علوم تغذیه
منصور کرجی بانی؛ فاطمه اسماعیلی رنجبر؛ هادی اصلاحی؛ فرزانه منتظری فر؛ علیرضا داشی پور
دوره 29، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1401، ، صفحه 393-405
چکیده
زمینه و هدف: پره اکلامپسی و اکلامپسی، سندرم اختصاصی بارداری است. ویتامین D بهعنوان یکی از عوامل آسیبشناسی این سندرم میباشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین D درخانمهای باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی با زنان باردار سالم انجام شد.
مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی 50 خانم باردار مبتلا به پره ...
بیشتر
زمینه و هدف: پره اکلامپسی و اکلامپسی، سندرم اختصاصی بارداری است. ویتامین D بهعنوان یکی از عوامل آسیبشناسی این سندرم میباشد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه سطح سرمی ویتامین D درخانمهای باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی با زنان باردار سالم انجام شد.
مواد و روشها: در یک مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی 50 خانم باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلمپسی و50 فرد سالم براساس معیارهای ورود و خروج مطالعه انتخاب و پس از اخذ خون مقدار ویتامین Dسرم با استفاده از کیت تجاری و به روش الایزا اندازهگیری شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل آماری از نرمافزار20 :SPSS استفاده شد و 05 /0 >0P تفاوت معنیداری در نظر گرفته شد.
یافتهها: میانگین ویتامین D سرم درخانمهای باردار پره اکلامپسی یا اکلامپسی کمتر از گروه سالم بود (P=0/002). همچنین 38 درصد و 2 درصد زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی یا اکلامپسی و سالم دارای کمبود شدید مقدار ویتامین D بودند. کمبود ویتامین D در خانمهای باردار با سن بیشتر از 30 و BMI بیشتر از 25، تحصیلات کمتر از دیپلم، خانه دار و سن بارداری کمتر از 34 هفته بیشتر وجود داشت.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از آن است بیشتر خانمهای باردار مبتلا به سندرم پره اکلامپسی و اکلامپسی کمبود ویتامین D داشته که در بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی تأثیرگذار میباشد. از این رو غربالگری و درمان بهموقع کمبود ویتامین D میتواند احتمالاً از بروز پره اکلامپسی یا اکلامپسی پیشگیری کند وکیفیت بارداری را افزایش دهد.
علوم تغذیه
پروانه سارانی علی آبادی؛ علیرضا داشی پور؛ حامد سارانی؛ افسانه سرابندی نو
دوره 28، شماره 5 ، آذر و دی 1400، ، صفحه 740-751
چکیده
زمینه و هدف: دیابت، یک سندرم متابولیکی است که بهطور فزایندهای درحال جهانی شدن است. امروزه مطالعات زیادی برای تعیین اثرات ضدهایپرگلایسمیک محصولات گیاهی ایمن و ارزان از جمله دارچین متمرکز شده است. این پژوهش به دلیل تناقض در نتایج مطالعات گذشته، با هدف بررسی تأثیر دارچین در دوزهای مختلف بر گلوکز خون ، HbA1C و مقاومت انسولین در افراد ...
بیشتر
زمینه و هدف: دیابت، یک سندرم متابولیکی است که بهطور فزایندهای درحال جهانی شدن است. امروزه مطالعات زیادی برای تعیین اثرات ضدهایپرگلایسمیک محصولات گیاهی ایمن و ارزان از جمله دارچین متمرکز شده است. این پژوهش به دلیل تناقض در نتایج مطالعات گذشته، با هدف بررسی تأثیر دارچین در دوزهای مختلف بر گلوکز خون ، HbA1C و مقاومت انسولین در افراد دیابتی نوع 2 انجام شد.
مواد و روشها: این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، بر روی 69 بیمار دیابتی مرد و زن، با میانگین گلوکز خون ناشتا 30/44 ± 16/202، درشهر زاهدان انجام شد. آزمودنیهای موردپژوهش به سه گروه (دو گروه مداخله دریافتکننده دارچین با دوزهای 2 و 4 گرم و گروه کنترل) تقسیم شدند. آزمودنیها روزانه 4 کپسول به مدت 12 هفته دریافت میکردند. پس از 8 ساعت ناشتایی، نمونه خون وریدی در شروع مداخله و هفتههای 4، 8 و 12 برای اندازه گیری شاخصهای گلوکز خون ناشتا، مقاومت انسولین و HbA1C گرفته شد. از آزمونهای ANOVA یکطرفه وRepeated Measurement و نرمافزار SPSS برای تجزیهوتحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها: در پایان هفتههای 8 و 12، کاهش آماری معناداری در میانگین گلوکز خون ناشتا، HbA1C و مقاومت انسولینی در گروههای تجربی (دریافتکننده دارچین 2 و 4 گرم در روز) در مقایسه با گروه کنترل دیده شد (0/001 > P). همچنین در پایان هفته 12 نیز در متغیرهای گلوکز و HbA1Cبین دو گروه تجربی دریافتکننده دارچین نیز اختلاف آماری معنادار مشاهده گردید (0/001 > P).
نتیجهگیری: مصرف طولانیمدت دارچین با دوز بالا بهعنوان یک مکمل درمانی کمخطر، برای کنترل قند خون و ارتقای سلامت افراد مبتلا به دیابت، مؤثر میباشد.