درنا اژدری؛ مهرداد شریعتی؛ مختار مختاری
دوره 20، شماره 2 ، خرداد و تیر 1392، ، صفحه 133-141
چکیده
زمینه و هدف: امروزه مصرف ویتامین A برای رفع کمبود آن در بدن و یا رفع عارضههای پوستی بدون در نظر گرفتن اثرات جانبی آن رایج است. در این تحقیق تأثیر عصاره آبی - الکلی زعفران بر میزان آنزیمهای کبدی بهدنبال مسمومیت با ویتامین A مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: تحقیق حاصل یک مطالعه تجربی است: در این تحقیق حیوانات مورد آزمایش 48 سر ...
بیشتر
زمینه و هدف: امروزه مصرف ویتامین A برای رفع کمبود آن در بدن و یا رفع عارضههای پوستی بدون در نظر گرفتن اثرات جانبی آن رایج است. در این تحقیق تأثیر عصاره آبی - الکلی زعفران بر میزان آنزیمهای کبدی بهدنبال مسمومیت با ویتامین A مورد بررسی قرار گرفت.
مواد و روشها: تحقیق حاصل یک مطالعه تجربی است: در این تحقیق حیوانات مورد آزمایش 48 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار بود که به 6 گروه 8 تایی در قالب گروههای تجربی، کنترل و شاهد تزریق تقسیم شدند. حیوانات گروه کنترل هیچ تیمار دارویی دریافت نکرد. گروه شاهد فقط حلال عصاره دریافت کرد. گروه تجربی 1 عصاره آبی الکلی زعفران را به تنهایی با مقدار mg/kg50 به مدت 15 روز دریافت کرد. گروه تجربی 2 ویتامین A به میزان IU) 50000) بهمدت 15 روز دریافت کرد و گروههای تجربی 3 و 4 ابتدا ویتامین Aرا با مقدار روزانه IU) 50000) بهمدت 15 روز دریافت کردند. بعد از 15 روز ایجاد مسمومیت با ویتامین A، این گروهها عصاره آبی- الکلی زعفران را بهترتیب با مقادیر (mg/kg) 80 و 50 و بهمدت 21 روز دریافت کردند. پس از پایان دوره آزمایش از نمونههای خونی آماده شده برای اندازهگیری غلظت سرمی آنزیمهای کبدی، AST,ALT,ALP استفاده شد و نتایج بهدست آمده با استفاده از تستهای آماری آزمونهای آماری آنالیز واریانس یک طرفه به همراه آزمون تعقیبی توکی ارزیابی شدند. مرز استنتاج آماری 05/0>P در نظر گرفته شد.
یافتهها: نتایج حاصله نشان داد میزان آنزیم AST، ALT، ALP درگروه تجربی 1 (دریافتکننده عصاره زعفران به تنهایی) نسبت به گروه کنترل و شاهد تفاوت معناداری را نشان نمیدهد. در گروههای تجربی2 (دریافتکننده ویتامین A به تنهایی) نسبت به گروه کنترل و شاهد تفاوت معناداری در مقدار آنزیمها در سطح 05/0>P مشاهده شد. در گروه تجربی 3 (دریافت کننده ویتامین A به همراه عصاره زعفران با مقدار mg/kg50) تفاوت معناداری نسبت به گروه تجربی 2 (دریافت کننده ی ویتامین A به تنهایی) در سطح 05/0P≤ مشاهده نشد. میزان آنزیم AST، ALT، ALP در گروه تجربی 4 (دریافت کننده ویتامین A به همراه عصاره زعفران با مقدار (mg/kg) 80 نسبت به گروه تجربی 2 (دریافت کننده ویتامین A به تنهایی) تفاوت معناداری در سطح 05/0>P نشان داد.
نتیجهگیری: احتمالاً عصاره آبی الکلی زعفران بهعلت دارا بودن ترکیبات آنتیاکسیدان باعث محافظت سلولهای کبدی در مقابل استرس اکسیداتیو وارده ناشی از اضافه بار ویتامین A شده و در نتیجه سطح آنزیمهای کبدی به حد طبیعی برمیگردد.