سعیده سعیدی؛ مهتا مظاهری نایینی؛ سیدکاظم صباغ؛ صفورا بزی
دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1393، ، صفحه 596-603
چکیده
زمینه و هدف: بیماریهای عفونی، یکی از عوامل مهم مرگ ومیر درجهان میباشد. بهعلت مقاومت تعدادی ازباکتریهای بیماریزای انسانی به آنتیبیوتیکها، استفاده از داروهای گیاهی برای کنترل این عوامل روبه افزایشاست. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد میکروبی عصارههای آبی بومادران و مریم گلی علیه 10 سویهی باکتری بیماریزای انسانی است. ...
بیشتر
زمینه و هدف: بیماریهای عفونی، یکی از عوامل مهم مرگ ومیر درجهان میباشد. بهعلت مقاومت تعدادی ازباکتریهای بیماریزای انسانی به آنتیبیوتیکها، استفاده از داروهای گیاهی برای کنترل این عوامل روبه افزایشاست. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ضد میکروبی عصارههای آبی بومادران و مریم گلی علیه 10 سویهی باکتری بیماریزای انسانی است.
مواد و روشها: عصارهی آبی، مربوط به گونههای بومادران و مریم گلی از روش ماسراسیون (خیساندن) تهیه و با استفاده از دستگاه روتاری تغلیظ و خشکشد.10 سویهی استاندارد باکتری بیماریزای انسانی از جنسهای مختلف در محیط مایع مغذی کشتدادهشد. حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) دو عصاره، بهروش میکرودایلوشن در پنج غلظت مختلف (0/62-1/25-2/5-5-10mg/ml) بر روی باکتری ها تعیینشد.
یافتهها: نتایج حاصل نشانداد که عصارهی آبی بومادران و مریم گلی در غلظتهای مختلف بر روی همه باکتریهای آزمایششده، اثر مهارکنندگی دارند. سویههای استافیلوکوکوس اورئوس و ساپروفیتیکوس بهترتیب بیشترین و کمترین میزان حساسیّت را به عصارهی آبی بومادران نشاندادند. سویهی باسیلوس سرئوس، درجهی بالایی از حساسیّت و سویههای سودوموناس آئروژینوزا و سراشیا مارسنس، کمترین میزان حساسیّت را به عصاره-ی آبی مریم گلی نشاندادند.
نتیجهگیری: براساس نتایج بهدستآمده از این تحقیق و سایر گزارشهای موجود دراین زمینه، میتوان عصارهی آبی بومادران و مریم گلی را به-عنوان عوامل کنترلکنندهی بیولوژیک معرفیکرد. بااینحال، برای استفاده از هر عصارهی گیاهی در جهت کاربرد بالینی، آنالیز شیمیایی عصاره و تحقیقات بالینی لازم و ضروری می باشد.