ندا برکی وندی؛ سهیل سبحان اردکانی؛ مهرداد چراغی
دوره 24، شماره 4 ، مهر و آبان 1396، ، صفحه 265-271
چکیده
اهداف: گیاهان دارویی هم بهلحاظ درمان و هم پیشگیری از بیماریها از ارزش و اهمیت خاصی در تأمین بهداشت و سلامتی جوامع برخوردارند. در سالیان اخیر، بهعلت عوارض سوء ناشی از مصرف داروهای شیمیایی و آثار جنبی آن، گرایش به گیاهان دارویی افزایش یافته است، ولی با توجه به احتمال وجود بعضی عناصر سمی در آنها، این پژوهش با هدف ...
بیشتر
اهداف: گیاهان دارویی هم بهلحاظ درمان و هم پیشگیری از بیماریها از ارزش و اهمیت خاصی در تأمین بهداشت و سلامتی جوامع برخوردارند. در سالیان اخیر، بهعلت عوارض سوء ناشی از مصرف داروهای شیمیایی و آثار جنبی آن، گرایش به گیاهان دارویی افزایش یافته است، ولی با توجه به احتمال وجود بعضی عناصر سمی در آنها، این پژوهش با هدف تعیین مخاطرة سلامت مصرف گیاهان دارویی مصرفی شهر همدان بر اساس پتانسیل خطر عناصر آرسنیک، آلومینیم، روی و مس در سال 1394 انجام یافت.
مواد و روشها: پس از تهیة چهار نمونه از هر کدام از گونههای بادرنجبویه و گلگاوزبان و آمادهسازی آنها به روش هضم اسیدی در آزمایشگاه، غلظت تجمعیافتة عناصر در دستگاه پلاسمای جفتشدة القایی در سه تکرار خوانده شد. پردازش آماری نتایج نیز با نرمافزار SPSS انجام یافت.
یافتهها: بیشینة میانگین غلظت عناصر آرسنیک، آلومینیم، روی و مس بر حسب میلیگرم در کیلوگرم برابر با 07/0±175/0، 50/5±93/13، 18/0±34/0 و 08/0±25/0 و مربوط به نمونههای بادرنجبویه بود. همچنین، میانگین غلظت آلومینیم در نمونههای بادرنجبویه بیش از رهنمود WHO بود. از طرفی، شاخص مخاطرة سلامت در همة عناصر در نمونههای بادرنجبویه و گلگاوزبان کوچکتر از 1 و بیانگر عدم بروز مخاطره برای مصرفکنندگان بود.
نتیجهگیری: مصرف کنترلشدة گیاهان دارویی اثر سوءبهداشتی بر سلامت مصرفکنندگان ندارد، ولی با توجه به افزایش استفاده از نهادههای کشاورزی، لجن فاضلاب، پساب تصفیهخانهها و جزآن توسط کشاورزان، نسبت به پایش دورهای و منظم مواد غذایی از نظر غلظت باقیمانده یا تجمعیافتة آلایندههای شیمیایی بهمنظور حفظ امنیت غذایی توصیه میشود.