نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه ایلام

2 دانشگاه مازندران

چکیده

چکیده
مقدمه: بررسی بر روی اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهی و ترکیبات طبیعی نشان داده است که گیاهان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می باشند که این امر معرفی ترکیبات جدیدی را بدنبال داشته است. با توجه به اثرات ضد میکروبی گزارش شده متفاوت، اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه برروی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای، کلبسیلا و سالمونلا تیفی موریوم بررسی گردید.
مواد و روش ها: در این مطالعه پس از جمع آوری گیاه آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه عصاره گیری به روش خیساندن توسط حلال اتانول90درصد انجام شد. سپس عصاره، تغلیظ و خشک گردید. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های حاصل با روش دیسک کاغذی و روش رقت های متوالی در لوله برروی میکرو ارگانیسم های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای و کلبسیلا و مقایسه با پنی سیلین، کلرامفنیکل، تتراسایکلین، نالیدیک اسید، سیپروفلوکسین و جنتامایسین انجام پذیرفت و MIC (حداقل غلظت مهارکنندگی) MBC (حداقل غلظت کشندگی) تعیین گردید.
یافته ها: عصاره اتانولی آویشن، جعفری، رازیانه، گشنیز و پونه در بررسی به روش انتشار و دیسک کاغذی، تاثیری بر مهار رشد کلبسیلا، اشریشیاکلای و سالمونلا نداشتند. بیشترین اثر مهار رشد بر روی استافیلوکوکوس توسط عصاره آویشن مشاهده گردید. کمترین اثر مهاری رشد هم مربوط به عصاره رازیانه بر روی استافیلوکوکوس بود.
نتیجه گیری: نتایج حاصل بیانگر اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن بروی استافیلوکوکوس می باشد

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

Evaluation of Antibacterial Properties of Coriander, Oregano, Fennel, Thyme and parsley extracts, on Pathogenic Bacteria Staphylococcus aureus (ATCC 33591) , Escherichia coli (ATCC 23591) , Klebsiella (ATCC 10031) and Salmonella Typhimurium.

نویسندگان [English]

  • Mazaher Mazaher Ghorbani 1
  • Slaman Ahmady-Asbchin 2

چکیده [English]

Background and Objective: Because of the increasing resistance of pathogenic bacteria to common antibiotics, the new generation of researchers sought antimicrobial agents with plant origin as alternative medicine. Oregano is from Lamiaceae family and coriander is from Apiaceae family and has antimicrobial properties.
Materials and Methods: This study aimed to investigate and compare the inhibitory effects of alcoholic extracts of coriander and oregano plants on Staphylococcus aureus, Klebsiella and Salmonella. 1000 ml of alcohol poured round-bottom flask, then the target plant (200-300 g of dried powder of plant) put into envelopes of filter paper and envelopes was placed in a distillation device. After 24-48 hours the obtained alcoholic extract was placed in the oven. DMSO was used to provide different concentrations of ethanol extract.
Results: The concentrations of 31/25 and 62/5 mg / ml of alcoholic extract of oregano and concentrations of 62.5 and 125 mg / ml coriander were able to inhibit and kill Staphylococcus aureus and weren`t able to inhibit and kill Salmonella and Klebsiella respectively .
Conclusion: Although the clinical application of plant extracts and essences seems valuable due to fewer side effects compared to conventional therapeutic agents, in order to clinical application of plant extracts of oregano and coriander, more research about the mechanism of action of effective components of this plant on the microbial agents is needed.

کلیدواژه‌ها [English]

  • extract
  • oregano
  • coriander
  • Staphylococcus aureus
  • Salmonella Klebsiella
[1].   Zargari A. Medicine Plants 6th ed. Tehran: Tehran University Press 1990; pp: 28-39.
[2].   Sonboli A, Azzizin D, Yousefzadi M, Kanani, Mehrabian AR, Volatile constituents and antimicrobial activity of Tetrataenium lasiopetalum (Apiaceae) from Iran, Flavour Frag J 2007; 22: 119-122.
[3].   Kurkcuoglu M, Husnu KCB, Iscan G, Malyer H, Kaynak G, Composition and anticandidal activity of essential oil of Chaerophyllum byzantinum Boiss, Flavour Frag J 2006; 21: 115-117.
[4].   Lahooji A, Mirabolfathy M, Karami Osboo R. Effect of Zataria multiflora and Satureja hortensis essential oils, Thymol and carvacrol on growth of Fusarium graminearum isolates and deoxynivalenol production, Iran J Pl Path. 2010; 46(1):37-50 (Persian).
[5].   Zhang Z, Liao L, Moored J, Wu T, Wang Z, Antioxidant phenolic compounds from walnut kernels (Juglans regia L.), Food Chem. 2009; 113(1): 160-165.
[6].   Ayoughi F, Barzegar M, Sahari MA, Naghdibadi H, Chemical compositions of essential oils of Artemisia dracunculus l. and endemic matricaria chamomilla l. and an evaluation of their antioxidative effects, J Agr Sci Tech. 2011; 13: 79-88.
[7].   Ekhtiarzadeh H, Akhondzadeh Basti A, Misaghi A, Ebrahimzadeh Mousavi HA, Bokaei S, Taherkhani P, et al, Effect of zataria multiflora boiss. essential oil on the growth of listeria monocytogenes in salted Fish, J Med Plants 2011; 10(40):89-96 (Persian).
[8].   Mirheydar H. Herbal knowledge, Application of plants in prophylaxis and treatment of diseases (in Persian). Tehran: Nashr-e-Farhange Eslami Press. 1998; p. 58.
[9].   Mohammad ibn Zakaria Razi, Al-havi. Afsharipour S. (translator in Persian), 21th ed. Tehran: Medical Sciences Academy Press, 2005; p 217.
[10].Faraji Zadeh Sheikh A, Zahedi Asl S. The Effect Of Mentha Pulegium On Peristaltic Contractions Of Isolated Rabbit Deuodenum And Ileum. Journal of Physiology and Pharmacology. 1990; 511.
[11].Newell CA. Plant transformation technology. Developments and applications. Molecular biotechnology. 2000; 16(1):53-65.
[12].Ghahraman A, Editor. Iranian chromophytes. 1st ed. Tehran: University Press Center; 1994; p.743. (in Persian).
[13].Dhanapakiam P, Joseph JM, Ramaswamy VK, Moorthi M, Kumar AS. The cholesterol lowering property of coriander seeds (Coriandrum sativum): mechanism of action. J Environ Biol. 2008; 29:53-6.
[14].Eidi M, Eidi A, Saeidi A, Molanaei S, Sadeghipour A, Bahar M, et al. Effect of coriander seed (Coriandrum sativum L.) ethanol extract on insulin release from pancreatic beta cells in streptozotocin-induced diabetic rats. Phytotherapy  Res. 2009; 23:404-6.
[15].Ranković B, Kosanić M, Antimicrobial activities of different extracts of Lecanora atra, Lecanora muralis, Parmelia saxatilis, Parmelia sulcata and Parmeliopsis ambigua, Pak J Bot. 2012; 44(1):429-33.
[16].Sandri IG, Zacaria J, Fracaro F, Delamare AP.L, Echeverrigaray S, Antimicrobial activity of the essential oils of Brazilian species of the genus Culina against foodborne pathogens and spoiling bacteria, Food Chemistry Journal. 2007; 103: 823-30.
[17].Rankovič B, Rankovic D, Maric D, Antioxidant and antimicrobial activity of some lichen species, Microbiology. 2010; 79(6):809-15.
[18].Bauer A, Kirby W, Sherris JC, turck, Turck M, Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. American journal of clinical pathology. 1966; 45(4):493-501.
[19].Arora DS, Kaur GJ, Antibacterial activity of some Indian medicinal plants, J Nat Med 2007; 61(3): 313-317.
[20].Sagdic O, Ozcan M, Antibacterial activity of Turkish spice hydrosols, Food Contr. 2003; 14(3): 141-143.
[21].Shahidi Bonjar GH. Antibacterial screening of plants used in Iranian folkloric medicine, Fitoterapia. 2004; 75(2): 231-235.
[22].Dorman H J D, Deans S G, Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils, J Appl Microbiol. 2000; 88: 308 -14.
[23].Sangclic O. Sensitivity of four pathogenic bacteria to Turkish thyme and oregano. Wissenchaft Und, Technologic. 2003; 36 (5): 467-73.
[24].Hamidi S, Zamindar N. The antimicrobial properties of cinnamon, clove and coriander in food industry. National Congress of Food Science and Technology. 2013; 21: 746.
[25].Ghasemian KH, Nazeri S. Evaluate the antimicrobial activity of aqueous extract of oregano plant. National Biotechnology Congress of Iran. 2011; 7: 442.