علیرضا قربانی؛ جواد عظیمی وقار؛ مریم شهابیان فر؛ الهه کبیریان؛ محمدعلی یعقوبی فر؛ حسن یوسف زاده
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 379-392
چکیده
زمینه و هدف: طی سالهای گذشته، هزینه خدمات بیمارستانی بهشدت افزایش یافته است؛از این رو توجه به مدیریت صحیح هزینهها در بیمارستانها و ضرورت استفاده بهینه از امکانات و منابع موجود ناگزیر از بهکارگیری تحلیلهای اقتصادی هستیم. هدف مطالعه حاضر بررسی انواع کارایی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، قبل و بعد از استقرار ...
بیشتر
زمینه و هدف: طی سالهای گذشته، هزینه خدمات بیمارستانی بهشدت افزایش یافته است؛از این رو توجه به مدیریت صحیح هزینهها در بیمارستانها و ضرورت استفاده بهینه از امکانات و منابع موجود ناگزیر از بهکارگیری تحلیلهای اقتصادی هستیم. هدف مطالعه حاضر بررسی انواع کارایی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، قبل و بعد از استقرار طرح تحول نظام سلامت بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی- تحلیلی برای سنجش کارایی فنی، مقیاس و مدیریتی بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی سبزوار با استفاده از مدل تحلیل فراگیر دادهها و همچنین مدل پابن لاسو طی سالهای 1392 و 1396 انجام گردید.
یافتهها: میانگین کارایی فنی و مقیاس بیمارستانها از 0/945 در سال 1392 به 0/924 در سال 1396 رسیده است. همچنین میانگین تغییرات بهرهوری کل معادل 0.978 بوده که نشانه بهبود وضعیت بهرهوری طی دوره مطالعه است.
نتیجهگیری: یکی از علل افزایش تعداد بیمارستانهای با کارایی فنی و مقیاس یک، شروع فعالیت بیمارستان حشمتیه و استفاده بهینه از منابع توسط بیمارستان نامبرده میباشد. در این پژوهش، نتایج شاخص مالم کوئیست و مدل پابن لاسو تا حدود زیادی یکدیگر را تأیید میکند و مبنی بر بهبود عملکرد بیمارستانها پس از استقرار طرح تحول سلامت میباشد ولی مقادیر انواع کارایی محاسبهشده از طریق روش تحلیل پوششی دادهها نشانگر کاهش جزئی عملکرد بیمارستانهای سبزوار پس از اجرای طرح تحول میباشد. از این رو توزیع صحیح منابع، کمک مؤثری به بهبود وضعیت عملکردی بیمارستانها میکند.
مدیریت آموزش
موسی الرضا محقق نژاد؛ امیر اشکان نصیری پور؛ روح اله زابلی؛ حسین دامغانیان
دوره 28، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1400، ، صفحه 959-969
چکیده
مقدمه و هدف: بیمارستانها بهعنوان یکنهاد مهم در نظام نوین درمان با استفاده از منابع مختلف، مسئولیت تأمین، حفظ و ارتقای سلامت افراد جامعه را به عهدهدارند. برای انجام این خدمت مهم لازم است که نیازهای آنها بهدرستی تأمین شود. این مطالعه باهدف طراحی الگوی عوامل مؤثر بر زنجیره تأمین خدمات بیمارستانی انجام شد.روش کار: این پژوهش ترکیبی ...
بیشتر
مقدمه و هدف: بیمارستانها بهعنوان یکنهاد مهم در نظام نوین درمان با استفاده از منابع مختلف، مسئولیت تأمین، حفظ و ارتقای سلامت افراد جامعه را به عهدهدارند. برای انجام این خدمت مهم لازم است که نیازهای آنها بهدرستی تأمین شود. این مطالعه باهدف طراحی الگوی عوامل مؤثر بر زنجیره تأمین خدمات بیمارستانی انجام شد.روش کار: این پژوهش ترکیبی (کیفی–کمی) از نوع کاربردی است که در آن از نظرات پانزده نفر از آگاهان از شش استان کشور در مورد زنجیره تأمین خدمات بیمارستانی استفاده شد. پس از انجام مصاحبهی نیمه ساختارمند، نظرات آنان تا رسیدن به مرحله اشباع جمعآوری و سپس تجزیهوتحلیل گردید. برای تعیین عوامل مؤثر از رویکرد تحلیل چارچوب استفاده شد. با استفاده از روش دلفی نیز میزان توافق خبرگان ارزیابی گردید.یافتهها: پس از تجزیهوتحلیل و کدبندیهای اولیه، درنهایت هفت موضوع اصلی شامل منابع مالی، منابع انسانی، فناوریها، تقاضای القایی، مدیریت، تأمین و توزیع و ساختمان و تجهیزات مشخص شد. دراینبین مدیریت با (میانگین 0/46±4/42و میانگین رتبهای 5/56) بهعنوان مهمترین عامل تعیین گردید.نتیجهگیری: هرچند که منابع مالی یا انسانی و سایر فاکتورهای درون یا برون سازمانی بر زنجیره تامین خدمات بیمارستانی تاثیر دارد اما سرمایه گذاری برای بهبود مدیریت از بروز بسیاری از چالش ها جلوگیری کرده یا اثر آنها را کاهش می دهد.
آمار و اپیدمیولوژی
یلدا روان شاد؛ محدثه گلسرخی؛ الهام بختیاری؛ عقیل الله کیخسروی؛ انوش اذرفر؛ ملیحه شجاع؛ محمد به آذین؛ سحر روان شاد؛ علیرضا قدسی
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 183-188
چکیده
زمینه و هدف ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی، فرایندی است که طی آن بیمار بدون تکمیل دوره درمان با وجود توصیههای پزشکی، با میل خود بیمارستان را ترک میکند و میتواند نشانگر نارضایتی بیماران و یک معضل قابلتوجه مدیران نظام سلامت باشد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی فراوانی علل و پیامدهای ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی در بیماستان ...
بیشتر
زمینه و هدف ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی، فرایندی است که طی آن بیمار بدون تکمیل دوره درمان با وجود توصیههای پزشکی، با میل خود بیمارستان را ترک میکند و میتواند نشانگر نارضایتی بیماران و یک معضل قابلتوجه مدیران نظام سلامت باشد. از این رو این مطالعه با هدف بررسی فراوانی علل و پیامدهای ترک بیمارستان با مسئولیت شخصی در بیماستان دکتر شیخ مشهد به عنوان یک مرکز ارجاع در شمالشرق ایران طراحی و اجرا شده است.
مواد و روشها تمام بیمارانی که با رضایت شخصی در فاصله زمانی ابتدای مهر تا پایان اسفند سال 1393 از بیمارستان ترخیص شده بودند، وارد مطالعه شدند. برای گردآوری دادهها از چکلیست استفاده شد. پیامد بیماران، یک هفته بعد بهصورت تلفنی تکمیل شد. در نهایت، برای بررسی نتایج، از نرمافزار آماری SPSS استفاده شد.
یافتهها 51 بیمار در این مطالعه وارد شدند. دلایل عمده ترخیص با رضایت شخصی شامل نارضایتی از پزشک و کادر درمانی در 23 بیمار (45/1%)، ترجیح به اقدام به مراقبت در منزل در 12 بیمار (23/5%)، دور بودن محل زندگی از بیمارستان در 5 بیمار (9/8%)، آموزشی بودن بیمارستان در 3 بیمار (5/9%)، هزینه بالای درمان در 3 بیمار (5/9%)، ازدحام بیشازحد بیمارستان در 3 بیمار (5/9%) و نبود تخصص مرتبط یا وسایل تشخیصی و درمانی خاص 2 بیمار (3/9%) بود. همچنین در بررسی پیامد بیماران، 21 بیمار (41/1%) مجدداً به پزشک مراجعه کردند، 18 بیمار (35/3%) درمان را در منزل ادامه دادند، 9 بیمار (17/7%) مجددا بستری شدند و 2 بیمار (3/9%) فوت شدند.
نتیجهگیرینارضایتی از پزشک و کادر درمانی شایعترین علت بود. با توجه به اینکه 3/9% بیماران فوت کردهاند و تعداد زیادی از بیماران مجبور به مراجعه مجدد به پزشک و بستری مجدد شدهاند، به نظر میرسد توجیه کردن بیماران برای انصراف از ترخیص با رضایت شخصی به سود بیمار میباشد.
بهداشت محیط و محیط زیست
علیرضا محمدزاده؛ رقیه حجت پناه؛ سید علی سجادی؛ جلال مردانه؛ حسین نظامی؛ مهدی قاسمی
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 214-221
چکیده
زمینه و هدف عفونتهای بیمارستانی، از مهمترین مشکلات بیمارستانها و مراکز درمانی هستند و سبب از دست دادن منابع اقتصادی، افزایش مدتزمان بستری بیماران و مرگومیر آنها میگردند. استفاده صحیح و اصولی از گندزداها نقش مهمی در کاهش این عفونتها دارند. در مطالعه حاضر، اثربخشی گندزداهای رایج در بخشهای مختلف یک بیمارستان آموزشی ...
بیشتر
زمینه و هدف عفونتهای بیمارستانی، از مهمترین مشکلات بیمارستانها و مراکز درمانی هستند و سبب از دست دادن منابع اقتصادی، افزایش مدتزمان بستری بیماران و مرگومیر آنها میگردند. استفاده صحیح و اصولی از گندزداها نقش مهمی در کاهش این عفونتها دارند. در مطالعه حاضر، اثربخشی گندزداهای رایج در بخشهای مختلف یک بیمارستان آموزشی بررسی شد.
مواد و روشها در این مطالعه مقطعی، از بخشهای مختلف بیمارستان علامه بهلول گنابادی در مجموع 245 نمونه گرفته شد. نمونهبرداری قبل و بعد از گندزدایی با گندزداهای دکونکس AF 50، پراناسید M1، میکروزد GPH و سارفوسپت کوئیک انجام گرفت. نمونهها روی محیطهای کشت میکروبی کشت داده شد و بعد از شمارش کلنیها، توسط تستهای تشخیصی میکروبشناسی باکتریها تعیین هویت گردیدند. دادهها با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون آنالیز گردید.
یافتهها در مطالعه حاضر، بیشترین باکتری گرم مثبت جدا شده، استافیلوکوک اپیدرمیدیس و بیشترین باکتری گرم منفی جدا شده، اشرشیا کلی بود. میانگین قبل و بعد از گندزدایی در گندزداهای دکونکس و میکروزد در تمامی بخشها تفاوت معنیداری داشت (0/05>P). درمورد گندزدای پراناسید در بخشهای زایشگاه و NICU و میکروزد در بخشهای داخلی و ICU بین میانگین قبل و بعد از گندزدایی، تفاوت معناداری مشاهده نشد (0/05<P).
نتیجهگیری نتایج مطالعه نشان داد که مؤثرترین گندزداها دکونکس و میکروزد بودند. ماده گندزدای پراناسید در بخشهای زنان و زایشگاه و NICU و ماده سارفوسپت کوئیک در بخشهای داخلی و ICU اثربخشی کمتری داشتهاند ولی در سایر بخشها اثربخشی خوبی داشتهاند.
آموزش بهداشت
داود رباط سرپوشی؛ سیده بلین توکلی ثانی؛ هادی علیزاده سیوکی؛ نوشین پیمان
دوره 25، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1397، ، صفحه 793-807
چکیده
سواد سلامت هم اکنون به عنوان یکی از اجزای مهم سلامت همگانی تلقی می شود و به دلیل ایفای نقشی مهم بر نحوه تصمیم گیری اشخاص در زمینه های مرتبط با سلامت، ارتقای سطح سلامت جامعه و بالا بودن کیفیت ارائه خدمات بهداشتی درمانی، مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است با توجه به اهمیت سطح سواد سلامت افراد جامعه و نقشی که آنها در ارتقای سلامت خود ...
بیشتر
سواد سلامت هم اکنون به عنوان یکی از اجزای مهم سلامت همگانی تلقی می شود و به دلیل ایفای نقشی مهم بر نحوه تصمیم گیری اشخاص در زمینه های مرتبط با سلامت، ارتقای سطح سلامت جامعه و بالا بودن کیفیت ارائه خدمات بهداشتی درمانی، مورد توجه سیاستگذاران قرار گرفته است با توجه به اهمیت سطح سواد سلامت افراد جامعه و نقشی که آنها در ارتقای سلامت خود و سایر افراد دارند این مطالعه به ارزیابی مطالعات انجام شده در خصوص سواد سلامت در گروههای مختلف در کشور می پردازددر این مقاله کلید واژه سواد سلامت، در عنوان و چکیده مقالات چاپ شده در پایگاههای علمی مورد جستجو قرار گرفت و کلیه مقالات فارسی در خصوص سواد سلامت فهرست شد. سپس خلاصه مقالات بررسی شده و در طی چند مرحله موارد تکراری و غیر مرتبط حذف گردید در نهایت 34 مقاله که صرفاً در خصوص سواد سلامت انجام شده بود برای بررسی جامع و استخراج داده ها انتخاب شدند. نتایج این مطالعه نشان داد وضعیت سواد سلامت در گروههای مختلف در کشورمان مطلوب نمی باشد، بنابراین بایستی برنامه ریزی منسجم و کارآمدی از سوی مسئولین بهداشتی لحاظ گردد.
مسلم محمدی؛ مسعود بحرینی؛ سینا دوبرادران؛ کامران میرزایی؛ شهره شهامت
دوره 23، شماره 6 ، بهمن و اسفند 1395، ، صفحه 902-909
چکیده
اهداف سروصدا یکی از مؤلفههای مهم آلودگی محیطزیست است. بیمارستانها در معرض آلودگیهای صوتی قرار دارند؛ به گونهای که آثار منفی آن بر جنبههای مراقبتی، بیماران و کارکنان بیمارستان تأیید شده است. این پژوهش با هدف تعیین شدت صوت در بخشهای مختلف یک بیمارستان دانشگاهی بوشهر در سال 1394 انجام شده است. مواد و روش ها این ...
بیشتر
اهداف سروصدا یکی از مؤلفههای مهم آلودگی محیطزیست است. بیمارستانها در معرض آلودگیهای صوتی قرار دارند؛ به گونهای که آثار منفی آن بر جنبههای مراقبتی، بیماران و کارکنان بیمارستان تأیید شده است. این پژوهش با هدف تعیین شدت صوت در بخشهای مختلف یک بیمارستان دانشگاهی بوشهر در سال 1394 انجام شده است. مواد و روش ها این مطالعه مقطعی در بیمارستان دانشگاهی شهر بوشهر انجام شد. تراز معادل صوت در ده بخش بالینی و محوطه اطراف بیمارستان در سه نوبت صبح، عصر و شب و در روزهای تعطیل و عادی موردسنجش قرار گرفت. جمعآوری دادهها به کمک دستگاه سنجش شدت صوت مدل ST805 انجام شد. تحلیل دادهها از طریق نرم افزار SPSS (نسخه 21)، آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون تحلیل واریانس یکطرفه، و آزمون تابع دانکن) انجام شد. سطح معنیداری ≤50/0 تعیین شد.یافته ها بیشترین شدت صداهای آزاردهنده در بین یازده بخش بیمارستان مربوط به اورژانس با شدت صوت 7/16±7/67 دسیبل بود. در ایستگاههای مختلف اندازهگیری، بیشترین و کمترین میزان شدت صوت به ترتیب عبارت بودند از: اتاقهای بستری بخش اطفال با میانگین 8/4 11±/64 دسیبل در مقابل اتاقهای بستری بخش داخلی مردان با میانگین 6/3±46/54 دسیبل، ایستگاه پرستاری اورژانس با 7/7±15/67 دسیبل در مقابل ایستگاه پرستاری بخش مراقبتهای ویژه با میانگین شدت صوت 1/5±78/44 دسیبل و راهروهای بخش داخلی زنان با شدت صدای آزاردهنده 9/1±18/66 دسیبل در مقابل راهروهای اتاق عمل با میانگین شدت صوت 4/6±7/55 دسیبل.نتیجه گیری با توجه به محدوده مجاز و استاندارد صدا در بیمارستان، میزان تراز صدا در تمامی بخشهای بیمارستان بالاتر از استاندارد آن در ایران بود. یافتههای این مطالعه ضرورت توجه بیشتر به موضوع آلودگی صوتی در بیمارستانها را مورد تأکید قرار داد. مدیران بیمارستان میتوانند بر اساس این یافتهها برای کاهش یا حذف منابع تولیدکننده صداهای آزاردهنده اقدام کند.
مرجان وجدانی؛ مریم گودرزیان؛ زهرا رحیمی؛ سید احسان صفاری؛ مرضیه وجدانی؛ سمیرا فوجی؛ عارفه پورطالب
دوره 23، شماره 4 ، مهر و آبان 1395، ، صفحه 662-671
چکیده
اهداف توجه به جنبههای غیرپزشکی در مراقبت سلامت یا پاسخگویی بیانگر چگونگی تجربه بیمار از خدماتی است که در طول دوره مراقبت دریافت میکند. این موضوع بارها مورد تأکید سازمان بهداشت جهانی بوده است. این پژوهش با هدف ارزیابی وضعیت پاسخگویی از دیدگاه بیماران بستری در بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهرستان سبزوار است.مواد و روش ها ...
بیشتر
اهداف توجه به جنبههای غیرپزشکی در مراقبت سلامت یا پاسخگویی بیانگر چگونگی تجربه بیمار از خدماتی است که در طول دوره مراقبت دریافت میکند. این موضوع بارها مورد تأکید سازمان بهداشت جهانی بوده است. این پژوهش با هدف ارزیابی وضعیت پاسخگویی از دیدگاه بیماران بستری در بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی شهرستان سبزوار است.مواد و روش ها در این مطالعه توصیفی و مقطعی جامعه پژوهش شامل تمام بیماران بستریشده در مرکز آموزشی، درمانی و پژوهشی واسعی سبزوار در سال 1394 است. 189 بیمار به روش طبقهای دومرحلهای و تصادفی ساده از این مرکز آموزشی، درمانی و پژوهشی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد پاسخگویی بوده است. دادههای پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای آماری تی و آنوا با نسخه 16 نرمافزار SPSS در سطح معناداری 0/05 تحلیل شد.یافته ها یافتهها نشان داد از بین مؤلفههای هشتگانه پاسخگویی، دسترسی به حمایتهای اجتماعی در دوره بستری بیشترین نمره و استقلال بیمار کمترین نمره را به خود اختصاص داده است. بین دسترسی به حمایتهای اجتماعی و جنسیت رابطه معنادار وجود داشت (50/0≥P). همچنین بین بخش بستریشده بیماران با دسترسی به حمایتهای اجتماعی در دوره بستری و کیفیت امکانات رفاهی رابطه معنادارمشاهده شد (50/0≥P). از دیدگاه بیماران میانگین نمره کل پاسخگویی در بیمارستان مطالعهشده از حداکثر چهار نمره (60/0±43/2) به دست آمد که نمایانگر پاسخگویی در حد متوسط است.
محسن بارونی؛ احمد راهبر؛ علی ابزاره؛ هادی حمیدی پارسا
دوره 22، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1394، ، صفحه 238-245
چکیده
زمینه و هدف: بیمارستانها بهعنوان بزرگترین و پرهزینهترین واحد عملیاتی نظام بهداشت ودرمان از اهمیتی خاص برخوردارند. میزان کارایی میتواند معیاری برای سنجش عملکرد و بهرهوری مصرف منابع در بیمارستانها باشد. هدف این پژوهش، تعیین کارایی فنی بیمارستانهای عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم است.
مواد و روشها :این مطالعه از نوع مطالعات ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیمارستانها بهعنوان بزرگترین و پرهزینهترین واحد عملیاتی نظام بهداشت ودرمان از اهمیتی خاص برخوردارند. میزان کارایی میتواند معیاری برای سنجش عملکرد و بهرهوری مصرف منابع در بیمارستانها باشد. هدف این پژوهش، تعیین کارایی فنی بیمارستانهای عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم است.
مواد و روشها :این مطالعه از نوع مطالعات توصیفی ـ تحلیلی است. در این پژوهش برای تعیین کارایی بیمارستانهای دانشگاه علوم پزشکی قم که شامل 6 بیمارستان آموزشی ـ درمانیو 2 بیمارستان عمومی است، از روش تحلیل فراگیر دادهها استفادهگردیده و اطلاعات و آمارمربوط به مدارک پزشکی بیمارستانها، پس از جمعآوری، با بهرهگیری از نرمافزارDeap2، پردازش و برای نیل به اهداف پژوهش استفاده-شدهاست.
یافتهها:متوسط نمرهی کارایی فنی بیمارستانهای مورد مطالعه در سالهای 1389 و 1390، حدود 717/0 و 751/0 برآورد گردیدهاست. باتوجه به نمرهی کارایی فنی بیمارستانهای مورد مطالعه در سال 1390، یک بیمارستان دارایی کارایی 1، سه بیمارستان دارای کارایی بین 1- 8/0و چهار بیمارستان زیر 8/0 هستند. در سال 1389 نیز یک بیمارستان نمرهی 1، دو بیمارستان نمرهی بین1- 8/0 و مابقی بیمارستانها دارای نمرهی کارایی زیر 8/0 هستند.
نتیجهگیری:بیمارستانهای مورد مطالعه برای رسیدن به حداکثر کارایی باید به تعداد نهادههای مازاد خود، از مقادیر اولیهی نهادهها کم نمایند تا به سطح کارایی مطلوب دستیابند.زیرا در سالهای89 و90 بهترتیب با 71% و 75% از منابع خود، میتوانستند به همان سطح ستاندههای فعلی دستیابند.
محمد حسین مهرالحسنی؛ تهمینه برفه
دوره 22، شماره 2 ، خرداد و تیر 1394، ، صفحه 461-471
چکیده
مقدمه: ارتقای کیفیّت خدمات و کاهش هزینههای بیمارستانی، جز از طریق ارزیابی دقیق، در چارچوب مدیریّت علمی میسر نمیباشد. از آن جا که کارت امتیازی متوازن، یکی از ابزارهای ارزیابی میباشد، این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد بیمارستان های آموزشیدرمانی و تأمیناجتماعی، با استفاده از این ابزار انجام پذیرفت.
روش بررسی: تحقیق حاضر به ...
بیشتر
مقدمه: ارتقای کیفیّت خدمات و کاهش هزینههای بیمارستانی، جز از طریق ارزیابی دقیق، در چارچوب مدیریّت علمی میسر نمیباشد. از آن جا که کارت امتیازی متوازن، یکی از ابزارهای ارزیابی میباشد، این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد بیمارستان های آموزشیدرمانی و تأمیناجتماعی، با استفاده از این ابزار انجام پذیرفت.
روش بررسی: تحقیق حاضر به صورت توصیفی و مقطعی در سال 1389 انجام گردید. براساس مطالعه کتابخانهای و جمعبندی گروه تحقیق در چارچوب مدل کارت امتیازی متوازن، 20 شاخص انتخاب گردید. جامعه پژوهش، بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و سازمان تأمین اجتماعی کرمان بودکه به صورت هدفمند، سه بیمارستان آموزشی درمانی و تأمین اجتماعی انتخاب گردید. از شاخصهای مرکزی فراوانی و مقدار درصد جهت تحلیل دادهها استفاده گردید.
یافتهها: در مراکز آموزشیدرمانی مورد مطالعه، درصد اشغال تخت و متوسّط اقامت به ترتیب، 45/64 و 83/2 درصد ترخیص با رضایت شخصی 96/14 و هزینه سالیانه و درآمد سالیانه هر تخت فعّال، به ترتیب 30/757 و 9/112 میلیونریال و تعداد پرسنل به هر تخت 76/2 بود. در بیمارستان های تأمیناجتماعی، درصد اشغال تخت و متوسّط اقامت به ترتیب 21/67 و 37/2 و درصد ترخیص با رضایت شخصی 55/11، هزینه و درآمد سالیانه هر تخت فعّال به طور مساوی192/764 میلیونریال و تعداد پرسنل به هر تخت 76/2 بود.
نتیجهگیری: بیمارستان های تأمیناجتماعی در بعد فرآیندی و رضایت مشتری نسبت به بیمارستان های آموزشیدرمانی عملکرد مطلوب تری داشتند و بیمارستان های آموزشی درمانی در بعد مالی و نیروی انسانی از وضعیّت بهتری برخوردار بودند. همچنین این پژوهش نشان داد که، کارت امتیازی متوازن ابزاری مناسب برای ارزیابی عملکرد بیمارستان ها میباشد.
مهناز شهرکی پور؛ علیرضا براهویی؛ حبیب اله پیرنژاد؛ مهدی رضوانی امین؛ نازنین یوسفیان میاندواب؛ انعام الحق چرخت گرگیج
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 960-967
چکیده
زمینه و هدف: استرس شغلی، بهعنوان یک عامل مهم در کاهش بهرهوری سازمانها مطرح بوده و بهعلت پیامدهای سوء آن بر سلامت افراد امروزه مورد توجه قرارگرفتهاست. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی اجزای استرس شغلی کارکنان اتاق عمل بیمارستانهای آموزشی شهر زاهدان میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی بوده که در سال 1393 بر روی ...
بیشتر
زمینه و هدف: استرس شغلی، بهعنوان یک عامل مهم در کاهش بهرهوری سازمانها مطرح بوده و بهعلت پیامدهای سوء آن بر سلامت افراد امروزه مورد توجه قرارگرفتهاست. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی اجزای استرس شغلی کارکنان اتاق عمل بیمارستانهای آموزشی شهر زاهدان میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی بوده که در سال 1393 بر روی 105 نفر از کارکنان اناق عمل بیمارستانهای شهر زاهدان انجام-گرفت. انتخاب واحدها از طریق سرشماری انجامشد. جهت جمعآوری دادهها از پرسشنامهی استرس شغلی اسیپو (Osipow) که شامل دو قسمت میشد، بهرهگرفتهشد: قسمت اول شامل اطلاعات فردی و قسمت دوم آن حاوی 60 سوال در رابطه با استرس شغلی بود. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) کمک گرفتهشد. نرمافزار مورد استفاده SPSS v. 15 بود.
یافتهها: نتایج نشانداد که میانگین نمرات استرس شغلی در میان کارکنان اتاق عمل 21.24±204.40بود که در محدودهی استرس خفیف قرارداشت. به علاوه بیشترین میزان استرس شغلی مربوط به سطح خفیف استرس با 58.1% بود.
نتیجهگیری: باتوجه به اینکه از میان عوامل تنشزای شغلی، تاثیرگذارترین عامل مربوط به دوگانگی نقش میشد، لازم است عوامل موثر بر آن شناسایی و تا حد امکان تعدیل شوند. برای این منظور، تعریف و معیننمودن نقشها و مسؤولیتهای کارکنان و افزایش استقلال شغلی آنان توصیه میشود.
مسعود طاهری لاری؛ محمدرضا قمری؛ سیدسعید طباطبایی؛ مهدی نکوئی
دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 894-902
چکیده
زمینه و هدف: کارکنان شاغل در بیمارستان ها و مراکز درمانی همواره در معرض مواجهه با شرایط پر استرس کاری هستند که سلامت جسمی ،روانی واجتماعی آنان را تهدید نموده و منجر به کاهش بهره وری سازمانی وایجاد هزینه های گزافی برای افراد، سازمان ها و کلّ جامعه می گردد. از آن جا که هوش معنوی در بالا بردن ظرفیّت تحمّل و مقابله با فشارها ی گوناگون، ...
بیشتر
زمینه و هدف: کارکنان شاغل در بیمارستان ها و مراکز درمانی همواره در معرض مواجهه با شرایط پر استرس کاری هستند که سلامت جسمی ،روانی واجتماعی آنان را تهدید نموده و منجر به کاهش بهره وری سازمانی وایجاد هزینه های گزافی برای افراد، سازمان ها و کلّ جامعه می گردد. از آن جا که هوش معنوی در بالا بردن ظرفیّت تحمّل و مقابله با فشارها ی گوناگون، نقش مهمی ایفا می نماید؛ هدف از این مطالعه تعیین رابطه هوش معنوی و فرسودگی شغلی در کارکنان بیمارستان امام رضا(ع) مشهد بود.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی تحلیلی در سال 1392برروی 246 نفر از کارکنان بیمارستان امام رضا(ع) مشهد انجام شد. نمونه ها به صورت نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. دادهها به صورت پیمایشی با استفاده از پرسشنامه استاندارد هوش معنوی کینگ و پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی مسلش جمع آوری گردید و با استفاده از نرم افزار اس.پی.اس.اس.نسخه16 و آزمون های آماری تی-تست،آنوا و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد. میزان خطای قابل قبول مطالعه نیز 5 درصد در نظر گرفته شد.
یافتهها: میزان هوش معنوی در کارکنان بیمارستان متوسّط به بالا و میزان فرسودگی شغلی در حدّ متوسّط بود. همچنین بین هوش معنوی و فرسودگی شغلی کارکنان شاغل در بیمارستان امام رضا (ع) ارتباط منفی و معناداری وجود داشت(001/0 P≤) و 239/0r=-).
نتیجه گیری: اتخاذ تدابیری جهت شناخت و بهبود مؤلّفه های هوش معنوی در افراد شاغل در سازمان ها از طریق اتخاذ یک سیستم آموزشی و فراهم نمودن زمینه های رشد هوش معنوی در کارکنان توسّط مدیران و سرپرستان سازمان توصیه می گردد.
یاسر تبرائی؛ الهه حق گشایی؛ افسانه تکبیری؛ محمدعلی یعقوبی فر
دوره 20، شماره 2 ، خرداد و تیر 1392، ، صفحه 154-164
چکیده
زمینه و هدف: در سازمانهای ارائهکننده مراقبت بهداشتی بهبود فرهنگ ایمنی بیمار، اولین گام ضروری جهت کاهش خطاهای پزشکی و ارتقای ایمنی بیمار میباشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی فرهنگ ایمنی بیمار و شناسایی نقاط ضعف و قوت آن در سه بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی، در ...
بیشتر
زمینه و هدف: در سازمانهای ارائهکننده مراقبت بهداشتی بهبود فرهنگ ایمنی بیمار، اولین گام ضروری جهت کاهش خطاهای پزشکی و ارتقای ایمنی بیمار میباشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی فرهنگ ایمنی بیمار و شناسایی نقاط ضعف و قوت آن در سه بیمارستان وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی مقطعی، در سه ماهه دوم سال 1390 با استفاده از پرسشنامه بررسی فرهنگ ایمنی بیمار، نسخه بیمارستانی (HSOPSC) انجام شد. 385 نفر از کارکنان درمانی (پرستار، پزشک، ماما، کارکنان شاغل در آزمایشگاه و رادیولوژی) در بیمارستانهای مورد مطالعه به صورت سرشماری، وارد مطالعه شدند.
یافتهها: نتایج این بررسی نشان میدهد که دو بعد کار تیمی درون واحد و یادگیری سازمانی بهبود مداوم با 4/6 65/73 درصد و 7/816/69 درصد، حائز بالاترین میانگین درصد پاسخهای مثبت شدند و دو بعد پاسخ غیر تنبیهی هنگام بروز خطاها و امور مربوط به کارکنان بهترتیب با 1/703/13درصد و 0/6 37/22 درصد، کمترین میانگین درصد پاسخهای مثبت را داشتند. 89 درصد کارکنان بیان کردند که در 12 ماه گذشته، هیچ خطا یا حادثهای را گزارش نداده بودند. همچنین تنها 31 درصد از کارکنان، وضعیت ایمنی بیمار را در واحد کاریشان عالی یا بسیارخوب گزارش کردند.
نتیجهگیری: این بیمارستانها می توانند با تکیه بر نقاط قوت خود از نظر فرهنگ ایمنی بیمار و تلاش در جهت برطرف کردن نقاط ضعف خود، برای ایجاد محیطی ایمن و جوی مساعد تلاش نمایند. بنابراین لازم است ترس از سرزنش شدن در قبال اشتباهات را حذف و جوی سرشار از ارتباطات باز و یادگیری مستمر را در بیمارستان پیاده سازند.
سعید ابن سعیدی؛ مهشید فروغان؛ احمدعلی اکبری کامرانی؛ ضیاء قائم مقام فراهانی؛ احمد دلبری
دوره 19، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1391، ، صفحه 85-95
چکیده
زمینه و هدف: بار بیماریها در دوره سالمندی بالا است و سالمندان درگیر بیماریهای متعددی هستند که بسیاری از آنها را راهی بیمارستان میکند. پژوهش حاضر با هدف ترسیم ویژگیهای بالینی و وضعیت سالمندان نیازمند بستری در سرویس مراقبتهای حاد در زمان پذیرش انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی از اسفند ماه 1388 تا اردیبهشت ماه ...
بیشتر
زمینه و هدف: بار بیماریها در دوره سالمندی بالا است و سالمندان درگیر بیماریهای متعددی هستند که بسیاری از آنها را راهی بیمارستان میکند. پژوهش حاضر با هدف ترسیم ویژگیهای بالینی و وضعیت سالمندان نیازمند بستری در سرویس مراقبتهای حاد در زمان پذیرش انجام شده است.
مواد و روشها: این مطالعه توصیفی از اسفند ماه 1388 تا اردیبهشت ماه 1389 بر روی بیماران پذیرش شده در بیمارستان نفت اهواز انجام شد. تعداد 200 سالمند 60 ساله و مسنتر به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات دموگرافیک، تاریخچه پزشکی و آزمایشات پاراکلینیکی گرفته شد و مقیاس افسردگی سالمندان، آزمون کوتاه شده شناختی، پرسشنامه مخبر محور افتشناختی و مقیاس فعالیتهای روزانه اجرا گردید.
یافتهها: میانگین سنّی بیماران 8±71 سال بود. تعداد 9 درصد سابقه افسردگی داشته و 70 درصد از اختلال خواب شاکی بودند. 49 درصد در هنگام بستری بیش از 5 دارو مصرف میکردند. 20 درصد از کارکرد حافظه شکایت داشته و 23 درصد مشکل شنوایی و 59 درصد مشکل بینایی داشتند. 36 درصد درد در نقطهای از بدن و 9 درصد سابقه ابتلا به یکی از انواع سرطان را ذکر میکردند .تغیییرات ایسکمیک نوار قلب در 30 درصد بیماران دیده شد. سطح هموگلوبین در 34 درصد و نسبت اوره به کراتینین در 25 درصد غیرطبیعی بود. 20 درصد پروتئین واکنشی سی مثبت داشتند. 74 درصد از بیماران دچار اضافه وزن بوده و 17 درصد از لحاظ کارکردی وابسته بودند. مقیاس افسردگی سالمندان (GDS) در 22 درصد احتمال افسردگی را نشان داد. اختلال شناختی مشخص با توجه به نمرات آزمون کوتاه شده شناختی در 10 درصد نمونها دیده شد.
نتیجهگیری: یافتههای فوق نشاندهنده وجود اختلالات متعدد و تابلوی پیچیده بالینی در بیماران سالمند و لزوم آشنایی پزشکان و کادر درمانی با اصول مراقبتهای پزشکی دوره سالمندی است.