میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مرتضی یزدانی؛ فرشته جوکار کاشی؛ اکرم رحیمی مقدم
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 555-565
چکیده
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان ...
بیشتر
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان و قزاآن با امواج میکرویو و بدون استفاده از حلال استخراج شد. ترکیبات تشکیل دهنده اسانسها با دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیفسنج جرمی شناسایی شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانسها با روش بیرنگ شدن بتاکاروتن، سمیت سلولی آنها با آزمون کشندگی میگوی آب شور و فعالیت ضدمیکروبی آنها با روش انتشار در آگار و تعیین کمترین غلظت مهارکننده رشد بررسی گردید.یافته ها: ترکیب اصلی در اسانس پونه مریوان پولگون (%45/81) و ایزوپولگول (%39/8) و در اسانس پونه قزاآن پولگون (%29/48) و پیپریتنون اکسید (%53/23) بودند. درصد بازدارندگی اسانس پونه مریوان و قزاآن و استاندارد BHT به ترتیب %02/80، %59/78 و %50/95 و مقدار LC50 اسانس پونه مریوان و قزاآن و داروی ضدسرطان وینکریستینسولفات به ترتیب 47/53، 96/55 و 751/0 میکروگرم بر میلیلیتر به دست آمد. اسانسهای پونه مریوان و قزاآن فعالیت ضدمیکروبی خوبی به خصوص برعلیه باکتریهای گرم مثبت نشان دادند.نتیجهگیری: اسانسهای پونه مریوان و قزاآن دارای فعالیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی خوبی هستند و میتوان آنها را به عنوان جایگزینی برای آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی معرفی نمود.
امید عزیزیان شرمه؛ مژگان طاهری زاده؛ محرم ولی زاده؛ علیرضا زابلی
دوره 25، شماره 2 ، خرداد و تیر 1397، ، صفحه 279-292
چکیده
اهداف: در این پژوهش فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس و عصارههای گیاه دارویی کاهمکی (.Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor)، رشدیافته در استان سیستان و بلوچستان بررسی شده است.مواد و روشها: جهت بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی شامل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل موجود در سه عصاره (متانولی، اتانولی و آبی) و اسانس، به ترتیب، ...
بیشتر
اهداف: در این پژوهش فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس و عصارههای گیاه دارویی کاهمکی (.Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor)، رشدیافته در استان سیستان و بلوچستان بررسی شده است.مواد و روشها: جهت بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی شامل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل موجود در سه عصاره (متانولی، اتانولی و آبی) و اسانس، به ترتیب، روشهای معرف فولین-سیوکالتیو، روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم و GC-MS و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای مختلف به دو روش DPPH و FRAP و فعالیت ضدمیکروبی ترکیبات موجود در اسانس و عصارهها علیه سه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی و دو قارچ آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکنس به دو روش انتشار از چاهک و حداقل غلظت مهارکننده رشد میکروب (MIC) استفاده شد.یافتهها: نتایج نشان دادند که عصاره متانولی دارای بیشترین میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی و در مقابل، عصاره آبی دارای حداقل میزان این ترکیبات و فعالیت بوده است. در بررسی ترکیبات موجود در اسانس، سه ترکیب پیپریتون (95/82%) ، کارن (493/2%) و لیمونن (086/1%) از عمدهترین ترکیبات بودند. بررسی نتایج حاصل از اثرات ضدمیکروبی نشان دادند که اسانس و عصارهها اثر مهارکنندگی قابل ملاحظهای بر روی همهی باکتریها و قارچهای مورد استفاده نشان دادند بطوریکه این اثر کاملا وابسته به غلظت بودهاست.نتیجهگیری: بطورکلی این مطالعه نشان داد که این گیاه میتواند کاندیدای خوبی جهت درمان بیماریهای ناشی از استرسهای اکسیداتیوی و بیماریهای ناشی از میکروبهای بیماریزا قرار گیرد. همچنین با توجه به قدرت بالای این گیاه در ازبین بردن عوامل بیماریزا، میتواند جایگزین مناسب برای آنتی بیوتیکها باشد.