهش KI67 موجب جلوگیری از تکثیر سلول های HT-29 در شرایط آزمایشگاهی شود. این میتواند زمینه برای استفاده از IL17a به عنوان عاملی برای ایمونوتراپی و پاتوژنز سرطان روده بزرگ باشد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
نکیسا ضرابی اهرابی؛ سید مهدی طبایی؛ مریم جهانشیری مقدم
دوره 28، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 663-674
چکیده
زمینه و هدف: استفاده از ترکیبات نانو بهطور فزاینده در حال رشد است. استفاده از ترکیبات نانو در فرایندهای پزشکی، کاربرد روزافزونی پیدا کرده است. یکی از جنبههای کاربردی فناوری نانو، استفاده از ترکیباتی نظیر هیدروژلها، نانولیپوزومها، نیوزومها و غیره بهعنوان یک سیستم تحویل دارو در درمان بیماری سرطان است .هدف از این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: استفاده از ترکیبات نانو بهطور فزاینده در حال رشد است. استفاده از ترکیبات نانو در فرایندهای پزشکی، کاربرد روزافزونی پیدا کرده است. یکی از جنبههای کاربردی فناوری نانو، استفاده از ترکیباتی نظیر هیدروژلها، نانولیپوزومها، نیوزومها و غیره بهعنوان یک سیستم تحویل دارو در درمان بیماری سرطان است .هدف از این مطالعه بررسی تأثیر ضدسرطانی نانوذرات نیوزومی حاوی دارو بر رده سلولی سرطانی سینه انسانی MCF-7 است.مواد و روشها: ﺑﺮای ﺗﻬﯿﻪ ﻧﯿﻮزومهای کافئین از روش آبپوشانی لایه نازک اﺳﺘﻔﺎده ﺷﺪ. ﻣﻘﺎدﯾﺮ ﻣﺸﺨﺼﯽ از سورفکتانت، کافئین و ﮐﻠﺴﺘﺮول در اﺗـﺎﻧﻮل ﺣﻞ ﮔﺮدﯾﺪ و ﭘﺲ از ﺗﺒﺨﯿﺮ ﺑﺎ ﮐﻤﮏ روﺗـﺎری، در ﺑـﺎﻓﺮ فسفات حل گردید و سپس به کمک سونیکـاتور همگنسازی شد. قطر متوسط نیوزومهای کافئین با دستگاه زتاسایزر اندازهگیری شد. اثر سمیت سلولی با روش رنگسنجی 3، 4، 5 دیمتیل تیازول 2- ایل 2، 5 دیفنیل تترازولیوم ارزیابی شد.یافتهها: تیمار سلولهای سرطانی سینه انسانی با غلظتهای مختلف از داروی نانو شده و داروی آزاد نشان داد که نانودارو توانایی مهار تکثیر سلولهای سرطانی را بیشتر از داروی آزاد دارد و غلظت 0/25 میلیگرم بر میلیلیتر از داروی نانونیوزوم تأثیر بیشتری بر کاهش سلولهای سرطانی داشته است.نتیجهگیری: نانوذرات وزیکولی، سیستمهایی پیچیده با امتیازات و عیوب منحصربهفرد هستند که آنها را از سایر سیستمهای کلوئیدی مجزا میکند. ترکیبات وزیکولی بهعنوان اهداف جدید برای داروهای ضدسرطان در حال تولید میباشند.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
عزت نوری زاده
دوره 28، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 775-789
چکیده
زمینه و هدف: لیشمانیا اینفانتوم، عامل اتیولوژیک لیشمانیوز احشایی در ایران است. واکسنهای مؤثر و روشهای تشخیصی برای کنترل لیشمانیوز لازم است. آنتیبادیهای مونوکلونال ابزاری باارزش برای تشخیص، درمان و تعیین ویژگی آنتیژنی انگلها مورد استفاده قرار گرفتهاند. هدف از این مطالعه، بهینهسازی شرایط رشد هیبریدهای مولد آنتیبادی ...
بیشتر
زمینه و هدف: لیشمانیا اینفانتوم، عامل اتیولوژیک لیشمانیوز احشایی در ایران است. واکسنهای مؤثر و روشهای تشخیصی برای کنترل لیشمانیوز لازم است. آنتیبادیهای مونوکلونال ابزاری باارزش برای تشخیص، درمان و تعیین ویژگی آنتیژنی انگلها مورد استفاده قرار گرفتهاند. هدف از این مطالعه، بهینهسازی شرایط رشد هیبریدهای مولد آنتیبادی مونوکلنال علیه آنتیژن پروماستیگوت لیشمانیا اینفنتوم است.
مواد و روشها: موشها توسط آنتیژن لیشمانیا اینفنتوم واکسینه شدند و تیتر آنتیبادیهای آنان توسط روش الایزا تعیین شدند. سلولهای طحال موشهایی که بهخوبی توسط آنتیژن لیشمانیا اینفنتوم ایمن شده بودند با سلولهای SP2/0 در حضور پلیاتیلن گلیکول ادغام شدند. تأثیر سوپرناتانت سلولهای SP2/0 و سلولهای ماکروفاژ صفاقی موشها بر تکثیر سلولهای هیبریدوما بررسی شدند.
یافتهها: در میان 12 فیوژن درمجموع 26 مونوکلون مثبت بودند که 12 مونوکلون جذب نوری (OD) قابلقبولی داشتند. 4 کلون بهعنوان D2 FVI6 8، 8D2 FVI3 ، 6G2 FV4 و 6G2 FV3 تعیین شدند. از این هیبریدها، مونوکلونال آنتیبادیها علیه لیشمانیا اینفانتوم بهدست آمد. همچنین این مطالعه نشان داد که مایع رویی (سلولهایSP2/0 و سلولهای ماکروفاژ صفاقی) نقش کلیدی در تکثیر هیبریدوما و تولید آنتیبادیهای مونوکلونال دارد که سرشار از فاکتورهای رشد است.
نتیجهگیری: به نظر میرسد در آینده نزدیک مایع رویی مذکور میتواند بهعنوان یک فاکتور رشد برای سلولهای سرطانی و غیرسرطانی در مراکز تحقیقاتی در سطح وسیعتری مورد استفاده قرار گیرد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
فاطمه کریمیان؛ محبوبه مدنی؛ نوشین نقش
دوره 28، شماره 4 ، مهر و آبان 1400، ، صفحه 545-555
چکیده
زمینه و هدف: امروزه کاروتنوئیدها بهدلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضدتوموری، همچنین کاربرد آنها بهعنوان رنگهای غذایی طبیعی موردتوجه هستند. در این تحقیق تولید بیوتکنولوژی کاروتنوئید توسط مخمر رودوتورولا موسیلاژینوزا و تأثیر آن بر پروفایل لیپیدی موش سوری نر بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، کاروتنوئید با استفاده ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه کاروتنوئیدها بهدلیل خواص آنتیاکسیدانی و ضدتوموری، همچنین کاربرد آنها بهعنوان رنگهای غذایی طبیعی موردتوجه هستند. در این تحقیق تولید بیوتکنولوژی کاروتنوئید توسط مخمر رودوتورولا موسیلاژینوزا و تأثیر آن بر پروفایل لیپیدی موش سوری نر بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، کاروتنوئید با استفاده از روش دیویس از مخمر رودوتورولا موسیلاژینوزا، استخراج شد. 24 موش سوری نر بهطور تصادفی در 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند. دو گروه تیمار، mg/kg 32 و 16 کاروتنوئید را بهصورت صفاقی دریافت کردند. یک گروه mg/kg 400 پودر مخمر رودوتورولا موسیلاژینوزا را بهصورت گاواژ دریافت کرد. گروه شاهد 5 /0میلیلیتر سرم فیزیولوژی بهصورت درون صفاقی دریافت کرد. سپس خونگیری انجام و پروفایل لیپیدی از نظر تریگلیسرید، کلسترول، LDL و HDL بررسی شد. نتایج با استفاده از نسخه 21 نرمافزار SPSS آنالیز شدند و مقایسهها توسط آنالیز واریانس یکطرفه و کراسکال والیس انجام شد.
یافتهها: در گروه تیمار با mg/kg 32 کاروتنوئید در مقایسه با گروه گاواژ و شاهد، کمترین غلظت سرمی تریگلیسرید و VLDL مشاهده شد. میانگین غلظت سرمی کلسترول و HDL تفاوت معناداری در گروهها نشان نداد. بیشترین میانگین غلظت سرمی LDL در گروه گاواژ بود.
نتیجهگیری: با توجه به نتایج این تحقیق، کاروتنوئید رودوتورولا موسیلاژینوزا موجب کاهش غلظت سرمی تریگلیسرید و VLDL شده است. لذا به نظر میرسد امکان استفاده از آن بهعنوان مکمل در جیره غذایی مفید باشد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
آی سن قهرمانی؛ ابراهیم گنجی مقدم؛ مریم تاتاری؛ سوسن خسرویار
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 274-285
چکیده
زمینه و هدف گیاه دارویی پنیرباد با دارا بودن اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی، کاهشدهنده قند و کلسترول خون، تقویتکننده سیستم ایمنی و آنتیاکسیدانی اخیراً موردتوجه فارماکولوژیستها قرار گرفته است و به دلیل سازگاری بسیار وسیع نسبت به شرایط دشوار اکولوژیکی میتواند در مناطق گرمسیر کشور از جمله استان سیستانوبلوچستان رشد کند.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف گیاه دارویی پنیرباد با دارا بودن اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی، کاهشدهنده قند و کلسترول خون، تقویتکننده سیستم ایمنی و آنتیاکسیدانی اخیراً موردتوجه فارماکولوژیستها قرار گرفته است و به دلیل سازگاری بسیار وسیع نسبت به شرایط دشوار اکولوژیکی میتواند در مناطق گرمسیر کشور از جمله استان سیستانوبلوچستان رشد کند.
مواد و روشها این مطالعه، تحت شرایط آزمایشگاهی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در سال 139۷ در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار طراحی شد. غلظتهای صفر، 2، 4، 6، 8 و 10 بار پلیاتیلنگلایکول برای القای تنش خشکی در محیط کشت MS حاوی بنزیلآدنینپورین بر صفات ثانویه گیاه پنیرباد مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها نتایج نشان داد که تنش خشکی 10 بار منجر به افزایش معنیدار فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، محتوی پرولین، فنل و فلاونوئید و میزان نشتی غشا شد ولی از طرف دیگر، منجر به کاهش معنیدار محتوای رطوبت نسبی، محتوی یون پتاسیم و نسبت یون پتاسیم به سدیم گردید. همچنین بیشتر صفات موردمطالعه، همبستگی معنیدار دارند.
نتیجهگیری نتایج نشان داد که گیاه دارویی پنیرباد از تحمل قابلقبولی در برابر القای تنش خشکی با پلیاتیلنگلایکول برخوردار است. در کاهش اثرات منفی ناشی از تنش خشکی مکانیسمهای آنزیمی (فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت) و غیرآنزیمی (محتوی پرولین، فنل، فلاونوئید و غیره) نقش بسیار مهمی دارد. از طرف دیگر، تنش خشکی، منجر به افزایش برخی متابولیتها همچون فنل و فلاونوئید که مصارف دارویی دارند، شد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
فرشته جوکار کاشی؛ زهره برومند
دوره 28، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1400، ، صفحه 144-155
چکیده
زمینه و هدف باکتریها با توجه به توانایی قابل توجهشان برای احیای یونهای فلزی سنگین به عنوان کارخانههای زیستی یا نانوکارخانههای مهمی برای تولید نانوذرات در نظر گرفته میشوند. تولید باکتریایی نانوذرات به عنوان یک روش سبز و تکمرحلهای میتواند بر مشکلات و معایب تولید از طریق روشهای فیزیکی و شیمیایی غلبه کند. مواد و روشها ...
بیشتر
زمینه و هدف باکتریها با توجه به توانایی قابل توجهشان برای احیای یونهای فلزی سنگین به عنوان کارخانههای زیستی یا نانوکارخانههای مهمی برای تولید نانوذرات در نظر گرفته میشوند. تولید باکتریایی نانوذرات به عنوان یک روش سبز و تکمرحلهای میتواند بر مشکلات و معایب تولید از طریق روشهای فیزیکی و شیمیایی غلبه کند. مواد و روشها در این پژوهش، سویههای باکتری از خاک معدن نخلک جدا شد. سپس یک سویه باکتری مقاوم به نقره برای تولید نانوذرات نقره انتخاب شد. توانایی این سویه برای تولید نانوذرات نقره بهصورت خارجسلولی و داخلسلولی بررسی شد. نانوذرات تولیدشده با استفاده از شیوههای طیفسنجی پراش پرتو ایکس (XRD) و تصاویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) شناسایی شدند. فعالیت ضدمیکروبی نانوذرات نیز بررسی گردید. یافتهها از نمونههای خاک جمعآوریشده، سویههای باکتری مقاوم به نقره جداسازی و یک سویه برای تولید نانوذرات نقره انتخاب شد. سویه مذکور قادر بود نانوذرات را هم به صورت داخلسلولی و هم خارجسلولی سنتز کند. نانوذرات سنتزشده، اثر ضدمیکروبی خوبی بر ضدسویههای استاندارد مورد آزمایش داشتند. نتیجهگیری نتایج نشان میدهد که سویه باکتری جدا شده از معدن نخلک، منبع زیستی خوبی برای سنتز نانوذرات نقره با توانایی ضدمیکروبی است. در ادامه میتوان این ترکیب را برای بررسیهای بیشتر با هدف ساخت مواد ضدعفونیکننده پیشنهاد داد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
سعید میرزایی؛ ملک حسین اسدی؛ پگاه حجازی؛ بابک تقی پور
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 754-759
چکیده
زمینه و هدف سرطان معده و پستان، از سرطانهای شایع در جهان و ایران هستند. امروزه استفاده از عصارههای قارچی و باکتریایی، برای درمان سرطان بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است. رایزوبیومها از باکتریهای مفید در کشاورزی و محیطزیست هستند که نیتروژن مورد نیاز گیاهان خانواده لگوم را از طریق همزیستی با این خانواده تأمین میکنند. ...
بیشتر
زمینه و هدف سرطان معده و پستان، از سرطانهای شایع در جهان و ایران هستند. امروزه استفاده از عصارههای قارچی و باکتریایی، برای درمان سرطان بسیار مورد توجه محققان قرار گرفته است. رایزوبیومها از باکتریهای مفید در کشاورزی و محیطزیست هستند که نیتروژن مورد نیاز گیاهان خانواده لگوم را از طریق همزیستی با این خانواده تأمین میکنند. در این پژوهش تأثیر عصاره سلولی باکتری برادی رایزوبیوم و نوع جهشیافته آن در ژن مسئول غدهزایی، بر مرگ سلولهای سرطانی پستان (MCF7) و معده (AGS) بررسی گردید. مواد و روشها اثر کشندگی غلظتهای مختلف زیستتوده و عصاره Bradyrhizobium japonicum بر سلولهای سرطانی پستان (MCF7) و معده (AGS) با استفاده از روش آزمون رنگسنجی MTT بررسی شد. از روش ANOVA و نرمافزار Graphpad Prism 6.0 برای بررسی دادهها استفاده شد. یافتهها هم نوع وحشی و هم نوع جهشیافته باکتری تأثیر کشندگی معنیداری بر هر دو نوع سلول سرطانی داشتند و میزان کشندگی آنها وابسته به غلظت بهکار گرفته شده از عصاره یا زیستتوده بود (کمترین میزان کشندگی در غلظت 30 و بیشترین در 480 میکروگرم بر میلیلیتر). در بیشتر موارد زیست توده، تأثیر بهتری در مقایسه با عصاره نشان داد. نتیجهگیری در مجموع این تحقیق تأثیر کشندگی عصاره و زیستتوده باکتری رایزوبیوم بر سلولهای سرطانی را نشان داد که میتواند بهعنوان منبعی برای یافت ترکیبات ضدسرطانی بهکار رود.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
اکبر صفی پور افشار؛ فاطمه سعید نعمتی پور
دوره 27، شماره 4 ، مهر و آبان 1399، ، صفحه 550-558
چکیده
زمینه و هدف سنتز سبز با استفاده از عصارههای گیاهی، روشی ساده و کمهزینه، به منظور تولید نانو ذرات نقره به شمار میرود. همچنین، یافتن تأثیرات درمانی جدید برای نانوذرات نقره، از زمینههای جذاب در تحقیقات سرطان محسوب میشود. در مطالعه حاضر، سنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی برگ گیاه زرشک انجام شد. همچنین تأثیر نانوذرات ...
بیشتر
زمینه و هدف سنتز سبز با استفاده از عصارههای گیاهی، روشی ساده و کمهزینه، به منظور تولید نانو ذرات نقره به شمار میرود. همچنین، یافتن تأثیرات درمانی جدید برای نانوذرات نقره، از زمینههای جذاب در تحقیقات سرطان محسوب میشود. در مطالعه حاضر، سنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره آبی برگ گیاه زرشک انجام شد. همچنین تأثیر نانوذرات سنتز شده بر درصد زندهمانی و میزان بیان ژن اورنیتین دکربوکسیلاز (ODC1) در رده سلول سرطانی پستان انسان(MDA-MB-231) مطالعه شد.
مواد و روشها آنالیز نانوذرات سنتز شده توسط طیفسنجی ماوراء بنفش و میکروسکوپ الکترونی عبوری انجام شد. سلولهای سرطانی، پس از کشت، تحت تیمار غلظتهای مختلف نانوذرات سنتز شده قرار گرفتند. درصد زندهمانی سلولها از طریق سنجش MTT و آنالیز کمی بیان ژن ODC1 با استفاده از تکنیک Real Time – PCR انجام پذیرفت.
یافتهها تصاویر میکروسکوپ الکترونی نشان داد که نانوذرات کروی نقره با میانگین اندازههای 16 نانومتر سنتز شده است. سمیت سلولی نانوذرات نقره سنتزی با افزایش غلظت و زمان، بیشتر شد. میانگین IC50 محاسبه شده، برابر 48/16 میکروگرم در میلیلیتر است. به علاوه، نانوذرات، میزان بیان ژن ODC1 را حدود 4 برابر در غلظت 20 میکروگرم بر میلیلیتر در مقایسه با نمونه کنترل، کاهش دادند.
نتیجهگیری به نظر میرسد نانوذرات نقره سنتز شده به روش سبز، با رهاسازی تدریجی یونهای نقره در محیط اسیدی سلولهای سرطانی و ایجاد رادیکالهای اکسیژن و همچنین کاهش بیان ژن ODC1 سبب کاهش درصد زندهمانی سلولهای سرطانی شدهاند.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
الهام ساسانی؛ هاشم شاهی مالمیر؛ فاطمه دانشمند؛ محمد مجدی زاده؛ بی بی فاطمه حقیرالسادات
دوره 27، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1399، ، صفحه 35-47
چکیده
مقدمه: نانوحاملهای لیپیدی با رهایش آهسته و تحویل نیمه هدفمند دارو، میتوانند برخی از چالشهای رسانش دارو را به سلولهای سرطانی کاهش دهند. هدف از این مطالعه، تهیه و ارزیابی فیزیوشیمیایی فرمولاسیونهای مختلفی از سامانهی لیپونیوزومی حاوی دوکسوروبیسین به منظور دستیابی به فرمولاسیونی هدفمند، جهت مبارزه بهتر با سلولهای سرطانی ...
بیشتر
مقدمه: نانوحاملهای لیپیدی با رهایش آهسته و تحویل نیمه هدفمند دارو، میتوانند برخی از چالشهای رسانش دارو را به سلولهای سرطانی کاهش دهند. هدف از این مطالعه، تهیه و ارزیابی فیزیوشیمیایی فرمولاسیونهای مختلفی از سامانهی لیپونیوزومی حاوی دوکسوروبیسین به منظور دستیابی به فرمولاسیونی هدفمند، جهت مبارزه بهتر با سلولهای سرطانی است.روش کار: نانوحاملها با استفاده از نسبتهای مولی مختلف از پالمیتویل فسفاتیدیل کولین، کلسترول و سوربیتان مونو استئارات سنتز و از میان 5 فرمولاسیون سنتزی، 3 فرمولاسیون با استناد به بازده درونگیری انتخاب شدند. سپس بمنظور انتخاب فرمول نهایی، پروفایلهای رهایش با استفاده از روشهای دیالیز و اسپکتروفتومتری تعیین و فرمولاسیون نهایی به منظور بررسی اثر پلی اتیلن گلیکول بر راندمان درونگیری و الگوی رهایش در محیط شبه سلولهای سالم و سرطانی پگیله گردید. شاخصههای فیزیوشیمیایی از قبیل اندازه، بار سطحی، شاخص پراکندگی، طیف IR و مورفولوژی شناسایی گردیدند.نتایج: فرمولاسیون نهایی پگیله شدهی حاوی دوکسوروبیسین دارای اندازهی 102/9nm، بازده درون گیری 3/21 ± 94/17درصد ، پتانسیل زتا 6/67mV- و شاخص پراکندگی 0/128 میباشد. حداکثر رهایش دارو برای این نانوسامانه در شرایط سلول-های سالم و سرطانی طی 48 ساعت، به ترتیب، 24/43 و 26/81درصد بوده است. بررسی طیف IR و تصاویر میکروسکوپ الکترونی، نشان میدهد که دارو و نانوسامانه برهمکنش شیمیایی نداشته و ذرات شکل کروی دارند. بحث و نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که سامانهی لیپونیوزومی پگیله شده ضمن برخورداری از ویژگیهای فیزیوشیمیایی مناسب، تغییری در ماهیت شیمیایی دارو ایجاد نکرده و میتواند حاملی مناسب و نیمه هدفمند برای دوکسوروبیسین باشد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
امیرحسین برقی؛ حسین هنری؛ محمدعلی ابراهیمی؛ غلامرضا بخشی خانیکی؛ سید مجتبی آقایی
دوره 27، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1399، ، صفحه 103-112
چکیده
: غاسول صابونی دارای ایزوفرم های مختلف پروتئین ساپورین می باشد. ساپورین جزء پروتئین های غیر فعال کننده ریبوزومی (RIPs) است. ایزوفرم SO9 ساپورین ها، آدنین 4324 موجود در توالی حفاظت شده GAGA را دپورینه کرده و باعث اختلال در پروتئین سازی میگردد. در این مطالعه بیان ایزوفرم SO9 در باکتری E. coli و بررسی تیتر آنتی بادی آن در موش سوری انجام شد. روش بررسی: ...
بیشتر
: غاسول صابونی دارای ایزوفرم های مختلف پروتئین ساپورین می باشد. ساپورین جزء پروتئین های غیر فعال کننده ریبوزومی (RIPs) است. ایزوفرم SO9 ساپورین ها، آدنین 4324 موجود در توالی حفاظت شده GAGA را دپورینه کرده و باعث اختلال در پروتئین سازی میگردد. در این مطالعه بیان ایزوفرم SO9 در باکتری E. coli و بررسی تیتر آنتی بادی آن در موش سوری انجام شد. روش بررسی: ژن SO9 سنتز شده، از پلاسمید pUC57-SO9 نوترکیب توسط آنزیم های محدود کننده BamH1 و Sal1 جدا و در وکتور بیانی pET28a(+) زیر همسانه سازی شد. بیان پروتئین نوترکیب با IPTG القا گردید. پروتئین SO9 نوترکیب به وسیله کروماتوگرافی تمایلی نیکل خالص سازی شد. برای تایید پروتئین نوترکیب از تکنیک Western blotting استفاده شد. واکسیناسیون موش های سوری با پروتئین تخلیص شده به صورت صفاقی انجام و تیتر IgG سرم به وسیله ELISA بررسی شد.نتایج: زیر همسانه سازی ژن SO9 در وکتور بیانی pET28a(+) به وسیله واکنش PCR و هضم آنزیمی تایید شد. حضور باند پروتئینی 29 کیلودالتون در SDS-PAGE، بیان بالای پروتئین نوترکیب را نشان داد. پروتئین نوترکیب SO9 به وسیله آنتی بادی پلی کلونال شناسایی شد. بعد از تزریق پروتئین در گروه های تست نسبت به گروه های کنترل، میزان تیتر آنتی بادی تولید شده به وسیله تست ELISA اندازه گیری شد.نتیجه گیری: خاصیت ادجوانتی و ایمنوژنی آنتی ژن SO9 نوترکیب تخلیص شده سبب میشود که از این آنتی بادی برای شناسایی میزان حضور SO9 در گیاه غاسول صابونی، به عنوان کاندید واکسن، تهیه کیت تشخیصی و در مطالعات ضد سرطانی سلول های انسانی استفاده گردد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
مجید مومنی مقدم؛ رویا غلامی
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 651-656
چکیده
چکیده:اهداف: سنتز کلاژن می تواند به ترمیم زخم به خصوص زخمهایی با وسعت زیاد کمک کند. راههای درمانی که بتواند سنتز کلاژن را در فیبروبلاستها تحریک کند می تواند ترمیم را تسریع کند بنابراین می تواند از ارزش کلینیکی برخوردار باشد. سلولهای بنیادی از خودمواد ومولکولهایی ترشح می کنند که می تواند در دیگر سلولها تاثیرات مختلفی را به همراه داشته ...
بیشتر
چکیده:اهداف: سنتز کلاژن می تواند به ترمیم زخم به خصوص زخمهایی با وسعت زیاد کمک کند. راههای درمانی که بتواند سنتز کلاژن را در فیبروبلاستها تحریک کند می تواند ترمیم را تسریع کند بنابراین می تواند از ارزش کلینیکی برخوردار باشد. سلولهای بنیادی از خودمواد ومولکولهایی ترشح می کنند که می تواند در دیگر سلولها تاثیرات مختلفی را به همراه داشته باشد.مواد و روش ها: در این مطالعه سلولهای بیادی انسان کشت داده شدند و مایع رویی آنها به عنوان محیط حاوی سیگنال جمع اوری شد، این مایع پساز تعیین غلظت در اختیار فیبروبلاستهای موش قرار گرفتند و میزان زنده مانی سلولها بررسی شد، در بخش مولکولی با طراحی پرایمرهای اختصاصی برای سه ژن کلاژن توسط روش ریل تایم بیان این ژنها بررسی شد.یافته ها: نتایج بیانگر اثرمطلوب رشد با استفاده از مقدار 20 میکروگرم بر میلی لیتر سلولهای بنیادی در محیط کشت سلولهای فیبروبلاستی بود. همچنین در بخش مولکولی مشخص گردیداین غلظت می تواندافزایش بیان هر سه ژن کلاژن انتخاب شده را به همراه داشته باشد.بحث و نتیجه گیری: نتایج این پژوهش کاملا اهداف اولیه را تایید نمود و نشانگر قدرت بالای مایع رویی سلول های بنیادی مزانشیمی در القا سنتزکلاژن دارد و بنابراین می تواند کاندید بسیار مناسبی در مطالعات کلینیکی باشد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
مرضیه وارسته شمس؛ فرهاد نظریان فیروزآبادی؛ احمد اسماعیلی
دوره 26، شماره 4 ، مهر و آبان 1398، ، صفحه 404-412
چکیده
زمینه و هدف: به دلیل افزایش مصرف آنتیبیوتیکها و گسترش مقاومتهای میکروبی، دستیابی به عوامل ضد میکروبی موثر جدید امری اجتناب ناپذیر است. یکی از راههای مقابله با طیف وسیعی از بیماریزاها، بیان پپتیدهای ضد میکروبی قوی است که بخشی از سیستم ایمنی ذاتی همه موجودات زنده محسوب میشوند. پپتید درماسپتین B1 یک پپتید کاتیونی قوی با اثرات ...
بیشتر
زمینه و هدف: به دلیل افزایش مصرف آنتیبیوتیکها و گسترش مقاومتهای میکروبی، دستیابی به عوامل ضد میکروبی موثر جدید امری اجتناب ناپذیر است. یکی از راههای مقابله با طیف وسیعی از بیماریزاها، بیان پپتیدهای ضد میکروبی قوی است که بخشی از سیستم ایمنی ذاتی همه موجودات زنده محسوب میشوند. پپتید درماسپتین B1 یک پپتید کاتیونی قوی با اثرات ضد میکروبی بسیار بالا است.مواد و روشها: در این مطالعه توالی کدکننده پپتید درماسپتین B1 از قورباغه فیلومدوسا بایکالر به دو تکرار پشت سر هم از دمین اتصال به کیتین پروتئین Avr4 قارچ کلادوسپوریوم فلاوم متصل و سازه ژنی (CBD)2-DrsB1 پس از همسانهسازی در ریشههای موئین توتون بیان شد. بیان پپتید نوترکیب به کمک روشهای مولکولی مورد تأیید قرار گرفت. اثرات ضد میکروبی این پپتید نوترکیب بر باکتریهای اشریشیا کولای، سودوموناس آروژینوزا، استافیلوکوکوس اورئوس، انتروکوکوس فکالیس، باسیلوس سوبتیلیس در محیط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت.یافتهها: نتایج نشان داد که عصاره پروتئین کل از کلونهای تراریخت ریشههای موئین، اثرات ضد میکروبی معنیداری (05/0>P) بر رشد باکتریهای بیماریزا داشتند. نتایج تعیین شاخص MIC نشان داد که جهت بازدارندگی از رشد باکتریهای گرم منفی غلظت دو برابری از پپتید نوترکیب (CBD)2-DrsB1 در مقایسه با باکتریهای گرم مثبت مورد نیاز بود. نتیجهگیری: شواهد این مطالعه نشان داد که بیان و تولید پپتید نوترکیب (CBD)2-DrsB1 در سیستم ریشههای موئین میتواند راهکاری جهت تولید یک داروی ضد میکروبی جدید باشد.
بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
زینب نوری؛ اکبر صفی پور افشار
دوره 26، شماره 4 ، مهر و آبان 1398، ، صفحه 527-534
چکیده
هدف: از ویژگیهای سلولهای سرطانی که آنها را متمایز از سلولهای طبیعی بدن مینماید میتوان به افزایش میزان آنزیم اورنیتین دکربوکسیلاز (ODC1) اشاره کرد که اثر بسیار مهمی در متابولیسم پلیآمینها در سلولهای سرطانی دارد. در این پژوهش اثرات سمیت سلولی عصارههای آبی، اتانولی و ان هگزانی گیاه ریواس (Rheum ribes) بر سلولهای سرطانی رده ...
بیشتر
هدف: از ویژگیهای سلولهای سرطانی که آنها را متمایز از سلولهای طبیعی بدن مینماید میتوان به افزایش میزان آنزیم اورنیتین دکربوکسیلاز (ODC1) اشاره کرد که اثر بسیار مهمی در متابولیسم پلیآمینها در سلولهای سرطانی دارد. در این پژوهش اثرات سمیت سلولی عصارههای آبی، اتانولی و ان هگزانی گیاه ریواس (Rheum ribes) بر سلولهای سرطانی رده MCF-7 بررسی شده است. همچنین میزان بیان ژن اورنتین دکربوکسیلاز به عنوان یکی از ژن های درگیر درسرطان پستان تحت تاثیر عصاره این گیاه مطالعه شده است.مواد و روشها: سلول های سرطان پستان رده MCF-7 در محیط DMEMکشت گردیدند. سپس تحت تیمار غلظتهای افزایشی عصاره از صفر تا200 میکروگرم در میلی لیتر قرار گرفتند. فعالیت سایتوتوکسیک عصاره با استفاده ازسنجش MTT بررسی شد. آنالیز کمی بیان ژن ODC1 با استفاده از تکنیک Real Time – PCRانجام پذیرفت.نتایج: با افزایش غلظت، تأثیر عصاره بر سلولها به طور معنیداری افزایش یافت و افزایش قابلتوجهی در مرگ و میر سلولها دیده شد. در هر سه عصاره ریواس بیشترین سمیت سلولی در 72 ساعت مشاهده گردید. تغییرات بیان ژن ODC1 در لاین سلولی MCF-7 تیمار شده با غلظتهای مختلف عصاره ریواس، نشانگر کاهش بیان ژن با افزایش غلظت عصارهها است.نتیجه گیری: نتایج نشان دهنده آن است که عصاره گیاه ریواس بر بیان ژن ODC1 درسلولهای سرطانی پستان انسان اثر بالقوهای دارد و باعث مهار رشد سلولهای سرطانی میشود.