بیوتکنولوژی و نانوتکنولوژی
آی سن قهرمانی؛ ابراهیم گنجی مقدم؛ مریم تاتاری؛ سوسن خسرویار
دوره 28، شماره 2 ، خرداد و تیر 1400، ، صفحه 274-285
چکیده
زمینه و هدف گیاه دارویی پنیرباد با دارا بودن اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی، کاهشدهنده قند و کلسترول خون، تقویتکننده سیستم ایمنی و آنتیاکسیدانی اخیراً موردتوجه فارماکولوژیستها قرار گرفته است و به دلیل سازگاری بسیار وسیع نسبت به شرایط دشوار اکولوژیکی میتواند در مناطق گرمسیر کشور از جمله استان سیستانوبلوچستان رشد کند.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف گیاه دارویی پنیرباد با دارا بودن اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی، کاهشدهنده قند و کلسترول خون، تقویتکننده سیستم ایمنی و آنتیاکسیدانی اخیراً موردتوجه فارماکولوژیستها قرار گرفته است و به دلیل سازگاری بسیار وسیع نسبت به شرایط دشوار اکولوژیکی میتواند در مناطق گرمسیر کشور از جمله استان سیستانوبلوچستان رشد کند.
مواد و روشها این مطالعه، تحت شرایط آزمایشگاهی در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در سال 139۷ در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار طراحی شد. غلظتهای صفر، 2، 4، 6، 8 و 10 بار پلیاتیلنگلایکول برای القای تنش خشکی در محیط کشت MS حاوی بنزیلآدنینپورین بر صفات ثانویه گیاه پنیرباد مورد استفاده قرار گرفت.
یافتهها نتایج نشان داد که تنش خشکی 10 بار منجر به افزایش معنیدار فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، محتوی پرولین، فنل و فلاونوئید و میزان نشتی غشا شد ولی از طرف دیگر، منجر به کاهش معنیدار محتوای رطوبت نسبی، محتوی یون پتاسیم و نسبت یون پتاسیم به سدیم گردید. همچنین بیشتر صفات موردمطالعه، همبستگی معنیدار دارند.
نتیجهگیری نتایج نشان داد که گیاه دارویی پنیرباد از تحمل قابلقبولی در برابر القای تنش خشکی با پلیاتیلنگلایکول برخوردار است. در کاهش اثرات منفی ناشی از تنش خشکی مکانیسمهای آنزیمی (فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانت) و غیرآنزیمی (محتوی پرولین، فنل، فلاونوئید و غیره) نقش بسیار مهمی دارد. از طرف دیگر، تنش خشکی، منجر به افزایش برخی متابولیتها همچون فنل و فلاونوئید که مصارف دارویی دارند، شد.
طب سنتی
تهمینه اسفندیاری سبزوار؛ مریم تاتاری؛ حبیب الله فرخی
دوره 25، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1397، ، صفحه 353-361
چکیده
اهداف کینوا با نام علمی Quino Chenopodium.Willd گیاهی است که به دلیل ارزش غذایی بالای آن مورد توجه واقع شده است. وجود ترکیبات مغذی از جمله ترکیب اسید آمینه ،اسیدهای چرب ضروری ترکیبات آنتی ...
بیشتر
اهداف کینوا با نام علمی Quino Chenopodium.Willd گیاهی است که به دلیل ارزش غذایی بالای آن مورد توجه واقع شده است. وجود ترکیبات مغذی از جمله ترکیب اسید آمینه ،اسیدهای چرب ضروری ترکیبات آنتی اکسیدانی، مواد معدنی و ویتامین ها موجب انجام تحقیقاتی بر ویژگی های این گیاه شده در حالیکه تاکنون مطالعات کمی در ایران به عمل آمده است.مواد و روشها به منظور بررسی فواید تغذیه ای گیاه کنیوا ، خواص آنتی اکسیدانی برگها و دانه ی این گیاه مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنتی اکسیدانی این گیاه در برابر رادیکال های DPPH به شدت با محتوای فنلی نمونه بستگی دارد. در این تحقیق با استفاده از روشهای کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، مواد متشکله عصاره دانه و برگ تفکیک و سپس شناسایی شدند. همچنین خواص آنتی اکسیدانی آن به روش تخریب رادیکالهای آزاد (DPPH) سنجیده شد و برای اندازه گیری مقدار کل ترکیبات فنولی از روش Follin-Ciocalteu استفاده شد. یافته ها میزان فنول کل در عصاره ی دانه و برگ کینوا به ترتیب 54.4 و76.3 (میلی گرم گالیک اسید در گرم عصاره) و میزان فلاونوئید در عصاره ی دانه و برگ کینوا به ترتیب 26.3و36.7 (میلی گرم کوئرستین در گرم عصاره) بدست آمد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که غلظت عصاره ها و آنتی اکسیدان سنتزی تاثیر معنی داری روی مهار رادیکال آزاد DPPH دارد (P