فیزیولوژی ورزشی
سعید دانش یار
چکیده
زمینه و هدف: در شرایط چاقی، میزان سرمی آسپروسین افزایش مییابد که بهعنوان هدف درمانی درنظر گرفته میشود. در این پژوهش، تأثیر شش هفته تمرین ترکیبی (هوازی+مقامتی) همراه با مصرف مکمل کافئین بر میزان سرمی آسپروسین در مردان چاق بررسی شد.مواد و روشها: 38 مرد چاق با نمایه توده بدن بالای 28 و دامنه سنی 35 تا 50 سال در این پژوهش شرکت کردند که ...
بیشتر
زمینه و هدف: در شرایط چاقی، میزان سرمی آسپروسین افزایش مییابد که بهعنوان هدف درمانی درنظر گرفته میشود. در این پژوهش، تأثیر شش هفته تمرین ترکیبی (هوازی+مقامتی) همراه با مصرف مکمل کافئین بر میزان سرمی آسپروسین در مردان چاق بررسی شد.مواد و روشها: 38 مرد چاق با نمایه توده بدن بالای 28 و دامنه سنی 35 تا 50 سال در این پژوهش شرکت کردند که به روش تصادفیسازی طبقهبندی در چهار گروه 1- کنترل- دارونما (10 نفر)، 2- کافئین (10 نفر)، 3- تمرین ترکیبی- دارونما (9 نفر)، 4- تمرین ترکیبی- کافئین (9 نفر) قرار گرفتند. گروه کافئین، به مدت شش هفته، روزانه 5/4 میلیگرم بهازای هر کیلوگرم وزن بدن، مکمل کافئین مصرف کردند. گروه تمرین ترکیبی به مدت شش هفته (هفتهای سه جلسه) تمرین هوازی و مقاومتی داشتند. قبل و پس از پایان دوره مداخله، نمونهگیری خونی انجام شد. میزان آسپروسین پلاسما به روش الایزا اندازه گیری شد. یافتهها: بر اثر تمرین ترکیبی میزان آسپروسین کاهش یافت (0/01=p). مصرف کافئین بهتنهایی کاهش معنیداری در میزان آسپروسین پلاسما ایجاد نکرد (0/19=p). میزان آسپروسین در گروهی که علاوهبر انجام تمرین ترکیبی، کافئین مصرف کرده بودند، کاهش یافت (0/01=p).نتیجهگیری: بهمنظور کاهش میزان آسپروسین افزایشیافته در افراد چاق که بهعنوان عامل بیماریزا شناخته میشود، توصیه میشود تمرین ترکیبی (هوازی- مقاومی) انجام شود ولی لزومی ندارد در کنار آن از مکمل کافئین استفاده شود.
فیزیولوژی ورزشی
امیر دلشاد؛ مریم دشتی
چکیده
زمینه و هدف: چاقی و اضافهوزن به یک معظل جهانی تبدیل شده است. چاقی در زنان ایرانی بهشدت رو به افزایش است. متخصصان عقیده دارند که رژیم غذایی و داروها در درمان و کنترل قند و متابولیسم چربیهای خون بیماران بهتنهایی کافی نیستند بلکه انجام فعالیتهای بدنی و ورزشی نیز باید به برنامه روزانه اضافه شود. .مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع ...
بیشتر
زمینه و هدف: چاقی و اضافهوزن به یک معظل جهانی تبدیل شده است. چاقی در زنان ایرانی بهشدت رو به افزایش است. متخصصان عقیده دارند که رژیم غذایی و داروها در درمان و کنترل قند و متابولیسم چربیهای خون بیماران بهتنهایی کافی نیستند بلکه انجام فعالیتهای بدنی و ورزشی نیز باید به برنامه روزانه اضافه شود. .مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع نیمهتجربی با طرح پیشآزمون و پسآزمون میباشد. 40 نفر از زنان دارای اضافهوزن بهصورت تصادفی در چهار گروه تمرین ترکیبی، تمرین ترکیبی- مکمل، مکمل و کنترل قرار گرفتند. تمرین هوازی به مدت 8 هفته و سه جلسه در هفته با 75-50 درصد ضربان قلب بیشینه و تمرین TRX در دامنه درک فشار 12 تا 17 در مقیاس بورگ انجام شد. 24 ساعت قبل از شروع تمرین و 48 ساعت پس از اتمام آخرین جلسه، خونگیری برای اندازهگیری لپتین و ویسفاتین انجام شد. از آزمون تحلیل کوواریانس(Ancova) برای تغییرات بین گروهی و آزمون T همبسته زوجی بهمنظور مقایسه درونگروهی استفاده شد. تحلیل دادهها توسط نرمافزار SPSSversion25 درسطح معناداری P<0.05 صورت گرفت.نتیجهگیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر و از آنجایی که تمرین ترکیبی، تأثیر سودمندی بر لپتین و ویسفاتین نسبت به مکمل داشته است میتوان توصیه کرد افرادی که دارای اضافهوزن هستند برای کاهش وزن از تمرین ترکیبی استفاده کنند.
فیزیولوژی ورزشی
وحید کاظمی زاده؛ ناصر بهپور
دوره 28، شماره 4 ، مهر و آبان 1400، ، صفحه 569-580
چکیده
زمینه و هدف:محرومیت از خواب یکی از عوامل تأثیرگذار بر میزان انرژی دریافتی و اشتها است. گزارش شده است که محرومیت از خواب، تحت تأثیر برخی از هورمونها (برای مثال انسولین، لپتین، گرلین و کوله سیستوکینین و ...) که در تعادل انرژی نقش دارند ممکن است وزن بدن را از طریق اشتها تحت تأثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر 30 ساعت محرومیت از ...
بیشتر
زمینه و هدف:محرومیت از خواب یکی از عوامل تأثیرگذار بر میزان انرژی دریافتی و اشتها است. گزارش شده است که محرومیت از خواب، تحت تأثیر برخی از هورمونها (برای مثال انسولین، لپتین، گرلین و کوله سیستوکینین و ...) که در تعادل انرژی نقش دارند ممکن است وزن بدن را از طریق اشتها تحت تأثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر 30 ساعت محرومیت از خواب بر پاسخ سطوح لپتین و گرلین به یک فعالیت واماندهساز در دانشجویان پسر فعال میباشد.مواد و روشها: از میان دانشجویان پسر فعال دانشکده علوم ورزشی دانشگاه رازی شهرستان کرمانشاه، مقطع تحصیلی کارشناسی تعداد 20 نفر بهصورت نمونه در دسترس انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. آزمودنیها با شیوه انتخاب تصادفی ساده طرح درونگروهی با موزانه متقابل[1] در دو موقعیت بررسی شدند.یافتهها: اطلاعات مرتبط به مقایسه پسآزمون و پیشآزمون در دو موقعیت تجربی (محرومیت از خواب) و کنترل (خواب کافی) نشان داد که هورمون لپتین در شرایط محرومیت از خواب نسبت به شرایط استراحتی کاهش (9/4 درصد) و هورمون گرلین در شرایط تجربی نسبت به شرایط کنترل افزایش (2/04 درصد) یافته است و این تفاوت در سطح (0/0012=p) معنادار تلقی میشود.نتیجهگیری: 30 ساعت محرومیت از خواب سبب کاهش لپتین و همزمان افزایش گرلین گردید که این موضوع نشاندهنده اهمیت خواب شبانه است که یکی از عوامل تأثیرگذار مرتبط با چاقی و اضافه وزن میباشد.
فیزیولوژی ورزشی
مرتضی حاجی نیا؛ امیرحسین حقیقی؛ رویا عسکری
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 457-465
چکیده
زمینه و هدف: چاقی، اختلال متابولیکی است که از طریق افزایش هزینه انرژی و تحریک عوامل مرتبط با قهوهای شدن بافت چربی سفید، قابلکنترل و پیشگیری است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر تمرین مقاومتی شدیدبر سطوح آیریزین و عامل رشد فیبروبلاست 21 در مردان دارای اضافهوزن بود.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، 20 مرد دارای اضافهوزن ...
بیشتر
زمینه و هدف: چاقی، اختلال متابولیکی است که از طریق افزایش هزینه انرژی و تحریک عوامل مرتبط با قهوهای شدن بافت چربی سفید، قابلکنترل و پیشگیری است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیر تمرین مقاومتی شدیدبر سطوح آیریزین و عامل رشد فیبروبلاست 21 در مردان دارای اضافهوزن بود.
مواد و روشها: در این مطالعه نیمهتجربی، 20 مرد دارای اضافهوزن (میانگین 3/33±36/56سال و نمایه توده بدن 3/02±29/41 کیلوگرم بر مترمربع) از طریق فراخوان انتخاب و بهصورت تصادفی در دو گروه تمرین مقاومتی شدید و کنترل قرار گرفتند. برنامه گروه مقاومتی بهصورت دایرهای با شدت 85-80 درصد یک تکرار بیشینه، سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته انجام شد. 24 ساعت قبل و 48 ساعت بعد از دوره تمرینی سطوح سرمی آیریزین و عامل رشد فیبروبلاست 21 (FGF21) از همه آزمودنیها در حالت ناشتا اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها بهوسیله آزمون تی همبسته و آنکوا در سطح معنیداری 0/01>P انجام شد.
یافتهها: سطوح سرمی آیریزین و FGF21 در گروه تمرین مقاومتی شدید در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری را نشان داد (0/01>P). وزن بدن، BMI و درصد چربی بدن در گروه تمرین مقاومتی شدید در مقایسه با گروه کنترل، کاهش معناداری را نشان داد؛ درحالیکه در گروه کنترل، افزایش معناداری مشاهده شد (0/01>P).
نتیجهگیری: به نظر میرسد تمرین مقاومتی شدید میتوانند بهعنوان گامی مؤثر در تبدیل بافت چربی سفید به قهوهای و بهبود ترکیب بدنی افراد دارای اضافهوزن و چاق مورد تأکید قرار گیرد.
زنان و زایمان
فرزانه منتظری فر؛ مرضیه قاسمی؛ رسول تقویی فر؛ مهدیه کیخانژاد؛ منصور کرجی بانی؛ ابراهیم علیجانی
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 294-301
چکیده
زمینه و هدف سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در زنان سنین ناباروری است. زنان مبتلا به این بیماری، در معرض خطر زودرس بیماریهای قلبی- عروقی قرار دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی و سایر عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به PCOS انجام شد. مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در زنان سنین ناباروری است. زنان مبتلا به این بیماری، در معرض خطر زودرس بیماریهای قلبی- عروقی قرار دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی و سایر عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به PCOS انجام شد. مواد و روشها در این مطالعه مورد شاهدی،50 زن مبتلا به PCOS و 50 زن سالم مراجعهکننده به کلینیک ناباروری زاهدان که از نظر سن و BMI همسان شده بودند، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. در کلیه افراد، شاخصهای تنسنجی، بیوشیمیایی، کمپلمانهای 3 C، 4C، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) و سطح مالوندیآلدئید (MDA) اندازهگیری شد. اطلاعات بهدستآمده با استفاده از روشهای آماری آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس، در سطح معناداری 0/05>p تجزیهوتحلیل شد. یافتهها نتایج نشان داد میانگین دور کمر (048/ 0=p)، فشار خون سیستولیک (0/01<p) و دیاستولیک (048/ 0=p)،LDL کلسترول (0/05=p) و MDA (p>0/0001) سرم در زنان PCOS بهطور معناداری بیشتر و میانگین سطح HDL کلسترول (0/03=p) و TAC (p=0/05) بهطور معنیداری، کمتر از گروه کنترل بود. میانگین سطح سرمی 3 C و 4 C در گروه PCOS بیشتر از گروه کنترل بود اما این اختلاف، فقط برای3 C معنادار بود (0/03=p). نتیجهگیری یافتهها نشان داد که اختلالات لیپید، مارکرهای استرس اکسیداتیو و فاکتورهای التهابی در زنان PCOS با چاقی شکمی، بیشتر بود. بنابراین غربالگری این فاکتورها و مدیریت وزن، بهویژه در زنان چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک، در استراتژی درمانی پیشنهاد میشود.
آمار و اپیدمیولوژی
کلثومه چمنی؛ محمدرضا حامدی نیا؛ محمدرضا معین فرد؛ طیبه امیری پارسا
دوره 28، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1400، ، صفحه 13-21
چکیده
زمینه و هدف مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع چاقی و عوامل مرتبط با آن در زنان شهر بجنورد انجام شد. مواد و روشدر این مطالعه 380 نفر از زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محققساخته برای جمعآوری اطلاعات مربوط به دلایل زاد و ولد چاقی تحلیل شد و پرسشنامه فعالیت بدنی بک Beck Physical Activity Questionnaire )) برای تعیین ...
بیشتر
زمینه و هدف مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع چاقی و عوامل مرتبط با آن در زنان شهر بجنورد انجام شد. مواد و روشدر این مطالعه 380 نفر از زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محققساخته برای جمعآوری اطلاعات مربوط به دلایل زاد و ولد چاقی تحلیل شد و پرسشنامه فعالیت بدنی بک Beck Physical Activity Questionnaire )) برای تعیین میزان فعالیت بدنی زنان مورد استفاده قرار گرفت. یافتهها در این بررسی شیوع چاقی و اضافه وزن در زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد بهترتیب 21/8 درصد و 43/4 درصد بود. نتایج نتایج نشان داد که سن اولین زایمان (0/06=p)، مدتزمان شیردهی (0/25=p)، سن اولین قاعدگی (0/24=p)، مدت تماشای تلویزیون در شبانهروز (0/61=p)، شاخص فعالیت بدنی در حین کار (0/36=p) و حین ورزش بین سه گروه، تفاوت معنیداری نداشت (0/21=p). سن (0/00=p)، تعداد فرزندان (0/01=p)، تعداد بارداری (0/00=p)، مدت استفاده از قرصهای ضدبارداری (0/03=p) و نشستن و عدمفعالیت بدنی (0/01=p) در زنان طبیعی نسبت به زنان چاق، بهطور معنیداری، کمتر و شاخص فعالیت بدنی در اوقات فراغت (0/00=p) و سن ازدواج (0/03=p) بیشتر بود. برای کاهش چاقی توصیه میشود زنان فعالیت بدنی بیشتری انجام دهند و اطلاعرسانی بیشتر برای آشنایی مردم بهویژه زنان با عوامل مرتبط با چاقی، عوارض و بیماریهای ناشی از چاقی و در نهایت پیشگیری و کاهش بیماریهای مزمن و هزینههای ناشی از برنامههای درمانی آنها انجام شود.
فیزیولوژی و فارماکولوژی
معصومه حبیبیان؛ سعید امیرنیاشوبی؛ امام علی ذاکری خطیر
دوره 28، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1400، ، صفحه 134-142
چکیده
زمینه و هدف چاقی دوران کودکی با افزایش خطر عوارض بیماریهای قلبی- عروقی و متابولیکی از جمله هایپرلیپیدیما همراه است و بهعنوان یک وضعیت التهابی مزمن با درجه کم در نظر گرفته میشود؛ از این رو هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرین هوازی منظم بر سطوح فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا (TNF-α) و نیمرخ لیپیدی دختران چاق بود. مواد و ...
بیشتر
زمینه و هدف چاقی دوران کودکی با افزایش خطر عوارض بیماریهای قلبی- عروقی و متابولیکی از جمله هایپرلیپیدیما همراه است و بهعنوان یک وضعیت التهابی مزمن با درجه کم در نظر گرفته میشود؛ از این رو هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر 8 هفته تمرین هوازی منظم بر سطوح فاکتور نکروزدهنده تومور آلفا (TNF-α) و نیمرخ لیپیدی دختران چاق بود. مواد و روشها در این مطالعه نیمهتحربی، 14 دختر چاق با میانگین سنی 1/18± 9/9 سال و شاخص توده بدن 95 درصد یا بیشتر، انتخاب و بهطور تصادفی به گروههای تمرین و کنترل تقسیم شدند. تمرین هوازی شامل حرکات ورزشی با شدت 50 تا 70 درصد ضربان قلب حداکثر، 3 جلسه در هفته و به مدت 8 هفته بود. نمونههای خونی ناشتا قبل و 48 ساعت پس از آخرین مداخله جمعآوری شد. سطوح سرمی TNF-α، تریگلیسیرید، کلسترول تام، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL-C) و لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL-C) اندازهگیری شد. از آزمونهای t مستقل و زوجی برای تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد (0/05>p). یافتهها 8 هفته تمرین هوازی منجر به کاهش سطوح TNF-α، تریگلیسرید، کلسترول تام، LDL-C و افزایش سطوح HDL-C در دختران چاق شد (0/05>p). در مقایسه با گروه کنترل درصد تعییرات متغیرها در گروه تمرین بالاتر بود (0/05>p). نتیجهگیری فعالیت ورزشی هوازی بهعنوان یک مداخله درمانی غیردارویی برای کودکان چاق میتواند منجر به کاهش عوامل خطرزای بیماریهای قلبی- عروقی و متابولیکی از طریق بهبود نیمرخ لیپیدی و کاهش التهاب سیستماتیک شود.
علوم تغذیه
بابک هوشمند مقدم؛ آرزو بهجت؛ فاطمه شب خیز؛ مژگان اسکندری؛ علی بختیاری
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 710-718
چکیده
زمینه و هدف هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر همزمان و مستقل یک دوره تمرین طنابزنی و مصرف شکلات تلخ بر شاخصهای تنسنجی و مقادیر امنتین-1 در نوجوانان چاق بود. مواد و روشها 40 نوجوان چاق به شکل تصادفی به چهار گروه همگن: تمرین طنابزنی (1)، شکلات تلخ (2)، تمرین+ شکلات تلخ (3) و کنترل (4) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروههای دوم و سوم، روزانه ...
بیشتر
زمینه و هدف هدف از پژوهش حاضر، بررسی تأثیر همزمان و مستقل یک دوره تمرین طنابزنی و مصرف شکلات تلخ بر شاخصهای تنسنجی و مقادیر امنتین-1 در نوجوانان چاق بود. مواد و روشها 40 نوجوان چاق به شکل تصادفی به چهار گروه همگن: تمرین طنابزنی (1)، شکلات تلخ (2)، تمرین+ شکلات تلخ (3) و کنترل (4) تقسیم شدند. آزمودنیهای گروههای دوم و سوم، روزانه 30 گرم شکلات تلخ (83 درصد کاکائو) به مدت شش هفته مصرف کردند. همچنین آزمودنیهای گروههای اول و سوم، به مدت شش هفته (40 دقیقه در روز، 5 روز در هفته) تمرین طنابزنی داشتند. قبل و بعد از شش هفته، شاخصهای تنسنجی و نمونه خونی بهمنظور اندازهگیری مقادیر بیوشیمیایی، از آزمودنیها گرفته شد. یافتهها پس از انجام پروتکل پژوهش، مقادیر امنتین-1 افزایش و وزن و شاخص توده بدنی، کاهش معناداری را در گروههای اول، دوم و سوم از خود نشان داد. درحالیکه مقادیر درصد چربی و نسبت دور کمر به دور باسن، تنها در گروههای اول و سوم، کاهش معناداری داشت (P≤0/05). بررسی بین گروهی نیز حاکی از تغییرات معنادار امنتین-1، وزن، شاخص توده بدنی، درصد چربی بدن و نسبت دور کمر به دور باسن در گروههای اول، دوم و سوم نسبت به گروه چهارم بود که بیشترین میزان این تغییرات در گروه سوم مشاهده شد (P≤0/05). نتیجهگیری تمرین طنابزنی و مصرف شکلات تلخ بهطور مستقل و همزمان، باعث بهتر شدن ترکیب بدن و افزایش مقادیر امنتین-1 در نوجوانان چاق میشود که مصرف همزمان، نتایج بهتری را در پی دارد.
هانیه قربان نژاد؛ محمد علیزاده؛ علیرضا دیدارلو؛ فرنوش بخشی مقدم
دوره 27، شماره 2 ، خرداد و تیر 1399، ، صفحه 121-129
چکیده
مقدمه: شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان در جهان رو به افزایش است و این زنگ خطری برای سلامت جامعه است. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین عادات غذایی با شاخص توده ی بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه 453 نفر دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند، شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر ...
بیشتر
مقدمه: شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان در جهان رو به افزایش است و این زنگ خطری برای سلامت جامعه است. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین عادات غذایی با شاخص توده ی بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه 453 نفر دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند، شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روش های استاندارد و ابزار های کالیبره شده، اندازه گیری شد. عادات غذایی با استفاده از یک پرسش نامه ی محقق ساخته شده تعیین شد. یافته ها: فراوانی انجام فعالیت های جانبی به هنگام صرف غذا به طوری معنی داری در افراد دارای اضافه وزن و چاقی بیشتر از افراد دارای وزن نرمالP=0.034) ) و فعالیت فیزیکی به طور معنی داری در افراد دارای وزن نرمال بیشتر از افراد دارای اضافه وزن وچاقی ((P=0.001 بود. الگوی خوردن صبحانه هر روز قبل از رفتن به مدرسه ((P=0.04، خوردن هر سه وعده ی غذایی به طور منظم (P=0.003) و میان وعده ی سالم درمدرسه(P=0.05) به طور مستقیم با لاغری ارتباط داشت. ولی در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه فقط خوردن هر سه وعده ی غذایی به طور منظم(OR=1.837, 85%CI (1.35-2.51), P=0.005) با لاغری ارتباط مستقیم داشت. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد، انجام کارهای جانبی به هنگام غذا خوردن با افزایش خطر اضافه وزن و چاقی و خوردن هر سه وعده ی غذایی به صورت منظم، همچنین خوردن صبحانه هر روز قبل از رفتن به مدرسه با لاغری همراه می شود.
هانیه قرباننژاد؛ علیرضا دیدارلو؛ فرنوش بخشی مقدم؛ محمد علیزاده
دوره 27، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1399، ، صفحه 7-17
چکیده
مقدمه: چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یکی از جدی ترین نگرانی های بهداشت عمومی در قرن 21 می باشد. در این میان نوجوانی مرحله ی مهمی از نظر ایجاد رفتارهای تغذیه ای سالم می باشد که معمولا تا پایان عمر حفظ می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با شاخص توده ی بدنی در دختران نوجوان در شهر ارومیه طراحی شد.
مواد ...
بیشتر
مقدمه: چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یکی از جدی ترین نگرانی های بهداشت عمومی در قرن 21 می باشد. در این میان نوجوانی مرحله ی مهمی از نظر ایجاد رفتارهای تغذیه ای سالم می باشد که معمولا تا پایان عمر حفظ می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با شاخص توده ی بدنی در دختران نوجوان در شهر ارومیه طراحی شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه 453 دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روش های استاندارد و ابزارهای کالیبره شده، اندازه گیری شد. دریافت غذایی معمول افراد با استفاده از یک FFQ نیمه کمی تعیین شد.
یافته ها: در این مطالعه سه الگوی غذایی غالب در بین دانش آموزان دختر شناسایی شد. الگوی غذایی "سنتی" شامل دریافت بالای میوه، مغزها، خشکبار، کمپوت و مربا، ترشی، چای و قهوه، عسل، سبزیجات و شیرینی و قندها بود. الگوی غذایی"پر پروتئین" شامل دریافت بالای حبوبات، احشا، ماهی، تخم مرغ، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب، غلات ساده و سبزیجات بود. الگوی غذایی "غذاهای آماده و تنقلات شور" شامل دریافت بالای نوشابه، فست فود، تنقلات شور، شیرینی، قندها و آب میوه بود. الگوی غذایی پر پروتئین] (سهک دوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.016 , 95%CI=(1.1-3), (OR=1.8 و سهک سوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.046 ,(95%CI=(1.01-2.7 [(OR=1.6, به طور مستقیم با لاغری ارتباط داشت. این ارتباط معنی دارد در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه نیز مشاهده گردید[Tertile 2 vs. Tertile 1 OR=1.66, 85%CI (1.15-2.39), P=0.048].
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد الگوی غذایی پر پروتئین با افزایش احتمال لاغری همراه می باشد.
هانیه قرباننژاد؛ فرنوش بخشی مقدم؛ محمد علیزاده؛ علیرضا دیدارلو
دوره 26، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1398، ، صفحه 657-663
چکیده
زمینه و هدف چاقی در کشورهای خاورمیانه شیوع زیادی دارد و مشکلات ناشی از آن از عمدهترین مسائل تغذیهای و بهداشتی است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی ارتباط بین ناامنی با شاخص تودة بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روشها در این تحقیق، 453 دانشآموز دختر بهروش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب شدند. شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن و ...
بیشتر
زمینه و هدف چاقی در کشورهای خاورمیانه شیوع زیادی دارد و مشکلات ناشی از آن از عمدهترین مسائل تغذیهای و بهداشتی است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی ارتباط بین ناامنی با شاخص تودة بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روشها در این تحقیق، 453 دانشآموز دختر بهروش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب شدند. شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روشهای استاندارد و ابزارهای کالیبرهشده اندازهگیری شد. ناامنی غذایی با استفاده از پرسشنامة رادیمر ـ کرنل تعیین شد. یافتهها در ارتباط با امنیت غذایی، تفاوت معناداری بین افراد چاق و افراد با وزن نرمال مشاهده نشد. امنیت غذایی بهطور مستقیم با لاغری ارتباط داشت (p = 0.04). این درحالی است که در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه، ناامنی غذایی با لاغری ارتباط معکوس داشت [OR = 0.642, 85%CI (0.48-0.68), P = 0.033]. نتیجهگیری نتایج نشان داد امنیت غذایی با افزایش احتمال لاغری همراه است.
محمود نیک سرشت؛ عبدالحسین طاهری کلانی
دوره 25، شماره 2 ، خرداد و تیر 1397، ، صفحه 205-215
چکیده
زمینه و هدف: تمرین ورزشی منظم به عنوان یک راهکار مهم در کاهش نشانگرهای التهابی پذیرفته شده است. اما هنوز مشخص نیست که چه نوع تمرینی مطلوبتر است. هدف اصلی مطالعۀ حاضر مقایسه اثر تمرین مقاومتی غیرخطی و هوازی تناوبی بر سطح سرمی اینترلوکین-18 (IL-18) و پروتئین واکنشی-C (CRP) در مردان جوان چاق بود. هدف دیگر، مقایسه این نشانگرها در مردان چاق با ...
بیشتر
زمینه و هدف: تمرین ورزشی منظم به عنوان یک راهکار مهم در کاهش نشانگرهای التهابی پذیرفته شده است. اما هنوز مشخص نیست که چه نوع تمرینی مطلوبتر است. هدف اصلی مطالعۀ حاضر مقایسه اثر تمرین مقاومتی غیرخطی و هوازی تناوبی بر سطح سرمی اینترلوکین-18 (IL-18) و پروتئین واکنشی-C (CRP) در مردان جوان چاق بود. هدف دیگر، مقایسه این نشانگرها در مردان چاق با مردان غیرچاق برای تعیین اثر چاقی بود. مواد و روشها: سی و هشت مرد جوان و چاق (سن=2/5±4/31 سال و چربی بدن= 5/1±3/27 درصد) بهطور تصادفی در گروههای مقاومتی غیرخطی (14 نفر)، هوازی تناوبی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. یک گروه از مردان غیرچاق (سن=9/5±0/32 سال، چربی بدن=0/2±5/16 درصد، 15 نفر) برای مقایسه با گروه چاق انتخاب شدند. از آزمونهای t مستقل و تحلیل واریانس دو طرفه با اندازهگیری مکرر برای تحلیل دادهها استفاده شد.یافتهها: نتایج نشان داد که تفاوت معناداری در غلظت پایه IL-18 (17/0P = )، CRP (77/0P = ) و اکسیژن مصرفی اوج (24/0P= ) بین گروه چاق با غیرچاق مشاهده نشد. پس از تمرین، اکسیژن مصرفی اوج در گروههای مقاومتی غیرخطی (03/0P= ) و هوازی تناوبی (001/0P= ) در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت، اما این افزایش در گروه هوازی تناوبی بالاتر از مقاومتی غیرخطی بود (02/0P = ). در مقایسه با گروه کنترل، دو گروه تمرین بهطور مشابه و معناداری در کاهش تودۀ چربی (001/0P = ) مؤثر بودند. هرچند، تغییر معناداری در IL-18 (26/0P = ) و CRP (15/0P = ) پس از برنامههای تمرین مشاهده نشد. نتیجهگیری: غلظت مشابه CRP و IL-18 در مردان جوان چاق و غیرچاق را میتوان به وضعیت مشابه در سن یا آمادگی هوازی آنها نسبت داد. علاوه بر این، بهنظر میرسد که 12 هفته تمرین مقاومتی غیرخطی و هوازی تناوبی برای کاهش معناداری این نشانگرها در مردان چاق کافی نباشد.
فؤاد علیمرادی؛ مریم جوادی؛ شبنم جلیل القدر؛ آنیتا آوانی؛ جلال مولودی
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، ، صفحه 35-41
چکیده
خواب از مهمترین چرخههای شبانهروزی و یکی از نیازهای اساسی انسان است.تقریباً یکسوم از زندگی هر فرد در خواب سپری میشود. خواب ناکافی در جامعة مدرن امروزی فراگیر شده است و بسیاری از افراد را رنج میدهد. افراد مبتلا به اختلال خواب علاوهبر خستگی دچار نقص در ترمیم سلولها، مشکل در تفکر، حافظه و یادگیری، افزایش استرس و کاهش کیفیت ...
بیشتر
خواب از مهمترین چرخههای شبانهروزی و یکی از نیازهای اساسی انسان است.تقریباً یکسوم از زندگی هر فرد در خواب سپری میشود. خواب ناکافی در جامعة مدرن امروزی فراگیر شده است و بسیاری از افراد را رنج میدهد. افراد مبتلا به اختلال خواب علاوهبر خستگی دچار نقص در ترمیم سلولها، مشکل در تفکر، حافظه و یادگیری، افزایش استرس و کاهش کیفیت عملکرد روزانه در رفتارند.در اغلب موارد اختلال در سیکل خواب، نشانهای زودرس در بیماریهای مختلف است. مطالعات مختلف نشان داده است که اختلالات خواب با بروز و تشدید انواع بیماریها در ارتباط است و بهبود کیفیت خواب در سنین مختلف باعث جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن در طول زندگی بهخصوص در سنین بزرگسالی میشود. با توجه به شواهد موجود و تأثیر چشمگیر خواب در سلامتی و بهبود کیفیت زندگی افراد، همچنین کاهش کیفیت و کمیت خواب در جامعة مدرن امروزی، این مطالعه به بررسی اهمیت خواب و ارتباط آن با چاقی، رژیم غذایی و دیابت پرداخته است.
فتاح مرادی؛ سوران حیدری؛ اکبر پژهان
دوره 23، شماره 4 ، مهر و آبان 1395، ، صفحه 714-723
چکیده
اهداف کمتحرکی و چاقی بهطور مستقیم با افزایش نشانگرهای التهابی درگیر در بیماریهای آترواسکلروزیس و شریان کرونری و دیابت نوع دو مرتبط است. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر دوازده هفته تمرین هوازی بر سطوح سرمی اینترلوکین -18 و پروتئین واکنشگر C با حساسیت بالا در مردان چاق کمتحرک است.مواد و روش ها پس از اعلام فراخوان در یک کارآزمایی ...
بیشتر
اهداف کمتحرکی و چاقی بهطور مستقیم با افزایش نشانگرهای التهابی درگیر در بیماریهای آترواسکلروزیس و شریان کرونری و دیابت نوع دو مرتبط است. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر دوازده هفته تمرین هوازی بر سطوح سرمی اینترلوکین -18 و پروتئین واکنشگر C با حساسیت بالا در مردان چاق کمتحرک است.مواد و روش ها پس از اعلام فراخوان در یک کارآزمایی بالینی نیمهتجربی 21 مرد چاق کمتحرک بهطور تصادفی به دو گروه تمرین هوازی (10 نفر، 2/3±8/27 سال، 4/3±7/31درصد چربی بدن، 5/3±0/32 کیلوگرم بر متر مربع) و کنترل (11 نفر، 6/2±7/26 سال، 2/3±4/31درصد چربی بدن، 8/2±3/32 کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. شاخصهای آنتروپومتریکی، حداکثر اکسیژن مصرفی، سطوح سرمی اینترلوکین-18 و hsCRP (متعاقب 12 ساعت ناشتا) پیش و پس از دوره تمرین ارزیابی شد. تمرین هوازی به مدت دوازده هفته (سه جلسه تمرین در هفته، با شدت 60 تا 70درصد ضربان قلب ذخیره، به مدت 20 تا 40 دقیقه در هر جلسه) اجرا شد. دادهها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس دوعاملی با اندازهگیریهای مکرر تجزیهوتحلیل شد. سطح معناداری 05/0>P در نظر گرفته شد.یافته ها دوازده هفته تمرین هوازی باعث کاهش معنادار غلظت اینترلوکین-18 و hsCRP سرم مردان چاق کمتحرک شد، اما تغییر معناداری در گروه کنترل مشاهده نشد.نتیجه گیری بهنظر میرسد تمرین هوازی میتواند از طریق اثر بر شاخصهای اینترلوکین-18 و hsCRP نقش مهمی در کاهش وقوع آترواسکلروزیس، بیماری شریان کرونری و دیابت نوع دو در مردان چاق کمتحرک داشته باشد.
مهرنوش صفرپور؛ لیلا کهن؛ عبدالحسین پورخواجه
دوره 22، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1394، ، صفحه 225-231
چکیده
زمینه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) شایعترین نوع بیماری کبدی است. چاقی یک عامل پیشگوییکننده برای خطر ابتلا به این بیماری در جوامع عمومی محسوب میشود. هدف از این مطالعه بررسی شاخصهای تنسنجی در افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی و مقایسه آن با گروه سالم میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مورد-شاهدی بوده که بر روی 94 فرد ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) شایعترین نوع بیماری کبدی است. چاقی یک عامل پیشگوییکننده برای خطر ابتلا به این بیماری در جوامع عمومی محسوب میشود. هدف از این مطالعه بررسی شاخصهای تنسنجی در افراد مبتلا به کبد چرب غیرالکلی و مقایسه آن با گروه سالم میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مورد-شاهدی بوده که بر روی 94 فرد بیمار مبتلا به NAFLD (کبد چرب) و 100 فرد سالم انجام شد. قد، وزن، شاخص توده بدن (BMI) و نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) در کلیّه افراد مورد مطالعه اندازهگیری شدند. آنالیز آماری با استفاده از آزمون تی و مدل رگرسیون لوجستیک انجام شد. 05/0>P به عنوان سطح معنیداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین سنّ بیماران 12±43 سال و در گروه کنترل 4/12±3/41 بود. اختلاف آماری معنیداری در میانگین وزن، BMI، دور کمر و دور باسن بین دو گروه کنترل و بیمار مشاهده شد. میانگین BMI در افراد مبتلا به NAFLD و سالم به ترتیب 4/5±6/28 و 5/4±2/25 برآورد شد. نتایج نشان داد که ارتباط آماری معنیداری بین اضافه وزن (30< BMI ≥ 25)، چاقی (30≤BMI) و خطر ابتلا به NAFLD وجود دارد (001/0P
فرزانه منتظری؛ منصور کرجی بانی؛ مریم اسماعیلی
دوره 22، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1394، ، صفحه 350-358
چکیده
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله ...
بیشتر
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله صورتگرفت. پوسیدگی دندان با استفاده از شاخصDMFT تعیینشد. همچنین از شاخص تودهی بدن (BMI ) برای ارزیابی چاقی و پرسشنامهی بسامد خوراک نیمه کمی(FFQ) جهت بررسی دریافتهای غذایی استفادهگردید.
یافتهها: نتایج نشانداد فراوانی شاخص پوسیدگی( ≥4)در کودکان دارای اضافه وزن و چاق، بهطور معناداری بیشتر از سایر کودکان بود(05/0P>). نتایج بسامد مصرف غذایی نشانداد که کلیهی کودکان بهاستثناء گروه شیرو لبنیات، میوهها و انواع سبزی را از میان سایر گروههای غذایی استفادهمیکردند. بین پوسیدگی دندان با میانگین مصرف شیر و لبنیات، میوهها و انواع سبزی، همبستگی معکوس و با BMI ودفعات مصرف انواع شیرینی، همبستگی مثبت معناداری مشاهدهشد.
نتیجهگیری: در مطالعهی حاضر، چاقی، مصرف میان وعدههای پوسیدگیزا،کاهش مصرف فرآوردههای لبنی، میوه و انواع سبزی، بهعنوان عامل خطر پوسیدگی دندانی در کودکان مطرح شدهاند. با توجه به اهمیت دندانها در سلامت عمومی کودکان، آموزشهای لازم به والدین و کودکان درخصوص رعایت یک رژیم غذایی متعادل ضروری بهنظرمیرسد.
حامد میرزایی؛ حمید صالحی نیا؛ علی محمدی؛ ایرج شریفی؛ همایون میرزائیان؛ حسین میرزایی؛ ولی بایگی
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 968-976
چکیده
زمینه و هدف: آگاهی از شیوع چاقی میتواند در اجرای اقداماتی بهمنظور پیشگیری و کنترل آن موثر باشد. هدف ازاین مطالعه، تعیین شیوع چاقی و عوامل دموگرافیک مرتبط آن در افراد بالاتر از 30 سال ساکن شهرستان فریدن است.
موادّ و روشها: پژوهش حاضر، یک مطالعهی مقطعی تحلیلی است که بر روی 1000 نفر از افراد بالای 30 سال شهرستان فریدن انجامگردید. برای ...
بیشتر
زمینه و هدف: آگاهی از شیوع چاقی میتواند در اجرای اقداماتی بهمنظور پیشگیری و کنترل آن موثر باشد. هدف ازاین مطالعه، تعیین شیوع چاقی و عوامل دموگرافیک مرتبط آن در افراد بالاتر از 30 سال ساکن شهرستان فریدن است.
موادّ و روشها: پژوهش حاضر، یک مطالعهی مقطعی تحلیلی است که بر روی 1000 نفر از افراد بالای 30 سال شهرستان فریدن انجامگردید. برای نمونهگیری از روش نمونهگیری تصادفی ساده استفادهشد. اطلاعات بهوسیلهی پرسشنامهی محققساخته با پایایی 81 % جمع آوریگردید. برای ارزیابی وضعیت چاقی شاخص نمایهی تودهی بدنی محاسبهشد. آنالیز دادهها با استفاده از نرمافزار spss نسخه 16 و آزمونهای آماری مجذور کای و t مستقل در سطح معناداری 5% صورتگرفت.
یافتهها: دراین مطالعه، شیوع اضافه وزن 5/37 درصد(در مردان 6/36 درصد و در زنان 38 درصد) و چاقی9/12 درصد(در مردان 5/7و در زنان 3/16) و شیوع کلی اضافه وزن و چاقی در این مطالعه 4/50 درصد( در مردان 2/44 درصد و در زنان 3/54 درصد) برآورد گردید و بین جنس(03/0P= ) و سطح تحصیلات (01/0P= ) با چاقی رابطهی معناداری مشاهدهشد.
نتیجهگیری: مطالعهی حاضر نشانداد که بیش از 50 درصد افراد بالاتر از 30 سال شهرستان فریدن، مبتلا به چاقی و اضافه وزن هستند. لذا برنامه-ریزی برای کاهش بروز و شیوع این بیماری در این منطقه پیشنهادمی گردد.
پروانه سارانی علی آبادی؛ حامد سارانی؛ منصور فاضلی رستم پور؛ سودابه اعتمادی؛ علی رضا داشی پور؛ افسانه سرابندی؛ حسنیه حسینی
دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1393، ، صفحه 559-568
چکیده
زمینه و هدف : شیوع چاقی در جهان با سرعتی تهدید کننده در تمام گروه های سنی در حال افزایش است به طوری که به یک مشکل جدی در سلامت عمومی تبدیل شده است. امروزه استفاده از گیاهان دارویی نسبت به سایر روش ها ی کنترل وزن بیش تر مورد توجه قرار گرفته است .چای سبز یکی از این گیاهان محسوب می شود که تا کنون پژوهش هایی نیز در مورد اثرات آن بر روی ...
بیشتر
زمینه و هدف : شیوع چاقی در جهان با سرعتی تهدید کننده در تمام گروه های سنی در حال افزایش است به طوری که به یک مشکل جدی در سلامت عمومی تبدیل شده است. امروزه استفاده از گیاهان دارویی نسبت به سایر روش ها ی کنترل وزن بیش تر مورد توجه قرار گرفته است .چای سبز یکی از این گیاهان محسوب می شود که تا کنون پژوهش هایی نیز در مورد اثرات آن بر روی وزن صورت گرفته، اما در این مطالعات به دلیل استفاده از روش های متفاوت ودوزهای نا همگون ،نتایج به دست آمده متناقض بوده است، لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر عصاره چای سبز در دوز های مختلف بر شاخص های آنتروپومتریک در زنان چاق بالغ انجام شده است .
مواد و روش ها : این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی تصادفی دو سویه کور بوده که بر روی 60 زن دارای اضافه وزن با ( BMI >27 kg/m2 شاخص توده بدنی) و 87WC > (دور کمر) که واجد معیار های ورود به مطالعه بودند ، انجام شد. واحدهای مورد پژوهش به طور تصادفی به سه گروه 20 نفری تقسیم شدند ، در این خصوص دو گروه مداخله (تجربی) دریافت کننده عصاره چای سبز با غلظت های (50 و 100 درصدی) وگروه کنترل (شاهد) ، دارونمای حاوی سلولز دریافت کردند . هر شرکت کننده روزانه 3 بار(یک ساعت قبل از هر وعده غذایی)و به مدت 12 هفته از عصاره چای سبز یا شبه دارو دریافت می کرد و مشخصات آنتروپومتریک (وزن، قد، دور کمر، دور باسن ، شاخص توده بدنی (BMI) و نسبت دور کمر به دور باسن (WHR) و تمام واحدهای مورد پژوهش در شروع مطالعه و هفته های 2 ، 4 ،6 ، 8 ، 10 و 12اندازه گیری شده و سپس داده ها جمع آوری و در گروه های مختلف با استفاده از نرم افزار SPSS 19- Sas9.2 ،آزمون های آماری Anova یک طرفه و برای مقایسه گروه ها در ماه های موردمطالعه ازآزمون Repeated Measurement استفاده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .
یافته ها : در شروع مطالعه میانگین و انحراف معیار وزن و BMI در گروه تجربی دریافت کننده عصاره 100 درصد به ترتیب 3/4±19/74 و8/0±95/28 ودر گروه تجربی دریافت کننده عصاره ی 50 درصد1/5±34/74و06/1±69/28 بود که در پایان پژوهش به ترتیب به 1/4±90/67و7/0±49/26 وهم چنین 6/5±98/70و19/1±38/27کاهش یافت، که بیانگر اختلاف معنی دار در هفته های متوالی در میانگین وزن و BMI می باشد (01/0 >P ،05/0 >P). میانگین WHR در بین سه گروه، اختلاف معنی داری را نشان نداد.
نتیجه گیری : با توجه به یافته های این پژوهش ، مصرف طولانی مدت چای سبز به عنوان یک ماده درمانی مکمل کم خطر برای کنترل وزن و ارتقاء سطح سلامت عموم موثر می باشد.
آرزو تبریزی؛ مجید قلی پور
دوره 21، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1393، ، صفحه 93-105
چکیده
زمینه و هدف: با توجّه به رابطه بین چاقی و دیابت نوع دو و نبود اطّلاعات در خصوص ارزیابی واکنشهای گلوکز و انسولین افراد چاق به شدّتهای مختلف فعّالیّت ورزشی، تحقیق حاضر با طرح مقطعی اثرات فعّالیّت ورزشی متناوب با شدّتهای مختلف را روی غلظتهای گلوکز و انسولین در دانشجویان کم تحرّک مرد از دانشگاه صنعتی شریف با دو رده چاقی مورد آزمون ...
بیشتر
زمینه و هدف: با توجّه به رابطه بین چاقی و دیابت نوع دو و نبود اطّلاعات در خصوص ارزیابی واکنشهای گلوکز و انسولین افراد چاق به شدّتهای مختلف فعّالیّت ورزشی، تحقیق حاضر با طرح مقطعی اثرات فعّالیّت ورزشی متناوب با شدّتهای مختلف را روی غلظتهای گلوکز و انسولین در دانشجویان کم تحرّک مرد از دانشگاه صنعتی شریف با دو رده چاقی مورد آزمون قرار میدهد.
مواد و روشها: شش مرد چاق رده یک و پنچ مرد چاق رده دو با شدّتهای فزاینده 50%، 60%، 70% و 80% حدّاکثر اکسیژن مصرفی به ترتیب به مدّت 10، 10، 5 و 2 دقیقه روی نوارگردان دویدند. نمونههای خون قبل و هنگام فعّالیّت ورزشی و در دقایق 30، 60 و 120 در دوره بازیافت جمع آوری شد. آزمونهای تجزیه تحلیل واریانس دو عامله اندازهگیریهای مکرر، تی مستقل و تی زوجی برای تعیین اختلافات درونگروهی و بینگروهی مورد استفاده قرار گرفتند. معنیداری آماری در سطح 5% پذیرفته شد.
یافتهها: غلظت پلاسمایی گلوکز دو گروه نسبت به مقادیر استراحتی، تا 70% بدون تغییر و در 80% افزایش یافت. ولی، تفاوت معنیداری در دوره بازیافت مشاهده نشد. غلطت پلاسمایی انسولین دو گروه تا قبل از 60% کاهش و بعد از آن افزایش یافت و در 80% با مقادیر استراحتی اختلاف معنی-داری داشت؛ که فقط تا نیم ساعت بعد از قطع فعّالیّت ورزشی معنیدار ماند.
بحث و نتیجهگیری: با توجّه به اثرات یکسان دویدن با شدّت 80% حدّاکثر اکسیژن مصرفی در افزایش غلظتهای پلاسمایی گلوکز و انسولین در هر دو رده چاقی، انجام تحقیقی روی بیماران دیابتی نوع دوم میتواند به یافتن راهکاری مناسب برای پیشگیری و درمان مؤثّرتر کمک نماید.
امیرحسین حقیقی؛ هادی یاراحمدی؛ ملیحه شجاعی
دوره 20، شماره 5 ، بهمن و اسفند 1392، ، صفحه 623-634
چکیده
زمینه و هدف: ویسفاتین، یک آدیپوکین شناخته شده جدید است که با چاقی افزایش می یابد. این موضوع مشخص نیست که آیا تمرینات استقامتی که تغییر در بافت چربی و لیپیدهای خون را تحریک می کند می تواند سطح ویسفاتین پلاسما را نیز کاهش دهد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر 9 هفته تمرین هوازی بر سطح ویسفاتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین در زنان چاق بود.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: ویسفاتین، یک آدیپوکین شناخته شده جدید است که با چاقی افزایش می یابد. این موضوع مشخص نیست که آیا تمرینات استقامتی که تغییر در بافت چربی و لیپیدهای خون را تحریک می کند می تواند سطح ویسفاتین پلاسما را نیز کاهش دهد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر 9 هفته تمرین هوازی بر سطح ویسفاتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین در زنان چاق بود.
مواد و روش ها: روش پژوهش نیمه تجربی است. 28 زن چاق داوطلب شدند و به طور تصادفی به دو گروه تجربی (14 نفر با میانگین های وزن 2/10± 0/82 کیلوگرم و شاخص توده بدن 3/3±2/34 کیلوگرم بر متر مربع) و کنترل (14 نفر با میانگین های وزن 5/9± 9/79 کیلوگرم و شاخص توده بدن 9/3±0/34 کیلوگرم بر متر مربع) تقسیم شدند. پروتکل تمرین هوازی به صورت 4 جلسه در هفته و به مدت 9 هفته بود. هر جلسه تمرین شامل دویدن نرم با شدت 65 تا 75 درصد حداکثر ضربان قلب و به مدت 15 دقیقه بود. برای پیروی از اصل اضافه بار، از هفته دوم به بعد، در هر جلسه نیم دقیقه به زمان دویدن افزوده شد تا این که در جلسه آخر، زمان دویدن به 31 دقیقه رسید. قبل و بعد از دوره ی تمرینی، خون گیری انجام و داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل و آنالیز کوواریانس تحلیل شدند.
یافته ها: نتایج کاهش معنادار ویسفاتین سرم (05/0P) را بین دو گروه کنترل و تجربی نشان داد ، همچنین انجام تمرینات هوازی باعث کاهش معنادار شاخص توده بدن، وزن بدن، نسبت محیط کمر به لگن، درصد چربی بدن و افزایش معنادار حداکثر اکسیژن مصرفی شد (05/0P
محمدرضا حامدی نیا؛ طیبه امیری پارسا؛ مرضیه السادات آذرنیوه؛ سیدعلیرضا حسینی کاخک
دوره 18، شماره 3 ، مهر و آبان 1390، ، صفحه 188-197
چکیده
زمینه و هدف: چاقی با اختلالات متابولیکی و التهابی متعددی همراه است که اثر تمرینات مختلف ورزشی بر آن ها در دختران چاق به میزان کافی مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین مقاومتی، هوازی و بی تمرینی بر نیم رخ لیپیدی و CRP در دختران چاق بود. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی با استفاده از گروه کنترل و تجربی تعداد ...
بیشتر
زمینه و هدف: چاقی با اختلالات متابولیکی و التهابی متعددی همراه است که اثر تمرینات مختلف ورزشی بر آن ها در دختران چاق به میزان کافی مورد مطالعه قرار نگرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرین مقاومتی، هوازی و بی تمرینی بر نیم رخ لیپیدی و CRP در دختران چاق بود. مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی با استفاده از گروه کنترل و تجربی تعداد 29 دختر دانشجوی چاق به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه کنترل (9=n)، تمرین هوازی (10=n) و تمرین مقاومتی (10=n) تقسیم شدند. آزمودنی های گروه تمرین مقاومتی، به مدت هشت هفته، هر هفته چهار جلسه با شدت70-60 درصد یک تکرار بیشینه تمرین مقاومتی انجام دادند. آزمودنی های گروه تمرین هوازی، به مدت هشت هفته و هر هفته چهار جلسه هر جلسه به مدت 60 دقیقه با شدت 75 -65 درصد ضربان قلب بیشینه تمرین هوازی انجام دادند. نمونه خون قبل از شروع تمرینات، 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین و همچنین پس از 10 روز بی تمرینی در حالت ناشتا گرفته شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر (05/0P). همچنین بین سه گروه تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>P) و TC نیز در دو گروه تمرین هوازی و تمرین مقاومتی کاهش یافت (به ترتیب به میزان 19 و 9 درصد) ولی از لحاظ آماری معنادار نبود (05/0>P). بین گروه ها نیز تفاوت معناداری در مورد TC وجود نداشت (05/0>P). همچنین پس از تمرین در HDL، HDL2، HDL3 ،LDL و CRPنیز تغییر معناداری مشاهده نشد (05/0>P). بی تمرینی نیز بر هیچ یک از متغیرها تاثیر معناداری نداشت (05/0>P). نتیجه گیری: هشت هفته تمرین هوازی و قدرتی تاثیری معناداری بر نیمرخ لیپیدی و CRP پلاسمایی دختران چاق ندارد.
مهدی گل افروز شهری؛ محمود ریوندی؛ اکرم کوشکی
دوره 18، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1390، ، صفحه 41-46
چکیده
زمینه و هدف: شواهدی در مورد اثرات ضدچاقی کلسیم وجود دارد. از آن جایی که اکثر کارمندان فعالیت بدنی سبک دارند و به خاطر شیفت های کاری ثابت و متعدد، دریافت مواد مغذی در آنان تحت تاثیر قرار می گیرد و حدود یک پنجم آن ها گرفتار اضافه وزن می شوند، مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط کلسیم دریافتی و شاخص های آنتروپومتریک در کارمندان بیمارستان ...
بیشتر
زمینه و هدف: شواهدی در مورد اثرات ضدچاقی کلسیم وجود دارد. از آن جایی که اکثر کارمندان فعالیت بدنی سبک دارند و به خاطر شیفت های کاری ثابت و متعدد، دریافت مواد مغذی در آنان تحت تاثیر قرار می گیرد و حدود یک پنجم آن ها گرفتار اضافه وزن می شوند، مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط کلسیم دریافتی و شاخص های آنتروپومتریک در کارمندان بیمارستان واسعی سبزوار انجام گردید.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی بر روی 300 نفر از کارمندان 60- 20 ساله بیمارستان واسعی سبزوار انجام شد. قد، وزن، دور باسن، دور کمر و دور بازو به دقت و به روش استاندارد با استفاده از فرم جمع آوری داده ها اندازه گیری شد. سپس برای هر فرد پرسشنامه 24 ساعته خوراک طی دو روز متوالی و بسامد خوراک برای تعیین الگوی غذایی در یک سال گذشته تکمیل گردید. مقادیر غذایی خورده شده بر حسب گرم وارد برنامه Food Processor version 3 گردید. سپس داده های مواد مغذی دریافتی هر فرد به همراه داده های تن سنجی وارد برنامه SPSS 14 شده و با آزمون های آماری تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که 9/77 درصد نمونه ها دارای وزن طبیعی و 1/22 درصد آن ها دارای اضافه وزن بودند. میانگین دریافت کلسیم در مردان و زنان به ترتیب 383±57/1843 و 71/703±99/1023 میلی گرم در روز بود. بین کلسیم دریافتی BMI و 52/0=P و وزن بدن (22/0=P)، ارتباط دیده نشد اما بین کلسیم دریافتی و دور باسن (01/0=P) و بازو (04/0=P) در مردان، ارتباط معکوس معناداری مشاهده شد.
نتیجه گیری: نتایج نشان می دهد که بین کلسیم دریافتی و وزن بدن و BMI ارتباط معناداری وجود ندارد.
محمد صفری؛ محمدرضا حامدی نیا؛ سید علیرضا حسینی کاخک
دوره 18، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1390، ، صفحه 55-66
چکیده
زمینه و هدف: سلامتی انسان تا حدود زیادی بستگی به وضعیت عوامل آمادگی جسمانی مرتبط با تندرستی و به ویژه اضافه وزن یا کاهش وزن دارد. دوره نوجوانی از این حیث منحصر به فرد و ویژه می باشد، اما اطلاعات در مورد آمادگی جسمانی به خصوص در نوجوانان محدود می باشد. لذا هدف این مطالعه بررسی عوامل آمادگی جسمانی مرتبط با تندرستی با تاکید بر اضافه و کاهش ...
بیشتر
زمینه و هدف: سلامتی انسان تا حدود زیادی بستگی به وضعیت عوامل آمادگی جسمانی مرتبط با تندرستی و به ویژه اضافه وزن یا کاهش وزن دارد. دوره نوجوانی از این حیث منحصر به فرد و ویژه می باشد، اما اطلاعات در مورد آمادگی جسمانی به خصوص در نوجوانان محدود می باشد. لذا هدف این مطالعه بررسی عوامل آمادگی جسمانی مرتبط با تندرستی با تاکید بر اضافه و کاهش وزن در نوجوانان پسر شهر سبزوار می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، جامعه تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پسر 14-12 ساله شهر سبزوار بود. بر اساس فرمول محاسبه حجم نمونه و به روش طبقه بندی تصادفی خوشه ای تعداد 368 دانش آموز پسر سنین 12 تا 14 سال انتخاب شدند. پس از انجام معاینات پزشکی و تکمیل فرم رضایت نامه، عوامل آنتروپومتریک و آمادگی جسمانی شامل قد، وزن، توان هوازی (آزمون 20 متر شاتل ران)، قدرت (با استفاده از داینامومتر)، توان انفجاری (با استفاده از پرش سارجنت)، انعطاف پذیری (به کمک جعبه انعطاف پذیری)، چابکی (با استفاده از آزمون ایلی نویز) و ترکیب بدنی (با استفاده از کالیپر و ضخامت چربی زیر پوستی) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 11.5 و با محاسبه شاخص های گرایش مرکزی و پراکندگی و آزمون ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد. سطح معناداری 05/0>p در نظر گرفته شد.
یافته ها: نتیجه تحقیق حاکی از آن بود که بر اساس شاخص توده بدنی به دست آمده، 7/17 درصد آزمودنی ها لاغر، 2/69 درصد دارای وزن طبیعی، 2/9 درصد اضافه وزن و 7/3 درصد چاق بودند. همچنین بر اساس شاخص «نسبت دور کمر به لگن» محاسبه شده، 1/11 درصد آزمودنی ها در معرض خطر زیاد و 7/5 درصد در معرض خطر خیلی زیاد قرار داشتند. بر اساس درصد چربی بدن نیز 9/13 درصد از نمونه های پژوهش درصد چربی بدنی زیاد و 13 درصد، درصد چربی خیلی زیاد داشتند. میانگین توان هوازی پسران 12 تا 14 سال سبزوار 6/50 (میلی لیتر/کیلوگرم/دقیقه) به دست آمد که در مقایسه با مقادیر مرجع 10 درصد آزمودنی ها از توان هوازی کمتر از میانگین برخوردار بودند.
نتیجه گیری: تحقیق حاضر نشان می دهد که درصد مهمی از نوجوانان شهر سبزوار از کمبود وزن از یک سو و اضافه وزن از سوی دیگر رنج می برند. همچنین وضعیت آمادگی جسمانی در برخی عوامل در شرایط مطلوبی نیست.
محمدرضا حامدی نیا؛ امیرحسین حقیقی؛ پرستو جمیلی
دوره 13، شماره 4 ، آذر و دی 1385، ، صفحه 204-210
چکیده
زمینه و هدف : پروتئین واکنش پذیر C (CRP)، یک شاخص حساس و غیراختصاصی التهاب است که ارتباط آن با بیماری عروق کرونر مشخص گردیده است. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر میزان پروتئین واکنش پذیرC در مردان چاق بود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است. تعداد 24 نفر (16 مرد چاق و 8 مرد لاغر) با دامنه سنی 35 تا 48 سال به صورت داوطلبانه ...
بیشتر
زمینه و هدف : پروتئین واکنش پذیر C (CRP)، یک شاخص حساس و غیراختصاصی التهاب است که ارتباط آن با بیماری عروق کرونر مشخص گردیده است. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات مقاومتی بر میزان پروتئین واکنش پذیرC در مردان چاق بود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی است. تعداد 24 نفر (16 مرد چاق و 8 مرد لاغر) با دامنه سنی 35 تا 48 سال به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. مردان چاق به صورت تصادفی در دو گروه زیر قرار گرفتند: 1) گروه تمرین مقاومتی 2) گروه کنترل. گروه سوم هم مردان لاغر بودند. از همه آزمودنی ها در حالت ناشتا خون گیری به عمل آمد. گروه آزمایش مدت 13 هفته و هر هفته سه جلسه تمرینات مقاومتی داشتند. برنامه تمرینات مقاومتی به صورت دایره ای، در یازده ایستگاه و با شدت 50 الی60 درصد یک تکرار بیشینه (IRM) انجام گرفت.
یافته ها: تمرینات مقاومتی باعث کاهش معنی دار میزان CRP در مردان چاق گردید (از 1.65±0.6 به 0.53±0.73). همچنین مشخص شد که در حالت پایه غلظت های سرمی CRP در مردان چاق به طور معنی داری بالاتر از مردان لاغراست (1.65±0.6 در مقابل 0.26±0.21). به علاوه همبستگی مثبت و معنی داری بین میزان CRP با شاخص های چاقی (r=0.75) و اجزای مختلف سندرم متابولیکی مشاهده گردید.
نتیجه گیری: تمرینات مقاومتی به علت داشتن اثرات ضد التهابی احتمالا سبب کاهش خطر حوادث قلبی عروقی بعدی در مردان چاق می گردد.