میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
الهه تسلط مرقی؛ نسیم کاشف؛ احمد رضا گوهری؛ زهرا فکری راد
دوره 28، شماره 4 ، مهر و آبان 1400، ، صفحه 556-568
چکیده
زمینه و هدف: Staphylococcus aureusیکی از عوامل مهم عفونتزا در انسان بهشمار میرود. درمان عفونتهای ناشی از این باکتری به علت مقاومت آنتیبیوتیکی آن با مشکلاتی مواجه است. در میان گزینههای درمانی جایگزین، گیاهان بهعنوان منابع غنی از مواد دارای فعالیتهای ضدمیکروبی مطرح هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تأثیر ضدمیکروبی عصارههای اتیل ...
بیشتر
زمینه و هدف: Staphylococcus aureusیکی از عوامل مهم عفونتزا در انسان بهشمار میرود. درمان عفونتهای ناشی از این باکتری به علت مقاومت آنتیبیوتیکی آن با مشکلاتی مواجه است. در میان گزینههای درمانی جایگزین، گیاهان بهعنوان منابع غنی از مواد دارای فعالیتهای ضدمیکروبی مطرح هستند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تأثیر ضدمیکروبی عصارههای اتیل استاتی، متانولی و آب متانولی گیاهان Satureja khozistanica ، Peganum harmala و Satureja sahendica بر رشد پلانکتونیک و تشکیل بیوفیلم S. aureus بود.
مواد و روشها: عصارهها از قسمتهای مختلف گیاهان موردنظر تهیه و خاصیت ضدمیکروبی عصارهها به روش انتشار از دیسک و رقتسازی در مایع بررسی شد. توانایی مهار تشکیل بیوفیلم و تخریب بیوفیلم از پیش تشکیل شده سویه های باکتریایی، پس از تیمار با غلظتهای 3/125-400 میلیگرم بر میلیلیتر از عصارهها بررسی شد.
یافتهها: بیشترین قطر هاله عدم رشد مربوط به عصاره اتیل استاتی Satureja sahendica (0/6±28/6میلی متر) بود. همچنین عصاره اتیلاستاتی Satureja khozistanicaدارای بالاترین اثر کشندگی و بازدارندگی رشد بر S. aureus بود؛ بهطوری که حداقل غلظت مهارکنندگی رشد و حداقل غلظت کشندگی آن بهترتیب 1/562و3/125 میلیگرم بر میلیلیتر تعیین شد. همچنین عصاره متانولی Satureja khozistanicaبا میانگین درصد مهار 57/89 مؤثرترین عصاره در جلوگیری از اتصال سلولهای میکروبی به سطح بود و در غلظت 50 میلیگرم بر میلیلیتر منجر به تخریب بیوفیلم از پیش تشکیلشده شد.
نتیجهگیری: عصارههای هر سه گیاه نامبرده دارای اثرکشندگی مطلوب بر S. aureus بودند و عصاره متانولی Satureja khozistanica دارای اثر کشندگی مطلوب بر بیوفیلم این باکتری بود.
میکروبیولوژی، ویروس، قارچ و انگل
مرتضی یزدانی؛ فرشته جوکار کاشی؛ اکرم رحیمی مقدم
دوره 26، شماره 5 ، آذر و دی 1398، ، صفحه 555-565
چکیده
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان ...
بیشتر
زمینه و اهداف: از آنجا که آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی دارای اثرات نامطلوب بر سلامتی انسان هستند، در این پژوهش فعالیتهای زیستی اسانسهای پونه مریوان و قزاآن بررسی و با یکدیگر مقایسه شدند تا جایگزین طبیعی مناسبی برای ترکیبات مصنوعی ذکر شده، شناسایی گردد.مواد و روش ها: اسانس برگها و ساقههای پونه مریوان و قزاآن با امواج میکرویو و بدون استفاده از حلال استخراج شد. ترکیبات تشکیل دهنده اسانسها با دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیفسنج جرمی شناسایی شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانسها با روش بیرنگ شدن بتاکاروتن، سمیت سلولی آنها با آزمون کشندگی میگوی آب شور و فعالیت ضدمیکروبی آنها با روش انتشار در آگار و تعیین کمترین غلظت مهارکننده رشد بررسی گردید.یافته ها: ترکیب اصلی در اسانس پونه مریوان پولگون (%45/81) و ایزوپولگول (%39/8) و در اسانس پونه قزاآن پولگون (%29/48) و پیپریتنون اکسید (%53/23) بودند. درصد بازدارندگی اسانس پونه مریوان و قزاآن و استاندارد BHT به ترتیب %02/80، %59/78 و %50/95 و مقدار LC50 اسانس پونه مریوان و قزاآن و داروی ضدسرطان وینکریستینسولفات به ترتیب 47/53، 96/55 و 751/0 میکروگرم بر میلیلیتر به دست آمد. اسانسهای پونه مریوان و قزاآن فعالیت ضدمیکروبی خوبی به خصوص برعلیه باکتریهای گرم مثبت نشان دادند.نتیجهگیری: اسانسهای پونه مریوان و قزاآن دارای فعالیت آنتیاکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی خوبی هستند و میتوان آنها را به عنوان جایگزینی برای آنتیاکسیدانها، آنتیبیوتیکها و مواد ضدسرطان مصنوعی معرفی نمود.
امید عزیزیان شرمه؛ مژگان طاهری زاده؛ محرم ولی زاده؛ علیرضا زابلی
دوره 25، شماره 2 ، خرداد و تیر 1397، ، صفحه 279-292
چکیده
اهداف: در این پژوهش فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس و عصارههای گیاه دارویی کاهمکی (.Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor)، رشدیافته در استان سیستان و بلوچستان بررسی شده است.مواد و روشها: جهت بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی شامل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل موجود در سه عصاره (متانولی، اتانولی و آبی) و اسانس، به ترتیب، ...
بیشتر
اهداف: در این پژوهش فعالیتهای ضدمیکروبی، آنتیاکسیدانی و ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس و عصارههای گیاه دارویی کاهمکی (.Cymbopogon olivieri (Boiss.) Bor)، رشدیافته در استان سیستان و بلوچستان بررسی شده است.مواد و روشها: جهت بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی شامل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل موجود در سه عصاره (متانولی، اتانولی و آبی) و اسانس، به ترتیب، روشهای معرف فولین-سیوکالتیو، روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم و GC-MS و فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای مختلف به دو روش DPPH و FRAP و فعالیت ضدمیکروبی ترکیبات موجود در اسانس و عصارهها علیه سه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی و دو قارچ آسپرژیلوس نایجر و کاندیدا آلبیکنس به دو روش انتشار از چاهک و حداقل غلظت مهارکننده رشد میکروب (MIC) استفاده شد.یافتهها: نتایج نشان دادند که عصاره متانولی دارای بیشترین میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و فعالیت آنتیاکسیدانی و در مقابل، عصاره آبی دارای حداقل میزان این ترکیبات و فعالیت بوده است. در بررسی ترکیبات موجود در اسانس، سه ترکیب پیپریتون (95/82%) ، کارن (493/2%) و لیمونن (086/1%) از عمدهترین ترکیبات بودند. بررسی نتایج حاصل از اثرات ضدمیکروبی نشان دادند که اسانس و عصارهها اثر مهارکنندگی قابل ملاحظهای بر روی همهی باکتریها و قارچهای مورد استفاده نشان دادند بطوریکه این اثر کاملا وابسته به غلظت بودهاست.نتیجهگیری: بطورکلی این مطالعه نشان داد که این گیاه میتواند کاندیدای خوبی جهت درمان بیماریهای ناشی از استرسهای اکسیداتیوی و بیماریهای ناشی از میکروبهای بیماریزا قرار گیرد. همچنین با توجه به قدرت بالای این گیاه در ازبین بردن عوامل بیماریزا، میتواند جایگزین مناسب برای آنتی بیوتیکها باشد.
علیاصغر قادری؛ براتعلی فاخری؛ نفیسه مهدینژاد؛ سعیده سعیدی
دوره 23، شماره 5 ، آذر و دی 1395، ، صفحه 756-761
چکیده
اهداف هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی در برابر پاتوژنهای مهم انسانی است. مواد و روش ها عصاره گیاهی آویشن با استفاده از دستگاه خلأ از مرکز (روتاری) انجام شد. باکتری به صورت استاندارد تهیه شد که شامل Streptococcus pyogenes ATCC® 19615™, Streptococcus pneumoniae ATCC 49619, S.Saprophyticus ATCC® 15305, Hafnia alvei ATCC 51873, Acinetobacter. baumannii ATCC 19606, Enterococcus ...
بیشتر
اهداف هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره اتانولی آویشن باغی در برابر پاتوژنهای مهم انسانی است. مواد و روش ها عصاره گیاهی آویشن با استفاده از دستگاه خلأ از مرکز (روتاری) انجام شد. باکتری به صورت استاندارد تهیه شد که شامل Streptococcus pyogenes ATCC® 19615™, Streptococcus pneumoniae ATCC 49619, S.Saprophyticus ATCC® 15305, Hafnia alvei ATCC 51873, Acinetobacter. baumannii ATCC 19606, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Proteus mirabilis ATCC 35659, Serratia marcescens ATCC 274, Staphylococcus aureus ATCC® 25923 است. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره آویشن در غلظتهای مختلف با روش رقتسازی در چاهک روی باکتریها تعیین شد. حساسیت سویهها به چند آنتیبیوتیک با روش استاندارد دیسک دیفیوژن کربیبائر ارزیابی شد. یافته ها نتایج نشان داد عصاره برگ آویشن در همه غلظتها باکتریها را مهار میکند. کمترین غلظت مهارکنندگی در برابرS.pneumoniae, H.alvei, P.mirabilis و S.marcescens مشاهده شده است (25ppm/6).نتیجه گیری نتایج این مطالعه نشاندهنده تأثیر زیاد عصاره الکلی روی باکتریهای بیماریزا است. البته کاربرد بالینی این گیاهان نیازمند مطالعات بیشتر و وسیعتری است.
علی صالحی؛ نبی شریعتیفر؛ آفتاب صالحی؛ علیرضا محمدزاده
دوره 23، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1395، ، صفحه 430-437
چکیده
اهداف پاتوژنهای مواد غذایی گروهی از میکرو ارگانیسمها هستند که باعث بروز بیماریهای منتقلشونده از راه غذا میشوند. امروزه تحقیقات زیادی برای یافتن مواد طبیعی مؤثر دربرابر این عفونتها انجام میشود. این پژوهش به بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای آبی و الکلی برگ و ساقه گیاه ریواس ایرانی (Rheum ribes) در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.مواد ...
بیشتر
اهداف پاتوژنهای مواد غذایی گروهی از میکرو ارگانیسمها هستند که باعث بروز بیماریهای منتقلشونده از راه غذا میشوند. امروزه تحقیقات زیادی برای یافتن مواد طبیعی مؤثر دربرابر این عفونتها انجام میشود. این پژوهش به بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای آبی و الکلی برگ و ساقه گیاه ریواس ایرانی (Rheum ribes) در شرایط آزمایشگاهی پرداخته است.مواد و روش ها در این مطالعه تجربی پس از جمعآوری برگ و ساقه گیاه ریواس در فصل بهار و استخراج عصارههای آبی و اتانولی آن، غلظتهای مختلف بهصورت سریالی برای عصارهها تهیه و اثر ضدمیکروبی عصارههای آبی و اتانولی برگ و ساقه گیاه به روش انتشار دیسک و رقتسازی در محیط کشت مایع بررسی شد.یافته ها اثر مهارکنندگی عصارههای آبی و اتانولی ساقه و برگ ریواس بر استافیلوکوکوس اورئوس نسبتبه اشرشیاکلی بیشتر بود. بیشترین قطر هاله عدم رشد در غلظت 150 میلیگرم بر میلیلیتر مربوط به عصارههای اتانولی و آبی ساقه ریواس روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس بود که بهترتیب برابر با 3/1±23 و 1/1±16 میلیمتر بود. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) عصاره اتانولی برگ و ساقه بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بهترتیب ترتیب 75≥ ، 50≥ ، 100≥ و 75≥ میلیگرم بر میلیلیتر و میزان MIC عصاره آبی برگ و ساقه روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بهترتیب 100≥، 100≥، 125≥ و 100≥ میلیگرم بر میلیلیتر بود. همچنین حداقل غلظت کشندگی (MBC) یا عصاره اتانولی برگ و ساقه بر روی باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی بهترتیب 100≥، 75≥، 150≥ و 125≥ میلیگرم بر میلیلیتر بود. هیچگونه اثر کشندگی (MBC) برای عصارههای آبی روی این دو باکتری مشاهده نشد.نتیجه گیری باتوجهبه نتایج بهدستآمده، عصارههای آبی و اتانولی ساقه و برگ گیاه ریواس، اثر مهارکنندگی خوبی بر باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی داشتند. توصیه میشود با استخراج مواد مؤثر این گیاه تحقیقات بیشتری روی عصاره آن انجام شود و از عصاره این گیاه بهعنوان یک نگهدارنده طبیعی در مواد غذایی استفاده شود.