هانیه قربان نژاد؛ محمد علیزاده؛ علیرضا دیدارلو؛ فرنوش بخشی مقدم
دوره 27، شماره 2 ، خرداد و تیر 1399، ، صفحه 121-129
چکیده
مقدمه: شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان در جهان رو به افزایش است و این زنگ خطری برای سلامت جامعه است. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین عادات غذایی با شاخص توده ی بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه 453 نفر دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند، شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر ...
بیشتر
مقدمه: شیوع چاقی و اضافه وزن در کودکان و نوجوانان در جهان رو به افزایش است و این زنگ خطری برای سلامت جامعه است. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین عادات غذایی با شاخص توده ی بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روش ها: در این مطالعه 453 نفر دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند، شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روش های استاندارد و ابزار های کالیبره شده، اندازه گیری شد. عادات غذایی با استفاده از یک پرسش نامه ی محقق ساخته شده تعیین شد. یافته ها: فراوانی انجام فعالیت های جانبی به هنگام صرف غذا به طوری معنی داری در افراد دارای اضافه وزن و چاقی بیشتر از افراد دارای وزن نرمالP=0.034) ) و فعالیت فیزیکی به طور معنی داری در افراد دارای وزن نرمال بیشتر از افراد دارای اضافه وزن وچاقی ((P=0.001 بود. الگوی خوردن صبحانه هر روز قبل از رفتن به مدرسه ((P=0.04، خوردن هر سه وعده ی غذایی به طور منظم (P=0.003) و میان وعده ی سالم درمدرسه(P=0.05) به طور مستقیم با لاغری ارتباط داشت. ولی در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه فقط خوردن هر سه وعده ی غذایی به طور منظم(OR=1.837, 85%CI (1.35-2.51), P=0.005) با لاغری ارتباط مستقیم داشت. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد، انجام کارهای جانبی به هنگام غذا خوردن با افزایش خطر اضافه وزن و چاقی و خوردن هر سه وعده ی غذایی به صورت منظم، همچنین خوردن صبحانه هر روز قبل از رفتن به مدرسه با لاغری همراه می شود.
هانیه قرباننژاد؛ علیرضا دیدارلو؛ فرنوش بخشی مقدم؛ محمد علیزاده
دوره 27، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1399، ، صفحه 7-17
چکیده
مقدمه: چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یکی از جدی ترین نگرانی های بهداشت عمومی در قرن 21 می باشد. در این میان نوجوانی مرحله ی مهمی از نظر ایجاد رفتارهای تغذیه ای سالم می باشد که معمولا تا پایان عمر حفظ می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با شاخص توده ی بدنی در دختران نوجوان در شهر ارومیه طراحی شد.
مواد ...
بیشتر
مقدمه: چاقی در کودکان و نوجوانان و بزرگسالان به عنوان یکی از جدی ترین نگرانی های بهداشت عمومی در قرن 21 می باشد. در این میان نوجوانی مرحله ی مهمی از نظر ایجاد رفتارهای تغذیه ای سالم می باشد که معمولا تا پایان عمر حفظ می شود. مطالعه ی حاضر به منظور بررسی ارتباط بین الگوهای غذایی با شاخص توده ی بدنی در دختران نوجوان در شهر ارومیه طراحی شد.
مواد و روش ها: در این مطالعه 453 دانش آموز دختر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. شاخص های تن سنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روش های استاندارد و ابزارهای کالیبره شده، اندازه گیری شد. دریافت غذایی معمول افراد با استفاده از یک FFQ نیمه کمی تعیین شد.
یافته ها: در این مطالعه سه الگوی غذایی غالب در بین دانش آموزان دختر شناسایی شد. الگوی غذایی "سنتی" شامل دریافت بالای میوه، مغزها، خشکبار، کمپوت و مربا، ترشی، چای و قهوه، عسل، سبزیجات و شیرینی و قندها بود. الگوی غذایی"پر پروتئین" شامل دریافت بالای حبوبات، احشا، ماهی، تخم مرغ، گوشت قرمز، لبنیات پرچرب، غلات ساده و سبزیجات بود. الگوی غذایی "غذاهای آماده و تنقلات شور" شامل دریافت بالای نوشابه، فست فود، تنقلات شور، شیرینی، قندها و آب میوه بود. الگوی غذایی پر پروتئین] (سهک دوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.016 , 95%CI=(1.1-3), (OR=1.8 و سهک سوم در مقایسه با سهک اول: (P=0.046 ,(95%CI=(1.01-2.7 [(OR=1.6, به طور مستقیم با لاغری ارتباط داشت. این ارتباط معنی دارد در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه نیز مشاهده گردید[Tertile 2 vs. Tertile 1 OR=1.66, 85%CI (1.15-2.39), P=0.048].
نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان می دهد الگوی غذایی پر پروتئین با افزایش احتمال لاغری همراه می باشد.
هانیه قرباننژاد؛ فرنوش بخشی مقدم؛ محمد علیزاده؛ علیرضا دیدارلو
دوره 26، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1398، ، صفحه 657-663
چکیده
زمینه و هدف چاقی در کشورهای خاورمیانه شیوع زیادی دارد و مشکلات ناشی از آن از عمدهترین مسائل تغذیهای و بهداشتی است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی ارتباط بین ناامنی با شاخص تودة بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روشها در این تحقیق، 453 دانشآموز دختر بهروش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب شدند. شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن و ...
بیشتر
زمینه و هدف چاقی در کشورهای خاورمیانه شیوع زیادی دارد و مشکلات ناشی از آن از عمدهترین مسائل تغذیهای و بهداشتی است. پژوهش حاضر بهمنظور بررسی ارتباط بین ناامنی با شاخص تودة بدنی در شهر ارومیه طراحی شد. مواد و روشها در این تحقیق، 453 دانشآموز دختر بهروش نمونهگیری چندمرحلهای انتخاب شدند. شاخصهای تنسنجی شامل قد، وزن و دور کمر افراد با روشهای استاندارد و ابزارهای کالیبرهشده اندازهگیری شد. ناامنی غذایی با استفاده از پرسشنامة رادیمر ـ کرنل تعیین شد. یافتهها در ارتباط با امنیت غذایی، تفاوت معناداری بین افراد چاق و افراد با وزن نرمال مشاهده نشد. امنیت غذایی بهطور مستقیم با لاغری ارتباط داشت (p = 0.04). این درحالی است که در مدل رگرسیون لجستیک چندگانه، ناامنی غذایی با لاغری ارتباط معکوس داشت [OR = 0.642, 85%CI (0.48-0.68), P = 0.033]. نتیجهگیری نتایج نشان داد امنیت غذایی با افزایش احتمال لاغری همراه است.
فؤاد علیمرادی؛ شبنم جلیل القدر؛ امیر جوادی؛ مریم جوادی
دوره 22، شماره 4 ، مهر و آبان 1394، ، صفحه 676-684
چکیده
زمینه و هدف: اختلالات چربی خون در نوجوانان روبه افزایش بوده و با عوامل خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی درارتباط است. مطالعات نشاندادهاند که بین شاخصهای تنسنجی با سطح چربیهای خون و بیماریهای مرمن در نوجوانان رابطه وجوددارد. در این مطالعه به بررسی اختلالات ترکیب چربیهای خون و ارتباط آن با شاخصهای تنسنجی در نوجوانان ...
بیشتر
زمینه و هدف: اختلالات چربی خون در نوجوانان روبه افزایش بوده و با عوامل خطر بیماریهای قلبی ـ عروقی درارتباط است. مطالعات نشاندادهاند که بین شاخصهای تنسنجی با سطح چربیهای خون و بیماریهای مرمن در نوجوانان رابطه وجوددارد. در این مطالعه به بررسی اختلالات ترکیب چربیهای خون و ارتباط آن با شاخصهای تنسنجی در نوجوانان پرداختهشد. مواد و روشها: مطالعهی حاضر مطالعهای توصیفی ـ تحلیلی است که 318 نفر نوجوان 18-10 ساله به روش نمونهگیری تصادفی ـ خوشهای، انتخاب و مورد بررسی قرارگرفتند. ازکلیهی افراد اطلاعات دموگرافیکی، تنسنجی و بیوشیمایی اخذشد. اطلاعات توسط آزمونهای آماری تیتست، کای دو و آنالیز واریانس تجزیه وتحلیلگردید و سطح معناداری(P≤ 0.05) در نظرگرفتهشد. یافتهها: 5/19 درصد افراد کلسترول تام بالای mg/dl 170، 7/33 درصد تری گلیسرید بالاتر از mg/dl100، 6/12 درصد کلسترول LDLبالاتر از mg/dl110 و 41 درصد کلسترول HDLکمتر از mg/dl40 داشتند. افزایش نمایهی تودهی بدن، اندازهی دور کمر، نسبت دور کمر به باسن و نسبت دور کمر به قد با افزایش اختلالات چربی خون همراه بود. نتیجهگیری:هر چند استفاده از شاخصهای تنسنجی بهتنهایی نمیتواند نشاندهندهی وضعیت پروفایل چربی خون در نوجوانان باشد، اما میتوان از آن بهعنوان یکی از ابزارهای آسان و دردسترس استفادهنمود.
رویا اکبرزاده؛ اکرم کوشکی؛ محمد ریوندی
دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1393، ، صفحه 522-528
چکیده
زمینه و هدف: تغذیهی مناسب در دانشآموزان نوجوان، میتواند کیفیت و کمیّت رشد آنها را تحت تاثیر قراردهد. هدف ازمطالعهی حاضر، بررسی وضعیّت تغذیهای دانشآموزان دبیرستانی و ارتباط آن با وضعیت تحصیلی آنهاست.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 800 دانشآموز 18- 14 سال در دبیرستانهای شهر سبزوار انجامشد. نمونهها، بهشکل سهمیهای ...
بیشتر
زمینه و هدف: تغذیهی مناسب در دانشآموزان نوجوان، میتواند کیفیت و کمیّت رشد آنها را تحت تاثیر قراردهد. هدف ازمطالعهی حاضر، بررسی وضعیّت تغذیهای دانشآموزان دبیرستانی و ارتباط آن با وضعیت تحصیلی آنهاست.
مواد و روشها: این مطالعه مقطعی بر روی 800 دانشآموز 18- 14 سال در دبیرستانهای شهر سبزوار انجامشد. نمونهها، بهشکل سهمیهای غیرتصادفی انتخاب شدند. برای این منظور پس از هماهنگی با ادارهی آموزش و پرورش سبزوار، نمونهها از میان پایهی اول تا چهارم دبیرستانهای دخترانه و پسرانه سطح شهر انتخابگردیدند و پرسشنامهی دموگرافیک و اطلاعات تحصیلی و بسامد خوراک، برای تکمیل دربین دانشآموزان کلاسهای انتخابی توزیعشد. قد و وزن آنها به روش استاندارد، اندازهگیریشد. مقادیر ذکرشده غذای مصرفی در پرسشنامهی ثبت غذایی توسط دانشآموزان با استفاده از راهنمای مقیاس خانگی به گرم تبدیلشد. سپس هر غذا طبق دستورالعملهای برنامهی Nutritionist IV کدگذاری و جهت ارزیابی انرژی و مواد مغذی دریافتی آنها وارد نرمافزار ذیل گردید. جهت آنالیز دادهها، از ضریب همبستگی پیرسون و آزمون one sample t-testاستفاده گردید و 05/0P< بهعنوان سطح معناداری درنظرگرفتهشد.
یافتهها: دراین مطالعه، میانگین BMI دختران و پسران بهترتیب 7/2±3/20 و 2/3±5/19 کیلوگرم برمتر مربع بود. میزان دریافت انرژی، ویتامین-های A ،C،D، اسیدفولیک، کلسیم، آهن و روی در دانش آموزان مورد بررسی کمتر از مقادیر خوراکی توصیهشده روزانه میباشد (05/0P
سارا شیردل زاده؛ نصرت قائمی؛ حسین کریمی مونقی؛ حمیدرضا بهنام وشانی
دوره 18، شماره 4 ، آذر و دی 1390، ، صفحه 288-295
چکیده
مقدمه و هدف: دیابت شیرین نوع یک شایع ترین بیماری آندوکرین کودکان است. یکی از اهداف مهم پرستاری در این بیماران، دستیابی کودک و خانواده اش به خودمدیریتی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش حل مساله بر خودمدیریتی و هموگلوبین گلیکوزیله نوجوانان مبتلا به این بیماری انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تجربی است. نوجوانان 19-10 ...
بیشتر
مقدمه و هدف: دیابت شیرین نوع یک شایع ترین بیماری آندوکرین کودکان است. یکی از اهداف مهم پرستاری در این بیماران، دستیابی کودک و خانواده اش به خودمدیریتی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش حل مساله بر خودمدیریتی و هموگلوبین گلیکوزیله نوجوانان مبتلا به این بیماری انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تجربی است. نوجوانان 19-10 ساله که حداقل یک سال از ابتلای آنان به دیابت نوع یک گذشته بود، به طور تصادفی در دو گروه برنامه معمول و آموزش حل مساله قرار گرفتند. گروه آزمون تحت آموزش شش جلسه ای فرآیند حل مساله قرار گرفتند و میزان خودمدیریتی و هموگلوبین گلیکوزیله نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک قبل از شروع مداخله و سه ماه بعد از آنان ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 و آزمون های تی مستقل و زوجی، من ویتنی و ویلکاکسون انجام شد.
یافته ها: در گروه مداخله قبل و بعد از آموزش حل مساله، میزان خودمدیریتی از لحاظ حیطه بهداشت عمومی 57/76 درصد، رژیم درمانی 11/49 درصد، حضور اجتماعی 20/112 درصد و خودمدیریتی کل 75 درصد افزایش یافته است (001/0نتیجه گیری: آموزش حل مساله در ارتقای خودمدیریتی نوجوانان مبتلا به دیابت نوع یک تاثیر چشمگیری دارد.