فرشته جوادیان؛ زهرا سپهری؛ منصور امرایی؛ زهره کیانی؛ مریم شهرکی مجاهد؛ زهرا شاهی؛ سپیده پورقاسمی فتیده
دوره 22، شماره 4 ، مهر و آبان 1394، ، صفحه 565-570
چکیده
زمینه و هدف: گیاه چای ترش به طور گسترده در مناطق حارّه ای کشت می شود و رنگ گلبرگ آن به عنوان نوشیدنی و رنگ غذایی کاربرد دارد. برای پیشگیری و درمان سنگ های کلیوی و مثانه در طب سنّتی، هم چنین به عنوان آنتی باکتریال، ضدّقارچ و مادّه هیپوکلسترولمیک استفاده می شود. کلبسیلا پنومونیه یک پاتوژن فرصت طلب گرم منفی و یکی از عوامل شایع عفونت های ...
بیشتر
زمینه و هدف: گیاه چای ترش به طور گسترده در مناطق حارّه ای کشت می شود و رنگ گلبرگ آن به عنوان نوشیدنی و رنگ غذایی کاربرد دارد. برای پیشگیری و درمان سنگ های کلیوی و مثانه در طب سنّتی، هم چنین به عنوان آنتی باکتریال، ضدّقارچ و مادّه هیپوکلسترولمیک استفاده می شود. کلبسیلا پنومونیه یک پاتوژن فرصت طلب گرم منفی و یکی از عوامل شایع عفونت های بیمارستانی است. این باکتری، به ویژه در نوزادان باعث پنومونی، سپتی سمی، مننژیت، اسهال و باکتریمی می شود. افزایش ظهور مقاومت به چند دارو در بین ایزوله های بیمارستانی کلبسیلا پنومونیه؛ گزینه های درمانی را برای درمان عفونت های ایجادشده به وسیله این باکتری محدود کرده است.هدف از این مطالعه بررسی اثر ضدّمیکروبی چای ترش (Hibiscus Sabdariffa) در برابر کلبسیلا پنومونه ای مقاوم به آنتی بیوتیکهای مختلف می باشد. مواد و روشها: برای تهیه عصاره از روش ماسیراسیون (خیساندن) استفاده شد. برای خروج حلال از دستگاه روتاری استفاده شده است. 12 سویه کلبسیلا پنومونه ای از عفونت ادراری بیماران بستری در بیمارستان شهرستان زابل جداسازی شد. حدّاقل غلظت بازدارندگی عصاره گیاه چای ترش در غلظت های مختلف با روش رقّت سازی در چاهک برروی باکتری ها تعیین شد. حساسیّت سویه ها به چند آنتی بیوتیک با روش استاندارد دیسک دیفیوژن کربی- بائر مورد ارزیابی قرار گرفت. یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که کلبسیلا پنومونه ای جدا شده به ترتیب حساس به آنتی بیوتیکهای اریترومایسین(6/16%)، سفتازیدیم (6/16%) و سفکسیم(3/8%) بودند. نتایج حاصل از بررسی اثر عصاره گیاهی نشان داد که عصاره اتانولی چای ترش در غلظت های mg/ml10 و mg/ml5 بیشترین اثر مهار کنندگی(MIC) در برابر نمونه های کلبسیلا پنومونه ای داشته است و تنها یک سویه از کلبسیلا پنومونه ای در غلظت 25/1 میلی گرم بر میلی لیتر مهار شده است. نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که چای ترش دارای اثر ضدّباکتریایی بالای روی کلبسیلا پنومونه ای مقاوم به آنتی بیوتیک است. البتّه، کاربرد بالینی این گیاه نیازمند مطالعات بیشتر و وسیع تری می باشد.