میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
الهه تسلط مرقی؛ نسیم کاشف؛ احمد رضا گوهری؛ زهرا فکری راد
دوره 28، شماره 4 ، مهر و آبان 1400، ، صفحه 556-568
چکیده
زمینه و هدف: Staphylococcus aureusیکی از عوامل مهم عفونتزا در انسان بهشمار میرود. درمان عفونتهای ناشی از این باکتری به علت مقاومت آنتیبیوتیکی آن با مشکلاتی مواجه است. در میان گزینههای درمانی جایگزین، گیاهان بهعنوان منابع غنی از مواد دارای فعالیتهای ضدمیکروبی مطرح هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تأثیر ضدمیکروبی عصارههای اتیل ...
بیشتر
زمینه و هدف: Staphylococcus aureusیکی از عوامل مهم عفونتزا در انسان بهشمار میرود. درمان عفونتهای ناشی از این باکتری به علت مقاومت آنتیبیوتیکی آن با مشکلاتی مواجه است. در میان گزینههای درمانی جایگزین، گیاهان بهعنوان منابع غنی از مواد دارای فعالیتهای ضدمیکروبی مطرح هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تأثیر ضدمیکروبی عصارههای اتیل استاتی، متانولی و آب متانولی گیاهان Satureja khozistanica ، Peganum harmala و Satureja sahendica بر رشد پلانکتونیک و تشکیل بیوفیلم S. aureus بود.
مواد و روشها: عصارهها از قسمتهای مختلف گیاهان موردنظر تهیه و خاصیت ضدمیکروبی عصارهها به روش انتشار از دیسک و رقتسازی در مایع بررسی شد. توانایی مهار تشکیل بیوفیلم و تخریب بیوفیلم از پیش تشکیل شده سویه های باکتریایی، پس از تیمار با غلظتهای 3/125-400 میلیگرم بر میلیلیتر از عصارهها بررسی شد.
یافتهها: بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به عصاره اتیل استاتی Satureja sahendica (0/6±28/6میلی متر) بود. همچنین عصاره اتیلاستاتی Satureja khozistanicaدارای بالاترین اثر کشندگی و بازدارندگی رشد بر S. aureus بود؛ بهطوری که حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی آن بهترتیب 1/562و3/125 میلیگرم بر میلیلیتر تعیین شد. همچنین عصاره متانولی Satureja khozistanicaبا میانگین درصد مهار 57/89 مؤثرترین عصاره در جلوگیری از اتصال سلولهای میکروبی به سطح بود و در غلظت 50 میلیگرم بر میلیلیتر منجر به تخریب بیوفیلم از پیش تشکیلشده شد.
نتیجهگیری: عصارههای هر سه گیاه نامبرده دارای اثرکشندگی مطلوب بر S. aureus بودند و عصاره متانولی Satureja khozistanica دارای اثر کشندگی مطلوب بر بیوفیلم این باکتری بود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مظاهر قربانی؛ salman ahmady-asbchin؛ حسن رضایی
دوره 25، شماره 4 ، مهر و آبان 1397، ، صفحه 591-598
چکیده
چکیدهمقدمه: بررسی بر روی اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهی و ترکیبات طبیعی نشان داده است که گیاهان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می باشند که این امر معرفی ترکیبات جدیدی را بدنبال داشته است. با توجه به اثرات ضد میکروبی گزارش شده متفاوت، اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه برروی باکتری های استافیلوکوکوس ...
بیشتر
چکیدهمقدمه: بررسی بر روی اثر ضد میکروبی عصاره های گیاهی و ترکیبات طبیعی نشان داده است که گیاهان منابع بالقوه ای از عوامل ضد عفونت می باشند که این امر معرفی ترکیبات جدیدی را بدنبال داشته است. با توجه به اثرات ضد میکروبی گزارش شده متفاوت، اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه برروی باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای، کلبسیلا و سالمونلا تیفی موریوم بررسی گردید.مواد و روش ها: در این مطالعه پس از جمع آوری گیاه آویشن، رازیانه، جعفری، گشنیز و پونه عصاره گیری به روش خیساندن توسط حلال اتانول90درصد انجام شد. سپس عصاره، تغلیظ و خشک گردید. بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های حاصل با روش دیسک کاغذی و روش رقت های متوالی در لوله برروی میکرو ارگانیسم های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کلای و کلبسیلا و مقایسه با پنی سیلین، کلرامفنیکل، تتراسایکلین، نالیدیک اسید، سیپروفلوکسین و جنتامایسین انجام پذیرفت و MIC (حداقل غلظت مهارکنندگی) MBC (حداقل غلظت کشندگی) تعیین گردید.یافته ها: عصاره اتانولی آویشن، جعفری، رازیانه، گشنیز و پونه در بررسی به روش انتشار و دیسک کاغذی، تاثیری بر مهار رشد کلبسیلا، اشریشیاکلای و سالمونلا نداشتند. بیشترین اثر مهار رشد بر روی استافیلوکوکوس توسط عصاره آویشن مشاهده گردید. کمترین اثر مهاری رشد هم مربوط به عصاره رازیانه بر روی استافیلوکوکوس بود.نتیجه گیری: نتایج حاصل بیانگر اثر ضد باکتری عصاره اتانولی آویشن بروی استافیلوکوکوس می باشد
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
محمد بکائیان؛ حامد طهماسبی؛ جواد ادبی؛ علیرضا محمدزاده؛ جلال مردانه
دوره 25، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1397، ، صفحه 31-37
چکیده
زمینه و هدف: باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک های بتالاکتام، پیوسته در حال گسترش می باشند. مصرف بیش از حد آنتی بیوتیکهای بتالاکتام در امر درمان عفونت های وابسته به استافیلوکوک اورئوس باعث ظهور سویه های دارای آنزیم بتالاکتاماز شده است. شناسایی و بررسی ویژگی های مولکولی این سویه ها می تواند در امر درمان و انتخاب آنتی بیوتیک مناسب، موثر ...
بیشتر
زمینه و هدف: باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک های بتالاکتام، پیوسته در حال گسترش می باشند. مصرف بیش از حد آنتی بیوتیکهای بتالاکتام در امر درمان عفونت های وابسته به استافیلوکوک اورئوس باعث ظهور سویه های دارای آنزیم بتالاکتاماز شده است. شناسایی و بررسی ویژگی های مولکولی این سویه ها می تواند در امر درمان و انتخاب آنتی بیوتیک مناسب، موثر باشد. هدف از این مطالعه بررسی مولکولار فراوانی سویه های استافیلوکوک مقاوم به آنتی بیوتیکهای بتالاکتام می باشد.مواد و روش: ابتدا جدایه های جمع آوری شده از نمونه های بالینی توسط تست های بیوشیمیایی مورد غربالگری قرار گرفت. استافیلوکوک های اورئوس بعد از تعیین طیف مقاومت به آنتی بیوتیک های بتالاکتام ، با استفاده از پرایمرهای اختصاصی مورد بررسی و ارزیابی مولکولی قرار گرفتند.نتایج: از 496 ایزوله اخذ شده از نمونه های بالینی مختلف، 147ایزوله بعنوان استافیلوکوک اورئوس شناسایی شدند. بیشترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیکهای پنی سیلین، اوگزاسیلین، تتراسایکلین بود و کمترین مقاومت مربوط به آنتی بیوتیک ونکومایسن بود. از 147نمونه مورد بررسی هم 143نمونه دارای ژن blaZ بودند که بیش از 97درصد را به خود اختصاص داده بود.نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از تست های مولکولی، گسترش و شیوع سویه های حامل آنزیم بتالاکتاماز در شهر زاهدان بسیار بالا می باشد. این امر سبب می شود تا برای درمان همه عفونت های استافیلوکوکی تا حد امکان از آنتی بیوتیکهای بتالاکتام استفاده نشود تا در کنار دسترسی به درمان سریع از افزایش سویه های مقاوم جلوگیری کرد.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
حامد طهماسبی؛ محمد بکائیان
دوره 24، شماره 5 ، آذر و دی 1396، ، صفحه 367-374
چکیده
اهدافمواد ضدعفونیکننده و آنتیسپتیکها از گذشته برای ضدعفونیکردن وسایل و سطوح استفاده میشده است. در برخی موارد این مواد بهواسطة یک سری پروتئینهای خاصی بیاثر میشوند که در باکتری ها حضور دارند. از مهمترین ژنهای بهوجودآورندة این امر میتوان بهqacA/Bو smr اشاره کرد که در برخی موارد در سویههای استافیلوکوک اورئوس مقاوم ...
بیشتر
اهدافمواد ضدعفونیکننده و آنتیسپتیکها از گذشته برای ضدعفونیکردن وسایل و سطوح استفاده میشده است. در برخی موارد این مواد بهواسطة یک سری پروتئینهای خاصی بیاثر میشوند که در باکتری ها حضور دارند. از مهمترین ژنهای بهوجودآورندة این امر میتوان بهqacA/Bو smr اشاره کرد که در برخی موارد در سویههای استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متیسیلین (MRSA) دیده میشود. هدف از این مطالعه، بررسی ژنهای qacA/Bو smr در سویههای MRSA است.
مواد و روشهاهشتادونه ایزوله از نمونههای بالینی مختلف (خون، ادرار، کاتاتر، زخم، ترشحات و سایر) بهواسطة تست بیوشیمیایی اولیه جداسازی شد. غربالگری اولیه برای مقاومت به متیسیلین بهروش دیسک دیفیوژن سفوکسیتین (30 میکروگرم) انجام شد. بعد از آن با واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) ردیابی ژنهای 16sRNA، smr و qacA/B انجامگرفت. در نهایت، با استفاده از آزمون آماری کای دو نتایج بهدستآمده بررسی شد.
یافتههااز مجموع 89 ایزولة جداسازیشده، 59 ایزوله با آزمونهای اولیة فنوتیپی مقاوم به متیسیلین شناخته شد. از این میان 50 ایزوله (74/84 درصد) دارای ژن mecA، 14 ایزوله (73/23 درصد) دارای ژن smr و 29 ایزوله (15/49 درصد) دارای ژن qacA/B بود. با استفاده از آزمونهای آماری و با توجه به p value بهدستآمده، ارتباط معناداری بین ژنهای qacA/B و mecA بهدست آمد.
نتیجهگیریبا توجه به نتایج بهدستآمده از شیوع ژنهای مورد مطالعه در شهر زاهدان و بالابودن فراوانی سویههای MRSA، باید با دقت بیشتری به استفاده از مواد ضدعفونیکننده پرداخت. بهدلیل حضور نمونههای مقاوم به آنتیسپتیکها در ایزولههای بالینی جداشده، باید از غلظت مؤثر برای ضدعفونی سطوح و وسایل پزشکی استفاده کرد.
محمدرضا سعیدی اصل؛ مهدی حسن شاهیان؛ سارا رشید؛ حسین استیری
دوره 21، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1393، ، صفحه 7-16
چکیده
زمینه و هدف: پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های مفیدی هستندکه اگر به تعداد کافی مورد اسستفاده قرار بگیرند دارای اثرات سلامت بخش خواهند بود. باتوجه به گسترش فزاینده محصولات لبنی صنعتی به جای محصولات سنتی، امکان از دست دادن بسیاری از باکتری های پروبیوتیک وجود دارد. بنابراین ضروری است این باکتری ها را از منابع سنتی شناسایی نموده و در تولید ...
بیشتر
زمینه و هدف: پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های مفیدی هستندکه اگر به تعداد کافی مورد اسستفاده قرار بگیرند دارای اثرات سلامت بخش خواهند بود. باتوجه به گسترش فزاینده محصولات لبنی صنعتی به جای محصولات سنتی، امکان از دست دادن بسیاری از باکتری های پروبیوتیک وجود دارد. بنابراین ضروری است این باکتری ها را از منابع سنتی شناسایی نموده و در تولید محصولات لبنی استفاده نمود. بنابراین هدف از این تحقیق غربالگری و شناسایی انتروکوک ها از کمه (فراورده لبنی سنتی سبزوار) و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی آن ها بود.
مواد وروشها: در این مطالعه نمونه گیری از چهار روستای مختلف انجام شد. سپس نمونه های جمع آوری و برای غربالگری در 5/4pH= قر ار داده شد. توانایی سویه ها ی با قی مانده در pH برابر 4 و غلظت 3/0% نمک صفرا ارزیابی شد. بررسی اثر ضد میکروبی سویه های غربال شده در مقابل پاتوژن های سالمونلا تیفی موریوم و استافیلوکوکوس اورئوس با کمک روش دیسک پلیت سنجیده و در نهایت شناسایی سویه ها با روش PCR و تعین توالی انجام شد.
یافته ها: نتایج این پژوهش نشان داد که 3 گونه متفاوت انتروکوک شامل E. faecium ، E. avium و E. faecalis در این فرآورده وجود دارد که دارای پتانسیل قوی پروبیوتیکی هستند به طوری که می توانند مقادیر بالای اسید و نمک صفراوی را تحمل کنند. کد E1 بیش ترین قدرت مقابله با پاتوژن ها را نیز به اثبات رسانید.
نتیجه گیری: این بررسی نشان داد که کمه دارای انتروکوک هایی با پتانسیل پروبیوتیکی مناسب است و می تواند در سایر محصولات لبنی به عنوان مکمل اضافه شود.
بابک براتی؛ مهدی شیرازی؛ مجتبی سعادتی؛ محمدجواد سلطان پور
دوره 14، شماره 2 ، خرداد و تیر 1386، ، صفحه 117-127
چکیده
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس یک پاتوژن است که در شرایط مساعد می تواند با رشد در مواد غذایی و تولید انتروتوکسین سبب مسمومیت غذایی در انسان شود. تنها برخی از سویه های استافیلوکوکوس اورئوس توانایی تولید انتروتوکسین و ایجاد مسمومیت غذایی را دارند که با استفاده از روش های تکثیر DNA می توان حضور سویه های استافیلوکوکوس اورئوس انتروتوکسوژنیک ...
بیشتر
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس یک پاتوژن است که در شرایط مساعد می تواند با رشد در مواد غذایی و تولید انتروتوکسین سبب مسمومیت غذایی در انسان شود. تنها برخی از سویه های استافیلوکوکوس اورئوس توانایی تولید انتروتوکسین و ایجاد مسمومیت غذایی را دارند که با استفاده از روش های تکثیر DNA می توان حضور سویه های استافیلوکوکوس اورئوس انتروتوکسوژنیک را بر اساس توالی اختصاصی ژن شناسایی نمود. لذا این پژوهش با هدف شناسایی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس که قادر به تولید انتروتوکسین تایپ C هستند، انجام گردید.
مواد و روش ها: در این مطالعه با استفاده از سوآپ استریل از 150 نفر ناقل باکتری از طریق بینی، 95 سویه استافیلوکوکوس اورئوس جداسازی شدند که با آزمایش های بیوشیمیایی شناسایی و تایید شدند. سپس با پرایمرهای طراحی شده برای ژن انتروتوکسین استافیلوکوکوس تایپ (sec) C و تکثیر در واکنش PCR، اقدام به شناسایی سویه های انتروتوکسوژنیک تایپ C گردید.
یافته ها: قطعات تکثیر یافته DNA برای ژن نوکلئاز استافیلوکوکی 397bp و برای ژن انتروتوکسین تایپ C استافیلوکوکی 271bp بود که توسط هضم آنزیمی و تعیین توالی قطعه تکثیر شده مورد تایید قرار گرفت. از همه سویه های مورد مطالعه، تنها 9.5 درصد سویه جداشده حاوی ژن sec بودند. ویژگی و حساسیت واکنش نیز مورد ارزیابی قرار گرفت که حساسیت آن 125 سلول تعیین گردید.
نتیجه گیری: این روش سریع، حساس، اختصاصی، ارزان و متفاوت نسبت به سنجش های مرسوم بیوشیمیایی و سرولوژیکی بوده و قادر است عامل تولید کننده انتروتوکسین تایپ C استافیلوکوکی را شناسایی نماید.