فیزیولوژی و فارماکولوژی
مژگان اصغری؛ گودرز صادقی هشجین؛ علی اکبر گلابچی فر؛ محمدکاظم کوهی؛ احد محمد نژاد؛ ساناز ریسمانچی؛ محمد طاهری
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، ، صفحه 502-516
چکیده
زمینه و هدف: در این پژوهش، ارتباط بین سرطان و قرار گرفتن در معرض مواد سمی موجود در محیط زیست بررسی میشود. بدین منظور از دو ماده که میدانیم (بنزن) و احتمال میدهیم (ارگانوفسفاتها) باعث ایجاد سرطان شوند به علت کاربرد وسیع آنها در صنایع و مواجهه انسان با آنها استفاده گردید..مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 60 سر موش سوری نر بالغ ...
بیشتر
زمینه و هدف: در این پژوهش، ارتباط بین سرطان و قرار گرفتن در معرض مواد سمی موجود در محیط زیست بررسی میشود. بدین منظور از دو ماده که میدانیم (بنزن) و احتمال میدهیم (ارگانوفسفاتها) باعث ایجاد سرطان شوند به علت کاربرد وسیع آنها در صنایع و مواجهه انسان با آنها استفاده گردید..مواد و روشها: در این مطالعه تجربی 60 سر موش سوری نر بالغ به چهار گروه شامل کنترل، مالاتیون، مالاتیون همراه بنزن و بنزن تقسیم شدند. گروه کنترل صرفاً با سرم فیزیولوژی آزمایش شدند. سایر گروهها بهجز گروه بنزن به مدت 45 روز در تماس جلدی با مالاتیون بودند. بعد از این دوره، بنزن به گروه مالاتیون همراه بنزن از طریق گاواژ (به مدت 17 هفته) به میزان 100 میلیگرم بر کیلوگرم در روغن ذرت (ml/kg 5) خورانیده شد. پس از کالبدگشایی، از ارگانهای موردنظر نمونههای بافتی برداشته شد، همچنین سمیت سلولی با آزمون MTT و میکرونوکلئوس بهصورت برونتنی سنجیده شد و درصد IC50 تعیین گردید.یافتهها: مشاهدات میکروسکوپی بافت کبد، مبین هپاتوتوکسیسیتی و بافت کلیه سمیت کلیوی در گروه مالاتیون همراه بنزن بود. درصد فراوانی میکرونوکلئوسها در غلظت µg/ml100 ، µg/ml 50 ، µg/ml 25 در تمام گروهها در مقایسه با گروه کنترل، معنیدار بود ( 0/05>p). در آزمون MTT درصد مهار رشد سلولی در غلظتهای µg/ml100، µg/ml 50، µg/ml 25، µg/ml 10 در تمام گروهها بهطور معنیداری با درصد مهار رشد سلولی با گروه کنترل متفاوت بود (0/05>p).نتیجهگیری: طبق یافتههای این مطالعه، دوزهای مشخصی از مالاتیون به تنهایی و همراه با بنزن سبب سمیت سلولی و پیشسرطانزایی در آزمونهای سمیت سلولی میشوند. مالاتیون تأثیرات سرطانزایی ناشی از بنزن را تشدید میکند.
علوم تغذیه
رحام آرمند؛ مژگان اصغری؛ محسن آرمند؛ گرشاسب ریگی
دوره 27، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1399، ، صفحه 314-319
چکیده
چکیده : زمینه آفلاتوکسین M1از متابولیزه شدن آفلاتوکسین B1 در کبد دام تولید و به داخل شیر وارد میشود. لذا برای سلامت عمومی جامعه، یک تهدید محسوب میگردند. این تحقیق، با هدف بررسی آفلاتوکسین M1 در نمونه شیر خام گاو و آفلاتوکسین B1 در خوراک دام در شهر اسلامشهر، صورت گرفته است. روش کار در فصول زمستان 1397، بهار و تابستان 1398 و در هر فصل ...
بیشتر
چکیده : زمینه آفلاتوکسین M1از متابولیزه شدن آفلاتوکسین B1 در کبد دام تولید و به داخل شیر وارد میشود. لذا برای سلامت عمومی جامعه، یک تهدید محسوب میگردند. این تحقیق، با هدف بررسی آفلاتوکسین M1 در نمونه شیر خام گاو و آفلاتوکسین B1 در خوراک دام در شهر اسلامشهر، صورت گرفته است. روش کار در فصول زمستان 1397، بهار و تابستان 1398 و در هر فصل ۴۰ نمونه شیر خام گاو از پنج مرکز دامداری جمعآوری شد. مقدار 100 ﮔـﺮم از ﻫﺮﻳﻚ از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده در ﺧﻮراک دامﻫﺎ از ﻣﻜﺎنﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠــﻒ اﻧﺒــﺎر، ﺑﺮداﺷــﺖ و ﺑﻪ آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﻣﻨﺘﻘﻞ ﺷﺪﻧﺪ. با روش الایزا، میزان افلاتوکسین سنجش گردید. آنالیز دادهها در سطح معنیدار 1/0 p˂با کمک روش آماریANOVA صورت گرفت. یافتهها در این مطالعه، در فصل تابستان، 25 درصد نمونهها دارای آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد مجاز قابل قبول کمیته اروپایی کدکس (50 نانوگرم در لیتر) بودهاند. در فصل زمستان 5/7 درصد نمونهها و در فصل بهار 5/12 درصد از نمونهها بالاتر از استاندارد مذکور آلوده بوده است. آلودگی انواع خوراک دام به آفلاتوکسین B1، به طور کلی، در فصل تابستان2/58 درصد، در فصل زمستان 8/38 درصد و در فصل بهار 8/15 درصد بوده است. نتیجهگیری براساس نتایج این تحقیق، ارتباط معنیداری بین آفلاتوکسین B1 در جیره دام و آفلاتوکسین M1 در شیر خام گاو وجود دارد (P<0.1). بنابراین برای جلوگیری از ورود آفلاتوکسین 1 Mاز طریق شیر به زنجیره غذایی انسان، باید از ورود آفلاتوکسین Bبه خوراک دام جلوگیری کرد.