پرستاری
سعیده بت شکنان دهکردی؛ اعظم علوی؛ نرگس صادقی
دوره 30، شماره 4 ، مهر و آبان 1402، ، صفحه 490-501
چکیده
زمینه و هدف: مشارکت پرستار و والدین در ارائه مراقبت خانوادهمحور یک مفهوم شناختهشده است .هوش هیجانی و شایستگی، پیشنیاز اساسی پرستاری مشارکتی مبتنی بر روابط متقابل حمایتی معرفی شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین مشارکت والد پرستار با شایستگی و هوش هیجانی پرستاران بخشهای کودکان صورت گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: مشارکت پرستار و والدین در ارائه مراقبت خانوادهمحور یک مفهوم شناختهشده است .هوش هیجانی و شایستگی، پیشنیاز اساسی پرستاری مشارکتی مبتنی بر روابط متقابل حمایتی معرفی شده است. لذا این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین مشارکت والد پرستار با شایستگی و هوش هیجانی پرستاران بخشهای کودکان صورت گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع همبستگی میباشد. 100 نفر از پرستاران بخشهای کودکان شهر شهرکرد به روش سرشماری مطالعه شدند. دادهها با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی Wong & Low (2002)، صلاحیت و شایستگی پرستاران Liu و همکاران (2007) و پرسشنامه مشارکت پرستار و والدین Choi and Bang جمعآورى گردید. دادهها با استفاده از آمار توصیفى و تحلیلی (ضریب همبستگى اسپیرمن) با نرمافزار SPSS 24 تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها :نتایج مطالعه نشان داد بین مشارکت والد پرستار و شا یستگی پرستاران بخشهای کودکان(0/237= r، 0/017=p )و بین هوش هیجانی و شا یستگی پرستاران بخشهای کودکان 0/451=r، 0/001=p )ارتباط مثبت و معنی دار وجود دارد. اما ارتباط بین امتیاز هوش هیجانی و امتیاز مشارکت والد پرستاران بخش های کودکان معنی دار نبود (p=0/815 ،r=0/024 ).
نتیجه گیری: با توجه به یافته های مطالعه، شایستگی پرستاران می تواند موجب افزایش مشارکت والد پرستار گردد. بنابراین برنامه ریزی جهت افزایش شایستگی پرستاران کودکان در دوره آموزش رسمی و ضمن خدمت میتوان به ارتقای مشارکت والد- پرستار به عنوان یکی از مهمترین شاخصهای مراقبت خانواده محور کمک کند.
آمار و اپیدمیولوژی
علی اصغر قلعه نوئی؛ حسین انصاری؛ ابوالفضل پاینده؛ غلامرضا سلیمانی؛ حسین کمانی؛ علی مشکینیان
دوره 28، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1400، ، صفحه 862-873
چکیده
چکیده:مقدمه و هدف: شیوع آسم و آلرژی به طور چشمگیری در کودکان افزایش یافته است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع آسم و و عوامل مرتبط در کودکان مدارس ابتدایی در زاهدان، جنوب شرق ایران بود.مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 1600 نفر از دانشآموزان مقطع ابتدایی دختر و پسر با روش نمونهگیری تصادفی چندمرحله ای مورد بررسی قرارگرفتند. داده ها با ...
بیشتر
چکیده:مقدمه و هدف: شیوع آسم و آلرژی به طور چشمگیری در کودکان افزایش یافته است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع آسم و و عوامل مرتبط در کودکان مدارس ابتدایی در زاهدان، جنوب شرق ایران بود.مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی 1600 نفر از دانشآموزان مقطع ابتدایی دختر و پسر با روش نمونهگیری تصادفی چندمرحله ای مورد بررسی قرارگرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه بین المللی ISSAC جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار Stata.14 با استفاده از آزمون مجذورکای، رگرسیون لوجستیک چندگانه و ضریب کاپا مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته ها: شیوع آسم با تشخیص پزشک در دانشآموزان 6/2 درصد بود. توزیع فراوانی آسم در دخترها با 8/3 و پسرها با 4/2 درصد از نظر آماری معنی داری بود(P
پرستاری
الهه لعل خیرخواه؛ محمد حدادی؛ میترا اردکانی؛ علیرضا عادل برخوردار؛ زینب تراز؛ سعید یزدی
دوره 27، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1399، ، صفحه 796-800
چکیده
زمینه و هدف پس از کشف و گسترش سریعcoronavirus جدید و همه گیری آن ، مطالعات زیادی به منظور شناخت، پیشگیری و درمان با تمرکز بر جمعیت بزرگسالان منتشر شد. اطلاعات محدودی در مورد کودکان مبتلا به COVID-19 در دسترس است. طبق مطالعات، کودکان در هر سنی مستعد ابتلا بوده و تظاهرات بالینی متفاوتی نسبت به بزرگسالان دارند. مطالعه حاضر به بررسی تظاهرات ...
بیشتر
زمینه و هدف پس از کشف و گسترش سریعcoronavirus جدید و همه گیری آن ، مطالعات زیادی به منظور شناخت، پیشگیری و درمان با تمرکز بر جمعیت بزرگسالان منتشر شد. اطلاعات محدودی در مورد کودکان مبتلا به COVID-19 در دسترس است. طبق مطالعات، کودکان در هر سنی مستعد ابتلا بوده و تظاهرات بالینی متفاوتی نسبت به بزرگسالان دارند. مطالعه حاضر به بررسی تظاهرات بالینی، یافتههای آزمایشگاهی و رادیولوژی در کودکان مبتلا به COVID-19 پرداخت.
مواد و روشها ادر3 ماهه اول1399، 6 کودک (با میانگین سنی 13 سال و 1 ماه، و انحراف معیار 1.81) براساس معیارهای قطعی تشخیصی (با استفاده از RT-PCR) مبتلا به COVID-19 در بیمارستان امام خمینی (ره) شهرستان اسفراین گزارش شد. یافتههای آزمایشگاهی، بالینی و رادیولوژی از پرونده بستری کودکان استخراج شده و توسط 2 متخصص کودکان بررسی و پس از انطباق با تظاهرات بالینی در قالب مطالعه توصیفی به صورت case series ارائه شد.
یافتهها هیچ یک از کودکان سابقه بیماری زمینهای یا مصرف داروهای خاص را نداشتند. شدت بیماری در همه کودکان خفیف بود. هیچ یک از بیماران نیاز به تهویه مکانیکی و بستری در بخش مراقبت های ویژه نداشتند.هیچ مورد مرگ گزارش نشد.
نتیجهگیری در زمینه پیدایش بیماریهای عفونی ویروسی و نامشخص بودن نقش کودکان در چرخه انتقال، جهت درک بهتر بیماری، باید به تظاهرات بالینی بیمار توجه شود و تظاهرات بالینی پس از جمع آوری اطلاعات بیشتر در موارد ابتلای کودکان، تعریف می شود. لذا مطالعات وسیعتر در زمینه یافتههای بالینی و آزمایشگاهی کودکان در شناخت بیماری و تأثیر آن بر کودکان و جامعه ضروری به نظر میرسد.
روانشناسی و روانپزشکی
فواد نیک نسب؛ محمود شیخ؛ رسول حمایت طلب
دوره 25، شماره 4 ، مهر و آبان 1397، ، صفحه 562-572
چکیده
اهداف: هدف از پژوهش حاضر تأثیر آموزش نوروفیدبک و بازیدرمانی بر علائم کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی بود. روشها: روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش از نوع نیمه تجربی پیشآزمون - پسآزمون با گروه کنترل بود به همین منظور 45 کودک مبتلابه اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی مراجعهکننده به مرکز مشاوره و خدمات ...
بیشتر
اهداف: هدف از پژوهش حاضر تأثیر آموزش نوروفیدبک و بازیدرمانی بر علائم کودکان مبتلابه اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی بود. روشها: روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش از نوع نیمه تجربی پیشآزمون - پسآزمون با گروه کنترل بود به همین منظور 45 کودک مبتلابه اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی مراجعهکننده به مرکز مشاوره و خدمات روانشناختی رفاه در دامنه سنی 5 تا 12 ساله بهصورت در دسترس انتخاب شدند و بر اساس اهداف پژوهش، آزمودنیها بهصورت تصادفی در سه گروه (15 نفر گروه آموزش نوروفیدبک، 15 نفر گروه بازیدرمانی، 15 نفر گروه کنترل) قرار گرفتند. بعد از اجرا پیشآزمون، برنامه مداخلهای به مدت 20 جلسه شروع و سپس پسآزمون اجرا شد. برای انجام پیش و پسآزمونها از فرم والد پرسشنامه علائم مرضی کودکان- 4 استفاده شد؛ و برای تحلیل دادهها از آزمونهای شاپیرو ویلک، تحلیل واریانس یکطرفه و t همبسته، تحلیل واریانس بین گروهی و توکی استفاده شد. یافتهها: نتایج نشان داد که در اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی بین گروه آموزش نوروفیدبک با بازیدرمانی (001/0 P =) و کنترل (001/0 P =)، همچنین بین گروههای بازیدرمانی و کنترل در کاهش اختلال کاستی توجه_ بیش فعالی تفاوت معناداری وجود دارد (001/0 P =). بهاینترتیب، بیشترین تأثیر را آموزش نوروفیدبک و سپس بازیدرمانی در کاهش علائم اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی داشته است. نتیجهگیری: با توجه به یافتهها، میتوان چنین نتیجهگیری کرد که میتوان از دو روش آموزش نوروفیدبک و بازیدرمانی بهمثابه روشی مفید در کاهش نشانههای اختلال نارسایی توجه - بیش فعالی استفاده کرد.
فرزانه منتظری؛ منصور کرجی بانی؛ مریم اسماعیلی
دوره 22، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1394، ، صفحه 350-358
چکیده
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله ...
بیشتر
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله صورتگرفت. پوسیدگی دندان با استفاده از شاخصDMFT تعیینشد. همچنین از شاخص تودهی بدن (BMI ) برای ارزیابی چاقی و پرسشنامهی بسامد خوراک نیمه کمی(FFQ) جهت بررسی دریافتهای غذایی استفادهگردید.
یافتهها: نتایج نشانداد فراوانی شاخص پوسیدگی( ≥4)در کودکان دارای اضافه وزن و چاق، بهطور معناداری بیشتر از سایر کودکان بود(05/0P>). نتایج بسامد مصرف غذایی نشانداد که کلیهی کودکان بهاستثناء گروه شیرو لبنیات، میوهها و انواع سبزی را از میان سایر گروههای غذایی استفادهمیکردند. بین پوسیدگی دندان با میانگین مصرف شیر و لبنیات، میوهها و انواع سبزی، همبستگی معکوس و با BMI ودفعات مصرف انواع شیرینی، همبستگی مثبت معناداری مشاهدهشد.
نتیجهگیری: در مطالعهی حاضر، چاقی، مصرف میان وعدههای پوسیدگیزا،کاهش مصرف فرآوردههای لبنی، میوه و انواع سبزی، بهعنوان عامل خطر پوسیدگی دندانی در کودکان مطرح شدهاند. با توجه به اهمیت دندانها در سلامت عمومی کودکان، آموزشهای لازم به والدین و کودکان درخصوص رعایت یک رژیم غذایی متعادل ضروری بهنظرمیرسد.
کیقباد قدیری؛ طاهره صبوری؛ رامین عبیری؛ شیوا پورمحمدی؛ اعظم الهی؛ علی پورمحمدی
دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1393، ، صفحه 621-628
چکیده
زمینه و هدف: نایسریا مننژیتیدیس، عامل ایجاد بیماریهای جدی بهشکل مننژیت و سپس برقآسای کشنده میشود و اغلب مبتلایان سابقهی تماس با افراد بیمار را ندارند و بهنظرمیرسد که حاملان بدون علامت، مهمترین منشاء بیماری هستند. در این مطالعهی توصیفی، میزان شیوع حاملان نازوفارنژیال نایسریا مننژیتیدیس و میزان مقاومت آنتیبیوتیکی ...
بیشتر
زمینه و هدف: نایسریا مننژیتیدیس، عامل ایجاد بیماریهای جدی بهشکل مننژیت و سپس برقآسای کشنده میشود و اغلب مبتلایان سابقهی تماس با افراد بیمار را ندارند و بهنظرمیرسد که حاملان بدون علامت، مهمترین منشاء بیماری هستند. در این مطالعهی توصیفی، میزان شیوع حاملان نازوفارنژیال نایسریا مننژیتیدیس و میزان مقاومت آنتیبیوتیکی این باکتری در مهدکودکها و مدارس ابتدایی شهرکرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: مطالعه بهصورت مقطعی از آبان تا اسفند ماه سال 1391 بر روی 554 کودک 12-2 سال در مهدکودکها و مدارس مناطق مختلف شهرستان کرمانشاه انجامشد. نمونهها با استفاده از سواب استریل از ناحیه عقب حلق(در ناحیه لوزههای کامی) و با جلوگیری از برخورد سواب به دندانها جمعآوری و در محیط ترانسپورت به آزمایشگاه منتقلشد. سپس در محیط کشت انتخابی، کشتگردید و پس از آن تستهای تأییدی و تعیین حساسیت آنتی میکروبی انجامشدند.
یافتهها: در554 کودک سالم با میانگین سنی 4/7 سال، شیوع نایسریا مننژیتیدیس% 6/10 بود. مقاومت آنتی بیوتیکی ایزولههای جدا شده ازاین-نمونهها به آنتیبیوتیکهای آزیترومایسین، آموکسیسیلین، ریفامپین، آموکسیسیلینکلاولانیک اسید، کوتریموکسازول وسفتریاکسون بهترتیب% 2/54 ، %100 ،%8/6 ،% 6/96 ،% 2/54 ،% 6/13بود.
نتیجهگیری: استفادهی بیرویه از آنتیبیوتیکها، موجب مقاومت بالای آنتیبیوتیکی شدهاست که خود، بیانگر لزوم آموزش کافی پزشکان و جمعیّت عمومی در رابطه با استفادهی بیمورد از آنتیبیوتیکها میباشد.
فخری حقی؛ مرضیه بیات؛ حبیب ضیغمی
دوره 21، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1393، ، صفحه 61-68
چکیده
سابقه و هدف: اشریشیا کلی انتروپاتوژنیک دلیل عمده اسهال نوزادان در سرتاسر جهان و تهدید بومی مهمی برای سلامت کودکان درکشورهای در حال توسعه به شمار می آید. افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های پاتوژن به ویژه در کودکان به عنوان یکی از مشکلات بهداشت جهانی محسوب می شود. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مقاومت آنتی بیوتیکی و مقاومت چند دارویی ...
بیشتر
سابقه و هدف: اشریشیا کلی انتروپاتوژنیک دلیل عمده اسهال نوزادان در سرتاسر جهان و تهدید بومی مهمی برای سلامت کودکان درکشورهای در حال توسعه به شمار می آید. افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های پاتوژن به ویژه در کودکان به عنوان یکی از مشکلات بهداشت جهانی محسوب می شود. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت مقاومت آنتی بیوتیکی و مقاومت چند دارویی در انتروپاتوژنیک های جدا شده از کودکان مبتلا به اسهال مراجعه کننده به بیمارستان های شهر زنجان می باشد.
مواد وروش ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی، 450 نمونه مدفوع از کودکان مبتلا به اسهال زیر 5 سال مراجعه کننده به بیمارستان های شهر زنجان طی سالهای92ـ91 جمع آوری گردید. پس از کشت و تایید ایزولهها با تستهای بیوشیمیایی، حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها با روش انتشار دیسک طبق توصیه CLSI نسبت به 13 آنتی بیوتیک تعیین گردید. سپس با استفاده از پرایمرهای اختصاصی ژن eaeA ، سویه های EPEC در نمونه های اسهالی با استفاده از PCR شناسایی شدند.
یافته ها: از 450 نمونه مدفوع اسهالی، 140 ایزوله (1/31٪) اشریشیاکلیشناسایی شد. ازاین تعداد، 6/13% (19 ایزوله) انتروپاتوژنیک شناسایی شد. در این مطالعه، بیشترین میزان مقاومت انتروپاتوژنیک های ایزوله شده به ترتیب در برابر اریترومایسین (100درصد)، آموکسی سیلین و کوآموکسی کلاو (47/89 درصد) مشاهده شد و ایمی پنم با حساسیت (21/84 درصد) فعال ترین آنتی بیوتیک بود. هم چنین 6/90 درصد ایزولهها نسبت به سه یا تعداد بیش تری آنتی بیوتیک مقاوم بودند و به عنوان ایزولههایی با مقاومت دارویی چندگانه در نظر گرفته شدند.
نتیجه: نتایج این مطالعه افزایش روز افزون مقاومت آنتی بیوتیکی را نشان می دهد. بنابراین به منظور درمان کامل و جلوگیری از گسترش اسهال ناشی از این سویه های مقاوم در کودکان ، انجام دقیق تست های آنتی بیوگرام قبل از تجویز آنتی بیوتیک ضروری می باشد
محمد اسماعیلی؛ انوش آذرفر؛ عقیل الله کیخسروی؛ محبوبه نعمت شاهی؛ یلدا روانشاد؛ احمد دلبری؛ عفت شیخ بهاءلدین زاده
دوره 20، شماره 5 ، بهمن و اسفند 1392، ، صفحه 597-602
چکیده
اهداف: هیپراوریسمی تظاهری از چندین پاتولوژی است که به دلیل عوارض شدید نیاز به درمان به موقع و سریع دارد. افزایش شدید و ناگهانی اسید اوریک اغلب منجر به صدمه ی کلیه می شود. راسبوریکاز در مقایسه با آلوپورینول موجب کاهش سریع اسیداوریک و جلوگیری از تجمع آن در بیماران با بدخیمی خونی و صدمه حاد کلیوی می گردد. در این مطالعه اثر راسبوریکاز در ...
بیشتر
اهداف: هیپراوریسمی تظاهری از چندین پاتولوژی است که به دلیل عوارض شدید نیاز به درمان به موقع و سریع دارد. افزایش شدید و ناگهانی اسید اوریک اغلب منجر به صدمه ی کلیه می شود. راسبوریکاز در مقایسه با آلوپورینول موجب کاهش سریع اسیداوریک و جلوگیری از تجمع آن در بیماران با بدخیمی خونی و صدمه حاد کلیوی می گردد. در این مطالعه اثر راسبوریکاز در درمان AKI و هیپراوریسمی بررسی شد.
روش ها: 15 بیمار با صدمه ی حاد کلیه در بخش نفرولوژی بیمارستان دکتر شیخ از مهر ماه 1390 تا پایان شهریور 1392 مورد مطالعه قرار گرفتند. در کنار درمان معمول، از راسبوریکاز در ml50 محلول نرمال سالین به طور داخل وریدی طی30 دقیقه استفاده شد. در طی درمان و پس از آن بیمار از نظر عوارض احتمالی معاینه و در صورت نیاز درمان شد.قبل از تزریق راسبوریکاز و روزاول،سوم و هفتم بعداز آن میزان اوره، کراتینین،اسیداوریک،حجم ادرارو میزان فیلتراسیون گلومرولی تعیین و با استفاده از آزمون تی زوجی مقایسه انجام شد.
یافته ها: درطی 24 ساعت سطح سرمی اسیداوریک در تمام بیماران به صورت دراماتیک کاهش یافت. بهبودی در میزان فیلتراسیون گلومرولی و حجم ادرار مشاهده شد. سطوح سرمی اوره و کراتینین از روز اول درمان تا روز هفتم کاهش یافت به جز کراتنین بین روز قبل درمان باروز اول که تفاوت آماری نداشت.
نتیجهگیری: راسبوریکاز در بهبود عملکرد کلیه در بیماران مبتلا به AKI موثر است.
سیامک محبی؛ محمد وکیل علی آبادی؛ ابوالفضل مظفری؛ پرهام خوشدانی فراهانی
دوره 20، شماره 4 ، آذر و دی 1392، ، صفحه 472-478
چکیده
زمینه و هدف: شیوع خرخر در کودکان قابل توجه بوده و یکی از مهمترین دلایل اختلالات خواب در آنان است و گمان میرود با رشد آنان در ارتباط باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین ارتباط خرخر با رشد قدی و وزنی کودکان است.
مواد و روشها: در این مطالعه که بهصورت مورد شاهدی صورت گرفته، 100 کودک مبتلا به خرخر (65 پسر، 35 دختر) و 100 کودک طبیعی (40 پسر، 60 دختر) ...
بیشتر
زمینه و هدف: شیوع خرخر در کودکان قابل توجه بوده و یکی از مهمترین دلایل اختلالات خواب در آنان است و گمان میرود با رشد آنان در ارتباط باشد. لذا هدف از این مطالعه تعیین ارتباط خرخر با رشد قدی و وزنی کودکان است.
مواد و روشها: در این مطالعه که بهصورت مورد شاهدی صورت گرفته، 100 کودک مبتلا به خرخر (65 پسر، 35 دختر) و 100 کودک طبیعی (40 پسر، 60 دختر) به روش نمونهگیری در دسترس مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده، پرسشنامه استاندارد Berlin و هم چنین استفاده از صدک قدی و وزنی بود. دادهها توسط روش مصاحبه سازمان یافته از والدین کودکان گردآوری شد و در نهایت توسط نرمافزار SPSS نسخه 18 در سطح معنی داری کمتر از 05/0 تحلیل شد.
نتایج: میانگین و انحراف معیار سنی، وزنی و قدی کودکان مورد مطالعه به ترتیب 93/2±81/6 سال، 56/11±39/25 کیلوگرم و 01/20±11/116 سانتیمتر بود. نتایج نشان داد ارتباط معناداری مابین صدک وزنی کودکان بالای 7 سال با خرخر وجود داشت (024/0p=). همچنین شدت خرخر با وزن ارتباط معناداری را نشان داد (047/0p=). از نظر رشد قدی، تفاوت معناداری بین کودکان گروه شاهد و مورد، مشاهده نشد.
نتیجهگیری: این مطالعه اهمیت اختلالات خواب خصوصاً خرخر و اختلالات رشدی را نشان میدهد. اهمیت دادن به این موضوعات موجب آگاهی والدین و همکاران در جهت تشخیص و درمان به موقع اختلالات خواب خواهد شد.
آزاده سلطانی فر؛ رؤیا صمدی؛ محسن پسندیده؛ نغمه مخبر؛ فاطمه محرری؛ عاطفه سلطانی فر
دوره 19، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1391، ، صفحه 228-237
چکیده
زمینه و هدف: اختلال بیشفعالی، کمتوجهی (ADHD) جزو شایعترین اختلالات روانپزشکی کودکان و نوجوانان میباشد. متیل فنیدیت شایعترین داروی مورد استفاده دراین اختلال است. با توجه به عوارض داروهای محرک و احتمال سوء مصرف آنها،اثر بوپروپیون در درمان این اختلال در بزرگسالان تأیید شده است؛ ولی تأثیر آن در کودکان چندان مورد بررسی قرار نگرفته ...
بیشتر
زمینه و هدف: اختلال بیشفعالی، کمتوجهی (ADHD) جزو شایعترین اختلالات روانپزشکی کودکان و نوجوانان میباشد. متیل فنیدیت شایعترین داروی مورد استفاده دراین اختلال است. با توجه به عوارض داروهای محرک و احتمال سوء مصرف آنها،اثر بوپروپیون در درمان این اختلال در بزرگسالان تأیید شده است؛ ولی تأثیر آن در کودکان چندان مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف مطالعه حاضر بررسی میزان تأثیر بوپروپیون در مقایسه با متیل فنیدیت دراختلال بیش فعالی، کم توجهی کودکان و بررسی عوارض جانبی این داروست. مواد و روشها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی دوسر کور و تصادفی انجام شد. از مراجعین به کلینیک روانپزشکی کودک و نوجوان بیمارستان ابنسینا 40 کودک مبتلا به ADHD به صورت پذیرش متوالی انتخاب شده و بهصورت تصادفی در دو گروه درمان با بوپروپیون و میتل فنیدیت قرارگرفتند. ارزیابی با پرسشنامه (ADHD-RS) معلم و والد، قبل از شروع درمان در هفته 4 و هفته 8 پس از شروع درمان انجام شد. عوارض جانبی در هفته 4 و 8 بررسی شد. یافتهها: از نظر والد، معلم و بالینگر دوره درمان در مورد هر دو دارو متیل فنیدیت و بوپروپیون به نحو معناداری در کاهش نشانههای کودکان مؤثر بوده است (001/0 >P). پاسخ درمانی از نظر والد در گروه متیل فنیدیت در پایان هفته هشتم بهصورت معناداری بهتر از بوپروپیون بوده است (014/0 =P). از نظر معلم درمان با متیل فنیدیت بهتر بوده ولی تفاوت معناداری با بوپروپیون نداشت (092/0=P). مقیاس ارزیابی کلی کودکان نیز تفاوت معنیداری را در دوگروه از نظر پاسخ به درمان نشان نداده است. (283/0=P). نتیجهگیری: براساس نتایج این پژوهش بوپروپیون در کاهش نشانههای اختلال مؤثر بوده است؛ ولی اثر آن بنابر گزارش والد کمتر از متیل فنیدیت بوده است.
فاطمه محرری؛ عاطفه سلطانی فر؛ آزاده سلطانی فر
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، ، صفحه 6-13
چکیده
زمینه و هدف: علایم اصلی در اختلال اوتیستیک رفتار، ارتباط اجتماعی و برخورد اجتماعی غیرطبیعی است. اختلال در تنظیم سطح سروتونین در کلیه اختلالات روانپزشکی و خصوصاٌ در اوتیسم مطرح میباشد. همچنین افزایش سطح سروتونین در 40 درصد بیماران اوتیستیک دیده شده که تأییدکننده نقش هایپرسروتونینمی در این بیماران است. این مطالعه با کنترل دارونما ...
بیشتر
زمینه و هدف: علایم اصلی در اختلال اوتیستیک رفتار، ارتباط اجتماعی و برخورد اجتماعی غیرطبیعی است. اختلال در تنظیم سطح سروتونین در کلیه اختلالات روانپزشکی و خصوصاٌ در اوتیسم مطرح میباشد. همچنین افزایش سطح سروتونین در 40 درصد بیماران اوتیستیک دیده شده که تأییدکننده نقش هایپرسروتونینمی در این بیماران است. این مطالعه با کنترل دارونما و پیگیری 8 هفتهای انجام شد و میزان تأثیر سیپروهپتادین به علاوه ریسپریدون با ریسپریدون و دارونما در این بیماران مورد مقایسه قرار گرفت.
مواد و روشها: در این کارآزمایی بالینی، کودکان بین 3 تا 11 ساله با تشخیص اختلال اوتیستیک مراجعهکننده به درمانگاه فوق تخصصی روانپزشکی کودکان دکتر شیخ و ابنسینا وارد طرح شده و به شیوه جایگزینی تصادفی به دو گروه ریسپریدون + سیپروهپتادین (الف) یا ریسپریدون + پلاسبو(ب) تقسیم شدند و بهمدت 8 هفته به صورت دوسوکور و همراه با گروه کنترل تحت درمان قرار گرفتند. دوز مصرفی داروها در مورد ریسپریدون حداکثر 2 میلیگرم در روز و در مورد سیپروهپتادین حداکثر 2/0 میلیگرم بر کیلوگرم در روز بود. بیماران قبل از شروع مطالعه و بعد از 4 هفته و 8 هفته درمان با مقیاس سنجش درخودماندگی کودکی مورد بررسی قرار گرفتند.
یافتهها: نمرات مقیاس درخودماندگی کودکی بعد از 4 و 8 هفته بهترتیب در گروه (الف) 9/2±26/40 و 38/2±56/38 و در گروه (ب) 31/3±2/40 و 59/2±73/37 بود. نتایج نشان داد که نمرات در هر گروه بعد از 4 و 8 هفته بهبود یافت ولی تفاوت بین دو گروه معنادار نبود (867/0=P، 1=df، 29/0=F).
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد که ترکیب سیپروهپتادین با ریسپریدون تأثیری بیش از تأثیر ریسپریدون به تنهایی در درمان اوتیسم ندارد اما نیاز به مطالعات کنترل شده بیشتری وجود دارد.
فرهاد حیدریان؛ فاطمه بهمنش؛ مهشید گودرزی؛ فرح اشرف زاده؛ حسن رخشنده
دوره 16، شماره 3 ، مهر و آبان 1388، ، صفحه 121-126
چکیده
زمینه و هدف: به نظر می رسد در جریان تشنج، مسیرهای التهابی برانگیخته شده، در بافت تشنجی مزمن باقی می ماند و می تواند حتی به حمله ای دیگر منجر شود. بر پایه همین فرضیه، مطالعات متعددی انجام شده و تاثیر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی را در کنترل حملات تشنج بررسی نموده اند ولی نتایج متفاوتی گزارش شده است. لذا در این مطالعه، تاثیر ایبوپروفن ...
بیشتر
زمینه و هدف: به نظر می رسد در جریان تشنج، مسیرهای التهابی برانگیخته شده، در بافت تشنجی مزمن باقی می ماند و می تواند حتی به حمله ای دیگر منجر شود. بر پایه همین فرضیه، مطالعات متعددی انجام شده و تاثیر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی را در کنترل حملات تشنج بررسی نموده اند ولی نتایج متفاوتی گزارش شده است. لذا در این مطالعه، تاثیر ایبوپروفن بر کنترل حملات صرع مقاوم به درمان در کودکان بررسی شده است.
مواد و روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی متقاطع و دوسوکور در طی سال های 86-1385 بر روی 30 بیمار (3 الی 13 ساله) مبتلا به صرع مقاوم به درمان صورت پذیرفت. ابتدا بیماران یک ماه تحت نظر قرار گرفتند، سپس به مدت دو ماه شربت ایبوپروفن با دوز mg/kg/day 30 در سه دوز تجویز شده و سپس به مدت یک ماه شربت قطع و در پی آن به مدت دو ماه دارونما با دوز مشابه به بیماران داده شد. در طی مطالعه، بیماران داروهای ضدصرع قبلی را نیز دریافت می داشتند. در هر یک از مراحل فوق، تعداد حملات، طول مدت هر حمله و عوارض احتمالی ثبت و سپس با استفاده از نرم افزارSSPS و آزمون های تی زوجی و مجذور کای مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها: متوسط سن بیماران و سن شروع حملات تشنجی به ترتیب 22/3±23/7 سال و 43/2±73/2 سالگی بود. تعداد 13 مورد (3/43 درصد) از بیماران تشنج پارسیل کمپلکس و 17 بیمار (7/56 درصد) تشنج میوکلونیک داشتند. ایبوپروفن در 8 بیمار (7/26 درصد) موجب کاهش تعداد حملات شد و حتی در 4 مورد حملات قطع شده بود؛ در حالی که دارونما در 4 مورد (3/13 درصد) موجب کاهش تعداد حملات شد، اما این تفاوت معنادار نبود (p=0.434).
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این مطالعه بین ایبوپروفن و پلاسبو در کنترل حملات تشنجی، تفاوتی مشاهده نشد.
محمداسماعیل دارابی؛ کامران یازرلو؛ سیدمحمد میراسکندری؛ مصطفی صادقی
دوره 16، شماره 2 ، خرداد و تیر 1388، ، صفحه 87-93
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به عدم کنترل مناسب درد بعد از عمل در اطفال و ترس از استفاده از مخدرها در اطفال به علت عوارض آن ها به خصوص عوارض تنفسی، نیاز به ضد درد مناسب که عوارض کمی داشته باشد وجود دارد. هدف از اجرای این مطالعه، بررسی و مقایسه تاثیر دیکلوفناک و استامینوفن رکتال به صورت تنها و تجویز توام آن ها بر درد پس از عمل ترمیم کام در کودکان ...
بیشتر
زمینه و هدف: با توجه به عدم کنترل مناسب درد بعد از عمل در اطفال و ترس از استفاده از مخدرها در اطفال به علت عوارض آن ها به خصوص عوارض تنفسی، نیاز به ضد درد مناسب که عوارض کمی داشته باشد وجود دارد. هدف از اجرای این مطالعه، بررسی و مقایسه تاثیر دیکلوفناک و استامینوفن رکتال به صورت تنها و تجویز توام آن ها بر درد پس از عمل ترمیم کام در کودکان مبتلا به شکاف کام بوده است.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور بر روی 87 کودک 1.5 تا 5 سال کاندید عمل جراحی ترمیم شکاف کام انجام گرفت. نمونه ها پس از اخذ رضایت نامه کتبی آگاهانه، به صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفته و در پایان عمل برای آن ها استامینوفن، دیکلوفناک و یا ترکیب استامینوفن و دیکلوفناک رکتال تجویز شد. درد پس از عمل جراحی در ساعات 1، 2، 6، 12، 24، 36 و 48 توسط معیارهای CHOEPS اندازه گیری و ثبت شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری اسمیرنوف کولموگروف، مجذور کای، آزمون دقیق فیشر، آنالیز واریانس و کروسکال والیس تحت نرم افزار SPSS استفاده شد.
یافته ها: بر اساس یافته های به دست آمده، بیماران گروه دیکلوفناک نسبت به بیماران دو گروه دیگر دارای نمره درد پایین تر (گروه D، 6.38±0.89، گروهA ، 6.83±1.32، و گروهA+D ، 6.50±1.12) بوده و مصرف مخدر کمتری (3 مورد در گروه D در مقایسه با 26 مورد در گروه A و 24 مورد در گروه A+D) داشتند. از نظر زمان تجویز اولین دوز مخدر پس از عمل، بیماران گروه دیکلوفناک به صورت معناداری نسبت به بیماران دو گروه دیگر تفاوت داشتند. (گروه D با میانگین 2.55 ساعت پس از عمل با SD=2.44 در مقایسه با گروه A با میانگین 0.88 ساعت پس از عمل با SD=0.48 و گروه A+D با میانگین 0.85 ساعت پس از عمل با SD=1.12).
نتیجه گیری: نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که دیکلوفناک رکتال در مقایسه با استامینوفن رکتال و نیز ترکیب دیکلوفناک و استامینوفن رکتال، داروی موثرتری برای کاهش درد بعد از عمل بیماران شکاف کام می باشد.
صادق پوراحمدی؛ محسن جعفرزاده
دوره 13، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1385، ، صفحه 46-50
چکیده
زمینه و هدف: در ممالک توسعه یافته و درحال توسعه میزان بروز اسهال 2 تا 12 مورد در هر فرد در سال می باشد. به علاوه بیماری های اسهالی عامل 12600 مرگ در روز درکودکان آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین می باشد و 80 درصد مرگ های ناشی از اسهال، درکودکان زیر 2سال اتفاق می افتد. لذا با هدف شناخت عوامل موثر دربروز بیماری های اسهالی این مطالعه انجام شد.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: در ممالک توسعه یافته و درحال توسعه میزان بروز اسهال 2 تا 12 مورد در هر فرد در سال می باشد. به علاوه بیماری های اسهالی عامل 12600 مرگ در روز درکودکان آسیایی، آفریقایی و آمریکای لاتین می باشد و 80 درصد مرگ های ناشی از اسهال، درکودکان زیر 2سال اتفاق می افتد. لذا با هدف شناخت عوامل موثر دربروز بیماری های اسهالی این مطالعه انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت توصیفی- تحلیلی بر روی 222 کودک مبتلا به اسهال حاد مراجعه کننده به بیمارستان های امام رضا (ع) و دکتر شیخ در تابستان 1383 در مشهد انجام گرفت.
یافته ها: ارتباط معنی داری بین جنس و اسهال وجود نداشت (56.5 درصد پسر و 40.5 درصد دختر). ارتباط معنی داری بین وزن زیر صدک سوم و تحصیلات مادر و بروز اسهال وجود داشت (P=0.001). ارتباط معنی داری بین سن و نوع اسهال (التهابی و غیرالتهابی) وجود داشت (P=0.001).
نتیجه گیری: استفاده از شیشه، وزن پایین و تحصیلات پایین مادر از شایعترین عوامل مستعد کننده در بروز بیماری های اسهالی می باشد.