پرستاری
بیتا کوشکی؛ زهره محمدزاده تبریزی؛ الهام ناوی پور؛ آرزو داوری نیا مطلق قوچان
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 16 آبان 1402
چکیده
زمینه و هدف: کووید-۱۹ به عنوان نوعی بیماری تنفسی عفونی به یکی از مهمترین چالشهای اخیر سیستمهای مراقبتهای بهداشتی تبدیل شد که موجب ایجاد عوارض مختلف و در موارد شدیدتر مرگ در افراد میگردد. از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی عوارض بیماری کووید 19 در مراجعه کنندگان به مرکز 16 ساعته شهرستان سبزوار انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر ...
بیشتر
زمینه و هدف: کووید-۱۹ به عنوان نوعی بیماری تنفسی عفونی به یکی از مهمترین چالشهای اخیر سیستمهای مراقبتهای بهداشتی تبدیل شد که موجب ایجاد عوارض مختلف و در موارد شدیدتر مرگ در افراد میگردد. از این رو تحقیق حاضر با هدف بررسی عوارض بیماری کووید 19 در مراجعه کنندگان به مرکز 16 ساعته شهرستان سبزوار انجام شد.
مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع توصیفی - تحلیلی است که به روش نمونه گیری تصادفی بر روی 220نفر از افراد مراجعه کننده به مرکز 16 ساعته کووید 19 در سال 1401 انجام گردید. پس از دریافت اطلاعات افراد مراجعه کننده از مرکز، رضایت نامه شفاهی از آنان گرفته شد. 4 هفته پس از انجام تست PCR، سوالات به صورت تلفنی توسط پژوهشگر آموزش دیده پرسیده و پرسشنامه ها تکمیل گردید.
یافته ها: نتایج مطالعه نشان داد از علایم باقیمانده پس از بهبودی در شرکت کننده ها می توان به خستگی جسمی (27.3 درصد) ،ضعف(14.1 )، سرفه(23.6 درصد) و سایر اشاره کرد. 40.5 درصد نمونه ها دارای بهبودی کامل، 51.8 بهبودی متوسط و 0.9 درصد دارای بهبودی ضعیف بودند. بین جنسیت با عوارض باقیمانده از کووید 19 ارتباط آماری معنی داری وجود داشت. بین میزان بهبودی با علائم اضطرابی ارتباط آماری معناداری وجود نداشت.
نتیجه گیری: بیماران مبتلا به کووید-19 ممکن است از بیماری بهبود یابند اما با تظاهرات بالینی و اختلالات روانشناختی روبرو می شوند. پیگیری از راه دور مبتنی بر برنامه تلفنی با برقراری ارتباطی ساده بین بیماران و درمانگران می تواند در مدیریت بیماران بهبودیافته بسیار مفید باشد.
پرستاری
سعیده بت شکنان دهکردی؛ اعظم علوی؛ نرگس صادقی
دوره 30، شماره 4 ، مهر و آبان 1402، ، صفحه 490-501
چکیده
زمینه و هدف: مشارکت پرستار و والدین در ارائه مراقبت خانوادهمحور یک مفهوم شناختهشده است .هوش هیجانی و شایستگی، پیشنیاز اساسی پرستاری مشارکتی مبتنی بر روابط متقابل حمایتی معرفی شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین مشارکت والد پرستار با شایستگی و هوش هیجانی پرستاران بخشهای کودکان صورت گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: مشارکت پرستار و والدین در ارائه مراقبت خانوادهمحور یک مفهوم شناختهشده است .هوش هیجانی و شایستگی، پیشنیاز اساسی پرستاری مشارکتی مبتنی بر روابط متقابل حمایتی معرفی شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین مشارکت والد پرستار با شایستگی و هوش هیجانی پرستاران بخشهای کودکان صورت گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی میباشد. 100 نفر از پرستاران بخشهای کودکان شهر شهرکرد به روش سرشماری مطالعه شدند. دادهها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی Wong & Low (2002)، صلاحیت و شایستگی پرستاران Liu و همکاران (2007) و پرسشنامه مشارکت پرستار و والدین Choi and Bang جمعآورى گردید. دادهها با استفاده از آمار توصیفى و تحلیلی (ضریب همبستگى اسپیرمن) با نرمافزار SPSS 24 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها :نتایج مطالعه نشان داد بین مشارکت والد پرستار و شا یستگی پرستاران بخشهای کودکان(0/237= r، 0/017=p )و بین هوش هیجانی و شا یستگی پرستاران بخشهای کودکان 0/451=r، 0/001=p )ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. اما ارتباط بین امتیاز هوش هیجانی و امتیاز مشارکت والد پرستاران بخش های کودکان معنی دار نبود (p=0/815 ،r=0/024 ).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های مطالعه، شایستگی پرستاران می تواند موجب افزایش مشارکت والد پرستار گردد. بنابراین برنامه ریزی جهت افزایش شایستگی پرستاران کودکان در دوره آموزش رسمی و ضمن خدمت میتوان به ارتقای مشارکت والد- پرستار به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای مراقبت خانواده محور کمک کند.
پرستاری
وجیهه جعفری؛ محمد بداغ آبادی؛ محمد بیدخوری؛ مصطفی راد
دوره 30، شماره 4 ، مهر و آبان 1402، ، صفحه 535-546
چکیده
سابقه و هدف: با پیشرفت تغییرات شناختی سالمندان؛ فعالیت های روزانه و عملکردهای اجتماعی آنان تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت شناختی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهر سبزوار بود.مواد و روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که در سال 1401 در شهر سبزوار انجام شد. در این پژوهش 350 سالمند بالای 60 ...
بیشتر
سابقه و هدف: با پیشرفت تغییرات شناختی سالمندان؛ فعالیت های روزانه و عملکردهای اجتماعی آنان تحت تاثیر قرار می گیرد. هدف از این مطالعه تعیین وضعیت شناختی و عوامل مرتبط با آن در سالمندان شهر سبزوار بود.مواد و روش کار: این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد که در سال 1401 در شهر سبزوار انجام شد. در این پژوهش 350 سالمند بالای 60 سال به روش خوشه ای از مراکز بهداشت شهری وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های دموگرافیک، مقیاس افسردگی سالمندان (GDS-15) و پرسشنامه استاندارد معاینه مختصر وضعیت شناختی (MMSE) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار و جداول توزیع فراوانی) و آمار استنباطی (رگرسیون لجستیک چندگانه) انجام شد. یافته ها: میانگین سن 66/85±6/64با حداقل سن 60 و حداکثر سن 88 سال بود. نتایج نشان داد 75 درصدسالمندان دارای وضعیت شناختی طبیعی و 25 درصد دارای اختلال شناختی بودند. با استفاده از مدل رگرسیون لجستیک چندگانه، سن ( OR=1.07 و P=0.003) ، وضعیت تاهل ( OR=3.01 و P=0.03) ، تعداد فرزندان ( OR=1.24 و P=0.02) ، نوع سکونت ( OR=4.09 و P=0.001)، شغل ( OR=3.09و P=0.04)، شاخص توده بدنی ( OR=0.9 و P=0.006)، رژیم غذایی(OR=5.55 و P=0.01)و افسردگی (OR=2.92 و P=0.03)با وضعیت شناختی، رابطه آماری معنی داری داشت. نتیجه گیری: با توجه به فراوانی اختلالات شناختی در سالمندان پیشنهاد می شود مراقبین سلامت غربالگری شناختی را در سالمندان انجام دهند تا جهت جلوگیری از پیشرفت آسیب های شاختی در این گروه آسیب پذیر برنامه ریزی لازم صورت گیرد.
پرستاری
نرجس حشمتی فر؛ فاطمه برزویی؛ سارا احمدی؛ آرزو داوری نیا مطلق قوچان؛ زهره محمدزاده تبریزی؛ محمد حسین زاده حصاری
دوره 30، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1402، ، صفحه 325-335
چکیده
زمینه و هدف: کروناویروس بیماری واگیرداری است که امروزه جامعه بزرگ پرستاری بهویژه پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه با آن روبهرو هستند. در کنار سایر عوامل استرسزای شغلی در حرفه پرستاری، ماهیت این بیماری، کیفیت زندگی کاری پرستاران را تحت تأثیر قرار داده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تأثیر آرامسازی بنسون بر کیفیت زندگی کاری ...
بیشتر
زمینه و هدف: کروناویروس بیماری واگیرداری است که امروزه جامعه بزرگ پرستاری بهویژه پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه با آن روبهرو هستند. در کنار سایر عوامل استرسزای شغلی در حرفه پرستاری، ماهیت این بیماری، کیفیت زندگی کاری پرستاران را تحت تأثیر قرار داده است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تأثیر آرامسازی بنسون بر کیفیت زندگی کاری پرستاران در مراقبتکننده از بیماران کووید 19 انجام گرفت.مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهی بود. واحدهای پژوهش شامل 62 پرستار شاغل در بخشهای مراقبت ویژه بیمارستان واسعی سبزوار بودند که در سال 1399 به روش سرشماری و تخصیص تصادفی به دو گروه آرامسازی بنسون و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله دو بار در هفته به مدت یک ماه و هر بار20 دقیقه تمرینات آرامسازی را انجام دادند. جمعآوری دادهها از طریق پرسشنامه کیفیت زندگیکاری WRQoL-2انجام شد. دادهها توسط نرمافزار 16spss تجزیهوتحلیل شد.یافتهها: میانگین نمره کل کیفیت زندگی کاری تمام پرستاران پیش از مداخله در شرایط پاندمی کرونا 4/4±53 بود که در سطوح کیفیت زندگی پایین کاری قرار میگیرد. کیفیت زندگیکاری پرستاران مراقبت ویژه پس از انجام آرامسازی بنسون، در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (p<0.05).نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که آرامسازی بنسون باعث افزایش کیفیت زندگی کاری در پرستاران در مواجهه با بیماران کووید 19 میشود از این رو پیشنهاد میشود مدیران پرستاری ضمن بهکارگیری روشهای آرامسازی، با ایجاد محیط کاری آرام و کماسترس زمینه مشارکت فعالانه پرستاران را فراهم کنند و به اهداف نظام سـلامت دست یابند.
پرستاری
اکرم کریمی؛ نرگس صادقی؛ مهسا السادات موسوی
دوره 30، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1402، ، صفحه 404-413
چکیده
زمینه و هدف: رضایت از زندگی زناشویی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از عوامل مؤثر بر افزایش تغذیه با شیر مادر میتوان به میزان خودکارآمدی مادر در شیردهی اشاره کرد. این پژوهش با هدف ارتباط بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزای بستری در بیمارستان در سال 1401 انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی ...
بیشتر
زمینه و هدف: رضایت از زندگی زناشویی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از عوامل مؤثر بر افزایش تغذیه با شیر مادر میتوان به میزان خودکارآمدی مادر در شیردهی اشاره کرد. این پژوهش با هدف ارتباط بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزای بستری در بیمارستان در سال 1401 انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود که 81 مادر نخستزا و 49 مادر چندزای انتخابشده به روش نمونهگیری آسان مورد مقایسه قرار گرفتند. گردآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی ENRICH و پرسشنامه خودکارآمدی شیردهی BSES-SF صورت گرفت. دادههای حاصل از مطالعه با استفاده از نرمافزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار رضایت زناشویی در زنان نخستزا (1/01±2/56) و در زنان چندزا1/06±2/54) ) و خودکارآمدی شیردهی در زنان نخستزا (0/97±2/55) و در زنان چندزا (1/007±2/50) بود. بین رضایت زناشویی با خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزا رابطه معنیدار وجود داشت.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش حاکی از آن است که وضعیت خودکارآمدی شیردهی و رضایت زناشویی در مادران، کمتر از سطح متوسط بود. همچنین بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزا رابطه وجود دارد. بنابراین، این پژوهش ضرورت آموزش و آگاهی دادن به والدین را درخصوص اهمیت حمایت از همسر و تأثیر آن بر بهبود خودکارآمدی شیردهی خانواده تأیید میکند.
پرستاری
سمیه رزم آرای؛ پویا حسین زاده؛ عبدالحسن کاظمی؛ شیوا حیدری؛ فاطمه حسن زاده؛ ثنا کاظمی
دوره 30، شماره 2 ، خرداد و تیر 1402، ، صفحه 177-192
چکیده
زمینه و هدف: هوش هیجانی یکی از مهمترین عواملی است که بر آموزش، عملکرد و کیفیت تعاملات بین افراد مختلف در یک جامعه تأثیر میگذارد. امروزه توجه به ابعاد مختلف هوش هیجانی و مدیریت صحیح آنها موضوع مهمی در مقوله مدیریت آموزشی میباشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین ارتباط هوش هیجانی و رفتارهای پرخطر در دانشجویان رشتههای علوم پزشکی ...
بیشتر
زمینه و هدف: هوش هیجانی یکی از مهمترین عواملی است که بر آموزش، عملکرد و کیفیت تعاملات بین افراد مختلف در یک جامعه تأثیر میگذارد. امروزه توجه به ابعاد مختلف هوش هیجانی و مدیریت صحیح آنها موضوع مهمی در مقوله مدیریت آموزشی میباشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین ارتباط هوش هیجانی و رفتارهای پرخطر در دانشجویان رشتههای علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه بود.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی میباشد و ارتباط بین هوش هیجانی و رفتارهای پرخطر را در میان دانشجویان رشتههای علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در سال 99- 98 بررسی کرده است. جامعه آماری این مطالعه شامل 260 نفر از دانشجویان رشتههای علوم پزشکی دانشگاه آزاد ارومیه است که با استفاده از پرسشنامه هوش هیجانی گلمن مورد ارزیابی قرار گرفتند.
یافتهها: این مطالعه نشان داد که دانشجویان برای کنترل و ارتقای هوش هیجانی، نیاز به مداخله دارند تا تأثیر هوش هیجانی افراد موردمطالعه در بروز رفتار پرخطر کاهش یابد (0/001=p). همچنین بروز رفتار پرخطر در دانشجویان دختر بهطور معناداری بیشتر از دانشجویان پسر بود (0/001=p).
نتیجهگیری: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ارتباط نزدیکی بین هوش هیجانی و بروز رفتار پرخطر در دانشجویان وجود دارد و بهمنظور کنترل هوش هیجانی و ارتقای ابعاد مختلف آن نیازمند مداخلات مثبت در قالب کارگاههای آموزشی و کلاسهای فوقبرنامهای برای دانشجویان، استادان و والدین دانشجویان میباشد.
پرستاری
عزت صمدی پور؛ رقیه زردشت؛ فاطمه برزویی؛ الهام ناوی پور؛ فاطمه قارداشی
دوره 30، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1402، ، صفحه 89-101
چکیده
زمینه و هدف: بیماری نوظهور کووید-19 با شیوع چشمگیر، ایمنی شغلی کارکنان سلامت را به مخاطره انداخته است. رفتارهای پیشگیریکننده در هر فرد ارتباط نزدیکی با درک خطر وی از عامل خطر دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت درک خطر کارکنان بهداشت و درمان ایران از بیماری کووید -19 در شروع بحران و عوامل مؤثر بر آن انجام گرفته است.
مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماری نوظهور کووید-19 با شیوع چشمگیر، ایمنی شغلی کارکنان سلامت را به مخاطره انداخته است. رفتارهای پیشگیریکننده در هر فرد ارتباط نزدیکی با درک خطر وی از عامل خطر دارد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت درک خطر کارکنان بهداشت و درمان ایران از بیماری کووید -19 در شروع بحران و عوامل مؤثر بر آن انجام گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه پیمایشی مقطعی، در تابستان 1399 به روش نمونهگیری در دسترس در جامعه کارکنان بهداشتی- درمانی انجام شده است. دادهها با یک پرسشنامه پژوهشگرساخته حاوی مشخصات دموگرافیک (5 سؤال) و درک خطر (20 سؤال)، با 5 زیرمقیاس، عوامل شناختی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و احساسی بهصورت آنلاین از طریق شبکههای اجتماعی تلگرام و واتساپ گروه کارکنان درمانی ایران جمعآوری شد. تحلیل دادهها در نسخه 16 نرمافزار spss انجام گردید.
یافتهها: در مجموع 165 نفر، گروه سنی 49- 20 سال با 84 درصد و زنان با 60 درصد بیشتر مشارکتکنندگان را تشکیل میدادند. میانگین نمره درک خطر کارکنان بهداشتی- درمانی 8.17±66.43بود. ضریب همبستگی اسپیرمن، در سطح معنیداری 0/01ارتباط نمره درک خطر را با تمام زیرمقیاسها معنیدار و مستقیم نشان داد (p <0.001). عوامل سیاسی و مذهبی، بیشترین همبستگی را با درک خطر کارکنان داشتند (r > 0.75).
نتیجهگیری: کارکنان بهداشتی درمانی، در شروع بحران، درک بالایی از خطر بیماری نوظهور کووید-19 نداشتند. بهنظر میرسد در شروع بحران آموزش برای افزایش درک خطر کارکنان، ضروری است.
پرستاری
فاطمه شیرازی؛ شیوا حیدری؛ پویا حسین زاده؛ هادی ذوالفقارزاده
دوره 29، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1401، ، صفحه 744-755
چکیده
زمینه و هدف: امروزه رفتار تبعیضآمیز کارکنان درمانی نسبت به افراد مبتلا به ایدز به وفور مشاهده میشود. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی روشهای تدریس آنلاین به شیوه میکرولرنینگ و بارش فکری بر آگاهی دانشجویان پرستاری نسبت به سوءرفتار با بیماران مبتلا به ایدز انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، 90 دانشجوی پرستاری به ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه رفتار تبعیضآمیز کارکنان درمانی نسبت به افراد مبتلا به ایدز به وفور مشاهده میشود. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی روشهای تدریس آنلاین به شیوه میکرولرنینگ و بارش فکری بر آگاهی دانشجویان پرستاری نسبت به سوءرفتار با بیماران مبتلا به ایدز انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، 90 دانشجوی پرستاری به روش تصادفی ساده به سه گروه تقسیم شدند و پس از انجام پیشآزمون آگاهی از سوءرفتار با بیماران مبتلا به ایدز، گروه اول به روش میکرولرنینگ آنلاین،گروه دوم به روش بارش فکری آنلاین آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی ندیدند. پس از مداخله مجدداً آگاهی دانشجویان مورد سنجش و مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که اختلاف معناداری بین نمرات پیشآزمون و پسآزمون در هر دو گروه مداخله وجود داشت در حالی که این تغییرات در گروه کنترل مشاهده نشد. همچنین پس از مداخله، اختلاف معناداری در میانگین نمره سه گروه مشاهده شد و آزمونهای تعقیبی نشان داد هر دو گروه بارش فکری و میکرولنینگ با گروه کنترل تفاوت معناداری داشتند اما بین میانگین نمره آگاهی از سوءرفتار در دو گروه بارش فکری و میکرولرنینگ تفاوتی مشاهده نشد.
نتیجهگیری: نتایج نشان داد هر دو شیوه آموزش به روش میکرولرنینگ و بارش فکری آنلاین توانستهاند در افزایش آگاهی دانشجویان پرستاری نسبت به سوءرفتار با بیماران نقش داشته باشند. با توجه به شرایط فعلی کشور و لزوم استفاده از روشهای آموزش مجازی پیشنهاد میگردد که از این دو روش آموزشی برای ارتقای بنیه علمی دانشجویان استفاده گردد
پرستاری
نرجس حشمتی فر؛ حسین کریمی مونقی؛ سارا احمدی
دوره 29، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1401، ، صفحه 756-768
چکیده
زمینه و هدف: برای دستیابی به توسعه در آموزش، پژوهش و تحقیق سنگبنای اولیه به شمار میرود؛ از این رو مطالعه روشهای پژوهشی برای شناخت علمی و بهبود کیفیت پژوهش اهمیت دارد. تحلیل محتوا یکی از مهمترین انواع پژوهش است که علیرغم کاربردهای گوناگون آن هنوز تعریف روشنی از آن در زمینه روش تحقیق یا تکنیک بودن نشده است. در این نوشتار سعی ...
بیشتر
زمینه و هدف: برای دستیابی به توسعه در آموزش، پژوهش و تحقیق سنگبنای اولیه به شمار میرود؛ از این رو مطالعه روشهای پژوهشی برای شناخت علمی و بهبود کیفیت پژوهش اهمیت دارد. تحلیل محتوا یکی از مهمترین انواع پژوهش است که علیرغم کاربردهای گوناگون آن هنوز تعریف روشنی از آن در زمینه روش تحقیق یا تکنیک بودن نشده است. در این نوشتار سعی بر آن است با استفاده از نظر صاحبنظران به این موضوع پرداخته شود..
مواد و روشها: این مطالعه مروری، روایتی نظاممند است. بهمنظور انجام این مطالعه با استفاده از کتب و جستجو در پایگاههای PubMed, Scopus Web of Science, Science Direct, Google scholar, بین سالهای 1940-2022 با کلیدواژههایContent ,Analysis Qualitative content analysis, Quantitative content analysis و کلیدواژه تحلیل محتوا، روش کیفی، تحلیل محتوی کیفی، تحلیل محتوی کمی در پایگاههای MagIran, SID ,Iranmedex, Irandoc جستجو شد و در نهایت 21 مقاله بررسی شدند.
یافتهها: براساس یافتههای پژوهش، روشهای خاصی برای انجام پژوهش تحلیل محتوا وجود دارد که آن را از سایر روشهای تحقیق متمایز میکند. همچنین، اختلافنظر در بین صاحبنظران در خصوص روش پژوهش یا تکنیک بودن تحلیل محتوا به تاریخچه و سیر تکاملی آن مربوط میشود، به بیانی دیگر انعطافپذیری بسیار بالای که برای تحقیق در روش تحلیل محتوا وجود دارد، مرهون تغییراتی است که این روش در طول زمان پذیرفته است
نتیجهگیری: تحلیل محتوا بهعنوان یک روش علمی مستقل است که از ابتدا تا انتهای تحقیق با پژوهشگر میباشد که هم بهتنهایی و هم همراه با فرایندهای کیفی دیگر در راستای رسیدن به الگو یـا چـارچوبی مفهـومی، توصـیف و تلخیص دادهها، استنباط از آنها و تدوین نظریه بهکار رود
پرستاری
فاطمه بیابانی؛ غلامحسین محمودیراد؛ هادی حسنخانی؛ آزاد رحمانی
دوره 29، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1401، ، صفحه 769-784
چکیده
زمینه و هدف: دیالیز صفاقی روشی مناسب و مقرونبهصرفه برای جایگزینی عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه است. با این وجود، در کشور ایران درصد بسیار کمی از بیماران مبتلا به نارسایی کلیه از دیالیز صفاقی استفاده میکنند که دلایل آن کمتر شناخته شده است. از این رو هدف این مطالعه تبیین تجارب بیماران ایرانی تحت دیالیز صفاقی در خصوص ...
بیشتر
زمینه و هدف: دیالیز صفاقی روشی مناسب و مقرونبهصرفه برای جایگزینی عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به نارسایی کلیه است. با این وجود، در کشور ایران درصد بسیار کمی از بیماران مبتلا به نارسایی کلیه از دیالیز صفاقی استفاده میکنند که دلایل آن کمتر شناخته شده است. از این رو هدف این مطالعه تبیین تجارب بیماران ایرانی تحت دیالیز صفاقی در خصوص تصمیمگیری برای انتخاب روش درمان جایگزینی کلیه میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه کیفی 18 بیمار تحت دیالیز صفاقی ساکن در چهار استان کشور ایران مشارکت کردند. روش نمونهگیری از نوع هدفمند بود و دادهها با مصاحبه نیمهساختاریافته انفرادی جمعآوری شد. روش تحلیل کیفی از نوع محتوای مرسوم و با کمک نرمافزار 10MAXQDA بود.
یافتهها: تحلیل متن مصاحبهها منجر به ظهور سه طبقه اصلی شد: طبقه اول که تحت عنوان «استقلال تهدیدشده» شامل دو زیرطبقه وابستگی و فشار برای تصمیمگیری که خود زیرطبقه وابستگی نیز شامل سه زیرطبقه دیگر وابستگی در انجام امورات روزانه، وابستگی به خانواده، حیات وابسته به دیالیزبود. فشار برای تصمیمگیری نیز خود شامل دو زیرطبقه دیگر تحت عناوین تهدید جایگاه شغلی و اجتماعی و فقدان راه جایگزین بود. طبقه بعدی با عنوان فرهنگ نامطلوب حاکم بر سیستم درمان که تحت زیرطبقه اصلی فقدان تصمیمگیری مشارکتی که این نیز به نوبه خود به دو زیرطبقه ارجحیت نظر پزشک و بی-توجهی به منشور حقوق بیمار تقسیمبندی گردید.
نتیجهگیری: باید تمام عوامل، یعنی عوامل و شرایط بیمار به همراه فرهنگ منطقه و توجیه بیمار و درصورت نیاز خانواده وی با توجه به ماهیت مزمن بیماری و درگیر بودن همیشگی اعضای خانواده بیمار در این فرایند، دادن اطلاعات کافی و موثق و ایجاد دسترسی باز به این اطلاعات برای بیمار و خانواده در نظر گرفتنه شود. در این راستا، تصمیمگیری مشارکتی بهترین، مؤثرترین و رضایت بخشترین حالت ممکن از انواع تصمیمگیری برای بیمار خواهد بود.
پرستاری
لیلا قنبری افرا؛ فریده یوسفیزاده؛ منیره قنبری افرا
دوره 29، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1401، ، صفحه 811-821
چکیده
زمینه و هدف: مشکلات سلامت جسمی و روانی، کیفیت زندگی بیماران را کاهش میدهد و توانایی آنها را برای سازگاری با بیماری محدود میکند. ارتقای رفتارهای سازگار براساس مدل روی، موجب تأمین، حفظ و ارتقای سلامتی افراد میشود. از این رو مطالعه حاضر با هدف مروری یکپارچه بر کاربرد مدل سازگاری روی بر کیفیت زندگی انجام شد..
مواد و روشها: مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: مشکلات سلامت جسمی و روانی، کیفیت زندگی بیماران را کاهش میدهد و توانایی آنها را برای سازگاری با بیماری محدود میکند. ارتقای رفتارهای سازگار براساس مدل روی، موجب تأمین، حفظ و ارتقای سلامتی افراد میشود. از این رو مطالعه حاضر با هدف مروری یکپارچه بر کاربرد مدل سازگاری روی بر کیفیت زندگی انجام شد..
مواد و روشها: مطالعه حاضر مرور نظاممندی است که در اردیبهشت ماه سال 1401 با جستجوی مقالات به دو زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه-های اطلاعاتیWeb of Science,magiran, irandoc, IranMedex, ، Scientific Information Database (SID) ،Scopus, Cochran, Google Scholar و PubMed بدون محدودیت زمانی انجام شد. برای جستجو از کلیدواژههای مدل روی، سازگاری، کیفیت زندگی در منابع فارسی addaptation, Roy model و quality of lifeدر منابع انگلیسی و استفاده از عملگرهای AND و OR استفاده شد. بهمنظور بررسی کیفیت مقالات از ابزارهای CASP استفاده شد. در نهایت از 3400 مقاله یافتشده، 9 مقاله بررسی شدند.
یافتهها: از میان 9 مطالعه حاضر 7 مورد به زبان انگلیسی بودند. 5 مورد از مطالعات از سال 2019 و پس از آن، 5 مورد از مطالعات نیمهتجربی و 3 مورد کارآزمایی بالینی و یک مورد توصیفی تحلیلی بود. مطالعات در کشورهای مصر، ترکیه، پاکستان، چین و ایران انجام شده بود. روشهای نمونهگیری تصادفی، در دسترس و هدفمند بودند. یافتههای مطالعه نشان میدهد در تمام مطالعات سطح کیفیت زندگی بیماران پس از مداخله افزایش یافت.
نتیجهگیری: مداخله براساس مدل سازگاری روی موجب ارتقای کیفیت زندگی در بیماریهای مختلف میگردد
پرستاری
زهره محمدزاده تبریزی؛ علی اصغر جسمی؛ فاطمه برزویی؛ نرجس حشمتی فر؛ الهام ناوی پور؛ آرزو داوری نیا مطلق قوچان
دوره 29، شماره 5 ، آذر و دی 1401، ، صفحه 616-626
چکیده
زمینه و هدف: در رابطه با سلامت روان، خودکارآمدی بیانگر این مسئله است که فرد دارای خودکارآمدی بالا، توانایی تغییر حالات منفی روانی خود را دارد؛ به عبارتی، باورهای خودکارآمدی قوی، باعث آرامش میشوند و میتوانند پیشبینیکننده خوبی برای سلامت روان باشند. از این رو تحقیق حاضر با هدف تأثیر آموزش مجازی روشهای آرامسازی بر خودکارآمدی ...
بیشتر
زمینه و هدف: در رابطه با سلامت روان، خودکارآمدی بیانگر این مسئله است که فرد دارای خودکارآمدی بالا، توانایی تغییر حالات منفی روانی خود را دارد؛ به عبارتی، باورهای خودکارآمدی قوی، باعث آرامش میشوند و میتوانند پیشبینیکننده خوبی برای سلامت روان باشند. از این رو تحقیق حاضر با هدف تأثیر آموزش مجازی روشهای آرامسازی بر خودکارآمدی و سلامت روان دانشجویان رشتههای علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در زمان شیوع کرونا ویروس انجام شد.مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع مداخلهای میباشد که به روش تصادفی براساس بلوکهای جایگشتی دوتایی در سال 1399 بر روی 26 نفر (مداخله 14 نفر و کنترل 12 نفر) از دانشجویان مقطع کارشناسی هوشبری و اتاق عمل انجام شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل مبتلا نبودن به اختلالات روانی و مصرف داروهای روان و همچنین تمایل به شرکت در مطالعه بود. چکلیست مشخصات دموگرافیک و پرسشنامههای استاندارد سلامت روان و خودکارآمدی در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله تکمیل گردید.یافتهها: نتایج مطالعه نشان داد که بین خودکارآمدی (0/05> P) و سلامت روان(0/05> P )دانشجویان در هر دو گروه قبل و بعد از مداخله تفاوت آماری معناداری وجود نداشت.نتیجهگیری: یافتههای مطالعه حاضر نشان داد که روش آرامسازی بنسون بر خودکارآمدی و سلامت روان دانشجویان تأثیری نداشته است از این رو میتوان از سایر روشهای آرامسازی استفاده کرد.
پرستاری
مسعود خداویسی؛ زینب یونسی؛ فاطمه پاک راد؛ لیلی تاپاک
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، ، صفحه 496-511
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای عروق کرونر عامل اصلی مرگ و ناتوانی است. پیشگیری و مدیریت این بیماری، نقش اساسی در کنترل آن دارد. هدف مطالعه حاضر، تعیین تأثیر آموزش براساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر است.مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 96 بیمار تحت آنژیوپلاستی مراجعهکننده ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماریهای عروق کرونر عامل اصلی مرگ و ناتوانی است. پیشگیری و مدیریت این بیماری، نقش اساسی در کنترل آن دارد. هدف مطالعه حاضر، تعیین تأثیر آموزش براساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر است.مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 96 بیمار تحت آنژیوپلاستی مراجعهکننده به بیمارستان قلب و عروق فرشچیان همدان در سال 1399 به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. گروه مداخله علاوه بر آموزشهای جاری در گروه کنترل، 3 جلسه برنامه آموزشی را براساس مدل پندر دریافت کردند. پرسشنامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، در هر دو گروه تکمیل شد. بهمنظور تحلیل دادهها از آزمونهای آماری توصیفی و تحلیلی و نرمافزار SPSS نسخه 16 استفاده گردید.یافتهها: نتایج نشان داد که دو گروه آزمون و کنترل پس از مداخله، در حیطههای مسئولیتپذیری در رابطه با سلامت، فعالیت بدنی و تغذیه، رشد معنوی و خودشکوفایی فردی، روابط بین فردی و مدیریت استرس، اختلاف آماری معنیداری داشتند (0/001> P). در گروه کنترل قبل و بعد از مداخله، تفاوتهای آماری معنادار نبود (0/05<P) اما در گروه آزمون قبل و بعد از مداخله در تمامی ابعاد، اختلاف آماری معنیداری به دست آمد (0/001> P).نتیجهگیری: نتایج بهدستآمده از این مطالعه نشان داد که آموزش بر اساس الگوی ارتقای سلامت پندر بر رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیماران تحت آنژیوپلاستی عروق کرونر تأثیرگذار است و با این رویکرد مداخلهای مناسب، میتوان در راستای ارتقای سلامت بیماران اقدام کرد.
پرستاری
هادی ذوالفقارزاده؛ شیوا حیدری؛ اسفندیار بالجانی؛ پویا حسین زاده
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 357-368
چکیده
زمینه و هدف: اعتقادات و نگرشهای متفاوت افراد، گاهی منجر به اشکال مختلفی از انگ و تبعیض در برابر یک گروه با اعتقادات متفاوت میشود. این مطالعه با هدف تعیین میزان انگ و تبعیض و اظهار عملکردهای تبعیضآمیز دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در مواجهه با مبتلایان به HIV/AIDS انجام گرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- ...
بیشتر
زمینه و هدف: اعتقادات و نگرشهای متفاوت افراد، گاهی منجر به اشکال مختلفی از انگ و تبعیض در برابر یک گروه با اعتقادات متفاوت میشود. این مطالعه با هدف تعیین میزان انگ و تبعیض و اظهار عملکردهای تبعیضآمیز دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در مواجهه با مبتلایان به HIV/AIDS انجام گرفته است.
مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 90 دانشجوی پرستاری ترم 5 و 6 دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه بهصورت سرشماری انتخاب و با استفاده از پرسشنامه رفتار و مراقبتهای حرفهای از بیماران مبتلا به ایدز بررسی شدند. بهمنظور تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS 16 و آزمونهای آماری توصیفی استفاده گردید.
یافتهها: 76/7 درصد بر این باور بودند که میتوانند به دلیل حفظ سلامت خود و خانوادهشان از ارائه خدمت به بیماران مبتلا به ایدز امتناع کنند. 55/5 درصد دانشجویان ترس از مبتلا شدن را مهمترین نگرانی در درمان مراقبتی از بیماران مبتلا به ایدز میدانستند. 7/8 درصد دانشجویان اظهار کردند که از ارائه درمان مراقبتی به بیمار مبتلا به ایدز امتناع کردند..
نتیجهگیری: افزایش میزان انگ و تبعیض دانشجویان پرستاری نسبت به بیمار مبتلا به ایدز میتواند به علت ترس از مبتلا شدن و کمبود وسایل پیشگیرانه باشد، ارائه آموزشهای مناسب، تقویت انگیزههای مادی و معنوی و اتخاذ قوانین جدید در این زمینه پیشنهاد میشود.
پرستاری
زهرا عابدینی؛ مریم سعیدی
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 369-378
چکیده
زمینه و هدف: پاندمی کووید-19 مهمترین معضل سلامت در سالهای اخیر بوده است. از آنجا که درک علائم، اولین گام در تشخیص شدت بیماری است و شناسایی عوامل مؤثر بر تسکین علائم و تخفیف ناراحتی بیماران ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی و علائم بیماران کووید-19 در طول همهگیری انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مقطعی ...
بیشتر
زمینه و هدف: پاندمی کووید-19 مهمترین معضل سلامت در سالهای اخیر بوده است. از آنجا که درک علائم، اولین گام در تشخیص شدت بیماری است و شناسایی عوامل مؤثر بر تسکین علائم و تخفیف ناراحتی بیماران ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سلامت معنوی و علائم بیماران کووید-19 در طول همهگیری انجام شد.
مواد و روشها: مطالعه حاضر از نوع مقطعی با مشارکت 235 بیمار کووید-19 بستری در بیمارستانهای شهر قم بود. نمونهگیری به روش آسان از اردیبهشت تا خرداد 1399 انجام شد. برای سنجش سلامت معنوی از پرسشنامه پولوتزین و الیسون و برای ارزیابی علائم بیماری از مقیاس علائم بیماری ادمونتون استفاده شد. آزمون آماری تی و آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون برای تحلیل ارتباط متغیرهای جمعیتشناختی، سلامت معنوی و علائم بهکار گرفته شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که بیشتر شرکتکنندگان دارای سطح بالای سلامت معنوی (96/2) 70/14 و سطح متوسط علائم بودند. میانگین و نمره انحراف معیار کل علائم بیماری (21/07) 60/79 بود. سلامت معنوی با علائم کسالت (0/131- =r) و اضطراب (0/115- =r) همبستگی داشت (p <0/05). بین سلامت مذهبی و اضطراب با (0/109- =r)، خوابآلودگی (0/114- =r) و کسالت (0/115- =r) ارتباط معنیدار مشاهده شد (p <0/05).
نتیجهگیری: سلامت معنوی، برخی از علائم نظیر کسالت و اضطراب را کاهش میدهد. نظر به اینکه بیماران مجرد و مسن دارای سطوح بالاتری از علائم بیماری بودند، ارتقای سلامت معنوی آنان در اولویت است.
پرستاری
مصطفی راد؛ محمد قلی پور؛ الهام ناوی پور؛ محمد رضا قاسمی
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 448-460
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت شناخت تغییرات فردی در دوره سالمندی و اهمیت ویژه رضایت از بازنشستگی، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط توانمندی شناختی بازنشستگان از تغییرات فردی با رضایت از بازنشستگی در ترشیز بزرگ انجام گرفت.
مواد و روشها: پژوهش بهصورت مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1399 بر روی 330 نفر از نفر بازنشستگان شهرستانهای کاشمر ...
بیشتر
زمینه و هدف: با توجه به اهمیت شناخت تغییرات فردی در دوره سالمندی و اهمیت ویژه رضایت از بازنشستگی، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط توانمندی شناختی بازنشستگان از تغییرات فردی با رضایت از بازنشستگی در ترشیز بزرگ انجام گرفت.
مواد و روشها: پژوهش بهصورت مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی در سال 1399 بر روی 330 نفر از نفر بازنشستگان شهرستانهای کاشمر که بهطور تصادفی انتخاب شده بودند، انجام شد. جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامههای جمعیتشناختی، رضایت از بازنشستگی و توانمندی شناختی از تغییرات فردی بود. دادهها از طریق آمارههای توصیفی و با نرمافزار SPSS نسخه 16 تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: میانگین سنی شرکتکنندگان 4.13±62.05 بود. میزان رضایت از بازنشستگی 20.27±76.29 بود. رضایت از بازنشستگی با تأهل، سن، درآمد، نوع ملک، مطالعه، سرگرمی، ورزش، تلویزیون ارتباط معنیداری داشت (0.05>P). میانگین نمره توانمندی شناختی بازنشستگان 5.60±36.14 بود که میزان توانمندی شناختی با عواملی مانند میزان ساعات تماشای تلویزیون و نوع بیماری، ارتباط معنیداری داشت (0.05>P). آزمون آماری بین رضایت از بازنشستگی و توانمندی شناختی ارتباط معنیداری را نشان نداد (P= 0/16).
نتیجهگیری: براساس نتایج توانمندی شناختی بازنشستگان در حد ضعیف بود. از این رو ارتقای توانمندی شناختی بازنشستگان در سالهای پایانی دوران کاری ضروری میباشد. ارتباطی بین توانمندی شناختی با رضایت از بازنشستگی دیده نشد که شاید به دلیل منطقه تحت مطالعه باشد. توصیه میشود مطالعه مجدد در محیط دیگر برای ارزیابی این ارتباط انجام شود.
پرستاری
فاطمه اخلاقی رضایی؛ امیر رضا صالح مقدم؛ فاطمه حشمتی نبوی؛ حمیدرضا بهنام وشانی
دوره 29، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1401، ، صفحه 166-178
چکیده
مقدمه: تعارض پدیدهای است که آثار مثبت و منفی روی عملکرد افراد و سازمانها دارد. مطالعهی حاضر با هدف بررسی تأثیر اجرای برنامه مدیریت تضاد بر میزان تعارض شغلی و سبکهای حلّ تعارض پرستاران انجام شد.روش انجام کار: این مطالعهی تجربی بر روی 60 پرستار در بیمارستان کامیاب مشهد، در دو گروه مداخله و کنترل)قبل و بعدی(، در سال 1398و99 انجام شد. ...
بیشتر
مقدمه: تعارض پدیدهای است که آثار مثبت و منفی روی عملکرد افراد و سازمانها دارد. مطالعهی حاضر با هدف بررسی تأثیر اجرای برنامه مدیریت تضاد بر میزان تعارض شغلی و سبکهای حلّ تعارض پرستاران انجام شد.روش انجام کار: این مطالعهی تجربی بر روی 60 پرستار در بیمارستان کامیاب مشهد، در دو گروه مداخله و کنترل)قبل و بعدی(، در سال 1398و99 انجام شد. برای گروه مداخله کارگاه مدیریت تضاد به مدت 6 ساعت برگزار و یک هفته پس از کارگاه، دو جلسه درونبخشی برگزار شد. در هر دو گروه مداخله و کنترل در بدو ورود، پانزده روز و یکماه پس از اتمام جلسات درونبخشی، پرسشنامههای تعارض شغلی دوبرین و سبک های حل تعارض توماس وکیلمن تکمیل شد. دادهها تحت تجزیه و تحلیلهای آماری با استفاده از نرم افزارspss نسخه 16قرار گرفتند. یافتهها: پانزده روز و یکماه پس از مداخله میانگین نمره تعارض شغلی در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل و نسبت به قبل از برگزاری دوره به صورت معنی داری کاهش یافت (به ترتیب 003/0=p ،008/0 p= و 001/0≥p). اجرای برنامه مدیریت تضاد گرایش به استفاده از سبک همکاری را نسبت به گروه کنترل افزایش میدهد (02/0=p). گرایش به این سبک در گروه مداخله پانزده روز پس از دوره آموزشی و یکماه پس از آن نسبت به پیش از دوره افزایش داشت (001/0>p).نتیجه گیری: یافتهها نشان دادند اجرای برنامههای مدیریت تعارض برای پرستاران منجر به کاهش تعارضات شغلی در میان آنها میگردد. مطالعات بیشتر به منظور تبیین نقش اجرای برنامهی مدیریت تعارض بر کارکرد سیستم سلامت پیشنهاد میگردد.
پرستاری
مصطفی راد؛ ناصر مقربیان؛ محمد ولی احمدی؛ زهرا غازی
دوره 28، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1400، ، صفحه 897-910
چکیده
زمینه و هدف: مدیریت و کنترل مناسب درد، نیاز به ارزیابی و درمان بر اساس مشاهده وضعیت بیمار می باشد.این مطالعه با هدف تاثیر راه اندازی مبتنی بر شواهد بیمار بر درد پس از جراحی هرنی اینگوینال در بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود انجام گردید.مواد و روش ها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی یک سو کور است.جامعه پژوهش، بیماران با جراحی هرنی اینگوینال ...
بیشتر
زمینه و هدف: مدیریت و کنترل مناسب درد، نیاز به ارزیابی و درمان بر اساس مشاهده وضعیت بیمار می باشد.این مطالعه با هدف تاثیر راه اندازی مبتنی بر شواهد بیمار بر درد پس از جراحی هرنی اینگوینال در بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود انجام گردید.مواد و روش ها: این پژوهش یک کارآزمایی بالینی یک سو کور است.جامعه پژوهش، بیماران با جراحی هرنی اینگوینال در سال 96 است. 60 بیمار به دو گروه آزمون و شاهد با روش تخصیص تصادفی تقسیم شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از فرم دموگرافیک و مقیاس دیداری درد انجام گردید.اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS16وآزمون های کولموگروف، فیشر، نسبت درستنمایی،کی دو پیرسون،کی دو فریدمن و ویلکاسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری درمرحله اول( قبل از راه اندازی اول) نسبت به بیماران گروه شاهد دارند(30/6 در مقابل50/6).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله دوم(قبل از راه اندازی دوم)نسبت به بیماران گروه شاهد دارند(40/5 در مقابل83/6).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله سوم( قبل از راه اندازی سوم)نسبت به بیماران گروه شاهد دارند(27/5در مقابل00/7).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله چهارم(قبل از راه اندازی چهارم)نسبت به بیماران گروه شاهددارند(37/5در مقابل57/6).بیماران گروه آزمون شدت درد کمتری در مرحله پنجم( قبل ازترخیص)نسبت به بیماران گروه شاهد دارند(57/3 در مقابل77/5).نتیجه گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که راه اندازی مبتنی بر شواهد بعد از عمل جراحی با کاهش شدت درد بیماران همراه است.واژهای کلیدی :هرنی اینگوینال، درد، راه اندازی، پرستاری مبتنی بر شواهد
پرستاری
سید یوسف لطفی هادی بیگلو؛ خلیل ملکی؛ علی بهادری؛ رامین حسین زاده
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 329-337
چکیده
زمینه و هدف: یکی از بهترین راههای ارزشیابی بیمارستانهای کشور، استفاده از استانداردهای ملی اعتباربخشی است که توجه به آن موجب افزایش ایمنی بیمار و ارتقای کفیت خدمات میشود. دانش و نگرش مثبت برای افراد دخیل در اجرای اعتباربخشی؛ اعم از مدیران و پرسنل، ضروری است. تعیین دانش، نگرش و دیدگاه پرستاران نسبت به اعتباربخشی بیمارستانها ...
بیشتر
زمینه و هدف: یکی از بهترین راههای ارزشیابی بیمارستانهای کشور، استفاده از استانداردهای ملی اعتباربخشی است که توجه به آن موجب افزایش ایمنی بیمار و ارتقای کفیت خدمات میشود. دانش و نگرش مثبت برای افراد دخیل در اجرای اعتباربخشی؛ اعم از مدیران و پرسنل، ضروری است. تعیین دانش، نگرش و دیدگاه پرستاران نسبت به اعتباربخشی بیمارستانها و تأثیر آن بر کیفیت مراقبت از بیماران در بیمارستان امام خمینی سراب است. مواد و روشها: پژوهش حاضر، یک بررسی توصیفی- مقطعی است. جمعآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه اعتباربخشی اعظمی و همکاران انجام گردید. بدین منظور تعداد 126 نفر از پرستاران شاغل (با حداقل یک سال سابقه کار) در بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان سراب به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب و در این مطالعه شرکت داده شدند. دادههای حاصل از این بررسی با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش 16و نیز آزمونهای آماری تی زوجی، آنوا و ضریب همبستگی پیرسون، تجزیهوتحلیل شدند. یافتهها: میانگین نمره دانش از 36 امتیاز (18/22)، نگرش از 60 امتیاز (32/76)، دیدگاه از 50 امتیاز (25/98) و مراقبت پرستاری از 5 امتیاز (2/72) بود. یافتهها نشان داد که پرستاران شاغل در بیمارستان امام خمینی سراب که در این بررسی شرکت کرده بودند دانش و آگاهی متوسط، نگرش مثبت، نظرات موافق و دیدگاه مثبتی نسبت به اجرای اعتباربخشی بیمارستان دارند. نتیجهگیری: افزایش دانش و ایجاد دیدگاه مثبت در پرستاران در مورد اعتباربخشی بیمارستانی میتواند موجب افزایش کیفیت مراقبت پرستاری از بیمار گردد.
پرستاری
مریم سادات کاتبی؛ مینا قلعه نوئی؛ سمیرا زال بیکی؛ زهره برزگری اسفدن
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 339-346
چکیده
زمینه و هدف: ارتقای کیفیت مراقبت از بیماران، یکی از معضلات نظام ارائه خدمات مراقبت بهداشتی- درمانی میباشد و عملکرد پرستاران بهعنوان بزرگترین گروه حرفهای نظام سلامت، تأثیر بهسزایی در این زمینه دارد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت مراقبت از بیماران از دیدگاه پرستاران و بیماران در مرکز آموزشی درمانی شهدای قائن انجام گرفت.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: ارتقای کیفیت مراقبت از بیماران، یکی از معضلات نظام ارائه خدمات مراقبت بهداشتی- درمانی میباشد و عملکرد پرستاران بهعنوان بزرگترین گروه حرفهای نظام سلامت، تأثیر بهسزایی در این زمینه دارد. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت مراقبت از بیماران از دیدگاه پرستاران و بیماران در مرکز آموزشی درمانی شهدای قائن انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی است که در آن 63 پرستار که شرایط ورود به مطالعه را داشتند بهصورت تصادفی انتخاب شدند. بهازای هر پرستار 3 بیمار بهصورت در دسترس انتخاب گردید. دادهها با استفاده از پرسشنامه استاندارد روایی و پایایی QUALIPAC(Quality Patient Care Scale) جمعآوری شد. یافتهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 24 و آزمونهای کایاسکوئر، من ویتنی، آنالیزواریانس یکطرفه و تیمستقل، تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: میانگین نمره کیفیت مراقبت در بعد روانی اجتماعی از دیدگاه 1/46±61/66و 1/66±80/38، در بعد جسمی از دیدگاه بیماران 1/43±57/93و 1/52±76/15و در بعد ارتباطی از دیدگاه بیماران 1/43±57/93و پرستاران 0/83±39/19بود. بین دیدگاه بیماران و پرستاران در هر سه بعد مراقبت، تفاوت معنیداری مشاهده شد (P=0/000). همچنین ارتباط معناداری بین مشخصات دموگرافیک پرستاران و بیماران با نمره کیفیت مراقبت وجود نداشت (P>0.005)..
نتیجهگیری: با توجه به یافتهها، پیشنهاد میشود از طریق برگزاری دورههای آموزشی ضمن خدمت برای پرستاران بالین و همچنین دانشجویان پرستاری بهویژه آموزش مهارتهای ارتباطی و با بهکارگیری سیستم تشویق و تنبیه و همچنین کنترل و نظارت مستمر بتوان سطح کیفیت مراقبت از بیماران را ارتقا داد.
پرستاری
مرضیه ترکمن نژاد سبزواری؛ مریم خسروجردی؛ فاطمه عزیزی
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 425-430
چکیده
زمینه و هدف: گزارشنویسی، عمدهترین راه ارتباطی بین مراقبین بالینی، شامل پرستاران و ماماها میباشد. مطالعات نشان داده است که میزان خطاهای گزارشنویسی در ایران قابلتوجه است و یکی از علل عمده آن آموزشهای ناکافی در زمینه گزارشنویسی میباشد؛ از این رو آموزش گزارشنویسی میتواند عملکرد مراقبین بالینی در این زمینه را بهبود بخشد. ...
بیشتر
زمینه و هدف: گزارشنویسی، عمدهترین راه ارتباطی بین مراقبین بالینی، شامل پرستاران و ماماها میباشد. مطالعات نشان داده است که میزان خطاهای گزارشنویسی در ایران قابلتوجه است و یکی از علل عمده آن آموزشهای ناکافی در زمینه گزارشنویسی میباشد؛ از این رو آموزش گزارشنویسی میتواند عملکرد مراقبین بالینی در این زمینه را بهبود بخشد. هدف این مطالعه، مقایسه آموزش مهارتهای گزارشنویسی برمبنای تفکر نقادانه با روش روتین بود.
مواد و روشها: این مطالعه نیمهتجربی دو گروهه قبل- بعد روی 70 نفر از پرسنل پرستاری و مامایی انجام شد. در ابتدا روش نمونهگیری بهصورت تصادفی ساده بود. سپس نمونهها با تخصیص تصادفی در گروهای تجربی و کنترل قرار گرفتند. مهارتهای گزارشنویسی پرستاران و ماماها قبل و بعد از آموزش در سه نوبت مختلف با استفاده از چکلیست استاندارد وزارت بهداشت و درمان سنجیده شد. تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 20 و آزمون t تست و رگرسیون خطی انجام شد.
یافتهها: مقایسه میانگین نمرات عملکرد پرستاران و ماماها در دو گروه آموزش روتین و آموزش با تفکر نقادانه، اختلاف معنیداری نشان داد ( 0/05< P). در هر دو گروه، میانگین نمره عملکرد پرستاران در زمینه گزارشنویسی، اختلاف معنیداری قبل و بعد از آموزش نشان داد (0/001> p) ولی میانگین نمرات در گروه تفکر انتقادی بالاتر بود. بین سابقه کار، رشته و مدرک تحصیلی و مهارتهای گزارشنویسی، ارتباط معنیداری وجود نداشت ( 0/05< P).
نتیجهگیری: آموزش گزارشنویسی برمبنای تفکر نقادانه مهارتهای گزارشنویسی پرستاران و ماماها، مؤثرتر از آموزشهای روتین درونبخشی میباشد.
پرستاری
شیما آقاحسینی؛ ناهید دهقان نیری؛ محسن نصیری طوسی
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 189-196
چکیده
زمینه و هدف بیماران نیازمند پیوند کبد به دلیل مشکلات فراوان تبعیت از رژیم درمانیشان مختل میشود که بر نتیجه درمان و عوارض قبل و بعد از پیوند، تأثیرگذار است؛ لذا این مطالعه با هدف تأثیر برنامه مراقبتی بر تبعیت از درمان بیماران در انتظار پیوند کبد انجام شد.
مواد و روشها این پژوهش، یک مطالعه نیمهتجربی است که در سال 1397 روی 117 بیمار ...
بیشتر
زمینه و هدف بیماران نیازمند پیوند کبد به دلیل مشکلات فراوان تبعیت از رژیم درمانیشان مختل میشود که بر نتیجه درمان و عوارض قبل و بعد از پیوند، تأثیرگذار است؛ لذا این مطالعه با هدف تأثیر برنامه مراقبتی بر تبعیت از درمان بیماران در انتظار پیوند کبد انجام شد.
مواد و روشها این پژوهش، یک مطالعه نیمهتجربی است که در سال 1397 روی 117 بیمار منتظر پیوند کبد در بیمارستان امام خمینی تهران انجام شد. براساس معیارهای ورود، نمونهها بهصورت هدفمند انتخاب و تبعیت از رژیم درمانی بیماران بررسی شد. سپس آنها تحت برنامه مراقبتی قرار گرفتند. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامه تبعیت از درمان بیماران بود که قبل و شش هفته بعد از مداخله، تکمیل شد. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار آماری spss انجام گرفت.
یافتهها نتایج نشان داد که میانگین سن بیماران منتظر پیوند کبد 1/39±44/95بود. همچنین تبعیت از درمان در رژیم غذایی و دارویی پس از اجرای برنامه مراقبتی در بیماران نسبت به قبل بهبود یافته بود (P<0/01) ولی با برنامه حرکتی، ارتباط معناداری یافت نشد (0/89=P).
نتیجهگیری نتایج مطالعه، حاکی از تأثیرات مثبت اجرای برنامه مراقبتی بر ارتقای تبعیت از رژیم غذایی و دارویی در بیماران منتظر پیوند کبد بود. رفع مشکلات این بیماران، نیازمند توجه و حمایت برنامهریزان و همکاری مدیران میباشد تا بتوان برنامههای مراقبتی را توسعه داد و توسط نیروهای آموزشدیده به خصوص پرستاران به کار گرفته شوند.
پرستاری
الهه لعل خیرخواه؛ محمد حدادی؛ میترا اردکانی؛ علیرضا عادل برخوردار؛ زینب تراز؛ سعید یزدی
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 796-800
چکیده
زمینه و هدف پس از کشف و گسترش سریعcoronavirus جدید و همه گیری آن ، مطالعات زیادی به منظور شناخت، پیشگیری و درمان با تمرکز بر جمعیت بزرگسالان منتشر شد. اطلاعات محدودی در مورد کودکان مبتلا به COVID-19 در دسترس است. طبق مطالعات، کودکان در هر سنی مستعد ابتلا بوده و تظاهرات بالینی متفاوتی نسبت به بزرگسالان دارند. مطالعه حاضر به بررسی تظاهرات ...
بیشتر
زمینه و هدف پس از کشف و گسترش سریعcoronavirus جدید و همه گیری آن ، مطالعات زیادی به منظور شناخت، پیشگیری و درمان با تمرکز بر جمعیت بزرگسالان منتشر شد. اطلاعات محدودی در مورد کودکان مبتلا به COVID-19 در دسترس است. طبق مطالعات، کودکان در هر سنی مستعد ابتلا بوده و تظاهرات بالینی متفاوتی نسبت به بزرگسالان دارند. مطالعه حاضر به بررسی تظاهرات بالینی، یافتههای آزمایشگاهی و رادیولوژی در کودکان مبتلا به COVID-19 پرداخت.
مواد و روشها ادر3 ماهه اول1399، 6 کودک (با میانگین سنی 13 سال و 1 ماه، و انحراف معیار 1.81) براساس معیارهای قطعی تشخیصی (با استفاده از RT-PCR) مبتلا به COVID-19 در بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان اسفراین گزارش شد. یافتههای آزمایشگاهی، بالینی و رادیولوژی از پرونده بستری کودکان استخراج شده و توسط 2 متخصص کودکان بررسی و پس از انطباق با تظاهرات بالینی در قالب مطالعه توصیفی به صورت case series ارائه شد.
یافتهها هیچ یک از کودکان سابقه بیماری زمینهای یا مصرف داروهای خاص را نداشتند. شدت بیماری در همه کودکان خفیف بود. هیچ یک از بیماران نیاز به تهویه مکانیکی و بستری در بخش مراقبت های ویژه نداشتند.هیچ مورد مرگ گزارش نشد.
نتیجهگیری در زمینه پیدایش بیماریهای عفونی ویروسی و نامشخص بودن نقش کودکان در چرخه انتقال، جهت درک بهتر بیماری، باید به تظاهرات بالینی بیمار توجه شود و تظاهرات بالینی پس از جمع آوری اطلاعات بیشتر در موارد ابتلای کودکان، تعریف می شود. لذا مطالعات وسیعتر در زمینه یافتههای بالینی و آزمایشگاهی کودکان در شناخت بیماری و تأثیر آن بر کودکان و جامعه ضروری به نظر میرسد.
پرستاری
فریبا آل مومن؛ سید علی ناجی
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 802-808
چکیده
زمینه و هدف تروما یکی از علتهای مهم مرگومیر در جهان است. متعاقب بستری شدن بیمار و تحت مراقبت قرار گرفتن فوری و تنشهای ناشی از این اتفاق، عمدتاً خانواده بیماران دچار تشویش و نگرانی میشوند. در این وضعیت، اطمینانبخشی به همراهان بیماران، انتقال اطلاعات بالینی به بستگان وی و ارائه حمایتهای خانوادهمحور، از سوی پرسنل پرستاری ...
بیشتر
زمینه و هدف تروما یکی از علتهای مهم مرگومیر در جهان است. متعاقب بستری شدن بیمار و تحت مراقبت قرار گرفتن فوری و تنشهای ناشی از این اتفاق، عمدتاً خانواده بیماران دچار تشویش و نگرانی میشوند. در این وضعیت، اطمینانبخشی به همراهان بیماران، انتقال اطلاعات بالینی به بستگان وی و ارائه حمایتهای خانوادهمحور، از سوی پرسنل پرستاری بخش ICU مهم میباشد. نظر به اهمیت این مسئله، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی حمایت اطلاعاتی بر کاهش نگرانی بیماران ترومایی بستری در بخش ICU بیمارستان آیتالله کاشانی شهرکرد در سال 1396 صورت پذیرفت. مواد و روشها پژوهش حاضر، جزو مطالعات کارآزمایی بالینی، از نوع مطالعات موازی، با گروه کنترل و شاهد بود. جامعه آماری پژوهش، همراهان بیماران بستری در بخش مراقبتهای ویژه هستند که به صورت تصادفی 60 نفر انتخاب شدند و در دو گروه 30 نفر قرار گرفتند. ابزار اندازهگیری تحقیق، پرسشنامه 50 سؤالی محققساخته بود. تجزیه و تحلیل دادهها با برنامه spss20 و استفاده از آزمون تحلیل کواریانس صورت گرفت. یافتهها نتایج حاصل نشان داد که نمره نگرانی قبل و پس از برگزاری جلسات، تفاوت معناداری دارند و میانگین نمرات نگرانی گروه آموزش به طور معنیداری کاهش پیدا کرده است (0/05>P). نتیجهگیری با توجه به مؤثر بودن حمایت اطلاعاتی و ارائه پشتیبانیهای لازم به همراهان و خانوادههای بیماران، در راستای کاهش علائم نگرانی و اضطراب آنها، پیشنهاد میشود در بخشهای پرتنشی همچون ICU، واحد مراقبت از خانواده استقرار یابد.
پرستاری
فاطمه قزلی؛ محسن کوشان؛ محمد حسن رخشانی؛ محمد رضا قاسمی
دوره 26، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1398، ، صفحه 747-753
چکیده
زمینه و هدف: بیگانگی شغلی با پیامدهای منفی در سطح کارایی کارکنان و سازمان مرتبط است. با توجه به اهمیت نقش پرستاران در سیستم بهداشتی درمانی، این پژوهش با هدف تعیین ارتباط درک از ویژگی های شغلی و حمایت سازمانی با بیگانگی شغلی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شده است.مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیگانگی شغلی با پیامدهای منفی در سطح کارایی کارکنان و سازمان مرتبط است. با توجه به اهمیت نقش پرستاران در سیستم بهداشتی درمانی، این پژوهش با هدف تعیین ارتباط درک از ویژگی های شغلی و حمایت سازمانی با بیگانگی شغلی پرستاران شاغل در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شده است.مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی در سال 1397 می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل پرستاران بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی سبزوار می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، 181 نفر پرستار مورد بررسی قرار گرفتند. ابزارهای جمع آوری داده ها در این مطالعه سه پرسش نامه، ویژگی های شغلی هاکمن و اولدهام، پرسشنامه حمایت سازمانی آیزنبرگر و پرسش نامه بیگانگی شغلی بوئر بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی شامل رگرسیون خطی و تحلیل واریانس، با نرم افزار نسخه SPSS 21 انجام گرفت.یافته ها: میانگین و انحراف استانداردهای نمره متغیر ویژگی شغلی 61/1 ± 73/60، توان انگیزشی 4/25 ± 9/2، حمایت سازمانی 8/52 ± 61 و بیگانگی شغلی 1/73 ± 96/88 می باشد. همچنین بر اساس نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون، بین درک از ویژگی شغلی و حمایت سازمانی با بیگانگی شغلی رابطه معنادار وجود دارد ( P < 0/05).نتیجه گیری: مطالعه حاضر نشان می دهد بین ویژگیهای شغلی و حمایت سازمانی با بیگانگی شغلی پرستاران رابطه معکوس معناداری وجود دارد، که متغیر ویژگیهای شغل به میزان بیشتری تغیرات متغیر بیگانگی شغلی را نشان می دهد. لذا پیشنهاد می گردد مطالعهای کیفی جهت تبیین ویژگی های مختلف حرفه پرستاری به منظور ارائه راه کارهایی جهت غنی سازی اجزای ویژگی شغلی انجام گیرد.