فرآیند داوری

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار (JSUMS) متعهد به اعمال فرآیند بازبینی دوسوکور داوری بر اساس آیین نامه رفتار و بهترین شیوه COPE است. می‌توانید خط‌مشی‌ها و دستورالعمل‌های مجله برای داوران را در اینجا بیابید.

داوری همتا

تصمیم برای انتشار مقاله بر اساس ارزیابی سردبیر و بررسی داوران است. در ابتدا همه مقالات توسط یک کمیته تحریریه متشکل از 2 یا بیشتر از اعضای تیم تحریریه ارزیابی می شوند. هدف اصلی تصمیم گیری در مورد ارسال مقاله برای بررسی داوری و یا تصمیم گیری سریع در مورد مقالات که چنین شرایط را ندارند، می باشد.

 در همه موارد تصمیم بر رد مقاله یا ارسال آن،  براساس داوری همتایان صورت می پذیرد. مقالاتی که استانداردهای اولیه، نوع آوری و یا ارتباط موضوعی با زمینه تخصصی نویسندگان را ندارند و بعید می رسد از سوی داوران همتان مورد پذیرش قرار گیرند، در این مرحله رد می شوند. گاهی اوقات مقاله ای با درخواست تجدید نظر به نویسنده بازگردانده می شود تا به ویراستاران در تصمیم گیری در مورد ارسال یا عدم ارسال آن برای بررسی کمک شود. نویسندگان می توانند انتظار تصمیم گیری در این مرحله از فرآیند بررسی را برای 1 تا 2 هفته پس از ارسال داشته باشند.

دست نوشته هایی که برای داوری ارسال می شوند  توسط اعضای یک هیئت متخصص بین المللی بررسی می شوند. تمامی این مقالات توسط دو یا چند داور، تحت نظارت تیم سردبیری مجله و سردبیر ارشد، مورد بازبینی دوسوکور همتایان قرار خواهند گرفت. ما هر اقدام معقولی را انجام می دهیم تا اطمینان حاصل شود که هویت نویسنده در طول فرآیند بازبینی پنهان می شود، اما این بر عهده نویسندگان است که اطمینان حاصل کنند که جزئیات انتشارات قبلی و غیره هویت آنها را فاش نمی کند.

هدف ما این است که فرآیند داوری را ظرف 2 هفته پس از تصمیم برای بررسی کامل کنیم، اگرچه گاهی اوقات تأخیر رخ می دهد و نویسندگان باید حداقل 4 هفته از زمان ارسال مقاله به مجله فرصت دهند. سردبیر حق تصمیم گیری نهایی در مورد پذیرش را برای خود محفوظ می دارد. می توانید برای مشاهده روش بررسی مقاله در مجله اینجا را بیابید.

نقش داوران

  • داوران اعضای اصلی هستند که به نفع مجله در انجام یک داوری همتا (داور دو سو کور) کمک می کنند و از آنها انتظار می رود که هویت خود را به هیچ شکلی فاش نکنند.
  • اگر داوری احساس کند که مقاله از نظر فنی فاقد صلاحیت است یا اگر بررسی به موقع توسط او امکان پذیر نباشد یا اگر مقاله دارای تضاد منافع باشد، باید فوراً از بررسی مقاله ارسال شده، انصراف دهد.
  • همه ارسال‌ها باید محرمانه تلقی شوند و باید برای توصیه‌های افراد خارجی به منظور داوری، تأیید سردبیری داده شود.
  • هیچ داوری نباید مقاله ای را که برای بررسی به او ارسال می شود به داور دیگری منتقل کند.
  • داوران باید اطمینان حاصل کنند که مقالات منتشر شده باید از کیفیت بالا و اصالت برخوردار باشند. او می‌تواند به سردبیر اطلاع دهد که مقاله‌ای که برای بازبینی به او ارسال شده است، در نشریه دیگری در دست بررسی است.
  • هیچ قانون سخت و سریعی برای بررسی مقاله وجود ندارد، این کار را می توان به صورت موردی با توجه به ارزش، کیفیت و اصالت مقاله ارسالی انجام داد.
  • به طور کلی، موارد زیر در داوری مقاله بررسی خواهد شد:
  • ساختار مقاله ارسالی و ارتباط آن با دستورالعمل های نویسندگان مجله
  • مقدمه / زمینه و هدف
  • مواد و روش ها
  • بحث و نتیجه گیری/پیشنهادات ارائه
  • منابعی برای اثبات مطالب ارائه شده
  • گرامر، نقطه گذاری و املا و مسائل سرقت ادبی

نظر داور در مورد پذیرش یا رد یک مقاله از اهمیت بسیار ویژه ای برخودار است و آنها یکی از عناصر اصلی در فرآیند بررسی همتا هستند. از کلیه داوران درخواست می شود که مقالات ارسال شده برای بررسی را با جزئیات مرور کرده و بدون هیچ گونه جانبداری نظرات خود را ارائه دهند که این امر باعث افزایش کیفیت مقالات در مجله می شود.

 

 راهنمای برای داوران همتا

همه دست نوشته ها دو سو کور بررسی می شوند. در JSUMS ما معتقدیم که بررسی همتایان، پایه و اساس حفظ کیفیت و یکپارچگی تحقیقات علمی است.

به عنوان یک داور، به ویراستاران (تیم سردبیریو سردبیر ارشد)، که تصمیم نهایی را می‌گیرند (با کمک یک کمیته ویراستاری برای همه مقالات تحقیقاتی و اکثر مقالات تحلیلی) مشاوره می‌دهید. تصمیم خود را به شما اطلاع خواهیم داد. حتی اگر مقاله‌ای پذیرش نشود، نظرات سازنده‌ای شما را ارائه خواهیم کرد چراکه به نویسنده در بهبود و ارتقاء مقاله کمک می کند.

تمام مقالات منتشر نشده اسناد محرمانه هستند. اگر شما را به بررسی مقاله ای دعوت می کنیم، لطفاً با همکار دیگری این موضوع را به اشتراک نگذارید. هنگامی که دعوت نامه ای برای بررسی همتا دریافت می کنید، باید فرم بررسی مجله را پر کنید. شما باید سعی کنید به هر دعوتنامه ای که دریافت می کنید، پاسخ دهید. اگر احساس می‌کنید مقاله خارج از حوزه تخصصی شما است یا نمی‌توانید زمان لازم را اختصاص دهید، لطفاً در اسرع وقت به هیات تحریریه مجله اطلاع دهید تا بتوانند یک داور جایگزین دعوت کنند. همچنین در این مرحله ممکن است بخواهید همکارانی با تخصص و صلاحیت به منظور داوری به مجله معرفی کنید. لطفاً به یاد داشته باشید، اگر مقاله نویسنده به داوری ارسال شده باشد و داوران به درخواست داوری پاسخ نداده اند، نویسنده تصمیم به موقعی در رابطه با مقاله اش دریافت نخواهد کرد.

لطفاً اهداف و زمینه و دستورالعمل نویسنده را با دقت بخوانید. باید در نظر گرفت که آیا مقاله برای مجله ای که به آن ارسال می شود مناسب است یا خیر. اهداف و حوزه موضوعی مجلات در منو و صفحات "اطلاعات مجله" موجود است.

ویژگی اساسی هر داوری این است که مفید و سازنده باشد و ما از داوران می‌خواهیم ارائه پیشنهاد و نظر برای نویسندگان در رابطه با مقاله قوی و محترمانه باشد. داوران همتا باید یک ارزیابی انتقادی عینی از مقاله در گسترده ترین شرایط عملی ارائه دهند. داوران باید توصیه ای به سردبیر درباره تصمیم گیری در مورد مقاله ارائه کنند. گزارش داوری باید حاوی پاسخ های دقیق شما در مورد سوالات مجله در فرم بررسی باشد. اگر فکر می‌کنید که مقاله قبل از اینکه قابل قبول باشد نیاز به بازبینی دارد، لطفاً پیشنهاداتی در مورد چگونگی بهبود مقاله ارائه دهید. به همین ترتیب، اگر احساس می کنید که مقاله به اندازه کافی خوب نیست و هیچ چشم انداز واقعی برای بهبود به اندازه کافی برای انتشار ندارد، باید رد مقاله را توصیه کنید.

 

شما هم چنین باید:

کامنت های خود را شماره گذاری کنید و هنگام اظهار نظر خاص به شماره صفحه و خط در مقاله مراجعه کنید.

اگر از شما خواسته شده است که فقط در مورد بخش‌ها یا جنبه‌های خاصی از دست‌نوشته نظر بدهید، باید به وضوح مشخص کنید که کدام موارد هستند.

با آثار نویسنده به گونه ای رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود.

برگه امتیاز داوران فقط توسط ویراستاران قابل مشاهده است و نظرات با نویسندگان به اشتراک گذاشته خواهد شد.

می توانید برای مشاهده روش بررسی مقاله در مجله اینجا را ببینید.

فلوچارت فرایند بررسی مقاله 

 

 

 

 

فرایند پذیرش مقاله در مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار

پس از ارسال مقاله توسط نویسنده به سامانه، در مرحله اول مقاله از نظر رعایت راهنمای تدوین (حداکثر ظرف سه روز) توسط کارشناسان نشریه بررسی خواهد شد. (لطفا جهت تسریع در روند فرآیند داوری، قبل از ارسال مقاله، قسمت راهنمای نویسندگان را به دقت مطالعه کنید و مقاله را به طور دقیق بر اساس راهنمای تدوین موجود در سامانه تنظیم و ارسال کنید).

در صورت پذیرش در مرحله اول، مقاله در مرحله دوم از نظر کیفیت محتوا و مرتبط بودن موضوع توسط کمک سردبیر (Technichal Editor)، مورد ارزیابی اولیه قرار خواهد گرفت. این مرحله معمولا حداکثر 2 روز به طول خواهد انجامید.

پس از پذیرش در مرحله دوم، مقاله توسط دبیر تخصصی به دو داور ارسال خواهد شد. فرآیند داوری مقالات بدین شرح است:

اگر  دو داور مقاله را رد کنند، مقاله رد خواهد شد.

اگر نظر دو داور بازنگری کلی مقاله باشد مقاله برای بازنگری به نویسنده ارسال خواهد شد.

اگر نظر یک داور بازنگری کلی و داور دیگر رد مقاله باشد، مقاله به داور سوم ارسال و با توجه به نظر داور سوم بر اساس مورد 1 و 2 تصمیم گرفته خواهد شد.

پس از اینکه نویسنده مقاله را بر اساس نظر داوران اصلاح و ارسال کرد، مقاله به یکی از داوران برای ارزیابی تطبیقی ارسال خواهد شد.

هر هفته ایمیلی برای یادآوری به داوران ارسال می‌شود و در صورت عدم داوری مقاله پس از 2 هفته، مقاله از داور پس گرفته شده و به داور جدید ارسال خواهد شد. با توجه به میزان اصلاحات درخواستی و نقطه نظرات داوران و سرعت و دقت انجام اصلاحات توسط نویسندگان، اخذ پذیرش در این نشریه حدود 3 ماه (در صورت تایید نهایی داوران) به طول خواهد انجامید.