عزیز کامران؛ غلامرضا شریفی راد؛ سیامک محبی؛ حشمت اله حیدری؛ صادق حضرتی
دوره 22، شماره 5 ، آذر و دی 1394، ، صفحه 927-936
چکیده
زمینه و هدف: علیرغم اهمیت تغذیه در کنترل پرفشاری خون، اطلاعاتی از وضعیت ادراکات و آگاهی تغذیه ای بیماران پرفشاری خون کشور در دست نیست. این مطالعه با هدف تعیین توان پیشگویی کنندگی منافع، موانع، خودکارآمدی درک شده و آگاهی از میزان انرژی و چربی دریافتی در بیماران پرفشاری خون انجام شد.
مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی ...
بیشتر
زمینه و هدف: علیرغم اهمیت تغذیه در کنترل پرفشاری خون، اطلاعاتی از وضعیت ادراکات و آگاهی تغذیه ای بیماران پرفشاری خون کشور در دست نیست. این مطالعه با هدف تعیین توان پیشگویی کنندگی منافع، موانع، خودکارآمدی درک شده و آگاهی از میزان انرژی و چربی دریافتی در بیماران پرفشاری خون انجام شد.
مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 671 نفر از بیماران پرفشاری خون روستایی شهرستان اردبیل در سال 1392 به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه، با مصاحبه حضوری جمع آوری، متغییرهای تغذیه ای با نرم افزار Nutritionist نسخه 4 استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 18 و آزمونهای همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه با سطح معنی داری 05/0 آنالیز شد.
یافته ها: میانگین چربی دریافتی در بیماران 8/27±1/92 گرم در روز، میانگین چربی اشباع دریافتی 7/9±3/32 گرم در روز، میانگین انرژی دریافتی 9/398±4/2539 کیلوکالری بود. در این مطالعه میزان چربی، چربی اشباع و انرژی دریافتی ارتباط معکوس معنی داری با منافع، خودکارآمدی و آگاهی تغذیه ای و ارتباط مستقیم معنی داری با موانع درک شده داشت(001/0 (P<. سازه های موانع، منافع، خودکارآمدی درک شده و آگاهی توانایی پیشگویی 9/20% از تعییرات انرژی دریافتی، 4/32% از تعییرات چربی اشباع دریافتی، 7/25% از تعییرات چربی دریافتی را دارند(جدول 3).
نتیجه گیری: ادراکات تغذیه ای در قالب سازه های منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده در رابطه با تغذیه سالم به همراه آگاهی توانست میزان قابل قبولی از چربی کل و چربی اشباع دریافتی و همچنین میزان انرژی دریافتی را تبیین کند