میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
حمیدرضا باغانی؛ مهران اکرامی طرقی؛ فائزه حقیقی؛ یاسر تبرایی
دوره 25، شماره 5 ، آذر و دی 1397، ، صفحه 687-693
چکیده
اهداف: عفونت دستگاه ادراری یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است و مقاومت روز افزون باکتری ها به عوامل ضدمیکروبی مشکل عمده در درمان عفونت های ادراری در سراسر جهان می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوامل باکتریال عفونت دستگاه ادراری و تعیین میزان حساسیت آنها به آنتی بیوتیک ها در بیماران بستری و سرپایی مراجعه کننده به بیمارستان ...
بیشتر
اهداف: عفونت دستگاه ادراری یکی از شایع ترین بیماری های عفونی است و مقاومت روز افزون باکتری ها به عوامل ضدمیکروبی مشکل عمده در درمان عفونت های ادراری در سراسر جهان می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی عوامل باکتریال عفونت دستگاه ادراری و تعیین میزان حساسیت آنها به آنتی بیوتیک ها در بیماران بستری و سرپایی مراجعه کننده به بیمارستان واسعی سبزوار می باشد.مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی بر روی 256 بیمار بستری و سرپایی با سن بیشتر از 18سال در بیمارستان واسعی شهر سبزوار در سال 1395 انجام گرفت. شناسایی ایزوله های باکتریایی با استفاده از تست های بیوشیمیایی و آزمون حساسیت میکروبی به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون تی تست، کای دو و فیشر با درصد خطای 5 درصد تجزیه و تحلیل شدند.یافته ها: از 256 نمونه بررسی شده 7/59% زن و 3/40% مرد بودند. شایع ترین عوامل ایجاد کننده عفونت ادراری به ترتیب شامل اشریشیاکلی (8/50%)، کلبسیلا (6/17%)، استافیلوکوک کوآگولاز منفی (62/15 درصد)، انتروباکتر(8/7 درصد) بودند. اشرشیاکلی به عنوان شایع ترین پاتوژن دستگاه ادراری بیشترین مقاومت را نسبت به آمپی سیلین و کمترین مقاومت را نسبت به ایمی پنم نشان داد. در مجموع بدون در نظر گرفتن نوع میکروب، بیشترین مقاومت نسبت به آموکسی سیلین و کمترین مقاومت نسبت به ایمی پنم بود.نتیجه گیری: با توجه به فراوانی عفونت های ادراری و به منظور پیشگیری از عوارض وخیم آن، بررسی الگوی مقاومت منطقه ای و درمان به موقع می تواند کنترل گسترش میکروب های مقاوم به دارو را تسهیل نماید.
بهداشت محیط و محیط زیست
سید علی مظهری؛ فائزه حقیقی
دوره 24، شماره 4 ، مهر و آبان 1396، ، صفحه 281-291
چکیده
اهداف: آبیاری خاکهای کشاورزی با پسابهای حاصل از ضایعات شهری موجب آلودگی خاک و ایجاد خطرات محیطزیستی میشود. فلزات سنگین یکی از مهمترین آلایندههای آبهای زائد است که موجب بروز بیماریهای گوناگون میشود.
مواد و روشها: بهمنظور بررسی اثر فاضلاب شهری بر ترکیب خاکهای منطقة جنوب سبزوار، از خاکهای سطحی آلوده و غیرآلوده، ...
بیشتر
اهداف: آبیاری خاکهای کشاورزی با پسابهای حاصل از ضایعات شهری موجب آلودگی خاک و ایجاد خطرات محیطزیستی میشود. فلزات سنگین یکی از مهمترین آلایندههای آبهای زائد است که موجب بروز بیماریهای گوناگون میشود.
مواد و روشها: بهمنظور بررسی اثر فاضلاب شهری بر ترکیب خاکهای منطقة جنوب سبزوار، از خاکهای سطحی آلوده و غیرآلوده، همچنین سبزی جعفری کشتشده روی این خاکها نمونهبرداری هدفمند انجام گرفت. میزان فلزات سنگین و عناصر کمیاب نمونههای کل خاک با روش طیفسنج جرمی پلاسمای زوج القایی (ICP-MS) تعیین شد. برای اندازهگیری میزان دسترسی زیستی فلزات سنگین از روش DTPA استفاده شد. غلظت فلزات سنگین در محلول استخراجشده به روش DTPA و میزان این عناصر در سبزیجات به روش FAAS تعیین شد.
یافتهها: در خاکهای غیرآلودة سبزوار عناصر نیکل و کروم به مقدار بیشازحد استاندارد دیده شد که حاصل هوازدگی سنگهای مادر غنی از این عناصر است. در خاکهای آلوده علاوهبر این دو عنصر، نقره (Ag)، کادمیم (Cd)، کبالت (Co) و روی (Zn) نیز در ترکیب کلی خاک پتانسیل خطر محیطزیستی را نشان داد. آنالیز DTPA مشخص ساخت که میزان دسترسی زیستی فلزات سنگین در خاکهای غیرآلوده پایین است، اما در خاکهای آلوده استخراجپذیری این عناصر بسیار است. تمرکز فلزات سنگین در سبزیجات کشتشده روی خاکهای آلوده نیز چندین برابر خاکهای غیرآلوده افزایش داشت و میزان کروم در دسترس به بالاتر از استانداردهای تعیینشده رسید.
نتیجهگیری:دادههای حاصل از این تحقیق نشان داد که آبیاری خاکهای منطقة جنوب سبزوار با فاضلاب شهری طی سالهای طولانی موجب تمرکز بسیاری از فلزات سنگین و عناصر دارای پتانسیل خطر محیطزیستی در این خاکها شده است. ضریب HRI محاسبهشده برای نیکل موجود درسبزیجات کشتشده بر این خاکها بالاست (>1) وخطرات سلامتی برای مصرفکنندگان بههمراه دارد.