میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مرتضی یزدانی؛ فرشته جوکار کاشی؛ اکرم رحیمی مقدم
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 555-565
چکیده
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان ...
بیشتر
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان و قزاآن با امواج میکرویو و بدون استفاده از حلال استخراج شد. ترکیبات تشکیل دهنده اسانسها با دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیفسنج جرمی شناسایی شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانسها با روش بیرنگ شدن بتاکاروتن، سمیت سلولی آنها با آزمون کشندگی میگوی آب شور و فعالیت ضدمیکروبی آنها با روش انتشار در آگار و تعیین کمترین غلظت مهارکننده رشد بررسی گردید.یافته ها: ترکیب اصلی در اسانس پونه مریوان پولگون (%45/81) و ایزوپولگول (%39/8) و در اسانس پونه قزاآن پولگون (%29/48) و پیپریتنون اکسید (%53/23) بودند. درصد بازدارندگی اسانس پونه مریوان و قزاآن و استاندارد BHT به ترتیب %02/80، %59/78 و %50/95 و مقدار LC50 اسانس پونه مریوان و قزاآن و داروی ضدسرطان وینکریستینسولفات به ترتیب 47/53، 96/55 و 751/0 میکروگرم بر میلیلیتر به دست آمد. اسانسهای پونه مریوان و قزاآن فعالیت ضدمیکروبی خوبی به خصوص برعلیه باکتریهای گرم مثبت نشان دادند.نتیجهگیری: اسانسهای پونه مریوان و قزاآن دارای فعالیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی خوبی هستند و میتوان آنها را به عنوان جایگزینی برای آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی معرفی نمود.
امید عزیزیان شرمه؛ مژگان طاهری زاده؛ محرم ولی زاده؛ علیرضا زابلی
دوره 25، شماره 2 ، خرداد و تیر 1397، ، صفحه 279-292
چکیده
اهداف: در این پژوهش فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس و عصارههای گیاه دارویی کاهمکی (.Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor)، رشدیافته در استان سیستان و بلوچستان بررسی شده است.مواد و روشها: جهت بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی شامل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل موجود در سه عصاره (متانولی، اتانولی و آبی) و اسانس، به ترتیب، ...
بیشتر
اهداف: در این پژوهش فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس و عصارههای گیاه دارویی کاهمکی (.Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor)، رشدیافته در استان سیستان و بلوچستان بررسی شده است.مواد و روشها: جهت بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی شامل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل موجود در سه عصاره (متانولی، اتانولی و آبی) و اسانس، به ترتیب، روشهای معرف فولین-سیوکالتیو، روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم و GC-MS و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای مختلف به دو روش DPPH و FRAP و فعالیت ضدمیکروبی ترکیبات موجود در اسانس و عصارهها علیه سه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی و دو قارچ آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکنس به دو روش انتشار از چاهک و حداقل غلظت مهارکننده رشد میکروب (MIC) استفاده شد.یافتهها: نتایج نشان دادند که عصاره متانولی دارای بیشترین میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی و در مقابل، عصاره آبی دارای حداقل میزان این ترکیبات و فعالیت بوده است. در بررسی ترکیبات موجود در اسانس، سه ترکیب پیپریتون (95/82%) ، کارن (493/2%) و لیمونن (086/1%) از عمدهترین ترکیبات بودند. بررسی نتایج حاصل از اثرات ضدمیکروبی نشان دادند که اسانس و عصارهها اثر مهارکنندگی قابل ملاحظهای بر روی همهی باکتریها و قارچهای مورد استفاده نشان دادند بطوریکه این اثر کاملا وابسته به غلظت بودهاست.نتیجهگیری: بطورکلی این مطالعه نشان داد که این گیاه میتواند کاندیدای خوبی جهت درمان بیماریهای ناشی از استرسهای اکسیداتیوی و بیماریهای ناشی از میکروبهای بیماریزا قرار گیرد. همچنین با توجه به قدرت بالای این گیاه در ازبین بردن عوامل بیماریزا، میتواند جایگزین مناسب برای آنتی بیوتیکها باشد.
حسن محمدپور کنزق؛ مصطفی نوروزی؛ رزاق محمودی؛ اصغر محمدپور اصل؛ رزا زواشی
دوره 22، شماره 4 ، مهر و آبان 1394، ، صفحه 612-621
چکیده
زمینه و هدف: امروزه اسانس های گیاهی بهدلیل دارا بودن خواصّ ضدّ میکروبی و آنتی اکسیدانی، جهت استفاده به عنوان نگهدارنده های طبیعی و سالم در مواد غذایی، مورد توجّه پژوهشگران صنایع غذایی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدّ لیستریایی اسانس گیاه چای کوهی در پنیر سنتی اردبیل می باشد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی،بخش های هوایی ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه اسانس های گیاهی بهدلیل دارا بودن خواصّ ضدّ میکروبی و آنتی اکسیدانی، جهت استفاده به عنوان نگهدارنده های طبیعی و سالم در مواد غذایی، مورد توجّه پژوهشگران صنایع غذایی می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدّ لیستریایی اسانس گیاه چای کوهی در پنیر سنتی اردبیل می باشد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی،بخش های هوایی گیاه چای کوهی به صورت خشک شده تهیه و اسانس روغنی آن استخراج و شناسایی شد. غلظت های (03/0، 06/0 ،12/0) اسانس به همراه cfu/ml103 باکتری لیستریا مونوسیتوژنز به نمونه های شیر پیش ساز پنیر تلقیح شد. نمونه های پنیر به مدّت 60 روز در دمای0C 7 نگهداری شدند و طی روز های45،30،15،7،1 و60 نحوه رشد باکتری لیستریا و باکتری های کلی هوازی به روش کشت سطحی بررسی شدند. داده ها با آزمون آنالیز واریانس برای داده های تکراری با سطح معنادار کمتر از 05/0 در SPSS22 آنالیز شد. یافتهها: غلظت های استفاده شده از اسانس تأثیر معنی داری بر کاهش رشد لگاریتمی باکتری های کلی و لیستریامونوسیتوژنز نسبت به گروه کنترل داشت (001/0p<). همچنین مشاهده شد که با افزایش غلظت اسانس کاهش رشد لگاریتمی باکتری ها نیز افزایش می یابد. غلظت 12/0 اسانس بیشترین اثر ضدّ میکروبی را داشت (001/0p<). نتیجهگیری: اسانس چای کوهی علیه باکتری های کلی هوازی و لیستریا دارای اثر ضدّ میکروبی بوده و می توان با کاربرد غلظت06/0 اسانس، امنیّت و کیفیّت میکروبی پنیر های سنّتی را ارتقا داده و ویژگی های ارگانولپتیکی مطلوبی نیز ایجاد کرد.
نغمه مخبر؛ احمد امامی؛ سید رضا مظلوم؛ معصومه کنعانی
دوره 19، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1391، ، صفحه 249-257
چکیده
زمینه و هدف: تمامی بیماران همودیالیزی، طی مراحل مختلف همودیالیز، درجه ای از اضطراب را تجربه می کنند. اضطراب میتواند باعث افزایش ناتوانی و مرگ و میر گردد. در این مطالعه اثربخشی استنشاق اسانس پرتقال در کاهش میزان اضطراب بیماران همودیالیز مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 62 بیمار همودیالیزی بهطور تصادفی ...
بیشتر
زمینه و هدف: تمامی بیماران همودیالیزی، طی مراحل مختلف همودیالیز، درجه ای از اضطراب را تجربه می کنند. اضطراب میتواند باعث افزایش ناتوانی و مرگ و میر گردد. در این مطالعه اثربخشی استنشاق اسانس پرتقال در کاهش میزان اضطراب بیماران همودیالیز مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، 62 بیمار همودیالیزی بهطور تصادفی و یک سوکور در دو گروه (اسانس پرتقال31 نفر و مراقبت معمول31 نفر) قرار گرفتند. در گروه اسانس پرتقال، پس از اخذ رضایتنامه کتبی، استنشاق اسانس توسط دستمال کاغذی آغشته به یک قطره اسانس به مدت 20-15 دقیقه انجام شد. این روش سه بار در هفته به مدت 4 هفته بهکار برده شد. درگروه مراقبت معمول، مراقبتهای رایج در بخش همودیالیز بیمارستان انجام گرفت. در هر دو گروه، میزان اضطراب آشکار و پنهان بعد از اتمام همودیالیز در یک مرحله قبل از مداخله و پایان هر هفته توسط پرسشنامه اضطراب اشپیل برگر اندازهگیری و ثبت شد. یافتهها: میانگین اضطراب آشکار قبل از مداخله در گروه پرتقال و مراقبت معمول به ترتیب 7/9±9/46 و 6/11±3/48 بود. میانگین اضطراب پنهان قبل از مداخله بهترتیب 2/9±5/46 و 6/11±9/47 بود. میانگین اضطراب آشکار هفته چهارم بعد از مداخله در گروه پرتقال و مراقبت معمول بهترتیب 7/8± 9/35 و 7/10±1/45 بود. میانگین اضطراب پنهان در همین زمان بهترتیب 9/8±0/36 و 8/11±6/45 بود. استنشاق اسانس پرتقال، میزان اضطراب آشکار و پنهان را بهصورت معنیداری نسبت به قبل از مداخله کاهش داده است (001/0>P). در استنشاق اسانس پرتقال تفاوت معناداری در میزان اضطراب آشکار و پنهان بین مراحل بعد از مداخله با یکدیگر وجود داشت (05/0