محمد میری؛ سیدهمژگان موسویبیدلی؛ مهدی مختاری؛ حمیده ابراهیمیاول
دوره 23، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1395، ، صفحه 392-397
چکیده
اهداف سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم و مناسب هستند. عمدهترین راه ورود فلزات سنگین به بدن از طریق مواد غذایی بهویژه سبزیجات است. باتوجهبه اینکه آبیاری با فاضلاب به امری مرسوم تبدیل شده است، اگر استانداردها بهویژه برای محصولاتی که خام مصرف میشوند، رعایت نشود میتواند سلامت مردم را تهدید کند. بههمین منظور در ...
بیشتر
اهداف سبزیجات از اجزای مهم رژیم غذایی سالم و مناسب هستند. عمدهترین راه ورود فلزات سنگین به بدن از طریق مواد غذایی بهویژه سبزیجات است. باتوجهبه اینکه آبیاری با فاضلاب به امری مرسوم تبدیل شده است، اگر استانداردها بهویژه برای محصولاتی که خام مصرف میشوند، رعایت نشود میتواند سلامت مردم را تهدید کند. بههمین منظور در این مطالعه غلظت فلزات سنگین (سرب و کادمیوم و آرسنیک) در سبزیجات موجود در سبزیفروشیهای شهر یزد بررسی شده است.مواد و روش ها این تحقیق مطالعهای توصیفیمقطعی بود و 40 نمونه سبزی (جعفری، گشنیز، تره و کاهو) طی 2 ماه و هر ماه 20 نمونه بهطور تصادفی از سبزیفروشیهای شهر یزد جمعآوری شد. پس از آمادهسازی طبق روشهای ارائهشده، از دستگاه جذب اتمی برای تعیین غلظت فلزات سنگین استفاده شد. تجزیهوتحلیل دادههای بهدستآمده توسط نرمافزار SPSS و اکسل انجام شد. درنهایت اطلاعات بهدستآمده با استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی مقایسه شد. یافته ها میانگین غلظت فلزات سنگین (کادمیوم و آرسنیک و سرب) در سبزیجات گوناگون متغیر مشاهده شد که در این بین جعفری درمجموع بیشترین (mg/kg 15/533) و کاهو کمترین مجموع غلظت فلزات سنگین (mg/kg 5/342) را داشت.نتیجه گیری غلظت فلزات سنگین در تمام سبزیجات آزمایششده بیشتر از حد استانداردهای سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی بود. بهنظر میرسد خاک یا آب استفادهشده برای کاشت این سبزیجات حاوی مقادیر زیادی فلزات سنگین بوده و استانداردهای لازم برای آبیاری و کاشت سبزیجات را نداشته باشد؛ بنابراین سازمانهای مربوطه باید اقدامات کنترلی انجام دهند.
حمیدرضا استیری؛ شاهرخ رنجبربهادری؛ مهرنوش کاشفی نژاد
دوره 16، شماره 4 ، آذر و دی 1388، ، صفحه 234-239
چکیده
زمینه و هدف: سبزیجات خوراکی از مهم ترین عوامل انتقال آلودگی های انگلی به انسان بوده و تعیین میزان آلودگی آن ها مورد توجه صاحب نظران می باشد. بنابراین مطالعه حاضر به منظور مقایسه آلودگی انگلی و غیرانگلی سبزیجات مصرفی شهرستان سبزوار قبل و بعد از روند شستشو، ضدعفونی و بسته بندی در کارگاه فرآیند سبزی انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: سبزیجات خوراکی از مهم ترین عوامل انتقال آلودگی های انگلی به انسان بوده و تعیین میزان آلودگی آن ها مورد توجه صاحب نظران می باشد. بنابراین مطالعه حاضر به منظور مقایسه آلودگی انگلی و غیرانگلی سبزیجات مصرفی شهرستان سبزوار قبل و بعد از روند شستشو، ضدعفونی و بسته بندی در کارگاه فرآیند سبزی انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که بر روی 345 نمونه از انواع سبزیجات شامل: تره، جعفری، ریحان، گشنیز و شوید از 30 مزرعه کشت سبزی و همچنین تعداد 200 نمونه انواع سبزیجات پس از شستشو در کارگاه فرآیند سبزی در طی ماه های شهریور تا آذر 1387 انجام گردید. نمونه ها به روش رسوبی زمانی و سپس روش تغلیظ به کمک سانتریفوژ مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS.15 و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که از نمونه های اخذ شده از مزارع کشت سبزی، 185 نمونه (62/53 درصد) دارای آلودگی های انگلی و غیرانگلی بودند که در این میان، تره با 14/35 درصد آلودگی حایز رتبه نخست بود و از عوامل انگلی مشاهده شده به ترتیب تخم آسکاریس (32/2 درصد)، تخم تنیا (74/1 درصد) و تخم تریکوسترونژیلوس (58/0 درصد) دارای بیشترین میزان بودند. اما نتایج بررسی روی نمونه های اخذ شده از کارگاه فرآیند سبزیجات نشان داد که تمامی آن ها فاقد آلودگی انگلی بودند و بررسی آماری نیز نشان دهنده تفاوت محسوس در میزان آلودگی سبزیجات تهیه شده از مزارع کشت و نمونه های کارگاه فرآیند سبزی بود.
نتیجه گیری: نتایج حاصله حاکی از عدم وجود آلودگی پس از طی مراحل مختلف در کارگاه فرآیند سبزیجات می باشد و بدین ترتیب نقش روند انجام شده در حذف آلودگی های موجود تایید می گردد.