سارا باغانی؛ علی خورسند وکیل زاده؛ موسی الرضا تدین فر؛ محمدحسن رخشانی؛ مهدی اسدی
دوره 20، شماره 5 ، بهمن و اسفند 1392، ، صفحه 696-705
چکیده
زمینه و هدف: آپاندیسیت، شایعترین علت شکمِ حاد در دنیا و دردِ پس از عملِآن، همانند سایر اعمال جراحی، یکیاز شایعترین مشکلات آن می باشد. امروزه، برای کاهش عوارض دارویی گرایش زیادی به سمت روشهای غیردارویی و طب مکمل پیدا شده است. «رفلکسولوژی»، یکی از این درمانها بوده که با اعمال فشار بر روی مناطق مشخص در کفِ دست، پا و گوش میتواند ...
بیشتر
زمینه و هدف: آپاندیسیت، شایعترین علت شکمِ حاد در دنیا و دردِ پس از عملِآن، همانند سایر اعمال جراحی، یکیاز شایعترین مشکلات آن می باشد. امروزه، برای کاهش عوارض دارویی گرایش زیادی به سمت روشهای غیردارویی و طب مکمل پیدا شده است. «رفلکسولوژی»، یکی از این درمانها بوده که با اعمال فشار بر روی مناطق مشخص در کفِ دست، پا و گوش میتواند استرس و درد را در نقاط خاصی از بدن کاهش دهد. هدف از این پژوهش، تعیین تأثیر این ماساژ بر کاهش درد پس از عمل جراحی آپاندکتومی میباشد.
مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی در سال 1392 در بخش اورژانس جراحی بیمارستان امامرضا (ع) شهر مشهد انجام شده و در آن، میزان درد 105 بیمار، قبل، بلافاصله، یکساعت، شش ساعت و 24 ساعت بعد مداخله، در سه گروه مداخله، پلاسبو و شاهد با هم مقایسه گردیدهاست. بیماران در هر سه گروه، بر اساس نیاز، مسکن دریافت میکردهاند. درگروه آزمون، پای راست در ناحیه ای مشخص، به مدت ده دقیقه، و بر روی نقطه شن من گوش به مدت یک دقیقه، فشار داده شدهاست. این فشار در بیماران گروه پلاسبو، بر روی پشت پای چپ و لاله گوش راست اعمال گردیدهاست. بیماران گروه شاهد نیز، تنها مراقبتهای روتین را دریافت نمودهاند. نتایج در سطح اطمینان 95% مورد بررسی قرار گرفتهاست. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS 21 صورت پذیرفتهاست.
یافتهها: میانگین میزان درد در ابتدای مطالعه در گروههای مختلف بر اساس آزمون آماری آنالیز واریانس دادههای تکرارپذیر، تفاوت آماری معنیداری نداشته (439/0p=)، اما اختلاف میزان درد بین گروه مداخله با سایر گروهها بعد ماساژ درمانی، معنیدار بودهاست)001/0p ≤).
نتیجهگیری: «رفلکسولوژی»، پس از عمل جراحی آپاندیس، برکاهش درد موثراست. لذا به پرستاران پیشنهاد میشود از این روش به عنوان یک روش درمانی جهت کاهش درد در این بیماران استفاده کنند.