میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
کیمیا صارمی؛ زهرا دهقانی؛ محمود وکیلی؛ مریم ساده
چکیده
زمینه و هدف: عفونتهای مجاری ادراری (UTI[1]) از بیماریهای عفونی شایع در سنین جوانی و میانسالی میباشد. تجویز آنتیبیوتیکهای در طیف گسترده و افزایـش مقاومـت آنتـیبیوتیکی، تعیین الگوی مقاومـت باکتریها را در پیشبرد درمـان ضـروری میسازد. هدف از این مطالعه، تعیین الگوی مقاومت دارویی در باکتریهای مولد عفونتهای ادراری در بیماران ...
بیشتر
زمینه و هدف: عفونتهای مجاری ادراری (UTI[1]) از بیماریهای عفونی شایع در سنین جوانی و میانسالی میباشد. تجویز آنتیبیوتیکهای در طیف گسترده و افزایـش مقاومـت آنتـیبیوتیکی، تعیین الگوی مقاومـت باکتریها را در پیشبرد درمـان ضـروری میسازد. هدف از این مطالعه، تعیین الگوی مقاومت دارویی در باکتریهای مولد عفونتهای ادراری در بیماران مراجعهکننده به دو مرکز درمانی و تشخیص طبی شهر یزد، ایران بود.مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- مقطعی در یک دوره یک ساله (1398) برروی 3563 نمونه عامل UTI بخش میکروبشناسی آزمایشگاه تشخیصی مرکزی و بیمارستان شهید صدوقی یزد انجام شد. باکتریهای جداشده با روشهای فنوتیپی شناسایی و مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها به روش دیسک دیفیوژن انجام شد.یافتهها: از 3563 جدایه مثبت 4/80 درصد از بیماران سرپایی و 19/6 درصد از بیماران بستری جدا شد. شایعترین باکتریهای عامل UTI در دو مرکز شامل: اشریشیاکلی (57/8 درصد)، کلبسیلا پنومونیه (9/7 درصد)، استافیلوکوکوس اورئوس (9/1 درصد)، استرپتوکوکوس آگالاکتیه (7 درصد) و اسینتوباکتر (0/2 درصد) بود. بیشترین مقاومت آنتیبیوتیکی در جدایه های اشرشیاکلی بیماران سرپایی آموکسی سیلین-کلاوونات (62/9 درصد) و سپس نالیدیکسیک اسید (61/9 درصد) و در بیماران بستری آمپی سیلین (86 درصد) و کوتریموکسازول (72 درصد) بود. بیش از نیمی از این جدایهها ESBL مثبت بودند.نتیجهگیری: از آنجا که توزیع مقاومت آنتی بیوتیکی جدایههای عامل UTI در بیماران بستری و سرپایی متغیر میباشد از اینرو تعیین مقاومت آنتیبیوتیکی عوامل عفونت در مراکز تشخیصی- درمانی در مناطق مختلف جغرافیایی اهمیت دارد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
شهرام جلیلیان؛ ناهید امیدی؛ آذرخش آذران؛ منوچهر مکوندی؛ غلامرضا خاتمی نیا؛ کامبیز احمدی انگالی
چکیده
زمینه و هدف: کراتوکونژونکتیویت اپیدمیک یک اختلال عفونی حاد چشمی است که اغلب با آدنوویروس انسانی نوع D8 (HAdV-D8) مرتبط میباشد. E1Aو E1B آدنوویروسی بهترتیب از پروتئینهای ضروری برای شروع عفونت آدنوویروسی و اتصال به p53 سلولی میباشند. این مطالعه با هدف تجزیهوتحلیل تنوع ژنومی در ژنهای E1A و HAdV-8 E1Bدر بیماران مبتلا به کراتوکونژونکتیویت ...
بیشتر
زمینه و هدف: کراتوکونژونکتیویت اپیدمیک یک اختلال عفونی حاد چشمی است که اغلب با آدنوویروس انسانی نوع D8 (HAdV-D8) مرتبط میباشد. E1Aو E1B آدنوویروسی بهترتیب از پروتئینهای ضروری برای شروع عفونت آدنوویروسی و اتصال به p53 سلولی میباشند. این مطالعه با هدف تجزیهوتحلیل تنوع ژنومی در ژنهای E1A و HAdV-8 E1Bدر بیماران مبتلا به کراتوکونژونکتیویت آدنوویروسی انجام شده است.مواد و روشها: : نمونه 5 بیمار مبتلا به کراتوکونژونکتیویت آدنوویروسی بر روی رده سلولی A549 به مدت 48 تا 72 ساعت تا ظهور CPE ، کشت داده شد. ناحیه ژنی E1با روش PCR تکثیر شد و برای بررسی های موتاسیون ها توالی یابی شدند.یافتهها: سویه اهواز در ژنهای E1A و E1B بیشترین شباهت را به سویههای ژاپنی و آمریکایی HAdV-D8 و HAdV-D54 دارد. در ژن E1A، جهش مؤثری یافت نشد اما در ژن E1B، جابهجایی اسید آمینه سرین به فنیل آلانین رخ داد. موتاسیون دیگری که باعث تبدیل CTG به GTG در E1B 55KD شد، فقط در دو نمونه مشاهده گردید. تحلیل با ماتریکس BLOSUM62 مؤید آن بود که جابهجایی والین و لوسین محتملتر از جابهجایی سرین و فنیل آلانینِ دارای خاصیت هیدروفوبیکی و وزن مولکولی بالاتر میباشد.نتیجهگیری: در این مطالعه، توالی ژنهای E1A و E1B سویه HAdV-D8 حفاظت بالایی داشتند. بررسی این سویهها و موتاسیونهای در گردش آنها در جامعه بشری میتواند برای تعیین ظرفیت تکاملی ویروس و بیماریزایی آن مفید باشد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
حانیه باشی فخار؛ فروغ اسحاقی کجور؛ مسعود قانع؛ جواد شکری
دوره 29، شماره 5 ، آذر و دی 1401، ، صفحه 655-668
چکیده
زمینه و هدف: استرپتوکوکوس گالولیتیکوس یکی از باکتریهای مرتبط با ایجاد سرطان کولورکتال در انسان میباشد. هیچ مطالعهای برای شناسایی این باکتری در روده بزرگ با استفاده از آزمون PCR و مقایسه آن با روش کشت میکروبی در افراد تحت کولونوسکوپی در شمال ایران انجام نشده است.
مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی برای تشخیص Streptococcus gallolyticus از 55 ...
بیشتر
زمینه و هدف: استرپتوکوکوس گالولیتیکوس یکی از باکتریهای مرتبط با ایجاد سرطان کولورکتال در انسان میباشد. هیچ مطالعهای برای شناسایی این باکتری در روده بزرگ با استفاده از آزمون PCR و مقایسه آن با روش کشت میکروبی در افراد تحت کولونوسکوپی در شمال ایران انجام نشده است.
مواد و روشها: در یک مطالعه توصیفی برای تشخیص Streptococcus gallolyticus از 55 فرد تحت کولونوسکوپی مراجعهکننده به بیمارستانهای بابل و چالوس نمونه بیوپسی اخذ گردید. بهمنظور تشخیص باکتری پس از استخراج DNA ابتدا از پرایمرهای طراحیشده (PCO3, PCO4) بهمنظور تحلیل کیفی DNA استخراجشده استفاده شد و سپس ژن اختصاصی Streptococcus gallolyticus تکثیر یافت. علاوه بر کشت از آزمونهای تشخیصی، مثل رنگآمیزی گرم، آزمون کاتالاز، هیدرولاز، هیدرولیز هیپورات و هیدرولیز اسکولین استفاده شد.
یافتهها: در این مطالعه توصیفی از 55 نمونه بیوپسی افراد تحت کولونوسکوپی، 3 نمونه (5/5 درصد) با فاصله اطمینان 95 درصد مثبت و 52 مورد (94/5 درصد) از نظر وجود DNA Streptococcus gallolyticus منفی گزارش شدند. رابطه معنادار بین دو روش تشخیصی کشت و PCR مشاهده گردید (015/ 0 p.value:). در بررسیهای انجامشده در روش کشت، رابطه معنیداری بین سابقه کلورکتال کنسر فامیلی، دیابت و وجود باکتری Streptococcus gallolyticus وجود داشت.
نتیجهگیری: کاربرد همزمان دو روش، در مواردی که حصول نتیجه سریع مدنظر است، توصیه میشود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
آیدین عزیزپور
دوره 29، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1401، ، صفحه 101-114
چکیده
زمینه: در حال حاضر افزایش مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریها بهخصوص اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ بهعنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح میباشد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت دارویی سویههای اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ جدا شده از طیور گوشتی شهرستان اردبیل نسبت به 20 نوع آنتیبیوتیک رایج در کشور بود. روش کار: از 24 گله مرغ گوشتی دارای علایم بالینی و جراحات ...
بیشتر
زمینه: در حال حاضر افزایش مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریها بهخصوص اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ بهعنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح میباشد. هدف از این مطالعه بررسی الگوی مقاومت دارویی سویههای اشرﻳﺸﻴﺎﻛﻠﻲ جدا شده از طیور گوشتی شهرستان اردبیل نسبت به 20 نوع آنتیبیوتیک رایج در کشور بود. روش کار: از 24 گله مرغ گوشتی دارای علایم بالینی و جراحات کالبدگشایی مشکوک به بیماری باکتریایی کلیباسیلوز بهطور تصادفی تعداد پنج لاشه انتخاب و از کبد و قلب با استفاده از سوآب استریل نمونهبرداری صورت گرفت. پس از کشت و جداسازی، کلنیهای آن با روشهای بیوشیمیایی و سرولوژی شناسایی شدند. آزمایش حساسیت آنتیبیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن آگار و بر اساس دستوالعمل CLSI برای گروههای مختلف آنتیبیوتیکی انجام گردید.یافتهها: از 120 نمونه بررسی شده، در 111 مورد (92/5%) باکتری اشریشیاکلی جداسازی شد. در این مطالعه بیشترین مقاومت آنتیبیوتیکی مربوط به تتراسایکلین (100 %)، کلرتتراسایکلین (100 %)، نالیدیکسیکاسید (100 %)، اکسی-تتراسایکلین (97/30%)، فلومکوئین (94/60%)، تایلوزین (86/48%)، دیفلوکساسین (83/78%)، داکسیسایکلین (82/89%)، نئومایسین (81/08%)، سولفامتوکسازول +تریمتوپریم (74/77%) بود. بیشترین حساسیت در آنتیبیوتیک-های سفتیفور(100 %)، سفیکسیم (89/19%)، جنتامایسین (80/19%) و لینکواسپکتین (72/07%) مشاهده شد. در تمامی جدایههای اشرشیاکلی مقاومت چندگانه دارویی وجود داشت.نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد بیشترین میزان مقاومت دارویی نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج در صنعت طیور مشاهده گردید. این موضوع میتواند ناشی از مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها در مزارع طیور باشد که از نظر بهداشت عمومی و سلامت جوامع انسانی اهمیت فراوانی دارد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
حانیه بیات؛ رضا حبیبی پور؛ نرگس قبادی؛ فاطمه گلیپور
دوره 28، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 713-727
چکیده
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از پاتوژنهای فرصتطلب است که اخیراً از مهمترین عوامل ایجاد عفونتهای بیمارستانی است. شیوع این دسته از عفونتها در کنار افزایش گونههای مقاوم به آنتیبیوتیک به یک معضل نگرانکننده مبدل شده است. استفاده از نانوذرات برای مقابله با عفونتهای باکتریایی میتواند جایگزین آنتیبیوتیکها ...
بیشتر
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از پاتوژنهای فرصتطلب است که اخیراً از مهمترین عوامل ایجاد عفونتهای بیمارستانی است. شیوع این دسته از عفونتها در کنار افزایش گونههای مقاوم به آنتیبیوتیک به یک معضل نگرانکننده مبدل شده است. استفاده از نانوذرات برای مقابله با عفونتهای باکتریایی میتواند جایگزین آنتیبیوتیکها باشد. در این تحقیق خواص ضدباکتریایی نانوذرات نقره داپ شده بر نانوکریستال اکسیدآهن بر باکتری استافیلوکوک اپیدرمیدیس جداشده از عفونتهای بیمارستانی بررسی گردید.
مواد و روشها: ابتدا نانوذرات به روش همرسوبی شیمیایی ساخته شدند، سپس برای بررسی خاصیت باکتریکشی، غلظتهای 0، 20، 40، 60،80 و100 ppm تهیه گردید و تأثیر نانوذرات بر باکتریهای ایزوله و استاندارد استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در زمانهای 24، 48 و72 ساعت به روش میکروپلیت تیتر مطالعه شد و سپس دادهها با نرمافزار SPSS-18 در سطح خطای 0/01 بررسی گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد متغیرهای زمان، نوع باکتری و غلظت، تأثیر معنیدار بر مهار رشد باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس دارند که غلظت و نوع باکتری تأثیرات بهمراتب بیشتری از خود نشان دادند. بیشترین تأثیر ضدباکتری نانوذرات نقره داپ شده با نانوکریستال آهن مربوط به غلظت 100ppm در زمانماند 48 ساعت بر باکتری استاندارد بود.
نتیجهگیری: نانوذرات نقره داپ شده با نانوکریستال آهن بر رشد باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس مؤثرند و باعث کاهش رشد آن میشوند. این اثرگذاری نسبت به تأثیر نانوذرات نقره در حالت منفرد که قبلاً موردبررسی محققان قرار گرفته است بیشتر میباشد و ترکیب نانوذرات فلزی باهم باعث بهبود اثربخشی آنها شد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
شیما فیروزی راد؛ رضا حبیبی پور؛ لیلا مرادی حقگو
دوره 28، شماره 4 ، مهر و آبان 1400، ، صفحه 489-501
چکیده
زمینه و هدف: قارچ Candida albicans متداولترین عامل بیماریزایی قارچی از نظر کلونیزاسیون و تشکیل بیوفیلم است. با توجه به اینکه گونههای کاندیدایی تولیدکننده بیوفیلم، حساسیت کمتری نسبت به داروهای ضدقارچی نشان میدهند؛ درمان باید از طریق سایر فاکتورهای ضدقارچ با اثر زیاد و سمیت سلولی کم صورت گیرد. در این راستا، پژوهش حاضر، تشکیل ...
بیشتر
زمینه و هدف: قارچ Candida albicans متداولترین عامل بیماریزایی قارچی از نظر کلونیزاسیون و تشکیل بیوفیلم است. با توجه به اینکه گونههای کاندیدایی تولیدکننده بیوفیلم، حساسیت کمتری نسبت به داروهای ضدقارچی نشان میدهند؛ درمان باید از طریق سایر فاکتورهای ضدقارچ با اثر زیاد و سمیت سلولی کم صورت گیرد. در این راستا، پژوهش حاضر، تشکیل بیوفیلم C. albicans در حضور نانوصفحات دیاکسید گرافن و اکسید گرافن کاهشیافته را بررسی کرده است. مواد و روشها: ساخت نانوصفحات با استفاده از گرافیت طبیعی، به روش هامر انجام شد. پس از 24 ساعت انکوباسیون اثر نانوصفحات غلظتهای 0، 20، 40، 60، 80 و100 ppm بر تشکیل بیوفیلم C. albicans از طریق روش ELISA بررسی شد و نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS ver.18 (p <0.01) تجزیه و تحلیل شد. یافتهها: نانو صفحات گرافن اکسید در مقایسه با گرافناکساید احیا شده در مهار بیوفیلم C. albicans مؤثرتر بود (p <0.01). مؤثرترین غلظت در تشکیل بیوفیلم ppm 100 و بهترین زمان ماند برای گرافن اکسید و گرافن اکسید احیا شده به ترتیب 48 و 24 ساعت بود (p <0.01). نتیجهگیری: با توجه به نتایج بهدستآمده میتوان نانوصفحات گرافناکساید و گرافناکساید احیاشده را برای بررسیهای بیشتر بهمنظور مهار C. albicans پیشنهاد کرد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
الهه تسلط مرقی؛ نسیم کاشف؛ احمد رضا گوهری؛ زهرا فکری راد
دوره 28، شماره 4 ، مهر و آبان 1400، ، صفحه 556-568
چکیده
زمینه و هدف: Staphylococcus aureusیکی از عوامل مهم عفونتزا در انسان بهشمار میرود. درمان عفونتهای ناشی از این باکتری به علت مقاومت آنتیبیوتیکی آن با مشکلاتی مواجه است. در میان گزینههای درمانی جایگزین، گیاهان بهعنوان منابع غنی از مواد دارای فعالیتهای ضدمیکروبی مطرح هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تأثیر ضدمیکروبی عصارههای اتیل ...
بیشتر
زمینه و هدف: Staphylococcus aureusیکی از عوامل مهم عفونتزا در انسان بهشمار میرود. درمان عفونتهای ناشی از این باکتری به علت مقاومت آنتیبیوتیکی آن با مشکلاتی مواجه است. در میان گزینههای درمانی جایگزین، گیاهان بهعنوان منابع غنی از مواد دارای فعالیتهای ضدمیکروبی مطرح هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تأثیر ضدمیکروبی عصارههای اتیل استاتی، متانولی و آب متانولی گیاهان Satureja khozistanica ، Peganum harmala و Satureja sahendica بر رشد پلانکتونیک و تشکیل بیوفیلم S. aureus بود.
مواد و روشها: عصارهها از قسمتهای مختلف گیاهان موردنظر تهیه و خاصیت ضدمیکروبی عصارهها به روش انتشار از دیسک و رقتسازی در مایع بررسی شد. توانایی مهار تشکیل بیوفیلم و تخریب بیوفیلم از پیش تشکیل شده سویه های باکتریایی، پس از تیمار با غلظتهای 3/125-400 میلیگرم بر میلیلیتر از عصارهها بررسی شد.
یافتهها: بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به عصاره اتیل استاتی Satureja sahendica (0/6±28/6میلی متر) بود. همچنین عصاره اتیلاستاتی Satureja khozistanicaدارای بالاترین اثر کشندگی و بازدارندگی رشد بر S. aureus بود؛ بهطوری که حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی آن بهترتیب 1/562و3/125 میلیگرم بر میلیلیتر تعیین شد. همچنین عصاره متانولی Satureja khozistanicaبا میانگین درصد مهار 57/89 مؤثرترین عصاره در جلوگیری از اتصال سلولهای میکروبی به سطح بود و در غلظت 50 میلیگرم بر میلیلیتر منجر به تخریب بیوفیلم از پیش تشکیلشده شد.
نتیجهگیری: عصارههای هر سه گیاه نامبرده دارای اثرکشندگی مطلوب بر S. aureus بودند و عصاره متانولی Satureja khozistanica دارای اثر کشندگی مطلوب بر بیوفیلم این باکتری بود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
سیما نوبری؛ عزت نوری زاده
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 449-456
چکیده
زمینه و هدف: لیشمانیوز یک بیماری مربوط به مناطق گرمسیری میباشد که طیف وسیعی از تظاهرات بالینی؛ شامل ضایعات پوستی تا عفونت احشایی کشنده را ایجاد میکند. ژن A2 بهعنوان یکی از قابلاعتمادترین فاکتورهای ژنتیکی در ایجاد فرم احشایی بهحساب میآید. این ژن در گونههای پوستی مانندL. major و L. tropica بهصورت تککپی و بدون بیان در انگل ...
بیشتر
زمینه و هدف: لیشمانیوز یک بیماری مربوط به مناطق گرمسیری میباشد که طیف وسیعی از تظاهرات بالینی؛ شامل ضایعات پوستی تا عفونت احشایی کشنده را ایجاد میکند. ژن A2 بهعنوان یکی از قابلاعتمادترین فاکتورهای ژنتیکی در ایجاد فرم احشایی بهحساب میآید. این ژن در گونههای پوستی مانندL. major و L. tropica بهصورت تککپی و بدون بیان در انگل حضور دارد. هدف از این مطالعه، بررسی توالی ژنA2 در بین سوشهای لیشمانیا تروپیکای پوستی با سایر سوشهای لیشمانیا تروپیکای احشایی در ایران میباشد. مواد و روشها: لیشمانیا تروپیکاها با ژنITS1 و ITS2 تأیید هویت شدند، سپس سوشهای انگل به موش BALB/c تزریق شدند. تغییرات اندازه و فرم زخم پای موشها بررسی شد. سپس موشها کشته شدند و اندامهای احشایی آنها بررسی گردید. در نهایت ژنA2 بین گونهها ارزیابی شد. یافتهها: الگوی ژل الکتروفورز ژن A2 در سوش ایجادکننده فرم احشایی با سوشهای ایجادکننده فرم پوستی متفاوت بود. همچنین الگوی ژل الکتروفورز ایجادکننده فرم پوستی با گزارشهایی که تا کنون در مورد لیشمانیاهای پوستی وجود داشت نیز تفاوت نشان داد. نتیجهگیری: گونههای خاص لیشمانیا تروپیکای احشاییشونده دارای توالی ژنA2 مانند سایر لیشمانیاهای احشایی میباشند. به نظر میرسد ژن A2 در ایجاد توانایی احشایی شدن سوشهای خاص انگل لیشمانیا تروپیکا نقش مهمی داشته باشد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مجتبی فتاحی عبدی زاده؛ زهرا پاکیزه مقدم؛ علیرضا قربانی؛ محمد حسن ربیعی؛ حامد گوکلانی؛ رامین شهرایینی
دوره 28، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1400، ، صفحه 100-104
چکیده
زمینه و هدف: بیماری سل، دومین علت مرگ ناشی از بیماریهای عفونی است. سازمان بهداشت جهانی، تخمین میزندکه یکچهارم مردم دنیا به مایکو باکتریوم آلوده هستند. این مطالعه با توجه به شیوع مجدد این بیماری طی سالهای اخیر، در راستای توجه بیشتر و اقدامات کنترلی مناسبتر، صورت گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه، پرونده 150 بیمار مبتلا به ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماری سل، دومین علت مرگ ناشی از بیماریهای عفونی است. سازمان بهداشت جهانی، تخمین میزندکه یکچهارم مردم دنیا به مایکو باکتریوم آلوده هستند. این مطالعه با توجه به شیوع مجدد این بیماری طی سالهای اخیر، در راستای توجه بیشتر و اقدامات کنترلی مناسبتر، صورت گرفت. مواد و روشها: در این مطالعه، پرونده 150 بیمار مبتلا به سل طی سالهای 1392-1388 مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات بیماران شامل اطلاعات دموگرافیک، وضعیت سل ریوی (اسمیر مثبت یا منفی)، محل سکونت و سایر متغیرها مورد تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 22 و روش آزمون کای دو قرار گرفت. یافتهها: شیوع کلی بیماران مسلول در شهرستان سبزوار طی سالهای 1392-1388 کمتر ازیک نفر(0/94) در هر 10 هزار نفر (براساس جمعیت وسط سال) بود. میانگین سن بیماران 20 ± 53 سال بود. 85 نفر( 56 درصد) به سل ریوی و 65 نفر(44 درصد) به سل خارج ریوی، مبتلا بودند. بین سن و جنسیت با نوع بیماری سل، رابطه معنیدار وجود داشت (p نتیجهگیری: براساس یافتههای این مطالعه، تعداد مسلولین سل خارجریوی، درصد بالایی را به خود اختصاص دادهاند و میزان بالاتر نسبت به آمار جهانی و کشوری دارد. همچنین وجود 60 درصدی موارد اسمیر مثبت نشان داد که سیاست کنترلی بهطور مناسب اجرا نشده است. عملکرد بهتر بهمنظور بیماریابی، اقدامات پیشگیرانه، درمان بهموقع و پیگیری بیماران برای کنترل بیماری سل توصیه میشود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مهدیه عمادی؛ جاوید تقی نژاد؛ آیدا غفارزاده
دوره 27، شماره 5 ، آذر و دی 1399، ، صفحه 614-619
چکیده
زمینه و هدف بیماری کووید-19 یک بیماری عفونی بهشدت مسری میباشد که توسط یک کروناویروس جدید ایجاد میشود که میتواند از انسان به انسان از طریق تماس نزدیک منتقل شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اطلاعات جدید در زمینه ایمونولوژی کووید-19 میباشد. مواد و روشها در مطالعه مروری حاضر، از موتورهای جستجوی Google و Google Scholar و مقالات نمایه شده ...
بیشتر
زمینه و هدف بیماری کووید-19 یک بیماری عفونی بهشدت مسری میباشد که توسط یک کروناویروس جدید ایجاد میشود که میتواند از انسان به انسان از طریق تماس نزدیک منتقل شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی اطلاعات جدید در زمینه ایمونولوژی کووید-19 میباشد. مواد و روشها در مطالعه مروری حاضر، از موتورهای جستجوی Google و Google Scholar و مقالات نمایه شده در پایگاههای علمی معتبر بینالمللی از جمله Pub Med، MedLine و سایت بهداشت جهانی (WHO) که منتشر شده بودند استفاده گردید. در این مطالعه، مقالات منتشر شده درباره کووید-19 و در حوزه ایمونولوژی بررسی شدند و مقالاتی که امکان دسترسی آزاد (Opean Acess) نداشتند و تنها به چکیده امکان دسترسی بود از مطالعه حذف شدند. یافتهها در مجموع مطالعات صورت گرفته، میزان سیتوکینهایی مانند IL-10,IL-7,IL-2,G-CSF, TNF-α در سطح بالایی در بیماران مبتلا گزارش گردیده است. گیرنده ACE2 به عنوان گیرنده هدف ویروس کووید-19 مطرح است که ویروس پس از ورود به ریهها به آن متصل میشود، سپس تکثیر و مهار اولیه ویروس توسط IFN-I مهار میگردد. نتیجهگیری پس از بررسی مطالعات انجام شده مشخص شد تقویت سیستم ایمنی در برابر عفونتهای ویروسی، حائز اهمیت است. این ویروس با ایجاد اختلال در تولید اینترفرونهای نوع I و کاهش بیان در تولید MHC-I , II سیستم ایمنی را ضعیف و فرّار میکند. از جمله راهکارهای مناسب برای مبارزه با کووید-19 ساخت واکسن مناسب در راستای بهبود سیستم ایمنی و تولید سلولهای T و سایتوکاینها میباشد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
ندا جعفریان؛ عباس اخوان سپهی؛ نفیسه سادات نقوی؛ فرزانه حسینی؛ جمیله نوروزی
دوره 27، شماره 5 ، آذر و دی 1399، ، صفحه 622-628
چکیده
زمینه و هدف مدیریت عفونتهای حاصل از اسنیتوباکتر بومانی مقاوم به ترکیبات ضدمیکروبی، معضل بزرگی برای فعالان حوزه سلامت میباشد. با توجه به این که امروزه استفاده از باکتریهای شکارگر مانند بدلوویبریو به عنوان بهترین چاره برای درمان عفونتهای ایجاد شده توسط باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک است، در این پژوهش، تأثیر بدلوویبریو ...
بیشتر
زمینه و هدف مدیریت عفونتهای حاصل از اسنیتوباکتر بومانی مقاوم به ترکیبات ضدمیکروبی، معضل بزرگی برای فعالان حوزه سلامت میباشد. با توجه به این که امروزه استفاده از باکتریهای شکارگر مانند بدلوویبریو به عنوان بهترین چاره برای درمان عفونتهای ایجاد شده توسط باکتریهای مقاوم به آنتیبیوتیک است، در این پژوهش، تأثیر بدلوویبریو بومی جداسازی شده بر اسنیتو باکتر بومانی، به عنوان عامل کنترل زیستی، بررسی شد.
مواد و روشها برای بررسی تأثیر بدلوویبریوی بومی جداسازی شده بر اسنیتوباکتر بومانی (ATCC 19606) از روش کشت دو لایه آگار و بررسی ایجاد پلاک، بررسی تغییرات چگالی نوری و تغییرات در واحد تشکیلدهنده کلونی نمونه حاوی اسنیتوباکتر بومانی به تنهایی و نمونه حاویاسنیتوباکتر بومانی به همراه بدلویبریو در ساعتهای 0،24 و 48 و آزمون تعیین درصد کشندگی بدلوویبریو برای اسنیتوباکتر بومانی استفاده شد.
یافتهها نتایج حاکی از ایجاد پلاکهای شفاف در کشت دو لایه آگار، کاهش 0/7 چگالی نوری در کشت همراه، کاهش در واحد تشکیلدهنده کلونی اسنیتوباکتر بومانیدر کشت همراه در مقایسه با نمونه شاهد و 83 درصد کشندگی بدلوویبریو برای این باکتری میباشد.
نتیجهگیری بدلوویبریو توانایی استفاده از اسنیتوباکتر بومانی به عنوان طعمه را دارد و باعث کاهش جمعیت این باکتری میشود؛ از این رو استفاده از بدلوویبریو برای مبارزه با اسنیتوباکتر بومانی مقاوم به آنتیبیوتیک و کنترل زیستی آن پیشنهاد میشود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
بهبود جعفری؛ علیرضا منادی سفیدان
دوره 27، شماره 2 ، خرداد و تیر 1399، ، صفحه 163-171
چکیده
مقدمه: در سالهای اخیر بروز مقاومت دارویی و عوارض جانبی داروهای ضد میکروبی شیمیایی در درمان عفونت ها افزایش یافته است. لذا استفاده از داروهای گیاهی جدید با عوارض جانبی کمتر و فناوری نانو در عرصه پزشکی می تواند کمک شایانی در درمان این نوع عفونت ها باشد. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای اثرات نانو ذرات نقره و عصاره متانولی گل همیشه بهار ...
بیشتر
مقدمه: در سالهای اخیر بروز مقاومت دارویی و عوارض جانبی داروهای ضد میکروبی شیمیایی در درمان عفونت ها افزایش یافته است. لذا استفاده از داروهای گیاهی جدید با عوارض جانبی کمتر و فناوری نانو در عرصه پزشکی می تواند کمک شایانی در درمان این نوع عفونت ها باشد. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای اثرات نانو ذرات نقره و عصاره متانولی گل همیشه بهار بر روی چهار سویه پاتوژن می باشد.روش بررسی: در این مطالعه توصیفی-آزمایشگاهی، گیاه مورد بررسی براساس ویژگی های گیاه شناختی در بخش هرباریوم دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهر، به عنوان گیاه گل همیشه بهار مورد شناسایی قرار گرفت. در این مطالعه اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی گل همیشه بهار با روش سوکسوله در غلظت های mg/ml20 تا mg/ml 400 از عصاره متانولی و غلظت های µg/ml 10 تا µg/ml 80 از نانو ذرات نقره تهیه گردید سپس اثرات ضد میکروبی آنها با روش های انتشار چاهک و رقت لوله ای بررسی شد. نتایج: یافته ها نشان دادند که عصاره متانولی گیاه گل همیشه بهار از رشد باکتری های استافیلوکوکوس ارئوس، باسیلوس سرئوس و اشریشیاکلی جلوگیری می کند. در حالی که اثر مهاری نانوذرات نقره برروی باکتری های سودوموناس آئروژینوزا و اشریشیاکلی بیشتر از باکتری های گرم مثبت است. تاثیر ترکیب عصاره گل همیشه بهار و نانو ذرات نقره بسیار بیشتر از تاثیر هرکدام از آن ها بود. نتیجه گیری: نتایج حاصله نشان داد عصاره گیاه گل همیشه بهار دارای اثر ضد باکتریایی است. بنابراین این عصاره میتواند گزینه مناسبی برای مطالعات آینده در شرایط In Vivo جهت تهیه داروهای ضدباکتریایی باشد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مهسا امیرانی؛ شیوا خلیل مقدم؛ کیومرث امینی
دوره 27، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1399، ، صفحه 48-54
چکیده
مقدمه :امروزه کلبسیلا پنومونیه به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب در عفونت های بیمارستانی مطرح می باشد.طیف وسیعی از بتالاکتامازها در سراسر جهان در حال افزایش می باشد. آنتی بیوتیک های بتالاکتام جزء مرسوم ترین عوامل ضد میکروبی در کنترل و درمان عفونت های باکتریایی محسوب می شوند. هدف از این مطالعه ، تعیین نقش ژن های CTX-M-2،CTX-M-8 و CMY-2در سویه های کلبسیلا ...
بیشتر
مقدمه :امروزه کلبسیلا پنومونیه به عنوان یک پاتوژن فرصت طلب در عفونت های بیمارستانی مطرح می باشد.طیف وسیعی از بتالاکتامازها در سراسر جهان در حال افزایش می باشد. آنتی بیوتیک های بتالاکتام جزء مرسوم ترین عوامل ضد میکروبی در کنترل و درمان عفونت های باکتریایی محسوب می شوند. هدف از این مطالعه ، تعیین نقش ژن های CTX-M-2،CTX-M-8 و CMY-2در سویه های کلبسیلا پنومونیه مولد بتالاکتاماز های وسیع الطیف تولید شده در بیمارستان های تهران می باشد.مواد و روش :در این مطالعه توصیفی، تعداد 60 نمونه بالینی از بیمارستان های مختلف تهران جمع آوری و با آزمون های بیوشیمیایی شناسایی گردید. تست حساسیت آنتی بیوتیکی به روش دیسک دیفیوژن با توجه به استاندارد 2016CLSI انجام شد به منظور شناسایی بتالاکتاماز از تست سینرژیسیم دوبل استفاده شد و جهت شناسایی ژن های بتالاکتاماز از آزمون Multiplex-PCR استفاده گردید.یافته ها :در این تحقیق، بیشترین مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک آمپی سیلین و بیشترین حساسیت نسبت به آنتی بیوتیک آمیکاسین تعیین گردید. از60 نمونه، مورد بررسی، 33 ایزوله حاوی ژنCMY-2 ، 8 ایزوله حاوی ژنCTX-M-2 و 25 ایزوله حاوی ژن CTX-M-8 می باشد. نتایج کار آماری بر اساس نرم افزار SPSS نشان داد ارتباط بین ژن های مورد مطالعه و مقاومت آنتی بیوتیکی معنا دار می باشد (05/0p value
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
زهرا کیوانلو؛ عبدالحمید شوشتری
دوره 27، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1399، ، صفحه 83-92
چکیده
ویروس آنفلوانزا H9N2 با توجه به دامنه میزبانی بسیار وسیع و به علت بازآرایی ژن اهمیت بالایی دارد که احتمال رد شدن از سد بین گونه ای را تسهیل می کند. این مطالعه اطلاعات مفیدی را در رابطه با همگن بودن ژن H9N2 ویروس آنفلوانزای پرندگان ایران با دیگر ویروس های آنفلوآنزا پرندگان کشورهای پاکستان و اسرائیل در سال های متوالی نشان می دهد که تاکید ...
بیشتر
ویروس آنفلوانزا H9N2 با توجه به دامنه میزبانی بسیار وسیع و به علت بازآرایی ژن اهمیت بالایی دارد که احتمال رد شدن از سد بین گونه ای را تسهیل می کند. این مطالعه اطلاعات مفیدی را در رابطه با همگن بودن ژن H9N2 ویروس آنفلوانزای پرندگان ایران با دیگر ویروس های آنفلوآنزا پرندگان کشورهای پاکستان و اسرائیل در سال های متوالی نشان می دهد که تاکید کننده ضرورت نظارت مستمر بر ژن های ویروس آنفلوانزا و بررسی تکامل سویه های آن در منطقه می باشد. مطالعه حاضر روی سکانس ژن NS 10 جدایه ویروس آنفلوآنزا تحت تیپ H9N2 از سال 2016-2007 انجام شد و پس از تکثیر با روش RT-PCR و استخراج ژنوم، ژن ها بطور کامل توالی یابی (با همان پرایمری که برای تکثیر ژن ها استفاده شده بود، انجام شد) و پس ازآن مورد آنالیز فیلوژنیک قرار گرفت. تمامی این10 جدایه در الل A و در تحت دودمان Korean با موتیف اسید آمینه در لیگاند PDZ KSEI قرار گرفتند که این مساله قرابت ژن های ویروس های پاکستانی را به جدایه های ایران نشان می دهد. ویروس های H9N2 از نظر ایجاد بیماری زایی فوق حاد نیستند اما با انتقال به گونه های پستاندار مثل انسان بیماری خفیفی را ایجاد می کنند. این ویروس ها علاوه بر اتصال به گیرنده های اختصاصی طیور، این توانایی را دارند که با تغییراتی در اسیدآمینه، به گیرنده هایی شبیه به استرین نوع انسانی اتصال یابند.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
زهره احمدیان فرد؛ امین معظمی
دوره 26، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1398، ، صفحه 789-795
چکیده
سابقه و هدف: گونه های اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم و مایکوپلاسما ژنیتالیوم به عنوان مهم ترین عوامل پاتوژن فرصت طلب در دستگاه تناسلی زنان شناخته شده اند و از عوامل مهم در عفونت لگن، اورتریت غیرگنوکوکی، سقط جنین و ناباروری می باشند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع مایکوپلاسما ژنیتالیوم و اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم در زنان نابارور مبتلا ...
بیشتر
سابقه و هدف: گونه های اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم و مایکوپلاسما ژنیتالیوم به عنوان مهم ترین عوامل پاتوژن فرصت طلب در دستگاه تناسلی زنان شناخته شده اند و از عوامل مهم در عفونت لگن، اورتریت غیرگنوکوکی، سقط جنین و ناباروری می باشند. هدف از این مطالعه بررسی شیوع مایکوپلاسما ژنیتالیوم و اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم در زنان نابارور مبتلا به واژینوز باکتریایی با روش PCR می باشد.مواد و روش ها: در یک مطالعه مقطعی طی سال 95-1394 از 60 خانم دارای عفونت واژینال (واژینیت و سرویسیت) مراجعه کننده به آزمایشگاه های مراکز درمان ناباروری شهر کرمان نمونه سوآب اندوسرویکال تهیه شد. نمونه ها در محیط ترانسپورت به آزمایشگاه منتقل شده و DNA استخراج شده از نمونه ها به عنوان الگو جهت تکثیر ژن کد کننده 16s rRNA در PCR مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به کمک آزمون کای دو تحلیل و به صورت آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، تعداد و درصد) گزارش گردید. نتایج: یافته ها نشان داد که 23 نمونه (3/38٪) دارای آلودگی مایکوپلاسمایی بودند که باکتری های اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم و مایکوپلاسما ژنیتالیوم به ترتیب در 8 نمونه (3/13٪) و 7 نمونه (6/11٪) از بیماران مشاهده شد.نتیجه گیری: با توجه به تأثیر بالقوه مایکوپلاسماها در عوارض ناشی از عفونت مادران باردار و مرگ جنین، لذا ضرورت تشخیص سریع این عفونت بیش از پیش احساس می شود. از دو عامل میکروبی مورد بررسی در این مطالعه، امکان ناباروری ناشی از عفونت با اوره آپلاسما اوره آلیتیکوم قوت بیشتری گرفت اما همچنان بررسی و مطالعات بیشتر نیاز است
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مرتضی یزدانی؛ فرشته جوکار کاشی؛ اکرم رحیمی مقدم
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 555-565
چکیده
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان ...
بیشتر
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان و قزاآن با امواج میکرویو و بدون استفاده از حلال استخراج شد. ترکیبات تشکیل دهنده اسانسها با دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیفسنج جرمی شناسایی شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانسها با روش بیرنگ شدن بتاکاروتن، سمیت سلولی آنها با آزمون کشندگی میگوی آب شور و فعالیت ضدمیکروبی آنها با روش انتشار در آگار و تعیین کمترین غلظت مهارکننده رشد بررسی گردید.یافته ها: ترکیب اصلی در اسانس پونه مریوان پولگون (%45/81) و ایزوپولگول (%39/8) و در اسانس پونه قزاآن پولگون (%29/48) و پیپریتنون اکسید (%53/23) بودند. درصد بازدارندگی اسانس پونه مریوان و قزاآن و استاندارد BHT به ترتیب %02/80، %59/78 و %50/95 و مقدار LC50 اسانس پونه مریوان و قزاآن و داروی ضدسرطان وینکریستینسولفات به ترتیب 47/53، 96/55 و 751/0 میکروگرم بر میلیلیتر به دست آمد. اسانسهای پونه مریوان و قزاآن فعالیت ضدمیکروبی خوبی به خصوص برعلیه باکتریهای گرم مثبت نشان دادند.نتیجهگیری: اسانسهای پونه مریوان و قزاآن دارای فعالیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی خوبی هستند و میتوان آنها را به عنوان جایگزینی برای آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی معرفی نمود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مسعود کیخواه؛ مرتضی کرمی؛ حسینعلی راهدار؛ الهه تاکی
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 627-640
چکیده
مایکوباکتریوم ها، باکتری های اسید فاست حاوی مایکولیک اسید با درصد گوانین و سیتوزین 71-61 مول درصد می باشند. مایکوباکتریوم ها بر اساس ویژگی های رشد به دو گروه: سریع الرشد و کندرشد تقسیم بندی می شوند. بر اساس تولید رنگدانه به سه زیر گروه فوتوکروموژن، اسکوتوکروموژن و نان کروموژن طبقه بندی می شوند. پاتوژن های انسانی (مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ...
بیشتر
مایکوباکتریوم ها، باکتری های اسید فاست حاوی مایکولیک اسید با درصد گوانین و سیتوزین 71-61 مول درصد می باشند. مایکوباکتریوم ها بر اساس ویژگی های رشد به دو گروه: سریع الرشد و کندرشد تقسیم بندی می شوند. بر اساس تولید رنگدانه به سه زیر گروه فوتوکروموژن، اسکوتوکروموژن و نان کروموژن طبقه بندی می شوند. پاتوژن های انسانی (مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و لپره) و گونه های ساپروفیت محیطی در جنس مایکوباکتریوم وجود دارند. عفونت های مایکوباکتریومی، بیماری ریوی تا انواع عفونت های بافت های پوستی، استخوانی، غدد لنفی و بیماری های منتشر را شامل می شوند. افراد دارای نقص ایمنی حساسیت بالایی در برابر عفونت مایکوباکتریوم های غیر سلی دارند. رنگ آمیزی اسید فست، انواع تست های بیوشیمیایی و تجزیه و تحلیل مایکولیک اسید و اسید های چرب برای تشخیص مایکوباکتریوم ها استفاده می شود. تست های مولکولی از قبیل انواع PCR، تست های هیبریدازیسیون و سکانسینگ ژن های خانه دار برای تایید تشخیص مایکوباکتریوم ها استفاده میگردند. مایکوباکتریوم های کند رشد به طور معمول با دارو های کلاریتروماسین، ریفابوتین، سیپروفلوکساسین، ریفامپین و اتامبوتول درمان می شوند؛ در حالیکه برای مایکوباکتریوم های سریع الرشد ماکرولید ها، سفالوسپورین ها و فلوئوروکوئینولون ها تجویز می شوند. برای تعیین حساسیت دارویی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس روش های تناسبی (Proportional method) استفاده می شود. همچنین برای مایکوباکتریوم های سریع الرشد روش های دیسک دیفوژن، دیسک الوشن و براث میکرودیلوشن و برای مایکوباکتریوم های کند رشد روش های رادیومتریک و براث میکرودیلوشن مناسبترین روش های تعیین حساسیت دارویی می باشند. روش های مولکولی نظیر: PCR single-strand conformational polymorphism ، Sequencing، PCR-RFLP و Multiplex-PCR برای تعیین حساسیت دارویی استفاده می شوند. با توجه به اهمیت مایکوباکتریوم های غیرسلی و مقاومت های آنتی بیوتیکی این باکتری ها آزمایشگاه های تشخیص طبی و تیم درمان می بایست به عفونت های مایکوباکتریوم های محیطی در بیماران واجد شرایط خاص توجه داشته باشند.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
بهناز جلالیزادگان؛ فاطمه غفاری فر؛ سودابه فلاح؛ طاهر علمی؛ محمد جواد نمازی؛ فاطمه وفا شعار؛ فاطمه طباطبایی
دوره 26، شماره 4 ، مهر و آبان 1398، ، صفحه 515-525
چکیده
مقدمه: توکسوپلاسما گوندی یک انگل داخل سلولی اجباری و عامل عفونت توکسوپلاسموزیس و دارای دو فرم غیر مهاجم برادی زوئیت و مهاجم تاکی زوئیت می باشد . هدف این تحقیق برای اولین باربررسی تاثیر ویتامینهای Cو Eدربالا بردن سطح سرمی نیتریک اکساید و نقش فزاینده آن درکشتن تاکی زوئیتهای مهاجم انگل درموشهای حساسBALB/c می باشد. روش کار: چهارده 14 گروه 5 ...
بیشتر
مقدمه: توکسوپلاسما گوندی یک انگل داخل سلولی اجباری و عامل عفونت توکسوپلاسموزیس و دارای دو فرم غیر مهاجم برادی زوئیت و مهاجم تاکی زوئیت می باشد . هدف این تحقیق برای اولین باربررسی تاثیر ویتامینهای Cو Eدربالا بردن سطح سرمی نیتریک اکساید و نقش فزاینده آن درکشتن تاکی زوئیتهای مهاجم انگل درموشهای حساسBALB/c می باشد. روش کار: چهارده 14 گروه 5 تایی (70سر) موش BALB/cبطور تصادفی به دو گروه کنترل ومورد تقسیم شدند. هشت گروه کنترل عبات بودند از: یک گروه کنترل منفی که هیچ ویتامین ویا انگلی دریافت نکردند. سه گروه شامل دریافت فقط ویتامین C ، یا ویتامین E و یاهر دو ویتامین بودند. دوگروه کنترل مثبت که با دودوز مختلف 5×104 یا104 انگل آلوده شدندو دوگروه دیگر یکی سالین ودیگری متانول دریافت کردند. شش گروه مورد شامل : سه گروه دریافت کننده 5×104 انگل و سه گروه دریافت کننده 104انگل بودند. به هرکدام از موشها یکی ازویتامینها به تنهایی ویا همراه باهم تجویز شد. میزان ویتامین Eبه مقدار 100 میکرو لیتریک روز درمیان یا ویتامین C به مقدار 200 میکرو لیتر روزانه بصورت داخل صفاقی به مدت 5 روز تجویزشد. همین رژیم برای موشهائی که هردوویتامین را دریافت کردند اجرا شد. درروز ششم موشها با تاکی زوئیتهای انگل بصورت داخل صفاقی عفونی شدند. سه روز بعد ازتلقیح عفونت ، نمونه گیری انجام شد. سرمها درºC 20 – تا زمان انجام تستها ذخیره شدند. پس از جداسازی ماکروفاژهای صفاقی موشها ، تاکی زوئیتها شمارش شدند وسنجش نیتریک اکسایدنیزصورت گرفت .
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
امیر هادی چگنی؛ فرانک هادی؛ مژگان کوثری؛ مریم زارع؛ عبدالناصر غلامی محمدی
دوره 26، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1398، ، صفحه 383-391
چکیده
زمینه و هدف: ظهور گونههای مقاوم به داروها و همچنین محدودیت استفاده از داروهای ضد قارچی به دلیل اثرات سمی احتمالی در انسان، هزینه بالای تولید آنها و آلودگی محیطزیست ناشی از مصرف این داروها تحقیقات موردنیاز برای یافتن ترکیبات ضد قارچی جدید را ضروری دانسته است. میکروارگانیسمها بهویژه باکتریهای خاک طیف گستردهای از مواد ضد ...
بیشتر
زمینه و هدف: ظهور گونههای مقاوم به داروها و همچنین محدودیت استفاده از داروهای ضد قارچی به دلیل اثرات سمی احتمالی در انسان، هزینه بالای تولید آنها و آلودگی محیطزیست ناشی از مصرف این داروها تحقیقات موردنیاز برای یافتن ترکیبات ضد قارچی جدید را ضروری دانسته است. میکروارگانیسمها بهویژه باکتریهای خاک طیف گستردهای از مواد ضد میکروبی و فعال را تولید میکنند که برخی از آنها خاصیت ضد قارچی دارند. هدف از این مطالعه جداسازی باکتریهای مؤثر بر رشد قارچها، از خاک کشاورزی شهرستان خرمآباد است.مواد و روشها: نمونهبرداری از خاک کشاورزی مناطق مختلف شهرستان انجام شد. سپس جداسازی باکتریهای خاک با استفاده از محیط نوترینت براث و نوترینت آگار انجام و به دنبال آن اثر ضد قارچی مایع رویی و همچنین عصاره آنها به روش انتشار دیسک در محیط SCA بر روی چندین گونه قارچ مورد بررسی قرار گرفت.یافتهها: در کل چهار جدایه، دارای اثرات ضد قارچی قابلملاحظهای بر روی برخی قارچها شامل Aspergillus niger،Aspergillus flavus،Aspergillus fumigatus و Candida albicans بودند. این جدایهها با استفاده از آزمونهای بیوشیمیایی و تعیین توالی ژن SrRNA16 شناسایی شدند. پس از جستجوی توالی آنها از طریق BLAST در بانک اطلاعاتی NCBI جنس باکتریها متعلق به دو جنس Pseudomonas و Acinetobacter بودند.نتیجهگیری: این اولین گزارش از بررسی فعالیت ضد قارچی، باکتریهای جداشده از خاک کشاورزی خرمآباد است. این باکتریها میتوانند کاندید مناسبی برای کنترل زیستی قارچهای بیماریزا باشند. استخراج، شناسایی و بهکارگیری متابولیتهای مهاری آنها میتواند در طراحی و تولید داروهای ضد قارچی استفاده شود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مهدی عبداللهی؛ فاطمه تشریفی؛ باقر مرادی
دوره 25، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1397، ، صفحه 781-785
چکیده
سابقه و هدف: لیشمانیوز پوستی یا سالک یکی از بیماریهای اندمیک در برخی از نواحی ایران می باشد که موجب مشکلات بهداشتی در مناطق یاد شده می شود. این بیماری توسط تک یاخته لیشمانیا و از طریق نیش پشه خاکی به انسان منتقل می شود. در این مطالعه یک مورد لیشمانیوز پوستی گزارش شد که بدلیل عدم تشخیص میکروسکوپی و درمان غیر اختصاصی تبدیل به سالک منتشر ...
بیشتر
سابقه و هدف: لیشمانیوز پوستی یا سالک یکی از بیماریهای اندمیک در برخی از نواحی ایران می باشد که موجب مشکلات بهداشتی در مناطق یاد شده می شود. این بیماری توسط تک یاخته لیشمانیا و از طریق نیش پشه خاکی به انسان منتقل می شود. در این مطالعه یک مورد لیشمانیوز پوستی گزارش شد که بدلیل عدم تشخیص میکروسکوپی و درمان غیر اختصاصی تبدیل به سالک منتشر پوستی شده بود.مواد و روشها: بیمار آقای 55 ساله بود که بدلیل زخم پوستی مزمن بر روی بینی بعد از یک ماه به پزشک کرده بود و در همان ابتدا تشخیص احتمالی لوپوس پوستی انجام گرفته بود. جهت درمان پردنیزون تجویز شده بودکه همین موضوع در نهایت موجب گسترش زخمها به شکل لیشمانیوز پوستی همراه با ضایعات ندولار و پاپولار متعدد در سطح صورت شده بود. لازم به ذکر است در بررسی ها مشخص شده بود که این بیمار دارای بیماری ضعف سیستم ایمنی نبود و محل زندگی بیمار در منطقه اندمیک بیماری سالک بوده و زخم های بیمار می تواند مشکوک به آلودگی به لیشمانیا باشد. به همین منظور بیمار به آزمایشگاه معرفی شد و نمونه گیری و رنگ آمیزی گیمسا انجام گردید.یافتهها : بعد از نمونه گیری ،بررسی میکروسکوپی با دقت مناسب انجام شد و اجسام لیشمان در نمونه همه زخمهای بیمار مشاهده شد و بعد از گزارش آزمایشگاه تشخیص بیماری سالک منتشر داده شد و درمان با گلوکانتیم آغاز شد.استنتاج: در مواردی در افراد زخمهای پوستی مزمن مشاهده گردد می توان بر اساس مناطق مختلف جغرافیایی ایران به بیماریهای اندمیک همچون سالک مشکوک شد و در صورت منفی شدن تست آزمایشگاهی آن، به بررسی سایر علل بیماریهای پوستی پرداخت. همچنین جهت تشخیص اختصاصی تر و تایید تشخیص اولیه می توان از روشهای ملکولی استانداردی مانند PCR کمی و کیفی استفاده نمود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
حمیدرضا باغانی؛ مهران اکرامی طرقی؛ فائزه حقیقی؛ یاسر تبرایی
دوره 25، شماره 5 ، آذر و دی 1397، ، صفحه 687-693
چکیده
اهداف: عفونت دستگاه ادراری یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است و مقاومت روز افزون باکتری ها به عوامل ضدمیکروبی مشکل عمده در درمان عفونت های ادراری در سراسر جهان می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوامل باکتریال عفونت دستگاه ادراری و تعیین میزان حساسیت آنها به آنتی بیوتیک ها در بیماران بستری و سرپایی مراجعه کننده به بیمارستان ...
بیشتر
اهداف: عفونت دستگاه ادراری یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است و مقاومت روز افزون باکتری ها به عوامل ضدمیکروبی مشکل عمده در درمان عفونت های ادراری در سراسر جهان می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوامل باکتریال عفونت دستگاه ادراری و تعیین میزان حساسیت آنها به آنتی بیوتیک ها در بیماران بستری و سرپایی مراجعه کننده به بیمارستان واسعی سبزوار می باشد.مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی بر روی 256 بیمار بستری و سرپایی با سن بیشتر از 18سال در بیمارستان واسعی شهر سبزوار در سال 1395 انجام گرفت. شناسایی ایزوله های باکتریایی با استفاده از تست های بیوشیمیایی و آزمون حساسیت میکروبی به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون تی تست، کای دو و فیشر با درصد خطای 5 درصد تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: از 256 نمونه بررسی شده 7/59% زن و 3/40% مرد بودند. شایع ترین عوامل ایجاد کننده عفونت ادراری به ترتیب شامل اشریشیاکلی (8/50%)، کلبسیلا (6/17%)، استافیلوکوک کوآگولاز منفی (62/15 درصد)، انتروباکتر(8/7 درصد) بودند. اشرشیاکلی به عنوان شایع ترین پاتوژن دستگاه ادراری بیشترین مقاومت را نسبت به آمپی سیلین و کمترین مقاومت را نسبت به ایمی پنم نشان داد. در مجموع بدون در نظر گرفتن نوع میکروب، بیشترین مقاومت نسبت به آموکسی سیلین و کمترین مقاومت نسبت به ایمی پنم بود.نتیجه گیری: با توجه به فراوانی عفونت های ادراری و به منظور پیشگیری از عوارض وخیم آن، بررسی الگوی مقاومت منطقه ای و درمان به موقع می تواند کنترل گسترش میکروب های مقاوم به دارو را تسهیل نماید.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مظاهر قربانی؛ salman ahmady-asbchin؛ حسن رضایی
دوره 25، شماره 4 ، مهر و آبان 1397، ، صفحه 591-598
چکیده
چکیدهمقدمه: بررسی بر روی اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهی و ترکیبات طبیعی نشان داده است که گیاهان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می باشند که این امر معرفی ترکیبات جدیدی را بدنبال داشته است. با توجه به اثرات ضد میکروبی گزارش شده متفاوت، اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه برروی باکتری های استافیلوکوکوس ...
بیشتر
چکیدهمقدمه: بررسی بر روی اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهی و ترکیبات طبیعی نشان داده است که گیاهان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می باشند که این امر معرفی ترکیبات جدیدی را بدنبال داشته است. با توجه به اثرات ضد میکروبی گزارش شده متفاوت، اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه برروی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای، کلبسیلا و سالمونلا تیفی موریوم بررسی گردید.مواد و روش ها: در این مطالعه پس از جمع آوری گیاه آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه عصاره گیری به روش خیساندن توسط حلال اتانول90درصد انجام شد. سپس عصاره، تغلیظ و خشک گردید. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های حاصل با روش دیسک کاغذی و روش رقت های متوالی در لوله برروی میکرو ارگانیسم های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای و کلبسیلا و مقایسه با پنی سیلین، کلرامفنیکل، تتراسایکلین، نالیدیک اسید، سیپروفلوکسین و جنتامایسین انجام پذیرفت و MIC (حداقل غلظت مهارکنندگی) MBC (حداقل غلظت کشندگی) تعیین گردید.یافته ها: عصاره اتانولی آویشن، جعفری، رازیانه، گشنیز و پونه در بررسی به روش انتشار و دیسک کاغذی، تاثیری بر مهار رشد کلبسیلا، اشریشیاکلای و سالمونلا نداشتند. بیشترین اثر مهار رشد بر روی استافیلوکوکوس توسط عصاره آویشن مشاهده گردید. کمترین اثر مهاری رشد هم مربوط به عصاره رازیانه بر روی استافیلوکوکوس بود.نتیجه گیری: نتایج حاصل بیانگر اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن بروی استافیلوکوکوس می باشد
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
بهنام هاشمی؛ سعید تقی لو؛ اسماعیل الله مرادی؛ مرتضی کرمی؛ حسینعلی راهدار
دوره 25، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1397، ، صفحه 303-308
چکیده
مقدمه: گیاه خرفه یکی از پر مصرف ترین گیاهان دارویی است. برخی عصاره های گیاهی و ترکیبات شیمیایی آنها دارای اثرات ضد باکتریایی هستند و به عنوان عوامل ضد میکروبی در درمان عفونت ها به کار می روند، شناسایی اثرات ضد باکتریایی این نوع عصاره ها می تواند جایگرین مناسبی برای آنتی بیوتیک باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر ضد باکتریایی عصاره گیاه ...
بیشتر
مقدمه: گیاه خرفه یکی از پر مصرف ترین گیاهان دارویی است. برخی عصاره های گیاهی و ترکیبات شیمیایی آنها دارای اثرات ضد باکتریایی هستند و به عنوان عوامل ضد میکروبی در درمان عفونت ها به کار می روند، شناسایی اثرات ضد باکتریایی این نوع عصاره ها می تواند جایگرین مناسبی برای آنتی بیوتیک باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر ضد باکتریایی عصاره گیاه خرفه بر روی باکتریهای بیماریزا که مقاومت آنتی بیوتیکی در آن ها تعیین شده است، می باشد.روش کار: عصاره هیدروالکلی گیاه خرفه تهیه شد. باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژنوزا، لیستریا مونوسیتوژنز، اسینتوباکتر بومانی، اشریشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه از موسسه انیستیتو پاستور ایران تهیه گردید. آنتی بیوگرام به روش انتشار از طریق دیسک Disk diffusion)) برای باکتری های فوق انجام گرفت. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره هیدروالکلی خرفه تعیین گردید.نتایج: بیشترین غلظت مهارکنندگی رشد (MIC)، مربوط به باکتری های اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آئروژنوزا و لیستریا مونوسیتوژنز بود. در حالیکه بیشترین غلظت MBC، مربوط به باکتری لیستریا مونوسیتوژنز بوده است.بحث و نتیجه گیری: استفاده از مواد ضد میکروبی گیاهی می تواند در کنترل بیماری های انسانی نقش با ارزشی ایفا نماید. در همین راستا، در مطالعه اخیر خواص ضد باکتریایی عصاره هیدروالکلی خرفه بر شش گونه باکتری پاتوژن بررسی شد. نتایج مطالعه ما نشان داد که عصاره هیدروالکلی خرفه دارای اثرات ضد باکتریایی روی پاتوژن های مقاوم به آنتی بیوتیک از قبیل: اشریشیا کلی، کلبسیلا پنومونیه، استافیلوکوکوس اورئوس، اسینتوباکتر بومانی، سودوموناس آئروژنوزا و لیستریا مونوسیتوژنز بود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
هانیه عبدی؛ کیومرث امینی؛ اکرم سادات طباطبایی بفرویی
دوره 25، شماره 2 ، خرداد و تیر 1397، ، صفحه 169-175
چکیده
مقدمه: مقاومت آنتی بیوتیکی در سالمونلاها در دو دهه گذشته مورد توجه قرار گرفته است و علت مقاومت را مرتبط با مصرف دارو در به عنوان مواد افزودنی در زنجیره غذایی دام ها، استفاده بی رویه در انسانها و تجویز خودسرانه می دانند. مرگ و میر در اپیدمی های ناشی از سویه های مقاوم نسبت به آنتی بیوتیک افزایش یافته است. ایجاد مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک ...
بیشتر
مقدمه: مقاومت آنتی بیوتیکی در سالمونلاها در دو دهه گذشته مورد توجه قرار گرفته است و علت مقاومت را مرتبط با مصرف دارو در به عنوان مواد افزودنی در زنجیره غذایی دام ها، استفاده بی رویه در انسانها و تجویز خودسرانه می دانند. مرگ و میر در اپیدمی های ناشی از سویه های مقاوم نسبت به آنتی بیوتیک افزایش یافته است. ایجاد مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک در بین منابع سالمونلای غیر تیفوییدی پدیده ای در حال فزونی است. لذا هدف از این تحقیق بررسی ژن های مقاومت کینولونی سالمونلا اینتریتیدیس جداشده از نمونه های غذایی می باشد.مواد و روش ها: در طول تحقیق تعداد 60 ایزوله سالمونلا انتریتیدیس جدا شده از محصولات غذایی از کلکسیون میکروبی آزمایشگاه تحقیقاتی-میکروبیولوژیکی پاسارگاد اخذ شد. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلاهای جدا شده نسبت به دیسک آنتی بیوتیک (آموکسی سیلین، نیتروفورانتوئین، نالیدکسیک اسید، سیپروفلوکساسین، سفالوتین، نورفلوکساسین و اوفلوکساسین) با آزمایش انتشار از دیسک به روش کربی – بائر بر اساس اصول CLSI انجام گرفت. سپس حضور ژن هایqnrB ، qnrS و qnrA به طور همزمان با روشMultiplex PCR بررسی گردید. یافته ها: نتایج نشان میدهد که تمامی 60 ایزوله تست شده (100%) دارای حساسیت کامل به سفالوتین بودند و این درحالیکه بیشترین مقاومت در بین ایزوله ها به نیتروفورانتوئین (50 جدایه، 3/83%) و پس از آن نالیدیکسیک اسید (44 ایزوله، 3/73%) می باشد. در مجموع از 8 ایزوله سالمونلا انتریتیدیس 5 ایزوله دارای ژن qnr B (5/62%) و 3 ایزوله دارای ژن qnr S (5/37%)بودند. نتیجه گیری: ژن های qnrS و qnrB نقش مهمی در ایجاد و انتقال مقاومت آنتی بیوتیکی دارند. غربالگری ژن های مقاومت به کینولون ها به عنوان یک شاخص و نشانه از کسب و گسترش مقاومت های آنتی بیوتیکی می تواند به عنوان یک استراتژی مهم در مقابله با مقاومت های آنتی بیوتیکی در باکتری ها باشد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
محمد بکائیان؛ حامد طهماسبی؛ جواد ادبی؛ علیرضا محمدزاده؛ جلال مردانه
دوره 25، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1397، ، صفحه 31-37
چکیده
زمینه و هدف: باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک های بتالاکتام، پیوسته در حال گسترش می باشند. مصرف بیش از حد آنتی بیوتیکهای بتالاکتام در امر درمان عفونت های وابسته به استافیلوکوک اورئوس باعث ظهور سویه های دارای آنزیم بتالاکتاماز شده است. شناسایی و بررسی ویژگی های مولکولی این سویه ها می تواند در امر درمان و انتخاب آنتی بیوتیک مناسب، موثر ...
بیشتر
زمینه و هدف: باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک های بتالاکتام، پیوسته در حال گسترش می باشند. مصرف بیش از حد آنتی بیوتیکهای بتالاکتام در امر درمان عفونت های وابسته به استافیلوکوک اورئوس باعث ظهور سویه های دارای آنزیم بتالاکتاماز شده است. شناسایی و بررسی ویژگی های مولکولی این سویه ها می تواند در امر درمان و انتخاب آنتی بیوتیک مناسب، موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی مولکولار فراوانی سویه های استافیلوکوک مقاوم به آنتی بیوتیکهای بتالاکتام می باشد.مواد و روش: ابتدا جدایه های جمع آوری شده از نمونه های بالینی توسط تست های بیوشیمیایی مورد غربالگری قرار گرفت. استافیلوکوک های اورئوس بعد از تعیین طیف مقاومت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام ، با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مورد بررسی و ارزیابی مولکولی قرار گرفتند.نتایج: از 496 ایزوله اخذ شده از نمونه های بالینی مختلف، 147ایزوله بعنوان استافیلوکوک اورئوس شناسایی شدند. بیشترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیکهای پنی سیلین، اوگزاسیلین، تتراسایکلین بود و کمترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیک ونکومایسن بود. از 147نمونه مورد بررسی هم 143نمونه دارای ژن blaZ بودند که بیش از 97درصد را به خود اختصاص داده بود.نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از تست های مولکولی، گسترش و شیوع سویه های حامل آنزیم بتالاکتاماز در شهر زاهدان بسیار بالا می باشد. این امر سبب می شود تا برای درمان همه عفونت های استافیلوکوکی تا حد امکان از آنتی بیوتیکهای بتالاکتام استفاده نشود تا در کنار دسترسی به درمان سریع از افزایش سویه های مقاوم جلوگیری کرد.