فیزیولوژی ورزشی
مژگان زمین افشان؛ امین عیسی نژاد؛ محمود نیک سرشت؛ فاطمه ایزددوست
دوره 27، شماره 2 ، خرداد و تیر 1399، ، صفحه 237-244
چکیده
زمینه و هدف لپتین به طور خاص در بافت چربی تولید میشود و نقشی اساسی را در تنظیم متابولیسم گلوکز ایفا میکند. به نظر میرسد که فعالیت بدنی میتواند موجب بهبود هموستاز گلوکز و سطوح لپتین در انسان گردد. لذا، هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرین هوازی متناوب، مقاومتی و موازی بر سطح سرمی لپتین و مقاومت به انسولین زنان دارای اضافه وزن بود. ...
بیشتر
زمینه و هدف لپتین به طور خاص در بافت چربی تولید میشود و نقشی اساسی را در تنظیم متابولیسم گلوکز ایفا میکند. به نظر میرسد که فعالیت بدنی میتواند موجب بهبود هموستاز گلوکز و سطوح لپتین در انسان گردد. لذا، هدف از این مطالعه بررسی اثر تمرین هوازی متناوب، مقاومتی و موازی بر سطح سرمی لپتین و مقاومت به انسولین زنان دارای اضافه وزن بود. مواد و روشها در این پژوهش نیمه تجربی، 40 زن داوطلب به صورت تصادفی به گروههای (در هر گروه 10 نفر) کنترل بدون تمرین، تمرین هوازی متناوب، تمرین مقاومتی، یا موازی تقسیم شدند. آزمودنیهای گروه تمرینی 12 هفته تمرین نظارت شده را سه بار در هفته انجام دادند، در حالی که گروه کنترل سبک زندگی بیتحرک خود را حفظ کرد. مقاومت به انسولین و لپتین توسط ارزیابی نمونه خون ناشتا قبل و بعد از 12 هفته مداخله ارزیابی شدند. تمامی دادهها توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 ارزیابی و سطح معنی داری کمتر از 05/0p< تنظیم شد. یافته ها در ابتدا، قند خون ناشتا، انسولین، HOMA-IR و لپتین تفاوت معنیداری را بین گروهها نداشتند. قند خون ناشتا در گروه موازی بهبود یافت (005/0=p)، اما در سایر گروه ها این تغییرات دیده نشد. از جهتی دیگر، انسولین، HOMA-IR و لپتین در طول مطالعه تغییر نکردند. بحث و نتیجه گیری به طور خلاصه، برای بهبود قند خون ناشتا، تمرین موازی موثر تر از تمرین هوازی یا مقاومتی بود.
سیدامیر حسین ذهنی مقدم؛ مریم جوادی؛ فؤاد علیمرادی؛ اصغر محمدپور اصل
دوره 23، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1395، ، صفحه 103-109
چکیده
زمینه و هدف: بیماریدیابت مشکلی جهانی بوده و یکی از علل مهم ناتوانی و مرگ در جوامع امروزی است. برخی بررسی ها نشان داده اند که بین مدت خواب با سطح قند خون در بیماران دیابتی رابطه وجود دارد، اما این رابطه در مطالعات دیگر مورد تأیید قرار نگرفته است. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط طول مدت خواب با قند خون بیماران دیابتی نوع 2 طراحی ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماریدیابت مشکلی جهانی بوده و یکی از علل مهم ناتوانی و مرگ در جوامع امروزی است. برخی بررسی ها نشان داده اند که بین مدت خواب با سطح قند خون در بیماران دیابتی رابطه وجود دارد، اما این رابطه در مطالعات دیگر مورد تأیید قرار نگرفته است. از این رو مطالعه حاضر به منظور بررسی ارتباط طول مدت خواب با قند خون بیماران دیابتی نوع 2 طراحی گردید. مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی– تحلیلی 244 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به مرکز غربالگری دیابت در جنوب تهران مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از کسب رضایت نامه کتبی، اطلاعات دموگرافیکی، وضعیت خواب و نمونه خون از افراد گرفته شد. اطلاعات با استفاده از رگرسیون لجستیک تجزیه وتحلیل گردید. یافته ها: از 244 نمونه مورد بررسی تعداد 9/68 درصد (168 نفر) زن و 1/31 درصد (67 نفر) مرد بودند. میانگین کلی سن این افراد22/11±30/58 سال بود. بررسی رابطه کنترل قند خون با ساعات خواب با تطبیق متغیر های دموگرافیکی و مدت بیماری نشان داد که طول مدت خواب در روز های عادی و روز های تعطیل، با کنترل قند خون در افراد مورد مطالعه رابطه معنی داری ندارد(05/0<p). نتیجه گیری: بین طول مدت خواب با قند خون ناشتا و هموگلوبین A1c در بیماران دیابتی نوع 2 رابطه وجود ندارد. انجام مطالعات طولی در این زمینه توصیه می گردد.
زهرا گرجی؛ مجید محمدشاهی؛ مهدی زارعی؛ فاطمه حیدری
دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 856-869
چکیده
زمینه و هدف: دیابت یکی از شایعترین بیماریهای آندوکرینی است که در نتیجهی اختلال در ترشح یا عملکرد انسولین ایجاد می شود. با توجه به خواص مفید کنجد و مصرف گستردهی فرآوردههای آن (مثل ارده) در استان خوزستان، مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر ارده و روغن کنجد بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی انجامشد.
مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: دیابت یکی از شایعترین بیماریهای آندوکرینی است که در نتیجهی اختلال در ترشح یا عملکرد انسولین ایجاد می شود. با توجه به خواص مفید کنجد و مصرف گستردهی فرآوردههای آن (مثل ارده) در استان خوزستان، مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر ارده و روغن کنجد بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی انجامشد.
مواد و روشها: 40 سر موش صحرایی ویستار نر در چهار گروه مساوی شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابتی تیمارشده با روغن کنجد (g/kg 5/0) و دیابتی تیمارشده با ارده (g/kg 25/1) توزیع شدند و به مدت 6 هفته مورد مطالعه قرارگرفتند. درپایان، میزان قند خون ناشتا و سطح لیپیدهای سرم ارزیابیگردید. دادهها توسط نرمافزار 18SPSS مورد آنالیز آماری قرارگرفت. برای مقایسهی میانگینها در گروههای مورد مطالعه از آزمون ANOVA یکطرفه و آزمون t مستقل استفاده شد. سطح معناداری 05/0> P در نظرگرفتهشد.
یافتهها: مصرف ارده و روغن کنجد، باعث کاهش معناداری در میزان قند خون ناشتا و افزایش معناداری در میزان لیپوپروتئین با دانسیتهی بالا در مقایسه با گروه کنترل دیابتی گردید (05/0> P). روغن کنجد همچنین سبب کاهش معنادار سطح تری گلیسرید سرم در مقایسه با گروه کنترل دیابتی-شد (05/0> P).
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه، تاثیر مثبت ارده و روغن کنجد در کنترل قند خون و پروفایل لیپیدی را در مدل حیوانی دیابت نشانداد.