آمار و اپیدمیولوژی
علی اکبرپور صحبت آبادی؛ اعظم مسلمی؛ فاطمه درّه؛ محمد رفیعی
دوره 29، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1401، ، صفحه 51-64
چکیده
زمینه و هدف: کم کاری مادرزادی تیروئید از شایعترین بیماریهای غدد درون ریز و متابولیک کودکان و از مهمترین علل عقب ماندگی ذهنی نوزادان است. کم کاری این غده میتواند در علل ثانویه به شکل نقص کارکرد در هیپوفیز یا هیپوتالاموس و کمبود TSH باشد. علائم بالینی کم کاری تیروئید در روزهای اول زندگی کم و غیر قابل تشخیص است، لذا تنها راه تشخیص ...
بیشتر
زمینه و هدف: کم کاری مادرزادی تیروئید از شایعترین بیماریهای غدد درون ریز و متابولیک کودکان و از مهمترین علل عقب ماندگی ذهنی نوزادان است. کم کاری این غده میتواند در علل ثانویه به شکل نقص کارکرد در هیپوفیز یا هیپوتالاموس و کمبود TSH باشد. علائم بالینی کم کاری تیروئید در روزهای اول زندگی کم و غیر قابل تشخیص است، لذا تنها راه تشخیص و درمان مؤثر انجام غربالگری میباشد. در این مطالعه با استفاده از منحنی ROC و روش بوت استرپ، قدرت تشخیص آزمایش غربالگری TSH و T4 مورد ارزیابی قرار گرفت.مواد و روش ها: در این مطالعه روش بوت استرپ برای ترسیم منحنی ROC و تعیین نقطه برش TSH و T4 بر اساس شاخص YOUDEN پیشنهاد شد. ابتدا زیرنمونههای مختلف تولید و برای هر نمونه نقطه برش و نمودار ROC محاسبه شد. روش بالا 500 بار تکرار شده است و در هر تکرار نقطه برشی انتخاب شد که دارای ماکزیمم شاخص YOUDEN بود. برای هر نمونه میانگین 500 تکرار نقطه برش حساب شد و نقطه برشی که مینیمم خطای دسته بندی را داشت به عنوان نقطه برش بهینه انتخاب شد.یافته ها: بر اساس منحنی ROC نقطه برش بهینه برای متغیر TSH برابر 10 میلی واحد در لیتر و برای متغیر T4 برابر 100 میکروگرم در دسی لیتر بود. با استفاده از روش بوت استرپ مقدار دقیق نقطه برش برای متغیر TSH ، m/l 9.54 و برای مقدار T4 ، mg/dl 101.5 بدست آمده بود. نتیجه گیری: نقطه برش بهینه ای که از روش بوت استرپ به دست آمد دارای خطای دسته بندی کمتری نسبت به منحنی ROC بود
مسعود ملوندی؛ محبوبه نادری نسب؛ ستاره سروش
دوره 15، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1387، ، صفحه 46-51
چکیده
مقدمه و هدف: گنوره یکی از شایع ترین بیماری های جنسی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است. این باکتری در دهه گذشته در برابر چندین آنتی بیوتیک مورد استفاده به عنوان داروی اولیه، مقاومت پیدا نموده است. بنابراین استفاده از سیپروفلوکساسین توصیه شده است، با توجه به گزارشات کاهش حساسیت به سیپروفلوکساسین، محققین بر آن شدند تا حساسیت این ...
بیشتر
مقدمه و هدف: گنوره یکی از شایع ترین بیماری های جنسی در کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته است. این باکتری در دهه گذشته در برابر چندین آنتی بیوتیک مورد استفاده به عنوان داروی اولیه، مقاومت پیدا نموده است. بنابراین استفاده از سیپروفلوکساسین توصیه شده است، با توجه به گزارشات کاهش حساسیت به سیپروفلوکساسین، محققین بر آن شدند تا حساسیت این باکتری را بررسی نمایند.
مواد و روش ها: نوع مطالعه توصیفی و جامعه پژوهش مراجعین به آزمایشگاه های شهرستان مشهد بودند که مشکوک به بیماری سوزاک بوده اند. نمونه گیری به روش نمونه گیری در دسترس بوده است که از ابتدای سال 1382 تا آخر سال 1383 ترشح مجرا 1348 نفر در شهر مشهد مورد بررسی قرار گرفت. دو سوآپ از نمونه بیمار جهت تهیه اسمیر و کشت گرفته شد. پس از رشد کلنی ها و تشخیص باکتری نایسریا گنوره آنتی بیوگرام به روش دیسک دیفیوژن با دیسک های پنی سیلین، تتراسیکلین، اریترومایسین و سیپروفلوکساسین انجام گرفت. سپس حداقل غلظت ممانعت کننده (MIC) برای آنتی بیوتیک سیپروفلوکسازین تعیین گردید.
یافته ها: تعداد 71 مورد نایسریا گنوره تشخیص داده شد که نسبت به پنی سیلین 16.9 درصد، تتراسیکلین 25.3 درصد، اریترومایسین 67.6 درصد و سیپروفلوکساسین 70.3 درصد حساسیت نشان دادند. 6 مورد نسبت به سیپروفلوکساسین مقاوم شده بودند که دارای MIC بین 1 تا 16 میکروگرم در میلی لیتر بودند.نتیجه گیری: با توجه به اینکه در حال حاضر سیپروفلوکساسین داروی خط اول جهت درمان نایسریا گنوره است به نظر می رسد با این افزایش مقاومت، دیگر نتوان برای مدت طولانی از این دارو به عنوان اولین داروی انتخابی در درمان استفاده نمود.
فروغ السادات مرتضوی؛ آرش اکابری
دوره 14، شماره 4 ، آذر و دی 1386، ، صفحه 218-223
چکیده
زمینه و هدف: تشخیص مادران با جنین درشت یا کم وزن با ابزاری ساده که همه جا در دسترس باشد، امکان ارجاع بموقع و ارایه اقدامات مناسب برای آنان را فراهم می سازد. در این مطالعه توانایی حاصل ضرب ارتفاع رحم در محیط شکم در پیشگویی وزن جنین به طور خاص در زمان زایمان مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی می باشد. جامعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: تشخیص مادران با جنین درشت یا کم وزن با ابزاری ساده که همه جا در دسترس باشد، امکان ارجاع بموقع و ارایه اقدامات مناسب برای آنان را فراهم می سازد. در این مطالعه توانایی حاصل ضرب ارتفاع رحم در محیط شکم در پیشگویی وزن جنین به طور خاص در زمان زایمان مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی می باشد. جامعه آماری پژوهش زنان باردار با سن حاملگی 42-38 هفته مراجعه کننده جهت زایمان به بیمارستان شهیدان مبینی سبزوار می باشد. با روش نمونه گیری مبتنی بر هدف 795 زن باردار با حاملگی یک قلو، جنین زنده با قرار طولی که مشخصات واحد پژوهش را داشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. مادران با پارگی پرده های جنینی هنگام مراجعه، اولیگوهیدرآمنیوس و پلی هیدرآمنیوس بر اساس گزارش سونوگرافی، تولد نوزاد با ناهنجاری های شدید و تجمع چربی در قسمت تحتانی شکم از مطالعه حذف شدند. ارتفاع رحم، محیط شکم و سایر شاخص های مربوط به مادر اندازه گیری شد. وزن تولد بعد از تولد نیز اندازه گیری شد. تخمین وزن جنین توسط دو فرمول حاصل ضرب ارتفاع رحم در محیط شکم و مدل رگرسیونی روی ارتفاع رحم مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها توسط ضریب همبستگی، آزمون تی مستقل و آنالیز کو واریانس با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت.
یافته ها: 56 درصد زنان مورد مطالعه اول زا بودند. در 21.9 درصد موارد آنگاژمان سر جنین در هنگام بستری رخ داده بود. ضرایب همبستگی بین وزن جنین و اندازه ارتفاع رحم 0.58 به دست آمد. همچنین ضرایب همبستگی بین اندازه حاصل ضرب ارتفاع رحم و محیط شکم مادر با وزن جنین 0.56 به دست آمد. نتایج حاصله حاکی از آن است که در پیشگویی وزن هنگام تولد بیشتر از 4000 گرم حساسیت و ویژگی اندازه حاصل ضرب ارتفاع رحم و محیط شکم مادر با نقطه برش 3900 به ترتیب 0.81 و 0.82 و برای فرمول رگرسیونی ارتفاع رحم با نقطه برش 3450 به ترتیب 0.75 و 0.85 می باشد. در پیشگویی وزن هنگام تولد کمتر از 2500 گرم حساسیت و ویژگی اندازه حاصل ضرب ارتفاع رحم و محیط شکم با نقطه برش 3000 گرم به ترتیب 0.70 و 0.79 و برای فرمول رگرسیونی ارتفاع رحم با نقطه برش 3000 گرم به ترتیب 0.77 و 0.85 به دست آمد.
نتیجه گیری: برای تشخیص نوزاد با وزن بیشتر از 4000 گرم اندازه حاصل ضرب ارتفاع رحم و محیط شکم مادر با نقطه برش 3900 اعتبار بیشتری نسبت به فرمول رگرسیونی ارتفاع رحم دارد اما برای تشخیص نوزاد با وزن کمتر از 2500 گرم، فرمول رگرسیونی ارتفاع رحم با نقطه برش 3000 گرم معتبرتر از حاصل ضرب ارتفاع رحم و محیط شکم مادر است.
سعید نقیبی
دوره 12، شماره 2 ، خرداد و تیر 1384، ، صفحه 31-35
چکیده
زمینه و اهداف: تشخیص یرقان انسدادی در هر بیمار ضرورت بررسی سریع بیمار را از نظر علل و بررسی برنامه درمانی متعاقب آن مطرح می نماید. یکی از روش های تشخیصی مفید در این مورد تکنیک تصویربرداری است که رایج ترین آن سونوگرافی و سپس CT اسکن است. علیرغم مزایای بسیار زیاد سونوگرافی به دلیل محدودیت های تشخیصی آن استفاده از توموگرافی کامپیوتری مرسوم ...
بیشتر
زمینه و اهداف: تشخیص یرقان انسدادی در هر بیمار ضرورت بررسی سریع بیمار را از نظر علل و بررسی برنامه درمانی متعاقب آن مطرح می نماید. یکی از روش های تشخیصی مفید در این مورد تکنیک تصویربرداری است که رایج ترین آن سونوگرافی و سپس CT اسکن است. علیرغم مزایای بسیار زیاد سونوگرافی به دلیل محدودیت های تشخیصی آن استفاده از توموگرافی کامپیوتری مرسوم و مطرح شده است. این مطالعه به بررسی ارزش تشخیصی CT اسکن در عمل یرقان انسدادی می پردازد.
روش بررسی: 23 بیمار مبتلا به یرقان انسدادی توسط CT اسکن از نظر علل انسداد مورد بررسی قرار گرفته و سپس نتایج آن با نتایج جراحی بیوپسی بیماران مقایسه و حساسیت آن محاسبه شده است.
یافته ها: در این مطالعه 52.2 درصد بیماران مرد و 48.8 درصد زن بودند. میانگین سنی بیماران 58.1± 19.4 سال می باشد. شایع ترین علل تشخیص داده شده در گزارش CT اسکن شامل: متاستاز کبدی، توده پانکراس، سنگ کلدوک، کیست هیداتیک، کلانژیوکارسینوم، سنگ کیسه صفرا، سیروز، تنگی در انتهای کلدوک می باشد: حساسیت CT اسکن کل بیماران مورد مطالعه 63.6 درصد بود و در تشخیص سنگ کلدوک 66.7 درصد، توده پانکراس 71.4 درصد و متاستاز کبدی 100 درصد بود.
نتیجه گیری: CT اسکن جهت تشخیص سطح انسداد روش مفید و با حساسیت بالاست. همچنین دقت تشخیصی بالایی برای دیدن ساختار کبد دارد و چنانچه با تزریق ماده حاجب صورت گیرد، در افتراق و تشخیص ساختمان های عروقی و مجاری صفراوی کمک ارزنده ای خواهد نمود.