فیزیولوژی و فارماکولوژی
اکبر حاجی زاده مقدم؛ فاطمه زینی حمزه کلایی؛ صدیقه خانجانی جلودار
چکیده
زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو بهعنوان یکی از عوامل اصلی بیماری آلزایمر، تعادل سیستم آنتیاکسیدانی را مختل میکند. مطالعات نشان میدهد برخی از میکروجلبکها دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی قوی هستند که میتوانند از آسیب عصبی و پیشرفت بیماری آلزایمر جلوگیری کنند. این مطالعه با هدف بررسی پتانسیل عصارهها و ترکیبات فعال بیولوژیکی مشتقشده ...
بیشتر
زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو بهعنوان یکی از عوامل اصلی بیماری آلزایمر، تعادل سیستم آنتیاکسیدانی را مختل میکند. مطالعات نشان میدهد برخی از میکروجلبکها دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی قوی هستند که میتوانند از آسیب عصبی و پیشرفت بیماری آلزایمر جلوگیری کنند. این مطالعه با هدف بررسی پتانسیل عصارهها و ترکیبات فعال بیولوژیکی مشتقشده از ریزجلبکها برای مدیریت و درمان بیماری آلزایمر انحام شد.
مواد و روشها: خواص و ویژگیهای درمانی میکروجلبکها پس از جستجو در پایگاههای داده PubMed، ISI، SID، ScienceDirect و Google scholar در بازهی زمانی بین 1998 تا 2023 جمعآوری شد. از میان مقالات، مقالات مربوط به اثرات محافظتکننده عصبی میکروجلبکها در زمینه بیماریهای تخریبکننده عصبی جدا و در این مطالعه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: ریزجلبکها دارای مواد مغذی زیادی هستند و میتوانند آنتیاکسیدانهایی را در شرایط استرس تولید و از این طریق به دفاع از بدن کمک کنند. همچنین گزارششده که برخی از عصارههای جلبک سبز اثرات مهاری بر فعالیت کولیناستراز دارند و احتمالاً میتوانند کمبود کولینرژیک را در بیماران آلزایمر بهبود بخشند.
نتیجهگیری: ترکیبات بیوشیمیایی غنی ریزجلبکها دارای پتانسیلهای محافظتکننده عصبی هستند، بنابراین می-توان آنها را بهعنوان یک منبع تجدیدپذیر عالی برای تولید ترکیبات دارویی و مکملهای غذایی در پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر در نظر گرفت.
زنان و زایمان
فرزانه منتظری فر؛ مرضیه قاسمی؛ رسول تقویی فر؛ مهدیه کیخانژاد؛ منصور کرجی بانی؛ ابراهیم علیجانی
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 294-301
چکیده
زمینه و هدف سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در زنان سنین ناباروری است. زنان مبتلا به این بیماری، در معرض خطر زودرس بیماریهای قلبی- عروقی قرار دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی و سایر عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به PCOS انجام شد. مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS)، یکی از شایعترین اختلالات هورمونی در زنان سنین ناباروری است. زنان مبتلا به این بیماری، در معرض خطر زودرس بیماریهای قلبی- عروقی قرار دارند. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت استرس اکسیداتیو، فاکتورهای التهابی و سایر عوامل خطر بیماریهای قلبی- عروقی در بیماران مبتلا به PCOS انجام شد. مواد و روشها در این مطالعه مورد شاهدی،50 زن مبتلا به PCOS و 50 زن سالم مراجعهکننده به کلینیک ناباروری زاهدان که از نظر سن و BMI همسان شده بودند، به روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. در کلیه افراد، شاخصهای تنسنجی، بیوشیمیایی، کمپلمانهای 3 C، 4C، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) و سطح مالوندیآلدئید (MDA) اندازهگیری شد. اطلاعات بهدستآمده با استفاده از روشهای آماری آزمون تی مستقل و تحلیل واریانس، در سطح معناداری 0/05>p تجزیهوتحلیل شد. یافتهها نتایج نشان داد میانگین دور کمر (048/ 0=p)، فشار خون سیستولیک (0/01<p) و دیاستولیک (048/ 0=p)،LDL کلسترول (0/05=p) و MDA (p>0/0001) سرم در زنان PCOS بهطور معناداری بیشتر و میانگین سطح HDL کلسترول (0/03=p) و TAC (p=0/05) بهطور معنیداری، کمتر از گروه کنترل بود. میانگین سطح سرمی 3 C و 4 C در گروه PCOS بیشتر از گروه کنترل بود اما این اختلاف، فقط برای3 C معنادار بود (0/03=p). نتیجهگیری یافتهها نشان داد که اختلالات لیپید، مارکرهای استرس اکسیداتیو و فاکتورهای التهابی در زنان PCOS با چاقی شکمی، بیشتر بود. بنابراین غربالگری این فاکتورها و مدیریت وزن، بهویژه در زنان چاق مبتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک، در استراتژی درمانی پیشنهاد میشود.
مریم صالحی؛ مهوش جعفری؛ علیرضا عسگری
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 1081-1089
چکیده
زمینه و هدف: دیازینون یکی از مهم ترین ارگانوفسفره هایی است که به طور وسیع در کشاورزی استفاده می شود. ویتامین های Eو C به عنوان آنتی اکسیدان های بالقوه، سلول ها را از استرس اکسیداتیو محافظت می کنند. هدف از این مطالعه بررسی نقش ویتامین های EوC درکاهش استرس اکسیداتیو ناشی از دیازینون در کبد موش صحرایی است.
مواد و روش ها: در مطالعه تجربی ...
بیشتر
زمینه و هدف: دیازینون یکی از مهم ترین ارگانوفسفره هایی است که به طور وسیع در کشاورزی استفاده می شود. ویتامین های Eو C به عنوان آنتی اکسیدان های بالقوه، سلول ها را از استرس اکسیداتیو محافظت می کنند. هدف از این مطالعه بررسی نقش ویتامین های EوC درکاهش استرس اکسیداتیو ناشی از دیازینون در کبد موش صحرایی است.
مواد و روش ها: در مطالعه تجربی حاضر، موش های صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. گروه کنترل (روغن ذرّت به عنوان حلاّل دیازینون)، گروه دیازینون (mg/kg 100)، گروه ویتامین E (mg/kg 150)، گروه ویتامین C (mg/kg 200) و گروه دیازینون- ویتامین E و گروه دیازینون- ویتامین C را به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. 24 ساعت بعد از تزریق، موش ها توسّط اتر بیهوش و بافت کبد به سرعت جدا شد. پس از هموژنه کردن بافت ها، فعّالیّت آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT)، گلوتاتیون S- ترانسفراز (GST) و لاکتات دهیدروژناز (LDH) و غلظت های گلوتاتیون (GSH) و مالون دی آلدئید (MDA) از طریق روش های بیوشیمیایی تعیین شدند. معنی دار بودن نتایج توسّط آنالیز واریانس (ANOVA) به همراه تست توکی تعیین شد.
یافته ها: دیازینون باعث افزایش فعّالیّت آنزیم های SOD،CAT ، LDHوGST ، افزایش غلظت MDA و کاهش غلظت GSH در کبد می شود. تجویز ویتامین هایE وC مانع تغییرات این پارامترها می شود.
نتیجه گیری: ویتامین هایE وC به عنوان آنتی اکسیدان از طریق پاکسازی رادیکال های آزاد در کبد باعث کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از دیازینون به طور ناقص می شود.
محمدرضا رجبی؛ مهرداد روغنی؛ زینب ادب
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 1123-1133
چکیده
زمینه و هدف: بیماری دیابت قندی با گذشت زمان با افزایش وقوع بیماریهای قلبی- عروقی همراه است. باتوجه به خاصیت آنتیاکسیدانی فلاونوئید میریستین، هدف تحقیق حاضر بررسی اثر تجویز این ماده بر پاسخ انقباضی و رفع انقباضی آئورت سینهای ایزوله در مدل تجربی دیابت قندی و تعیین نقش استرس اکسیداتیو در موش صحرائی بود.
موادّ و روشها: دراین مطالعهی ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماری دیابت قندی با گذشت زمان با افزایش وقوع بیماریهای قلبی- عروقی همراه است. باتوجه به خاصیت آنتیاکسیدانی فلاونوئید میریستین، هدف تحقیق حاضر بررسی اثر تجویز این ماده بر پاسخ انقباضی و رفع انقباضی آئورت سینهای ایزوله در مدل تجربی دیابت قندی و تعیین نقش استرس اکسیداتیو در موش صحرائی بود.
موادّ و روشها: دراین مطالعهی تجربی، موشهای صحراییِ نر به چهار گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با میریستین (1 میلیگرم بر کیلوگرم)، دیابتی و دیابتی تحت تیمار با میریستین (1 میلیگرم بر کیلوگرم) تقسیمشدند. میریستین 10 روز پس از تزریق استرپتوزوتوسین بهمدت 3 هفته (داخل صفاقی) و روزانه تجویزشد. درانتها، پاسخ انقباضی حلقههای آئورت سینهای به کلرور پتاسیم و فنیلافرین و شلشدگی به استیل کولین با استفاده از بساط بافت ایزوله مورد سنجشقرارگرفت و میزان مالون دی آلدئید (MDA) و نیتریت در بافت آئورت تعیینشد.
یافتهها: حداکثر پاسخ انقباضی آئورت سینهای در گروه دیابتی تحت تیمار با میریستین به کلرور پتاسیم بهطور غیر معنادار و به فنیلافرین بهطور معنادار (05/0p
ویدا زراوشانی؛ سیدباقر مرتضوی؛ علی خوانین؛ علی رضایی؛ رمضان میرزایی
دوره 14، شماره 4 ، آذر و دی 1386، ، صفحه 238-245
چکیده
زمینه و هدف: کاربرد امواج ماکروویو با فرکانس 915 مگاهرتز در تلفن سیار باعث ایجاد اثرات حرارتی و غیر حرارتی می شود. با توجه به مواجهه شغلی کاربران تلفن همراه به ویژه اپراتورهای مخابرات و نیز با توجه به اهمیت ویژه آنتی اکسیدان ها در سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به برخی بیماری ها، در این پژوهش به بررسی اثرات بیولوژیکی امواج ماکروویو ...
بیشتر
زمینه و هدف: کاربرد امواج ماکروویو با فرکانس 915 مگاهرتز در تلفن سیار باعث ایجاد اثرات حرارتی و غیر حرارتی می شود. با توجه به مواجهه شغلی کاربران تلفن همراه به ویژه اپراتورهای مخابرات و نیز با توجه به اهمیت ویژه آنتی اکسیدان ها در سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به برخی بیماری ها، در این پژوهش به بررسی اثرات بیولوژیکی امواج ماکروویو تلفن همراه با فرکانس 915 مگاهرتز بر تغییرات آنتی اکسیدانی خون خرگوش و امکان برگشت پذیری آن به حالت طبیعی پس از قطع مواجهه، پرداخته شده است.
مواد و روش ها: این پژوهش به شیوه تجربی و با آزمایش بر روی 14 سرخرگوش نر سفید سه ماهه با نژاد خالص نیوزیلندی و وزن 1400-1700 gr انجام شد. خرگوش ها به صورت تصادفی در دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند. خرگوش های گروه مورد در شرایط کنترل شده ای درون اتاقک مخصوص جاذب امواج، با امواج شبیه سازی شده ماکروویو تلفن همراه در مواجهه تمام بدن، با فرکانس 915 MHz و با میانگین چگالی توان 0.6789 mW/cm2 به مدت سه هفته، روزی هشت ساعت مواجهه یافتند. به منظور بررسی امکان برگشت پذیری ظرفیت آنتی اکسیدان گروه مورد به حالت اولیه، دو هفته به آن ها استراحت داده شد و در پایان هر یک از مراحل فوق (سه هفته مواجهه، یک هفته استراحت، یک هفته استراحت) از قلب خرگوش های مورد و شاهد به صورت مستقیم خونگیری شد و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما با استفاده از روش FRAP اندازه گیری شد. میزان جذب کمپلکس TPTZ-Fe+2 با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج 593 nm قرائت شد. داده های به دست آمده در نرم افزار SPSS توسط آزمون های ANOVA و Tukey تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافته ها: نتایج حاصل از مقایسه میان میانگین غلظت آنتی اکسیدان ها در پلاسمای گروه شاهد (890.61±104.555 mmol/lit) و گروه مورد پس از سه هفته مواجهه (630.61±151.08 mmol/lit) تغییرات معنی داری را نشان داد. نتایج حاصل از مقایسه میان میانگین غلظت آنتی اکسیدان ها در پلاسمای گروه شاهد (870.28±104.55 mmol/lit) با میانگین غلظت آنتی اکسیدان ها در پلاسمای خرگوش های مورد پس از یک هفته از قطع مواجهه (575.33±132.58 mmol/lit) و دو هفته پس از قطع مواجهه (526.66±20.66 mmol/lit) نشان داد که تغییرات ایجاد شده در ظرفیت ایجاد شده در ظرفیت آنتی اکسیدانی به حالت اولیه بازگشت نکرد و با میانگین غلظت آنتی اکسیدان ها در پلاسمای گروه شاهد دارای اختلاف معنی داری است.
نتیجه گیری: امواج ماکروویو ناشی از تلفن های سیار موجب کاهش ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما می شود و می تواند یک عامل زیان آور فیزیکی باشد و به دلیل مواجهه شغلی و تحت حاد گروه مورد با امواج ماکروویو تلفن همراه، وجود واکنش های زنجیره ای تولید رادیکال و پایداری و ثبات آن ها و یا از طریق بی ثباتی مولکول والد (Parent molecule)، دو هفته قطع مواجهه برای برگشت ظرفیت آنتی اکسیدانی پلاسما به حالت اولیه کافی نیست.
مریم اصفهانی؛ لیدا حق نظری؛ محمدرضا صفری؛ نسرین شیخ؛ مسعود کورکی
دوره 14، شماره 2 ، خرداد و تیر 1386، ، صفحه 89-94
چکیده
زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو واکنشی است که در آن تعادل بین عوامل اکسیدان و آنتی اکسیدان در سیستم های بیولوژیک به هم می خورد. یکی از شناخته شده ترین اثرات بیولوژیکی استرس اکسیداتیو، پراکسیداسیون لیپد می باشد. در بیماران همودیالیز، به دلیل افزایش احتمال تولید رادیکال های آزاد از منابع مختلف، شرایط انجام واکنش های پراکسیداسیون لیپید ...
بیشتر
زمینه و هدف: استرس اکسیداتیو واکنشی است که در آن تعادل بین عوامل اکسیدان و آنتی اکسیدان در سیستم های بیولوژیک به هم می خورد. یکی از شناخته شده ترین اثرات بیولوژیکی استرس اکسیداتیو، پراکسیداسیون لیپد می باشد. در بیماران همودیالیز، به دلیل افزایش احتمال تولید رادیکال های آزاد از منابع مختلف، شرایط انجام واکنش های پراکسیداسیون لیپید افزایش می یابد. هدف از این مطالعه، تعیین تاثیر همودیالیز بر روی تغییرات پراکسیداسیون لیپد در بیماران همودیالیز می باشد.
مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعه توصیفی - تحلیلی می باشد. با روش نمونه گیری در دسترس از بخش همودیالیز بیمارستان چهارمین شهید محراب شهر کرمانشاه، 27 بیمار (17 مرد و 10 زن) با سابقه همودیالیز 6 تا 12 ماه انتخاب گردیده و مالون دی الدئید (MDA) پلاسمای آنان به عنوان شاخص پراکسیداسیون لیپید به روش استاندارد تیوباربیتوریک اسید (TBA) مورد سنجش قرار گرفت. سپس داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین مالون دی آلدئید سرم قبل از دیالیز 4.17±1.24 mmol/l و بعد از آن 4.98±1.4 mmol/l بود. نتایج بیانگر تفاوت معنی دار بین مقادیر قبل و بعد می باشد. همچنین مقادیر میانگین MDA در زنان و مردان، قبل و بعد از دیالیز تفاوت معنی داری را نشان می دهد.
نتیجه گیری: این یافته ها نشان می دهد که متعاقب همودیالیز، استرس اکسیداتیو در بیماران به شکل افزایش پراکسیداسیون لیپید مشهود می باشد. با توجه به نقش مهم استرس اکسیداتیو در ایجاد و پیشرفت عوارض همودیالیز به نظر می رسد با اتخاذ راهکارهای مناسب برای مهار واکنش های مذکور، گامی موثر برای بهبود بیشتر این افراد برداشت.