Document Type : Original Article
Authors
- Akram Kooshki
- Roya Akbarzadeh
- Fatemeh Ghardashi
- Masoumeh Hashemian
- Raha Salehabadi
- Manidheh Yousefi Moghaddam
- Mohsen Hiteh
Abstract
Background& Objectives: Breast cancer is one of the most common cancers in the women and, since nutrition is one of the factors in thise disease, the present study was conducted to assess the effect of energy, macro nutrients and antioxidants intake in women on the breast cancer in Sabzevar.
Materials & Methods: This cross-sectional study was conducted on 125woman with breast cancer in Sabzevarin 2011. Census sampling was done in homes by volunteers and referral of suspected women to mammography, ultra sound and radiology clinicand, also, and Sabzevar center of cancer statisticsforexaminationand diagnosis of breast cancer. After writting informed consent by patients, a demographic questionnaire and semi-quantitative frequency of 160 foods wascompleted by the trained interviewers. The obtained nutritional information was analysedusing the Software Nutritioni IV. Descriptive statistics, frequency, one-sample t-test and non-parametric X2 tests were assessed using SPSS 16 software, and PResults: The mean BMI of patients was 22.5±5.7 kg/m2, the average age of women was 50.7 ± 1years, mean of the first menstrual period was 13.2±1.6 years and mean of menopause 46.4±4.7years. Dietary assessment showed mean of energy, protein, fat and carbohydrate intakes were 2309±1389.24, 64.26±19.05, 65.84±21.70 and 363.79± 154.72 ,respectively (P<0.05). Also, in this study, energy and macronutrients intakeswere rather than dietary standard values, andantioxidants of vitamin A, E, C and selenium intake were less than dietary standard values in women.
Conclusion: The findings showed that energy and macronutrients intakesrather than dietary standard values, and antioxidants intake was less than dietary standard values in women.
Keywords
مقاله اصیل |
بررسی دریافت انرژی، ماکرونوترینتها و آنتیاکسیدانهادر مبتلایان به سرطان پستان
اکرم کوشکی1، رویا اکبرزاده*2، فاطمه قارداشی3، معصومه هاشمیان4، رها صالح آبادی5، منیژه یوسفی مقدم6، محسن حیطه7
1 دانشیار علوم تغذیه، عضو هیأت علمی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
2 کارشناس ارشد پرستاری، عضو هیأت علمی دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
3 کارشناس ارشد پرستاری، عضو هیأت علمی دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
4 استادیار آموزش بهداشت، عضو هیأت علمی دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
5 کارشناس ارشد پرستاری، عضو هیأت علمی دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
6 استادیار بیهوشی و رانیماسیون، عضو هیأت علمی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
7 کارشناس ارشد مدیریت، کارشناس پژوهش، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، سبزوار، ایران
* نشانی نویسنده مسئول: سبزوار، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، رویا اکبرزاده
E-mail: Roakbarzadeh53@gmail.com
وصول:25/5/93، اصلاح:20/10/93، پذیرش:21/11/93
چکیده
مقدّمه و هدف: سرطان پستان یکی از شایعترین سرطانها در زنان میباشد. از آنجایی که تغذیه یکی از عوامل مؤثّر در ابتلا به این بیماری میباشد، این مطالعه به منظور بررسی دریافت انرژی، درشت مغذّیها و آنتیاکسیدآنها در زنان مبتلا به سرطان پستان در شهرستان سبزوار انجام شد.
موادّ و روشها: این مطالعه مقطعی برروی 125 زن مبتلا به سرطان پستان در شهرستان سبزوار سال 1390 انجام شد. روش نمونهگیری به صورت سرشماری بود. این مطالعه با مراجعهی رابطین بهداشت بهمنازلو ارجاع زنان مشکوک جهت معاینه، ماموگرافی و سونوگرافی به درمانگاه و رادیولوژی به منظور تشخیص قطعی سرطان پستان و همچنین مرکز ثبت آمار و سرطان شهرستان سبزوار انجام گرفت.ابتدا افراد انتخاب شدهرضایتنامه را کامل کردند، سپس پرسشگر مجرّبپرسشنامهی مربوط به اطّلاعات دموگرافیک و بسامد خوراک نیمه کمّی مشتمل بر 160 مادّهی غذایی ، را تکمیل کرد. اطّلاعات غذایی بهدست آمده با استفاده از نرم افزار Nutritioni IV مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از آمار توصیفی، فراوانی و آزمون one- sample t-test و آزمون اسمیرنفکولموگروفاستفاده شد. دادههابا استفاده ازنرمافزار spss 16 تجزیه و تحلیل گردید و 05/0>p به عنوان سطح معنیدار درنظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین نمایهی توده بدنی بیماران مورد بررسی7/5±5/22 کیلوگرم برمترمربع و میانگین سنّی زنان مورد مطالعه 1±7/50 سال و سنّاوّلین قاعدگی آنها 6/1±2/13 سال و سن یائسگی 7/4±4/46 سال بود.بررسی مصرف انرژی و مواد مغذّیآنها نشان داد که میانگین دریافت انرژی، پروتئین و چربی و کربوهیدرات آنها به ترتیب 24/1389±2309 کیلوکالری و05/19±26/64، 70/21±84/65و 72/154±79/363گرمدر روز بود.همچنین در این مطالعه دریافت درشت مغذّیها بیش از مقادیر توصیّه شده و دریافت ویتامینهای E،A،C و سلنیوم آنها کمتر از مقادیر توصیّه شده روزانه بود.
نتیجهگیری: یافتههای این تحقیق نشان داد که دریافت درشتمغذّیها بیش از مقادیر توصیّه شده و دریافت آنتیاکسیدانهای زنان مورد بررسی،کمتر از مقادیر توصیّه شده روزانه بود.
واژههای کلیدی:سرطان پستان،انرژی،آنتیاکسیدانها.
مقدمه
سرطان پستان شایعترین سرطان مهاجم در بین زنان است (1). سرطان پستان به عنوان دومین عامل مرگ ناشی از سرطان در زنان 54-35 ساله است(2). در جهان سالانه بیش از یک میلیون مورد جدید تشخیص داده میشود و بیشتر از 9-8 درصد زنان سرطان پستان را یک بار در طول زندگیشان تجربه میکنند. براساس آمارهای بهدست آمده، این سرطان مقام اوّل را در ایران داراست(3). اگرچه به دلیل عدم ثبت همهی موارد سرطان در ایران نمیتوان در مورد بروز، شیوع و مرگ و میر ناشی از آن اظهار نظر قطعی نمود (4). با این حال سالانه حدود 8400 مورد جدید این سرطان در کشور گزارش میشود که 7778 مورد آن، زنان میباشند (5). پاتولوژی سرطان پستان مشخص نیست و عوامل متعددی را در بروز آن مؤثّر دانستهاند. انجمن سرطان آمریکا تخمین زدهاست که تنها یکچهارم موارد سرطان پستان توسّط عوامل خطر شناخته شده قابل توجیه هستند (6). در میان عوامل خطر بروز سرطان پستان میتوان عوامل مربوط به رژیم غذایی از جمله انرژی دریافتی، چربی، پروتئین و کربوهیدرات دریافتی را نام برد(8 و 7). افزایش وزن و دریافت بالای انرژی به عنوان یکی از عوامل بروز سرطان پستان شناخته شده است(9). همچنین برخی مطالعات ارتباط بین سرطان پستان و مصرف چربی را تأیید (10) و برخی این ارتباط را تأیید نکردند.(11).
هلمز و همکارانش طی تحقیقی در سال 1999 بیان کردند که دریافت اسیدهای چرب اشباع(SFA)، اسیدهای چرب غیراشباع با یک باند دو گانه (MUFA) و اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند دو گانه (PUFA) بیشتر از کلّ چربی دریافتی بر خطر بروز سرطان پستان تأثیر دارند (12).
در برخی مطالعات بین دریافت پروتئین حیوانی و خطر سرطان پستان ارتباط مثبتی مشاهده شد(13). ولی، در مجموع ارتباط بین افزایش مصرف گوشت و افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان هنوز مورد تردید است(14).
نتایج متفاوتی درمورد مصرف انواع کربوهیدرات و سرطان پستان گزارش شده است. مصرف قندهای ساده ارتباط مثبت (14) و فیبر در اکثر مطالعات ارتباط معکوسی را با تومورهای پستانی نشان داده است (16و 15). گاگلیانو و همکاران بیان کردند مصرف مقادیر بالای غلّات تصفیهی شده، شکر، چربیهای اشباع و ترانس، مقادیر کمفیبر و آنتیاکسیدانهای طبیعی منجر به فعّال شدن سیستم ایمنی و افزایش فاکتورهای التهابی میشوند (17). امّا، پرنتیس و همکاران ارتباطی بین مصرف سرانه کربوهیدرات و بروز سرطان در 21 کشور پیدا نکردند (18). امروزه مطالعات مختلف بیان میکنند که آنتی اکسیدانها از جمله ویتامینهای A،E وC با کاهش رادیکالهای آزاد، خطر ابتلا به سرطان از جمله سرطان پستان را کاهش می دهند(16).
مطالعات مختلف نتایج متفاوتی را در خصوص تأثیّر انرژی و درشت مغذّیها بر سرطان پستان نشان دادهاند.با توجّه به اینکه این سرطان در ایران سیر صعودی دارد، دریافت برخی عوامل رژیم غذایی در مبتلایان به سرطان پستان بررسی شد.
مواد و روشها
این مطالعهی مقطعی بر روی زنان مبتلا به سرطان پستان در شهرستان سبزوار در سال 1390انجام شد. روش نمونهگیری به صورت سرشماری بود. جهت این کار پس از کسب مجوزاز دانشگاه علوم پزشکی سبزوار و وزارتبهداشت(ریاست محترم واحد مبارزه با بیماریها) برای رابطین فعّال همهی مراکز بهداشتی-درمانی جلسهی توجیهی برگزار شد.در این جلسهاهداف طرح توصیف گردیدو از آنان جهت شناسایی زنان مبتلا به سرطان پستان در خانوارهای تحت پوشش خود کمک گرفتهشد. همچنین با مراجعه به مراکزآمار ثبت بیماران مبتلا به سرطان پستان در شهرستانهایسبزوار ومشهد، زنانی که در 10سال اخیر به این بیماری مبتلا بودند، شناسایی شدند. تشخیص ابتلا به سرطان توسّط پزشکان متخصّص و با استفاده از تکنیکهای پاتولوژی و ماموگرافی انجام شده بود.کسانی که ابتلا به سرطان در آنها تشخیص داده شده بود، همچنین ابتلا به بیماریهای دیگر، مصرف داروهای دیگر غیر از داروهای سرطان، مصرف مکمّلهای غذایی در یکسال گذشته نداشتند و هیچگونه رژیم غذایی خاص در یکسال گذشته رعایت نمیکردند، وارد مطالعه شدند.پس از تکمیلرضایتنامه کتبی توسّط افراد انتخاب شده، پرسشنامههای مربوط به اطّلاعات دموگرافیک و بسامد خوراک نیمه کمّی(19) مشتمل بر 160 مادّهی غذایی که یک پرسشنامه استاندارد است وقبلاً روایی آن تأیید شده است،توسّط پزشک مجرب تکمیل گردید. دادههای تنسنجی شامل وزن با استفاده از ترازوی فنری و با دقّت 100 گرمبا حدّاقل پوشش و قد با استفاده از متر نواری با دقّت 50 سانتی متر و بدون کفش اندازه گیری گردید. نمایهی تودهی بدن با استفاده از فرمول وزن تقسیم بر قد به توان دو (برحسب متر) محاسبه گردید. اطّلاعات غذایی بهدست آمده با استفاده از نرم افزارNutritioni IV مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
از آمار توصیفی one- sample t-testبرای مقایسه داده ها با مقادیر استاندارد و جهت فهم توزیع نرمال از آزمون اسمیرنف کولموگراف و نیز جهت آنالیز دادهها و از نرم افزار Spss16 استفاده گردید و 05/0P< به عنوان سطح معنیدار در نظر گرفته شد. این مطالعه، توسّط کمیتهی اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار تأیید گردید و حاصل طرح مصوب به شماره 390020302 می باشد.
یافتهها
جدول 1: میزان دریافت انرژی و درشت مغذّی ها در زنان مبتلا به سرطان پستان در مقایسه با دریافت غذایی استاندارد
جدول 2: میزان دریافت آنتی اکسیدآنها در زنان مبتلا به سرطان پستان در مقایسه با دریافت غذایی استاندارد
|
همچنین در این مطالعه دریافت درشت مغذّیها بیش از مقادیر توصیه شده (جدول1) و دریافت ویتامینهای A، E،C و سلنیوم آنها کمتر از مقادیر توصیّه شده روزانه بود (05/0(P< که معنی دار می باشد (جدول 2).
بحث
برخی مطالعات ارتباط مثبت معناداری بین افزایش وزن و سرطان پستان بیان کردند(20). چاقی و اضافه وزن با افزایش فاکتورهای التهابی و پیشرفت تومور، مرگ و میر و نتایج درمانی نامطلوبی را در مبتلایان به سرطان پستان سبب می شوند( 17).
نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین دریافت انرژی در زنان مبتلا به سرطان ، با انرژی مورد نیاز روزانه اختلاف معنیدار دارد و بالاتر از آن است. مالین وفاورو نیز در مطالعات خود به ارتباط مستقیم دریافت انرژی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان اشاره نمودند(22 و 21) در صورتی که نتایج مطالعهی ما با نتایج مطالعهی زانگ و همکاران مطابقت نداشت.آنها در مطالعهی خود، ارتباط معکوسی را بین دریافت انرژی و سرطان پستان گزارش کردند (23). در این مطالعه مقدار مصرف چربی اسیدهایچرب اشباع و اسیدهایچرب PUFA بالاتر از مقدار توصیّه شده روزانه بود؛ امّا، دریافت اسیدهایچرب MUFAکمتر از مقادیر توصیّه شده بود. تیبات و همکاران بین دریافت انرژی، مقدار چربی، نوع چربی مصرفی با بروز سرطان ارتباط مستقیم معنیداری را گزارش کردند (24)؛ در حالیکه،باسکارفیلا و همکارانش در مطالعهی خود ارتباطی بین دریافت چربی و سرطان مشاهده ننمودند(25). گارسیا-سگوویا بین دریافت اسیدهای چرب MUFA و سرطان پستان ارتباط معکوسی را گزارش نمود(26)؛ ولی، بیان کرد که روغنهای حاوی MUFA مثل روغن زیتون، دارای مقادیر بالایی از ویتامین E آنتیاکسیدان هستند و همچنین حساسیّت آنها نسبت به اکسیداسیون کمتر از اسیدهای چرب PUFA میباشد. در این مطالعه دریافت اسیدهای چرب MUFA در بیماران کمتر از مقدار توصیّه شده بود چون بیماران بیشتر از روغنهای مایع غیر از روغن زیتون و کانولا و روغنهای نباتی جامد استفاده میکردند که از نظر اسیدهای چرب MUFA غنی نیستند. در این مطالعه قسمت اعظم اسیدهای چرب PUFA دریافتی، از نوع امگا-6 بود که اثر مثبتی بر بروز سرطان پستان دارند و مطالعه بارت کانرنیز آن را تأیید نمود(24).
در بررسی ما، دریافت پروتئین روزانه بیش از تعداد مجاز توصیّه شده میباشد.بادوریا بیان داشت که افزایش دریافت پروتئین با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان همراه است(27) واکایی و همکاران نیز این ارتباط را تأیید کردند. ارتباط بین مصرف گوشت و سرطان به دلیل دریافت آمینهای هتروسیکلیک مانند بنزوپیرن در گوشتهای پخته شده میباشد. باکتریهای موجود در کولون با تولید ترکیبات N- نیتروز و آمونیاک از پروتئین میتوانند سبب تشکیل تومور شوند. همچنین ترکیبات آمیندار میتوانند باعث موتاسیون ژنها و ایجاد تومور شوند که این فرضیّات با نتایج مطالعهی ما مطابقت دارد. دریافت کربوهیدرات در زنان مورد مطالعه بیش از مقادیر توصیّه شده روزانه بود. برخی از محقّقان ارتباط مستقیمی بین دریافت کربوهیدرات تام و سرطان پستان گزارش کردند( 28 و 22)؛ ولی، در مطالعهی دیگر این ارتباط تأیید نشد(25).
احتمالاًتأثیّر کربوهیدرات در ابتلا به سرطان پستان غیرمستقیم بوده و از طریق افزایش دریافت کالری بر سرطان مؤثّر باشد. همچنین دریافت فیبر خام در این مطالعه بسیار پایین بود که با نتایج بسیاری از مطالعات که تأثیّر مثبت فیبر را در پیشگیری از سرطانها به ویژه سرطان پستان نشان میدهند، مشابه است(18). گاگلیانو بیان میدارد که فیبر غذایی میتواند تا 30 درصد، ابتلا به سرطان پستان را کاهش دهد(17).
در این مطالعه دریافت ویتامین E و C توسط بیماران کمتر از مقادیر توصیّه شده روزانه بود که به دلیل مصرف پایین میوه و سبزی در این بیماران میباشد. هریس و همکارانش بیان کردند دریافت ویتامین C می تواند بقای بیماران مبتلا به سرطان پستان را افزایش دهد(29). چا نیز معتقد است مکملیاری با ویتامین C رشد تومور و ترشّح سایتوکینهای التهابی از جمله IL-1B (62 درصد کاهش) و IL-6 (90 درصد کاهش) را تعدیل نموده و از رشد و متاستاز تومورهای سرطانی جلوگیری می کند(30).
در مطالعه هایگاگلیانو وساین بیان میدارند که ویتامینهای E،A وC به طور معنیداری ابتلا به سرطان پستان را کاهش می دهد که میتواند به دلیل خاصیّت آنتیاکسیدانی آنها و خنثی نمودن رادیکالهای آزاد توسّطآنها باشد(31 و 17).
در این مطالعه سلنیوم مصرفی بیماران کمتر از مقادیر توصیّه شده بود. در این مورد، چن در مطالعهی خود اظهار میدارد که سلنیوم ارگانیک ممکن استمتاستاز سلولهای سرطانی پستان را کاهش دهد یا به تأخیر بیندازد؛ در حالیکه، سلنیت ممکن است آن را تشدید نماید (32).
سلنیوم با قرار گرفتن در ساختار پروتئینها، استرس اکسیداتیو در سلولها را کاهش داده و اثر مهار کنندگی بر پیشرفت سرطان دارد. همچنین سلنو پروتئینهای متعدّدی چون GHPX نقش کلیدی در جلوگیری از رشد و پیشرفت تومور بازی میکنند و سلنیوم به عنوان یک مادّهی ضدّرگزایی یا ضدّمتاستاز عمل میکند(33).
نتیجهگیری
در این مطالعه دریافت انرژی و اکثر درشت مغذّیها در مبتلایان به سرطان پستان بیشتر از مقادیر مجاز توصیّه شدهی روزانه بود؛لذا، طبق نتایج مطالعات موجود، این عوامل غذایی خود به تنهایی میتوانند یکی از عوامل مهم بروز سرطان پستان به حساب آیند. لذا، اصلاح رژیم غذایی افراد و مصرف کمتر چربی و افزایش مصرف اسیدهای چرب MUFA ، فیبر و آنتیاکسیدانها میتواند تأثیّر به سزایی در کاهش بروز سرطان پستان در زنان داشته باشد.
تشکر و قدردانی
بدینوسیله از معاونت محترم پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، ریاست محترم واحد مبارزه با بیماریهای وزارت بهداشت جناب آقای دکتر اعتماد وکارشناس مربوط جناب آقای نوروزی نژاد، رابطین محترم، ناظرین محیطی وسایر همکاران مرکز بهداشت ودرمانگاه شهید الداغی که در انجام این پژوهش ما را یاری نمودند، تشکر وقدردانی می گردد.
References
- Hirsch BR, Layman GH. Breast cancer screening with mammography.CurrOncol Rep. 2011;13:63-70.[Persian]
- TahmasebiFard Z, Tafvizi F, KhegarehL.Association between Epstein - Barr virus and Breast Carcinoma. J MazandaranUniv Med Sci.2012; 22(95): 85-91. [Persian]
- Eftekhari MH, Moradi M. Assesment energy and macronutrients intake in breast cancer patients. J BabolUniv Med Sci.2009; 11(3): 60-6. [Persian]
- FasihiHarandi T, Anoosheh M, Ghofranipoor F, Montazeri A, Ahmadi F, Mohamadi I, and et al. Qualityof life inwomen with breast cancer: qualitative study. J Payesh.2011; 11(1): 73-81.
- Akbarzadeh R, Ghardash F, Koshki A, Tabaraei R, Hashemian M, NorozinejadT.Individual characteristics, family history and blood groupin with breast cancer in Sabzevar.JSabzevarUniv Med Sci. 2014; 20(5): 582-9. [Persian]
- American-Cancer-Society. Cancer Facts and Figures, 2008: Atlanta. Atlanta: American Cancer Society; 2008.
- Makarem N, Chanadran U, Bandera EV, Parekh N. Dietary fat in breast cancer survival. Annu Rev Nutr. 2013; 33: 319-48.
- Romieu I. Diet and breast cancer. SaludPublica Mexico. 2011; 53(5):430-9.
- Mazhar D, Waxman J. Dietary fat and breast cancer.QJM. 2006; 99(7):469-73.
- Cade J, Thomas E, ValiA.Case-control study of breast cancer in south east England: nutritional factors. J Epidemiol Community Health 1998; 52(2):105-10.
- Holmes MD, Hunter DJ, Colditz GA, Stampt MJ, Hankinson SE, Speizer FE, Rosner B, Willett WC. Association of dietary intake of fat and fatty acids with risk of breast cancer.JAMA.1999; 281(10): 914 – 20.
- Sieri S , K rogh V , Muti P, Micheli A, Pala V, Crosignani P, Berrino F. Fat and protein intake and subsequent breast cancer risk in postmenopausal women. Nutrcancer.2002; 42(1): 10 –7.
- Hanf V, Gonder U. Nutrition and primary prevention of breast – cancer: foods, nutrients and breast cancer risk. Eur J obstetGynecolReprod Biol. 2005; 123 (2): 139 – 49.
- Birkimer S J, Donegan WL, Spratt JS. Cancer of breast. 2th ed , USA , Saunders. 1995; 52 – 72.
- Park Y, Brinton L A, subar A F , Hollenbeck A , Schatzkin A. Dietary fiber intake and risk of breast cancer in postmenopausal women : the national institutes of health – AARP diet and health Study. Am J clinNutr.2009; 90(3): 664 –71.
- BotterweckAA,van den Brandt PA, Goldbohm RA. Vitamins, carotenoids, dietary fiber, and the risk of gastric carcinoma: results from a prospective study after 6.3 years of follow-up. Cancer. 2000; 88(4):737-48.
- Giugliano D, Ceriello A, Esposito K.The effects of diet on inflammation: emphasis on the metabolic syndrome. J Am CollCardiol. 2006; 48: 677-85.
- Prentice RL , Kakar F , Hurrsing S , Sheppard L , Klein R , Kushin LH. Aspects of the rationale for the woman̕s health trial. J Natl cancer Inst. 1998; 80(11): 802–14.
- Malin A , Matthews CE , Shu XO, Cai H, Dai Q, Gao Y-T, Zheng W. Energy balance and breast cancer risk. Cancer EpidemBiomar.2005; 14 (6) : 1496-1501.
- Favero A, Parpinel M, Montella M. Energy sources and risk of cancar and colon_rectum in Italy. Adv Exp Med Biol. 1999; 472: 51-5.
- Thiebaut AC, Kipnis V, Chang SC, Subar AF, Thompson FE, RosenburgPS,Hollenbeck AR, Leitzmann M, SchatzkinA.Dietary Fat and Postmenopausal Invasive Breast Cancer in the National Institutes of Health–AARP Diet and Health Study Cohort.JNatl Cancer Inst. 2007; 99 (6): 451-62.
- Bhadoria AS, Kapil U, Sareen N, Singh P. Duffy SW. Reproductive factors and breast cancer: A case-control study in tertiary care hospital of North India. Indian J Cancer. 2013; 50(4): 316-21.
- Wakai K, Dillon D, Ohno Y, Prihartono J, Budiningsih S, Ramli M, etal. Fat intake and breast cancer risk in an area where fat intake is low: a case-control study in Indonesia. Int J Epidemiol. 2000; 29 (1):20-8.
- Suzana S, Cham BG, Ahmad Rohi G, Mohd Rizal R, Fairulnizal MN, Normah H, Fatimah A. Relationship between selenium and breast cancer: a case-control study in the Klang Valley. Singapore Med J. 2009; 50(3): 265-9.
19. Mahan LK, Escott-Stump S, Janikle R. Krause ,s Food & Nutrition therapy.13 ed. New York. Saunders/Elsevier. 2012.
20. Ligibel JA, StricklerHD.Obesity and its impact on breast cancer: tumor incidence, recurrence, survival, and possible interventions.AmSocClinOncolEduc Book. 2013; 2013:52-9.
23. Zhang CX1, Ho SC, Lin FY, Chen YM, Cheng SZ, Fu JH. Dietary fat intake and risk of breast cancer: a case-control study in China. Eur J Cancer Prev. 2011; 20(3): 199-206.
25. BhaskarapillaiB,AleyammaM.Dietary fat and risk of breast cancer. World Journal of Surgical Oncology.2005; 3: 45.
26. García-Segovia P, Sánchez-Villegas A, Doreste J, Santana F, Serra-Majem L. Olive oil consumption and risk of breast cancer in the Canary Islands: a population-based case-control study. Public Health Nutr. 2006; 9(1A): 163-7.
29. Harris HR, Bergkvist L, Wolk A. Vitamin C intake and breast cancer mortality in a cohort of Swedish women.Br J Cancer. 2013; 109(1):257-64.
30. 30)Cha J, Roomi MW, Ivanov V, Kalinovsky T, Niedzwiecki A, Rath M. Ascorbate supplementation inhibits growth and metastasis of B16FO melanoma and 4T1 breast cancer cells in vitamin C-deficient mice.IntJOncol. 2013; 42(1):55-64.
31. 31)Singh P, Kapil U, Shukla NK, Deo S, Dwivedi SN. Association between breast cancer and vitamin C, vitamin E and selenium levels: results of a case-control study in India. Asian Pac J Cancer Prev. 2005; 6(2):177-80.
32. Chen YC, Sosnoski DM, Gandhi UH, Novinger LJ, Prabhu KS, Mastro AM. Selenium modifies the osteoblast inflammatory stress response to bone metastatic breast cancer.Carcinogenesis. 2009. 30(11):1941-8.
Original Article |
Akram Kooshki.,
Associate Professor of Nutrition Sciences, Faculty Member of Medicine College, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
* Roya Akbarzadeh.,
M.Sc. in Nursing, Faculty Member of Paramedicine College, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
Fatemeh Ghardashi.,
M.Sc. in Nursing, Faculty Member of Paramedicine College, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
Masomeh Hashemian.,
Assistant Professor of Health Education, Faculty Member of Health College, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
Raha Saleh Abadi.,
M.Sc. in Nursing, Faculty Member of Paramedicine College, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
Manidheh Yousefi Moghaddam.,
Assistant Professor of Anesthesia and Ranymasyvn, Faculty Member of Medicine College, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
Mohsen Hiteh.,
M.Sc. in Management, Research Expert, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
Received:16/08/2014, Revised:10/01/2015, Accepted:10/02/2015
Abstract
Background& Objectives: Breast cancer is one of the most common cancers in the women and, since nutrition is one of the factors in thise disease, the present study was conducted to assess the effect of energy, macro nutrients and antioxidants intake in women on the breast cancer in Sabzevar.
Materials & Methods: This cross-sectional study was conducted on 125woman with breast cancer in Sabzevarin 2011. Census sampling was done in homes by volunteers and referral of suspected women to mammography, ultra sound and radiology clinicand, also, and Sabzevar center of cancer statisticsforexaminationand diagnosis of breast cancer. After writting informed consent by patients, a demographic questionnaire and semi-quantitative frequency of 160 foods wascompleted by the trained interviewers. The obtained nutritional information was analysedusing the Software Nutritioni IV. Descriptive statistics, frequency, one-sample t-test and non-parametric X2 tests were assessed using SPSS 16 software, and P<0.05 was considered as significant level.
Results: The mean BMI of patients was 22.5±5.7 kg/m2, the average age of women was 50.7 ± 1years, mean of the first menstrual period was 13.2±1.6 years and mean of menopause 46.4±4.7years. Dietary assessment showed mean of energy, protein, fat and carbohydrate intakes were 2309±1389.24, 64.26±19.05, 65.84±21.70 and 363.79± 154.72 ,respectively (P<0.05). Also, in this study, energy and macronutrients intakeswere rather than dietary standard values, andantioxidants of vitamin A, E, C and selenium intake were less than dietary standard values in women.
Conclusion: The findings showed that energy and macronutrients intakesrather than dietary standard values, and antioxidants intake was less than dietary standard values in women.
Keywords: Breast cancer, Energy, Antioxidants
Corresponding author:
Roya Akbarzadeh,
Faculty Member of Paramedicine College, Sabzevar University of Medical Sciences, Sabzevar, Iran.
E-mail: Roakbarzadeh53@gmail.com
- Hirsch BR, Layman GH. Breast cancer screening with mammography.CurrOncol Rep. 2011;13:63-70.[Persian]
- TahmasebiFard Z, Tafvizi F, KhegarehL.Association between Epstein - Barr virus and Breast Carcinoma. J MazandaranUniv Med Sci.2012; 22(95): 85-91. [Persian]
- Eftekhari MH, Moradi M. Assesment energy and macronutrients intake in breast cancer patients. J BabolUniv Med Sci.2009; 11(3): 60-6. [Persian]
- FasihiHarandi T, Anoosheh M, Ghofranipoor F, Montazeri A, Ahmadi F, Mohamadi I, and et al. Qualityof life inwomen with breast cancer: qualitative study. J Payesh.2011; 11(1): 73-81.
- Akbarzadeh R, Ghardash F, Koshki A, Tabaraei R, Hashemian M, NorozinejadT.Individual characteristics, family history and blood groupin with breast cancer in Sabzevar.JSabzevarUniv Med Sci. 2014; 20(5): 582-9. [Persian]
- American-Cancer-Society. Cancer Facts and Figures, 2008: Atlanta. Atlanta: American Cancer Society; 2008.
- Makarem N, Chanadran U, Bandera EV, Parekh N. Dietary fat in breast cancer survival. Annu Rev Nutr. 2013; 33: 319-48.
- Romieu I. Diet and breast cancer. SaludPublica Mexico. 2011; 53(5):430-9.
- Mazhar D, Waxman J. Dietary fat and breast cancer.QJM. 2006; 99(7):469-73.
- Cade J, Thomas E, ValiA.Case-control study of breast cancer in south east England: nutritional factors. J Epidemiol Community Health 1998; 52(2):105-10.
- Holmes MD, Hunter DJ, Colditz GA, Stampt MJ, Hankinson SE, Speizer FE, Rosner B, Willett WC. Association of dietary intake of fat and fatty acids with risk of breast cancer.JAMA.1999; 281(10): 914 – 20.
- Sieri S , K rogh V , Muti P, Micheli A, Pala V, Crosignani P, Berrino F. Fat and protein intake and subsequent breast cancer risk in postmenopausal women. Nutrcancer.2002; 42(1): 10 –7.
- Hanf V, Gonder U. Nutrition and primary prevention of breast – cancer: foods, nutrients and breast cancer risk. Eur J obstetGynecolReprod Biol. 2005; 123 (2): 139 – 49.
- Birkimer S J, Donegan WL, Spratt JS. Cancer of breast. 2th ed , USA , Saunders. 1995; 52 – 72.
- Park Y, Brinton L A, subar A F , Hollenbeck A , Schatzkin A. Dietary fiber intake and risk of breast cancer in postmenopausal women : the national institutes of health – AARP diet and health Study. Am J clinNutr.2009; 90(3): 664 –71.
- BotterweckAA,van den Brandt PA, Goldbohm RA. Vitamins, carotenoids, dietary fiber, and the risk of gastric carcinoma: results from a prospective study after 6.3 years of follow-up. Cancer. 2000; 88(4):737-48.
- Giugliano D, Ceriello A, Esposito K.The effects of diet on inflammation: emphasis on the metabolic syndrome. J Am CollCardiol. 2006; 48: 677-85.
- Prentice RL , Kakar F , Hurrsing S , Sheppard L , Klein R , Kushin LH. Aspects of the rationale for the woman̕s health trial. J Natl cancer Inst. 1998; 80(11): 802–14.
- Malin A , Matthews CE , Shu XO, Cai H, Dai Q, Gao Y-T, Zheng W. Energy balance and breast cancer risk. Cancer EpidemBiomar.2005; 14 (6) : 1496-1501.
- Favero A, Parpinel M, Montella M. Energy sources and risk of cancar and colon_rectum in Italy. Adv Exp Med Biol. 1999; 472: 51-5.
- Thiebaut AC, Kipnis V, Chang SC, Subar AF, Thompson FE, RosenburgPS,Hollenbeck AR, Leitzmann M, SchatzkinA.Dietary Fat and Postmenopausal Invasive Breast Cancer in the National Institutes of Health–AARP Diet and Health Study Cohort.JNatl Cancer Inst. 2007; 99 (6): 451-62.
- Bhadoria AS, Kapil U, Sareen N, Singh P. Duffy SW. Reproductive factors and breast cancer: A case-control study in tertiary care hospital of North India. Indian J Cancer. 2013; 50(4): 316-21.
- Wakai K, Dillon D, Ohno Y, Prihartono J, Budiningsih S, Ramli M, etal. Fat intake and breast cancer risk in an area where fat intake is low: a case-control study in Indonesia. Int J Epidemiol. 2000; 29 (1):20-8.
- Suzana S, Cham BG, Ahmad Rohi G, Mohd Rizal R, Fairulnizal MN, Normah H, Fatimah A. Relationship between selenium and breast cancer: a case-control study in the Klang Valley. Singapore Med J. 2009; 50(3): 265-9.