طب سنتی
علی رضائی؛ مهدی یوسفی؛ جمشید جمالی؛ عبدالله سعیدی نیک؛ محمدرضا مهری؛ سید مجید غضنفری
دوره 30، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1402، ، صفحه 336-348
چکیده
زمینه و هدف: حجامت مرطوب یکی از روشهای خونگیری درمانی یا پیشگیری با سابقه طولانی است و در منابع طب ایرانی بر انجام آن در ایام خاصی توصیه شده اما در خصوص مقدار خروج خون، توصیهای بیان نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر زمان و شرایط فردی متقاضیان انجام حجامت بر مقدار خون خارجشده انجام گردید.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: حجامت مرطوب یکی از روشهای خونگیری درمانی یا پیشگیری با سابقه طولانی است و در منابع طب ایرانی بر انجام آن در ایام خاصی توصیه شده اما در خصوص مقدار خروج خون، توصیهای بیان نشده است. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر زمان و شرایط فردی متقاضیان انجام حجامت بر مقدار خون خارجشده انجام گردید.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه توصیفی- مقطعی (Cross-sectional) با روش نمونهگیری آسان است که با مشارکت مردان مراجعهکننده به یک مرکز ثابت برای انجام حجامت عام در شهر ساوه در سال 1401 انجام شده است. اطلاعات با استفاده از فرم گرداوری اطلاعات، جمعآوری و توسط نرمافزارSPSS-16 آنالیز شد.
یافتهها: در مجموع 739 مرد بررسی شدند. میانگین سنی آنها 34/91سال، قد 174/92سانتیمتر، وزن 80/32 کیلوگرم و نمایه توده بدنی (BMI) آنها 26/25بود. میانگین مقدار خون خارجشده طی حجامت 89/04گرم بود. مقدار خون خارجشده طی حجامت برحسب روز و ماه قمری و نیز سن، قد، وزن، BMI، سابقه حجامت قبلی و تعداد سوابق حجامت قبلی فرد، دارای همبستگی مثبت و اختلاف آن معنادار بود (0/001>P) اما بر اساس زمان انجام آن (روز هفته و ماه شمسی) معنادار نبود (0/05>P).
نتیجهگیری: مقدار خون خارجشده طی حجامت با سن، قد، وزن، BMI، سابقه حجامت قبلی و زمان انجام آن ارتباط آماری معناداری دارد.
طب سنتی
محمد نعمت شاهی؛ طهورا افشاری صالح؛ محبوبه نعمتشاهی؛ فرشته قراط؛ عاطفه اسدی
دوره 30، شماره 2 ، خرداد و تیر 1402، ، صفحه 233-243
چکیده
زمینه و هدف: کروناویروسها زیرمجموعه کروناویریدهها هستند که از سرماخوردگی معمولی تا بیماریهای شدیدتر را شامل میشود. با توجه به اینکه این ویروس در برخی بیماران حتی بدون بیماری زمینهای علائم شدید ایجاد میکند، احتمال میرود که با خصوصیات فردی بیماران در ارتباط باشد از این رو هدف این مطالعه، بررسی رابطه انواع مزاج ذاتی و گروه ...
بیشتر
زمینه و هدف: کروناویروسها زیرمجموعه کروناویریدهها هستند که از سرماخوردگی معمولی تا بیماریهای شدیدتر را شامل میشود. با توجه به اینکه این ویروس در برخی بیماران حتی بدون بیماری زمینهای علائم شدید ایجاد میکند، احتمال میرود که با خصوصیات فردی بیماران در ارتباط باشد از این رو هدف این مطالعه، بررسی رابطه انواع مزاج ذاتی و گروه خونی بیماران مبتلا به کووید ۱۹ با شدت بیماری بود.
مواد و روشها: این مطالعه بهصورت مقطعی در سال 1399 در بیمارستان واسعی تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد. 100 نفر از افراد با پی سی آر مثبت در بازه زمانی مطالعه انتخاب شدند. برای هر فرد پرسشنامه مزاجشناسی تکمیل شد. بهمنظور بررسی گروه خونی 3 سیسی خون وریدی از بیماران گرفته شد.
یافتهها: در بررسی ارتباط جنس با شدت بیماری مردان 42/2درصد و زنان 38/9درصد در بخش بستری شدند و بیشتر زنان بهصورت سرپایی بررسی شدند ولی این تفاوت معنیدار نبود. در مقایسه گروههای خونی، گروه خونی O منفی، کمترین و گروه خونی A مثبت، بیشترین شیوع را داشتند. از نظر شیوع مزاجهای تر و خشک، 29/6درصد دارای مزاج تر، 43/2درصد متعادل و 27/2 درصد دارای مزاج خشک بودند. در بررسی مزاج سرد و گرم، 21درصد مزاج سرد 49/4 درصد متعادل و 29/6درصد مزاج گرم داشتند. در بررسی ارتباط مزاج سرد و گرم با شدت بیماری بین 3 گروه مزاجی، ارتباط معنیدار نبود (P = 0.21). همچنین در بررسی ارتباط مزاج تر و خشک با شدت بیماری، بین سه گروه ارتباط معنیدار نبود (P=0.09) .
نتیجهگیری: با توجه به این مطالعه، شدت کرونا در مزاجهای افراد با مزاج گرم و تر، بیشتر از سایر مزاجها بود و نیز گروه خونی O منفی، کمترین و گروه خونی Aمثبت، بیشترین شیوع را داشتند که این میتواند در پیشآگهی بیماران، کمککننده باشد.
طب سنتی
فاطمه کیومرثی؛ علیرضا درخشان
دوره 29، شماره 5 ، آذر و دی 1401، ، صفحه 697-718
چکیده
زمینه و هدف: در طب ایرانی گیاه شاهتره در درمان بسیاری از بیماریها مانند مشکلات گوارشی کاربرد داشته است. از طرفی در میان مطالعاتی که بر روی گیاهان جنس شاهتره انجام شده است، تأثیرات گوارشی و کبدی مورد توجه میباشد. هدف این مطالعه، مرور و بررسی تطبیقی- مقایسهای تأثیرات درمانی شاهتره در طب ایرانی و مطالعات نوین پزشکی میباشد.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: در طب ایرانی گیاه شاهتره در درمان بسیاری از بیماریها مانند مشکلات گوارشی کاربرد داشته است. از طرفی در میان مطالعاتی که بر روی گیاهان جنس شاهتره انجام شده است، تأثیرات گوارشی و کبدی مورد توجه میباشد. هدف این مطالعه، مرور و بررسی تطبیقی- مقایسهای تأثیرات درمانی شاهتره در طب ایرانی و مطالعات نوین پزشکی میباشد.
مواد و روشها: کاربردهای گیاه شاهتره از کتب مرجع طب ایرانی از جمله: قانون در طب، الحاوی، مخزن الادویه، قرابادین کبیر، تحفة المومنین و ریاض الدویه بهصورت جستجوی دستی استخراج، بررسی و دستهبندی شد، مقالات مرتبط در پایگاههای داده PubMed، Scopus ، SID وGoogle scholar جستجو گردید. در نهایت کاربردهای گیاه در طب رایج و طب ایرانی بهصورت تطبیقی بررسی شد.
یافتهها: شاهتره در طب ایرانی بهعنوان یک تقویتکننده معده وکبد و بازکننده انسدادهای کبدی و طحالی کاربرد داشته است. از دیگر خواص آن میتوان به اثرات تصفیهکنندگی خون، ملین، اشتهاآور و پاکسازیکننده رودهها اشاره کرد. امروزه در مطالعات پایه و بالینی صورتگرفته بر روی گیاهان جنس شاهتره، تأثیرات هپاتوپروتکتیو و کاهنده سطوح آنزیمهای کبدی، ضدالتهاب در ناهنجاریهای کبدی، ضداسهال، کاهنده فاکتورهای التهابی در مشکلات گوارشی و بهبوددهنده علایم سندرم روده تحریکپذیر به اثبات رسیده است.
نتیجهگیری: براساس منابع طب ایرانی و طب مدرن شاهتره میتواند در برخی مشکلات گوارشی و کبدی دارای پتانسیلهای درمانی باشد.
طب سنتی
بهاره امین؛ لیلا الداغی؛ حمیده معلم زاده؛ فاطمه سلطانی
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 207-213
چکیده
زمینه و هدف سرطان پستان، دومین سرطان رایج در زنان سراسر جهان میباشد. علاوه بر این، بیماران مبتلا به این سرطان، عموماً از طب مکمل و مداخلهگر همچون هومیوپاتی استفاده میکنند. مشخص شده است که ترکیبات هومیوپاتی از قبیل سپیا (Sepia)، فسفر(Phosphorus) و پولستیلا (Pulsatilla) تأثیرات شایانی در انواع بیماریها از قبیل برخی سرطانها دارند. به ...
بیشتر
زمینه و هدف سرطان پستان، دومین سرطان رایج در زنان سراسر جهان میباشد. علاوه بر این، بیماران مبتلا به این سرطان، عموماً از طب مکمل و مداخلهگر همچون هومیوپاتی استفاده میکنند. مشخص شده است که ترکیبات هومیوپاتی از قبیل سپیا (Sepia)، فسفر(Phosphorus) و پولستیلا (Pulsatilla) تأثیرات شایانی در انواع بیماریها از قبیل برخی سرطانها دارند. به هرحال، تاکنون، سمیت سلولی این ترکیبات در محیط برونتن بر رده سلولی سرطان پستان نظیر MCF-7 مطالعه نشده است. از این رو، هدف این مطالعه، بررسی تأثیر سمیت این ترکیبات هومیوپاتیک بر روی رده سلولی سرطان پستان میباشد. مواد و روشها سلولهای سرطانی پستان (MCF-7) در محیط کشت DMEM کشت گردیدند و سپس با ترکیبات هومیوپاتیک با پوتنسیهای 30 و 200 به مدت 24، 48 و 72 ساعت تیمار گردیدند. سپس پایایی سلولها از طریق سنجش MTT بررسی شدند. یافتهها یافتهها بیان میکنند که هیچکدام از ترکیبات آزمون شده بر سلولهای سرطانی MCF-7 دارای تأثیر سمیت سلولی در محیط برونتن نمیباشند. نتیجهگیری این مطالعه نشان داد که سپیا، فسفر و پولستیلا بهعنوان سه ترکیب شاخص هومیوپاتی فاقد اثر سمیت سلولی بر رده سلولی سرطانی پستان بود و به نظر میرسد که مطالعات بیشتری بر روی سایر سلولها و نیز مطالعات درونتن برای ارزیابی بیشتر موردنیاز میباشد.
طب سنتی
محمدرضا خسروجردی؛ علی محمد ناعمی؛ مرتضی مجاهدی
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 736-742
چکیده
زمینه و هدف مزاجشناسی، شاخهای از طب سنتی ایرانی است که دانشمندان این حوزه در اعصار مختلف نسبت به حوزههای مختلف درمانی، فرضیههایی ارائه کردهاند، یکی از این حوزهها اعتیاد میباشد. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه مؤلفههای مزاج در افراد معتاد و سالم شهر سبزوار بود. مواد و روشها نمونهگیری تصادفی طبقهای در دو گروه سالم و معتاد ...
بیشتر
زمینه و هدف مزاجشناسی، شاخهای از طب سنتی ایرانی است که دانشمندان این حوزه در اعصار مختلف نسبت به حوزههای مختلف درمانی، فرضیههایی ارائه کردهاند، یکی از این حوزهها اعتیاد میباشد. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه مؤلفههای مزاج در افراد معتاد و سالم شهر سبزوار بود. مواد و روشها نمونهگیری تصادفی طبقهای در دو گروه سالم و معتاد شهر سبزوار که برای جمعآوری دادهها از پرسشنامه استاندارد تعیین مزاج مجاهدی استفاده شد. دادههای جمعآوریشده با استفاده از نرمافزارspss نسخه 22 تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها چون سطح معناداری فرضیات، بیشتر از 0.05 و مقدار T کمتر از 1/96بود میتوان گفت بین مؤلفههای گرمی، اعتدال، سردی در دو گروه مورد مطالعه، تفاوت معنیداری مشاهده نشد. همچنین بین مؤلفههای تری، اعتدال، خشکی، تفاوت معنیداری مشاهده نشد و در مجموع میتوان گفت بین مزاج افراد معتاد و سالم، تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نتیجهگیری در بررسی کلی سؤالات پرسشنامه، از نظر آماری تفاوت معناداری بین مزاج افراد معتاد و غیرمعتاد مورد مطالعه وجود نداشت. اما در بررسی یکبهیک سؤالات پرسشنامه، چاقی و رطوبت بیشتر معتادان، کوچکتر بودن کف دست معتادان و احساس سرمای بیشتر افراد معتاد نسبت به افراد غیرمعتاد، معنادار بود.
طب سنتی
علی محمد ایزدپناه؛ مهدی هادوی؛ حمید رضا بهرامی
دوره 25، شماره 4 ، مهر و آبان 1397، ، صفحه 581-590
چکیده
پیش زمینه: خستگی یکی از نشانه های شایع در بیماران تحت درمان بادیالیز است. یکی از اقداماتی که به عنوان مداخله پرستاری می توان استفاده کرد، ماساژ بازتابی است . این پژوهش با هدف تعیین تاثیرماساژ بازتابی کف پا بر خستگی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام گردید. موادو روشها: مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهی است که بر روی بیماران همودیالیزی ...
بیشتر
پیش زمینه: خستگی یکی از نشانه های شایع در بیماران تحت درمان بادیالیز است. یکی از اقداماتی که به عنوان مداخله پرستاری می توان استفاده کرد، ماساژ بازتابی است . این پژوهش با هدف تعیین تاثیرماساژ بازتابی کف پا بر خستگی بیماران تحت درمان با همودیالیز انجام گردید. موادو روشها: مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهی است که بر روی بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به دو بخش دیالیز شیخ هادی هادوی وولی عصر(عج) بیرجند انجام شد. با تخصیص تصادفی 70 بیمار به دوگروه مداخله وشاهدتقسیم شدند. در گروه آزمون،رفلکسولوژی طی 3 هفته، سه بار در هفته و به مدت 16 دقیقه برای هر بیمار انجام شد و گروه کنترل مراقبتهای روتین رادریافت کردند.از پرسشنامه جمعیت شناسی و سنجش شدت خستگیFSS برای جمع آوری اطلاعات استفاده شد.داده ها درنرم افزارSPSS 21 وارد وباآزمونهای آماری T-test مستقل،آنالیزواریانس تکرارشده وتست تعقیبی بون فرونی درسطح آلفای مساوی با 05/0 آنالیز شد.یافته ها: آنالیزداده ها نشان دادشدت خستگی بلافاصله بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری( 0.007=α، 2.790 (t=-، ویک هفته بعد از مداخله نیز بین دو گروه تفاوت معنی داری دارد( 0.014=α،(t=-2.545 آزمون بونفری نشان دادکه تفاوت معنی داری بین مرحله اول با دو مرحله بعد وجود دارد ولی تفاوت معنی داری بین دو مرحله ی بعد ازمداخله ویک هفته پس از آن وجود ندارد. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد بین مراحل مختلف از نظر میانگین نمره شدت خستگی در گروه ماساژتفاوت آماری معنی داری وجود دارد(001/0 P
طب سنتی
تهمینه اسفندیاری سبزوار؛ مریم تاتاری؛ حبیب الله فرخی
دوره 25، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1397، ، صفحه 353-361
چکیده
اهداف کینوا با نام علمی Quino Chenopodium.Willd گیاهی است که به دلیل ارزش غذایی بالای آن مورد توجه واقع شده است. وجود ترکیبات مغذی از جمله ترکیب اسید آمینه ،اسیدهای چرب ضروری ترکیبات آنتی ...
بیشتر
اهداف کینوا با نام علمی Quino Chenopodium.Willd گیاهی است که به دلیل ارزش غذایی بالای آن مورد توجه واقع شده است. وجود ترکیبات مغذی از جمله ترکیب اسید آمینه ،اسیدهای چرب ضروری ترکیبات آنتی اکسیدانی، مواد معدنی و ویتامین ها موجب انجام تحقیقاتی بر ویژگی های این گیاه شده در حالیکه تاکنون مطالعات کمی در ایران به عمل آمده است.مواد و روشها به منظور بررسی فواید تغذیه ای گیاه کنیوا ، خواص آنتی اکسیدانی برگها و دانه ی این گیاه مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاه در برابر رادیکال های DPPH به شدت با محتوای فنلی نمونه بستگی دارد. در این تحقیق با استفاده از روشهای کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، مواد متشکله عصاره دانه و برگ تفکیک و سپس شناسایی شدند. همچنین خواص آنتی اکسیدانی آن به روش تخریب رادیکالهای آزاد (DPPH) سنجیده شد و برای اندازه گیری مقدار کل ترکیبات فنولی از روش Follin-Ciocalteu استفاده شد. یافته ها میزان فنول کل در عصاره ی دانه و برگ کینوا به ترتیب 54.4 و76.3 (میلی گرم گالیک اسید در گرم عصاره) و میزان فلاونوئید در عصاره ی دانه و برگ کینوا به ترتیب 26.3و36.7 (میلی گرم کوئرستین در گرم عصاره) بدست آمد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که غلظت عصاره ها و آنتی اکسیدان سنتزی تاثیر معنی داری روی مهار رادیکال آزاد DPPH دارد (P
طب سنتی
حمید مومنی؛ هاجر صادقی؛ اشرف صالحی
دوره 25، شماره 2 ، خرداد و تیر 1397، ، صفحه 185-194
چکیده
مقدمه: مطالعهی حاضر با هدف مقایسه تأثیر افشره بابونه، افشره زنیان و کلونیدین بر سندرم ترک اعتیاد معتادین خودیار انجام گردید. روشکار: طی یک کارآزمایی بالینی یک مرحلهای و سهسوکور، 135 نفر از معتادین خودیار به صورت تصادفی در سه گروه مقایسه و مداخله (دو گروه) قرار گرفتند. به گروههای مداخله به ترتیب افشره بابونه وافشره زنیان وبهگروه ...
بیشتر
مقدمه: مطالعهی حاضر با هدف مقایسه تأثیر افشره بابونه، افشره زنیان و کلونیدین بر سندرم ترک اعتیاد معتادین خودیار انجام گردید. روشکار: طی یک کارآزمایی بالینی یک مرحلهای و سهسوکور، 135 نفر از معتادین خودیار به صورت تصادفی در سه گروه مقایسه و مداخله (دو گروه) قرار گرفتند. به گروههای مداخله به ترتیب افشره بابونه وافشره زنیان وبهگروه شاهد قرصکلونیدین؛ داده-شد. علایم توسط معیار بالینی سندرم ترک اعتیاد مواد اوپیوئیدی در 6 مرحله ثبت و با نرم افزار SPSS و توسط آزمون تیمستقل و آنالیز واریانس یکطرفه تجزیه و تحلیل گردید. نتایج: میانگین و انحراف معیار درجه سندرم ترک اعتیاد قبل از مداخله در گروه بابونه، زنیان و کلونیدین به ترتیب (241/7±15/24)، (845/8±52/26) و (469/7±03/23) و بعد از مداخله (442/7±11/12)، (452/8±42/11) و (775/7±51/8) بود. آزمون ANOVA نشان داد که سه گروه قبل از مداخله ( 32/.= p) و بعد از مداخله (70/0= p) تفاوت آماری معنی داری از نظر درجه سندرم ترک اعتیاد ندارند. بحث: کاهش علایم سندرم ترک اعتیاد در مصرفکنندهیکلونیدین بیشتر است، اما بین سه گروه تفاوت آماری معنیداری مشاهده نشد. نتیجهگیری:در مورد تاثیرافشره های گیاهی مذکور بر سندرم ترک اعتیاد انجام مطالعات بیشتر ضرورت دارد.