حمیدرضا استیری؛ شاهرخ رنجبربهادری؛ مهرنوش کاشفی نژاد
دوره 16، شماره 4 ، آذر و دی 1388، ، صفحه 234-239
چکیده
زمینه و هدف: سبزیجات خوراکی از مهم ترین عوامل انتقال آلودگی های انگلی به انسان بوده و تعیین میزان آلودگی آن ها مورد توجه صاحب نظران می باشد. بنابراین مطالعه حاضر به منظور مقایسه آلودگی انگلی و غیرانگلی سبزیجات مصرفی شهرستان سبزوار قبل و بعد از روند شستشو، ضدعفونی و بسته بندی در کارگاه فرآیند سبزی انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه ...
بیشتر
زمینه و هدف: سبزیجات خوراکی از مهم ترین عوامل انتقال آلودگی های انگلی به انسان بوده و تعیین میزان آلودگی آن ها مورد توجه صاحب نظران می باشد. بنابراین مطالعه حاضر به منظور مقایسه آلودگی انگلی و غیرانگلی سبزیجات مصرفی شهرستان سبزوار قبل و بعد از روند شستشو، ضدعفونی و بسته بندی در کارگاه فرآیند سبزی انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بوده که بر روی 345 نمونه از انواع سبزیجات شامل: تره، جعفری، ریحان، گشنیز و شوید از 30 مزرعه کشت سبزی و همچنین تعداد 200 نمونه انواع سبزیجات پس از شستشو در کارگاه فرآیند سبزی در طی ماه های شهریور تا آذر 1387 انجام گردید. نمونه ها به روش رسوبی زمانی و سپس روش تغلیظ به کمک سانتریفوژ مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS.15 و آزمون مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که از نمونه های اخذ شده از مزارع کشت سبزی، 185 نمونه (62/53 درصد) دارای آلودگی های انگلی و غیرانگلی بودند که در این میان، تره با 14/35 درصد آلودگی حایز رتبه نخست بود و از عوامل انگلی مشاهده شده به ترتیب تخم آسکاریس (32/2 درصد)، تخم تنیا (74/1 درصد) و تخم تریکوسترونژیلوس (58/0 درصد) دارای بیشترین میزان بودند. اما نتایج بررسی روی نمونه های اخذ شده از کارگاه فرآیند سبزیجات نشان داد که تمامی آن ها فاقد آلودگی انگلی بودند و بررسی آماری نیز نشان دهنده تفاوت محسوس در میزان آلودگی سبزیجات تهیه شده از مزارع کشت و نمونه های کارگاه فرآیند سبزی بود.
نتیجه گیری: نتایج حاصله حاکی از عدم وجود آلودگی پس از طی مراحل مختلف در کارگاه فرآیند سبزیجات می باشد و بدین ترتیب نقش روند انجام شده در حذف آلودگی های موجود تایید می گردد.