آمار و اپیدمیولوژی
کلثومه چمنی؛ محمدرضا حامدی نیا؛ محمدرضا معین فرد؛ طیبه امیری پارسا
دوره 28، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1400، ، صفحه 13-21
چکیده
زمینه و هدف مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع چاقی و عوامل مرتبط با آن در زنان شهر بجنورد انجام شد. مواد و روشدر این مطالعه 380 نفر از زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محققساخته برای جمعآوری اطلاعات مربوط به دلایل زاد و ولد چاقی تحلیل شد و پرسشنامه فعالیت بدنی بک Beck Physical Activity Questionnaire )) برای تعیین ...
بیشتر
زمینه و هدف مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع چاقی و عوامل مرتبط با آن در زنان شهر بجنورد انجام شد. مواد و روشدر این مطالعه 380 نفر از زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامه محققساخته برای جمعآوری اطلاعات مربوط به دلایل زاد و ولد چاقی تحلیل شد و پرسشنامه فعالیت بدنی بک Beck Physical Activity Questionnaire )) برای تعیین میزان فعالیت بدنی زنان مورد استفاده قرار گرفت. یافتهها در این بررسی شیوع چاقی و اضافه وزن در زنان 50 - 30 ساله شهر بجنورد بهترتیب 21/8 درصد و 43/4 درصد بود. نتایج نتایج نشان داد که سن اولین زایمان (0/06=p)، مدتزمان شیردهی (0/25=p)، سن اولین قاعدگی (0/24=p)، مدت تماشای تلویزیون در شبانهروز (0/61=p)، شاخص فعالیت بدنی در حین کار (0/36=p) و حین ورزش بین سه گروه، تفاوت معنیداری نداشت (0/21=p). سن (0/00=p)، تعداد فرزندان (0/01=p)، تعداد بارداری (0/00=p)، مدت استفاده از قرصهای ضدبارداری (0/03=p) و نشستن و عدمفعالیت بدنی (0/01=p) در زنان طبیعی نسبت به زنان چاق، بهطور معنیداری، کمتر و شاخص فعالیت بدنی در اوقات فراغت (0/00=p) و سن ازدواج (0/03=p) بیشتر بود. برای کاهش چاقی توصیه میشود زنان فعالیت بدنی بیشتری انجام دهند و اطلاعرسانی بیشتر برای آشنایی مردم بهویژه زنان با عوامل مرتبط با چاقی، عوارض و بیماریهای ناشی از چاقی و در نهایت پیشگیری و کاهش بیماریهای مزمن و هزینههای ناشی از برنامههای درمانی آنها انجام شود.
فیزیولوژی ورزشی
پریسا صداقتی؛ حسن دانشمندی؛ مژگان اشتری؛ ابوطالب صارمی
دوره 25، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1397، ، صفحه 279-286
چکیده
مقدمه: هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات ژیمناستیک در آب بر کمردرد زنان نخست بارداری بود.روش شناسی: روش این تحقیق کوهورت آینده نگر بوده، آزمودنی های این تحقیق 62 زن نخست بارداری با دامنه سنی 28 تا 35 سال که در دوره سه ماهه دوم بارداری قرار داشتند، آزمودنی ها به طور در دسترس و هدفمند در گروه های آزمون (32 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم ...
بیشتر
مقدمه: هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات ژیمناستیک در آب بر کمردرد زنان نخست بارداری بود.روش شناسی: روش این تحقیق کوهورت آینده نگر بوده، آزمودنی های این تحقیق 62 زن نخست بارداری با دامنه سنی 28 تا 35 سال که در دوره سه ماهه دوم بارداری قرار داشتند، آزمودنی ها به طور در دسترس و هدفمند در گروه های آزمون (32 نفر) و کنترل (30 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمون(متقاضی شرکت در کلاس آکواژیمناستیک) به مدت 8 هفته تمرینات ژیمناستیک در آب را در بیمارستان فوق تخصصی صارم توسط مربیان متخصص آکواژیمناستیک (تحت نظارت پزشک متخصص بیمارستان) انجام دادند. برای جمع آوری داده های شدت کمردرد از پرسشنامه استاندارد کیوبک، برای ارزیابی سطح عمومی سلامت از پرسشنامه SE-36 و شدت تمرین با مقیاس بورگ در سطح 8 تا 12 حفظ شد. یافته های تحقیق حاضر با استفاده از نرم افزار SPSS19 ، آزمون تی وابسته و کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: نتایج تحقیق نشان داد که هشت هفته تمرینات ژیمناستیک در آب به طور معناداری باعث کاهش شدت کمردرد و افزایش سلامت عمومی در زنان باردار نخستزا در سه ماهه دوم بارداری شده است(P=0/001). یافته ها در گروه کنترل افزایش معنادار (P=0/023) شدت کمردرد را نشان داد. بحث و نتیجه گیری: بنابراین، برنامه ژیمناستیک در آب میتواند توسط متخصصین برای کاهش شدت کمردرد و افزایش سطح سلامت عمومی زنان باردار به عنوان روشی غیر تهاجمی در دوران بارداری توصیه گردد.
امیرحسین حقیقی؛ هادی یاراحمدی؛ عبدالحامد دریجانی
دوره 20، شماره 3 ، مهر و آبان 1392، ، صفحه 310-319
چکیده
زمینه و هدف: سیگار کشیدن میتواند آدیپونکتین سرم را کاهش داده و باعث افزایش مقاومت به انسولین گردد. هدف تحقیق حاضر، بررسی تأثیر یک جلسه ورزش هوازی واماندهساز بر میزان آدیپونکتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین در مردان سیگاری بود.
مواد و روشها: روش تحقیق حاضر بهصورت نیمهتجربی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان سیگاری دانشگاه ...
بیشتر
زمینه و هدف: سیگار کشیدن میتواند آدیپونکتین سرم را کاهش داده و باعث افزایش مقاومت به انسولین گردد. هدف تحقیق حاضر، بررسی تأثیر یک جلسه ورزش هوازی واماندهساز بر میزان آدیپونکتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین در مردان سیگاری بود.
مواد و روشها: روش تحقیق حاضر بهصورت نیمهتجربی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان سیگاری دانشگاه حکیم سبزواری بودند که از میان آنها 12 دانشجوی مرد سیگاری بهطور داوطلبانه انتخاب و بهصورت تصادفی در یک طرح متقاطع در سه گروه کنترل، ورزش هوازی واماندهساز با شدت 75-70 درصد حداکثر ضربان قلب و ورزش هوازی واماندهساز با شدت 95-90 درصد حداکثر ضربان قلب، قرار گرفتند. برنامه ورزش هوازی در دو وضعیت واماندهساز بر روی نوارگردان با شدتهای 75-70 درصد حداکثر ضربان قلب و 95-90 درصد حداکثر ضربان قلب آزمودنیها بود. در طول این مدت گروه کنترل هیچگونه فعالیتی انجام نمیداد. برای محاسبه تغییرات حجم پلاسما و اندازهگیری شاخصهای آدیپونکتین، گلوکز، انسولین و نیمرخ لیپیدی، نمونههای خونی، قبل و بلافاصله پس از اجرای آزمون جمعآوری شد. دادهها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس یکطرفه تحلیل شدند.
یافتهها: پس از اصلاح نتایج نسبت به تغییرات حجم پلاسما، مشخص شد که تفاوت معناداری بین سه وضعیت کنترل، ورزش هوازی واماندهساز با شدت 95-90 درصد حداکثر ضربان قلب و ورزش هوازی واماندهساز با شدت 75-70 درصد حداکثر ضربان قلب، در میزان آدیپونکتین(825/0P=) و شاخص مقاومت به انسولین(756/0P=) وجود ندارد. همچنین، بین سه وضعیت در شاخصهای گلوکز(633/0P=)، انسولین(768/0P=)، لیپوپرتئین با چگالی پایین (075/0P=)، لیپوپروتئین با چگالی بالا (131/0P=)، کلسترول تام(559/0P=) و تریگلیسرید سرمی(641/0P=)، تفاوت معناداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: یک جلسه ورزش هوازی واماندهساز با دو شدت متفاوت بر میزان آدیپونکتین سرم و شاخص مقاومت به انسولین در مردان سیگاری تأثیری ندارد. با اینحال، برای رسیدن به نتایج قطعیتر، انجام تحقیقات دیگری ضروری است.
علی حیدریان پور؛ ابراهیم زرین کلام
دوره 20، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1392، ، صفحه 34-41
چکیده
زمینه و هدف: شواهد زیادی مبنی بر مفید بودن ورزش در حالت عادی و دیابتی روی جریان خون ریز پوست وجود دارد. از طرفی یافته های اخیر نشان از اثرات محافظتی ودرمانی پپتید- C در بیماری دیابت و بهبود اختلالات عروقی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ورزش منظم مقاومتی بر روی عملکرد عروقی پپتید-C میباشد. مواد وروشها: در این تحقیق تجربی، 30 سر ...
بیشتر
زمینه و هدف: شواهد زیادی مبنی بر مفید بودن ورزش در حالت عادی و دیابتی روی جریان خون ریز پوست وجود دارد. از طرفی یافته های اخیر نشان از اثرات محافظتی ودرمانی پپتید- C در بیماری دیابت و بهبود اختلالات عروقی دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ورزش منظم مقاومتی بر روی عملکرد عروقی پپتید-C میباشد. مواد وروشها: در این تحقیق تجربی، 30 سر موش از نژاد ویستار در محدوده وزنی10±220 گرم در دو گروه دیابتی (کنترل، ورزیده) و یک گروه کنترل سالم هم سن استفاده شد. گروه دیابتی ورزیده یک هفته بعد از ایجاد دیابت، به مدت 9 هفته تحت تمرینات منظم ورزشی مقاومتی بهوسیله نردبان قرار گرفتند. برای تعیین پاسخ عروق خونی پوست با استفاده از تکنیک لیزر داپلر،حیوانات با تزریق داخل صفاقی سدیم پنتوباربیتال (mg/kg50) بیهوش شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آماری آنوای یک طرفه برای مقایسه گروه ها استفاده شد.حداقل سطح تفاوت معنادار از لحاظ آماری، 05/0≥P در نظر گرفته شد.
یافته ها: تزریق موضعی پپتید- C باعث افزایش معنادار جریان خون در گروههای دیابتی ورزیده و غیر ورزیده در مقایسه با گروه کنترل شد. این اثر در دیابتی ورزیده بهطور معناداری بیشتر از دیابتی غیر ورزیده میباشد. تزریق L-NNA: Nw-nitro-L-arginine(مهار کننده eNOS) پیش از پپتید-C باعث کاهش معنادار اتساع عروقی حاصل از این پپتید در گروههای دیابتی ورزیده و غیر ورزیده شد.
نتیجهگیری: تمرینات ورزشی منظم مقاومتی اثرات عروقی پپتید- C را احتمالاً از طریق مسیر نیتریک اکساید تقویت میکند.
علی شمسی زاده؛ غلامحسین حسن شاهی؛ علی روحبخش؛ فاطمه ایوبی؛ مهشید تهمتن
دوره 19، شماره 4 ، آذر و دی 1391، ، صفحه 310-324
چکیده
زمینه و هدف: ایسکمی گذرا در مغز موش باعث آسیب گسترده نورونی در مغز می شود؛ که به دنبال آن نقص در یادگیری و حافظه ایجاد می شود. در این مطالعه بر آن شدیم تا اثر ورزش را بر یادگیری و حافظه فضایی به دنبال ایسکمی گذرای مغز در موش صحرایی بررسی کنیم. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 250 تا 300 گرم بطور ...
بیشتر
زمینه و هدف: ایسکمی گذرا در مغز موش باعث آسیب گسترده نورونی در مغز می شود؛ که به دنبال آن نقص در یادگیری و حافظه ایجاد می شود. در این مطالعه بر آن شدیم تا اثر ورزش را بر یادگیری و حافظه فضایی به دنبال ایسکمی گذرای مغز در موش صحرایی بررسی کنیم. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، 50 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 250 تا 300 گرم بطور تصادفی در گروه های مختلف قرار داده شدند. برای القای ورزش از دستگاه تردمیل استفاده شد. جهت ایجاد ایسکمی جریان خون شریان های مشترک کاروتید به مدت 10 دقیقه قطع شد. برای ارزیابی حافظه با استفاده از آزمون یادگیری احترازی غیر فعال انجام گرفت. برای بررسی نقایص حسی حرکتی از روش تشخیص و برداشتن چسب از کف دست حیوان و جهت بررسی هماهنگی حرکتی از آزمون روی لبه راه رفتن استفاده شد. یافتهها: یک هفته پس از ایسکمی گذرای مغز، مدت زمان پاسخ تاخیری در آزمون احترازی غیر فعال کاهش یافت همچنین زمان لمس و برداشتن چسب از کف دست و نسبت تعداد لغزش ها نیز افزایش یافت. پیش شرطی سازی با ورزش این شاخص ها را در موش های ایسکمیک بهبود بخشید. نتیجهگیری: پیش شرطی سازی با ورزش باعث بهبود نقص ایجاد شده در حافظه و اعمال حسی حرکتی به دنبال ایسکمی گذرای مغز می شود.
بهزاد برادران؛ بهروز بقایی؛ بختیار ترتیبیان
دوره 19، شماره 4 ، آذر و دی 1391، ، صفحه 345-353
چکیده
زمینه و هدف: بررسیها نشان میدهد که ارتباط آنزیمهای التهابی و آنتیاکسیدان تام در فعالیتهای ورزشی و نیز اثر جنسیت بر آن بهطور دقیق مشخص نشده است، لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر تفاوتهای جنسیتی بر ارتباط بین آنتیاکسیدان تام و آنزیمهای التهابی در اثر فعالیتهای شدید هوازی در افراد ورزشکار جوان میباشد. مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: بررسیها نشان میدهد که ارتباط آنزیمهای التهابی و آنتیاکسیدان تام در فعالیتهای ورزشی و نیز اثر جنسیت بر آن بهطور دقیق مشخص نشده است، لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر تفاوتهای جنسیتی بر ارتباط بین آنتیاکسیدان تام و آنزیمهای التهابی در اثر فعالیتهای شدید هوازی در افراد ورزشکار جوان میباشد. مواد و روشها: تحقیق حاضر از نوع نیمهتجربی با اندازهگیری مکرر بوده و جامعه آماری آن را ورزشکاران جوان تشکیل میدادند، که تعداد 15 دختر و 15 پسر جوان (24-22 سال) ورزشکار شهر ارومیه، پس از اخذ رضایتنامه در این تحقیق شرکت کردند. آزمودنیها تست ورزشی شدید هوازی (سرعت: 12 Km/h، شیب: 5 درصد، زمان: 20 دقیقه) را اجرا کرده و در سه مرحله؛ قبل، بلافاصله و بعد از فعالیت (ریکاوری) برای اندازهگیری سطح Total Antioxidant Status (TAS)، Creatine Phosphokinase (CPK) وLactate Dehidrogenase (LDH) نمونه خون وریدی اخذ شد و با استفاده از دستگاه اتوآنالیزور مورد بررسی قرار گرفت. دادههای حاصل از تحقیق با روش آماری mixed model شامل آزمونهای Bonfreoni ، رگرسیون و من ویتنی در سطح معنیداری 05/0 P< ، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: آنالیزهای آماری نشان داد که بین تغییرات TAS با آنزیم های LDH و CPK در دختران ارتباط معنیداری وجود دارد (بهترتیب 006/0P< و 02/0P