پرستاری
اکرم کریمی؛ نرگس صادقی؛ مهسا السادات موسوی
دوره 30، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1402، ، صفحه 404-413
چکیده
زمینه و هدف: رضایت از زندگی زناشویی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از عوامل مؤثر بر افزایش تغذیه با شیر مادر میتوان به میزان خودکارآمدی مادر در شیردهی اشاره کرد. این پژوهش با هدف ارتباط بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزای بستری در بیمارستان در سال 1401 انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی ...
بیشتر
زمینه و هدف: رضایت از زندگی زناشویی به عوامل مختلفی بستگی دارد. از عوامل مؤثر بر افزایش تغذیه با شیر مادر میتوان به میزان خودکارآمدی مادر در شیردهی اشاره کرد. این پژوهش با هدف ارتباط بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزای بستری در بیمارستان در سال 1401 انجام گرفت.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی- همبستگی بود که 81 مادر نخستزا و 49 مادر چندزای انتخابشده به روش نمونهگیری آسان مورد مقایسه قرار گرفتند. گردآوری دادهها با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی ENRICH و پرسشنامه خودکارآمدی شیردهی BSES-SF صورت گرفت. دادههای حاصل از مطالعه با استفاده از نرمافزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار رضایت زناشویی در زنان نخستزا (1/01±2/56) و در زنان چندزا1/06±2/54) ) و خودکارآمدی شیردهی در زنان نخستزا (0/97±2/55) و در زنان چندزا (1/007±2/50) بود. بین رضایت زناشویی با خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزا رابطه معنیدار وجود داشت.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش حاکی از آن است که وضعیت خودکارآمدی شیردهی و رضایت زناشویی در مادران، کمتر از سطح متوسط بود. همچنین بین رضایت زناشویی و خودکارآمدی شیردهی در مادران نخستزا و چندزا رابطه وجود دارد. بنابراین، این پژوهش ضرورت آموزش و آگاهی دادن به والدین را درخصوص اهمیت حمایت از همسر و تأثیر آن بر بهبود خودکارآمدی شیردهی خانواده تأیید میکند.
روانشناسی و روانپزشکی
رباب سرچمی؛ شیرین کوشکی؛ شکوه السادات بنی جمالی؛ انیتا باغدا ساریانس
دوره 29، شماره 4 ، مهر و آبان 1401، ، صفحه 576-590
چکیده
زمینه و هدف: سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع زنان است و باعث بعضی تغییرات جمسانی و روانی در زنان میشود. این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری تنظیم شناختی هیجان براساس کیفیت خواب با نقش واسطهای رضایت زناشویی در زنان مبتلا به سندرم پیشقاعدگی انجام شد.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری ...
بیشتر
زمینه و هدف: سندرم پیش از قاعدگی یکی از مشکلات شایع زنان است و باعث بعضی تغییرات جمسانی و روانی در زنان میشود. این پژوهش با هدف بررسی الگوی ساختاری تنظیم شناختی هیجان براساس کیفیت خواب با نقش واسطهای رضایت زناشویی در زنان مبتلا به سندرم پیشقاعدگی انجام شد.
مواد و روشها: روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی با استفاده از معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان با تشخیص ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی در سال 1398 و 1399 شهر کرمانشاه بود که تعداد 380 نفر از آنها که به درمانگاه تنظیم خانواده شهر کرمانشاه مراجعه کرده بودند با روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامههای تنظیم هیجانی (گرنفسکی و همکاران، 2001)، کیفیت خواب (پیتزبورگ، 1989) و پرسشنامه رضایت زناشویی (اینریچ، 1989) بود که دادهها با روش همبستگی اسپیرمن توسط نرمافزار SPSS-21 و LISREL تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: این پژوهش بر وجود یک الگوی رابطه معنادار مستقیم بین راهبردهای تنظیم شناختی- هیجانی و کیفیت کلی خواب در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی حکایت دارد و همچنین کیفیت خواب بهطور مستقیم و با واسطه رضایت زناشویی بهصورت غیرمستقیم میتواند پیشبین مناسبی برای تنظیم شناختی هیجان در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی باشد.
نتیجهگیری: میتوان گفت کیفیت خواب و رضایت زندگی زناشویی میتواند نقش مهمی در تنظیم شناختی هیجان در زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی داشته باشد..
روانشناسی و روانپزشکی
محبوبه امیربیک؛ حسین اکبری امرغان؛ الهام فریبرزی؛ حمید نجات
دوره 28، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1400، ، صفحه 467-475
چکیده
زمینه و هدف: مولتیپل اسکلروزیس، یک بیماری نورودژنراتیو پیشرونده است. برخورداری از رضایت زناشویی، شاخصی مهم در پیشآگهی مطلوب درمانی در اختلالات عصب روانشناختی پیشرونده میباشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی زوج درمانی رفتاری التقاطی و درمان تلفیقی طرحواره مبتنیبر پذیرش و تعهد بر رضایت زناشویی زنان مبتلا به مولتیپل ...
بیشتر
زمینه و هدف: مولتیپل اسکلروزیس، یک بیماری نورودژنراتیو پیشرونده است. برخورداری از رضایت زناشویی، شاخصی مهم در پیشآگهی مطلوب درمانی در اختلالات عصب روانشناختی پیشرونده میباشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی زوج درمانی رفتاری التقاطی و درمان تلفیقی طرحواره مبتنیبر پذیرش و تعهد بر رضایت زناشویی زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. مواد و روشها: در یک کارآزمایی مقدماتی تصادفی، طی نیمه دوم سال 1398، 42 بیمار زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و همسرانشان، با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از روش تصادفیسازی بلوکی در قالب دو گروه درمانی و یک گروه کنترل تخصیص یافتند. دو گروه درمانی به مدت 10 جلسه 90 دقیقهای هفتهای یک بار تحت یکی از درمانهای زوج درمانی رفتاری التقاطی و تلفیقی طرحواره مبتنیبر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1998) در سه برهه زمانی پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری توسط شرکتکنندگان تکمیل شد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و اندازهگیریهای مکرر تحلیل شد. یافتهها: نتایج اولیه نشان داد که هر دو درمان نسبت به گروه کنترل، اثربخشی معناداری بر شاخص رضایت زناشویی بیماران ایفا کردند که تا مرحله پیگیری سه ماهه پایدار ماند (0/05> p ). علاوه براین، نتایج ثانویه نشان داد که تفاوت معناداری بین اثربخشی دو درمان وجود ندارد (0/05<p). نتیجهگیری: یافتههای این مطالعه میتواند در طرحریزی چشمانداز مداخلات درمانی در بیماران مبتلا به اختلالات نورودژنراتیو با کاربستهای بالینی همراه باشد.
روانشناسی و روانپزشکی
بهمن اکبری؛ لیلا مقتدر؛ کتایون خاکبیز
دوره 27، شماره 4 ، مهر و آبان 1399، ، صفحه 606-612
چکیده
زمینه و هدف ارتباط مؤثر و کارآمد میان زوجین، مهمترین جنبه خانوادههای دارای عملکرد مطلوب میباشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش مهارتهای ارتباطی و درمانشناختی رفتاری در ارتقای رضایت زناشویی و شادکامی زوجین دارای اختلالات میل جنسی بود.
مواد و روشها پژوهش با روش نیمهتجربی با طرح تحقیق پیشآزمون- پسآزمون با ...
بیشتر
زمینه و هدف ارتباط مؤثر و کارآمد میان زوجین، مهمترین جنبه خانوادههای دارای عملکرد مطلوب میباشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی آموزش مهارتهای ارتباطی و درمانشناختی رفتاری در ارتقای رضایت زناشویی و شادکامی زوجین دارای اختلالات میل جنسی بود.
مواد و روشها پژوهش با روش نیمهتجربی با طرح تحقیق پیشآزمون- پسآزمون با گروه کنترل، در 6 ماهه اول سال 1396 انجام شد. از مراجعین مراکز درمانی باروری شهر تهران 60 نفر از زوجینی که مطابق با ملاکهایDSM -V حداقل یکی از آنها دارای اختلال میل جنسی بودند به طور هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در سه گروه آموزش مهارتهای ارتباطی و درمان شناختی رفتاری و کنترل، جایگزین شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامههای شادکامی آکسفورد و رضایت زناشویی انریچ بودند. برای تحلیل دادهها، از روش تحلیل کواریانس و تصحیح بن فرنی استفاده شد.
یافتهها نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مهارتهای ارتباطی و درمانشناختی رفتاری به طور معناداری موجب افزایش شادکامی و رضایت زناشویی زوجین شد (05/0>P) و بین اثربخشی دو روش در افزایش شادکامی و رضایت زناشویی، تفاوتی وجود نداشت.
نتیجهگیری با استفاده از آموزش مهارتهای ارتباطی و درمانشناختی رفتاری میتوان موجبات افزایش شادکامی و رضایت زناشویی را در زوجین فراهم آورد. مراکز بهداشتی درمانی و مشاوره میتوانند با تشکیل کارگاههای هفتگی آموزشی در زمینه افزایش آگاهی جنسی خانوادهها، موجبات سلامت روانی جامعه را فراهم آورند.
روانشناسی و روانپزشکی
سکینه سعیدی؛ علی محمدزاده ابراهیمی؛ علی اکبر سلیمانیان
دوره 27، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1399، ، صفحه 414-421
چکیده
زمینه قدردانی، به عنوان یک عامل مثبت، میتواند به غنیسازی و تحکیم روابط بین زوجین کمک کند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل ساختاری روابط بین قدردانی، کیفیت ارتباط زناشویی و رضایت زناشویی انجام شد. روش کار طرح پژوهش همبستگی از طریق مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، کلیه معلمان زن شهر نفر به عنوان نمونه پژوهش با استفاده از ...
بیشتر
زمینه قدردانی، به عنوان یک عامل مثبت، میتواند به غنیسازی و تحکیم روابط بین زوجین کمک کند. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی مدل ساختاری روابط بین قدردانی، کیفیت ارتباط زناشویی و رضایت زناشویی انجام شد. روش کار طرح پژوهش همبستگی از طریق مدلیابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری، کلیه معلمان زن شهر نفر به عنوان نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی 541 بودند که از بین آنها 1351سبزوار در سال ساده انتخاب شدند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه قدردانی و پرسشنامه کیفیت ادراک شده ابعاد ارتباط زناشویی جمعآوری شد.
یافتهها ارزیابی برازندگی مدل، روابط مستقیم و واسطهای با استفاده از مدلیابی معادلات ساختاری (SEM) و از طریق نرمافزارهای AMOS-24 و SPSS-24 انجام گرفت. نتایج نشان داد مدل با انجام برخی اصلاحات، برازش مطلوبی با دادهها دارد. همچنین، نتایج نشان داد قدردانی علاوه بر رابطه مستقیم با رضایت زناشویی، از طریق افزایش کیفیت ارتباط زناشویی به صورت غیرمستقیم نیز رضایت زناشویی را افزایش میدهد (p<0/05).
نتیجهگیری قدردانی به صورت مستقیم و همچنین غیرمستقیم از طریق افزایش کیفیت ارتباط زناشویی، با افزایش رضایت زناشویی همراه است. این مطالعه به درک بهتر فرایندهای مثبتی که زوجین را در مقابل نارضایتی زناشویی حفظ میکنند، کمک میکند و متخصصان میتوانند از نتایج آن به منظور حفظ و دستیابی به رضایت زناشویی استفاده کنند.
اکرم صدیقی؛ احمد معصومی؛ مرضیه شاه سیاه
دوره 22، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1394، ، صفحه 965-971
چکیده
زمینه و هدف: رضایت زناشویی شامل ارتباط مثبت با خانواده همسر، پویایی مثبت در خانواده اصلی، عزت نفس و همگنی مذهبی زوجین می باشد. مذهب از مؤثّرترین تکیه گاه های روانی به شمار می رود که قادر است معنای زندگی را در لحظه لحظه های عمر فراهم کند. هدف اصلی این پژوهش رابطه بین جهت گیری مذهبی با رضایت زناشویی زوجین شهر قم بوده است. مواد و روش ها: این ...
بیشتر
زمینه و هدف: رضایت زناشویی شامل ارتباط مثبت با خانواده همسر، پویایی مثبت در خانواده اصلی، عزت نفس و همگنی مذهبی زوجین می باشد. مذهب از مؤثّرترین تکیه گاه های روانی به شمار می رود که قادر است معنای زندگی را در لحظه لحظه های عمر فراهم کند. هدف اصلی این پژوهش رابطه بین جهت گیری مذهبی با رضایت زناشویی زوجین شهر قم بوده است. مواد و روش ها: این مطالعه به صورت مقطعی از نوع توصیفی-تحلیلی می باشد. جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر قم بودند. نمونه به صورت در دسترس انتخاب گردید. بدین منظور 150 نفر از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناسی قم که داوطلب همکاری بوده اند، انتخاب شدند. اطّلاعات مورد نیاز از طریق مقیاس پرسشنامه جهت گیری مذهبی آذربایجانی و رضایت زناشویی والتر جمع آوری شد. داده های به دست آمده با کمک نرم افزار17- SPSS از روش های آماری همبستگی و رگرسیون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که همبستگی مثبتی بین جهت گیری مذهبی و رضایت زناشویی (0001/0=p، 511/0- =r) وجود دارد؛ بدین معنا که جهت گیری مذهبی می تواند رضایت زناشویی را (006/0=p، 771/0R2=) پیش بینی کند. نتیجه گیری: با توجّه به اهمیّت باورها و جهت گیری های مذهبی در خانواده، مخصوصاً در بین زوجین برنامه های آموزشی با رویکرد معنوی و اخلاقی که باعث رشد کیفیت زندگی زناشویی و خانواده خواهد شد، پیشنهاد می گردد.
سمیرا فوجی؛ مریم محسن آبادی؛ عزت صمدی پور؛ مرجان وجدانی؛ رحیم اکرمی
دوره 22، شماره 4 ، مهر و آبان 1394، ، صفحه 596-602
چکیده
زمینه و هدف: عوامل مختلفی بر استحکام و دوام خانواده تأثیّر میگذارند که از جملهی آنها رضایت بین زوجین است. مطالعهی حاضر به بررسی تأثیّر دریافت آموزش الکترونیکی آموزه های قرآنی بر رضایت زناشویی در کارمندان حوزه آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار پرداخته است. مواد و روشها: این مطالعه به روش مداخلهای (نیمه تجربی) از نوع ...
بیشتر
زمینه و هدف: عوامل مختلفی بر استحکام و دوام خانواده تأثیّر میگذارند که از جملهی آنها رضایت بین زوجین است. مطالعهی حاضر به بررسی تأثیّر دریافت آموزش الکترونیکی آموزه های قرآنی بر رضایت زناشویی در کارمندان حوزه آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار پرداخته است. مواد و روشها: این مطالعه به روش مداخلهای (نیمه تجربی) از نوع قبل و بعد (Before-After Study) بر روی 32 نفر از کارکنان زن متأهّل دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در سال 1392 انجام گرفت. ابزار جمع آوری اطّلاعات، پرسشنامهی رضایت زناشویی بود و جهت تجزیه و تحلیل دادهها از نرم افزار STATA نسخهی 11 استفاده شد. در همهی آنالیزها سطح معنی داری 05/ 0 در نظر گرفته شد و آزمون فرضیّهها دو طرفه میباشند. جهت بررسی میزان رضایت زناشویی و اطّلاعات دموگرافیک از آمار توصیفی و جهت بررسی تحلیلی از آزمونهای تی جفت شده (PairedT-test) و تی مستقل (Two-sampleT-test) ، آنالیز واریانس استفاده شده است. یافتهها: میانگین سنّی افراد شرکت کننده 85/7 ± 35 سال میباشد. میانگین تعداد سالهایی که از ازدواج افراد شرکت کننده گذشته بود 2/9±66/11 سال میباشد. . میانگین رضایت زناشویی بعد از مداخله به6/4 ± 14/29 به طور معنی داری افزایش یافت)001/0>(P. همهی ابعاد رضایت زناشویی میانگین بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله افزایش یافته بود.که در ابعاد تحریف انحرافی، رضایت زناشویی، مسائل شخصیّتی، ارتباط، حلّ تعارض، مدیریّت مالی، رابطهی جنسی، خانواده و دوستان، نقشهای مساوات طلبی، جهت گیری مذهبی افزایش میانگین نسبت به قبل از مداخله معنیدار بوده است. نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان دهندهی تأثیّر مثبت آموزش الکترونیکی آموزهای قرآنی بر رضایت زناشویی کارمندان حوزهی آموزشی و پژوهشی زن بوده است و به نظر می رسد با توجّه به افزایش استفاده از امکانات الکترونیکی و رایانه ای در جامعهی امروزی، آموزشهای الکترونیک دینی و اسلامی، میتواند تأثیّرات مهمّی در افزایش کیفیّت زندگی و سلامت افراد داشته باشند.