ایوب رستگار؛ زهرا رضایی گزل آباد؛ احمد اله آبادی؛ ابوالفضل رحمانی ثانی؛ رمضانعلی خمیرچی
دوره 21، شماره 6 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 1090-1102
چکیده
زمینه و هدف: آنیلین، یکی از مهمترین ترکیبات شیمیائی است که کاربرد وسیعی در صنایع نساجی، لاستیکسازی، حشرهکش و پلاستیک دارد. فوقالعاده سمّی است و تاثیر مضّری بر روی سلامت انسان و آبزیان دارد. از اینرو هدف از این مطالعه، تاثیر کربن فعال تولیدی و کربن فعال استاندارد در حذف آنیلین از محلولهای آبی بود.
مواد و روشها: این مطالعه ازنوع ...
بیشتر
زمینه و هدف: آنیلین، یکی از مهمترین ترکیبات شیمیائی است که کاربرد وسیعی در صنایع نساجی، لاستیکسازی، حشرهکش و پلاستیک دارد. فوقالعاده سمّی است و تاثیر مضّری بر روی سلامت انسان و آبزیان دارد. از اینرو هدف از این مطالعه، تاثیر کربن فعال تولیدی و کربن فعال استاندارد در حذف آنیلین از محلولهای آبی بود.
مواد و روشها: این مطالعه ازنوع آزمایشگاهی- مداخله ای است. برای تعیین غلظت انیلین باقیمانده، از اسپکتروفتومتری اشعهی ماوراء بنفش مدل(CECIL CE7400) استفادهشد. برای بهینهسازی شرایط، تاثیر پارامترهایی مانند دوز جاذب، pH، دوز جاذبها و غلظت آنیلین مطالعهشد.
یافتهها: نتایج بیانگر این است که کربن تولیدی نسبت به کربن مرک دارای ظرفیت جذب بالاتری است که ماکزیمم ظریفت جذب بهترتیب 1666 و 1000 میلیگرم بر گرم بود. میزان حذف آنیلین بستگی به فاکتورهای pH، زمان تماس، غلظت آنیلین و نوع جاذب داشت. نتایج آزمایشهای تعادل نشانداد که جذب آنیلین روی کربن فعال استاندارد و کربن فعال اصلاحشده با کلراید آمونیوم توسط مدل لانگمویر با ضریب همبستگی 99.776/0 و 99.47/0و سینتیک درجهی دوم کاذب30/99/0 R 2>و 97/99/0R2> بهترتیب پیرویمیکند.
نتیجهگیری: نتایج نشانداد که کربن تولیدی نسبت به کربن مرک برای حذف آنیلین از آب جاذب مناسبتری میباشد.
رمضانعلی خمیرچی؛ محمدحسن رخشانی؛ علی ملیحی؛ حمید مهری؛ اکبر احمدی آسور
دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1393، ، صفحه 942-950
چکیده
زمینه وهدف: شغل شاطری در نانوایی های سنّتی از نظر نوع کار و وجود حرکات تکراری زیاد و همچنین شدّت و مدّت زمان انجام کار به گونه ای است که شاطران در معرض ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی قرار دارند. لذا، هدف از این بررسی تحلیل دقیق ریسک فاکتورهای مؤثّر بر بروز اختلالات اسکلتی عضلانی در شاطران نانوایی های شهر سبزوار می باشد.
مواد وروش ...
بیشتر
زمینه وهدف: شغل شاطری در نانوایی های سنّتی از نظر نوع کار و وجود حرکات تکراری زیاد و همچنین شدّت و مدّت زمان انجام کار به گونه ای است که شاطران در معرض ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی قرار دارند. لذا، هدف از این بررسی تحلیل دقیق ریسک فاکتورهای مؤثّر بر بروز اختلالات اسکلتی عضلانی در شاطران نانوایی های شهر سبزوار می باشد.
مواد وروش ها: این مطالعه از نوع توصیفی است؛ که به صورت مقطعی بر روی 70 نفر ازشاطران نانوایی های سنّتی شهر سبزوار که بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، انجام گرفت. در ابتدا میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی با استفاده از پرسشنامه نوردیک مشخص گردید وسپس با روش ارزیابی سریع اندام فوقانی (RULA) پوسچرها مورد ارزیابی قرار گرفته ونمره نهایی تعیین گردید. داده ها بااستفاده از نرم افزار R نسخه . 2 15.2 مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده، میانگین سابقه کاری وسنّ شاطران 4/19و 4./36 سال بود. در این میان بیشترین علایم ریسک در اندام فوقانی به شانه ( 8/56%) و در اندام تحتانی به زانو (50%) اختصاص داشت. در ارزیابی RULA (Rapid Upper Lumbar assessment) 34/33% افراد نمره 7 (با سطح اقدام اصلاحی 4) و 55% افراد نمره 5 و 6 (با سطح اقدام اصلاحی 3)را کسب نمودند. آزمون همبستگی ناپارامتری بین میزان شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی وسن (02/0p=) و سابقه کاری (03/0p= ) رابطه معنا داری در سطح اطمینان 95% نشان داد. یعنی، با افزایش سن وسابقه کاری این ضایعات بیشتر می شود.
نتیجه گیری : باتوجّه به یافته ها، درصد قابل توجّهی از شاطرین در محیط غیر ایمن از نظر ارگونومیک کار می کنند(3/88%) و فراوانی اختلالات اسکلتی- عضلانی در آنها بالاست. این امر نیاز به اقدام ارگونومیکی ومدیریّتی دارد.
اکبر احمدی آسور؛ محمدحسین ساقی؛ رمضانعلی خمیرچی؛ طاهره وزیری؛ ایوب رستگار
دوره 20، شماره 2 ، خرداد و تیر 1392، ، صفحه 222-229
چکیده
زمینه و هدف: مصرف بیرویه کودهای شیمیایی به منظور افزایش تولیدات کشاورزی بهویژه در بخش زراعی، موجب بروز صدمات زیست محیطی و اختلال در حاصلخیزی خاک میشود. در روش تهیه کود از بیوگاز، علاوه بر بهدست آوردن گاز میتوان کود آلی با کیفیت بالا نیز تولید کرد، هدف از این تحقیق بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی کود حاصله از ترکیب فضولات دامی و ...
بیشتر
زمینه و هدف: مصرف بیرویه کودهای شیمیایی به منظور افزایش تولیدات کشاورزی بهویژه در بخش زراعی، موجب بروز صدمات زیست محیطی و اختلال در حاصلخیزی خاک میشود. در روش تهیه کود از بیوگاز، علاوه بر بهدست آوردن گاز میتوان کود آلی با کیفیت بالا نیز تولید کرد، هدف از این تحقیق بررسی خواص فیزیکی و شیمیایی کود حاصله از ترکیب فضولات دامی و طیور با استفاده از سیستم بیوگاز میباشد.
مواد و روشها: برای راهاندازی پایلوت ابتدا فضولات دامی و طیور جمعآوری شده و به نسبت 2 : 1 به پایلوت طراحی شده، اضافه گردید. پس از گذشت حدود 2 ماه، میزان گاز تولیدی مشخص گردید و سپس پارامترهای کود حاصله از پایلوت مورد آنالیز قرار گرفته و با استانداردهای مختلف و موجود مقایسه گردید. دادههای بهدست آمده با استفاده از نرمافزار Excel آنالیز گردید.
یافتهها: میزان pH بهدست آمده از کود حاصله 2/7 بود. هدایت الکتریکی نمونه موردنظر در دمای استاندارد برابر با 53/29 میلی زیمنس بر سانتیمتر گزارش گردید. رطوبت محاسبه شده 5 درصد بهدست آمد. میزان مواد آلی نمونه مذکور 19/8 درصد و میزان خاکستر آن 58/8 درصد محاسبه گردید. میزان کربن آلی برای نمونه مذکور 40 درصد و اندازه ذرات یکنواخت و دارای بیشترین مش50 میباشند. کود حاصل دارای غلظت فسفر 1 میلیگرم بر لیتر بود. غلظت سدیم 94 میلیگرم در لیتر و میزان پتاسیم 74 میلیگرم بر لیتر بهدست آمد.
نتیجه گیری: نتایج نشان میدهد که میزان مواد آلی، فسفر و خاکستر و کربن آلی با استانداردهای WHO مطابقت دارد. با توجه به ارزان بودن، در دسترس بودن، بیخطر بودن و غنی بودن و استفاده همزمان از گاز تولیدی، کود حاصل از بیوگاز میتواند کودی مناسب برای کشاورزی محسوب گردد.