سالمندان
سیده محبوبه حسینی زارع؛ ابوالقاسم پوررضا؛ پروانه اصفهانی؛ کیانوش عبدی
دوره 29، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1401، ، صفحه 88-100
چکیده
هدف: از آنجایی که مشارکت در فعالیتهای فراغتی، سلامت جسمی و روانی سالمندان را بهبود میبخشد، در این مطالعه به تبیین و تحلیل الگوهای فراغتی سالمندان جهت آشکارسازی مشکلات، نیازها و موانع فراغتی برای سیاستگذاران پرداخته شده است. روش بررسی: مطالعه ی حاضر، مطالعه ی کیفی با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی بوده که در آن بر اساس نمونه گیری ...
بیشتر
هدف: از آنجایی که مشارکت در فعالیتهای فراغتی، سلامت جسمی و روانی سالمندان را بهبود میبخشد، در این مطالعه به تبیین و تحلیل الگوهای فراغتی سالمندان جهت آشکارسازی مشکلات، نیازها و موانع فراغتی برای سیاستگذاران پرداخته شده است. روش بررسی: مطالعه ی حاضر، مطالعه ی کیفی با استفاده از تحلیل محتوای قراردادی بوده که در آن بر اساس نمونه گیری هدفمند، 21 سالمند بالای 60 سال با حداکثر تنوع انتخاب شده و جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختار یافته تا اشباع داده ها در سال 1397صورت گرفت. از چهار معیار مقبولیت ، قابلیت اطمینان، قابلیت انتقال و قابلیت تأیید پیشنهادی گوبا و لینکن جهت ارزیابی صحت دادهها استفاده شد. یافته ها: سه مضمون اصلی شکل گرفته از مطالعه عبارت بودند از: فعالیت های اوقات فراغت، موانع مشارکت در فعالیتهای اوقات فراغت و عوامل موثر بر اوقات فراغت. هشت طبقه اصلی "تفریح"، "ورزش"، "تعاملات اجتماعی"، "استراحت"، "فعالیت هنری"، "فعالیت فرهنگی"، "رسانه"، "پرداختن به فرائض دینی"از آنالیز دادهها استخراج شد رایج ترین فعالیتهای اوقات فراغت در سالمندان تماشای تلویزیون، پیادهروی، رفتن به پارک و رفتن به مساجد بود. همچنین، مهمترین موانع مشارکت در فعالیتهای فراغتی مشکلات اقتصادی، ناتوانی جسمی و عدم دسترسی به تسهیلات فراغتی بود. نتیجه گیری: با توجه به رایجترین فعالیتهای فراغتی در سالمندان و موانع مشارکت در فعالیتهای فراغتی، میتوان با تدارک برنامههای تفریحی، ورزشی، آموزشی و مذهبی از جمله پیاده روی و توجه به غنی سازی برنامه های تلویزیون، از سوی نهادها و سازمانهای مسئول و در دسترس قرار دادن این تدارکات، زمینه ی رفاه و سلامت سالمندان را فراهم نمود.
سالمندان
آزاده حاجی پور؛ مریم جوادی؛ مهناز عباسی؛ عیسی محمدی زیدی
دوره 28، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1400، ، صفحه 923-935
چکیده
مقدمه و هدف: این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر کنترل قندخون در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو اجرا گردید. روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای شاهددار تصادفی شده با روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی بر روی 110 سالمند مبتلا به دیابت نوع دو در شهرستان ملارد انجام گردید (55 نفر در گروه مداخله و 55 نفر در گروه کنترل). ...
بیشتر
مقدمه و هدف: این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش بر کنترل قندخون در سالمندان مبتلا به دیابت نوع دو اجرا گردید. روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مداخله ای شاهددار تصادفی شده با روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی بر روی 110 سالمند مبتلا به دیابت نوع دو در شهرستان ملارد انجام گردید (55 نفر در گروه مداخله و 55 نفر در گروه کنترل). افراد گروه مداخله تحت 2 جلسه آموزشی فشرده و سپس پیگیری آموزشی از طریق ارسال روزانه پیام کوتاه به تلفن همراه در طول مدت مدت سه ماه قرار گرفتند. داده های مربوطه به وضعیت دموگرافیک، شاخص های آنتروپومتریک، میزان خودمراقبتی و شاخص های پروفایل قندی بیماران قبل و بعد از مداخله جمع آوری و با نرم افزار SPSS ویرایش 22 و آزمون های تی مستقل، واریانس یک طرفه و ANOVA تحلیل شدند.نتایج: مقایسه پروفایل قندی بیماران گروه کنترل و مداخله قبل و پس از سه ماه مداخله آموزشی، نشان دهنده کاهش معنی دار میانگین FBS و HbA1c بود(001/0 ˂p). هم چنین یافته ها نشان داد میانگین تمام حیطه های خودمراقبتی به جز حیطه مرتبط به عدم مصرف سیگار در بیماران گروه مداخله افزایش معنی دار داشته است( 05/0˂p) و میانگین نمره کل خودمراقبتی آنان نیز از سطح نامطلوب و نیمه مطلوب به سطح مطلوب ارتقاء پیدا کرده است(001/0˂p).نتیجه گیری: رفتارهای خودمراقبتی و کنترل قندخون سالمندان دیابتی نوع 2 با برنامه آموزشی فشرده مبتنی بر تئوری مراحل تغییر به طور معناداری بهبود یافت، بنابراین توجه به متغیرهای مذکور در طراحی مداخلات آموزشی این گروه سنی ضروری به نظر می رسد.
سالمندان
ماندانا نیکنام؛ مریم تیموری
دوره 28، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1400، ، صفحه 23-29
چکیده
زمینه و هدف ازدواج سالمندان، یکی از تمهیدات مناسب برای بهبود شاخصهای کیفیت زندگی در سالمندان است که باعث میشود سالمندان تنها نباشند و با داشتن همکلام روحیه خود را حفظ کنند.هدف پژوهش حاضر، مقایسه رضایتمندی از زندگی، تحمل پریشانی و سبکهای مقابله با استرس در مردان سالمند با ازدواج مجدد و مردان سالمند مجرد بود. مواد و روشها ...
بیشتر
زمینه و هدف ازدواج سالمندان، یکی از تمهیدات مناسب برای بهبود شاخصهای کیفیت زندگی در سالمندان است که باعث میشود سالمندان تنها نباشند و با داشتن همکلام روحیه خود را حفظ کنند.هدف پژوهش حاضر، مقایسه رضایتمندی از زندگی، تحمل پریشانی و سبکهای مقابله با استرس در مردان سالمند با ازدواج مجدد و مردان سالمند مجرد بود. مواد و روشها طرح پژوهش، از نوع علی- مقایسهای بود. نمونه آماری شامل 40 سالمند با ازدواج مجدد و 40 سالمند مجرد تهران بود که با روش نمونهگیری گلولهبرفی انتخاب گردیدند. برای جمعآوری دادهها از پرسشنامههای رضایتمندی از زندگی، تحمل پریشانی و سبکهای مقابله با استرس استفاده شد. دادهها از طریق tمستقل و تحلیل واریانس، تجزیهو تحلیل شدند. یافتههای پژوهش نتایج نشان داد که رضایت از زندگی مردان سالمند با ازدواج مجدد، بیشتر از مردان سالمند مجرد است (0/001>p). همچنین نتایج نشان داد بین تحمل پریشانیو سبکهای مقابله با استرس در مردان سالمند با ازدواج مجدد و مردان سالمند مجرد، تفاوت معنادار وجود دارد (0/001>p). مردان سالمند با ازدواج مجدد، بیشتر از ارزیابی پریشانی و تنظیمپریشانی استفاده میکنند ولی مردان سالمند مجرد، از مؤلفه جذب و تحمل استفاده میکنند. مردان سالمند با ازدواج مجدد در موقعیتهای استرسزا از مقابله متمرکز بر ارزیابی شناختی و مقابله متمرکز بر حل مسئله استفاده میکنند ولی مردان سالمند مجرد، بیشتر از مقابلهمتمرکز بر هیجان، جلب حمایت اجتماعی و مهار جسمانی استفاده میکنند. بحث و نتیجهگیری بنابراین مردان سالمند مجرد نسبت به مردان سالمند با ازدواج مجدد، آسیبپذیری بیشتری دارند و افزایش سلامتروان آنان باید مورد توجه قرار گیرد.
سالمندان
محبوبه زیاری؛ امین فرزانه حصاری
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 778-786
چکیده
زمینه و هدف: شاخصهای آنتروپومتریکی شاخص توده بدنی و دور کمر اغلب برای پیشبینی ریسک فاکتورهای قلبی عروقی استفاده میشود. شاخصهای گردی بدن و شکل بدن به تازگی معرفی شدهاند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه شاخص شکل بدنی و شاخص گردی بدن بین افراد سالم و بیمار قلبی-عروقی و ارتباط آنها با میزان فعالیت بدنی و شاخصهای آنتروپومتری زنان میانسال ...
بیشتر
زمینه و هدف: شاخصهای آنتروپومتریکی شاخص توده بدنی و دور کمر اغلب برای پیشبینی ریسک فاکتورهای قلبی عروقی استفاده میشود. شاخصهای گردی بدن و شکل بدن به تازگی معرفی شدهاند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه شاخص شکل بدنی و شاخص گردی بدن بین افراد سالم و بیمار قلبی-عروقی و ارتباط آنها با میزان فعالیت بدنی و شاخصهای آنتروپومتری زنان میانسال و سالمند بود. مواد و روشها: برای انجام مطالعه مقطعی حاضر 269 زن با دامنه سنی 40 تا 70 سال (136 نفر سالم و 133 بیمار قلبی عروقی) انتخاب شدند. سطح فعالیت بدنی با ﭘﺮﺳﺶﻧﺎﻣﻪﻱ ﺑﻴﻦﺍﻟﻤﻠﻠﻲ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ ﺑﺪﻧﻲ ارزیابی و بر اساس آن و همچنین بیماری قلبیعروقی آزمودنیها به 7 گروه: بیمار قلبی عروقی، ریسک فاکتور فعال، ریسک فاکتور متوسط، ریسک فاکتور غیرفعال، سالم فعال، سالم متوسط و سالم غیرفعال تقسیم شدند. شاخصهای گردی بدن و شکل بدن، شاخص توده بدنی، دور کمر، نسبت دور کمر به لگن و وزن اندازه گیری شد. از آزمونهای ANOVA یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.یافتهها: ﺩﺭ گروه بیمار قلبی عروقی شاخص شکل بدن (004/0=p) و گردی بدن (004/0=p) بطور معنیداری بیشتر از گروه سالم فعال بود. در گروه بیمار قلبی شاخص شکل بدن با نسبت کمر به لگن رابطه مثبت (59/0=r) و با فعالیت بدنی (36/0-=r) رابطه منفی و شاخص گردی بدن با شاخص توده بدنی(83/0=r)، درصد چربی بدن (65/0=r) و نسبت کمر به لگن رابطه مثبت (59/0=r) معنیداری و با میزان فعالیت بدنی رابطه منفی (22/0-=r) معنیدار داشت. نتیجهگیری: با توجه به نتایج تحقیق، شاخص شکل بدن، گردی بدن و نسبت کمر به لگن در بیماران قلبی عروقی نسبت به افراد سالم فعال بطور معنیداری بیشتر بود. همچنین، شاخص شکل بدن و بدن گردی در بیماران قلبی با تعداد بیشتری از شاخصهای آنتروپومتری ارتباط معنیدار داشتند.
سالمندان
محبوبه علی پور؛ رها صالح آبادی؛ رحیم اکرمی؛ جواد گنجلو
دوره 27، شماره 4 ، مهر و آبان 1399، ، صفحه 542-547
چکیده
زمینه و هدف با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران و نقش سرمایه اجتماعی و سالمندی موفق در زندگی سالمندان، این پژوهش با هدف ارتباط سرمایه اجتماعی و سالمندی موفق در جامعه سالمندان انجام شد.
مواد و روشها مطالعه حاضر، توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی بود که برای این منظور، تعداد 402 سالمند، به صورت تصادفی ...
بیشتر
زمینه و هدف با توجه به افزایش جمعیت سالمندان در کشورهای در حال توسعه از جمله ایران و نقش سرمایه اجتماعی و سالمندی موفق در زندگی سالمندان، این پژوهش با هدف ارتباط سرمایه اجتماعی و سالمندی موفق در جامعه سالمندان انجام شد.
مواد و روشها مطالعه حاضر، توصیفی- تحلیلی به صورت مقطعی بود که برای این منظور، تعداد 402 سالمند، به صورت تصادفی از 6 مرکز بهداشت از سطح شهر سبزوار، 2 سرای سالمند و 3 کانون بازنشستگان( علوم پزشکی، آموزش و پرورش، تأمین اجتماعی) در سال 98-1397 به عنوان جامعه پژوهش با روش نمونهگیری طبقهای، انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات، از پرسشنامههای اطلاعات دموگرافیک سالمند، سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن، سالمندی موفق و وضعیتشناختی سالمند (AMT) استفاده شد. اطلاعات بهدست آمده، با استفاده از نرمافزار SPSS-22 و بهکارگیری آزمونهای همبستگی پیرسون، آزمون کانونی و رگرسیون چندمتغیره دادهها تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها میانگین و انحراف معیار سنی واحدهای پژوهش 8 ± 8/68 سال بود. نمره سرمایه اجتماعی با نمره سالمندی موفق، همبستگی داشت که میزان این ارتباط، مثبت و متوسط بود (662/0 = r ). نزدیک به 30 درصد از تغییرات در نمرات سالمندی موفق، به عنوان متغیر وابسته تحت تأثیر متغیرهای سرمایه اجتماعی و شرایط تأهل، زندگی با بستگان، اشتغال و سطح تحصیلات قرار داشت (29/0 = ).
نتیجهگیری نتایج این مطالعه، مبنی بر تأیید توان پیشگویی و تأثیر سرمایه اجتماعی بر شاخص سالمندی موفق سالمندان در جامعه، تأملبرانگیز است. سرمایه اجتماعی، بهعنوان متغیر مستقل، سالمندی موفق را بهعنوان متغیری وابسته، تحت تأثیر قابلتوجهی قرار میدهد؛ به عبارت دیگر، سرمایه اجتماعی از توان پیشگویی سالمندی موفق نیز برخوردار است. این ارتباط در برخی از ابعاد؛ شامل سلامت جسمی، سلامت روانی، عملکرد جسمی و وضعیتشناختی قابل توجهتر بود؛ از این رو این یافتهها میتواند راهنمای خوبی برای تمرکز پژوهشهای بعدی و در نهایت، مداخلات مسئولین و متخصصان امر، برای نیل به اهداف سالمندی موفق باشد.
سالمندان
زهرا عسکری؛ محمد طحان؛ الهه آهنگری
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 587-591
چکیده
پیش زمینه و هدف: سندرم آشیانهی خالی نوعی پژمردگی روحی است که به دنبال خالی شدن منزل از فرزندان و عدم حضور آنها در کنار والدین، در پدر و مادر احساس میشود و از انجایی که وقوع این سندرم در دوران میانسالی و سنین بالاتر ممکن است به لحاظ اجتماعی در این گروه سنی، تاثیر ویژهای بر سلامت کلی جامعه داشته باشد لذا پژوهش حاضر با هدف، تعیین اثربخشی ...
بیشتر
پیش زمینه و هدف: سندرم آشیانهی خالی نوعی پژمردگی روحی است که به دنبال خالی شدن منزل از فرزندان و عدم حضور آنها در کنار والدین، در پدر و مادر احساس میشود و از انجایی که وقوع این سندرم در دوران میانسالی و سنین بالاتر ممکن است به لحاظ اجتماعی در این گروه سنی، تاثیر ویژهای بر سلامت کلی جامعه داشته باشد لذا پژوهش حاضر با هدف، تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم آشیانه خالی انجام شده است.مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیـش آزمون ـ پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را تمامی افراد سالمند مراجعه کننده به مرکز روان درمانی سپید مشهد در سال 1397 تشکیل دادند. از این جامعهی آماری به شیوه نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه، تعداد 30 سالمند به عنوان نمونه انتخاب، به طور کاملا تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت 8 جلسه 90 دقیقهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت نکردند. هر دو گروه در آغاز و پایان درمان به پرسشنامه کیفیت از زندگی (IRQOL) پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل آماری داده ها، با نرم افزار spss-22 و آمار استنبـاطی (آزمون تحلیل کوواریانس) انجام شد (01/0>p).یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین نمرات کیفیت زندگی در پس آزمون گروه آزمایش به طور معناداری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل بالاتر است. نتیجه گیری: بر اساس یافتهها در گروه ازمایش در مقایسه با گروه کنترل، کیفیت زندگی در زمان پس آزمون به طور معناداری افزایش یافته است. یافتههای این پژوهش نقش و اهمیت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در افزایش کیفیت زندگی در سالمندان مبتلا به سندرم اشیانه خالی را خاطر نشان میسازد.
سالمندان
مینا مدد زاده؛ اکبر احمدی آسور؛ مجید فلاحی؛ زهرا شریفی
دوره 25، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1397، ، صفحه 741-748
چکیده
زمینه و هدف: روند رو به رشد تعدا د سالمندان در دنیا ، مراقبت از آنها را به شغلی خاص تبدیل کرده است . مراقبین این افراد بیش از سایر مشاغل درگیر مشکلاتی مانند اختلالات اسکلتی- عضلانی هستند. این مطالعه با هدف تعیین ریسک ابتلا به فراوانی عوارض اسکلتی-عضلانی و عوامل مرتبط با آن در بین مراقبین خانه های سالمندان شهر سبزوار در سال ۱۳۹۵ انجام ...
بیشتر
زمینه و هدف: روند رو به رشد تعدا د سالمندان در دنیا ، مراقبت از آنها را به شغلی خاص تبدیل کرده است . مراقبین این افراد بیش از سایر مشاغل درگیر مشکلاتی مانند اختلالات اسکلتی- عضلانی هستند. این مطالعه با هدف تعیین ریسک ابتلا به فراوانی عوارض اسکلتی-عضلانی و عوامل مرتبط با آن در بین مراقبین خانه های سالمندان شهر سبزوار در سال ۱۳۹۵ انجام گرفته است.مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی - تحلیلی که بصورت مقطعی انجام شد ، وضعیت کاری ۴۰ مادریار خانه سالمندان مادر و ۱۵ پدریار خانه سالمندان پدر شهر سبزوار، که وظیفه جابهجایی ومراقبت از سالمندان را بر عهده داشتند از طریق سرشماری و با استفاده از ابزار ارزیابی پوسچر REBA و پرسشنامه نوردیک در سال ۱۳۹۵مورد مطالعه قرار گرفت. اطلاعات با نرم افزار آماری SPSS نسخه ۱۹ و آزمون های توصیفی، تی تست درسطح معنی داری ۰۵/. مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافتهها: میانگین سابقه کاری در افراد مورد مطالعه ۲/۱ ± ۵ سال و شیوع کل اختلالات اسکلتی- عضلانی ۶۴ درصد برآورد گردید و میزان ناراحتی و درد در نواحی مختلف بدن به ترتیب در مادر یارها مربوط به زانو با ۸۰ درصد و سپس کمر ۷۰ درصد و مچ ۵/۵۲ درصد و گردن ۵/۴۲ درصد و در پدریارها زانو ۷/۴۱ درصد،کمر ۳/۳۳ درصد و مچ دست ۳/۸ درصد ارزیابی شد. همچنین بین جنسیت و سن با درد ناحیه گردن ، سن با کمر درد، نوع کار و انجام فعالیت در زمان استراحت با نمره ربا ارتباط معنی دار بوده است ( ۰۵/. P≤).نتیجهگیری: نتایج حاصل از مطالعه نشاندهنده وضعیت کاری نامناسب پرسنل مراقبت خانههای سالمندان شهر سبزوار می باشد. لذا از طریق ارتقاء سطح آگاهی پدریاران و مادریاران نسبت به روش های صحیح انجام کار می توان وضعیت کاری آنها را اصلاح نمود .
سالمندان
منصوره فیض آبادی؛ اسماعیل وزیری
دوره 25، شماره 2 ، خرداد و تیر 1397، ، صفحه 195-203
چکیده
زمینه و هدف: امروزه دمانس به عنوان یک اپیدمی جهانی مطرح است که باعث ناتوانی افراد بویژه سالمندان میشود. با افزایش جمعیت سالمندان دنیا و به تبع آن افزایش مبتلایان به دمانس، میزان تحقیقات در این زمینه افزایش یافته است. به کمک مطالعات علمسنجی میتوان وضعیت تولیدات علمی و روندهای موضوعی این حوزه را رصد نمود. مواد و روشها: پژوهش حاضر ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه دمانس به عنوان یک اپیدمی جهانی مطرح است که باعث ناتوانی افراد بویژه سالمندان میشود. با افزایش جمعیت سالمندان دنیا و به تبع آن افزایش مبتلایان به دمانس، میزان تحقیقات در این زمینه افزایش یافته است. به کمک مطالعات علمسنجی میتوان وضعیت تولیدات علمی و روندهای موضوعی این حوزه را رصد نمود. مواد و روشها: پژوهش حاضر با رویکرد کمی و با استفاده از فنون علمسنجی به بررسی تولیدات علمی دمانس تا پایان ژوئن 2015 در پایگاه Web of Science در حوزه سالمندی پرداخته است. از روش همرخدادی واژگان کلیدی جهت نگاشت علمی و تعیین روند موضوعی حاکم بر پژوهشهای این حوزه استفاده شده است. یافتهها: نتایج نشان میدهد که تعداد مقالات از 14 مقاله در سال 1983 به 1130 مقاله در سال 2014 رسیده است. تعداد 14417 مقاله بازیابی شده 55892 کلیدواژه داشته است. نتایج حاصل از تحلیل هموقوعی کلیدواژهها نشان میدهد که این مفاهیم در 5 دسته کلی شاملAlzheimer Disease, Dementia، Mild Cognitive Impairment، Cognition و Frail Elderly قرار گرفتهاند. همچین نتایج همرخدادی واژگان در بازههای زمانی 5 ساله نیز نشان داد که طی سالهای اخیر، علاوه برکلیدواژههای آلزایمر و دمانس، واژههای Cognition، aging، Memory و caregivers رشد زیادی داشتهاند. عوامل خطر در کنار آلزایمر و دمانس نیز طی چند سال اخیر در مطالعات افزایش داشته است. نتیجهگیری: آشنایی با روند پژوهشها و مباحث داغ این حوزه به محققان و سیاستگذاران به جهت تصمیمگیری بهتر در انجام پژوهشها و سرمایهگذاری مناسبتر در این حوزه کمک میکند.
سالمندان
زهرا جوانوش؛ مریم مژدکانلو؛ صدیقه رستاقی؛ مصطفی راد
دوره 25، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1397، ، صفحه 75-82
چکیده
زمینه: بهبود کیفیت زندگی در بیماران قلبی مهمترین هدف در برنامه های ارتقا سطح سلامت می باشد. آموزش برنامه خود مدیریتی، از مهم ترین روش های بهبود و ارتقای سطح سلامت می باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر مدل خودمدیریتی5 آ بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم حاد کرونری می باشد.روش پژوهش: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهه می باشد که 54 ...
بیشتر
زمینه: بهبود کیفیت زندگی در بیماران قلبی مهمترین هدف در برنامه های ارتقا سطح سلامت می باشد. آموزش برنامه خود مدیریتی، از مهم ترین روش های بهبود و ارتقای سطح سلامت می باشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر مدل خودمدیریتی5 آ بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم حاد کرونری می باشد.روش پژوهش: این مطالعه کارآزمایی بالینی دوگروهه می باشد که 54 بیمار سالمند مبتلا به بیماری سندرم حاد کرونری از بین بیماران بستری در بخش قلب و سی سی یو بیمارستان امام رضا شهر بجنورد به صورت در دسترس انتخاب شده و به روش بلوک های جایگشتی به دو گروه آزمون (27 نفره) و کنترل (27 نفره) تقسیم شدند. گروه مداخله تحت اجرای برنامه خود مدیریتی بر اساس روش 5 آ قرار گرفتند و گروه کنترل برنامه روتین بیمارستان را دریافت نمودند. ابزار پژوهش در این مطالعه، پرسشنامه 31 سوالی کیفیت زندگی لیپاد می باشد که در ابتدا و دو ماه بعد از مطالعه در دو گروه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 20 و آزمونهای آماری کای اسکوئر و آزمون ویلکاکسون و تحلیل اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل گردید(p= 0/78 ).یافته ها: یافته ها نشان داد اکثر واحد های پژوهش زن و متاهل و بی سواد بودند. میانگین سنی واحد های پژوهش68/4±18/66 سال بود. میانگین نمرات، در تمامی ابعاد کیفیت زندگی در گروه مداخله بعد از اتمام مطالعه بالاتر رفت. ولی از نظر آماری تفاوت معنی دار مشاهده نشد.نتیجه گیری: این مطالعه نشان دهنده اثر بخشی برنامه خود مدیریتی مبتنی بر مدل 5آ بر کیفیت زندگی سالمندان مبتلا به سندرم حاد کرونری در مدت مطالعه نبود.