سالمندان
نسترن عسگری؛ حسن خلجی؛ جلیل مرادی
چکیده
زمینه و هدف: سالمندی، دوران بسیار حساسی از زندگی انسان است و توجه به نیازها و موضوعات این مرحله از زندگی، ضروری است. از اینرو هدف تحقیق حاضر، بررسی تأثیر ورزشهای انفرادی و گروهی بر حافظه کاری و توجه سالمندان است.
مواد و روشها: روش پژوهش از نوع علی- مقایسهای و جامعه آماری، سالمندان شهر اراک بودند که از بین آنها 102 سالمند 60 ...
بیشتر
زمینه و هدف: سالمندی، دوران بسیار حساسی از زندگی انسان است و توجه به نیازها و موضوعات این مرحله از زندگی، ضروری است. از اینرو هدف تحقیق حاضر، بررسی تأثیر ورزشهای انفرادی و گروهی بر حافظه کاری و توجه سالمندان است.
مواد و روشها: روش پژوهش از نوع علی- مقایسهای و جامعه آماری، سالمندان شهر اراک بودند که از بین آنها 102 سالمند 60 تا 70 سال، بهطور هدفمند انتخاب و در این مطالعه شرکت کردند. شرکتکنندگان در سه گروه سالمندان فعال در ورزش انفرادی، سالمندان فعال در ورزش گروهی و سالمندان غیرورزشکار تقسیم شدند. برای سنجش حافظه کاری و توجه آنها از آزمون n-back و آزمون عملکرد پیوسته استفاده شد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکراهه و آزمون تعقیبی توکی تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: نتایج نشان داد در حافظه کاری و توجه، ورزش گروهی و انفرادی نسبت به گروه ورزشنکرده، عملکرد معناداری داشتند (0/05≥P) اما بین ورزش انفرادی و گروهی تفاوت معنیداری مشاهده نشد (0/05≤P).
نتیجهگیری: ورزش گروهی و انفرادی باعث بهبود حافظه کاری و توجه سالمندان میشود. میتوان پیشنهاد کرد که برای بهبود سلامتی سالمندان، ورزش بهصورت گروهی یا انفرادی در برنامه هفتگی آنها قرار گیرد.
سالمندان
زهرا عسکری؛ محمد طحان؛ الهه آهنگری
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 587-591
چکیده
پیش زمینه و هدف: سندرم آشیانهی خالی نوعی پژمردگی روحی است که به دنبال خالی شدن منزل از فرزندان و عدم حضور آنها در کنار والدین، در پدر و مادر احساس میشود و از انجایی که وقوع این سندرم در دوران میانسالی و سنین بالاتر ممکن است به لحاظ اجتماعی در این گروه سنی، تاثیر ویژهای بر سلامت کلی جامعه داشته باشد لذا پژوهش حاضر با هدف، تعیین اثربخشی ...
بیشتر
پیش زمینه و هدف: سندرم آشیانهی خالی نوعی پژمردگی روحی است که به دنبال خالی شدن منزل از فرزندان و عدم حضور آنها در کنار والدین، در پدر و مادر احساس میشود و از انجایی که وقوع این سندرم در دوران میانسالی و سنین بالاتر ممکن است به لحاظ اجتماعی در این گروه سنی، تاثیر ویژهای بر سلامت کلی جامعه داشته باشد لذا پژوهش حاضر با هدف، تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم آشیانه خالی انجام شده است.مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیـش آزمون ـ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی افراد سالمند مراجعه کننده به مرکز روان درمانی سپید مشهد در سال 1397 تشکیل دادند. از این جامعهی آماری به شیوه نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه، تعداد 30 سالمند به عنوان نمونه انتخاب، به طور کاملا تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. هر دو گروه در آغاز و پایان درمان به پرسشنامه کیفیت از زندگی (IRQOL) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها، با نرم افزار spss-22 و آمار استنبـاطی (آزمون تحلیل کوواریانس) انجام شد (01/0>p).یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی در پس آزمون گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل بالاتر است. نتیجه گیری: بر اساس یافتهها در گروه ازمایش در مقایسه با گروه کنترل، کیفیت زندگی در زمان پس آزمون به طور معناداری افزایش یافته است. یافتههای این پژوهش نقش و اهمیت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش کیفیت زندگی در سالمندان مبتلا به سندرم اشیانه خالی را خاطر نشان میسازد.
سالمندان
زهرا جوانوش؛ مریم مژدکانلو؛ صدیقه رستاقی؛ مصطفی راد
دوره 25، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1397، ، صفحه 75-82
چکیده
زمینه: بهبود کیفیت زندگی در بیماران قلبی مهمترین هدف در برنامه های ارتقا سطح سلامت می باشد. آموزش برنامه خود مدیریتی، از مهم ترین روش های بهبود و ارتقای سطح سلامت می باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر مدل خودمدیریتی5 آ بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم حاد کرونری می باشد.روش پژوهش: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهه می باشد که 54 ...
بیشتر
زمینه: بهبود کیفیت زندگی در بیماران قلبی مهمترین هدف در برنامه های ارتقا سطح سلامت می باشد. آموزش برنامه خود مدیریتی، از مهم ترین روش های بهبود و ارتقای سطح سلامت می باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر مدل خودمدیریتی5 آ بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم حاد کرونری می باشد.روش پژوهش: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهه می باشد که 54 بیمار سالمند مبتلا به بیماری سندرم حاد کرونری از بین بیماران بستری در بخش قلب و سی سی یو بیمارستان امام رضا شهر بجنورد به صورت در دسترس انتخاب شده و به روش بلوک های جایگشتی به دو گروه آزمون (27 نفره) و کنترل (27 نفره) تقسیم شدند. گروه مداخله تحت اجرای برنامه خود مدیریتی بر اساس روش 5 آ قرار گرفتند و گروه کنترل برنامه روتین بیمارستان را دریافت نمودند. ابزار پژوهش در این مطالعه، پرسشنامه 31 سوالی کیفیت زندگی لیپاد می باشد که در ابتدا و دو ماه بعد از مطالعه در دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و آزمونهای آماری کای اسکوئر و آزمون ویلکاکسون و تحلیل اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل گردید(p= 0/78 ).یافته ها: یافته ها نشان داد اکثر واحد های پژوهش زن و متاهل و بی سواد بودند. میانگین سنی واحد های پژوهش68/4±18/66 سال بود. میانگین نمرات، در تمامی ابعاد کیفیت زندگی در گروه مداخله بعد از اتمام مطالعه بالاتر رفت. ولی از نظر آماری تفاوت معنی دار مشاهده نشد.نتیجه گیری: این مطالعه نشان دهنده اثر بخشی برنامه خود مدیریتی مبتنی بر مدل 5آ بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم حاد کرونری در مدت مطالعه نبود.
سحر سادات علوی؛ حسن ناعمی؛ علی حسینزاده
دوره 23، شماره 4 ، مهر و آبان 1395، ، صفحه 626-633
چکیده
اهداف بیشتر کشورهای درحالتوسعه مشکلات اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و انتقال جمعیتی را که به پیرشدن مشهور است درک کردهاند. با گذشت زمان شمار سالمندان افزایش خواهد یافت. در حال حاضر 4 تا 5درصد از کل جمعیت جهان را افراد 60 سال و بالاتر تشکیل میدهند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی علل مرگومیر در سالمندان بالای 60 سال است.مواد و روش ها ...
بیشتر
اهداف بیشتر کشورهای درحالتوسعه مشکلات اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و انتقال جمعیتی را که به پیرشدن مشهور است درک کردهاند. با گذشت زمان شمار سالمندان افزایش خواهد یافت. در حال حاضر 4 تا 5درصد از کل جمعیت جهان را افراد 60 سال و بالاتر تشکیل میدهند. هدف از انجام این پژوهش شناسایی علل مرگومیر در سالمندان بالای 60 سال است.مواد و روش ها این پژوهش از نوع مقطعیتوصیفی است که نمونههای آن را تمام سالمندان 60 سال و بالاتر فوتشده در سالهای 1390 تا 1392 شهر سبزوار تشکیل دادند. اطلاعات این پژوهش بهوسیله چکلیست گردآوری شد.یافته ها در این پژوهش تعداد نمونههای بررسیشده 2278 نفر بود. میانگین و انحرافمعیار سنی آنها 54/8±71/78 بود. از نظر توزیع سنی حداکثر سن 107 و حداقل 60 سال بود. در مطالعه حاضر بهطور متوسط مرگومیر به علت بیماریهای قلبی و عروقی 24/56 درصد بود. فوت به علت بیماریهای تنفسی بهطور میانگین 37/10درصد و به علت سرطانها 88/7 گزارش شد. سه بیماری ذکرشده بیشترین علت مرگ سالمندان بودند.نتیجه گیری با توجه به اینکه مرگومیر به علت بیماریهای قلبی و عروقی در رتبه نخست و عفونتهای تنفسی در رتبه دوم قرار دارد، ضروری است که خانوادهها به پیشگیری و رعایت عوامل خطر توجه نشان دهند. بهمنظور تشخیص به موقع این بیماریها لازم است که بررسیهای جامعتر و برنامهریزی مناسبتری به منظور توجه به مبتلایان و بهخصوص سالمندان انجام شود.
زهرا کمیلی؛ محدثه شهیدی؛ حسن ناعمی؛ علی حسینزاده
دوره 23، شماره 4 ، مهر و آبان 1395، ، صفحه 672-679
چکیده
اهداف سبک زندگی سالم در دوران سالمندی اهمیت زیادی دارد. جمعیت سالمند ایران روزبهروز در حال افزایش است، به همین دلیل شناسایی عوامل تأثیرگذار بر سبک زندگی آنان از دغدغههای ذهنی سیاستگذاران نظام سلامت کشور است. این مطالعه با هدف بررسی سبک زندگی در بازنشستگان بالای 60 سال دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شده است.مواد و روش ها این ...
بیشتر
اهداف سبک زندگی سالم در دوران سالمندی اهمیت زیادی دارد. جمعیت سالمند ایران روزبهروز در حال افزایش است، به همین دلیل شناسایی عوامل تأثیرگذار بر سبک زندگی آنان از دغدغههای ذهنی سیاستگذاران نظام سلامت کشور است. این مطالعه با هدف بررسی سبک زندگی در بازنشستگان بالای 60 سال دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شده است.مواد و روش ها این مطالعه از نوع توصیفی در قالب مطالعات مقطعی است. در این پژوهش با استفاده از فرمول حجم نمونه مورگان 110 نفر از بازنشستگان بالای 60 سال دانشگاه علوم پزشکی سبزوار به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات جمعیتشناختی و سبک زندگی سالم با پرسشنامه استاندارد سنجش سبک زندگی سالم در سالمندان ایرانی جمعآوری شد. اطلاعات بهدستآمده وارد نسخه 22 نرمافزار SPSS شد و به کمک روشهای آمار توصیفی و آزمون تی و آنوا تجزیهوتحلیل شد.یافته ها از 110 نفر مطالعهشده، 85 نفر مرد (77/3درصد) و 25 نفر زن (22/7درصد) بودند. از نظر تحصیلات 40 نفر (6/36درصد) بیسواد بودند و 56 نفر (90/50درصد) تحصیلات تا دیپلم و 14 نفر (72/12درصد) تحصیلات دانشگاهی داشتند. میانگین کل نمره سبک زندگی در مردان 65/16±82/148و در زنان 05/17±40/144 بود که آزمون تی نشان داد این اختلاف معنادار است. همچنین بر اساس آزمون تی اختلاف معناداری بین زنان و مردان در حیطههای تفریح و ورزش (032/0P=) و روابط اجتماعی (008/0P=) مشاهده شد.نتیجه گیری نتایج نشان داد سالمندان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار از نظر سبک زندگی در وضعیت متوسطی قرار دارند و لازم است آموزش شیوههای زندگی سالم به آنان با جدیت بیشتری پیگیری شود.
مجتبی آزادبخت؛ پریسا طاهری تنجانی؛ غلامرضا گرمارودی؛ رباب صحاف؛ داوود شجاعی
دوره 22، شماره 2 ، خرداد و تیر 1394، ، صفحه 490-498
چکیده
زمینه و هدف: خود کارآمدی یک عامل مهم در پذیرش رفتارهای بهداشتی است. سنجش میزان خود کارآمدی در برنامهریزیها و مداخلات بهداشتی دارای اهمیّت است. پژوهش حاضر به بررسی روایی و پایایی مقیاس توانمندی های خود ارزیاب رفتارهای بهداشتی (SRAHPS) در سالمندان ایرانی پرداخته است.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی-کاربردی است که بر روی 310 نفر ...
بیشتر
زمینه و هدف: خود کارآمدی یک عامل مهم در پذیرش رفتارهای بهداشتی است. سنجش میزان خود کارآمدی در برنامهریزیها و مداخلات بهداشتی دارای اهمیّت است. پژوهش حاضر به بررسی روایی و پایایی مقیاس توانمندی های خود ارزیاب رفتارهای بهداشتی (SRAHPS) در سالمندان ایرانی پرداخته است.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی-کاربردی است که بر روی 310 نفر از سالمندان شهر تهران انجام گرفت. ابزار مورد پژوهش پرسشنامه SRAHPS بود و با استفاده از روش Forward-Backward ترجمه شد.جهت سنجش روایی محتوا و روایی سازه به ترتیب از شاخص CVI و تحلیل عاملی استفاده شد. پایایی باز آزمون با انتخاب تصادفی 10 درصد از آزمودنیها و به فاصله دو هفته انجام گرفت. ثبات داخلی پرسشنامه نیز با آلفای کرونباخ مورد آزمون قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار SPSS-18 استفاده گردید.
یافتهها: میانگین سنّی آزمودنیها 9/5±1/67 سال بود. شاخص روایی محتوا برای پرسشنامه و تمامی ابعاد آن بالاتر از 82/0 به دست آمد. تحلیل عاملی اکتشافی نشاندهنده یک مدل 4 عاملی با توضیح 89/63 درصد از واریانس بود. آلفای کرونباخ برای کلّ ابزار و ابعاد آن از 84/0-73/0 متغیّر بود. مقدار ICC برای کلّ ابزار 76/0 و برای ابعاد آن از 76/0 تا 84/0 متغیّر بود.
نتیجهگیری: پژوهش حاضر نشان داد که پرسشنامه توانمندی های خود ارزیاب رفتارهای بهداشتی (SRAHPS) برای سالمندان ایرانی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و میتوان جهت سنجش خود کارآمدی سالمندان در رابطه با رفتارهای بهداشتی و ارتقا دهنده سلامت از آن استفاده کرد.
روح الله نوریان؛ بهزاد غلامعلیئی؛ مریم افشاری؛ مهدی کنگاوری
دوره 22، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1394، ، صفحه 123-131
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به روند پیری، یکی از چالشهای عرصهی سلامت در سالهای آتی، ایجاد حوادث در سالمندان میباشد که سهم موثری در ناتوانی و مرگها دارد. در کشور ایران، ایجاد حوادث و علتهای آن در سالمندان جهت اقدامات لازم به خوبی مطالعه نشده است. این مطالعه، با هدف تعیین عوامل مرتبط با آسیبهای ناشی از حوادث در سالمندان مراجعهکننده ...
بیشتر
زمینه و هدف: با توجه به روند پیری، یکی از چالشهای عرصهی سلامت در سالهای آتی، ایجاد حوادث در سالمندان میباشد که سهم موثری در ناتوانی و مرگها دارد. در کشور ایران، ایجاد حوادث و علتهای آن در سالمندان جهت اقدامات لازم به خوبی مطالعه نشده است. این مطالعه، با هدف تعیین عوامل مرتبط با آسیبهای ناشی از حوادث در سالمندان مراجعهکننده به بیمارستان شهرستان تویسرکان در سال 1393 انجام شد.
مواد و روشها: مطالعهی حاضر، از نوع مقطعی و بر روی 222 سالمند مراجعهکننده به بیمارستان شهرستان تویسرکان که در سال 1392 دچار حوادث شدهاند، انجامشد. ابتدا ازطریق مراجعه به واحد مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت دادههای اولیه از وضعیت آسیبدیدگان، گرفته و با مراجعه به بیمارستان، چکلیست مربوط به آسیبها از پروندههای پزشکی تکمیلگردید. اطلاعات شامل مشخصات فردی، نوع، شدت، زمان و پیامد آسیب بود. دادههای پژوهش با نرمافزار SPSS16 تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میزان آسیب در مردان بیشتر از زنان بود (بهترتیب 2/62٪ و 8/37٪). بیشترین سالمندان آسیبدیده، در گروه سنی 64 تا 60 سال میباشند (1/58٪). همچنین بیشترین آسیبها مربوط به حوادث ترافیکی و سپس سقوط بود (بهترتیب 7/38٪ و 6/35٪). ازنظر شدت مربوط به آسیبهای متوسط بود (58٪).
نتیجهگیری: سالمندان به علت شرایط فیزیولوژیکی درمعرض ایجاد حوادث و عوارض جبران ناپذیر آن هستند. لذا آموزشهای موثر و منظم دربارهی پیشگیری از آسیبها و ایمنکردن محیط زندگی و جامعه برای سالمندان و توجه به کاهش آسیبها در این گروه سنی ضروری میباشد.
رزگار حمیدی؛ زهره فکری زاده؛ مجتبی آزاد بخت؛ غلامرضا گرمارودی؛ پریسا طاهری تنجانی؛ شادی فتحی زاده؛ الهام قیسوندی
دوره 22، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1394، ، صفحه 189-198
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به شیوع روزافزون اختلالات روانی در تمامی گروههای سنّی ازجمله سالمندان ، پرداختن به مسألهی سلامت روان سالمندان و بهویژه افسردگی آنان امری مهم است. ازاین رو، وجود ابزارهای غربالگری جهت تشخیص بهموقع افسردگی ضروریمیباشد. هدف اصلی این مطالعه، اعتباریابی و پایاییسنجی نسخهی دوم پرسشنامهی افسردگی ...
بیشتر
زمینه و هدف: با توجه به شیوع روزافزون اختلالات روانی در تمامی گروههای سنّی ازجمله سالمندان ، پرداختن به مسألهی سلامت روان سالمندان و بهویژه افسردگی آنان امری مهم است. ازاین رو، وجود ابزارهای غربالگری جهت تشخیص بهموقع افسردگی ضروریمیباشد. هدف اصلی این مطالعه، اعتباریابی و پایاییسنجی نسخهی دوم پرسشنامهی افسردگی بک می باشد. موادّ و روشها: نسخهی فارسی پرسشنامهی افسردگی بک با روش Forward-Backward آمادهگردید. سپس233نفر از سالمندان منطقهی 1 شهر قم بهطور تصادفی انتخابشدند. ابزارهای مورد استفاده، شامل پرسشنامههای اطلاعات دموگرافیک، افسردگی بک بهمنظور بررسی روایی و پایایی آن و همچنین پرسشنامهی GHQ-28 بهمنظور محاسبهی همبستگی آن باGHQ-28 بود. برای سنجش پایایی پس از یک هفته، پرسشنامهی بک مجدداً در اختیار آزمودنیهای قرارگرفت. سپس دادهها با کمک نرمافزار SPSS-18 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. یافتهها:. ضریب همبستگی درون طبقهای 81/0 محاسبه شد.ثبات داخلی آزمون نیز از روش آلفای کرونباخ و تنصیف به ترتیب 93/0و 64/0 به دست آمد. در بررسی روایی همگرا، پرسشنامه بک نیز از طریق سنجش همبستگی آن با نمره کل GHQ-28 و نیز با چهار سازه آن تعیین شد که همبستگی پرسشنامه بک با کل نمره GHQ-28، 8/0 به دست آمد. نتیجهگیری: نسخهی دوم پرسشنامهی افسردگی بک جهت پژوهش در جمعیتهای سالمندان بهویژه در مناطق شهری از روایی و پایایی مطلوبی برخورداراست. مطالعات دیگر جهت تعیین نقطهی برش مطلوب این پرسشنامه ضروری بهنظرمیرسد.
نسرین روزبهانی؛ محبوبه خورسندی؛ زهره فکری زاده
دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 753-760
چکیده
زمینه و هدف: کنترل میزان پرفشاری خون ازطریق رفتارهای خودمراقبتی، موجب کاهش مرگ و میر و ناتوانی ناشی از بیماریهای قلبی میشود. خودکارآمدی، تعیینکنندهی بسیار قوی برای تغییر و یا ایجاد رفتارهای خودمراقبتی میباشد. این مطالعه، به بررسی ارتباط خودکارآمدی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون با رفتارهای خودمراقبتی شهر قم در سال1392 پرداخته ...
بیشتر
زمینه و هدف: کنترل میزان پرفشاری خون ازطریق رفتارهای خودمراقبتی، موجب کاهش مرگ و میر و ناتوانی ناشی از بیماریهای قلبی میشود. خودکارآمدی، تعیینکنندهی بسیار قوی برای تغییر و یا ایجاد رفتارهای خودمراقبتی میباشد. این مطالعه، به بررسی ارتباط خودکارآمدی سالمندان مبتلا به پرفشاری خون با رفتارهای خودمراقبتی شهر قم در سال1392 پرداخته است.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی-تحلیلی درمیان 130 نفر از سالمندان مبتلا به پرفشاری خون شهر قم که بهروش نمونهگیری دردسترس انتخابشده، انجامگردید. ابزار گردآوری اطلاعات، شامل دستگاه فشارسنج عقربهای و پرسشنامه بود. دادهها از طریق آزمونهای ناپارامتریک من ویتنی و کروسکال والیس با نرمافزارSPSS-18 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتهاند.
یافتهها: میانگین نمرهی خودکارآمدی درکل آزمودنیها2/16±40 درصدکل نمرهی خودکارآمدی بودهاست. میانگین خودکارآمدی در مردان، به-طور معناداری بیشتر از زنان بود(03/0 P=) و بین خودکارآمدی با شغل، میزان تحصیلات و وضعیت تاهل رابطهی معناداری یافتهنشدهاست(05/0 P>). خودکارآمدی سالمندان با عملکرد خودمراقبتی (003/0 P= )، فشارخون سیستولی(0001/0 P= ) ودیاستولی (004/0P= ) آنان ارتباط معناداریداشت.
نتیجهگیری: سالمندان مبتلا به پرفشاری خون، از خودکارآمدی ضعیفی در ارتباط با رفتارهای خودمراقبتی برخورداربوده و باتوجه بهاینکه بین خودکارآمدی و رفتار، ارتباط معناداری وجوددارد، لذا جهت تغییر و یا اتخاذ رفتار، توجه به مقولهی خودکارآمدی قابل توجه است.
حمیدرضا بهنام وشانی؛ محمد واحدیان شاهرودی؛ مهدی جعفرزاده فخاری
دوره 17، شماره 3 ، مهر و آبان 1389، ، صفحه 213-217
چکیده
زمینه و هدف: سالمندی دوره ای از تجربه سفر زندگی است که طی آن سالمندان در معرض تهدیدات بالقوه ای نظیر افزایش ابتلا به بیماری های مزمن، تنهایی و انزوا، عدم برخورداری از حمایت اجتماعی بوده و به دلیل ناتوانی های جسمی و ذهنی در موارد زیادی نیز استقلال فردی آنان مورد تهدید قرار می گیرد. این عوامل می تواند منجر به اُفت کیفیت زندگی در سالمندان ...
بیشتر
زمینه و هدف: سالمندی دوره ای از تجربه سفر زندگی است که طی آن سالمندان در معرض تهدیدات بالقوه ای نظیر افزایش ابتلا به بیماری های مزمن، تنهایی و انزوا، عدم برخورداری از حمایت اجتماعی بوده و به دلیل ناتوانی های جسمی و ذهنی در موارد زیادی نیز استقلال فردی آنان مورد تهدید قرار می گیرد. این عوامل می تواند منجر به اُفت کیفیت زندگی در سالمندان شود. از این رو، در این مطالعه کیفیت زندگی سالمندان ساکن شهر سبزوار مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی و مقطعی، تعداد 304 نفر از افراد بالاتر از سن 60 سالگی ساکن شهر سبزوار در سال 1388به روش نمونه گیری خوشه ای سیستماتیک انتخاب شدند. اطلاعات مورد نظر از طریق فرم پرسشنامه استاندارد شده The sf-36 Health status مربوط به کیفیت زندگی جمع آوری گردید. داده ها توسط جداول فراوانی و مقادیر میانگین و انحراف معیار خلاصه و با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون مجذور کای توسط نرم افزار SPSS 15 مورد پردازش قرار گرفت. سطح معناداری 0.05 در نظر گرفته شد.
یافته ها: میانگین نمره کل کیفیت زندگی 8.7±44.9 بود. بیشترین میزان میانگین کیفیت زندگی در داشتن نیرو و انرژی با میانگین 0.5±50.6 و کمترین مقدار کیفیت زندگی در سلامت عمومی 19.7±39.2 بود. در مجموع 38.7 درصد افراد زندگی خوبی داشتند و 23.3 درصد از کیفیت زندگی نامناسبی برخوردار بودند. 44.4 درصد مردان از نظر درد وضعیت مناسبی نداشتند و در مجموع 44.3 درصد محدودیت فعالیت داشتند. بین مردان و زنان سالمند از نظر محدودیت فعالیت، مشکلات سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی اختلاف معناداری وجود نداشت. در حالی که از نظر درد بدنی، بین زنان و مردان سالمند اختلاف معنادار آماری دیده شد.
نتیجه گیری: با عنایت به این که همه ابعاد کیفیت زندگی سالمندان کمتر از 50 بود، می توان کیفیت زندگی سالمندان شهرستان سبزوار را نامطلوب ارزیابی نمود.