بهداشت محیط و محیط زیست
رمضانعلی خمیرچی؛ زهرا رضائی گزل آباد؛ محمد علی یعقوبی فر؛ محد حسن رخشانی
دوره 24، شماره 4 ، مهر و آبان 1396، ، صفحه 233-237
چکیده
اهداف: نقش مهم استریلسازی صحیح ابزار و لوازم جراحی در سلامت بیماران و کنترل عفونتهای بیمارستانی و رعایت موازین بهداشتی امری تأییدشده است. لذا بررسی کنترل کیفی واحدهای استریلسازی در بیمارستانهای شهر سبزوار هدف این مطالعه است. مواد و روشها: این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی استکه در سال 1393-1394 در سه بیمارستان واسعی، امداد و شهیدان ...
بیشتر
اهداف: نقش مهم استریلسازی صحیح ابزار و لوازم جراحی در سلامت بیماران و کنترل عفونتهای بیمارستانی و رعایت موازین بهداشتی امری تأییدشده است. لذا بررسی کنترل کیفی واحدهای استریلسازی در بیمارستانهای شهر سبزوار هدف این مطالعه است. مواد و روشها: این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی استکه در سال 1393-1394 در سه بیمارستان واسعی، امداد و شهیدان مبینی سبزوار انجام شد. در این تحقیق از پرسشنامة مرکز سلامت محیط کار وزرات بهداشت درمان و آموزش پزشکی استفاده شد. با استفاده از چکلیستها وضعیت واحد استریلسازی در چهار بعد پرسنلی، شرایط فیزیکی، دستگاهها و تجهیزات، و مشخصات پکها بررسی و مقایسه شد. سپس، نتایج با استفاده از نرمافزار SPSS نسخة ۱۱ تجزیهوتحلیل شد. یافتهها: در مجموع، در واحد استریلسازی بیمارستانهای شهر سبزوار بعد پرسنلی با 66/96 درصد بیشترین و بعد دستگاه و تجهیزات با 66/76 درصد کمترین درصد را به خود اختصاص داد. نتیجهگیری: استریلسازی و ستروندسازی موجب کاهش میزان عفونتهای بیمارستانی و افزایش شاخصهای کارایی و جلوگیری از تحمیل بار مالی اضافی میشود. از اینرو، توجه به مدیریت مراکز درمانی در تأمین و کسب اعتبار دستگاهها و تجهیزات، افزایش فضای فیزیکی، و برگزاری کارگاههای آموزشی برای کارکنان واحدهای استریلسازی امری لازم و ضروری به نظر میرسد.
اسماعیل توانا؛ رمضان علی خمیرچی؛ آرش اکابری
دوره 17، شماره 2 ، خرداد و تیر 1389، ، صفحه 135-142
چکیده
زمینه و هدف: اکثر نانوایی ها، برای عمل آوری نان به صورت مصنوعی و به منظور تسریع در کوتاه کردن فرآیند تولید و جبران نقایص ناشی از عدم تخمیر طبیعی، ناگزیر به مصرف مواد شیمیایی چون جوش شیرین، بلانکیت (هیدروسولفیت سدیم)، نمک طعام اضافی برای کاهش سیالیت گلوتن و افزایش مقاومت خمیر حاصل از گندم آلوده به آفت سن بیش از یک درصد روی می آورند. ...
بیشتر
زمینه و هدف: اکثر نانوایی ها، برای عمل آوری نان به صورت مصنوعی و به منظور تسریع در کوتاه کردن فرآیند تولید و جبران نقایص ناشی از عدم تخمیر طبیعی، ناگزیر به مصرف مواد شیمیایی چون جوش شیرین، بلانکیت (هیدروسولفیت سدیم)، نمک طعام اضافی برای کاهش سیالیت گلوتن و افزایش مقاومت خمیر حاصل از گندم آلوده به آفت سن بیش از یک درصد روی می آورند. این عمل موجب ایجاد مشکلات و ضایعات بهداشتی مزمن و وخیمی چون سوء هاضمه ، اختلال در سیستم گوارشی سوء تغذیه، بالا رفتن فشار خون، حساسیت ها و نظایر آن می شود. لذا این مطالعه به منظور تعیین میزان استفاده از این مواد انجام گرفت.
مواد و روش ها: این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی و مقطعی در شهر سبزوار در سال های 86- 1385 انجام گرفت. از تعداد کل 168 نانوایی، بر اساس محاسبات آماری حجم نمونه مورد نیاز 62 نانوایی محاسبه شد که به صورت طبقه ای دو مرحله ای انتخاب گردید. اندازه گیری PH و نمک طعام نمونه های نان طبخ شده مطابق روش استاندارد موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران انجام گرفت. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از آزمون تی در نرم افزار SPSS.15 انجام گرفت.
یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده، متوسط کل PH در چهار فصل 0.39±5.76 می باشد. میزان PH بالاتر از حد استاندارد در نانوایی های تافتون دستی بیشتر از نانوایی های تافتون ماشینی است. آزمون تی مستقل نشان داد که متوسط PH در چهار فصل و به صورت کلی در نانوایی های تافتون ماشینی و تافتون دستی تفاوت معناداری نداشت (P>0.05). متوسط نمک در طول چهارفصل 0.24±2.07 می باشد که در فصل تابستان و بهار و همچنین به صورت کلی در نانوایی های ماشینی و تنوری از نظر آماری متفاوت می باشد ولی در فصل های پاییز و زمستان، مقادیر نمک تفاوت معناداری از نظر آماری نداشته است.
نتیجه گیری: متوسط کل PH در نانوایی های مورد مطالعه در حد استاندارد می باشد ولی متوسط کل میزان نمک از حد استاندارد کمی بیشتر است که از عوامل آن می توان به کیفیت آرد و وضعیت تنورها اشاره کرد.
رمضان علی خمیرچی؛ محمدعلی یعقوبی فر
دوره 14، شماره 2 ، خرداد و تیر 1386، ، صفحه 128-134
چکیده
زمینه و هدف: زباله های بیمارستانی حاوی بسیاری از عوامل بیماری زا بوده و محیط مناسبی جهت رشد و تکثیر میکروارگانیزم ها می باشند. فقدان مدیریت صحیح در جمع آوری و دفع بهداشتی آن ها می تواند در بروز بحران های محیط زیست نقش بسزایی داشته باشد. هدف از این پژوهش، تعیین میزان سرانه، نحوه جمع آوری، حمل و انتقال زباله ها در این مراکز می باشد.
مواد ...
بیشتر
زمینه و هدف: زباله های بیمارستانی حاوی بسیاری از عوامل بیماری زا بوده و محیط مناسبی جهت رشد و تکثیر میکروارگانیزم ها می باشند. فقدان مدیریت صحیح در جمع آوری و دفع بهداشتی آن ها می تواند در بروز بحران های محیط زیست نقش بسزایی داشته باشد. هدف از این پژوهش، تعیین میزان سرانه، نحوه جمع آوری، حمل و انتقال زباله ها در این مراکز می باشد.
مواد و روش ها: این پژوهش یک مطالعه توصیف بوده و 3 بیمارستان و 8 مرکز درمانی شهر سبزوار در تمام ایام هفته و طی دو ماه از نظر تولید زباله خطرناک و شبه خانگی مورد بررسی قرار گرفت. در انجام این تحقیق از پرسشنامه، چک لیست و مشاهده استفاده شد. سپس با مرحله نمودن داده های مربوط به تعداد تخت فعال در بیمارستان ها، تعداد مراجعین در مراکز درمانی و وزن زباله های تولید شده در جداول و تحلیل آن ها توسط SPSS سرانه و درصد زباله های خطرناک و شبه خانگی تعیین شد.
یافته ها: متوسط زباله تولید شده در سه بیمارستان 1137.275 کیلوگرم در روز می باشد که 48.7 درصد را زباله شبه خانگی و 51.3 درصد را زباله خطرناک تشکیل می دهند. همچنین میانگین سرانه کل زباله تولیدی در دو مرحله زمانی در سه بیمارستان 2.38 کیلوگرم برای هر تخت فعال در روز به دست آمد. متوسط زباله تولید شده در هشت مرکز درمانی شهر 3.2779 کیلوگرم در روز می باشد که 35.1 درصد را زباله شبه خانگی و 64.9 درصد را زباله خطرناک تشکیل می دهند. همچنین میانگین سرانه کل زبان تولیدی در دو مرحله زمانی در هشت مرکز درمانی 0.092 کیلوگرم به ازا هر مراجعه کننده در روز به دست آمد. همچنین تمام بیمارستان ها و مراکز درمانی مطابق با دستورالعمل ابلاغ شده از کیسه های زباله دارای جنس مناسب و مقاوم و رنگ مشخص استفاده می کردند.
نتیجه گیری: علیرغم استفاده از کیسه های زباله با رنگ مشخص و مجزا و ظروف نگهداری مناسب و قابل شستشو، بایستی با هماهنگی و همکاری بین بخشی و درون بخشی، از قبیل آموزش مناسب و کافی، تخصیص بودجه بیشتر و تدوین قوانین و اجرای آن همراه با استانداردهای لازم نسبت به مطلوب شدن مسایل بهداشتی اهتمام ورزید.
رمضان علی خمیرچی؛ معصومه هاشمیان
دوره 11، شماره 4 ، آذر و دی 1383، ، صفحه 51-55
چکیده
هدف: بروسلوزیس بیماری نسبتا شایع و مشترک بین انسان و حیوان می باشد و در بسیاری از کشورهای در حال توسعه یک معضل بهداشتی محسوس کنترل نشده می باشد و در کشور ما نیز از جمله در استان خراسان و در شهرستان سبزوار شیوع چشمگیری دارد. این مطالعه به منظور بررسی میزان آلودگی بروسلا و عوامل مرتبط به آن در روستاییان انجام گرفت.
مواد و روش ها: ابتدا ...
بیشتر
هدف: بروسلوزیس بیماری نسبتا شایع و مشترک بین انسان و حیوان می باشد و در بسیاری از کشورهای در حال توسعه یک معضل بهداشتی محسوس کنترل نشده می باشد و در کشور ما نیز از جمله در استان خراسان و در شهرستان سبزوار شیوع چشمگیری دارد. این مطالعه به منظور بررسی میزان آلودگی بروسلا و عوامل مرتبط به آن در روستاییان انجام گرفت.
مواد و روش ها: ابتدا به صورت خوشه ای از هر بخش (جمعا هفت بخش شهرستان) تعدادی روستا با توجه به جمعیت هر بخش انتخاب شد. سپس از هر روستا به نسبت جمعیت آن روستا به صورت طبقه ای نمونه گیری شد و سعی گردید از تمام طبقات سنی از هر دو جنس نمونه گرفته شود. تعداد 504 نفر بعنوان حجم نمونه انتخاب شدند. نتایج: در بررسی آزمایشگاهی مشخص شد که تعداد 84 نفر از نمونه ها دارای تست رایت مثبت می باشند که از این تعداد 45 مورد با تیتر رایت 1.40، 20 مورد با تیتر رایت 1.80، 9 مورد با تیتر رایت 1.160، 4 مورد با تیتر رایت 1.640، 4 مورد با تیتر رایت 1.320، 1 مورد با تیتر رایت 1.1280بود.
نتیجه گیری: با توجه به آلودگی بالا در این شهرستان و با توجه به زیان های اقتصادی این بیماری که می تواند باعث تحمیل مخارج درمان به فرد و جامعه و از کارافتادگی نیرو و توان دامداران و کشاورزان شود، می توان با آموزش در جهت پیشگیری از این بیماری گامی برداشت.