علوم تغذیه
مریم رنجبر؛ شقایق رخش بهار؛ نازنین توکلی؛ فاطمه نجم؛ فاطمه سروی؛ عاطفه اکرمی؛ راضیه ذوالقدر
چکیده
زمینه و هدف: هوش هیجانی، به عنوان یک عامل تعیین کننده رفتارهای سلامتی می تواند بر شاخص های آنتروپومتریک اثرگذار باشد. نوجوانی یک دوره بحرانی و انتقالی رشد در زندگی انسان است. در این مرحله، فرد متحمل تحولات فیزیکی، روانی و عاطفی-اجتماعی می شود. هوش هیجانی از عواملی است که می تواند در برخورد با مشکلات نوجوانان اثرگذار باشد. هدف از این ...
بیشتر
زمینه و هدف: هوش هیجانی، به عنوان یک عامل تعیین کننده رفتارهای سلامتی می تواند بر شاخص های آنتروپومتریک اثرگذار باشد. نوجوانی یک دوره بحرانی و انتقالی رشد در زندگی انسان است. در این مرحله، فرد متحمل تحولات فیزیکی، روانی و عاطفی-اجتماعی می شود. هوش هیجانی از عواملی است که می تواند در برخورد با مشکلات نوجوانان اثرگذار باشد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین شاخص های آنتروپومتریک و هوش هیجانی در دانش آموزان سال تحصیلی 1402-1401شهرستان لار می باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش از نظر نوع و ماهیت یک مطالعه توصیفی- تحلیلی، مقطعی و از نظر هدف کاربردی است. داده ها با استفاده از پرسشنامه های بین المللی فعالیت بدنی (IPAQ)، هوش هیجانی Shutte و دموگرافیک جمع آوری شد. از آزمون t مستقل، همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی برای مقایسه متغیرهای کمی، همبستگی بین آنها و بررسی تأثیر متغیرها بر متغیر پاسخ استفاده شد. جامعه آماری مطالعه شامل 177 نوجوان 18-12 ساله شهر لار که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss v.23 انجام شد.
یافته ها: شاخص های های آنتروپومتریک نوجوانان بر اساس نتایج رگرسیون چندگانه با هوش هیجانی ارتباط معنی داری نداشت. تأثیر شاخص توده بدنی بر هوش هیجانی در هیچ سطحی از نظر آماری معنادار نبود (0/05>p) و هیچ رابطه معناداری بین سطح فعالیت بدنی و هوش هیجانی وجود نداشت (0/457 =p).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج، هیچ رابطه معنادار و قوی بین هوش هیجانی و شاخص های آنتروپومتریک وجود نداشت.
علوم تغذیه
فائزه کریمی مقدم؛ اکرم کوشکی؛ سید ضیاء سجادی فر؛ الهه فرومندی
چکیده
زمینه و هدف: مطالعه حاضر به بررسی تطبیقی تاثیر گروههای موجود در هرم غذایی بر سلامت انسان از دیدگاه قران و احادیث و مقایسه آن با طب نوین پرداخته است تا اهمیت توصیههای موجود در منابع اعتقادی و همخوانی آن با آخرین نتایج علمی طب نوین بیش از پیش تبیین گردد.مواد و روشها: ابتدا مطالب مرتبط با گروههای موجود در هرم غذایی که در قرآن ...
بیشتر
زمینه و هدف: مطالعه حاضر به بررسی تطبیقی تاثیر گروههای موجود در هرم غذایی بر سلامت انسان از دیدگاه قران و احادیث و مقایسه آن با طب نوین پرداخته است تا اهمیت توصیههای موجود در منابع اعتقادی و همخوانی آن با آخرین نتایج علمی طب نوین بیش از پیش تبیین گردد.مواد و روشها: ابتدا مطالب مرتبط با گروههای موجود در هرم غذایی که در قرآن کریم و احادیث اشاره شده است، گردآوری شد. در مرحله دوم تأثیرات سلامتی گروههای غذایی مختلف بر اساس طب نوین با استفاده از مرور پایگاههای اطلاعاتی SID، MEDLINE، Scopus، PubMed و Google Scholar بررسی و نتایج بین این دو حوزه با یکدیگر تطبیق داده شدند.یافتهها: در قرآن کریم و احادیث معتبر از شش گروه غذایی موجود در هرم غذایی صحبت شده است که با طب نوین مطابقت دارد. در گروه نان و غلات، بر اهمیت مصرف گندم، جو و برنج اشاره شده است. همچنین در گروه میوهها و سبزیها بر مصرف انجیر، انار، سیب، خرما، کدو، پیاز و سیر تأکید شده است. به دریافت متعادل گروه گوشت و جانشینهای آن و همچنین گروه شیر و لبنیات توصیه شده است. در خصوص عسل نیز تأثیرات مفیدی ذکر شده است که با طب نوین مطابقت دارد.نتیجهگیری: با افزایش آگاهی در خصوص آموزههای دینی موثق میتوان اهمیت نوع تغذیه و میزان دریافت بسیاری از مواد غذایی را بیش از پیش درک کرد و در راستای ارتقای وضعیت تغذیه قدم برداشت.
علوم تغذیه
منصور کرجی بانی؛ فاطمه اسماعیلی رنجبر؛ هادی اصلاحی؛ فرزانه منتظری فر؛ علیرضا داشی پور
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 393-405
چکیده
زمینه و هدف: پره اکلامپسی و اکلامپسی، سندرم اختصاصی بارداری است. ویتامین D بهعنوان یکی از عوامل آسیبشناسی این سندرم میباشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین D درخانمهای باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی با زنان باردار سالم انجام شد.
مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی 50 خانم باردار مبتلا به پره ...
بیشتر
زمینه و هدف: پره اکلامپسی و اکلامپسی، سندرم اختصاصی بارداری است. ویتامین D بهعنوان یکی از عوامل آسیبشناسی این سندرم میباشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین D درخانمهای باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی با زنان باردار سالم انجام شد.
مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی 50 خانم باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلمپسی و50 فرد سالم براساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب و پس از اخذ خون مقدار ویتامین Dسرم با استفاده از کیت تجاری و به روش الایزا اندازهگیری شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل آماری از نرمافزار20 :SPSS استفاده شد و 05 /0 >0P تفاوت معنیداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین ویتامین D سرم درخانمهای باردار پره اکلامپسی یا اکلامپسی کمتر از گروه سالم بود (P=0/002). همچنین 38 درصد و 2 درصد زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی و سالم دارای کمبود شدید مقدار ویتامین D بودند. کمبود ویتامین D در خانمهای باردار با سن بیشتر از 30 و BMI بیشتر از 25، تحصیلات کمتر از دیپلم، خانه دار و سن بارداری کمتر از 34 هفته بیشتر وجود داشت.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است بیشتر خانمهای باردار مبتلا به سندرم پره اکلامپسی و اکلامپسی کمبود ویتامین D داشته که در بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی تأثیرگذار میباشد. از این رو غربالگری و درمان بهموقع کمبود ویتامین D میتواند احتمالاً از بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی پیشگیری کند وکیفیت بارداری را افزایش دهد.
علوم تغذیه
پروانه سارانی علی آبادی؛ علیرضا داشی پور؛ حامد سارانی؛ افسانه سرابندی نو
دوره 28، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 740-751
چکیده
زمینه و هدف: دیابت، یک سندرم متابولیکی است که بهطور فزایندهای درحال جهانی شدن است. امروزه مطالعات زیادی برای تعیین اثرات ضدهایپرگلایسمیک محصولات گیاهی ایمن و ارزان از جمله دارچین متمرکز شده است. این پژوهش به دلیل تناقض در نتایج مطالعات گذشته، با هدف بررسی تأثیر دارچین در دوزهای مختلف بر گلوکز خون ، HbA1C و مقاومت انسولین در افراد ...
بیشتر
زمینه و هدف: دیابت، یک سندرم متابولیکی است که بهطور فزایندهای درحال جهانی شدن است. امروزه مطالعات زیادی برای تعیین اثرات ضدهایپرگلایسمیک محصولات گیاهی ایمن و ارزان از جمله دارچین متمرکز شده است. این پژوهش به دلیل تناقض در نتایج مطالعات گذشته، با هدف بررسی تأثیر دارچین در دوزهای مختلف بر گلوکز خون ، HbA1C و مقاومت انسولین در افراد دیابتی نوع 2 انجام شد.
مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، بر روی 69 بیمار دیابتی مرد و زن، با میانگین گلوکز خون ناشتا 30/44 ± 16/202، درشهر زاهدان انجام شد. آزمودنیهای موردپژوهش به سه گروه (دو گروه مداخله دریافتکننده دارچین با دوزهای 2 و 4 گرم و گروه کنترل) تقسیم شدند. آزمودنیها روزانه 4 کپسول به مدت 12 هفته دریافت میکردند. پس از 8 ساعت ناشتایی، نمونه خون وریدی در شروع مداخله و هفتههای 4، 8 و 12 برای اندازه گیری شاخصهای گلوکز خون ناشتا، مقاومت انسولین و HbA1C گرفته شد. از آزمونهای ANOVA یکطرفه وRepeated Measurement و نرمافزار SPSS برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: در پایان هفتههای 8 و 12، کاهش آماری معناداری در میانگین گلوکز خون ناشتا، HbA1C و مقاومت انسولینی در گروههای تجربی (دریافتکننده دارچین 2 و 4 گرم در روز) در مقایسه با گروه کنترل دیده شد (0/001 > P). همچنین در پایان هفته 12 نیز در متغیرهای گلوکز و HbA1Cبین دو گروه تجربی دریافتکننده دارچین نیز اختلاف آماری معنادار مشاهده گردید (0/001 > P).
نتیجهگیری: مصرف طولانیمدت دارچین با دوز بالا بهعنوان یک مکمل درمانی کمخطر، برای کنترل قند خون و ارتقای سلامت افراد مبتلا به دیابت، مؤثر میباشد.
علوم تغذیه
علیرضا پوراسماعیلی؛ محمدرضا واعظی کاخکی؛ مهدی نارستانی
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 431-438
چکیده
زمینه و هدف: خطر گرسنگی و افزایش تعداد گرسنگان در سراسر جهان به دلیل رشد جمعیت جهان و کمبود منابع و مواد غذایی افزایش یافته است. افزون بر رشد جمعیت جهان، تغییرات اقلیمی نیز بر کمبود مواد غذایی تأثیر گذاشته؛ در نتیجه امنیت غذایی به مخاطره افتاده است. از این رو مصرف محصولات تراریخته، معضلات بسیاری را ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف بررسی ...
بیشتر
زمینه و هدف: خطر گرسنگی و افزایش تعداد گرسنگان در سراسر جهان به دلیل رشد جمعیت جهان و کمبود منابع و مواد غذایی افزایش یافته است. افزون بر رشد جمعیت جهان، تغییرات اقلیمی نیز بر کمبود مواد غذایی تأثیر گذاشته؛ در نتیجه امنیت غذایی به مخاطره افتاده است. از این رو مصرف محصولات تراریخته، معضلات بسیاری را ایجاد کرده است. این مطالعه با هدف بررسی مسائل حقوق مصرفکننده مواد غذایی تراریخته از ابعاد سلامتی، حقوقی و اخلاقی صورت گرفته است.
مواد و روشها: تحقیق حاضر یک تحقیق مروری است که با استفاده از کلیدواژههای غذا، امنیت غذایی، محصولات تراریخته و سلامتی، مقالات و کتابهای فارسی و انگلیسی منتشر و نمایه شده در پایگاههایPubMed ScienceDirect, Google Scholar, SID, IranMedex, Magiran بهصورت جداگانه و ترکیبی، بدون محدودیت زمانی تا انتهای سال 2021 جستجو و پس از بازیابی، بررسی و تحلیل شدند.
یافتهها: در این مطالعه مروری، معضلات مواد غذایی تراریخته از ابعاد سلامتی، اخلاقی و حقوقی نسبت به حقوق مصرفکننده موردبررسی قرار گرفت تا نشان داده شود که چگونه میتوان میان حق غذا و حق سلامتی و ایجاد امنیت غذایی تعادلی ایجاد کرد بیآنکه اجرای این حقها موجب زیان انسان یا محیطزیست شود
نتیجهگیری: اصل زیان نرساندن اقتضا میکند که دولتها در راستای تأمین امنیت غذایی و جلوگیری تولیدکنندگان از سوءاستفاده از حق، نظارت دقیقی بر تولیدکنندگان محصولات و مواد غذایی تراریخته داشته باشند؛ بنابراین تولید گیاهان و مواد غذایی تراریخته نباید موجب زیان مصرفکننده و محیطزیست پیرامون او شود. علاوه بر این، مصرفکننده باید از وجود مواد غذایی تراریخته مطلع باشد تا بتواند حق انتخاب خود را اعمال کند.
علوم تغذیه
بابک هوشمند مقدم؛ آرزو بهجت؛ فاطمه شب خیز؛ مژگان اسکندری؛ علی بختیاری
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 710-718
چکیده
زمینه و هدف هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر همزمان و مستقل یک دوره تمرین طنابزنی و مصرف شکلات تلخ بر شاخصهای تنسنجی و مقادیر امنتین-1 در نوجوانان چاق بود. مواد و روشها 40 نوجوان چاق به شکل تصادفی به چهار گروه همگن: تمرین طنابزنی (1)، شکلات تلخ (2)، تمرین+ شکلات تلخ (3) و کنترل (4) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروههای دوم و سوم، روزانه ...
بیشتر
زمینه و هدف هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر همزمان و مستقل یک دوره تمرین طنابزنی و مصرف شکلات تلخ بر شاخصهای تنسنجی و مقادیر امنتین-1 در نوجوانان چاق بود. مواد و روشها 40 نوجوان چاق به شکل تصادفی به چهار گروه همگن: تمرین طنابزنی (1)، شکلات تلخ (2)، تمرین+ شکلات تلخ (3) و کنترل (4) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروههای دوم و سوم، روزانه 30 گرم شکلات تلخ (83 درصد کاکائو) به مدت شش هفته مصرف کردند. همچنین آزمودنیهای گروههای اول و سوم، به مدت شش هفته (40 دقیقه در روز، 5 روز در هفته) تمرین طنابزنی داشتند. قبل و بعد از شش هفته، شاخصهای تنسنجی و نمونه خونی بهمنظور اندازهگیری مقادیر بیوشیمیایی، از آزمودنیها گرفته شد. یافتهها پس از انجام پروتکل پژوهش، مقادیر امنتین-1 افزایش و وزن و شاخص توده بدنی، کاهش معناداری را در گروههای اول، دوم و سوم از خود نشان داد. درحالیکه مقادیر درصد چربی و نسبت دور کمر به دور باسن، تنها در گروههای اول و سوم، کاهش معناداری داشت (P≤0/05). بررسی بین گروهی نیز حاکی از تغییرات معنادار امنتین-1، وزن، شاخص توده بدنی، درصد چربی بدن و نسبت دور کمر به دور باسن در گروههای اول، دوم و سوم نسبت به گروه چهارم بود که بیشترین میزان این تغییرات در گروه سوم مشاهده شد (P≤0/05). نتیجهگیری تمرین طنابزنی و مصرف شکلات تلخ بهطور مستقل و همزمان، باعث بهتر شدن ترکیب بدن و افزایش مقادیر امنتین-1 در نوجوانان چاق میشود که مصرف همزمان، نتایج بهتری را در پی دارد.
علوم تغذیه
رحام آرمند؛ مژگان اصغری؛ محسن آرمند؛ گرشاسب ریگی
دوره 27، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1399، ، صفحه 314-319
چکیده
چکیده : زمینه آفلاتوکسین M1از متابولیزه شدن آفلاتوکسین B1 در کبد دام تولید و به داخل شیر وارد میشود. لذا برای سلامت عمومی جامعه، یک تهدید محسوب میگردند. این تحقیق، با هدف بررسی آفلاتوکسین M1 در نمونه شیر خام گاو و آفلاتوکسین B1 در خوراک دام در شهر اسلامشهر، صورت گرفته است. روش کار در فصول زمستان 1397، بهار و تابستان 1398 و در هر فصل ...
بیشتر
چکیده : زمینه آفلاتوکسین M1از متابولیزه شدن آفلاتوکسین B1 در کبد دام تولید و به داخل شیر وارد میشود. لذا برای سلامت عمومی جامعه، یک تهدید محسوب میگردند. این تحقیق، با هدف بررسی آفلاتوکسین M1 در نمونه شیر خام گاو و آفلاتوکسین B1 در خوراک دام در شهر اسلامشهر، صورت گرفته است. روش کار در فصول زمستان 1397، بهار و تابستان 1398 و در هر فصل ۴۰ نمونه شیر خام گاو از پنج مرکز دامداری جمعآوری شد. مقدار 100 ﮔـﺮم از ﻫﺮﻳﻚ از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده در ﺧﻮراک دامﻫﺎ از ﻣﻜﺎنﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠــﻒ اﻧﺒــﺎر، ﺑﺮداﺷــﺖ و ﺑﻪ آزﻣﺎﻳﺸﮕﺎه ﻣﻨﺘﻘﻞ ﺷﺪﻧﺪ. با روش الایزا، میزان افلاتوکسین سنجش گردید. آنالیز دادهها در سطح معنیدار 1/0 p˂با کمک روش آماریANOVA صورت گرفت. یافتهها در این مطالعه، در فصل تابستان، 25 درصد نمونهها دارای آفلاتوکسین M1 بالاتر از حد مجاز قابل قبول کمیته اروپایی کدکس (50 نانوگرم در لیتر) بودهاند. در فصل زمستان 5/7 درصد نمونهها و در فصل بهار 5/12 درصد از نمونهها بالاتر از استاندارد مذکور آلوده بوده است. آلودگی انواع خوراک دام به آفلاتوکسین B1، به طور کلی، در فصل تابستان2/58 درصد، در فصل زمستان 8/38 درصد و در فصل بهار 8/15 درصد بوده است. نتیجهگیری براساس نتایج این تحقیق، ارتباط معنیداری بین آفلاتوکسین B1 در جیره دام و آفلاتوکسین M1 در شیر خام گاو وجود دارد (P<0.1). بنابراین برای جلوگیری از ورود آفلاتوکسین 1 Mاز طریق شیر به زنجیره غذایی انسان، باید از ورود آفلاتوکسین Bبه خوراک دام جلوگیری کرد.
علوم تغذیه
مریم ارجمندی؛ محسن ابراهیمی
دوره 27، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1399، ، صفحه 386-391
چکیده
زمینه برخی از شواهد نشان می دهد که آب پرتقال خاصیت چربی سوزی دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر مصرف آب پرتقال بر اکسیداسیون چربی در فعالیت ورزشی بود. 5/83 : سانتیمتر، وزن 162/50 ± 7/66 : سال، قد24/50 ± 5/85 : دختر جوان دارای اضافه وزن (سن 8 روش کار کیلوگرم، 73/94 ± 8 ± 2/73 : کیلوگرم بر مترمربع، درصد چربی بدن28/01 ± 0/83 :BMI درصد) ...
بیشتر
زمینه برخی از شواهد نشان می دهد که آب پرتقال خاصیت چربی سوزی دارد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر مصرف آب پرتقال بر اکسیداسیون چربی در فعالیت ورزشی بود. 5/83 : سانتیمتر، وزن 162/50 ± 7/66 : سال، قد24/50 ± 5/85 : دختر جوان دارای اضافه وزن (سن 8 روش کار کیلوگرم، 73/94 ± 8 ± 2/73 : کیلوگرم بر مترمربع، درصد چربی بدن28/01 ± 0/83 :BMI درصد) در 37/ 4 دو جلسه جداگانه، فعالیت فزایندهای را تا سر حد خستگی روی نوار گردان اجرا کردند. در یک جلسه، آب و در جلسه میلیلیتر) را یک ساعت قبل از شروع فعالیت مصرف کردند. میزان اکسیداسیون چربی و 500دیگر، آب پرتقال ( کربوهیدرات طی فعالیت با استفاده از روش کالریسنجی غیرمستقیم، اندازهگیری شد. برای هر فرد، میزان حداکثر .) تعیین گردیدFATmax در آن رخ میدهد ( MFO) و شدتی از فعالیت که MFOاکسیداسیون چربی ( ) بین P = 0/83 ( FATmax ) وP = 0/12( MFO همبسته نشان داد تفاوت معنیداری در t یافتهها آزمون آماری دو شرایط مصرف آب و مصرف آب پرتقال وجود ندارد. نتیجهگیری به نظر می رسد که مصرف آب پرتقال یک ساعت قبل از فعالیت ورزشی، موجب تغییر قابل ملاحظهای در اکسیداسیون چربی در دختران جوان دارای اضافه وزن نمی شود.
علوم تغذیه
فرناز باغبان؛ مهدیه حسین زاده؛ حسن مظفری خسروی؛ علی دهقان؛ حسین فلاح زاده
دوره 26، شماره 4 ، مهر و آبان 1398، ، صفحه 445-451
چکیده
زمینه و هدف: چاقی و نوع رژیم غذایی از مهمترین عوامل خطر استئوآرتریت میباشد. ال-کارنیتین ماده ای با خاصیت آنتی اکسیدانی و افزایش دهنده سوخت و ساز انرژی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ال-کارنیتین بر شاخصهای تنسنجی در زنان چاق مبتلا به استئوآرتریت زانو بود.مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور از بین بیماران ...
بیشتر
زمینه و هدف: چاقی و نوع رژیم غذایی از مهمترین عوامل خطر استئوآرتریت میباشد. ال-کارنیتین ماده ای با خاصیت آنتی اکسیدانی و افزایش دهنده سوخت و ساز انرژی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ال-کارنیتین بر شاخصهای تنسنجی در زنان چاق مبتلا به استئوآرتریت زانو بود.مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی دوسوکور از بین بیماران مبتلا به استئوارتریت زانو، 43 خانم مبتلا به استئوارتریت به طور تصادفی انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند. این دو گروه علاوه بر در یافت رژیم کاهش وزن به ترتیب مکمل ال-کارنیتین (1000 میلی گرم در روز) و دارونما دریافت کردند. در ابتدای مطالعه و پس از 12 هفته شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن، نمایه توده بدنی، دور کمر و دور باسن بیماران اندازه گیری شد. دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: هر چند کاهش وزن، نمایه توده بدنی و دور کمر و دور باسن در هر دو گروه در پایان مطالعه نسبت به ابتدای آن معنادار بودهاست اما بین دو گروه ال-کارنیتین و دارونما این تفاوت معنادار نبود (0.05P>). اما میانگین تغییرات دور کمر بین دو گروه معنادار بود (0.006P=). نتیجه گیری: مطالعهی حاضر نشان داد 1000 میلی گرم ال-کارنیتین خوراکی میتواند سبب کاهش معنادار در اندازه دور کمر شود اما تاثیر معناداری بر روی دیگر فاکتورهای تن سنجی ندارد.