ناصح اسماعیلی؛ محمد علیزاده؛ علی طریقتاسفنجانی
دوره 23، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1395، ، صفحه 516-525
چکیده
اهداف سندرم متابولیک خطر بیماریهای قلبیعروقی و دیابت را افزایش میدهد. تغییرات شیوه زندگی بهخصوص رژیم غذایی از مسائل مهم در پیشگیری و درمان این سندرم است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع مرتبط با نگرش تغذیهای افراد مبتلا به سندرم متابولیک انجام گرفته است. مواد و روش ها این مطالعه بهصورت کیفی انجام شد. در ...
بیشتر
اهداف سندرم متابولیک خطر بیماریهای قلبیعروقی و دیابت را افزایش میدهد. تغییرات شیوه زندگی بهخصوص رژیم غذایی از مسائل مهم در پیشگیری و درمان این سندرم است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی موانع مرتبط با نگرش تغذیهای افراد مبتلا به سندرم متابولیک انجام گرفته است. مواد و روش ها این مطالعه بهصورت کیفی انجام شد. در مجموع شش بحث گروهی متمرکز در ماههای فروردین تا خرداد 1392 در کلینیک تخصصی بیمارستان امامخمینی(ره) شهر مهاباد انجام گرفت. شرکتکنندگان این مطالعه شامل 36 مرد و زن متأهل با سطوح تحصیلی مختلف در سنین 20 تا 50 سال بودند که براساس معیار فدراسیون بینالمللی دیابت، مبتلا به سندرم متابولیک بودند و مطابق نمونهگیری هدفدار انتخاب شدند. اطلاعات بهدست آمده از بحثهای گروهی متمرکز ضبط شد و بلافاصله روی کاغذ نگاشته شد. برای تحلیل نتایج مصاحبهها از روش تحلیل محتوا استفاده شد.یافته ها براساس تجزیهوتحلیل دادهها، موانع مرتبط با نگرش تغذیهای افراد مبتلا به سندرم متابولیک شناسایی و دستهبندی شد که شامل ارتباط تغذیه و اجزای سندرم متابولیک، چربیها و روغنها، نمک، لبنیات، غلات، نوشیدنیهای قندی و شیرینیجات، گوشت و درنهایت وعدههای غذایی و میانوعدهها بود.نتیجه گیری نتایج این مطالعه موانع مرتبط با نگرش تغذیهای افراد مبتلا به سندرم متابولیک را نشان میدهد که میتواند در طراحی برنامههای آموزش تغذیه به بیماران مدنظر قرار گیرد و در پیشگیری از عوارض متعاقب این سندرم نیز مؤثر باشد.