فاطمه حیدری؛ مجید محمدشاهی؛ شکوه مال گرد؛ سید حمید برسی؛ پریسا چیت ساز؛ مریم راحمی
دوره 23، شماره 2 ، خرداد و تیر 1395، ، صفحه 222-232
چکیده
زمینه و هدف:مطالعات اپیدمیولوژیک در خصوص آسم و رژیم غذایی اغلب بردریافت مواد مغذی و غذاهای خاص متمرکز هستند و تحقیقات کمی به بررسی ارتباط آسم والگوهای غذایی پرداخته اند. هدف این مطالعه تعیین الگوهای غذایی دربیماران مبتلا به آسم می باشد. مواد وروش ها:مطالعه حاضر از نوع مورد شاهدی بودکه روی47 بیمار مبتلا به آسم و47فرد سالم با محدوده سنی50-18سال ...
بیشتر
زمینه و هدف:مطالعات اپیدمیولوژیک در خصوص آسم و رژیم غذایی اغلب بردریافت مواد مغذی و غذاهای خاص متمرکز هستند و تحقیقات کمی به بررسی ارتباط آسم والگوهای غذایی پرداخته اند. هدف این مطالعه تعیین الگوهای غذایی دربیماران مبتلا به آسم می باشد. مواد وروش ها:مطالعه حاضر از نوع مورد شاهدی بودکه روی47 بیمار مبتلا به آسم و47فرد سالم با محدوده سنی50-18سال در اهواز، ایران انجام شد. اطلاعات دموگرافیک و آنتروپومتریک با استفاده از پرسشنامه فردی جمع آوری گردید. اطلاعات مربوط به رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه بسامد خوراک نیمه کمی اخذ شد. برای مقایسه متغیرها بین دو گروه مورد و شاهد از آزمون t مستقل استفاده شد. یافته ها: شاخصهای آنتروپومتریک و دریافت انرژی و درشت مغذی ها بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. مصرف گروه گوشت و جانشینهای آن به طور معنی داری در بیماران نسبت به افراد سالم کمتر بود (032/0=P)،ولی تفاوت معنی داری در مصرف سایر گروههای غذایی اصلی دیده نشد. در گروه بیماران به طور معنی داری مقدار و تکرر مصرف گوشت های فرآوری شده، غذاهای خیابانی و غذاهای پرنمک کمتر و مصرف روغنهای هیدروژنه بیشتر بود(05/0>P). نتیجه گیری: به نظر میرسد کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده و رعایت پرهیزهای غذایی به منظور کنترل علایم یا حملات آسم موجب پیروی از الگوی غذایی سالم تر در بیماران شده است. انجام پژوهش های آتی با حجم نمونه بیشتر همراه با ارزیابی های بیوشیمیایی پیشنهاد می گردد.
راضیه چغاخوری؛ مجید محمدشاهی؛ کریم مولا؛ مهدی زارعی؛ فاطمه حیدری
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 1144-1153
چکیده
زمینه و هدف: آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی است که با افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی عروقی همراه است. آدیپوسیتوکین ها و hs-CRP نقش مهمّی در پاتوفیزیولوژی آرتریت روماتوئید و بیماری قلبی عروقی ناشی از آن دارد. از آن جایی که سویا و فیتواستروژن ها خواصّ ضدّالتهابی دارند؛ لذا، این مطالعه با هدف تعیین اثر مصرف شیر سویا در مقایسه با ...
بیشتر
زمینه و هدف: آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی است که با افزایش مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی عروقی همراه است. آدیپوسیتوکین ها و hs-CRP نقش مهمّی در پاتوفیزیولوژی آرتریت روماتوئید و بیماری قلبی عروقی ناشی از آن دارد. از آن جایی که سویا و فیتواستروژن ها خواصّ ضدّالتهابی دارند؛ لذا، این مطالعه با هدف تعیین اثر مصرف شیر سویا در مقایسه با شیر گاو بر شاخص های تن سنجی، فشار خون و سطوح سرمی hs-CRP، آدیپونکتین و لپتین در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید طراحی شد.
مواد و روش ها: این مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی متقاطع و تصادفی بر روی 30 بیمار انجام شد. این مطالعه دارای دو دوره مداخله 4 هفته ای بود. افراد به دو گروه مصرف شیرسویا (یک لیوان در روز) و شیرگاو (یک لیوان در روز) تقسیم شدند. مدّت زمان شست و شو (wash-out) دو هفته بود. متغیّرها قبل و بعد از هر نوع مداخله اندازه گیری شد. به منظور مقایسه میانگین های هر متغیّر از آزمون آماری Paired sample t test و ANCOVA استفاده شد.
یافته ها: مصرف شیر سویا باعث کاهش قابل توجّهی در غلظت سرمی hs-CRP شد (درصدتغییرات: 39/5±81/13- در گروه شیرسویا و 33/6±21/9 در گروه شیرگاو؛ 008/0=p). همچنین سطوح سرمی آدیپونکتین در گروه شیر سویا کاهش یافت (ابتدا: 2±39/38، انتها: 9/1±71/30؛ 001/0>p). هرچند این کاهش در مقایسه با شیر گاو معنی دار نبود (096/0=p). هیچ تفاوت معنی داری بر سطوح لپتین، وزن و فشار خون بین دو دوره مداخله دیده نشد (05/0
زهرا گرجی؛ مجید محمدشاهی؛ مهدی زارعی؛ فاطمه حیدری
دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 856-869
چکیده
زمینه و هدف: دیابت یکی از شایعترین بیماریهای آندوکرینی است که در نتیجهی اختلال در ترشح یا عملکرد انسولین ایجاد می شود. با توجه به خواص مفید کنجد و مصرف گستردهی فرآوردههای آن (مثل ارده) در استان خوزستان، مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر ارده و روغن کنجد بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی انجامشد.
مواد و روشها: ...
بیشتر
زمینه و هدف: دیابت یکی از شایعترین بیماریهای آندوکرینی است که در نتیجهی اختلال در ترشح یا عملکرد انسولین ایجاد می شود. با توجه به خواص مفید کنجد و مصرف گستردهی فرآوردههای آن (مثل ارده) در استان خوزستان، مطالعهی حاضر با هدف بررسی اثر ارده و روغن کنجد بر قند خون و پروفایل لیپیدی در موشهای صحرایی دیابتی انجامشد.
مواد و روشها: 40 سر موش صحرایی ویستار نر در چهار گروه مساوی شامل کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابتی تیمارشده با روغن کنجد (g/kg 5/0) و دیابتی تیمارشده با ارده (g/kg 25/1) توزیع شدند و به مدت 6 هفته مورد مطالعه قرارگرفتند. درپایان، میزان قند خون ناشتا و سطح لیپیدهای سرم ارزیابیگردید. دادهها توسط نرمافزار 18SPSS مورد آنالیز آماری قرارگرفت. برای مقایسهی میانگینها در گروههای مورد مطالعه از آزمون ANOVA یکطرفه و آزمون t مستقل استفاده شد. سطح معناداری 05/0> P در نظرگرفتهشد.
یافتهها: مصرف ارده و روغن کنجد، باعث کاهش معناداری در میزان قند خون ناشتا و افزایش معناداری در میزان لیپوپروتئین با دانسیتهی بالا در مقایسه با گروه کنترل دیابتی گردید (05/0> P). روغن کنجد همچنین سبب کاهش معنادار سطح تری گلیسرید سرم در مقایسه با گروه کنترل دیابتی-شد (05/0> P).
نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه، تاثیر مثبت ارده و روغن کنجد در کنترل قند خون و پروفایل لیپیدی را در مدل حیوانی دیابت نشانداد.