علوم تغذیه
پروانه سارانی علی آبادی؛ علیرضا داشی پور؛ حامد سارانی؛ افسانه سرابندی نو
دوره 28، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 740-751
چکیده
زمینه و هدف: دیابت، یک سندرم متابولیکی است که بهطور فزایندهای درحال جهانی شدن است. امروزه مطالعات زیادی برای تعیین اثرات ضدهایپرگلایسمیک محصولات گیاهی ایمن و ارزان از جمله دارچین متمرکز شده است. این پژوهش به دلیل تناقض در نتایج مطالعات گذشته، با هدف بررسی تأثیر دارچین در دوزهای مختلف بر گلوکز خون ، HbA1C و مقاومت انسولین در افراد ...
بیشتر
زمینه و هدف: دیابت، یک سندرم متابولیکی است که بهطور فزایندهای درحال جهانی شدن است. امروزه مطالعات زیادی برای تعیین اثرات ضدهایپرگلایسمیک محصولات گیاهی ایمن و ارزان از جمله دارچین متمرکز شده است. این پژوهش به دلیل تناقض در نتایج مطالعات گذشته، با هدف بررسی تأثیر دارچین در دوزهای مختلف بر گلوکز خون ، HbA1C و مقاومت انسولین در افراد دیابتی نوع 2 انجام شد.
مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، بر روی 69 بیمار دیابتی مرد و زن، با میانگین گلوکز خون ناشتا 30/44 ± 16/202، درشهر زاهدان انجام شد. آزمودنیهای موردپژوهش به سه گروه (دو گروه مداخله دریافتکننده دارچین با دوزهای 2 و 4 گرم و گروه کنترل) تقسیم شدند. آزمودنیها روزانه 4 کپسول به مدت 12 هفته دریافت میکردند. پس از 8 ساعت ناشتایی، نمونه خون وریدی در شروع مداخله و هفتههای 4، 8 و 12 برای اندازه گیری شاخصهای گلوکز خون ناشتا، مقاومت انسولین و HbA1C گرفته شد. از آزمونهای ANOVA یکطرفه وRepeated Measurement و نرمافزار SPSS برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: در پایان هفتههای 8 و 12، کاهش آماری معناداری در میانگین گلوکز خون ناشتا، HbA1C و مقاومت انسولینی در گروههای تجربی (دریافتکننده دارچین 2 و 4 گرم در روز) در مقایسه با گروه کنترل دیده شد (0/001 > P). همچنین در پایان هفته 12 نیز در متغیرهای گلوکز و HbA1Cبین دو گروه تجربی دریافتکننده دارچین نیز اختلاف آماری معنادار مشاهده گردید (0/001 > P).
نتیجهگیری: مصرف طولانیمدت دارچین با دوز بالا بهعنوان یک مکمل درمانی کمخطر، برای کنترل قند خون و ارتقای سلامت افراد مبتلا به دیابت، مؤثر میباشد.
عزت نوری زاده؛ کریم اله قاسمی گرمی؛ سیدکریم شفقی اصل؛ نقی مالوفی
دوره 12، شماره 3 ، مهر و آبان 1384، ، صفحه 17-21
چکیده
زمینه و هدف: امروزه مشخص شده است که هلیکوباکترپیلوری شایع ترین علت گاستریت در سراسر جهان است. این ارگانیسم در پیشرفت زخم معده و به ویژه زخم دوازدهه نیز نقش مهمی را ایفا نموده و عامل یکی از رایج ترین عفونت ها در سراسر دنیا است که حداقل نیمی از جمعیت را در بسیاری از جوامع مبتلا می سازد. مقاومت های این میکروارگانیسم در برابر داروهای شیمیایی ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه مشخص شده است که هلیکوباکترپیلوری شایع ترین علت گاستریت در سراسر جهان است. این ارگانیسم در پیشرفت زخم معده و به ویژه زخم دوازدهه نیز نقش مهمی را ایفا نموده و عامل یکی از رایج ترین عفونت ها در سراسر دنیا است که حداقل نیمی از جمعیت را در بسیاری از جوامع مبتلا می سازد. مقاومت های این میکروارگانیسم در برابر داروهای شیمیایی یک مشکل جدی است و نیاز برای یافتن مواد ضد میکروبی ارزان و موثر را ایجاب می کند. در حال حاضر بنا به دلایل مختلف نظیر غلبه بر مقاومت های اکتسابی باکتری ها و مصرف نابجای آنتی بیوتیک ها، تولید فرآورده های گیاهی ضد باکتریایی کاملا ضروری به نظر می رسد. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره های آبی و الکلی زردچوبه و دارچین را بر روی پنج سویه هلیکوباکترپیلوری می باشد.
مواد و روش ها: گیاهانی که بر علیه پنج سویه هلیکوباکترپیلوری انتخاب شدند. شامل دارچین و زردچوبه بودند که عصاره های الکلی و آبی آن ها با روش انتشار در آگار بر روی پنج سویه هلیکوباکترپیلوری های جدا شده از بیماران مراجعه کننده به بخش آندوسکوپی بیمارستان شریعتی تهران مورد بررسی قرار گرفت، نمونه های بیوپسی از بیماران مبتلا به زخم معده و اثنی عشر، گاستریت و سرطان معده جدا شده بود. نمونه ها در داخل ترانسپورت به آزمایشگاه جهت بررسی و مطالعات بعدی منتقل شدند.
یافته ها: از بین عصاره های آبی و الکلی حاصل از گیاهان مورد مطالعه از نظر خاصیت ضد باکتریایی، عصاره های زردچوبه بیشترین اثر ضد میکروبی را از خود نشان دادند. بطوری که قطر هاله عدم رشد در عصاره های آبی 22 میلی متر و در عصاره الکلی 18 میلی متر بود. در صورتی که قطر هاله عدم رشد برای گیاه دارچین در عصاره آبی 17 میلی متر و در عصاره الکلی 12 میلی متر بود.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که گیاهان مورد آزمایش دارای خاصیت ضد باکتریایی می باشند که در این میان، خاصیت ضد باکتریایی عصاره آبی زردچوبه بر روی هلیکوباکترپیلوری قابل توجه می باشد. بنابراین توصیه می گردد با استخراج مواد موثره این گیاهان، تحقیقات بیشتری در این زمینه ایجاد شود.