بهداشت محیط و محیط زیست
علی اسرافیلی؛ مریم ایزانلو؛ مهدی فرزادکیا؛ احمد جنیدی جعفری؛ مینا یوسفی
دوره 26، شماره 4 ، مهر و آبان 1398، ، صفحه 535-546
چکیده
سابقه و هدف: امروزه با توجه به اثرات غیر قابل جبران فلزات سنگین و سموم بر اکوسیستم های آبزی، ارگانیسم ها و انسان ها، حذف آن ها از منابع آب بسیار حیاتی است. در سال های اخیر، روند جذب آلاینده ها با نانو ذرات مغناطیسی توجه زیادی به خود جلب کرده است. بنابراین مطالعه حاضر باهدف، سنتز نانوذره Fe3O4@SiO2-NH2-SH بهعنوان یک جاذب جدید جهت حذف آلاینده ...
بیشتر
سابقه و هدف: امروزه با توجه به اثرات غیر قابل جبران فلزات سنگین و سموم بر اکوسیستم های آبزی، ارگانیسم ها و انسان ها، حذف آن ها از منابع آب بسیار حیاتی است. در سال های اخیر، روند جذب آلاینده ها با نانو ذرات مغناطیسی توجه زیادی به خود جلب کرده است. بنابراین مطالعه حاضر باهدف، سنتز نانوذره Fe3O4@SiO2-NH2-SH بهعنوان یک جاذب جدید جهت حذف آلاینده های سرب و2,4-D از ماتریکس های آبی انجام گرفت. مواد و روشها: به منظور بررسی تاثیر متغیرهای pH(11-3)، زمان تماس(min150-0)، دوز جاذب (g/L2/1-2/0) و غلظت آلاینده ها (mg/L50-50) بر راندمان حذف و تعیین شرایط بهینه از روش One Factorial با کمک نرم افزار Design Expert استفاده گردید. جاذب به روش هم رسوبی شیمیایی سنتز گردید و سپس مورفولوژی آن با استفاده از دستگاه های TEM، XRD، FT-IR و SEM انجام گرفت. و در نهایت آزمایشات بر روی محلول آبی آزمایش گردید.یافتهها: تجزیه و تحلیل ساختاری نشان داد که جاذب دارای ساختار کروی با هسته Fe3O4 و پوسته SiO2 است که توسط هر دو گروه عاملی آمین و تیول اصلاح شده است. نتایج آزمایشات نشان داد که بیشترین درصد حذف در سیستم مجزا برای سرب در pH برابر 5، زمان min40 و برای 2,4-D در pH برابر 6 و زمان min90 به دست آمد. همچنین در این سیستم مقادیر بهینه دوز جاذبg/L 8/0 و غلظت اولیه mg/L10 به دست آمد. در سیستم همزمان بیشترین درصد حذف در مقادیر بهینه pH برابر6 و زمان تماسmin 40 برای سرب وmin 60 برای 2,4-D و دوز جاذبg/L 2/1 تعیین گردید.نتیجهگیری: طبق نتایج به دست آمده نانوذره سنتز شده چندمنظوره می تواند جاذب مناسبی برای حذف همزمان آلاینده های آلی و معدنی از محلول های آبی باشد.
منصور ضرابی؛ محمد نوری سپهر؛ محمد شکاک؛ غلامرضا ابراهیم زاده؛ محمود تقوی
دوره 24، شماره 4 ، مهر و آبان 1396، ، صفحه 239-248
چکیده
اهداف: فسفر ازجمله یونهای معمول در پساب تصفیهخانههای فاضلاب است. مقدار این یون در پساب تصفیهخانههای فاضلاب زیاد است. تخلیة آن در محیط باعث تسریع در بروز پدیدة اتریفیکاسیون میشود. این امر منابع آب را تحت تأثیر قرارمیدهد. پدیدة اتریفیکاسیون در منابع آبی یکی از مسائل مهم محیطزیستی است. اتریفیکاسیون به رشد بیشازحد گیاهان ...
بیشتر
اهداف: فسفر ازجمله یونهای معمول در پساب تصفیهخانههای فاضلاب است. مقدار این یون در پساب تصفیهخانههای فاضلاب زیاد است. تخلیة آن در محیط باعث تسریع در بروز پدیدة اتریفیکاسیون میشود. این امر منابع آب را تحت تأثیر قرارمیدهد. پدیدة اتریفیکاسیون در منابع آبی یکی از مسائل مهم محیطزیستی است. اتریفیکاسیون به رشد بیشازحد گیاهان آبزی و جلبکها میانجامد و از این طریق باعث برهمزدن تعادل ارگانیسمهای موجود در منابع آبی میشود؛ بنابراین، در این پژوهش از خاک زرد و قرمز خام، همچنین اشکال اصلاحشدة آن با اتیلن دیآمین تترااستیک اسید برای حذف فسفر از محلولهای آب استفاده شده است.
مواد و روشها: تمامی آزمایشهای مطالعة حاضر در سیستم ناپیوسته انجام گرفت. در این مطالعه از خاک زرد و خاک قرمز، همچنین اشکال اصلاحشدة آن با اتیلن دیآمین تترا استیک اسید برای جذب فسفر از محلولهای شبیهسازیشده استفاده شد. تأثیر پارامترهای مختلف از جمله زمان واکنش، غلظت اولیة فسفر، pH محلول و مقدار جاذب بر راندمان حذف فرایند بررسی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس، دوز جاذب و غلظت اولیة یون فسفات، راندمان حذف افزایش مییابد. بیشترین میزان حذف در زمان تماس 150 دقیقه، دوز جاذب برابر 10 گرم بر لیتر، غلظت فسفر برابر 50 میلیگرم بر لیتر و در pH برابر 5 اتفاق افتاد. در شرایط بهینه و با استفاده از جاذب خام، در حدود 65 درصد یون فسفر حذف شد، درحالیکه در مورد خاکهای اصلاحشده در حدود 78 درصد یون فسفر حذف گردید.
نتیجهگیری: بهطورکلی، نتایج نشان داد که خاکهای زرد و قرمز خام بهعلت بالابودن میزان کلسیم قادرند یون فسفات را در حد قابلقبولی حذف کنند و چنانچه با اتیلن دیآمین تترا استیک اسید اصلاح شوند قابلیت حذف آنها بهطور چشمگیری افزایش مییابد.
بهداشت محیط و محیط زیست
اکرم اسکندریان؛ سحر سادات آزاد؛ ابوالفضل رحمانی ثانی؛ ایوب رستگار؛ احمد اله آبادی
دوره 24، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1396، ، صفحه 183-189
چکیده
اهداف: آنتیبیوتیکها جزء مواد آلی سنتتیک است که به روش تجزیة زیستی تصفیه نمیشود و نیاز به تصفیة پیشرفته از جمله روش جذب سطحی دارد. یکی از بهترین جاذبها کربن فعال است. هدف از این مطالعه بررسی حذف آموکسی سیلین از محلولهای آبی با کربن فعال تهیهشده از چوب درخت چنار بود.
مواد و روشها: مطالعة حاضر پژوهشی تجربی در مقیاس آزمایشگاهی ...
بیشتر
اهداف: آنتیبیوتیکها جزء مواد آلی سنتتیک است که به روش تجزیة زیستی تصفیه نمیشود و نیاز به تصفیة پیشرفته از جمله روش جذب سطحی دارد. یکی از بهترین جاذبها کربن فعال است. هدف از این مطالعه بررسی حذف آموکسی سیلین از محلولهای آبی با کربن فعال تهیهشده از چوب درخت چنار بود.
مواد و روشها: مطالعة حاضر پژوهشی تجربی در مقیاس آزمایشگاهی بود. تمامی آزمایشهای جذب آموکسی سیلین روی کربن فعال تولیدی در راکتور ناپیوسته و در ارلنهایی با حجم 100 میلیلیتر و حاوی 50 میلیلیتر از غلظتهای مشخص آموکسی سیلین و جاذب در pH انجام شد. زمان تماس و درجة حرارت مختلف بررسی شد. نمونه پس از هر بار مگنت با فیلتر استات سلولز 04/0میکرومتر و پمپ خلأ صاف شد. آموکسی سیلین باقیمانده با سل کوارتز و اسپکتروفتومتر UV در طول موج 228 نانومتر تعیین شد.
یافتهها: نتایج حاصل از آزمایشها نشان داد بهترین راندمان حذف آموکسی سیلین از محلولهای آبی با کربن فعال تولیدی از درخت چنار در 6=pH، غلظت جاذب 06/0گرم بر لیتر و زمان تماس 20 دقیقه صورت گرفت. کربن تولیدی توانست 05/75 درصد آموکسی سیلین در غلظت 50 میلیگرم در لیتر را حذف کند. مطالعات ایزوترمی نشان داد که فرایند جذب از هر دو مدل لانگمویر و فرندلیچ پیروی کرد و سنتیک جذب از نوع درجة دوم بود.
نتیجهگیری: با توجه به ظرفیت قابلقبولی که کربن تولیدی داشت جاذب مناسب و ارزانی برای جایگزینی سایر جاذبهای مورد استفاده در تصفیة آلایندههای آب و فاضلاب است.
سهند جرفی؛ نعمتاله جعفرزاده حقیقیفرد؛ محمدجواد احمدی؛ نرجس شاحیدر؛ حکیمه پورحسینی
دوره 24، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1396، ، صفحه 55-62
چکیده
اهداف کروم شش ظرفیتی یکی از فلزات سنگین دارای سمیت بهداشتی و محیطزیستی است که از طریق فاضلابهای صنعتی وارد منابع پذیرندة آبی میشود. هدف از پژوهش فعلی تعیین کارایی زئولیت کلینوپتیلولایت تهیهشده از معادن واقع در جنوب شرق سمنان در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول آبی سنتتیک بود. مواد و روشهاپس از اصلاح زئولیت به روش شیمیایی، متغیرهای ...
بیشتر
اهداف کروم شش ظرفیتی یکی از فلزات سنگین دارای سمیت بهداشتی و محیطزیستی است که از طریق فاضلابهای صنعتی وارد منابع پذیرندة آبی میشود. هدف از پژوهش فعلی تعیین کارایی زئولیت کلینوپتیلولایت تهیهشده از معادن واقع در جنوب شرق سمنان در حذف کروم شش ظرفیتی از محلول آبی سنتتیک بود. مواد و روشهاپس از اصلاح زئولیت به روش شیمیایی، متغیرهای pH در محدودة 2-10، دوز جاذب در محدودة 2-20 گرم بر لیتر، زمانماند در محدودة 5-150 دقیقه و غلظت کروم شش ظرفیتی در محدودة 10-50 میلیگرم بر لیتر به روش یک عامل در زمان مطالعه شد. همچنین، همبستگی دادهها با ایزوترمها و سینتیکهای جذب بررسی شد. یافتههادر سطوح بهینة pH معادل دو، زمان واکنش سی دقیقه، دوز جاذب 8 گرم بر لیتر و غلظت اولیة کروم شش ظرفیتی 10 میلیگرم بر لیتر بیشترین بازدة حذف معادل 53/99 درصد مشاهده شد. ایزوترم فروندلیچ و سیتیک شبه درجة دوم بیشترین همبستگی را با دادههای تجربی داشت. نتیجهگیرینتایج حاصل از پژوهش فعلی در مقیاس آزمایشگاهی نشان میدهد که زئولیت طبیعی کلینوپتیلولایت جاذب کارآمدی برای حذف کروم شش ظرفیتی از محلولهای آبی است.
زهرا رضایی گزلآباد؛ احمد الهآبادی؛ احمد حسینی بندهقرائی؛ ایوب رستگار؛ فرزاد محمدی؛ شهرام نظری
دوره 23، شماره 4 ، مهر و آبان 1395، ، صفحه 608-617
چکیده
اهداف فنل یک ترکیب سمی و سرطانزا در محیط زیست شناخته شده است و موجب ایجاد بو و طعم ناخوشایند در مخازن آبی میشود. در این مطالعه به مقایسه کارایی خاکستر سبوس برنج اصلاحشده و اصلاحنشده به عنوان جاذب ارزانقیمت در حذف فنل از محلول آبی پرداخته شده است.مواد و روش ها این پژوهش مطالعه آزمایشگاهی و مداخلهای است. ابتدا سبوس برنج در دمای ...
بیشتر
اهداف فنل یک ترکیب سمی و سرطانزا در محیط زیست شناخته شده است و موجب ایجاد بو و طعم ناخوشایند در مخازن آبی میشود. در این مطالعه به مقایسه کارایی خاکستر سبوس برنج اصلاحشده و اصلاحنشده به عنوان جاذب ارزانقیمت در حذف فنل از محلول آبی پرداخته شده است.مواد و روش ها این پژوهش مطالعه آزمایشگاهی و مداخلهای است. ابتدا سبوس برنج در دمای 450 درجه سانتیگراد کربونیزه (خاکستر) شد و برای بهبود ظرفیت جذب خاکستر سبوس از Cl NH4 استفاده شد، سپس به تأثیر متغیرها (pH، زمان تماس، غلظت اولیه فنل، دُز جاذب) در حذف فنل پرداخته شد. یافته ها نتایج نشان داد میزان حذف فنل توسط خاکستر سبوس برنج اصلاحشده و اصلاحنشده به ترتیب 94/85 و 8/52درصد بود. فرایند جذب هر دو جاذب از مدل ایزوترم فروندلیچ با دقت 99/02≥R و مدل سینتیکی درجه دوم (99/02≥R) تبعیت میکند. حداکثر ظرفیت جذب بر مبنای مدل لانگمویر برای اصلاحشده 6/66 mg/g و اصلاحنشده 7/4 mg/g حاصل شد.نتیجه گیری نتایج مطالعه نشان داد کارایی خاکستر سبوس برنج اصلاحشده نسبت به اصلاحنشده در حذف فنل کارایی بیشتری دارد که بهنوبه خود سبب کاهش مصرف جاذب میشود. با توجه به قابلدسترسبودن سبوس برنج و سادگی اصلاح آن، این جاذب را میتوان در صنعت آبوفاضلاب برای حذف ترکیبات فنلی بهکار برد.
عبدالکاظم نیسی؛ مهدی وثوقی؛ انور اسدی؛ محمدجواد محمدی؛ محمد شیرمردی؛ مهدی فضلزاده؛ امیر زاهدی
دوره 23، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1395، ، صفحه 478-489
چکیده
اهداف بسیاری از صنایع با تخلیه فاضلاب میتوانند در کیفیت منابع آبی تأثیر بگذارند. صنایع نساجی یکی از مهمترین منابع آلودهکننده آب است. فاضلابهای رنگی بهخاطر سمیبودن مشکلات محیطزیستی بسیاری ایجاد میکنند. رنگهای اسیدی یکی از مهمترین دستهبندی رنگها محسوب میشود. در این مطالعه از نانوپودر آلومینا و میکروپودر آلومینا ...
بیشتر
اهداف بسیاری از صنایع با تخلیه فاضلاب میتوانند در کیفیت منابع آبی تأثیر بگذارند. صنایع نساجی یکی از مهمترین منابع آلودهکننده آب است. فاضلابهای رنگی بهخاطر سمیبودن مشکلات محیطزیستی بسیاری ایجاد میکنند. رنگهای اسیدی یکی از مهمترین دستهبندی رنگها محسوب میشود. در این مطالعه از نانوپودر آلومینا و میکروپودر آلومینا برای جذب رنگ اسید رد 14 استفاده شده است.مواد و روش ها این مطالعه سیستمبسته بود که در مقیاس آزمایشگاهی انجام گرفت. تأثیر pH محلول، غلظت جاذب و زمان تماس بر کارایی حذف بررسی شد. غلظت رنگ در نمونههای مختلف با استفاده از اسپکتروفتومتر مدل UV/VIS Lambada 25 Perkin Elmer, Shelton اندازهگیری شد. ایزوترم و سنتیک جذب با استفاده از مدلهای مختلف بررسی و استفاده شد.یافته ها نتایج مشخص کرد که کارایی حذف رنگ اسید رد 14 توسط میکروپودر آلومینا و نانوپودر آلومینا با افزایش زمان تماس میزان جذب در واحد جرم (qe) بهترتیب به 19 و 35 میلیگرم در گرم برای هرکدام افزایش پیدا کرد و وقتی غلظت اولیه جاذبها از 2/0 به 2/1 گرم در لیتر افزایش یافت، میزان جذب در واحد جرم (qe) میکروآلومینا و نانوآلومینا به ترتیب از 23 به 12 و از 47 به 39 میلیگرم در گرم کاهش یافت. با افزایش pH کارایی بهترتیب از 30 به 6 و از 60 به 15درصد کاهش یافت. نتایج حاصل از مطالعات سینتیکی نیز برای میکروآلومینا و نانوآلومینا مشخص کرد که جذب رنگ اسید رد 14 از معادله شبهدرجه دوم (به ترتیب با R2 99/0 و 98/0) پیروی میکند. یافتهها نشان داد جذب رنگ با میکروآلومینا و نانوآلومینا از مدل ایزوترمی لانگمویر تطابق بهتری دارد (هردو 99/0).نتیجه گیری براساس نتایج این مطالعه، نانوپودر آلومینا در pH اسیدی نسبتبه میکروپودر آلومینا قادر به حذف رنگ اسید رد 14 از محیطهای آبی درحد مطلوبی است.
مهناز ترابیحکمآبادی؛ احمد اللهآبادی؛ ابوالفضل رحمانیثانی؛ سمیه زارعیطزرقی؛ حمیدرضا کریمیثانی؛ محمدرضا بهروزیخواه
دوره 23، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1395، ، صفحه 504-515
چکیده
اهداف مسکّنها ازجمله دیکلوفناک از داروهای پُرمصرف در پزشکی و دامپزشکی هستند که بهعلت ورود به منابع آبی و خطرات زیستمحیطی حذف آنها از آبوفاضلاب ضروری است. بهدلیل عدمتجزیه زیستی، برای تصفیه این مسکّنها از تصفیه پیشرفته نظیر روش جذب سطحی استفاده میشود. یکی از بهترین جاذبها کربن فعال است. هدف از این مطالعه بررسی حذف ...
بیشتر
اهداف مسکّنها ازجمله دیکلوفناک از داروهای پُرمصرف در پزشکی و دامپزشکی هستند که بهعلت ورود به منابع آبی و خطرات زیستمحیطی حذف آنها از آبوفاضلاب ضروری است. بهدلیل عدمتجزیه زیستی، برای تصفیه این مسکّنها از تصفیه پیشرفته نظیر روش جذب سطحی استفاده میشود. یکی از بهترین جاذبها کربن فعال است. هدف از این مطالعه بررسی حذف آلاینده دیکلوفناک توسط کربن فعالشده با NH4CL است.مواد و روش ها کربن فعال که از ضایعات کشاورزی تولید میشود، به NH4CL آغشته و در دمای 800 درجه سانتیگراد فعال شد. آزمایشها در سیستم بسته توسط مگنت با 100 دور در دقیقه انجام شد. در این بررسی تأثیر متغیرهای دُز جاذب، غلظت دیکلوفناک، زمان تماس، pH و درجه حرارت بر حذف دیکلوفناک بررسی شد؛ سپس ایزوترمها و ترمودینامیک جذب تجزیهوتحلیل شد. آنالیز دیکلوفناک با اسپکتر فتومتر مدل DR5000 در محدوده طول موج 275 نانومتر انجام گرفت.یافته ها NAC (کربن فعالشده با NH4CL) تولیدشده سطح مخصوص 1029 مترمربع بر گرم و متوسط حجم روزنههای 46/2 نانومتر داشت و توانست در غلظت 8/0 گرم بر لیتر کربن، به میزان 81درصد از دیکلوفناک 50 میلیگرم در لیتر را در pH بهینه 6 و زمان 10 دقیقه حذف کند. آزمایشهای تعادل جذب نشان داد که جذب دیکلوفناک بر روی NAC از مدل لانگمویر تبعیت میکند و ماکزیمم ظرفیت جذب دیکلوفناک روی NAC ، 5/212 میلیگرم بر گرم است. ترمودینامیک جذب دیکلوفناک روی NAC نشان میدهد که در غلظت 50 میلیگرم در لیتر دیکلوفناک و دیگر شرایط بهینه، با افزایش دما از 10 به 40 درجه سانتیگراد میزان حذف دیکلوفناک از 73درصد به 95درصد افزایش مییابد.نتیجه گیری کربن NAC میتواند بهعنوان جاذبی مناسب و ارزانقیمت برای حذف دیکلوفناک و دیگر ترکیبات دارویی از آبهای آلوده و فاضلابها استفاده شود.
محمد ملکوتیان؛ علی اسدی پور؛ سمیه محمدی سنجد کوه
دوره 23، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1395، ، صفحه 110-121
چکیده
زمینه و هدف: یکی از بزرگترین صنایع تولیدکنندهی فاضلابهای رنگی، صنعت نساجی است. تخلیهی این فاضلابها به آبهای پذیرنده از طریق کاهش انتقال نور، کاهش اکسیژن محلول و افزایش COD زندگی آبزیان را به خطر میاندازد. در این تحقیق کارایی نانو ذرات پراکسید کلسیم در حذف راکتیو قرمز 198 از فاضلاب سنتتیک و فاضلاب کارخانه نساجی یزدباف ...
بیشتر
زمینه و هدف: یکی از بزرگترین صنایع تولیدکنندهی فاضلابهای رنگی، صنعت نساجی است. تخلیهی این فاضلابها به آبهای پذیرنده از طریق کاهش انتقال نور، کاهش اکسیژن محلول و افزایش COD زندگی آبزیان را به خطر میاندازد. در این تحقیق کارایی نانو ذرات پراکسید کلسیم در حذف راکتیو قرمز 198 از فاضلاب سنتتیک و فاضلاب کارخانه نساجی یزدباف بررسی گردید. موادّ و روشها: این تحقیق یک مطالعهی تجربی است که در بهار و تابستان 1393 در مرکز تحقیقات مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. مشخصات نانو ذرات سنتز شده از طریق آزمایشهای TEM و XRD تعیین گردید. آزمایشهای جذب در سیستم ناپیوسته روی نمونه سنتتیک و واقعی انجام شد. تاثیر پارامترهای pH محلول (3-13)، غلظت اولیه رنگ (10 – 300 mg/L)، زمان تماس (5- 90 دقیقه) و دوز جاذب (5 صدم -6 دهم گرم) بررسی و ایزوترمهای جذب تعیین شد. دادهها با استفاده از نرمافزارSPSS نسخهی 21، EXCEL2007 و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل گردید. یافتهها: جاذب سنتز شده دارای اشکال کروی یکنواخت با اندازهی متوسط 25-15 نانومتر بود.pHبهینه در حذف رنگ 3-7، زمان تماس تعادلی 50 دقیقه و مقدار بهینهی جاذب 4 دهم گرم در 100 میلی لیتر بود. در شرایط بهینه بازدهی حذف رنگ در نمونهی سنتتیک و واقعی، بهترتیب 58/99 و 18/76 درصد بهدست آمد. نتایج حاصلشده بیشترین همبستگی را با مدل ایزوترم لانگمویر نشان داد. نتیجهگیری: براساس نتایج پراکسید کلسیم جاذب مناسبی در حذف راکتیو قرمز 198 میباشد و با توجه به سنتز آسان، میتواند به عنوان یک روش کاربردی در تصفیهی فاضلابهای نساجی استفاده شود.
ایوب رستگار؛ زهرا رضایی گزل آباد؛ احمد اله آبادی؛ ابوالفضل رحمانی ثانی؛ رمضانعلی خمیرچی
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 1090-1102
چکیده
زمینه و هدف: آنیلین، یکی از مهمترین ترکیبات شیمیائی است که کاربرد وسیعی در صنایع نساجی، لاستیکسازی، حشرهکش و پلاستیک دارد. فوقالعاده سمّی است و تاثیر مضّری بر روی سلامت انسان و آبزیان دارد. از اینرو هدف از این مطالعه، تاثیر کربن فعال تولیدی و کربن فعال استاندارد در حذف آنیلین از محلولهای آبی بود.
مواد و روشها: این مطالعه ازنوع ...
بیشتر
زمینه و هدف: آنیلین، یکی از مهمترین ترکیبات شیمیائی است که کاربرد وسیعی در صنایع نساجی، لاستیکسازی، حشرهکش و پلاستیک دارد. فوقالعاده سمّی است و تاثیر مضّری بر روی سلامت انسان و آبزیان دارد. از اینرو هدف از این مطالعه، تاثیر کربن فعال تولیدی و کربن فعال استاندارد در حذف آنیلین از محلولهای آبی بود.
مواد و روشها: این مطالعه ازنوع آزمایشگاهی- مداخله ای است. برای تعیین غلظت انیلین باقیمانده، از اسپکتروفتومتری اشعهی ماوراء بنفش مدل(CECIL CE7400) استفادهشد. برای بهینهسازی شرایط، تاثیر پارامترهایی مانند دوز جاذب، pH، دوز جاذبها و غلظت آنیلین مطالعهشد.
یافتهها: نتایج بیانگر این است که کربن تولیدی نسبت به کربن مرک دارای ظرفیت جذب بالاتری است که ماکزیمم ظریفت جذب بهترتیب 1666 و 1000 میلیگرم بر گرم بود. میزان حذف آنیلین بستگی به فاکتورهای pH، زمان تماس، غلظت آنیلین و نوع جاذب داشت. نتایج آزمایشهای تعادل نشانداد که جذب آنیلین روی کربن فعال استاندارد و کربن فعال اصلاحشده با کلراید آمونیوم توسط مدل لانگمویر با ضریب همبستگی 99.776/0 و 99.47/0و سینتیک درجهی دوم کاذب30/99/0 R 2>و 97/99/0R2> بهترتیب پیرویمیکند.
نتیجهگیری: نتایج نشانداد که کربن تولیدی نسبت به کربن مرک برای حذف آنیلین از آب جاذب مناسبتری میباشد.
فردوس کرد مصطفی پور؛ ادریس بذرافشان؛ فرناز حیدری نژاد
دوره 20، شماره 2 ، خرداد و تیر 1392، ، صفحه 142-153
چکیده
زمینه و هدف: فنل از جمله ترکیبات سمی مهم و حائز اهمیت حاضر در فاضلابهای صنعتی محسوب میشود. بهطور معمول از روشهای فیزیکوشیمیایی یا بیولوژیکی متعارف به منظور تصفیه فاضلابهای حاوی غلظتهای بالای فنل استفاده میشود. در مطالعه حاضر پتانسیل جذب فنل از محلول های آبی توسط خاکستر پوسته پسته مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: فنل از جمله ترکیبات سمی مهم و حائز اهمیت حاضر در فاضلابهای صنعتی محسوب میشود. بهطور معمول از روشهای فیزیکوشیمیایی یا بیولوژیکی متعارف به منظور تصفیه فاضلابهای حاوی غلظتهای بالای فنل استفاده میشود. در مطالعه حاضر پتانسیل جذب فنل از محلول های آبی توسط خاکستر پوسته پسته مورد بررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها: بررسی حاضر که یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی است در یک سیستم ناپیوسته انجام پذیرفت. به منظور بررسی کارایی جاذب خاکستر پوسته پسته در حذف فنل از محلولهای آبی اثر متغیرهای مهم بهرهبرداری از قبیل زمان تماس (15،30،45،60،75،90،105،120 دقیقه)، غلظت اولیه فنل (5، 10، 20، 30، 40، 50 و 100 میلی گرم در لیتر)، دوز جاذب (1/0، 2/0، 3/0، 4/0، 5/0و 6/0گرم در لیتر) و pH اولیه محلول (2،3،4،5،6،7،8،9،10،11،12،13) مورد مطالعه قرار گرفت.
یافتهها: حداکثر ظرفیت جذب خاکستر پوسته پسته معادل mg/g 6/327 در pH معادل 5، غلظت فنل معادل mg/L 100 و زمان تماس 45 دقیقه حاصل شد که در این شرایط راندمان حذف، معادل 28/98 درصد تعیین مقدار گردید. از طرفی ایزوترمهای جذب لانگمویر و فروندلیچ جهت بررسی واکنشهای تعادلی جذب مورد مطالعه قرار گرفت که حاصل امر تطابق بهتر واکنشهای تعادلی جذب را با ایزوترم جذب فروندلیچ (9436/0 =R2) نسبت به ایزوترم جذب لانگمویر (8395/0=R2) نشان داد.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج حاصل از مطالعه حاضر مشخص شد که خاکستر پوسته پسته یک جاذب ارزان قیمت محسوب شده و با دارا بودن پتانسیل جذب بالا از توانایی مطلوبی در حذف فنل از نمونههای آب و فاضلاب برخوردار میباشد.