فرزانه منتظری؛ منصور کرجی بانی؛ مریم اسماعیلی
دوره 22، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1394، ، صفحه 350-358
چکیده
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله ...
بیشتر
زمینه و هدف: پوسیدگی دندان، یکی از رایجترین بیماریهای عفونی وابسته به تغذیه است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط بین دریافتهای غذایی و چاقی با پوسیدگی دندان در کودکان11-6 سالهی مراجعهکننده به کلینیک اطفال دانشکدهی دندانپزشکی شهرستان زاهدان انجام شد.
موادّ و روشها: این تحقیق بهصورت توصیفی ـ تحلیلی بر روی 79کودک 11-6 ساله صورتگرفت. پوسیدگی دندان با استفاده از شاخصDMFT تعیینشد. همچنین از شاخص تودهی بدن (BMI ) برای ارزیابی چاقی و پرسشنامهی بسامد خوراک نیمه کمی(FFQ) جهت بررسی دریافتهای غذایی استفادهگردید.
یافتهها: نتایج نشانداد فراوانی شاخص پوسیدگی( ≥4)در کودکان دارای اضافه وزن و چاق، بهطور معناداری بیشتر از سایر کودکان بود(05/0P>). نتایج بسامد مصرف غذایی نشانداد که کلیهی کودکان بهاستثناء گروه شیرو لبنیات، میوهها و انواع سبزی را از میان سایر گروههای غذایی استفادهمیکردند. بین پوسیدگی دندان با میانگین مصرف شیر و لبنیات، میوهها و انواع سبزی، همبستگی معکوس و با BMI ودفعات مصرف انواع شیرینی، همبستگی مثبت معناداری مشاهدهشد.
نتیجهگیری: در مطالعهی حاضر، چاقی، مصرف میان وعدههای پوسیدگیزا،کاهش مصرف فرآوردههای لبنی، میوه و انواع سبزی، بهعنوان عامل خطر پوسیدگی دندانی در کودکان مطرح شدهاند. با توجه به اهمیت دندانها در سلامت عمومی کودکان، آموزشهای لازم به والدین و کودکان درخصوص رعایت یک رژیم غذایی متعادل ضروری بهنظرمیرسد.