علوم تغذیه
منصور کرجی بانی؛ فاطمه اسماعیلی رنجبر؛ هادی اصلاحی؛ فرزانه منتظری فر؛ علیرضا داشی پور
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 393-405
چکیده
زمینه و هدف: پره اکلامپسی و اکلامپسی، سندرم اختصاصی بارداری است. ویتامین D بهعنوان یکی از عوامل آسیبشناسی این سندرم میباشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین D درخانمهای باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی با زنان باردار سالم انجام شد.
مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی 50 خانم باردار مبتلا به پره ...
بیشتر
زمینه و هدف: پره اکلامپسی و اکلامپسی، سندرم اختصاصی بارداری است. ویتامین D بهعنوان یکی از عوامل آسیبشناسی این سندرم میباشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین D درخانمهای باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی با زنان باردار سالم انجام شد.
مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی 50 خانم باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلمپسی و50 فرد سالم براساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب و پس از اخذ خون مقدار ویتامین Dسرم با استفاده از کیت تجاری و به روش الایزا اندازهگیری شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل آماری از نرمافزار20 :SPSS استفاده شد و 05 /0 >0P تفاوت معنیداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین ویتامین D سرم درخانمهای باردار پره اکلامپسی یا اکلامپسی کمتر از گروه سالم بود (P=0/002). همچنین 38 درصد و 2 درصد زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی و سالم دارای کمبود شدید مقدار ویتامین D بودند. کمبود ویتامین D در خانمهای باردار با سن بیشتر از 30 و BMI بیشتر از 25، تحصیلات کمتر از دیپلم، خانه دار و سن بارداری کمتر از 34 هفته بیشتر وجود داشت.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است بیشتر خانمهای باردار مبتلا به سندرم پره اکلامپسی و اکلامپسی کمبود ویتامین D داشته که در بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی تأثیرگذار میباشد. از این رو غربالگری و درمان بهموقع کمبود ویتامین D میتواند احتمالاً از بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی پیشگیری کند وکیفیت بارداری را افزایش دهد.
زنان و زایمان
فرزانه منتظری فر؛ مرضیه قاسمی؛ رسول تقویی فر؛ مهدیه کیخانژاد؛ منصور کرجی بانی؛ ابراهیم علیجانی
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 294-301
چکیده
زمینه و هدف سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در زنان سنین ناباروری است. زنان مبتلا به این بیماری، در معرض خطر زودرس بیماریهای قلبی- عروقی قرار دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی و سایر عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به PCOS انجام شد. مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در زنان سنین ناباروری است. زنان مبتلا به این بیماری، در معرض خطر زودرس بیماریهای قلبی- عروقی قرار دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی و سایر عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به PCOS انجام شد. مواد و روشها در این مطالعه مورد شاهدی،50 زن مبتلا به PCOS و 50 زن سالم مراجعهکننده به کلینیک ناباروری زاهدان که از نظر سن و BMI همسان شده بودند، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. در کلیه افراد، شاخصهای تنسنجی، بیوشیمیایی، کمپلمانهای 3 C، 4C، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) و سطح مالوندیآلدئید (MDA) اندازهگیری شد. اطلاعات بهدستآمده با استفاده از روشهای آماری آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس، در سطح معناداری 0/05>p تجزیهوتحلیل شد. یافتهها نتایج نشان داد میانگین دور کمر (048/ 0=p)، فشار خون سیستولیک (0/01<p) و دیاستولیک (048/ 0=p)،LDL کلسترول (0/05=p) و MDA (p>0/0001) سرم در زنان PCOS بهطور معناداری بیشتر و میانگین سطح HDL کلسترول (0/03=p) و TAC (p=0/05) بهطور معنیداری، کمتر از گروه کنترل بود. میانگین سطح سرمی 3 C و 4 C در گروه PCOS بیشتر از گروه کنترل بود اما این اختلاف، فقط برای3 C معنادار بود (0/03=p). نتیجهگیری یافتهها نشان داد که اختلالات لیپید، مارکرهای استرس اکسیداتیو و فاکتورهای التهابی در زنان PCOS با چاقی شکمی، بیشتر بود. بنابراین غربالگری این فاکتورها و مدیریت وزن، بهویژه در زنان چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک، در استراتژی درمانی پیشنهاد میشود.
منصور کرجی بانی؛ علیرضا نخعی؛ فرزانه منتظری فر؛ احسان رخشانی
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، ، صفحه 1008-1017
چکیده
زمینه و هدف :مالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورها ی اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل خواص ارگانولپتیک ودارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مورد توجه می باشد. این مطالعه جهت تعیین تاثیر دریافت ماءالشعیر بر سطح آنتی اکسیدان تام افراد جوان طراحی گردید.
مواد و روشها :دریک مطالعه مداخله ای تعداد 50 نفر دانشجوشامل ...
بیشتر
زمینه و هدف :مالشعیر یک نوشیدنی غیر الکلی می باشد که در نسل جوان در کشورها ی اسلامی مصرف فراوانی دارد و بدلیل خواص ارگانولپتیک ودارا بودن ترکیبات آنتی اکسیدانی مورد توجه می باشد. این مطالعه جهت تعیین تاثیر دریافت ماءالشعیر بر سطح آنتی اکسیدان تام افراد جوان طراحی گردید.
مواد و روشها :دریک مطالعه مداخله ای تعداد 50 نفر دانشجوشامل 25دختر و25 پسر بصورت تصادفی ساده انتخاب شدند. سپس از هرفرد 4میلی لیتر خون قبل و پس از دریافت240 میلی لیتر ماءالشعیر اخذ شد.پس از جدانمودن سرم آنتی اکسیدان تام سرم به روشFRAPو به روش اسپکتروفتومتریک مقادیر اسید اوریک سرم و تیول تام (methodHu's) تعیین شد. جهت آنالیز آماری از نرم افزارSPSSاستفاده شد.توصیف و تحلیل داده ها از آمار توصیفی شامل میانگین،انحراف معیار، تعداد و درصد و برای مقایسه میانگین داده ها از آزمون واریانس یک طرفه استفاده شد..05/0P< به عنوان تفاوت معنی دار شدن مقادیر متغیرها در بین دو گروه در نظر گرفته شد.
یافته ها: یافته ها نشان دادمیانگین سنی افراد مورد مطالعه 2/1±20 سال بود. تفاوت معنی داری در میانگین سطح آنتی اکسیدانی تام افراد مورد مطالعه در قبل و بعد مداخله مشاهده شد ( µmol/ l 301±3/1312 درمقابل (µmol/l345± 4/1374) (0001/0= P). اما مقدار اسید اوریک سرم خون افراد مورد مطالعه بعدازمداخله تفاوت معنی داری نداشت. میانگین سطح سرمی تیول تام در افراد مورد مطالعه تفاوت معنی د اری داشت (dl /mg 22 /0 ± 42 /0 درمقابل dl/mg18 /0 ± 59 /0 ) (0001/0= P). بین ظرفیت تام آنتی اکسیدان و تیول سرم دردومرحله قبل ( 0005/0>P و1=r) و بعد ( 0005/0>P و1=r) همبستگی مثبت و معنی داری مشاهده شد.
نتیجه گیری:یافته ها نشان داد نوشیدن نوشابه غیر الکلی ماءالشعیر به طور چشمگیری باعث افزایش میانگین فعالیت آنتی اکسیدانی تام سرم و تیول پروتئینی در افراد میشود. بنظر می رسد با توجه به تاثیرآنتی اکسیدان ها در سلامتی افزایش توان آنتی اکسیدانی درماءالشعیر می تواند مورد مطالعه قرارگرفته که نیازمند تحقیقات گسترده تر می باشد.
فرزانه منتظری؛ منصور کرجی بانی؛ مریم اسماعیلی
دوره 22، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1394، ، صفحه 350-358
چکیده
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله ...
بیشتر
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله صورتگرفت. پوسیدگی دندان با استفاده از شاخصDMFT تعیینشد. همچنین از شاخص تودهی بدن (BMI ) برای ارزیابی چاقی و پرسشنامهی بسامد خوراک نیمه کمی(FFQ) جهت بررسی دریافتهای غذایی استفادهگردید.
یافتهها: نتایج نشانداد فراوانی شاخص پوسیدگی( ≥4)در کودکان دارای اضافه وزن و چاق، بهطور معناداری بیشتر از سایر کودکان بود(05/0P>). نتایج بسامد مصرف غذایی نشانداد که کلیهی کودکان بهاستثناء گروه شیرو لبنیات، میوهها و انواع سبزی را از میان سایر گروههای غذایی استفادهمیکردند. بین پوسیدگی دندان با میانگین مصرف شیر و لبنیات، میوهها و انواع سبزی، همبستگی معکوس و با BMI ودفعات مصرف انواع شیرینی، همبستگی مثبت معناداری مشاهدهشد.
نتیجهگیری: در مطالعهی حاضر، چاقی، مصرف میان وعدههای پوسیدگیزا،کاهش مصرف فرآوردههای لبنی، میوه و انواع سبزی، بهعنوان عامل خطر پوسیدگی دندانی در کودکان مطرح شدهاند. با توجه به اهمیت دندانها در سلامت عمومی کودکان، آموزشهای لازم به والدین و کودکان درخصوص رعایت یک رژیم غذایی متعادل ضروری بهنظرمیرسد.