نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشکده دامپزشکی ازاد اسلامی تبریز

2 کارشناس گروه آموزشی بهداشت مواد غذایی و آبزیان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

3 استادیار گروه علوم درمانگاهی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی،تبریز، ایران

4 دانشجوی دکتری تخصصی، اهواز، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

چکیده

مقدمه:.عفونت دستگاه ادراری یکی از شایعترین عفونتهای باکتریایی میباشد که بـه عنـوان دومـین عامـل عفونـت شناخته میشود. عامل این عفونت در اغلب موارد باکتریها به خصوص باکتریهای گرم منفـی ماننـد اشرشـیا کلـی مـی باشـد کـه در تمـام گروههای سنی و در هر دو جنس دیده می شود، اسـاس درمـان مناسب در عفونتهای ادراری انتخاب یک آنتی بیوتیک مناسب با کارایی و اثر بخشی بـالا اسـت. امـروزه مـسئله مقاومـت آنتی بیوتیکی در میان بـاکتری هـای پـاتوژن بـه یـک مـشکل جـدی تبـدیل شـده اسـت. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر ضد باکتری عصاره الکلی برگ کاج برروی باکتری اشریشیاکلی انجام گرفته است.
روش بررسی : در این مطاله تجربی عصاره الکلی برگ کاج تهیه گردیدو همچنین باکتری اشریشا کلی و استافیلوکوکوس آرئوس از نمونه بیماران جدا شده و سپس فعالیت ضد باکتریایی عصاره برگ کاج با روش رقت لوله ای جهت تعیین حداقل غلظت ممانعت از رشد ( MIC ) و حداقل غلظت باکتری کشی MBC) ) به طور جداگانه استفاده گردید.
نتایج: نتایج حاصل از آزمایشات MIC و MBC هم مشخص کرد که میزان مهار رشد باکتری های اشیرشیا کلی و استافیلوکوکوس ارئوس توسط عصاره با میزان عصاره موجود در رقتها رابطه مستقیم دارد و با افزایش میزان عصاره در هر رقت از تعداد کلنی های باکتری بعد از کشت کاسته شده و در رقتی که نشان دهنده MBC عصاره در مورد هریک از جدایه ها بود، هیچ یک از آنها اصلاً رشد نکرد.
بحث ونتیجه گیری: : نتایج این مطالعه نشان می دهد که عصاره برگ کاج دارای خاصیت ضد باکتریایی بوده و میتوان بعنوان یک منبع ارزان و دردسترس و جایگزین داروهای شیمیایی برای درمان برخی از عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Evaluation of antibacterial properties of alcoholic extract of pine on bacteria isolated from urine of patients with urinary tract infection – genital

نویسندگان [English]

  • Yaser Nozohor 1
  • Mohammad hasan Rasouli fard 2
  • Jafar Rahmani 3
  • Payam Faramarzi 4

چکیده [English]

Introduction: Urinary tract infection is one of the most common infections and the second cause of infection in human body. The main cause of this infection is gram negative bacteria such as E coli. The base of treatment for urinary tract infection is administrating an appropriate antibiotic. Today, antibiotic resistance is considered as an important challenge in treating infections. High and unnecessary use of antibiotics especially in urinary infections resulted in resistance to some antibioticsThis study aimed to evaluate the antibacterial effect of alcoholic extract of Escherichia coli took over the pine leaves.
Methods: In this experimental study the Alcoholic extract was extracted using. its antimicrobial activity agar disk diffusion method for determination of bacterial sensitivity and dilution method for determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) is used separately.
Results: Also the results of MIC and MBC tests indicated that the inhibition of E.coli and Staphilococci aureus bacterial growth by Alcoholic extract of pine had a direct relationship with the amount of available alcoholic extract of pine. with increasing of Alcoholic extract of pine in each dilution, reduced the number of cultured bacterial colonies and no bacterial growth was observed in the dilution equivalent to MBC of Alcoholic extract of pine.

Conclusion: The results suggest that Alcoholic extract of pine can be used as a source of cheap and accessible replacing chemical drugs to treat some bacterial infections.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Anti-bacterial
  • extract
  • pine
[1].    Norouzi J‚ Kargar M‚ Pourshahian F‚ Kamali M. Prevalence of urinary tract infections caused by Escherichia coli Antibiotic resistance and plasmid isolated E.coli in Jahrom. Journal of Military Medical University Islamic Republic of Iran. 2006; 4(1): 745-749 . [in Persian]
[2].    Kluytmans J, Belkum A, Verbrugh H. Nasal carriage of Staphylococcus aureus: epidemiology, underlying mechanisms, and associated risks. Clin Microbiol Rev. 1997; 10(3): 505-20.
[3].    Morray PR, Rosenthal KS, Kobayashi GS. Medical microbiology. 4th ed. Mosby: St. Luis; 2002: 790-5.
[4].    Zargari. Medical plants. 5th ed. Tehran, Tehran University Press.1992: 3-6.
[5].    Zare H. Native and non-native spices of conifers in Iran. 1th ed. Research Insituation of Forest and Ranges in Iran.
[6].    Sakagami H, Kawazoe Y, Oh-hara T, Kitajima K, Inoue Y, Tanuma S, Ichikawa S, Konno K. Stimulation of human peripheral blood polymorphonuclear cell iodination by lignin-related substances. J. Leuk. Biol. 1991; 49: 277.
[7].    Iscan G, Kirimer N, Kurkcuoglu M, Baser K, Demirci F. Antimicrobial screening of Mentha piperita essential oils. Journal of Agriculture Food Chemistry. 2002; 50: 3943-3946.
[8].    Bradley M. Examination of urine. In: Davidsohn TS, editors. Clinical diagnosis and management by laboratory methods. 17th ed. Philadelphia: WB Saunders Co; 2000: 380-455.
[9].    Amabeoku G, Erasmus S, Ojewole J, Mukinda J. Antipyretic and antinociceptive properties of Mentha longifolia Huds. (Lamiaceae) leaf aqueous extract in rats and mice. Methods Find Exp Clin Pharmacol. 2009; 31(10): 645-9.
[10]. Andrews JM. Determination of minimum inhibitory concentrations. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 2001; 48: 5-16.
[11]. Acker JL, Meseol PM. Inventors; Method fordetermining minimum inhibitory, concentration of antibiotic. United States Patent 3, 983, 006. 1976 Sept 28.
[12]. Jan N, Meshram SU, Kulkarni A. Plasmid profile analysis of multidrug resistant E.coli isolated from UTI patients of Nagpur city, India. Rom Biotech Let. 2009; 14(5): 4635-40.
[13]. Novakova I, Kacaniova M, Hascik P, Pavlicova S, Hleba L. The resistance to antibiotics in strains of E. coli and enterococcus sp. Isolated from rectal swabs of lambs and calves. Lucrari Stiintifice Zootehnie Sibiotehnologii. 2009; 42(2): 322-26.
[14]. Asar Sh, Jafar zadeh A, Mohaggi M, Bahar Abadi R. The effect of antimicrobial resin on the skin causing infection. Journal of Rafsanjan. 2005; 4(3): 186-191.
[15]. Hufford D. Antimicrobial compounds from petalostemum purpureum. Journal of Natural Product. 1996; 1878-1889.
[16]. Batisa O, Durate A, Nasimento J. Structure and antimicrobial activity of diterpens from the roots of pletranthus hereroensis. J Nat Prod. 1994; 57(6): 858-61.